PIB Backgrounder
ବିଶ୍ୱାସ ଗଠନ: ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଯାତ୍ରା
10 DEC 2025 1:37PM by PIB Bhubaneswar
• ଭାରତରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯଥେଷ୍ଟ ମଜବୁତ ହୋଇଛି, ୨୦୧୫-୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଘରୋଇ ଜମା ଏବଂ ଋଣ ପ୍ରାୟ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି - ଜମା ଟ.୮୮.୩୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଟ.୨୩୧.୯୦ ଲକ୍ଷ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି; ଋଣ ଟ.୬୬.୯୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଟ.୧୮୧.୩୪ ଲକ୍ଷ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ମୋଟ ନନ୍‌ ପରଫରମିଂ ଆସେଟ୍ ୨୦୧୮ରେ ୧୧.୪୬ ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦୨୫ରେ ୨.୩୧ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
• ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ରର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ନିଟ୍ ଲାଭ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଟ.୧.୦୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଟ.୧.୭୮ ଲକ୍ଷ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ଅନୁସୂଚିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ଆୟ ଦୃଢ଼ ରହିଛି, ନିଟ୍ ଲାଭ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଟ.୨.୬୩ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଟ.୪.୦୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
୧୦.୧୨.୨୦୨୫: ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ହେଉଛି ଏକ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତିର ମୂଳ - ଏବଂ ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ, ଏହା ସବୁଠାରୁ ନିଶ୍ଚିତ ପଥ। ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ, ଭାରତର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି, ଯାହା ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ଗତ ଅଢ଼େଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ବିରାଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି - ଏଟିଏମ ନେଟୱାର୍କର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦିନଠାରୁ ଆରଟିଜିଏସ, ଏନଇଏଫଟି, ଆଇଏମପିଏସ ଏବଂ ବିପ୍ଳବୀ ୟୁପିଆଇର ଆଗମନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଡିଜିଟାଲ୍ ମୁଦ୍ରାକୁ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି। ନବସୃଜନର ଏହି ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର କାରବାର, ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ନିବେଶ ପଦ୍ଧତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ଆଜି, ବ୍ୟାଙ୍କିଂ କ୍ଷେତ୍ର ପୁଞ୍ଜି ଏବଂ ତରଳତା ବଫର, ଉନ୍ନତ ସମ୍ପତ୍ତି ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଲାଭ ସହିତ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଓ ଦୃଢ଼ ହୋଇଛି। ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ର ବ୍ୟାଙ୍କ (ପିଏସବି) ଏବଂ ଅନୁସୂଚିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଏସସିବି) ର ଶକ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଉଚ୍ଚ-ଗୁଣବତ୍ତା ପୁଞ୍ଜି, ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ଋଣ କ୍ଷତି ଏବଂ ଦୃଢ଼ ରୋଜଗାରରେ ପ୍ରତିଫଳିତ, ଆଘାତଗୁଡ଼ିକୁ ଅବଶୋଷିତ କରିବା ସହିତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା କରିବାର ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ।
ସଙ୍କଟରୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ - ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗର ନୂତନ ପରିଚୟ
୨୦୦୯ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟ ପରେ, ଭାରତର ଦୃଢ଼ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ତଥାପି, ପରବର୍ତ୍ତୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ "ଯୁଗ୍ମ ବାଲାନ୍ସ ସିଟ୍" ସମସ୍ୟାର ଆବିର୍ଭାବ ଦେଖାଦେଲା, ଯାହା ଅତ୍ୟଧିକ ଲିଭର୍ଜେଡ୍ କର୍ପୋରେସନ୍ ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାପକୁ ନେଇ ଗଠିତ। ତଥାପି, ପରବର୍ତ୍ତୀ ଘଟଣା ଆହ୍ବାନକୁ ଏକ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କଲା, ଶେଷରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର "ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚ" ଅର୍ଥନୀତି ତାଲିକାରେ ସ୍ଥାନିତ କଲା।
"କଦାପି ଭଲ ସଙ୍କଟକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା ନାହିଁ" ନୀତି ଅନୁସରଣ କରି, ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ସାଂରଚନିକ ସଂସ୍କାର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଜି, ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଅପେକ୍ଷା ବହୁତ ପରିପକ୍ୱ।
