Ministry of Home Affairs
NEW CRIMINAL LAWS FOR SPEEDY JUDICIARY PROCESS
10 DEC 2025 2:44PM by PIB Delhi
Details of provisions made in new criminal laws for expediting judicial process are as follows:-
1. Faster and Fair Resolution: The new laws promise a faster and fair resolution of cases, instilling confidence in the legal system. Crucial stages of investigation and trial like - preliminary enquiry (to be completed in 14 days), further investigation (to be completed in 90 days), supply of document to the victim and accused (within 14 days),
commitment of a case for trial (within 90 days), filing of discharge applications (within 60 days), framing of charges (within 60 days), pronouncement of judgment (within 45 days) and filing of mercy petitions (30 days before Governor and 60 days before President) - have been streamlined and to be completed within stipulated time period.
1. Fast-Track Investigations: The new laws prioritize the investigations for offences against women and children, ensuring timely completion within two months of recording information.
1. Adjournments: Provision of a maximum of two adjournments to avoid unnecessary delays in case hearings, ensuring timely justice delivery.
1. To significantly improve the speed, efficiency and transparency of the judicial process, applications like e-Summons, e-Sakshya and Nyaya- Shruti (VC) have been developed. The e-Summon facilitates delivery of summons through electronic means. The e-Sakshya enables lawful, scientific and tamper-proof collection, preservation and electronic submission of digital evidence thus ensuring authenticity and
reducing delays. Nyaya-Shruti (VC) facilitates virtual appearance of accused persons, witnesses, police officials, prosecutors, scientific experts, prisoners etc. through video conferencing.
State-wise data on the number of cases registered under the Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023 are given at Annexure.
****
Annexure
S.
No.
State/UT
Cases registered under Bharatiya Nyaya Sanhita from 01.07.2024 to 30.11.2025
1
ANDAMAN & NICOBAR
799
2
ANDHRA PRADESH
1,71,472
3
ARUNACHAL PRADESH
3,468
4
ASSAM
56,826
5
BIHAR
3,14,844
6
CHANDIGARH
4,816
7
CHHATTISGARH
1,06,397
8
DADRA & NAGAR HAVELI AND DAMAN & DIU
799
9
DELHI
3,59,722
10
GOA
2,991
11
GUJARAT
2,19,101
12
HARYANA
1,52,421
13
HIMACHAL PRADESH
18,186
14
JAMMU & KASHMIR
31,614
15
JHARKHAND
71,758
16
KARNATAKA
2,14,105
17
KERALA
4,80,231
18
LADAKH
785
19
LAKSHADWEEP
83
20
MADHYA PRADESH
4,31,856
21
MAHARASHTRA
5,27,971
22
MANIPUR
3,094
23
MEGHALAYA
4,853
24
MIZORAM
2,963
25
NAGALAND
1,103
26
ODISHA
2,61,373
27
PUDUCHERRY
6,503
28
PUNJAB
63,988
29
RAJASTHAN
2,67,160
30
SIKKIM
656
31
TAMIL NADU
85,353
32
Telangana
2,54,225
33
TRIPURA
4,142
34
UTTAR PRADESH
6,79,711
35
UTTARAKHAND
20,700
36
WEST BENGAL
3,05,948
Total
51,32,017
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar in a written reply to a question in the Rajya Sabha.

|
গৃহ মন্ত্ৰালয়
দ্ৰুত ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে নতুন ফৌজদাৰী আইন
10 DEC 2025 2:44PM by PIB Guwahati
ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়াক ক্ষীপ্ৰকৰণৰ বাবে নতুন ফৌজদাৰী আইনৰ বিধানসমূহৰ সবিশেষ তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ-
-
