প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰায়পুৰত ৬০ সংখ্যক সৰ্বভাৰতীয় সঞ্চালক প্ৰধান/আৰক্ষী মহাপৰিদৰ্শক সন্মিলনৰ সভাপতিত্ব কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰক্ষীৰ প্ৰতি জনসাধাৰণৰ ধাৰণা সলনি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যুৱক-যুৱতীসকললৈকে প্ৰসাৰ বৃদ্ধি কৰা, নগৰীয়া আৰু পৰ্যটক পুলিচিঙক শক্তিশালী কৰা আৰু নতুন অপৰাধমূলক আইনসমূহৰ প্ৰতি সজাগতা বৃদ্ধি কৰাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰযুক্তি, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু নেটগ্ৰিড সংহতিৰ সম্প্ৰসাৰিত ব্যৱহাৰৰ আহ্বান জনায়; দ্বীপৰ নিৰাপত্তা, উপকূলীয় পুলিচিং আৰু ফৰেনছিক ভিত্তিক তদন্তৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱনৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
সন্মিলনত উপস্থিত থকাসকলে ভিজন ২০৪৭ পুলিচিঙৰ ৰোডমেপ, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী ধাৰা, মহিলাৰ সুৰক্ষা, পলাতকৰ সন্ধান কৰা আৰু ফৰেনছিক বিষয়ৰ সংস্কাৰকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়ত বিশদভাৱে আলোচনা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে অধিক শক্তিশালী প্ৰস্তুতি আৰু সমন্বিত সঁহাৰিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে; ঘূৰ্ণীবতাহ, বানপানী আৰু প্ৰাকৃতিক জৰুৰীকালীন অৱস্থা পৰিচালনাৰ বাবে চৰকাৰৰ সামগ্ৰীক প্ৰচেষ্টাৰ আহ্বান জনায়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিকশিত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি পুলিচিং প্ৰথাৰ আধুনিকীকৰণ আৰু পুনৰ সংহতি স্থাপন কৰিবলৈ আৰক্ষী নেতৃত্বক আহ্বান জনায়
30 NOV 2025 5:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰায়পুৰৰ ভাৰতীয় ব্যৱস্থাপনা প্ৰতিষ্ঠানত অনুষ্ঠিত ৬০ সংখ্যক সৰ্বভাৰতীয় সঞ্চালক প্ৰধান/আৰক্ষী মহাপৰিদৰ্শক সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে। তিনিদিনীয়া এই সন্মিলনৰ মূল বিষয় হৈছে ‘বিকশিত ভাৰত: নিৰাপত্তাৰ মাত্ৰা’।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পেছাদাৰিত্ব, সংবেদনশীলতা আৰু সঁহাৰি বৃদ্ধি কৰি আৰক্ষীৰ প্ৰতি জনসাধাৰণৰ ধাৰণা, বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত মানসিকতাৰ পৰিৱৰ্তনৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ঔপনিৱেশিক যুগৰ অপৰাধমূলক আইনসমূহৰ ঠাইত নগৰীয়া পুলিচিঙক শক্তিশালী কৰা, পৰ্যটন আৰক্ষীক পুনৰ সজীৱ কৰা আৰু নতুনকৈ প্ৰণয়ন কৰা ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা , ভাৰতীয় সাক্ষ্য অধিনিয়ম তথা ভাৰতীয় নাগৰিক সুৰক্ষা সংহিতাৰ সন্দৰ্ভত জনসচেতনতা বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ আৰক্ষী আৰু প্ৰশাসনক কয় যে জনবসতিহীন দ্বীপসমূহক একত্ৰিত কৰাৰ বাবে উদ্ভাৱনী কৌশল গ্ৰহণ কৰিব লাগিব, নাটগ্ৰীডৰ অধীনত সংহত ডাটাবেছসমূহৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব আৰু এই ব্যৱস্থাসমূহক কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ জৰিয়তে সংযোগ কৰি কাৰ্য্যকৰী বুদ্ধিমত্তা সৃষ্টি কৰিব লাগিব ।
তেওঁ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহক আৰক্ষীৰ তদন্তত ফৰেনছিকৰ ব্যৱহাৰৰ বিষয়ত কেছ ষ্টাডি গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ ফৰেনছিকৰ প্ৰয়োগ বৃদ্ধিয়ে অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব বুলি উল্লেখ কৰে।
তেওঁ নিষিদ্ধ সংগঠনৰ গতিবিধি নিৰীক্ষণ , বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদৰ পৰা মুক্ত অঞ্চলসমূহৰ সামগ্ৰিক উন্নয়ন নিশ্চিত কৰা, উপকূলীয় নিৰাপত্তা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে উদ্ভাৱনীমূলক আৰ্হি গ্ৰহণ কৰাৰ গুৰুত্বৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ড্ৰাগছ সেৱনৰ দৰে ঘটনাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ চৰকাৰৰ কঠোৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰয়োজন। লগতে এইক্ষেত্ৰত প্ৰয়োজন বলৱৎকৰণ, পুনৰ্বাসন, আৰু সম্প্ৰদায় পৰ্যায়ৰ হস্তক্ষেপক একত্ৰিত কৰা।
