ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଓମାନ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ଭାରତ- ଓମାନ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ମିଳିତ ବିବୃତି
18 DEC 2025 5:28PM by PIB Bhubaneshwar
ଓମାନର ସୁଲତାନ ମହାମହିମ ସୁଲତାନ ହାଇଥାମ ବିନ୍ ତାରିକଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ, ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୨୫ ମସିହା ଡିସେମ୍ବର ୧୭- ୧୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଓମାନର ସୁଲତାନେଟକୁ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ସେ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବ୍ୟାପାର ଉପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ସୟଦ୍ ଶିହାବ ବିନ୍ ତାରିକ ବିମାନ ବନ୍ଦରଠାରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ବିମାନ ବନ୍ଦରଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଆାନୁଷ୍ଠାନିକ ସ୍ୱାଗତ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନା ଜ୍ଞାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ୧୮ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ତାରିଖ ଦିନ ଅଲ୍ ବାରାକା ପ୍ୟାଲେସରେ ମହାମହିମ ସୁଲତାନ ହାଇଥାମ ବିନ୍ ତାରିକ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଗସ୍ତ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ଏହା ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନର ୭୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଗସ୍ତ ଭାରତକୁ ମହାମହିମ ସୁଲତାନ ହାଇଥାମ ବିନ୍ ତାରିକଙ୍କ ୨୦୨୩ ମସିହା ଡିସେମ୍ବର ମାସର ରାଷ୍ଟ୍ର ଗସ୍ତ ପରେ ହୋଇଛି ।
ମହାମହିମ ସୁଲତାନ ହାଇଥାମ ବିନ୍ ତାରିକ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଶିକ୍ଷା, ଶକ୍ତି, ମହାକାଶ, କୃଷି, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ବିସ୍ତାରିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଉକ୍ରୃଷ୍ଟ ସ୍ଥିତିରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୩ ତାରିଖ ଦିନ ଓମାନର ମହାମହିମ ସୁଲତାନଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ମିଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟରେ ଚିହ୍ନିତ ହୋଇଥିବା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସହଯୋଗର ସମୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରତିବେଶୀ । ଓମାନ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିବା ନିବିଡ଼ ସମ୍ପର୍କ ସମୟର କଷଟିରେ ପରୀକ୍ଷିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ଓମାନ ଦ୍ୱାରା ଏହାର ଭିଜନ ୨୦୪୦ ଅନ୍ତର୍ଗତ ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ଅର୍ଥନୈତିକ ବିବିଧତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଓମାନ ପକ୍ଷରୁ ଭାରତର ନିରନ୍ତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଥିଲା । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦୁଇ ଦେଶର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ସମନ୍ୱୟକୁ ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଜଡ଼ିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସହମତ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଅଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିବିଧତାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବୟନ ଶିଳ୍ପ, ଅଟୋମୋବାଇଲ, ରାସାୟନିକ ସାମଗ୍ରୀ, ଉପକରଣ ଏବଂ ସାର ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତ- ଓମାନ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା (ସି. ଇ. ପି. ଏ.) ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ସି.ଇ.ସି.ପି. ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିମନ୍ତେ ପାରସ୍ପରିକ ଭାବରେ ଲାଭପ୍ରଦ ହେବ ଏବଂ ସେମାନେ ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମାରୁ ଫାଇଦା ପାଇବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି । ଦୁଇ ନେତା ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେ ସି.ଇ.ପି.ଏ. ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହ୍ରାସ କରି ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥିର ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରି ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ସେମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସି.ଇ.ସି.ପି. ଅର୍ଥନୀତିର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପୁଳ ସୁଯୋଗ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବ, ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନିବେଶ ପ୍ରବାହରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇବ ।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଉଦୀୟମାନ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିବିଧତାରେ ଓମାନର ପ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଉତ୍ପାଦନ, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ଆତିଥ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଂଜି ନିବେଶ ସୁଯୋଗର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଓମାନ- ଭାରତ ମିଳିତ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି (ଓ.ଆଇ.ଜେ.ଆଇ.ଏଫ.)ର ଅତୀତର ସଫଳ ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଏଥିରେ ଅଧିକ ପୁଂଜି ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ସହଜ କରିବାର ଦୃଢ଼ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଦ୍ରାରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସହଜ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଆଲୋଚନା ଉପରେ ଦୁଇ ନେତା ଧ୍ୟାନ ଆରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପୁଂଜି ନିବେଶ ଚୁକ୍ତିନାମା ଉପରେ ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଏହାର ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଏକ ଦୃଢ଼, ନିବେଶକ- ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଶକ୍ତି ବାଣିଜ୍ୟରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହିତ, ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ବ୍ୟାପକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଇ.ଏଣ୍ଡ ପି. ସୁଯୋଗ, ସବୁଜ ଆମୋନିଆ ଏବଂ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ସହଯୋଗ ସମେତ ଶକ୍ତି ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏହାର ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମନ୍ୱୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମିଳିତ ନିବେଶ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହଯୋଗ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଗଭୀର ସହଯୋଗକୁ ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଭାବରେ କାମ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ମିଳିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଅଭ୍ୟାସ, ତାଲିମ ଏବଂ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଗସ୍ତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ସେମାନେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଡୋମେନ୍ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସୂଚନା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନକୁ ସହଜ କରି ସାମୁଦ୍ରିକ ଅପରାଧ ଏବଂ ତସ୍କରୀକୁ ରୋକିବା ନିମନ୍ତେ ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାଲାଗି ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଗସ୍ତ ଅବସରରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ମିଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଆଞ୍ଚଳିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସାମୁଦିକ୍ର ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାର ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହଯୋଗକୁ ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀତାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଗମ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଓମାନରେ ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଆୟୁଷ ଚେୟାର ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରକୋଷ୍ଠ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପ୍ରସ୍ତାବ ସମେତ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନା ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ କୃଷି ସହଯୋଗ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଜଳକୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କୃଷି ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ତାଲିମ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥ୍ୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ବାଜରା ଚାଷରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆହୁରି ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଇଟି ସେବା, ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ମହାକାଶ ପ୍ରୟୋଗ ସମେତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସେମାନଙ୍କର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସହଯୋଗ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗର ଗଭୀରତା ଏବଂ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜଭୁତ କରିବା ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସନ୍ତୋଷର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ "ଭାରତ-ଓମାନ ସମ୍ପର୍କର ଐତିହ୍ୟ" ମିଳିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସୋହର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଭାରତୀୟ ଅଧ୍ୟୟନର ଆଇ.ସି.ସି.ଆର. ଚେୟାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ନିମନ୍ତେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଶୈକ୍ଷିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବ ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମିଳିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ଗବେଷଣା ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ । ସେମାନେ ଆମର ସମାନ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରି ଓମାନକୁ ଆଇ.ଏନ.ଏସ.ଭି. କୌଣ୍ଡିନ୍ୟାଙ୍କ ଆଗାମୀ ପ୍ରଥମ ଯାତ୍ରା ସର୍ମ୍ପରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନରେ ଜାରି ରହିଥିବା ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଆଗାମୀ ଭାରତ ଓମାନ ଜ୍ଞାନ ସଂଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ ଛାତ୍ରଙ୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଯୋଗ ଏବଂ ମିଳିତ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସହାୟକ ହେବ । ଆଇ.ଟି.ଇ.ସି. (ଭାରତୀୟ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଜାରି ରହିଥିବା କ୍ଷମତା-ନିର୍ମାଣ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ସମ୍ପର୍କରେ ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ କୋଡ୍-ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମେତ ବିମାନ ସେବା ଟ୍ରାଫିକ୍ ଅଧିକାର ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଓମାନି ପକ୍ଷ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ଅନୁରୋଧ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଓମାନ-ଭାରତ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ମଜଭୁତ ମୂଳଦୁଆ ଭାମରେ ରହିଆସିଛି । ଓମାନରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରାୟ ୬,୭୫,୦୦୦ ସକ୍ରିୟ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ଓମାନର ନେତୃତ୍ୱକୁ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛି । ଓମାନ ପକ୍ଷ ଓମାନର ବିକାଶରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଜଡ଼ିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି ।
ଉଭୟ ନେତା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଏବଂ ପ୍ରକାଶନରେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି, ପୁନଃ ଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ କୌଣସି ଯଥାର୍ଥତା କେବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ସେମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