୨୦୧୫ ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମା ଏବଂ ଋଣ (ଘରୋଇ) ପ୍ରାୟ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଜମା ଟ.୮୮.୩୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଟ.୨୩୧.୯୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଏବଂ ଋଣ ଟ.୬୬.୯୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଟ.୧୮୧.୩୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ହୋଇଛି। ପୁଞ୍ଜି ବଫରଗୁଡ଼ିକ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି। ପୁଞ୍ଜି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତତା ମାପ କରୁଥିବା ସିଆରଏଆର ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୧୫ରେ ୧୨.୯୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୫ରେ ୧୭.୩୬ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଛି, ଏକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରଖାଯାଇଥିବା ସର୍ବୋତ୍ତମ ଗୁଣବତ୍ତା ପୁଞ୍ଜି ସିଇଟି-୧ ସହିତ, ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୯.୯୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ୧୪.୮୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସମ୍ପତ୍ତି ଗୁଣବତ୍ତାରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି। ମୋଟ ନନ୍‌ ପରଫରମିଂ ଆସେଟ୍ (ଜିଏନପିଏ) ଏବଂ ନିଟ୍ ଅଣ-ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ସମ୍ପତ୍ତି (ଏନଏନପିଏ) ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୧୮ ରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୧.୧୮ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୫.୯୪ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ରେ ୨.୨ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୦.୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ବ୍ୟାଙ୍କ ଲାଭ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୧୭-୧୮ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪-୨୫ ମଧ୍ୟରେ, ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ (ଆରଓଏ) -୦.୨୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୧.୩୭ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଏବଂ ଇକ୍ୱିଟି ଉପରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ (ଆରଓଇ) -୨.୭୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ୧୪.୦୯ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଏନପିଏରେ ହ୍ରାସ: ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଉନ୍ନତି
ଯେତେବେଳେ ଏକ ସମ୍ପତ୍ତି ବ୍ୟାଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ବନ୍ଦ କରିଦିଏ, ସେତେବେଳେ ତାହା ଅଣକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଯାଏ। ନନ୍‌ ପରଫରମିଂ ଆସେଟ୍ (ଏନପିଏ) ବୃଦ୍ଧି ଲାଭକୁ ହ୍ରାସ କରେ କାରଣ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ଖରାପ ଋଣକୁ ଭରଣା କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ଯାହା ଫଳରେ ଋଣ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ଏବଂ ଋଣ ପ୍ରଦାନ ହ୍ରାସ ପାଏ, ଯାହା ସାମଗ୍ରିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ।
ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଅରବିଆଇ) ର ଘରୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଏସସିବି ଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ମୋଟ ଅଗ୍ରିମ ପରିମାଣ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧, ୨୦୦୮ ସୁଦ୍ଧା ଟ.୨୩.୩୪ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧, ୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ଟ.୬୧.୦୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଅନୁପଯୁକ୍ତ ଋଣ ଅଭ୍ୟାସ, ଇଚ୍ଛାକୃତ ଖିଲାପ/ଋଣ ଠକେଇ, ଆର୍ଥିକ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥା ଇତ୍ୟାଦି ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତି ବୃଦ୍ଧିର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ଥିଲା।
ସରକାରଙ୍କ ଚିହ୍ନଟ, ସମାଧାନ, ପୁନଃପୁଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ସଂସ୍କାର ରଣନୀତିର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ ଏନପିଏ ଅନୁପାତ ଟ.୨,୭୩,୪୧୩ କୋଟି (ମୋଟ ଏନପିଏ ଅନୁପାତ ୨.୭୯ ପ୍ରତିଶତ) ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଘରୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଆରବିଆଇ ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଏସସିବିଗୁଡ଼ିକରେ ମୋଟ ଅଗ୍ରଗତିରେ ଶତକଡ଼ା ଭାବରେ ପୁନଃଗଠିତ ମାନକ ସମ୍ପତ୍ତି ସମେତ ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତି ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ୯.୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୩.୫୫ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ୨୦୧୮-୧୯ ବର୍ଷରୁ ଜିଏନପିଏ ଅନୁପାତ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ଉନ୍ନତ ହୋଇଛି, ଯାହା ୨୦୨୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ଶେଷରେ ୨୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତର ୨.୩୧ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହା ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଏବଂ ଅଣ-ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଦୃଢ଼ ମାକ୍ରୋଇକୋନୋମିକ୍ ମୌଳିକତା ଯୋଗୁଁ ହୋଇପାରେ। ସେହିପରି, ଏନଏନପିଏ ଅନୁପାତ ମଧ୍ୟ ୨୦୧୮ ମସିହାରେ ଏହାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ୬.୧ ପ୍ରତିଶତରୁ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତର ୦.୫୨ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦୃଢ଼ ପ୍ରୋଭିଜନ ବଫର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି। ଲାଭଦାୟକତା ସୂଚକ ଏବଂ ଏନପିଏ ଅନୁପାତରେ ଉନ୍ନତି ହେବା ସହିତ ଭାବନା ସକାରାତ୍ମକ ରହିଛି, ଯେତେବେଳେ ପୁଞ୍ଜି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତତା ଅନୁପାତ ଦୃଢ଼ ରହିଛି।
