କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନର ନାଗୌରରେ ଆୟୋଜିତ କୃଷକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
23 DEC 2025 6:39PM by PIB Bhubaneswar
• "ବିକଶିତ ଭାରତ-ଜୀ ରାମ ଜୀ ଗାଁ ଗୁଡ଼ିକୁ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବ"-ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
• ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ କରିବା ଏବଂ ଭୁଲ ସୂଚନା ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରାଯାଉଛି
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ତଥା ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ନାଗୌର ଜିଲ୍ଲାର ମେରଟାରେ ଆୟୋଜିତ ବିଶାଳ କୃଷକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ରାଜସ୍ଥାନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନଲାଲ ଶର୍ମା, ରାଜସ୍ଥାନ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର କିରୋଡି ଲାଲ ମୀନା, ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅବିନାଶ, ରାଜସ୍ୱ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ ସିଂହ, କୃଷକ ଆୟୋଗର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସି. ଆର. ଚୌଧୁରୀ, ସାଂସଦ ସୁଶ୍ରୀ ମହିମା କୁମାରୀ ଏବଂ ବିଧାୟକ ଶ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ରାମ ଜୀ କଲାରୁ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜସ୍ଥାନ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ରାଜ୍ୟରେ ୧୨,୬୦୦ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆଜି ୨,୦୮୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଦେଶ ଏକ ଗୌରବମୟ, ସମୃଦ୍ଧ, ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ବିକଶିତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ, ରାଜସ୍ଥାନର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ହେଉଛି। ରାଜ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚ-ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ, ଜଳବାୟୁ-ସହନଶୀଳ ନୂତନ କିସମର ବିହନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ଏଥି ସହିତ, ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି।
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ୬,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସହିତ ଅତିରିକ୍ତ ୩,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ମୋଟ ୯,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯାହା କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ରାଜସ୍ଥାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨୯,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛି। ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାରେ ଥିବା ତ୍ରୁଟିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଯେ ଯଦି ବୀମା କମ୍ପାନୀମାନେ ଦାବି ସମାଧାନରେ ବିଳମ୍ବ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ସୁଧ ଦେବାକୁ ପଡିବ।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମ୍ଏସପି) ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏମ୍ଏସପିକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରାଯାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜସ୍ଥାନକୁ ପ୍ରାୟ ୨,୬୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରାୟ ୩.୫୦ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ମୁଗ କିଣିବାକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛନ୍ତି। ୫.୫୪ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଚିନାବାଦାମ କ୍ରୟ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ୨.୬୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସୋୟାବିନ୍ କ୍ରୟ ଚାଲିଛି। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ଏବଂ ଏମଏସପି କ୍ରୟରେ କୌଣସି ଅଭାବ ହେବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଭାବେ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା 'ବିକଶିତ ଭାରତ-ଜୀ ରାମ ଜୀ’ ଆଇନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏହାକୁ ଭିତ୍ତିହୀନ ସମାଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବାସ୍ତବତା ହେଉଛି ଏହି ଆଇନ ଭାରତର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଶ୍ରମିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ସହ ନୂତନ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ନିଯୁକ୍ତି ଦିବସ ସଂଖ୍ୟା ୧୦୦ ରୁ ୧୨୫ ଦିନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ, ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ କରିବା ଏବଂ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରାଯାଉଛି। ପୂର୍ବ ୟୁପିଏ ଶାସନ କାଳରେ ମନରେଗା ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ୪୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ ନହୋଇ ରହିଥିବା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ମନରେଗା ଅଧୀନରେ ବାର୍ଷିକ ୧.୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟୟ ହୋଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ପାଇଁ, ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ପାଖାପାଖି ୧,୫୧,୨୮୨ କୋଟି ଟଙ୍କା।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ନୂତନ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ପାଇଁ ଏହାର ନାମ ସହିତ 'ବିକଶିତ ଭାରତ’ ଶବ୍ଦ ଯୋଡାଯାଇଛି। ଏବେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ନିଜ ନିଜ ଗ୍ରାମ ପାଇଁ ବିକାଶ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଭିତ୍ତିକ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯିବ। ଗାଁର ଲୋକମାନେ ନିଜେ ବିକାଶର ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ସ୍ଥିର କରିବେ। ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତି ଗ୍ରାମରେ ପାଖାପାଖି ୭.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଯଦି ଠିକ୍ ସମୟରେ ମଜୁରୀ ଦିଆ ନଯାଏ, ତେବେ ସୁଧ ମଧ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡିବ। ନିଯୁକ୍ତି ସହାୟକ, ପଞ୍ଚାୟତ ସଚିବ, ବୈଷୟିକ ସହାୟକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଦରମା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶାସନିକ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ୬ ପ୍ରତିଶତରୁ ୯ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହି ବାବଦରେ ବାର୍ଷିକ ୧୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅମଳ, ବୁଣିବା ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ଚାଷ ବାସ ସମୟରେ ଶ୍ରମ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ସଂସଦର ଆଗାମୀ ଅଧିବେଶନରେ, ବିହନ ଆଇନ ଏବଂ ନକଲି ତଥା ଅପମିଶ୍ରିତ ସାର ରୋକିବା ବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଲ୍ ସମେତ ଆଉ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଲ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବାର ଯୋଜନା ରହିଛି। ଏହା ସହିତ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଠକୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର ଦଣ୍ଡ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରାଯିବ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan participates in Farmers’ Conference at Nagaur, Rajasthan
“Viksit Bharat – G Ram G will transform India’s villages” — Shri Chouhan