ଗାଜାର ମାନବିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମାନବିକ ସହାୟତାର ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ବିତରଣ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଗାଜା ଶାନ୍ତି ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯୋଜନା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ ପୁନଃ ଦୃଢ଼ତା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପୁନଃସ୍ଥାପନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ ପୁନଃ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ସାର୍ବଭୌମ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ପାଲେଷ୍ଟାଇନୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ ସମେତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ନ୍ୟାୟୋଚିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଚୁକ୍ତିନାମା ଏବଂ ବୁଝାମଣାପତ୍ରମାନ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା:
୧) ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା
୨) ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହାଳୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୩) କୃଷି ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୪) ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୫) ଓମାନ ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ ଏଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୬) ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ମିଳିତ ଭିଜନ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଗ୍ରହଣ
୭) ବାଜରା ଚାଷ ଏବଂ କୃଷି-ଖାଦ୍ୟ ନବାଚାରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଉଷ୍ମ ସ୍ୱାଗତ ଏବଂ ସଦୟ ଆତିଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ ମହାମହିମ ସୁଲତାନ ହାଇଥାମ ବିନ୍ ତାରିକଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ ମହାମହିମ ସୁଲତାନଙ୍କୁ ପାରସ୍ପରିକ ସୁବିଧାଜନକ ସମୟରେ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଜଣାଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
India - Oman Joint Statement during the visit of Prime Minister of India, Shri Narendra Modi to Oman
18 DEC 2025 5:28PM by PIB Delhi
At the invitation of His Majesty Sultan Haitham bin Tarik, the Sultan of Oman, the Prime Minister of India Shri Narendra Modi paid an Official Visit to the Sultanate of Oman from 17-18 December 2025. Prime Minister was received by His Highness Sayyid Shihab bin Tarik, Deputy Prime Minister for Defence Affairs at the airport and was accorded a ceremonial welcome. He was received by His Majesty Sultan Haitham bin Tarik on 18 December 2025 at Al Baraka Palace.
This visit is of special significance as it takes place in the year marking 70th Anniversary of establishment of diplomatic relations between both countries. The Prime Minister’s visit follows the State Visit of His Majesty Sultan Haitham bin Tarik to India in December 2023.
His Majesty Sultan Haitham bin Tarik and Prime Minister Shri Narendra Modi held consultations and expressed satisfaction at the excellent state of bilateral relations, spanning trade, investment, defence, security, technology, education, energy, space, agriculture, culture and people to people ties. They also reviewed the ongoing initiatives and cooperation in the areas identified in the Joint Vision Document, adopted during the visit of His Majesty the Sultan of Oman to India in December 2023. The two sides acknowledged that the relationship between the two maritime neighbours, Oman and India, has stood the test of time and has transformed into a multifaceted strategic partnership.
Indian side expressed admiration for the economic diversification and sustainable development achieved by Oman under its Vision 2040. Omani side commended India for its sustained economic growth and the goal of Viksit Bharat (developed India) by 2047. Both sides noted the synergy in the visions of both countries and agreed to work together in areas of mutual interest.
The two sides noted that trade and commerce has been a key pillar of bilateral cooperation between the two countries and emphasized on the potential for further growth and diversification in bilateral trade. Both sides acknowledged the immense potential to promote trade in areas, including textiles, automobiles, chemicals, equipment, and fertilizers.
The two sides welcomed the signing of the India-Oman Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) which is an important milestone in the bilateral economic relationship. Both leaders acknowledged that CEPA shall be mutually beneficial to both countries, and they encouraged the private sector of both countries to benefit from this agreement. The two leaders agreed that CEPA will increase the trade between the two countries by reducing trade barriers and creating a stable framework. They also noted that CEPA will unlock opportunities in all major sectors of the economy, enhance economic growth, create jobs and boost investment flows between both the countries.
Recognizing that India is one of the fastest-growing emerging economies and acknowledging Oman’s progress in economic diversification, both sides expressed interest in exploring investment opportunities in priority sectors of mutual interests including infrastructure, technology, manufacturing, food security, logistics, hospitality and others. The two sides also noted that given the past successful track record of Oman-India Joint Investment Fund (OIJIF), it holds strong potential to promote and facilitate investments.
The two leaders took note of discussions on exploring mechanisms to facilitate bilateral trade in local currencies. They also welcomed ongoing progress on the Bilateral Investment Treaty, recognizing its potential to support economic cooperation and a robust, investor-friendly environment.
