ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରେଳ ନିରାପତ୍ତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି: ୨୦୦୪-୧୪ରେ ରେଳ ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟା ୧୭୧ ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୫-୨୬ରେ ୧୧କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ରେଳ ନିରାପତ୍ତା ବଜେଟ ୨୦୧୩-୧୪ରେ ୩୯,୪୬୩ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୫-୨୬ରେ ୧,୧୬,୪୭୦ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି
କୁହୁଡ଼ି ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ ୨୮୮ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି - ୨୦୧୪ ରେ ଏହା ୯୦ ରୁ ୨୦୨୫ ରେ ୨୫,୯୩୯କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି: ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଗତ ଚାରି ମାସରେ ୨୧ଟି ଷ୍ଟେସନରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଇଣ୍ଟରଲକିଂ ଏବଂ ଟ୍ରାକ୍-ସର୍କିଟିଂ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି
12 DEC 2025 2:01PM by PIB Bhubaneswar
ରେଳ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରାପତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ଏହାର ଫଳସ୍ବରୂପ ୨୦୧୪-୧୫ରେ ରେଳ ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟା ୧୩୫ ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୪-୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ୩୧କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ସେହିପରି ୨୦୦୪-୧୪ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ୧୭୧୧ଟି ରେଳ ଦୁର୍ଘଟଣା ହୋଇଥିଲା ଅର୍ଥାତ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ୧୭୧ଟି ଦୁର୍ଘଟଣା ହୋଇଥିଲା । ଏହା ୨୦୨୪-୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ୩୧କୁ ଓ ୨୦୨୫-୨୬ରେ ନଭେମ୍ବର ସୁଦ୍ଧା ମାତ୍ର ୧୧କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ସୁରକ୍ଷା ଓ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି । ରେଳ ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ବାରା ଯେକୌଣସି ଅସ୍ବାଭାବିକ ଘଟଣାର ପୁଂଖାନୁପୁଂଖ ତଦନ୍ତ କରାଯାଉଛି । କୌଣସି ତ୍ରୁଟିର ବୈଷୟିକ କାରଣ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କାରଣ ସଂଦେହ କରାଗଲେ ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସର ସହାୟତା ନିଆଯାଉଛି ।
କିଛି କ୍ଷେତ୍ରରେ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ତଦନ୍ତ ବ୍ୟୁରୋ (ସିବିଆଇ) ଏବଂ ଜାତୀୟ ତଦନ୍ତ ସଂସ୍ଥା (ଏନଆଇଏ) ର ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ନିଆଯାଏ। ତଥାପି, ପ୍ରାଥମିକ ତଦନ୍ତ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଥାଏ। ସାମ୍ବିଧାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ ଅପରାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ତଦନ୍ତ, ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ରେଳବାଇ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯେପରିକି ଟ୍ରାକ୍, ସେତୁ, ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଇତ୍ୟାଦିର ସୁରକ୍ଷା ଦାୟିତ୍ବ ସହ ଏହା ମେଳ ଖାଉଛି ।
୨୦୨୩ ଏବଂ ୨୦୨୪ରେ ରିପୋର୍ଟ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ରେଳବାଇ ଟ୍ରାକ୍ ଭଙ୍ଗା/ହାଙ୍ଗାମା ଘଟଣାରେ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ/ଜିଆରପି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ମାମଲା ପଞ୍ଜୀକୃତ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ତା’ପରେ ତଦନ୍ତ, ଦୋଷୀଙ୍କୁ ଗିରଫ ସହ ସେମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
ଏପରି ଘଟଣାର ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ତଦାରଖ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ/ଜିଆରପି ସହିତ ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ।
ରେଳବାଇ କର୍ମଚାରୀ, ଆରପିଏଫ, ଜିଆରପି ଏବଂ ସିଭିଲ୍ ପୋଲିସ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ବ୍ଲାକସ୍ପଟ୍ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଂଶଗୁଡ଼ିକୁ ବାରମ୍ବାର ପାଟ୍ରୋଲିଂ କରାଯାଉଛି।
