তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ৱেভছৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ এনিমেচন, গেমিং আৰু এক্সআৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰা হৈছে; প্লেটফৰ্মে দেশখনক সৃষ্টিশীলতাৰ এক গ্লোবেল হাব হিচাপে স্থান দিছে
19 DEC 2025 8:03PM by PIB Guwahati
এভিজিচি-এক্সআৰৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ (এনচিঅ’ই) ভাৰতীয় সৃষ্টিশীল প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান (আইআইচিটি) হিচাপে কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। সৃষ্টিশীল প্ৰযুক্তিৰ বাবে মুম্বাইত অৱস্থিত ই প্ৰধান প্ৰতিষ্ঠান।
মুঠ ৩৯১.১৫ কোটি টকা আবণ্টনৰে আইআইচিটি বিকশিত কৰা হৈছে আৰু ইয়াক সৃষ্টিশীল প্ৰযুক্তি (এভিজিচি-এক্সআৰকে ধৰি)ৰ বাবে আইআইটি আৰু আইআইএমৰ আৰ্হিত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ই মুম্বাইৰ এনএফডিচি কেম্পাছৰ পৰাই কাম আৰম্ভ কৰিছে।
ই বিশ্বব্যাপী উত্তম পদ্ধতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি উদ্যোগমুখী পাঠ্যক্ৰম অনুসৰণ কৰে আৰু হাব-এণ্ড-স্পক কাঠামোৰ অধীনত ৰাষ্ট্ৰীয় হাব হিচাপে ৰাজহুৱা–ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব (পিপিপি) আৰ্হিত কাম কৰে
আইআইচিটিয়ে বিশেষ প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী, উদ্যোগ সংহত পাঠ্যক্ৰম আৰু প্ৰয়োগমূলক গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ জৰিয়তে ভাৰ্চুৱেল ৰিয়েলিটি, অগমেণ্টেড ৰিয়েলিটি আৰু থ্ৰীডি মডেলিঙৰ দক্ষতাৰ ব্যৱধান দূৰ কৰিছে।
প্ৰতিষ্ঠানটোৱে গেমিং, পোষ্ট প্ৰডাকচন, এনিমেচন, কমিক্স আৰু এক্সআৰত ১৭টা বিশেষ শৈক্ষিক কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছে। অধিক বিৱৰণ https://iict.org/academics/programs ৰ পৰা লাভ কৰিব পাৰিব।
ইয়াৰ পাঠ্যক্ৰমৰ সহ-বিকাশ, উন্নত সঁজুলিৰ প্ৰৱেশ, মেণ্টৰশ্বিপ আৰু উদ্যোগৰ সহযোগিতাৰ বাবে গুগল, মেটা, এনভিডিয়া, মাইক্ৰ’ছফ্ট, এপল, এড’ব আৰু ডব্লিউপিপিৰ দৰে আগশাৰীৰ বিশ্বব্যাপী কোম্পানীসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব আছে।
আইআইচিটিয়ে ষ্টাৰ্টআপ ইনকিউবেচন আৰু আইপি সৃষ্টিকো সমৰ্থন কৰে, ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল প্ৰযুক্তিৰ ষ্টাৰ্টআপসমূহক বিশ্বব্যাপী ষ্টুডিঅ’, বিনিয়োগকাৰী আৰু বজাৰৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত ভাৰতত সৃষ্টি আৰু ব্ৰেণ্ড ইণ্ডিয়াৰ লক্ষ্যসমূহ আগুৱাই নিয়া হয়
এভিজিচি ৰপ্তানিকে ধৰি সৃষ্টিশীল প্ৰযুক্তিৰ বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰে বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে:
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ঘোষণাৰ পিছত ২০২২ চনৰ এপ্ৰিল মাহত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে এভিজিচি প্ৰমোচন টাস্ক ফ’ৰ্চ গঠন কৰিছিল। ই উদ্যোগ আৰু চৰকাৰক একত্ৰিত কৰি ভাৰতে এনিমেচন, ভিএফএক্স, গেমিং আৰু কমিক্সত দক্ষতা, চাকৰি আৰু বিনিয়োগ কেনেকৈ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে তাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰিছিল; আৰু দেশখনক এমএণ্ডই উদ্যোগৰ বাবে বিশ্বব্যাপী কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থান দিব।
টাস্ক ফ’ৰ্চে ২০২২ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত নিজৰ প্ৰতিবেদন দাখিল কৰিছিল, য’ত ৰাষ্ট্ৰীয় এভিজিচি মিছন, উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ, শক্তিশালী আন্তঃগাঁথনি আৰু ভাৰতীয় আইপি আৰু ৰপ্তানিৰ বাবে নিবেদিত সমৰ্থনৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছিল।