Both sides discussed ways to enhance their bilateral partnership in the energy sector. While expressing satisfaction at the bilateral energy trade, they agreed that there is vast potential to further enhance it. Both sides expressed keenness for supporting their companies to increase energy cooperation including collaboration in Indian as well as global E&P opportunities, new and renewable energy cooperation in the areas of Green Ammonia, and Green Hydrogen. Both sides acknowledged the synergies with its sustainable energy goals and proposed joint investments, technology transfer, and long-term collaboration.
The two sides commended the deepening cooperation in the defence sector and agreed to continue working together in this regard, including joint exercises, training, and high-level visits to achieve shared goals and contribute towards maintaining regional security and stability. They also agreed to undertake joint initiatives to prevent maritime crimes and piracy by enhancing maritime domain awareness and facilitating continued information exchange.
During the visit, both sides adopted a Joint Vision Document on Maritime Cooperation, reflecting their shared commitment to regional maritime security, blue economy, and sustainable use of ocean resources.
Both sides acknowledged health cooperation as one of the important pillars of their partnership and expressed interest to further strengthen collaboration in this field.
Both sides took note of ongoing discussions and initiatives, including the proposal to establish Ayush chair at the National University of Science and Technology and information cell in Oman to facilitate cooperation in the field of traditional medicine.
Both sides reaffirmed their commitment to agricultural cooperation and welcomed the signing of MoU in the area of agriculture and allied sectors to advance collaboration in agricultural science, animal husbandry and aquaculture. Both sides further agreed to enhance cooperation in millet cultivation through training and scientific exchanges.
Both sides noted their growing cooperation in technology, including IT services, Digital Infrastructure and space applications.
Both sides noted with satisfaction the deepening of cultural cooperation and strong people to people ties. They welcomed the joint exhibition "Legacy of Indo-Oman Relations” and took note of ongoing discussions on culture digitization initiatives. Both sides took note of the initiative to cooperate for the establishment of the ICCR chair Programme of Indian Studies at the Sohar University that shall promote cultural and academic exchanges between both countries.
Both sides welcomed the MoU on Maritime Heritage and Museums, enabling collaboration between museums, including through joint exhibitions and research. They also noted the upcoming maiden voyage of INSV Kaundinya, to Oman highlighting our shared maritime traditions.
Both sides acknowledged ongoing cooperation in education and scientific exchange, including forthcoming India Oman Knowledge Dialogue. The MoU on Higher Education would be a key enabler in facilitating exchange of faculty, and students, institutional collaboration and promote joint research. Both sides further noted ongoing capacity-building initiatives including under the ITEC (Indian Technical and Economic Cooperation) programme.
The Omani side expressed interest to discuss air service traffic rights, including on number of destinations and code-sharing provisions. The Indian side took note of the request.
Both sides acknowledged that centuries old people-to-people ties remain a cornerstone of the Oman-India relationship. Indian side conveyed its deep appreciation to the leadership of Oman for ensuring the welfare and well-being of the vibrant Indian community of around 675,000 residing in Oman. Omani side recognized the valued contributions of the Indian diaspora to Oman’s development.
The two sides exchanged views on regional and international issues of mutual interest.
The two leaders condemned terrorism in all its forms and manifestations, reaffirming that no justification can ever be accepted for such acts. They underlined the importance of continued cooperation in this area.
The two sides expressed concern over the humanitarian situation in Gaza and called for safe and timely delivery of humanitarian aid to civilians. They welcomed the signing of the first phase of Gaza Peace Plan and reiterated their support for the plan. They also reaffirmed their support for efforts to restore peace and stability and underlined the need for a just and lasting resolution through dialogue and diplomacy, including the establishment of a sovereign and independent Palestinian state.
The following Agreement and Memoranda of Understanding were signed during the visit:
1) Comprehensive Economic Partnership Agreement
2) MoU in the field of Maritime Heritage and Museum
3) MoU in the field of Agriculture and Allied Sectors
4) MoU in the field of Higher Education
5) MoU between the Oman Chamber of Commerce & Industry and Confederation of Indian Industry
6) Adoption of Joint Vision Document on Maritime Cooperation
7) Executive Programme for cooperation in millet cultivation and agri - food innovation
The Indian Prime Minister thanked His Majesty Sultan Haitham Bin Tarik for the warm welcome and kind hospitality extended to him and his delegation. He invited His Majesty the Sultan to pay a visit to India at a mutually convenient time.