କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଞ୍ଜାବର ମୋଗାର ରଣସିଂହ କଲାନ ଗ୍ରାମରେ ଚାଷୀ ଓ ଅନ୍ୟଅଂଶୀଦାରମନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
27 NOV 2025 5:07PM by PIB Bhubaneswar
• ଗତ ଛଅ ବର୍ଷ ଧରି ନଡ଼ା ନ ଜାଳିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିବାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପାଇଁ ରଣସିଂହ କଲାନ ଗାଁର ପ୍ରଶଂସା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ; ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି
• "କ୍ଷେତରେ ନଡ଼ା ମିଶାଇଲେ ଫସଲର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ ହୁଏ ଏବଂ ସାର, ପାଣି ଏବଂ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୁଏ": ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
• "ପଞ୍ଜାବ ଆମକୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖାଇଛି; ନଡ଼ା ଏକ ବୋଝ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବରଦାନ, ରନସିଂହ କଲାନ ହେଉଛି ଜ୍ଞାନର ଏକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାର କେନ୍ଦ୍ର": ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
• "ଏହି ବର୍ଷ ପଞ୍ଜାବରେ ନଡ଼ା ପୋଡ଼ିବା ଘଟଣା ୮୩ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି": ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
• "ପଞ୍ଜାବରେ ନଡ଼ା ପୋଡ଼ିବା ଘଟଣା ୮୩,୦୦୦ ରୁ ୫,୦୦୦ କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା": ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
• "କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ମନ୍ଥନ ବୈଠକ କରିବେ ଏବଂ କୃଷି ପାଇଁ ପଞ୍ଚବାର୍ଷିକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ": ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
• କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରଣସିଂହ କଲାନ ଗ୍ରାମକୁ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବ
• "ସରକାର ଏମଏସପିରେ ଗହମ ଏବଂ ଧାନ କିଣୁଛନ୍ତି ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହା ଜାରି ରଖିବେ": ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
• "ମସୁର, ହରଡ଼, ବିରି ଏବଂ ବୁଟ ମଧ୍ୟ କିଣବେ" "ଏମଏସପିରେ, ଚାଷୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଝାଳ ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବେ": କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
• "ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପଞ୍ଜାବର ବିକାଶ ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ": ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
• କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କଷ୍ଟମ୍ ନିଯୁକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
୨୭.୧୧.୨୦୨୫ : କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଜି ଦିନିକିଆ ପଞ୍ଜାବ ଗସ୍ତରେ ଅଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଗାର ରଣସିଂହ କଲାନ ଗାଁର ଚାଷୀ, ଗ୍ରାମବାସୀ ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗତ ଛଅ ବର୍ଷ ଧରି ନଡ଼ା ନ ଜାଳିବା ଏବଂ ଏହାର ସଠିକ୍ ପରିଚାଳନାରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଫଳତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା ଏବଂ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହିତ କଥା ହୋଇ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ନଡ଼ା ପୋଡ଼ିବା ଘଟଣା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଚିନ୍ତିତ କରିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନଡ଼ା ପୋଡ଼ିବା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷେତ ସଫା ହୋଇପାରେ, ଏହା ଲାଭଦାୟକ କୀଟପତଙ୍ଗକୁ ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ କରିଦିଏ ଏବଂ ଗୁରୁତର ପ୍ରଦୂଷଣ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରେ।