ଗତ ପାଞ୍ଚ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପିଏସବି ଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ଏନପିଏ ହ୍ରାସ ପାଇଛି - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୧ ରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ୯.୧୧ ପ୍ରତିଶତରୁ ୨.୫୮ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ସେହିପରି, ପିଏସବି ଗୁଡ଼ିକର ଏନଏନପିଏ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୨-୨୩ ରେ ୧.୨୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪-୨୫ରେ ୦.୫୨ ପ୍ରତିଶତର ବହୁ ବର୍ଷର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହା ସମ୍ପତ୍ତି ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ବିପଦ ପରିଚାଳନାରେ ଏକ ସ୍ଥିର ଉନ୍ନତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି ଧାରା ଏସସିବି ଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଏନପିଏ ଏବଂ ଜିଏନପିଏ ଉଭୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ବ୍ୟାଙ୍କର ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି
ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଶିଳ୍ପରେ ପ୍ରବଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି, ଯାହାର ପ୍ରଭାବ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବର୍ଦ୍ଧିତ ବ୍ୟବହୃତ ଆୟ, ବର୍ଦ୍ଧିତ ଉପଭୋକ୍ତାବାଦ ଏବଂ ସହଜ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତା ଉପରେ ପଡ଼ିଛି। ୟୁପିଆଇ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାରିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆରବିଆଇ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ସୁ-ପୁଞ୍ଜିକୃତ ଏବଂ ସୁ-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ୨୦୨୩-୨୪ ରେ ଲଗାତାର ଷଷ୍ଠ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଲାଭରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି।
ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୨-୨୩ ରୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪-୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ର ବ୍ୟାଙ୍କ (ପିଏସବି) ର ମୋଟ ବ୍ୟବସାୟ ଟ.୨୦୩ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଟ.୨୫୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୨-୨୩ ରୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪-୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ନିଟ୍ ଲାଭ ଟ.୧.୦୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଟ.୧.୭୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ହୋଇଛି। ଲାଭାଂଶ ପ୍ରଦାନ ଟ.୨୦,୯୬୪ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଟ.୩୪,୯୯୦ କୋଟି ହୋଇଛି, ଯାହା ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାରେ ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଅନୁସୂଚିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଏସସିବି) ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪-୨୫ ରେ, ଏସସିବି ଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନିଟ୍ ଲାଭ ଟ.୪.୦୧ଲକ୍ଷ କୋଟି ରେକର୍ଡ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୩-୨୪ ରେ ଟ.୩.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଥିଲା। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସରେ ଏସସିବିଗୁଡ଼ିକ ଟ.୧.୦୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ନିଟ୍ ଲାଭ ରେକର୍ଡ କରିଥିବାରୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଧାରା ଜାରି ରହିଛି। ଏହି ସଫଳତାକୁ ଜାରି ରଖି, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୫ରେ ଏସସିବିଗୁଡ଼ିକର ଲାଭରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଛି, କର ପରେ ଲାଭ ୧୪.୭ ପ୍ରତିଶତ (ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ) ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି ଜାରି ରହିଛି, ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ (ଆରଓଏ) ୧.୩୭ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଇକ୍ୱିଟି ଉପରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ (ଆରଓଇ) ୧୪.୧ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି।
