ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ସେବା ଓ ଫିଚର
୨୧୬ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସହିତ କନ୍ୟା କୁମାରୀରୁ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି, କେଟିଏସ୍ ୪.୦ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉଦଘାଟନୀ ଟ୍ରେନ
29 NOV 2025 5:17PM by PIB Bhubaneswar
ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କାଶୀ ମଧ୍ୟରେ ସଭ୍ୟତା ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ କାଳଜୟୀ ବନ୍ଧନକୁ ପାଳନ କରୁଥିବା ଏକ ପ୍ରୟାସ, କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ, ୦୨ ରୁ ୧୫ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାରାଣସୀରେ ଏହାର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି।
କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ ୪.୦ ର ପ୍ରଥମ ଟ୍ରେନ ଆଜି (୨୯ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫) ୪୫ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସହିତ କନ୍ୟାକୁମାରୀରୁ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏଥିରେ ତିରୁଚିରାପାଲିରେ ୮୬ ଜଣ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇରୁ ୮୭ ଜଣ ପ୍ରତିନିଧି ରହିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରଥମ ବ୍ୟାଚରେ ମୋଟ ୨୧୬ ଜଣ ପ୍ରତିନିଧି ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଛାତ୍ର, ଶିକ୍ଷକ, କାରିଗର, ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଗାୟକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପାଠର ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଛାତ୍ରଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ୫୦ ଜଣ ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ୫୪ ଜଣ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିଦ୍ୱାନ ଅଛନ୍ତି।
କନ୍ୟାକୁମାରୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ, ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଆଜି ସକାଳେ ସ୍ଥାନୀୟ ବିଧାୟକ ଶ୍ରୀ ଏମ.ଆର. ଗାନ୍ଧୀ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ ବିଦାୟ ଦେଇଥିଲେ। କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ୪.୦ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ୨ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ବାରାଣସୀର ନମୋ ଘାଟରେ ଏକ ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହେବ।
ଏହି ସଂସ୍କରଣଟି ଅତିରିକ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ କାରଣ ଏହା ତାମିଲନାଡୁର ସବୁଠାରୁ ଶୁଭ ପର୍ବ, ଯାହା ଡିସେମ୍ବର ୪ ରେ ପାଳିତ ହୁଏ, କାର୍ତ୍ତିଗାଇ ଦୀପମ ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି। ଭାରତର ବିବିଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରାର ଗଭୀର ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧି ଜ୍ଞାନ ବଣ୍ଟନ ଅଧିବେଶନର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଆଠ ଦିନିଆ ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ତାମିଲନାଡୁର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି, ପ୍ରୟାଗରାଜ ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟା ସମେତ ବାରଣାସୀ ଏବଂ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ, ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଜୀବନର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ପ୍ରତି ନିବିଡ଼ ଅନୁଭବ ଲାଭ କରିବେ। ପ୍ରତିନିଧିମାନେ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିର, ନମୋ ଘାଟ, ହନୁମାନ ଘାଟ, ବନାରସ ହିନ୍ଦୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ସାରନାଥ ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟା ମନ୍ଦିର ଭଳି ଧାର୍ମିକ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ଗୁରୁତ୍ୱର ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ।
ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତଥିମ୍ ଅଧୀନରେ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶ ଭାବରେ, କେଟିଏସ୍ ୪.୦ ସହିତ ଚାରୋଟି ପ୍ରମୁଖ ସହଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।
ଏହି ବର୍ଷର ସଙ୍ଗମମ - ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ତାମିଲ ଶିଖିବା ତାମିଲ କରକଲମ” - ଏହି ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ ଯେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଗୋଟିଏ ପରିବାରର। ଏହି ପ୍ରୟାସର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶରେ ତାମିଲ ଭାଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପହଞ୍ଚାଇବା, ଯାହା ଏକତାର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ତାମିଲ ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସାରକୁ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଏହାର ପ୍ରସାରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ।
ତାମିଲନାଡୁର ତେଙ୍କାସିରୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କାଶୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୠଷୀ ଅଗସ୍ତ୍ୟ ଯାନ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଡିସେମ୍ବର ୨ ତାରିଖରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର ୧୨ ତାରିଖରେ ବାରଣାସୀରେ ସମାପ୍ତ ହେବ। ଏହି ରାଲି ପାଣ୍ଡିଆନଙ୍କ ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରେ, ଯିଏ ତାମିଲନାଡୁରୁ କାଶୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କର ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏକତାର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଏକତାର ଆତ୍ମାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ସହରକୁ ତେଙ୍କାସି (ଦକ୍ଷିଣ କାଶୀ) ନାମରେ ନାମିତ କରିଥିଲେ। ରାଲିରେ ଚେର, ଚୋଳ, ପାଣ୍ଡ୍ୟା, ପଲ୍ଲବ ଏବଂ ଚାଲୁକ୍ୟ ରାଜବଂଶ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିପାଳିତ ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କାଶୀ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ସଂଯୋଗକୁ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରି ଶିକ୍ଷାଗତ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବ।