ମୁଁ ଆଜି ପଞ୍ଜାବକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ନଡ଼ା ପରିଚାଳନା ପରୀକ୍ଷଣକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଆସିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ପଞ୍ଜାବରେ ନଡ଼ା ପୋଡ଼ିବା ଘଟଣା ୮୩ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ, ପ୍ରାୟ ୮୩,୦୦୦ ନଡ଼ା ପୋଡ଼ିବା ଘଟଣା ହେଉଥିଲା; ଏବେ ଏହା ପ୍ରାୟ ୫,୦୦୦ କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି,” କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "କୃଷକ ଭାଇଭଉଣୀମାନେ ପଚାରନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସେମାନେ ନଡ଼ା ଜାଳିବେ ନାହିଁ ତେବେ ବିକଳ୍ପ କ'? ସେମାନେ ଗହମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଫସଲ ବୁଣିବା ପାଇଁ କ୍ଷେତକୁ କିପରି ସଫା କରିବେ? ରଣସିଂହ କଲାନ ଗ୍ରାମ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦେବା ପାଇଁ ପରୀକ୍ଷଣ କରିଛି। ରନସିଂହ କଲାନ ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଗତ ଛଅ ବର୍ଷ ଧରି ଏଠାରେ ନଡ଼ା ପୋଡ଼ାଯାଇ ନାହିଁ। ଏଠାକାର ଚାଷୀମାନେ ସିଧାସଳଖ କ୍ଷେତରେ ନଡ଼ା ମିଶାଇ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିହନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି।"
ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସେ ରଣସିଂହ କଲାନ ଗ୍ରାମ ବିଷୟରେ ପଢ଼ିଥିଲେ। ଏଠାରେ ନଡ଼ାକୁ ବୋଝ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇନାହିଁ, ବରଂ ଏକ ବରଦାନରେ ପରିଣତ କରାଯାଇଛି। ରଣସିଂହ କଲାନ ହେଉଛି ଏକ ଗାଁର ଉଦାହରଣ ଯାହା ମାଗିବା ଅପେକ୍ଷା ଦେବାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ, ସେ ଚାଷୀ ଏବଂ କ୍ଷେତକୁ ଯିବା ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଆଲୋଚନା କରିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ମନେ କରନ୍ତି, କାରଣ ଏହା ବିନା କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ କାମ କରିବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନଡ଼ା ଜାଳିବା ପରେ, କ୍ଷେତରେ ପାଣି ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ତା'ପରେ ଜମି ବିହନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହାରବିପରୀତରେ, ରଣସିଂହ କଲାନର ପରିଚାଳନା ପଦ୍ଧତି ଅନୁସରଣ କରି, ହାପି ସିଡର ସାହାଯ୍ୟରେ ଅମଳ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ନଡ଼ାକୁ ମାଟିରେ ମିଶ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ, ତାପରେ ପାଣି ପ୍ରୟୋଗ ନକରି ସିଧାସଳଖ ବିହନ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହା ପାଣି ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉଭୟ ସଞ୍ଚୟ କରେ। ନଡ଼ାରେ ପଟାସ ଥାଏ, ଯାହା ମିଶିଗଲେ ମାଟିକୁ ଲାଭ ଦିଏ। ଘାସ ହ୍ରାସ ହୁଏ ଏବଂ ମାଟିର ଆର୍ଦ୍ରତା ବଜାୟ ରହେ। କ୍ଷେତରେ ନଡ଼ା ମିଶ୍ରଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ମାଟିର ଜୈବିକ କାର୍ବନ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଏବଂ ସାରର ଆବଶ୍ୟକତା ହ୍ରାସ ପାଏ। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗ୍ରାମର ସରପଞ୍ଚ ତାଙ୍କୁ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁଠାରେ ଦେଢ଼ ବ୍ୟାଗ ଡିଏପି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା, ଏବେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ବ୍ୟାଗ ଆବଶ୍ୟକ, ଏବଂ ତିନି ବ୍ୟାଗ ୟୁରିଆ ବଦଳରେ କେବଳ ଦୁଇଟି ବ୍ୟାଗ ଯଥେଷ୍ଟ। ଏହା ଖର୍ଚ୍ଚ ସଞ୍ଚୟର ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରମାଣ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ କ୍ଷେତଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଞ୍ଚ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ନଡ଼ାକୁ ମାଟିରେ ମିଶାଇ ଫସଲର ଗୁଣବତ୍ତା କିମ୍ବା ଅମଳକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିନାହିଁ। ପ୍ରତି ଏକର ପ୍ରାୟ ୨୦ ରୁ ୨୨ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅମଳ ରହିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ନଡ଼ା ପରିଚାଳନାରେ ଏହି ପରୀକ୍ଷଣ କେବଳ ଗହମ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଆଳୁ ଚାଷ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଣେ ଚାଷୀ ତାଙ୍କୁ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଆଳୁ କ୍ଷେତରେ ପଟାସ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହା ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ କାରଣ ନଡ଼ା ନିଜେ ଜିଙ୍କ ଏବଂ ପଟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆଳୁର ଆକାର ବଡ଼ ହୁଏ, ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ ହୁଏ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଏ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ସୋରିଷ କ୍ଷେତ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ, ନଡ଼ା କାଟି ମାଟିରେ ମିଶ୍ରଣ କରିବାର ଅନେକ ଲାଭ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି। ଏହି ପଦ୍ଧତି ଦ୍ୱାରା, ଚାଷୀମାନେ କମ ସାର ଏବଂ ପାଣି ସହିତ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରି ସୋରିଷ ଚାଷରେ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରଣସିଂହ କଲାନକୁ ଏକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖାଯାଇପାରିବ। ଗ୍ରାମ ସରପଞ୍ଚଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ନଡ଼ା ପରିଚାଳନାରେ ନୁହେଁ ବରଂ ବୋତଲରେ ବଳକା ପାଣିର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବ୍ୟବହାର, ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ହ୍ରଦ, ପାର୍କ ଏବଂ ଏକ ପାଠାଗାର ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଗ୍ରାମରେ ନିଶା ବିରୋଧୀ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା। କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗ୍ରାମ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସାଧାରଣ ବିକାଶ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ଭୂତଳ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ଯୋଗୁଁ, ଗ୍ରାମରେ ଡେଙ୍ଗୁ ଏବଂ ମ୍ୟାଲେରିଆର କୌଣସି ସମସ୍ୟା ନାହିଁ। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସରପଞ୍ଚ ପ୍ରୀତ ଇନ୍ଦରପାଲ ସିଂହ ମିଣ୍ଟୁଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ଭଲ କାମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରିବାର କାରଣ ଦେଇଛି।
ଏହା ସହିତ, କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରଣସିହ କଲାନର ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ ସେ ସମଗ୍ର ଭାରତର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ସଫଳ ନଡ଼ା ପରିଚାଳନା ମଡେଲକୁ ନିଜ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ଏହି ଉପାୟରେ, ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ପୃଥିବୀକୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ କରାଯାଇପାରିବ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ମନୋନୀତ ଚାଷୀ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହିତ ବସି, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦିଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, କୃଷି ରୂପାନ୍ତର ପାଇଁ ପଞ୍ଚବାର୍ଷିକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଡିସେମ୍ବର ୨୨-୨୩ ରେ ଏହି ବିଷୟରେ ଏକ ମନ୍ଥନ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ଯନ୍ତ୍ରପାତି କ୍ରୟ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆସୁଛି ଏବଂ ଏହି ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ସେ ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଏମ୍.ଏଲ୍. ଜାଟଙ୍କୁ ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ କଷ୍ଟମ୍ ନିଯୁକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ଏବଂ ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ଚାଷୀ ଏକ ମେସିନ୍ କିଣିପାରିବେ ନାହିଁ, ତେଣୁ ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେଉଁଠାରେ, ଯଦିଓ ଜଣେ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଏକ ମେସିନ୍ ନାହିଁ, ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଉପଲବ୍ଧ ମେସିନ୍ ବ୍ୟବହାର କରି କାମ କରାଯାଇପାରିବ। ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବା ଉଚିତ ଯେଉଁଥିରେ ଚାଷୀମାନେ ଭଡାରେ ମେସିନ୍ ଭଡା ନେଇ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିପାରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ 'ଡାଲିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନ' ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ଯେଉଁଠାରେ ଡାଲି ଚାଷ କରାଯାଏ, ସେଠାରେ ସରକାର ଡାଲି ମିଲ୍ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରିବେ। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଗହମ ଏବଂ ଧାନ ସଂଗ୍ରହ କରିଆସୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହା ଜାରି ରଖିବେ। ଏହା ସହିତ, ସରକାର ମସୁର, ହରଡ଼, ବିରି ଏବଂ ବୁଟ ଚାଷୀମାନେ ଯେତେ ପରିମାଣରେ ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟରେ କ୍ରୟ କରିବେ। ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସେମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ଦିଆଯିବ।