ବିପଦକୁ ପ୍ରଭାବୀ ରୂପେ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳ, ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଂଶଗୁଡ଼ିକୁ ପେଟ୍ରୋଲିଂ କରିବା ଏବଂ ଗୁପ୍ତ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦଳ ଗଠନ କରାଯାଉଛି। ରେଳବାଇ ଟ୍ରାକ୍ ନିକଟରେ ପଡ଼ିଥିବା ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ଅଭିଯାନ କରାଯାଉଛି ଯାହାକୁ ଦୁର୍ବୃର୍ତ୍ତମାନେ ରେଳବାଇ ଟ୍ରାକ୍ ବାଧା ଦେବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଛି । ରେଳ ଟ୍ରାକ ନିକଟରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଟ୍ରାକରେ ବାହ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ରଖିବା, ରେଳ ଅଂଶଗୁଡ଼ିକୁ ହଟାଇବା ଇତ୍ୟାଦିର ପରିଣାମ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ତୁରନ୍ତ କୌଣସି ସନ୍ଦିଗ୍ଧ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ନଜର ରଖିବାକୁ ଏବଂ ରିପୋର୍ଟ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ଡିଜିପି / ପୋଲିସ କମିଶନରଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆରପିଏଫ, ଜିଆରପି ଏବଂ ଗୁଇନ୍ଦା ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ରେଳ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ସୁରକ୍ଷା କମିଟି (ଏସଏଲଏସସିଆର)ର ବୈଠକ ନିୟମିତଭାବେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଅପରାଧ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ମାମଲା ପଞ୍ଜୀକରଣ, ତଦନ୍ତ ଏବଂ ରେଳ ପରିସର ଏବଂ ଚଳନ୍ତା ଟ୍ରେନରେ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆରପିଏଫ ସବୁ ସ୍ତରରେ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ / ଜିଆରପି ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଛି । ଏହା ସହିତ ଭଙ୍ଗାରୁଜା ଘଟଣା, ଗୁପ୍ତ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି । ଉପରୋକ୍ତ ବ୍ୟତୀତ, ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ ଏନଆଇଏ, ସିବିଆଇ ଭଳି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହୁଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଗୁଇନ୍ଦା ସଂସ୍ଥା ବ୍ୟତୀତ, ଆରପିଏଫର ଗୁଇନ୍ଦା ୟୁନିଟ୍ ଯଥା ସିଆଇବି ଏବଂ ଏସଆଇବିକୁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସଜାଗ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଗୁପ୍ତ ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଏବଂ ଭଙ୍ଗାରୁଜା ପ୍ରୟାସ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବା ପାଇଁ ପୋଲିସ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ରେଳ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରାପତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ଏହାର ଫଳସ୍ବରୂପ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ୨୦୧୪-୧୫ରେ ରେଳ ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟା ୧୩୫ ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୪-୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ୩୧କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ଏଠାରେ ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଯେ, ୨୦୦୪-୧୪ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ୧୭୧୧ଟି ରେଳ ଦୁର୍ଘଟଣା ହୋଇଥିଲା ଅର୍ଥାତ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ୧୭୧ଟି ଦୁର୍ଘଟଣା ହୋଇଥିଲା । ଏହା ୨୦୨୪-୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ୩୧କୁ ଓ ୨୦୨୫-୨୬ରେ ନଭେମ୍ବର ସୁଦ୍ଧା ମାତ୍ର ୧୧କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ବିଗତ ୫ ବର୍ଷରେ ହୋଇଥିବା ରେଳ ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂପର୍କରେ ନିମ୍ନ ଗ୍ରାଫ ଦେଖନ୍ତୁ ।
ରେଳ ଚଳାଚଳରେ ନିରାପତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ
ଭାରତୀୟ ରେଳ ପକ୍ଷରୁ ନିରାପତ୍ତା ସମ୍ପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟୟ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୨୦୧୩-୧୪ରେ ତାହା ୩୯,୪୬୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୫-୨୬ରେ ତାହା ୧,୧୬,୪୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ମାନବୀୟ ତ୍ରୁଟି ଯୋଗୁଁ ହେଉଥିବା ଦୁର୍ଘଟଣାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ, ୩୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୬,୬୫୬ଟି ଷ୍ଟେସନରେ ପଏଣ୍ଟ ଏବଂ ସିଗନାଲଗୁଡ଼ିକର କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ବୈଦ୍ୟୁତିକ/ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଇଣ୍ଟରଲକିଂ ସିଷ୍ଟମ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ ଗେଟରେ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ୩୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୧୦,୦୯୮ଟି ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ ଗେଟରେ ଇଣ୍ଟରଲକିଂ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ଟ୍ରାକ୍ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଭାବରେ ଯାଞ୍ଚ କରି ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ୩୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୬୬୬୧ ଷ୍ଟେସନରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟ୍ରାକ୍ ସର୍କିଟିଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି।
କବଚ ଏକ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉନ୍ନତ ସିଷ୍ଟମ, ଯାହାକି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଆବଶ୍ୟକ। ଜୁଲାଇ ୨୦୨୦ରେ କବଚକୁ ଜାତୀୟ ଏଟିପି ସିଷ୍ଟମ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା। କବଚ ସିଷ୍ଟମକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି।
ଲୋକୋ ପାଇଲଟଙ୍କ ସତର୍କତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଲୋକୋମୋଟିଭରେ ସତର୍କତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଡିଭାଇସ୍ (ଭିସିଡି) ଲଗାଯାଇଛି। ସେହିପରି କୁହୁଡ଼ି ଯୋଗୁଁ ଦୃଶ୍ୟମାନତା ଦୁର୍ବଳ ହେଲେ ଆଗକୁ ଥିବା ସିଗନାଲ ବିଷୟରେ କ୍ରୁଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେବା ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ସିଗନାଲ ଆଗରେ ଦୁଇଟି ଏଏଚଇ ମାଷ୍ଟରେ ଥିବା ମାଷ୍ଟରେ ରେଟ୍ରୋ-ରିଫ୍ଲେକ୍ଟିଭ୍ ସିଗମା ବୋର୍ଡ ଲଗାଯାଇଛି। କୁହୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଲୋକୋ ପାଇଲଟମାନଙ୍କୁ ସିଗନାଲ, ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ ଗେଟ୍ ଇତ୍ୟାଦିର ଦୂରତା ଜାଣିବା ପାଇଁ ଜିପିଏସ-ଆଧାରିତ କୁହୁଡ଼ି ସୁରକ୍ଷା ଡିଭାଇସ୍ (ଏଫଏସଡି) ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
ମାନବ ତ୍ରୁଟିକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ ପିକ୍ୟୁଆରଏସ, ଟିଆରଟି, ଟି-୨୮, ଇତ୍ୟାଦି ଟ୍ରାକ୍ ମେସିନ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଟ୍ରାକ୍ ବିଛାଇବା କାର୍ଯ୍ୟର ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି। ରେଲ୍ ନବୀକରଣ ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ୱେଲ୍ଡିଂକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ୧୩୦-ମିଟର/୨୬୦-ମିଟର ଲମ୍ବା ରେଳ ପ୍ୟାନେଲ୍ର ଯୋଗାଣକୁ ସର୍ବାଧିକ କରିବା, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସୁରକ୍ଷା ଉନ୍ନତ ହୁଏ। ରେଲ୍ ଧାରଣରେ ତ୍ରୁଟି ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ରେଳଧାରଣାଗୁଡ଼ିକୁ ସମୟୋଚିତ ଭାବରେ ଅପସାରଣ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅଲ୍ଟ୍ରାସୋନିକ୍ ତ୍ରୁଟି ଚିହ୍ନଟ (ୟୁଏସଏଫଡି) ପରୀକ୍ଷା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ଲମ୍ବା ରେଳଧାରଣା ବିଛାଇବା, ଆଲୁମିନାଥର୍ମିକ୍ ୱେଲ୍ଡିଂର ବ୍ୟବହାରକୁ କମ କରିବା ଏବଂ ଫ୍ଲାସ୍ ବଟ୍ ୱେଲ୍ଡିଂ ଭଳି ରେଳ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ୱେଲ୍ଡିଂ କୌଶଳ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ୱେଲ୍ଡ/ରେଳ ଭଙ୍ଗା ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ଟ୍ରାକରେ ପାଟ୍ରୋଲିଂ କରାଯାଉଛି । ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରକ୍ରିୟାର ନିୟମିତ ତଦାରଖ କରାଯିବା ସହ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି ।
ସମଗ୍ର ବ୍ଲକ, କରିଡର ବ୍ଲକ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ର ସୁରକ୍ଷା, ମୌସୁମୀ ସମୟରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ସତର୍କତା ଇତ୍ୟାଦି ଟ୍ରାକ୍ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସଙ୍ଗ ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ସୁରକ୍ଷିତ ରେଳ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ସମ୍ପତ୍ତି (କୋଚ୍ ଏବଂ ୱାଗନ୍) ର ପ୍ରତିରୋଧକ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି। ପାରମ୍ପରିକ ଆଇସିଏଫ ଡିଜାଇନ୍ କୋଚ ବଦଳରେ ଆଧୁନିକ ଏଲଏଚବି ଡିଜାଇନ୍ କୋଚ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । ଜାନୁଆରୀ ୨୦୧୯ ସୁଦ୍ଧା ବ୍ରଡଗେଜ୍ ରୁଟ୍ରେ ସମସ୍ତ ମାନବହୀନ ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ କୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି। ନିୟମିତ ଯାଞ୍ଚ ମାଧ୍ୟମରେ ରେଳ ସେତୁଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଯାଞ୍ଚକୁ ଆଧାର କରି, ସେତୁଗୁଡ଼ିକର ମରାମତି/ପୁନଃସ୍ଥାପନର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଚାର କରାଯାଉଛି ।