উচ্চমানৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু গৱেষণাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আইআইচিটি মুম্বাই প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে আৰু ইয়াক বিশেষ চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে।
উচ্চমানৰ উৎপাদন ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণ, প্ৰতিভা বিকাশ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত প্ৰৱেশৰ উন্নতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ২০২৫ চনৰ মে’ মাহত সমগ্ৰ মিডিয়া আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী মঞ্চ হিচাপে ৱেভছ ২০২৫ অনুষ্ঠিত কৰা হৈছিল।
ইয়াৰ উপৰিও, ৱেভছে এভিজিচি খণ্ড আৰু ষ্টাৰ্টআপসমূহক নিম্নলিখিত তিনিটা উলম্বৰ জৰিয়তে সমৰ্থন কৰে:
১/ ৱেভছ বজাৰ: ভাৰতৰ সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডৰ বাবে বছৰজুৰি চলি থকা হাইব্ৰিড বিশ্বব্যাপী বজাৰ। ই গাঁথনিগত বিটুবি সভা, সহ-প্ৰডাকচনৰ সুযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰেতাসকলক ভাৰতীয় ছবি, এনিমেচন, গেমিং, ভিএফএক্স আৰু এক্সআৰ কন্টেন্ট প্ৰদৰ্শন কৰে।
২/ ৱেভেক্স: ই এভিজিচি-এক্সআৰ আৰু উদীয়মান মিডিয়া প্ৰযুক্তিৰ বাবে এটা নিৰ্দিষ্ট ষ্টাৰ্টআপ এক্সিলেটৰ আৰু ইনকিউবেটৰ। ই মেণ্টৰশ্বিপ, উন্নত উৎপাদন আৰু ইমাৰ্চিভ-টেক আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰৱেশ, আৰু কিউৰেটেড বিনিয়োগকাৰীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰে।
ৱেভছ সন্মিলন ২০২৫ত ই মাইক্ৰ’ছফ্ট আৰু ইউনিকৰ্ণ ইণ্ডিয়া ভেঞ্চাৰছৰ দৰে বিনিয়োগকাৰীক ৩০টা ষ্টাৰ্টআপৰ দ্বাৰা পিচিং সক্ষম কৰি তুলিছিল, আৰু ১০০টাতকৈও অধিক ষ্টাৰ্টআপক প্ৰদৰ্শনীৰ স্থান প্ৰদান কৰিছিল।
টি-হাব আৰু আইআইচিটিৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে ৱেভেক্সে ইনকিউবেচন, চৰকাৰী পাইলট, ভাষাসেতুৰ দৰে উদ্ভাৱন প্ৰত্যাহ্বান, আৰু আইএফএফআইৰ দৰে প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে বিশ্বব্যাপী প্ৰকাশক সমৰ্থন কৰে, যিয়ে ষ্টাৰ্টআপসমূহক বিদেশী বিনিয়োগ সুৰক্ষিত কৰাত সহায় কৰে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ভাৰতীয় আইপিসমূহক বৈধতা প্ৰদান কৰে।
৩/ ক্ৰিয়েট’স্ফিয়াৰ: ভাৰতত সৃষ্টি কৰা প্ৰতিভা-আৱিষ্কাৰৰ পদক্ষেপ যিয়ে এনিমেচন, গেমিং, ৱেবটুন আৰু ডিজিটেল কাহিনী কোৱাৰ মাজেৰে বছৰি ৩০–৩৫খন ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত কৰে। ই নতুন সৃষ্টিকৰ্তাসকলক মেণ্টৰশ্বিপ, ইনকিউবেচন আৰু উদ্যোগৰ সুযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰি লালন-পালন কৰে।
এই তথ্য আজি ৰাজ্যসভাত ড° পৰমাৰ যশৱন্তসিংহ ছালামসিংহ আৰু শ্ৰী কেশৰীদেৱসিংহ ঝালাই সোধা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগানে প্ৰদান কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
India’s Animation, Gaming and XR Ecosystem Strengthened through WAVES; Platform Positions the Country as a Global Hub of Creativity
19 DEC 2025 8:03PM by PIB Delhi
The National Centre of Excellence (NCoE) for AVGC-XR has been operationalised as the Indian Institute of Creative Technologies (IICT). It is the premier institution for creative technologies, located in Mumbai.