ଶେଷରେ, କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପଞ୍ଜାବ ଜ୍ଞାନର କେନ୍ଦ୍ର ସଦୃଶ। ଏଠାକୁ ବାରମ୍ବାର ଶିଖିବାକୁ ଆସିବାକୁ ମନ ହୁଏ। ପଞ୍ଜାବ ଦେଶକୁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ପଞ୍ଜାବରେ ଆସି ଆନନ୍ଦିତ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପଞ୍ଜାବର ବିକାଶ ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan undertakes one-day visit to Punjab; interacts with farmers, villagers and stakeholders in Ransih Kalan village, Moga
Union Minister praises Ransih Kalan village for its remarkable achievement of not burning stubble for the past six years and managing it properly; extends congratulations to all
“Mixing stubble back into the field improves crop quality and saves fertiliser, water and money”: Shri Shivraj Singh
“Punjab has taught us a lot; stubble is not a burden but a boon, Ransih Kalan is a school of knowledge and a centre of inspiration”: Shri Chouhan
“Stubble burning incidents in Punjab down by 83 per cent this year”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“Stubble burning incidents in Punjab fall from 83,000 to 5,000, a major success”: Shri Chouhan
“Will hold a brainstorming meeting with farmers and prepare five-year plans for agriculture”: Shri Chouhan
Union Agriculture Minister says Ransih Kalan village will be presented as a model across the country
“Government procures wheat and paddy at MSP and will certainly continue to do so”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“Will also procure lentil, pigeon pea, black gram and chickpea at MSP, farmers will get full value for their sweat and hardwork”: Union Agriculture Minister
“Will make every possible effort for Punjab’s development under the Prime Minister’s leadership”: Shri Shivraj Singh
Union Agriculture Minister directs that Custom Hiring Centres must be developed as mechanisation centres
27 NOV 2025 5:07PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan, is on a one-day visit to Punjab today. During the visit, the Union Minister met farmers, villagers and stakeholders in Ransih Kalan village of Moga and lauded them for their remarkable achievement of not burning stubble for the last six years and for exemplary stubble management, extending his congratulations to all.
Before the main event, the Union Minister spoke to the media and noted that incidents of stubble burning had worried the entire country. He said that while stubble burning may leave fields clean, it also destroys beneficial insects and creates serious pollution problems.
“I have come today to congratulate Punjab and take the state’s stubble management experiment to the entire country. Stubble burning incidents in Punjab have fallen by 83 per cent this year. Earlier, there used to be around 83,000 incidents of stubble burning; now they have reduced to nearly 5,000,” the Union Minister said.
Further, the Union Agriculture Minister said, “Farmer brothers and sisters ask what the alternative is if they do not burn stubble. How should they clear the fields for sowing wheat and other crops? Ransih Kalan village has experimented to answer these questions. Ransih Kalan has set an example. For the past six years, stubble has not been burnt here. Farmers here mix the stubble directly into the fields and carry out direct seeding.”