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସାଧାରଣ ସୂଚନା ପାଇଁ ସମସ୍ତ କୋଚରେ ବୈଧାନିକ "ଅଗ୍ନି ନୋଟିସ୍" ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛି। ବିଭିନ୍ନ ଅଗ୍ନି ନିରାପତ୍ତା ନିୟମ ଏବଂ ସତର୍କତା ବିଷୟରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସଚେତନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଚରେ ଅଗ୍ନି ସମ୍ପର୍କିତ ପୋଷ୍ଟର ଲଗାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ଜ୍ୱଳନଶୀଳ ପଦାର୍ଥ, ବିସ୍ଫୋରକ, କୋଚ ଭିତରେ ଧୂମପାନ ନିଷେଧ, ଦଣ୍ଡ ଇତ୍ୟାଦି ବହନ ନକରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ବାର୍ତ୍ତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି।
ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକ ନୂତନ ଭାବରେ ନିର୍ମିତ ପାୱାର କାର ଏବଂ ପ୍ୟାଣ୍ଟ୍ରି କାରରେ ଅଗ୍ନି ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଦମନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ନୂତନ ଭାବରେ ନିର୍ମିତ କୋଚରେ ଅଗ୍ନି ଏବଂ ଧୂଆଁ ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଜୋନାଲ ରେଳବାଇ ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ବିଦ୍ୟମାନ କୋଚରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଛି। କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ନିୟମିତ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।
ରେଳବାଇ ଦ୍ବାରା କରାଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ନିରାପତ୍ତା ସଂପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା..
ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।

Ministry of Railways
Railway Safety at Record High: Annual Accidents Reduce from 171 (2004–14 Avg.) to 11 in 2025–26 So Far
Safety Budget Grows Almost Three Times From ₹39,463 Crore in 2013–14 to ₹1,16,470 Crore in Current Fiscal
Fog Safety Devices Rise 288 Times — From 90 in 2014 to 25,939 in 2025: Ashwini Vaishnaw
Centralised Electronic Interlocking and Track-Circuiting Completed in 21 Stations Each Over the Last Four Months
12 DEC 2025 2:01PM by PIB Delhi
Safety and Security of passengers is accorded high priority on Indian Railways. Any unusual incident is thoroughly investigated by the Railway Administration. Wherever any reason other than technical reason is suspected, the help of State Police is taken.
In some cases, the guidance of Central Bureau of Investigation (CBI) and National Investigation Agency (NIA) is also sought. However, the primary means of investigation is through the State Police. This is in line with the constitutional arrangements under which the investigation of criminal activity, maintenance of Law and Order and security of railway infrastructure i.e. tracks, bridges, tunnels etc. is responsibility of the State Government.
In all incidents of sabotage/tampering with railway track reported in 2023 and 2024, cases have been registered by Police/GRP of states and other law enforcement agencies followed by investigation, arrest of offenders and their prosecution.
The following steps are being taken by Railways for better coordination with State Police/GRP, for coordinated action to prevent such incidents and its monitoring :-
• Frequent patrolling of identified black spots and vulnerable sections are being jointly done by Railwaymen, RPF, GRP & Civil Police.
• Special teams are formed to patrol high-risk areas, vulnerable sections and sharing of intelligence to mitigate threats effectively.
• Regular drives are conducted to remove material lying near to the railway tracks which can potentially be used by miscreants for obstruction by putting those materials on railway track.