କେଟିଏସ୍ ୪.୦ ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଥିବା ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି "ଆସନ୍ତୁ ତାମିଲ ଶିଖିବା- କାର୍ପୋମ ତାମିଲ" ଅଭିଯାନ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ତାମିଲନାଡୁ ପରିଦର୍ଶନରେ ଆସୁଥିବା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ତାମିଲ ଭାଷାର ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଯିବ। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ୩୦ ଜଣ କଲେଜ ଛାତ୍ରଙ୍କ ଦଶଟି ବ୍ୟାଚ୍ ତାମିଲନାଡୁର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କଲେଜ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ତାମିଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ସିଆଇସିଟି), ଚେନ୍ନାଇର ଅଧ୍ୟାପକମାନେ ଶିକ୍ଷକ ଅଧ୍ୟାପକମାନଙ୍କୁ ଓରିଏଣ୍ଟେସନ୍ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବେ, ଯେଉଁମାନେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ତାମିଲ ଶିକ୍ଷା ଦେବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ, କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍, ଏହି ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଉତ୍ସାହକୁ ପୂରଣ କରିବା ସହିତ ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କାଶୀ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାୟୀ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ।

Special Service and Features
Special Inaugural train for KTS 4.0 begins its journey from Kanniyakumari with 216 delegates
29 NOV 2025 5:17PM by PIB Chennai
The Kashi Tamil Sangamam, an initiative celebrating the civilisational links and timeless bonds between Tamil Nadu and Kashi, enters its fourth edition from 02 to 15 December 2025 in Varanasi.
The first train of Kashi Tamil Sangamam 4.0 began its journey from Kanyakumari today (29th November 2025) with 45 delegates. It will be joined by 86 delegates at Tiruchirappalli and 87 delegates from Chennai, bringing the total in this first batch to 216 delegates. The group comprises 50 Tamil literary experts, 54 cultural scholars, in addition to students, teachers, artisans, classical singers, and instructors and students of spiritual texts.
At Kanyakumari Railway Station, the delegates were seen off this morning by the local MLA, Shri M.R. Gandhi, along with members of the public.
Kashi Tamil Sangamam 4.0 will formally commence with an inaugural function on 2nd December 2025 at NaMo Ghat, Varanasi.
This edition holds added significance as it coincides with Karthigai Deepam, one of Tamil Nadu’s most auspicious festivals, celebrated on 4th December. More than 1,500 delegates will participate in a series of knowledge-sharing sessions aimed at fostering deeper understanding of India’s diverse cultural traditions. During the eight-day tour, participants from Tamil Nadu, representing varied walks of life, will explore Varanasi and nearby regions, including Prayagraj and Ayodhya, gaining immersive exposure to different facets of life in these cultural centres. Delegates will also visit places of religious and historic significance such as the Kashi Vishwanath Temple, NaMo Ghat, Hanuman Ghat, Banaras Hindu University, Sarnath, and the Ayodhya Temple.
As part of the awareness programmes under the theme “Ek Bharat Shreshtha Bharat,” four major allied events are planned alongside KTS 4.0.
The theme of this year’s Sangamam — “Let Us Learn Tamil – Tamil Karkalam” — underscores the message that all Indian languages belong to one family. The initiative aims to carry Tamil language and culture to other parts of the country, symbolising unity and expanding the reach of ancient Tamil texts by encouraging their dissemination into other Indian languages.
Sage Agasthya Vehicle Expedition from Tenkasi, Tamil Nadu, to Kashi, Uttar Pradesh, will also be launched on 2nd December and will conclude in Varanasi on 12th December. The rally commemorates Adi Veera Parakrama Pandiyan, the Pandiya ruler who spread the message of cultural oneness through his historic journey from Tamil Nadu to Kashi and established a temple dedicated to Lord Shiva, renaming the town as Tenkasi (Dakshin Kashi) to reflect the spirit of unity. The rally will exhibit educational materials highlighting the historical connections between Tamil Nadu and Kashi fostered by the Chera, Chola, Pandya, Pallava, and Chalukya dynasties.
Another key initiative to be launched during KTS 4.0 is the programme “Teaching Tamil to Students in Uttar Pradesh” under the campaign “Let Us Learn Tamil – Karpom Tamil.” Under this initiative, students from Uttar Pradesh visiting Tamil Nadu will be introduced to the richness of the Tamil language. Ten batches of 30 college students each from Uttar Pradesh will visit designated colleges in Tamil Nadu. Faculty from the Central Institute of Classical Tamil (CICT), Chennai will provide orientation training to teaching faculty who, in turn, will teach Tamil to the participating students from Uttar Pradesh.
The Kashi Tamil Sangamam, a visionary initiative of Prime Minister Shri Narendra Modi, continues as an annual event dedicated to strengthening the enduring cultural and people-to-people connect between Tamil Nadu and Kashi, while meeting the growing enthusiasm for participation in this Government programme.