ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାଇଁ ଆୟୁଷ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ ସର୍ଭିସେଜ୍ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ ଉତ୍ପାଦ ଓ ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା ପାଇଁ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ମାନାଙ୍କ ସକାଶେ ଆୟୁଷ ମାର୍କର ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୧-୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଯୋଗର ପ୍ରଚାର ଓ ବିକାଶରେ ଉକ୍ରୃଷ୍ଟ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଡବ୍ଲୁ୍ୟଏଚଓ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସୀୟ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରିସର ଉଦଘାଟନ କରିବେ
ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ‘ସନ୍ତୁଳନର ପୁନଃସ୍ଥାପନା: ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ’
18 DEC 2025 4:21PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୯ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ଅପରାହ୍ଣ ପ୍ରାୟ ୪ଟା ୩୦ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦଯାପନୀ ସମାବେଶରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମାବେଶକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବୈଶ୍ୱିକ, ବିଜ୍ଞାନ ଆଧାରିତ ଏବଂ ଜନକୈନ୍ଦ୍ରିକ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀକୁ ରୂପରେଖ ଦେବା ଦିଗରେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଅଭ୍ରଣୀ ଭୂମିକାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ମାନକୀକରଣ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ପାରମ୍ପରକି ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଆଣିବାକୁ କ୍ରମାଗତ ଜୋର୍ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁସାରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ଆୟୁଷ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ମାଷ୍ଟର ଡିଜିଟାଲ ପୋର୍ଟାଲ, ମାଇଁ ଆୟୁଷ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ ସର୍ଭିସେଜ୍ ପୋର୍ଟାଲ (ଏମଏଆଇଏସପି) ସମେତ ଅନେକ ଆୟୁଷ ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ସେ ଆୟୁଷ ମାର୍କର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ, ଯାହାର ପରିକଳ୍ପନା ଆୟୁଷ ଉତ୍ପାଦ ଓ ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା ପାଇଁ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ମାନାଙ୍କ ରୂପରେ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଉପରେ ଡବ୍ଲୁଏଚଓର ବୈଷୟିକ ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ପୁସ୍ତକ ‘ଫ୍ରମ ରୁଟସ ଟୁ ଗ୍ଲୋବାଲ ରିଚ୍: ୧୧ ଇୟର୍ସ ଅଫ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମେସନ ଇନ୍ ଆୟୁଷ’ର ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ । ସେ ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧା ଉପରେ ଏକ ସ୍ମାରକ ଡାକଟିକଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ, ଯାହାକି ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧୀୟ ଐତିହ୍ୟର ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିର ପ୍ରତୀକ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଡବ୍ଲୁ୍ୟଏଚଓ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସୀୟ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରିସର ଉଦଘାଟନ କରିବେ, ଯାହାକି ଡବ୍ଲୁଏଚଓ ଭାରତ କଣ୍ଟି୍ର ଶାଖା ହେବ । ଏହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନ ସହ ଭାରତର ସହଭାଗିତା ପାଇଁ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ନିରନ୍ତର ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଏହାର ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରଚାରକୁ ମାନ୍ୟତା ସ୍ୱରୂପ, ଯୋଗର ପ୍ରଚାର ଏବଂ ବିକାଶରେ ଉକ୍ରୃଷ୍ଟ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ୨୦୨୧-୨୫ ବର୍ଷ ସକାଶେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବେ । ଏହି ପୁରସ୍କାର ଯୋଗର ସନ୍ତୁଳନ, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସଦଭାବ ପାଇଁ ଏକ କାଳାତୀତ ଅଭ୍ୟାସ ଭାବେ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି, ଯାହାକି ଏକ ମଜବୁତ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଭାରତ ପାଇଁ ଯୋଗଦାନ ।
ପ୍ର୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପାରମ୍ପରିକ ମେଡିସିନ ଡିସକଭରୀ ସ୍ପେସ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ । ଏହା ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ଜ୍ଞାନପ୍ରଣାଳୀର ବିବିଧତା, ଗଭୀରତା ଏବଂ ସମକାଳୀନ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନ (ଡବ୍ଲୁଏଚଓ) ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୧୭ରୁ ୧୯ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ହୋଇଛି । ଏହାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି ‘ସନ୍ତୁଳନର ପୁନଃସ୍ଥାପନା: ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ’ । ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ବୈଶ୍ୱିକ ନେତାଗଣ, ନୀତି ନିର୍ମାତା, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଚିକିତ୍ସକ, ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନଧାରକ ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜ ପ୍ରତିନିଧିଗଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ, ସ୍ଥିର ଏବଂ ସାକ୍ଷ୍ୟ ସଂଚାଳିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଲାଗି ବ୍ୟାପକ ବିଚାରବିମର୍ଷ ହୋଇଛି ।

Prime Minister's Office
PM to address Closing Ceremony of the Second WHO Global Summit on Traditional Medicine
PM to launch My Ayush Integrated Services Portal
PM to also unveil the Ayush Mark, a global benchmark for quality of Ayush products and services
PM to felicitate the recipients of the Prime Minister’s Awards for Outstanding Contribution to the Promotion and Development of Yoga for the years 2021–2025
PM to inaugurate the new WHO-South East Asian Regional Office Complex in Delhi
Theme of Summit is “Restoring balance: The science and practice of health and well-being”
18 DEC 2025 4:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi will participate in the closing ceremony of Second WHO Global Summit on Traditional Medicine, on 19th December 2025 at 4:30 PM at Bharat Mandapam, New Delhi. Prime Minister will also address the gathering during the closing ceremony. The programme underscores India’s growing leadership and pioneering initiatives in shaping a global, science-based and people-centred Traditional Medicine agenda.
Prime Minister has constantly emphasised for mainstreaming traditional medicine and Indian Knowledge System through research, standardisation, and global collaboration. In line with this vision, during the programme, Prime Minister will launch several landmark Ayush initiatives including My Ayush Integrated Services Portal (MAISP), a master digital portal for the Ayush sector. He will also unveil the Ayush Mark, which is envisioned as a global benchmark for quality of Ayush products and services.
On the occasion, Prime Minister will release the WHO technical report on training in Yoga and the Book “From Roots to Global Reach: 11 Years of Transformation in Ayush”. He will also release a commemorative postal stamp on Ashwagandha, symbolising the global resonance of India’s traditional medicinal heritage.
Prime Minister will also inaugurate the new WHO-South East Asia Regional Office complex in Delhi, which will also house the WHO India Country Office, marking a significant milestone in India’s partnership with the World Health Organization.
Prime Minister will felicitate the recipients of the Prime Minister’s Awards for Outstanding Contribution to the Promotion and Development of Yoga for the years 2021–2025, recognising their sustained dedication to Yoga and its global promotion. The awards reaffirm Yoga as a timeless practice for balance, well-being, and harmony, contributing to a healthier and stronger New India.
Prime Minister will also visit the Traditional Medicine Discovery Space, an exhibition which showcases the diversity, depth and contemporary relevance of Traditional Medicine knowledge systems from India and across the world.
Jointly organised by the World Health Organization (WHO) and the Ministry of Ayush, Government of India, the Summit is being held from 17 to 19 December 2025 under the theme “Restoring balance: The science and practice of health and well-being” at the Bharat Mandapam, New Delhi. The summit witnessed intensive deliberations among global leaders, policymakers, scientists, practitioners, Indigenous knowledge holders and civil society representatives on advancing equitable, sustainable and evidence-driven health systems.