• The people living near railway track are being sensitized about the consequences of putting foreign material on track, removing rail components etc. and are requested to keep watch and report any suspected activity immediately.
• State Level Security Committee of Railways (SLSCR) meetings are being conducted, which have been constituted in each State under the chairmanship of DGsP/Commissioner of Police of respective States/Union territory with representatives of RPF, GRP and Intelligence units. Close liaison is actively made by RPF with the State Police/GRP authorities at all levels to control Crime, registration of cases, their investigation and maintenance of Law & Order in Railway premises as well as on running trains with focus on sabotage incidents, sharing of intelligence. Effective steps are being undertaken to prevent such incidents. In addition to above, specialized agencies such as NIA, CBI are also involved as per the scenario.
• Besides Central & State Intelligence agencies, Intelligence unit of RPF i.e. CIB & SIB regularly sensitized and instructed to collect intelligence and take necessary action in coordination with Police authorities for detection and prevention of sabotage attempts.
To improve Safety in train operations, several measures have been taken by Indian Railways. As a consequence of various safety measures taken over the years, there has been a steep decline in the number of accidents. Consequential Train Accidents have reduced from 135 in 2014-15 to 31 in 2024-25 as shown in the graph below.
It may be noted that the Consequential Train Accidents during the period 2004-14 was 1711 (average 171 per annum), which has declined to 31 in 2024-25 and further to 11 in 2025-26 (upto November, 2025).
The number of consequential train accidents during the last five years is depicted in the graph below:-
The various safety measures taken to enhance safety in train operations are as under:-
1. On Indian Railways, the expenditure on Safety related activities has increased over the years as under:-
Expenditure/Budget on Safety related activities (Rs. in Cr.)
2013-14 (Act.)
2022-23 (Act.)
2023-24 (Act.)
2024-25
2025-26
39,463
87,327
1,01,651
1,14,022
1,16,470
1. Electrical/Electronic Interlocking Systems with centralized operation of points and signals have been provided at 6,656 stations up to 31.10.2025 to reduce accident due to human failure.
2. Interlocking of Level Crossing (LC) Gates has been provided at 10,098 Level Crossing Gates up to 31.10.2025 for enhancing safety at LC Gates.
3. Complete Track Circuiting of stations to enhance safety by verification of track occupancy by electrical means has been provided at 6,661 stations up to 31.10.2025.
4. Kavach is a highly technology intensive system, which requires safety certification of highest order. Kavach was adopted as a National ATP system in July 2020. Kavach is provided progressively in phased manner. Initially, Kavach Version 3.2 was deployed on 1465 RKm of South Central Railway and 80 RKm of North Central Railway. Kavach specification Version 4.0 was approved by RDSO on 16.07.2024. After extensive and elaborate trials, Kavach Version 4.0has been successfully commissioned on Palwal-Mathura-Kota- Nagda section (633Rkm) on Delhi- Mumbai route and on Howrah-Bardhaman section ( 105RKm)on Delhi-Howrah route. Kavach implementation has been taken up in balance sections of Delhi-Mumbai and Delhi-Howrah route. Further, Kavach implementation has been taken up on 15,512 RKm covering all GQ, GD, HDN and identified sections of Indian Railways.
5. Detailed instructions on issues related with safety of Signalling, e.g. mandatory correspondence check, alteration work protocol, preparation of completion drawing, etc. have been issued.
6. System of disconnection and reconnection for S&T equipment as per protocol has been re-emphasized.
7. All locomotives are equipped with Vigilance Control Devices (VCD) to improve alertness of Loco Pilots.
8. Retro-reflective sigma boards are provided on the mast which is located two OHE masts prior to the signals in electrified territories to alert the crew about the signal ahead when visibility is low due to foggy weather.
9. A GPS based Fog Safety Device (FSD) is provided to loco pilots in fog affected areas which enables loco pilots to know the distance of the approaching landmarks like signals, level crossing gates, etc.
10. Modern track structure consisting of 60kg, 90 Ultimate Tensile Strength (UTS) rails, Prestressed Concrete Sleeper (PSC) Normal/Wide base sleepers with elastic fastening, fan shaped layout turnout on PSC sleepers, Steel Channel/H-beam Sleepers on girder bridges is used while carrying out primary track renewals.
11. Mechanisation of track laying activity through use of track machines like PQRS, TRT, T-28 etc. to reduce human errors.