Union Minister Shri Chouhan says conspiracy is being hatched to intimidate workers and spread misinformation
Union Minister Shri Shivraj Singh hands over sanction letter of over ₹2,000 crore under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana to Rajasthan Chief Minister Shri Bhajanlal Sharma
Allocation of ₹100 crore to 18,500 beneficiaries under Pradhan Mantri Awas Yojana (Gramin)
Over ₹187 crore transferred through DBT into bank accounts of 35,800 farmers of Rajasthan
Over ₹617 crore of agricultural input subsidy transferred directly into bank accounts of more than 5 lakh farmers for disaster management and civil security
₹151 crore transferred into bank accounts of 5 lakh milk producers of the state
Financial assistance of ₹1.20 lakh provided to low-income and economically weaker rural families for construction of permanent houses and basic amenities
23 DEC 2025 6:39PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan today transferred financial assistance under various schemes into the bank accounts of farmers during a massive Farmers’ Conference held at Merta City in Nagaur district of Rajasthan. On the occasion, Rajasthan Chief Minister Shri Bhajanlal Sharma, Rajasthan Agriculture Minister Dr. Kirodi Lal Meena, Social Justice and Empowerment Minister Shri Avinash, Minister of State for Revenue Shri Vijay Singh, Chairman of the Farmers’ Commission Shri C. R. Chaudhary, Member of Parliament Ms. Mahima Kumari, and MLA Shri Laxman Ram Ji Kalaru were also present.
Addressing the conference, the Union Agriculture Minister said that Rajasthan has created a new history of development over the past two years. He said that an amount of ₹2,089 crore has been released today for the construction of 12,600 roads in the state. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a new India is emerging. He said that the nation is moving rapidly towards building a glorious, prosperous, wealthy, strong, developed and self-reliant India (Atmanirbhar Bharat).
Shri Chouhan said that the agricultural sector in Rajasthan is witnessing rapid development. High-yielding, climate-resilient new varieties of seeds have been developed at a fast pace in the state. At the same time, significant progress has also been made in reducing the cost of production.
Praising the efforts of the state government, the Union Minister said that under the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, the state government has provided an additional amount of ₹3,000 along with ₹6,000. Farmers have benefited from this total assistance of ₹9,000, which has helped reduce the cost of agricultural production.
Shri Shivraj Singh said that over the past two years, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Rajasthan has received ₹29,000 crore under the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana. He said efforts have also been made to remove shortcomings in the crop insurance scheme. A provision has been made to ensure that if insurance companies delay claim settlements, they will have to pay 12 per cent interest directly into farmers’ bank accounts.
The Union Agriculture Minister also referred to the Minimum Support Price (MSP) and said that under the leadership of the Prime Minister, MSP has been doubled. This year, the central government has approved the procurement of approximately 3.05 lakh metric tonnes of moong worth nearly ₹2,680 crore from Rajasthan. He said that procurement of 5.54 lakh metric tonnes of groundnut will also be undertaken, and procurement of 2.65 lakh metric tonnes of soybean is currently underway. He assured that whenever required, the central government will ensure fair prices for farmers and will not allow any shortfall in MSP procurement.
Union Minister Shri Chouhan also spoke about the newly enacted ‘Viksit Bharat – G Ram G’ law and said that the opposition is indulging in baseless criticism of it. He said the reality is that this law will transform India’s villages. Under the leadership of the Prime Minister, an excellent scheme has been formulated, giving equal importance to the welfare of workers and the well-being of farmers. He said that under the new law, the number of employment days has been increased from 100 to 125 days.
Shri Chouhan said that a conspiracy is being hatched to intimidate workers and spread confusion. He stated that during the earlier UPA period, more than ₹40,000 crore allocated for MGNREGA remained unspent, whereas under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, expenditure under MGNREGA has reached up to ₹1.11 lakh crore annually. For the current year, the proposed budget allocation for the scheme is approximately ₹1,51,282 crore.
The Union Minister said that Gram Panchayats have been given a major role under the new law, which is why the term ‘Viksit Bharat’ has been added to its name. Gram Panchayats will now prepare development plans for their villages. Under this scheme, villages will be developed as poverty-free and employment-oriented. The people of the villages themselves will decide the development roadmap. Over a period of five years, around ₹7.5 lakh will be spent per village under this scheme.
He said that water conservation works have been given priority under this scheme. An important provision has also been included to ensure that if workers are not paid their wages on time, interest will also have to be paid. Administrative expenditure has been increased from 6 per cent to 9 per cent to ensure timely payment of salaries to employment assistants, panchayat secretaries, technical assistants and other staff. An amount of ₹13,000 crore will be spent annually under this head. The Union Minister said that the scheme has also been designed keeping in mind labour requirements during harvesting, sowing and peak agricultural seasons.
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan further said that there are plans to introduce two more important Bills in the next session of Parliament, including a Seed Act and a Bill to prevent the use of fake fertilisers and spurious manure. He also said that stringent penalties will be imposed on those who dupe farmers.