Addressing the main programme, Union Agriculture Minister Shri Chouhan said that a few days ago he had read about Ransih Kalan village. Here, stubble has not been treated as a burden, but turned into a boon. Ransih Kalan is an example of a village that believes in giving rather than asking. He said that as Union Agriculture Minister, he considers it essential to go to farmers and fields and interact directly with farmers, because without this it is not possible to work properly for farmers’ welfare.
The Union Minister said that after stubble burning, water has to be applied to the fields and then the land is prepared for sowing. In contrast, by following the management practices of Ransih Kalan, harvesting can be done with a Happy Seeder and the stubble can be mixed into the soil, after which direct seeding can be done without applying water. This saves both water and diesel. Stubble contains potash, which benefits the soil when mixed in. Weeds are reduced and soil moisture is retained. Mixing stubble into the fields increases soil organic carbon and reduces the need for fertilisers. The Union Minister said that the village sarpanch informed him that where earlier one and a half bags of DAP were used, now only one bag is needed, and instead of three bags of urea, only two bags are sufficient. This is clear evidence of cost savings.
The Union Minister said that he also inspected the fields, and mixing stubble into the soil has not affected crop quality or yield. The potential yield remains about 20 to 22 quintals per acre.
The Union Minister added that this experiment in stubble management is highly beneficial not only for wheat but also for potato cultivation. He said that a farmer informed him that where potash had to be applied earlier in potato fields, it is no longer required because the stubble itself meets the need for zinc and potash. As a result, potato size is bigger, quality improves and costs are reduced.
Shri Chouhan said that he also visited mustard fields. There too, several benefits of cutting stubble and mixing it into the soil were observed. Through this approach, farmers can increase profits in mustard cultivation as well, with less fertiliser and water while raising productivity.
The Union Minister described Ransih Kalan as a school from which much can be learnt. Under the leadership of the village sarpanch, commendable work has been done not only in stubble management but also in optimum use of leftover water in bottles, rainwater harvesting, plastic management, and the creation of lakes, parks and a library. The anti-drug campaign in the village is also a significant achievement. The Agriculture Minister said that the village has demonstrated exceptional development in multiple areas. Because of underground drainage, there is no problem of dengue and malaria in the village. The Union Minister praised Sarpanch Preet Inderpal Singh Mintu and said that his good work has given everyone a reason to feel proud.
Further, Agriculture Minister Shri Shivraj Singh said that from the sacred land of Ransih Kalan he wishes to send a message to farmers across India to adopt this successful stubble management model in their own areas. In this way, pollution can be reduced and the earth can be made more productive.
Shri Chouhan said that he has decided to sit with selected farmer brothers and sisters, discuss ideas with them and, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, draw up five-year plans for transforming agriculture. A brainstorming meeting on this is proposed to be held on December 22–23. Similar efforts will also be undertaken in the field of rural development.
The Union Minister said that proposals also come from small farmers regarding purchase of machinery, and efforts are being made in this regard. He has directed the Director General of the Indian Council of Agricultural Research, Dr. M. L. Jat, to arrange for Custom Hiring Centres to function as centres of mechanisation as well, and to prepare a plan for mechanisation. He said that every small farmer cannot buy a machine, so it is necessary to create a system where, even if a farmer does not own a machine individually, work can be done using machinery available with a group. There should be a system in which farmers can meet their needs by hiring machines on rent.
Shri Chouhan also discussed the ‘Self-Reliance in Pulses Mission’ and said that the government is striving to increase pulse production through this initiative. Where pulses are grown, the government will provide subsidies to set up dal mills. The Union Minister said that the government has been procuring wheat and paddy and will certainly continue to do so in future. Along with this, the government will also procure whatever quantity of lentil, pigeon pea, black gram and chickpea farmers produce at MSP. Farmers will be given the full value of their sweat.
In conclusion, the Union Agriculture Minister said that Punjab is like a centre of knowledge. One feels like coming here again and again to learn. Punjab has taught the country a great deal in agriculture. He said he feels delighted to be in Punjab and that, under the Prime Minister’s leadership, every possible effort will be made for the development of Punjab.