IICT is being developed with a total allocation of ₹391.15 crore and is modelled on the lines of IITs and IIMs for the creative technologies (including AVGC-XR). It has started operating from the NFDC campus in Mumbai.
It follows an industry-oriented curriculum aligned with global best practices and functions on a Public–Private Partnership (PPP) model as the national hub under a hub-and-spoke framework
IICT is addressing the skill gaps in Virtual Reality, Augmented Reality and 3D modelling through specialised training programmes, industry aligned curricula and applied Research and Development.
The institute has launched 17 specialised academic programmes across gaming, post-production, animation, comics and XR. More details can be accessed from https://iict.org/academics/programs.
It has partnerships with leading global companies such as Google, Meta, NVIDIA, Microsoft, Apple, Adobe and WPP for curriculum co-development, access to advanced tools, mentorship and industry collaboration.
IICT also supports startup incubation and IP creation, helping creative technology startups of India connect with global studios, investors and markets, thereby advancing the objectives of Create in India and Brand India
Government has taken various steps for growth in creative technologies, including AVGC exports such as:
• The AVGC Promotion Task Force was set up by the Ministry of Information and Broadcasting in April 2022 after the Union Budget announcement. It brought together industry and government to outline how India could scale skills, jobs and investment in animation, VFX, gaming and comics; and position the country as a global hub for M&E industry.
Task Force submitted its report in December 2022, recommending a National AVGC Mission, Centres of Excellence, stronger infrastructure and dedicated support for Indian IP and exports.
• IICT Mumbai has been established and is being developed as a specialised Centre of Excellence to strengthen high-end training and research.
• With a focus on expanding high-quality production capacity, developing talent and improving access to international markets, WAVES 2025 was held in May 2025 as a global platform for the entire Media & Entertainment sector.
Further, the WAVES supports the AVGC sector and startups through the following three verticals:
1. WAVES Bazaar: A year-round hybrid global marketplace for India’s media and entertainment sector. It facilitates structured B2B meetings, co-production opportunities and showcases Indian films, animation, gaming, VFX and XR content to international buyers.
1. WAVEX: It is a dedicated startup accelerator and incubator for AVGC-XR and emerging media technologies. It provides mentorship, access to advanced production and immersive-tech infrastructure, and curated investor linkages.
At WAVES Summit 2025, it enabled pitching by 30 startups to investors such as Microsoft and Unicorn India Ventures, and provided exhibition space to over 100 startups.
Through partnerships with T-Hub and IICT, WAVEX supports incubation, government pilots, innovation challenges like Bhashasetu, and global exposure through platforms such as IFFI, helping startups secure foreign investment and validate Indian IPs internationally.
1. Creatosphere: A Create in India talent-discovery initiative that conducts 30–35 national competitions annually across animation, gaming, webtoons and digital storytelling. It nurtures new creators by linking them with mentorship, incubation and industry opportunities.
This Information was submitted by the Minister of State for Information and Broadcasting Dr. L. Murugan in the Rajya Sabha today in response of questions asked by Dr. Parmar Jashvantsinh Salamsinh and Shri Kesridevsinh Jhala.