12. Maximizing supply of 130m/260m long rail panels for increasing progress of rail renewal and avoiding welding of joints, thereby improving safety.
13. Ultrasonic Flaw Detection (USFD) testing of rails to detect flaws and timely removal of defective rails.
14. Laying of longer rails, minimizing the use of Alumino Thermic Welding and adoption of better welding technology for rails i.e., Flash Butt Welding.
15. Monitoring of track geometry by OMS (Oscillation Monitoring System) and TRC (Track Recording Cars).
16. Patrolling of railway tracks to look out for weld/rail fractures.
17. The use of Thick Web Switches and Weldable CMS Crossing in turnout renewal works.
18. Inspections at regular intervals are carried out to monitor and educate staff for observance of safe practices.
19. Web based online monitoring system of track assets viz. Track database and decision support system has been adopted to decide rationalized maintenance requirement and optimize inputs.
20. Detailed instructions on issues related with safety of Track, e.g. integrated block, corridor block, worksite safety, monsoon precautions, etc. have been issued.
21. Preventive maintenance of railway assets (Coaches & Wagons) is undertaken to ensure safe train operations.
22. Replacement of conventional ICF design coaches with LHB design coaches is being done.
23. All unmanned level crossings (UMLCs) on Broad Gauge (BG) route have been eliminated by January 2019.
24. Safety of Railway Bridges is ensured through regular inspection of Bridges. The requirement of repair/rehabilitation of Bridges is taken up based upon the conditions assessed during these inspections.
25. Indian Railways has displayed Statutory “Fire Notices” for widespread passenger information in all coaches. Fire posters are provided in every coach so as toeducate and alert passengers regarding various Do’s and Don’ts to prevent fire. These include messages regarding not carrying any inflammable material, explosives, prohibition of smoking inside the coaches, penalties etc.
26. Production Units are providing Fire detection and suppression system in newly manufactured Power Cars and Pantry Cars, Fire and Smoke detection system in newly manufactured coaches. Progressive fitment of the same in existing coaches is also underway by Zonal Railways in a phased manner.
27. Regular counselling and training of staff is undertaken.
28. Concept of Rolling Block introduced in Indian Railways (Open Lines) General Rules vide Gazette notification dated 30.11.2023, wherein work of integrated maintenance/ repair/replacement of assets is planned up to 52 weeks in advance on rolling basis and executed as per plan.
The details of the Safety related works related to better maintenance practices, Technological improvements, better infrastructure and rolling stock etc. undertaken by Railways are tabulated below:-
S.N.
Item
2004-05 to 2013-14
2014-15 to 2024-25
2014-25 Vs. 2004-14
Technological Improvements
1.
Use of high-quality rails
(60 Kg) (Km)
57,450 Km
1.43 Lakh Km
More than 2 times
2.
Longer Rail Panels
(260m) (Km)
9,917 Km
77,522 Km
Nearly 8 times
3.
Electronic Interlocking (Stations)
837 Stations
3,691 Stations
More than 4 times
4.
Fog Pass Safety Devices (Nos.)
As on 31.03.14:
90 Nos.
As on 31.03.25: 25,939 Nos.
288 times
5.
Thick Web Switches (Nos.)
Nil
28,301 Nos.
Better Maintenance Practices
1.
Primary Rail Renewal (Track Km)
32,260 Km
49,941 Km
1.5 times
2.
USFD (Ultra Sonic Flaw detection) Testing of Welds (Nos.)
79.43 Lakh
2 Crore
More than 2 times
3.
Weld failures (Nos.)
In 2013-14: 3699 Nos.
In 2024-25:
370 Nos.
90 % reduction
4.
Rail fractures (Nos.)
In 2013-14: 2548 Nos.
In 2024-25:
289 Nos.
More than 88% reduction
Better Infrastructure and Rolling Stock
1.
New Track KM added (Track Km)
14,985 Km
34,428 Km
More than 2 times
2.
Flyovers (RoBs)/ Underpasses (RUBs) (Nos.)
4,148 Nos.
13,808 Nos.
More than 3 times
3.
Unmanned Level crossings
(Nos.) on BG
As on 31.03.14:
8,948
As on 31.03.24: Nil
(All eliminated by 31.01.19)
Removed
4.
Manufacture of LHB Coaches (Nos.)
2,337 Nos.
42,677
More than 18 times
This information was provided by the Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, in a reply to a question in Rajya Sabha today.