ଏହା ସହିତ, ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ପୁଞ୍ଜି ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଛି, ଯାହା ଲିଭରେଜ୍ ଅନୁପାତ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି-ପ୍ରତି-ବିପଦ-ଭାରଯୁକ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତି ଅନୁପାତ (ସିଆରଏଆର), ଯାହାକୁ ମୋଟ ପୁଞ୍ଜି ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ବିପଦ-ଭାରଯୁକ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତିର ଅନୁପାତ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଏ, ପରି ପ୍ରମୁଖ ପାରାମିଟରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି। ନନ୍-ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଆର୍ଥିକ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ (ଏନବିଏଫସି) ଦ୍ୱାରା ଦୃଢ଼ ଋଣ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଯେଉଁମାନେ ଋଣ ଏବଂ ନିବେଶ ଭଳି ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ସମାନ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଲାଇସେନ୍ସ ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କର ବାଲାନ୍ସ ସିଟ୍ ଆହୁରି ମଜବୁତ, କ୍ରେଡିଟ୍ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଲାଭଦାୟକତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛନ୍ତି ଓ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପୁଞ୍ଜି ବଫର ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି।
ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା କାରଣସମୂହ
ଚାପ ଚିହ୍ନଟ, ସମ୍ପତ୍ତି ସମାଧାନ ଏବଂ ପୁନଃପୁଞ୍ଜିକରଣ ସହିତ ଜଡିତ ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରର ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ଏହା ଏକ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଚଳିତ ନିୟାମକ ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା।
୨୦୧୫ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସମ୍ପତ୍ତି ଗୁଣବତ୍ତା ସମୀକ୍ଷା (ଏକ୍ୟୁଆର), ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ଲୋନ୍ ବୁକର ପ୍ରକୃତ ସ୍ଥିତି ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ, ଲୁକ୍କାୟିତ ଏନପିଏ ଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାକୁ ଏବଂ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସରକାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ୪ଆର ରଣନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଏନପିଏ ର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଚିହ୍ନଟ, ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ଆକାଉଣ୍ଟରୁ ମୂଲ୍ୟର ସମାଧାନ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ପିଏସବି ଗୁଡ଼ିକର ପୁନଃପୁଞ୍ଜିକରଣ, ଏବଂ ପିଏସବି ମଧ୍ୟରେ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ତୁରନ୍ତ ସଂଶୋଧନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ (ପିସିଏ) ଢାଞ୍ଚା ଦୁର୍ବଳ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା, ୨୦୨୦ ସୁଦ୍ଧା ୨୭ ପିଏସବି ଗୁଡ଼ିକୁ ୧୨ କୁ ହ୍ରାସ କରିଥିଲା। ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ, ଲାଭଦାୟକତା, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଏବଂ ଆକଳନ ଓ କ୍ରେଡିଟ୍ ବିପଦ ସହିତ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଛି।
ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ରେ, ଆରବିଆଇ ଏହାର ଡ୍ରାଫ୍ଟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନା ୨୦୨୫ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ଜାରି କରିଥିଲା, ଯାହା ଆଶା କରାଯାଉଥିବା କ୍ରେଡିଟ୍ କ୍ଷତି (ଇସିଏଲ) ଢାଞ୍ଚାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲା। ଏହି ଢାଞ୍ଚା ବିଦେଶୀ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମେତ ଅନୁସୂଚିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଏକ ବିପଦ-ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପଦ୍ଧତି ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲା। ଏଗୁଡ଼ିକ କ୍ରେଡିଟ୍ ବିପଦ ପରିଚାଳନା ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ସମର୍ଥନ କରିବ, ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ଉତ୍ତମ ତୁଳନାତ୍ମକତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଗୃହୀତ ନିୟାମକ ଏବଂ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ନିୟାମକ ମାନଦଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ସଜାଡ଼ିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପ୍ରାଥମିକତା
ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସମ୍ପତ୍ତି ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଆଧାର କରି, ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ନବସୃଜନ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ବିସ୍ତାର ମାଧ୍ୟମରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ଥାୟୀ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରାଥମିକତାଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ଯିବାର ପଥ ଦର୍ଶାଉଛି।
ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଅଭିଯାନ, ଶାଖା ନେଟୱାର୍କର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରୀ ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଗଭୀର ପ୍ରବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଜମା ସଂଗ୍ରହକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଋଣ ବୃଦ୍ଧି ବଜାୟ ରହିବ। ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିସ୍ତାରକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଉଦୀୟମାନ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ପ୍ରମୁଖ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଯଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଜନା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଲକ୍ଷ୍ମୀ ଯୋଜନା ଏବଂ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ (କେସିସି) ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି।
ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ଚାପର ସମୟରୁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ଆଡ଼କୁ ଗତି କରିଛି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ବାଲାନ୍ସ ସିଟ୍, ଦୃଢ଼ ପୁଞ୍ଜି ବଫର ଏବଂ ରେକର୍ଡ ଲାଭଦାୟକତା ସହିତ, ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ଅଧିକ ସ୍ଥିର, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ସଂସ୍କାର, ଡିଜିଟାଲ୍ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରୁଛି - ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ସବୁଜ ତଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଉଛି।

PIB Backgrounder
Building Trust: The Journey of Strengthening India’s Banking Sector
10 DEC 2025 1:37PM by PIB Delhi
Key Takeaways
· Banking activity has strengthened significantly in India, with domestic deposits and credit nearly tripling between 2015 and 2025- deposits grew from ₹88.35 lakh crore to ₹231.90 lakh crore; credit expanded from ₹66.91 lakh crore to ₹181.34 lakh crore.
· Gross non-performing assets have fallen from a peak of 11.46% in 2018 to 2.31% in 2025.
· Public sector banks profitability has strengthened, with net profits rising from ₹1.05 lakh crore in FY 2022–23 to ₹1.78 lakh crore in FY 2024–25.
· Scheduled commercial banks continue to post strong earnings, with net profit increasing from ₹2.63 lakh crore in FY 2022–23 to ₹4.01 lakh crore in FY 2024–25.
Introduction
Financial stability lies at the heart of a nation’s economic strength- and for India’s banks, it remains the unwavering north star. As the world’s fourth-largest economy, India’s financial sector has evolved into a resilient and dynamic force, ready to power the country’s growth ambitions and investment needs.
Over the past two and a half decades, India’s banking system has undergone a remarkable transformation- from the early days of ATM networks to the emergence of RTGS, NEFT, IMPS, and the revolutionary UPI, now extending its frontier to digital currency. This steady march of innovation has reshaped how India transacts, saves, and invests. Today, the banking sector stands stronger than ever- with robust capital and liquidity buffers, improved asset quality, and sustainable profitability. The resilience of public sector banks (PSBs) and scheduled commercial banks (SCBs), reflected in their high-quality capital, declining loan losses, and solid earnings, underscores their capacity to finance growth while withstanding shocks.
From Crisis to Confidence- The New Face of Indian Banking
After the Global Financial Crisis, which ended in early 2009, India’s strong fiscal and monetary stimulus helped cushion the impact. However, the following years saw the emergence of a “twin balance sheet” problem, marked by overleveraged corporates and mounting stress. Yet, what followed turned the challenge into an opportunity, eventually bringing India in the list of “Top Five” economies of the world.
Guided by the principle “never waste a good crisis”, in the last 10 years, a series of deep structural reforms began- aimed at restoring the long-term strength and stability of the financial system. Today, Indian banks are far more mature than they were a decade ago.
• Bank deposits and credit (domestic) have nearly tripled between 2015 and 2025, with deposits rising from ₹88.35 lakh crore to ₹231.90 lakh crore and credit expanding from ₹66.91 lakh crore to ₹181.34 lakh crore.