সন্মিলনত ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ বিভিন্ন বিষয়ত গভীৰভাবে আলোচনা কৰা হয় । ভিজন ২০৪৭ৰ বাবে পুলিচিঙৰ দীৰ্ঘম্যাদী ৰোডমেপ, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আৰু উগ্ৰবাদ বিৰোধী পদক্ষেপৰ উদীয়মান ধাৰা, মহিলাৰ সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ সহায় লোৱা, বিদেশত থকা ভাৰতীয় পলাতকসকলক দেশলৈ ঘূৰাই অনাৰ কৌশল তথা ফলপ্ৰসূ তদন্তৰ লগতে বিচাৰ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ফৰেনছিকৰ ক্ষমতাক শক্তিশালী কৰাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অধিক শক্তিশালী প্ৰস্তুতি আৰু সমন্বয়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ঘূৰ্ণীবতাহ দিটৱাহৰ ধ্বংসলীলাকে ধৰি ঘূৰ্ণীবতাহ, বানপানী আৰু অন্যান্য প্ৰাকৃতিক জৰুৰীকালীন পৰিস্থিতিক সামৰি ফলপ্ৰসূ দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰক্ষী অধীক্ষকসকলক আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে এইক্ষেত্ৰত সক্ৰিয় পৰিকল্পনা, বাস্তৱ সময়ৰ সমন্বয়, তৎকালীন সঁহাৰি আৰু চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী অতি প্ৰয়োজনীয়, যাতে জীৱন সুৰক্ষিত কৰিব পাৰি আৰু ক্ষতি নূন্যতম কৰিব পাৰি।
ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিকশিত ভাৰত হোৱাৰ পথত থকা উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্ৰৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে পুলিচিঙৰ শৈলীৰ পুনৰ সংহতি ঘটাবলৈ আৰক্ষীৰ নেতৃত্বক আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চোৰাংচোৱা ব্যুৰোৰ বিষয়াসকলক বিশিষ্ট সেৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ আৰক্ষী পদকো প্ৰদান কৰে। তেওঁ নগৰীয়া পুলিচিঙৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বোত্তম প্ৰদৰ্শন কৰা তিনিখন চহৰক বঁটা প্ৰদান কৰে, যিটো স্বীকৃতি প্ৰথমবাৰৰ বাবে নগৰীয়া পুলিচিঙৰ উদ্ভাৱন তথা উন্নতিৰ বাবে উৎসাহিত কৰাৰ অৰ্থে আৰম্ভ কৰা হৈছে।
সন্মিলনত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টা, গৃহ পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব আদি ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে। সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ডিজিএছপি আৰু আইজিএছপিৰ লগতে চিএপিএফ তথা কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী সংগঠনৰ মুৰব্বীসকলে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰে। ইয়াৰ উপৰি এই অনুষ্ঠানত সমগ্ৰ দেশৰ পৰা ভাৰ্চুৱেলি বিভিন্ন পদবীৰ ৭০০ৰো অধিক বিষয়াই যোগদান কৰে।

Prime Minister's Office
PM presides over 60th All India Conference of Director Generals/Inspector Generals of Police in Raipur
PM underscores the need to transform public perception of police, enhance youth outreach, strengthen urban and tourist policing, and promote awareness of new criminal laws
PM calls for expanded use of technology, Artificial Intelligence and NATGRID integration; Stresses innovation in island security, coastal policing and forensic-based investigation
Conference witnesses detailed deliberations on national security priorities, including Vision 2047 policing roadmap, counter-terrorism trends, women’s safety, fugitive tracking and forensic reforms
PM emphasises need for stronger disaster preparedness and coordinated response; Calls for Whole-of-Government approach to manage cyclones, floods and natural emergencies
PM urges police leadership to modernize and realign policing practices with the national vision of Viksit Bharat
PM presents President’s Police Medals for Distinguished Service; Honours top-performing cities in newly instituted Urban Policing Awards