- দ্ৰুত আৰু ন্যায্য সমাধানঃ নতুন আইনসমূহে গোচৰৰ ক্ষীপ্ৰ আৰু ন্যায্য সমাধানৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদানেৰে আইনী ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি আস্থা জগাই তুলিছে। তদন্ত আৰু বিচাৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্য্যায়সমূহ - প্ৰাৰম্ভিক তদন্ত (১৪ দিনৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগিব), অধিক তদন্ত (৯০ দিনৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগিব), ভুক্তভোগী আৰু অভিযুক্তক নথিপত্ৰ যোগান ধৰা (১৪ দিনৰ ভিতৰত), বিচাৰৰ বাবে গোচৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি (৯০ দিনৰ ভিতৰত), ডিচচাৰ্জ আবেদন দাখিল কৰা (৬০ দিনৰ ভিতৰত), অভিযোগৰ ফ্ৰেমৱৰ্ক (৬০ দিনৰ ভিতৰত), ৰায় ঘোষণা (৪৫ দিনৰ ভিতৰত) আৰু দয়া আবেদন দাখিল কৰা (ৰাজ্যপালৰ ওচৰত ৩০ দিন আৰু ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ওচৰত ৬০ দিন) - সুশৃংখলিত কৰা হৈছে আৰু নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে।
-
- ফাষ্ট-ট্ৰেক তদন্তঃ নতুন আইনসমূহে মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে সংঘটিত অপৰাধৰ তদন্তৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে। তথ্য লিপিবদ্ধ কৰাৰ দুমাহৰ ভিতৰত সময়মতে সম্পূৰ্ণ হোৱাটো নিশ্চিত কৰিছে।
-
- স্থগিত ৰখাঃ গোচৰৰ শুনানিত অযথা পলম কাৰ্য্য এৰাই চলিবলৈ সৰ্বাধিক দুবাৰ স্থগিত ৰখাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এই ব্যৱস্থাই সময়মতে ন্যায় প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে।
-
- ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়াৰ গতি, ফলপ্ৰসূতা আৰু স্বচ্ছতা যথেষ্ট বৃদ্ধিৰ বাবে ই-চমন, ই-সাক্ষ্য আৰু ন্যায়-শ্ৰুতি (VC)-ৰ দৰে এপ্লিকেচন যুগুত কৰা হৈছে। ই-চমনে ইলেক্ট্ৰনিক মাধ্যমেৰে চমন প্ৰদানৰ সুবিধা প্ৰশস্ত কৰিছে। ই-সাক্ষ্যই ডিজিটেল প্ৰমাণৰ বৈধ, বৈজ্ঞানিক আৰু টেম্পাৰ-প্ৰুফ সংগ্ৰহ, সংৰক্ষণ আৰু ইলেক্ট্ৰনিকভাৱে দাখিলৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত প্ৰামাণ্যতা নিশ্চিত আৰু পলম হ্ৰাস পাইছে। ন্যায়-শ্ৰুতি (VC)-এ ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে অভিযুক্ত ব্যক্তি, সাক্ষী, আৰক্ষী বিষয়া, প্ৰচিকিউটৰ, বৈজ্ঞানিক বিশেষজ্ঞ, বন্দী আদিৰ ভাৰ্চুৱেল উপস্থিতিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা, ২০২৩-ৰ অধীনত পঞ্জীয়ন হোৱা গোচৰৰ পৰিসংখ্যাৰ ৰাজ্য-ভিত্তিক তথ্য পৰিশিষ্টত উল্লেখ কৰা হৈছে।
****
পৰিশিষ্ট
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাৰ অধীনত ০১-০৭-২০২৪ ৰ পৰা ৩০-১১-২০২৫ লৈ পঞ্জীয়ন হোৱা গোচৰ
১
আন্দামান আৰু নিকোবৰ
৭৯৯
২
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
১,৭১,৪৭২
৩
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৩,৪৬৮
৪
অসম
৫৬,৮২৬
৫
বিহাৰ
৩,১৪,৮৪৪
৬
চণ্ডীগড়
৪,৮১৬
৭
চত্তীশগড়
১,০৬,৩৯৭
৮
দাদৰা-নগৰ হাভেলী আৰু দমন-ডিউ
৭৯৯
৯
দিল্লী
৩,৫৯,৭২২
১০
গোৱা
২,৯৯১
১১
গুজৰাট
২,১৯,১০১
১২
হাৰিয়ানা
১,৫২,৪২১
১৩
হিমাচল প্ৰদেশ
১৮,১৮৬
১৪
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
৩১,৬১৪
১৫
ঝাৰখণ্ড
৭১,৭৫৮
১৬
কৰ্ণাটক
২,১৪,১০৫
১৭
কেৰালা
৪,৮০,২৩১
১৮
লাডাখ
৭৮৫
১৯
লাক্ষাদ্বীপ
৮৩
২০
মধ্যপ্ৰদেশ
৪,৩১,৮৫৬
২১
মহাৰাষ্ট্ৰ
৫,২৭,৯৭১
২২
মণিপুৰ
৩,০৯৪
২৩
মেঘালয়
৪,৮৫৩
২৪
মিজোৰাম
২,৯৬৩
২৫
নাগালেণ্ড
১,১০৩
২৬
ওড়িশা
২,৬১,৩৭৩
২৭
পুডুচেৰী
৬,৫০৩
২৮
পঞ্জাৱ
৬৩,৯৮৮
২৯
ৰাজস্থান
২,৬৭,১৬০
৩০
ছিকিম
৬৫৬
৩১
তামিলনাডু
৮৫,৩৫৩
৩২
তেলেংগানা
২,৫৪,২২৫
৩৩
ত্ৰিপুৰা
৪,১৪২
৩৪
উত্তৰ প্ৰদেশ
৬,৭৯,৭১১
৩৫
উত্তৰাখণ্ড
২০,৭০০
৩৬
পশ্চিম বংগ
৩,০৫,৯৪৮
মুঠ
৫১,৩২,০১৭
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বণ্ডী সঞ্জয় কুমাৰে ৰাজ্যসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই তথ্য সদৰী কৰে।