• Capital buffers have strengthened- the capital to risk weighted assets (CRAR), which measures capital adequacy, rose from 12.94% in March 2015 to 17.36% in March 2025 with CET-1, which represents the highest quality capital a bank can hold, increasing from 9.98% to 14.81% during the same period.
• Asset quality has also improved. Gross Non-Performing Assets (GNPA) and Net Non-Performing Assets (NNPA) have reduced to 2.2% and 0.5% in March 2025 after rising to highs of 11.18% and 5.94% respectively in March 2018.
• Profitability of banks has enhanced significantly. Between FYs 17-18 and 24-25, Return on Assets (RoA) increased from -0.22% to 1.37%, and Return on Equity (RoE) jumped from -2.74% to 14.09%.
NPA Decline: An Upward Shift in the Quality
An asset becomes non-performing when it ceases to generate income for the bank. The rise in Non-Performing Assets (NPA) erodes profitability, as banks must allocate more capital to cover bad loans, leading to a credit crunch and constraining lending, thereby affecting overall economic growth.
As per Reserve Bank of India (RBI) data on domestic operations, aggregate gross advances of SCBs increased from ₹23.34 lakh crore as on 31st March 2008 to ₹61.01 lakh crore as on 31st March 2014. Aggressive lending practices during this period along with wilful default / loan frauds, economic slowdown, etc. were observed to be primary reasons for the spurt in the stressed assets.
As on 31st March 2014, stressed assets of SCBs were 9.8% of their loan book, while the restructured standard loans were 5.7%. Asset Quality Review (AQR), initiated in 2015 for clean and fully provisioned bank balance-sheets revealed high incidence of non-performing assets (NPAs). As a result of AQR and subsequent transparent recognition by banks, stressed accounts were reclassified as NPAs and expected losses on stressed loans, not provided for earlier under flexibility given to restructured loans, were provided for. Accordingly, the GNPA ratio of banks started rising and reached its peak in 2018 at 11.18%. GNPA ratios measure the asset quality of banks. Primarily as a result of transparent recognition of stressed assets as NPAs, as per RBI data on domestic operations, gross NPAs of SCBs rose from ₹2,51,054 crore (gross NPA ratio of 4.1%) as on 31st March 2014 and peaked to ₹9,62,621 crore (gross NPA ratio of 11.46%) as on 31st March 2018.
As a result of the Government’s strategy of recognition, resolution, recapitalisation and reforms, gross NPA ratio have since declined to ₹2,73,413 crore (gross NPA ratio of 2.79%) as on 31st March 2025. Further, as per RBI data on domestic operations, stressed assets, including restructured standard assets, as percentage of gross advances in SCBs has declined from 9.8% as on 31st March 2014 to 3.55% as on 31st March 2025.
Besides, GNPA ratios improved consistently from 2018-19, and reached its lowest level in last 20 years at 2.31% in end-March 2025. This can be attributed to strong macro-economic fundamentals boosting the Indian banking and non-banking financial sectors. Likewise, NNPA ratio also reached its lowest in last 20 years to 0.52% by consistently declining from its peak in 2018 at 6.1%, driven by stronger provision buffers. Sentiments remain positive as profitability indicators and NPA ratios continued to improve further, while capital adequacy ratio remained robust.
Gross NPAs of PSBs have been declining during the last five financial years- reducing from 9.11% to 2.58% between March 2021 to March 2025. Similarly, the NNPAs of PSBs declined to multi-year low at 0.52% in FY 24-25 from 1.24% in FY 22-23. This indicates sustained improvement in asset quality and risk management. The trend has been witnessed in the SCBs too, with a decline in both NPA and GNPA.
A graph of growth and growthAI-generated content may be incorrect.
Bank Profitability on the Rise
The Indian banking industry has seen robust growth, driven by strong economic expansion, rising disposable incomes, growing consumerism, and easier credit access. Digital modes of payments, dominated by UPI, have grown by leaps and bounds over the last few years. As per the RBI, India’s banking sector is sufficiently capitalized and well-regulated. Notably, profitability of banks improved for the sixth consecutive year in 2023-24.