30 NOV 2025 5:17PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi attended the 60th All India Conference of Director Generals/Inspector Generals of Police at the Indian Institute of Management, Raipur. The three-day Conference is themed ‘Viksit Bharat: Security Dimensions’.
Prime Minister stressed the urgent need to transform public perception of the police, particularly among the youth, by enhancing professionalism, sensitivity, and responsiveness. He highlighted the need to strengthen urban policing, reinvigorate tourist police, and increase public awareness regarding the newly enacted Bharatiya Nyay Sanhita, Bharatiya Sakshya Adhiniyam, and Bharatiya Nagrik Suraksha Sanhita, which replace the colonial-era criminal laws.
Prime Minister directed State and UT Police and the wider administration to adopt innovative strategies for integrating uninhabited islands, make effective use of databases integrated under NATGRID, and link these systems through Artificial Intelligence to generate actionable intelligence. He called for encouraging universities and academic institutions to undertake case studies on the use of forensics in police investigations, noting that enhanced forensic application would further strengthen the criminal justice system.
He reiterated the importance of establishing mechanisms for the regular monitoring of banned outfits, ensuring the holistic development of areas freed from Left Wing Extremism, and adopting innovative models to strengthen coastal security. The Prime Minister emphasised that tackling drug abuse requires a Whole-of-Government approach, bringing together enforcement, rehabilitation, and community-level intervention.
The Conference witnessed in-depth deliberations on a wide range of national security matters. Discussions were held on the long-term Roadmap for Policing towards Vision 2047, emerging trends in counter-terrorism and counter-radicalisation, leveraging technology to enhance women’s safety, strategies to bring back Indian fugitives based abroad, and strengthening forensic capabilities to ensure effective investigation and prosecution.
The Prime Minister underscored the need for stronger preparedness and coordination, urging Police Chiefs to reinforce mechanisms for effective disaster management covering cyclones, floods, and other natural emergencies, including the ongoing situation of Cyclone Ditwah. He emphasised that proactive planning, real-time coordination, prompt response, and a Whole-of-Government approach are essential to safeguard lives and ensure minimal disruption during such events.
In his address, the Prime Minister called upon the police leadership to realign the style of policing to meet the aspirations of a developing nation on the path to becoming a Viksit Bharat.
Prime Minister distributed the President's Police Medals for Distinguished Service to officers of the Intelligence Bureau. He also presented awards to the three best-performing cities in urban policing, a recognition instituted for the first time to encourage innovation and improvement in urban policing.
The Conference was attended by the Union Home Minister, the National Security Advisor, Ministers of State for Home Affairs, and the Union Home Secretary. DGsP and IGsP from all States and Union Territories, as well as heads of CAPFs and Central Police Organisations, participated physically, while more than 700 officers of various ranks joined virtually from across the country.