जलशक्ति मन्त्रालय
“सुजल ग्राम संवाद” को दोस्रो संस्करणले तृणमूल स्तरमा जल शासनलाई सुदृढ बनाउने
गाउँहरूको सशक्तिकरण : जल शासनको निम्ति सुजल ग्राम संवादको दोस्रो संस्करण
बहुभाषी संवाद : आठवटा राज्यमा ग्रामीण जल पहलको सुदृढिकरण
18 DEC 2025 5:21PM by PIB Gangtok
नयाँ दिल्ली, 18 दिसम्बर 2025।
जलशक्ति मन्त्रालय अन्तर्गत पेय जल एवं स्वच्छता (डीडीडब्लुएस) विभागले 19 दिसम्बरको दिन सुदल ग्राम संवादको दोस्रो संस्करण आयोजित गर्नेछ। यस महत्त्वपूर्ण पहलले केन्द्र सरकार अनि ग्रामीण समुदायबीच प्रत्यक्ष संवादको बहुभाषी मञ्चका रूपमा काम गर्नेछ।
कार्यक्रममा केन्द्रिय जलशक्ति मन्त्री सीआर पाटिल अनि केन्द्रिय जलशक्ति राज्यमन्त्री भी सोमन्नाले बिहान 11.00 बजेदेखि शुरु हुने भिडियो कन्फरेन्सिङको माध्यमद्वारा लाभार्थी अनि हितधारकहरूसँग संवाद गर्नेछन्।
सुजल ग्राम संवाद नीति निर्मा अनि तृणमूल स्तरबीच सेतुका रूपमा काम गर्न तयार गरिएको बिछुट्टै प्रकारको पहल हो। क्षेत्रीय भाषाहरूमा संवाद आयोजित गरी, कार्यक्रमले महिला, ग्रामीण जल एवं स्वच्छता समितिका (भीडब्लुएससी) सदस्य, विद्यार्थी अनि समुदायका नेतृत्त्वसहितका ग्रामीण प्रतिनिधिबीच क्षेत्रीय भाषामा संवाद आयोजि गरी “हर घर जल” सम्बन्धी आफ्नो अनुभव आफ्नै भाषामा साझा गर्न सुनिश्चित गर्दछ।
18 नोभेम्बर 2025 मा 12 वटा राज्य अनि केन्द्र शासित प्रदेश समेट्दै 12 वटा भाषामा आयोजित प्रथम संवादको सफलतापछि, दोस्रो संस्करण आठवटा विशेष राज्यमा केन्द्रित रहनेछ। निर्बाध सञ्चार सुनिश्चित गर्न, डीडीडब्लुएसले प्रतिभागी गाउँहरूका स्थानीय भाषामा पोख् विशेष अधिकारी अनि सल्लाहकारहरूलाई खटाएको छ।
कार्यक्रमको विवरण :
मिति : 19 दिसम्बर, 2025
• समय : 11.00 बजे बिहान
• माध्यम : भिडियो कन्फरेन्सिङ
• गाउँका प्रमुख प्रतिभागीहरू : पञ्चायत सभापि, ग्राम पञ्चायतकर्मी, जेजेएम लाभार्थी, भीडब्लुएससी सदस्य, महिला समूह अनि समुदायका नेतागण।
राज्य, गाउँ अनि भाषाको विवरण तल दिइएका छन् :
आसम
जिल्ला : जोरहाट
गाउँ : दक्षिण पोरबोतिया
सिक्किम
जिल्ला : पाकिम
गाउँ : पाचेखानी
उत्तराखण्ड
जिल्ला : देहरादून
गाउँ : कालुवाला
झारखण्ड
जिल्ला : सिमडेका
गाउँ : आरानी
गुजरात
जिल्ला : मेहसाना
गाउँ : जाहिरपुरा
कर्नाटक
जिल्ला : उडुपी
गाउँ : कोडी
जम्मू-कश्मीर
जिल्ला : शोपिया
गाउँ : अवनेरा
महाराष्ट्र
जिल्ला : चन्द्रपुर
गाउँ : लोहरा।

Ministry of Jal Shakti
Second Edition of ‘Sujal Gram Samvad’ to Strengthen Grassroots Water Governance
Empowering Villages: Sujal Gram Samvad’s Second Edition for Water Governance
Multilingual Samvad: Strengthening Rural Water Initiatives Across Eight States
18 DEC 2025 5:21PM by PIB Delhi
The Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), under the Ministry of Jal Shakti, is set to host the second edition of ‘Sujal Gram Samvad’ tomorrow, December 19, 2025. This landmark initiative, serves as a multilingual platform for direct dialogue between the Union Government and rural communities.
The session is expected to be graced by the Hon’ble Minister of Jal Shakti, Shri C.R. Patil, and the Hon’ble Minister of State for Jal Shakti, Shri V. Somanna, who will interact with beneficiaries and stakeholders via video conferencing starting at 11:00 AM.
Sujal Gram Samvad is a first-of-its-kind initiative designed to bridge the gap between policymakers and the grassroots. By conducting interactions in regional languages, the program ensures that village representatives—including women, Village Water and Sanitation Committee (VWSC) members, students, and community leaders—can share their lived experiences with ‘Har Ghar Jal’ in their own language.
Following the success of the inaugural Samvad held on November 18, 2025—which covered 12 States/UTs in 12 languages—the second edition focuses on eight specific states. To ensure seamless communication, the DDWS has mapped specialized officials and consultants with high proficiency in the local dialects of the participating villages.
Event Details
Date: December 19, 2025
• Time: 11:00 AM
• Mode: Video Conferencing
• Key Participants form villages: Sarpanchs, Gram Panchayat Functionaries, JJM Beneficiaries, VWSC Members, Women groups, and Community Leaders.
The details of State, village and language are as below;
Assam
District: Jorhat
Village: Dakin Porbotia
Sikkim
District: Pakyong
Village: Pacheykhani
Uttarakhand
District: Dehradhun
Village: Kaluwala
Jharkhand
District: Simdeka
Village: Aarani
Gujarat
District: Mehsana
Village: Zahirpura
Karnataka
District: Udupi
Village: Kodi
Jammu & Kashmir
District: Shopian
Village: Awneera
Maharashtra
District: Chandrapur
Village: Lohara