Public Sector Banks
• From FY 22–23 to FY 24–25, the total Business of Public Sector Banks (PSBs) rose from ₹203 lakh crore to ₹252 lakh crore
• From FY 22–23 to FY 24–25, net profit increased from ₹1.05 lakh crore to ₹1.78 lakh crore.
• Dividend payouts grew from ₹20,964 crore to ₹34,990 crore, reflecting the continued strengthening of financial performance.
Scheduled Commercial Banks (SCBs)
• During FY 24-25, SCBs recorded their highest ever aggregate net profit of ₹4.01 lakh crore, compared to the net profit of ₹3.5 lakh crore in FY 23-24. The growth trajectory continues, as SCB’s recorded an aggregate net profit of ₹1.02 lakh crore in first 3-months of FY26.
• Continuing on this success, the profitability of SCBs improved during FY 25, with Profit After Tax surging by 14.7% (YoY). Gains in profitability continued with Return on Assets (RoA) at 1.37% and Returns on Equity (RoE) at 14.1%.
Besides, banks’ capital position remained satisfactory, as reflected in key parameters like leverage ratio (which measures the proportion of a bank’s Tier 1 capital to its total assets, serving as a safeguard against excessive risk exposure) and capital to risk weighted assets ratio (CRAR), defined as the ratio of total capital funds to risk-weighted assets. The leverage ratio for all SCBs was 7.9% in September 2024 (the range of 6 to 8% is generally considered prudent). PSBs are adequately capitalised, with their CRAR standing at 16.4% as of June 2025.
Strong credit expansion by Non-Banking Financial Companies (NBFCs), that offer services similar to banks, such as loans and investments, but do not possess a full banking license, was accompanied by further strengthening of their balance sheets, improvement in credit quality and profitability, and satisfactory capital buffers.
Factors Propelling Performance of India’s Banks
Comprehensive government initiatives with regards to stress recognition, asset resolution, re-capitalisation, have markedly strengthened the banking sector’s financial health and resilience. This was driven by a series of regulatory measures, which commenced over a decade ago-
• The Asset Quality Review (AQR) launched in 2015 compelled banks to recognize the true state of their loan books, bringing hidden NPAs to light and strengthening the supervisory framework. Additionally, the Government also implemented a comprehensive 4R’s strategy, consisting of recognition of NPAs transparently, resolution and recovery of value from stressed accounts, recapitalizing of PSBs, and reforms in PSBs and the wider financial ecosystem for a responsible and clean system.
• The Prompt Corrective Action (PCA) framework helped restore the health of weak banks, followed by the consolidation of 27 PSBs into 12 by 2020. A detailed review of business in terms of sustainability, profitability, viability and projections along with credit risk related actions have been beneficial.
• The Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) introduced in 2016, along with complementary out-of-court resolution mechanisms, transformed India’s credit culture and improved recovery processes. It changed the creditor-borrower relationship, taking away control of the defaulting company from promoters/owners and debarred willful defaulters from the resolution process.
• Sharper recovery laws: Key legislations such as the SARFAESI Act, 2002 (The Securitisation and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002) and the Recovery of Debt and Bankruptcy Act have been amended to enhance their effectiveness in asset recovery.
• Focused debt resolution: The pecuniary jurisdiction of Debt Recovery Tribunals (DRTs) was raised from ₹10 lakh to ₹20 lakh, enabling them to prioritize higher-value cases and improve recovery efficiency.
• Specialized recovery mechanisms: PSBs have established dedicated stressed asset management units for close monitoring and faster resolution of NPAs. The deployment of business correspondents and incorporation of a business strategy that uses physical sales and marketing force to interact directly with customers (Feet-on-street model), has further boosted recovery efforts.
• In October 2025, the RBI issued a landmark reform through its Draft Directions 2025, proposing a shift to the Expected Credit Loss (ECL) framework. The framework applies to scheduled commercial banks, including foreign banks, and introduces a risk-sensitive approach to provisioning. These are expected to further support credit risk management practices, promote greater comparability across financial institutions, and align regulatory norms with globally accepted regulatory and accounting standards.
• Proactive stress management: The RBI’s Prudential Framework for Resolution of Stressed Assets promotes early identification, reporting, and time-bound resolution of stressed loans, with incentives for lenders to act swiftly.
Evolving Priorities in India’s Banking Landscape
Building on their strong financial performance and improved asset quality, Indian banks are now focusing on sustaining growth through innovation, inclusion, and strategic expansion. The following priorities outline the path ahead for strengthening the banking ecosystem and supporting India’s broader development goals:
Strengthen deposit mobilization through targeted drives, effective use of branch networks, and deeper outreach in semi-urban and rural areas to sustain strong credit growth.
Identify emerging commercial growth areas over the next decade to enhance profitability and maintain momentum in economic expansion.
Deepen corporate lending in productive sectors while upholding robust underwriting and risk management practices.
Advancing India’s Green Growth Agenda by scaling up lending to renewable and sustainable energy sectors. Develop tailored credit models to support new initiatives such as Small Modular Nuclear Reactors (SMR) announced in Budget 2025–26.
Broaden financial inclusion through key government schemes- PM MUDRA Yojana, PM Vishwakarma, PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, PM Vidyalaxmi, and Kisan Credit Card (KCC).
Focus on Agri credit under the PM Dhan Dhanya Yojana in 100 low-productivity districts with customised credit products to improve farm output and local economic growth.
Expand international presence by strengthening operations in GIFT City, supporting India’s global financial aspirations, and enhancing participation in the India International Bullion Exchange (IIBX).
Enhance customer experience through faster grievance redressal, user-friendly multilingual digital platforms, and clean, accessible physical branches in metro and urban centres.
Conclusion
India’s banking sector has transformed from a period of stress to one of strength and stability. With cleaner balance sheets, robust capital buffers, and record profitability, banks today are more resilient, efficient, and future-ready. Driven by reforms, digital innovation, and financial inclusion, the sector is powering India’s growth ambitions- financing infrastructure, supporting entrepreneurs, and advancing green and inclusive development.
As India moves toward becoming the world’s third-largest economy, its banks stand at the forefront- anchoring financial stability and fuelling the nation’s next decade of growth.
PIB Research
References
Reserve Bank of India (RBI)
https://rbidocs.rbi.org.in/rdocs/Publications/PDFs/0FLTP577BF4E172064685A26A73A6BC9210EC.PDF
https://rbidocs.rbi.org.in/rdocs/Publications/PDFs/01APPTBIV_14EF518BE28CC4B78A2F08F366C66BCDE.PDF
https://rbidocs.rbi.org.in/rdocs/PublicationReport/Pdfs/0FSRJUNE20253006258AE798B4484642AD861CC35BC2CB3D8E.PDF
https://rbidocs.rbi.org.in/rdocs/Publications/PDFs/0RTP261220247FFF1F49DFC04C508F300904A90C7439.PDF
https://www.rbi.org.in/Scripts/BS_SpeechesView.aspx?Id=1529
https://www.rbi.org.in/Scripts/BS_SpeechesView.aspx?Id=1522
https://www.rbi.org.in/Scripts/BS_SpeechesView.aspx?Id=1530
https://www.rbi.org.in/Scripts/BS_SpeechesView.aspx?Id=1511
https://www.rbi.org.in/commonman/english/scripts/FAQs.aspx?Id=1167
https://www.caalley.com/exp_drafts/rbidraft1007-1.pdf
https://www.rbi.org.in/commonman/english/scripts/Notification.aspx?Id=2523#AN1
Ministry of Finance
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2146819
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2140270
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2088182
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2034950
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2097888
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1578985
Indiabudget.gov.in
https://www.indiabudget.gov.in/economicsurvey/doc/eschapter/echap02.pdf
https://www.indiabudget.gov.in/economicsurvey/doc/Infographics%20English.pdf
IBEF
https://www.ibef.org/industry/banking-india
indiacode.nic.in
https://www.indiacode.nic.in/bitstream/123456789/2006/1/A2002-54.pdf
PIB Archives
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=153247&ModuleId=3#:~:text=India%20has%20witnessed%20significant%20employment,continues%20to%20inspire%20the%20world
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=154660&ModuleId=3
Click here to see PDF