ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୫ରୁ କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ (କେଟିଏସ୍) ୪.୦ ଆୟୋଜନ କରିବ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେଟିଏସ୍ ୪.୦ ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କାଶୀ ମଧ୍ୟରେ ସଭ୍ୟତାଗତ ବନ୍ଧନକୁ ପାଳନ କରିବ
22 NOV 2025 11:34AM by PIB Bhubaneswar
ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୫ ଠାରୁ କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ (କେଟିଏସ୍) ୪.୦ ର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣ ଆୟୋଜନ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଏହି ପ୍ରୟାସ, ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଦୁଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସଭ୍ୟତାଗତ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ଭାଷାଗତ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ଚାଲିଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ ଏବଂ ବିଏଚୟୁ ବାରାଣସୀ ଦ୍ୱାରା ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସୂକ୍ଷ୍ମ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ କ୍ୟାଟରିଂ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ନିଗମ ଦ୍ୱାରା ଏହା ସମର୍ଥିତ।
୨୦୨୨ ମସିହାରେ ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରଠାରୁ, କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ବ୍ୟାପକ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି ଏବଂ ଭାରତର ଦୁଇଟି ପୁରୁଣା ଜ୍ଞାନ ପରମ୍ପରାକୁ ପୁନଃ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ଐତିହାସିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ସେତୁ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। କେଟିଏସ୍ ର ପୂର୍ବ ତିନୋଟି ସଂସ୍କରଣର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଉନ୍ନତ ଶିକ୍ଷା ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ସାଂସ୍କୃତିକ ନିମଜ୍ଜନ, ଶୈକ୍ଷିକ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟା ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା।
୨୦୨୫ ପାଇଁ ବିଷୟବସ୍ତୁ : “ତାମିଲ ଶିଖନ୍ତୁ – ତାମିଲ କରକଲମ ”
ଏହା “ତାମିଲ ଶିଖନ୍ତୁ କରକଲମ " ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ , ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାରା ଭାରତରେ ତାମିଲ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାଗତ ଏବଂ ସାହିତ୍ୟିକ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଶଂସା ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
କେଟିଏସ୍ ର ଏହି ସଂସ୍କରଣରେ, ତାମିଲନାଡୁର ୧,୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧି ନିମ୍ନଲିଖିତ ସାତଟି ବର୍ଗରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ :
୧. ଛାତ୍ରମାନେ
୨. ଶିକ୍ଷକମାନେ
୩. ଲେଖକ ଏବଂ ମିଡିଆ ପେଶାଦାର
୪. କୃଷି ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ର
୫. ପେଶାଦାର ଏବଂ କାରିଗର
୬. ମହିଳା
୭. ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବିଦ୍ୱାନ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସକାରୀ
ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ୮ ଦିନିଆ ଅଭିଜ୍ଞତାମୂଳକ ଗସ୍ତ କରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ବାରାଣସୀ, ପ୍ରୟାଗରାଜ ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟା ପରିଦର୍ଶନ ସହିତ ଆଲୋଚନା, ସେମିନାର, ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବ।
ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ବାରାଣସୀର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତାମିଲ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ନିଆଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ମହାକବି ସୁବ୍ରମଣ୍ୟ ଭାରତୀଙ୍କ ପୈତୃକ ଘର, କେଦାର ଘାଟ, "ଲିଟିଲ୍ ତାମିଲନାଡୁ" ଅଞ୍ଚଳର କାଶୀ ମାଡାମ, ଶ୍ରୀ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ମାତା ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ମନ୍ଦିର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେମାନେ ଶୈକ୍ଷିକ ଏବଂ ସାହିତ୍ୟିକ ଭାବବିନିମୟ ପାଇଁ ବନାରସ ହିନ୍ଦୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ବିଏଚୟୁ)ର ତାମିଲ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ।
କେଟିଏସ୍ ୪.୦ ଅଧୀନରେ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ
ତେନକାସୀରୁ କାଶୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଷି ଅଗସ୍ତ୍ୟ ଯାନ ଅଭିଯାନ
" ଋଷି ଅଗସ୍ତ୍ୟ ଯାନ ଅଭିଯାନ " ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କାଶୀ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାଚୀନ ସାଂସ୍କୃତିକ ପଥଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ୨ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ତେନକାସୀରୁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୧୦ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ କାଶୀରେ ଏହା ଶେଷ ହେବ। ଏହି ଅଭିଯାନ ପାଣ୍ଡିଆନ ଶାସକ ଶ୍ରୀ ଆଦି ବୀର ପରାକ୍ରମ ପାଣ୍ଡିଆନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସୂଚିତ କରେ, ଯିଏ ତାମିଲନାଡୁରୁ କାଶୀ ଯାତ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ଏକତାର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ, ଏକତାର ଭାବନାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିବା ପାଇଁ ସହରକୁ ତେନକାସୀ (ଦକ୍ଷିଣ କାଶୀ) ନାମରେ ନାମିତ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅଭିଯାନ ଚେର, ଚୋଳ, ପାଣ୍ଡ୍ୟ, ପଲ୍ଲବ, ଚାଲୁକ୍ୟ ଏବଂ ବିଜୟନଗର ଯୁଗର ସଭ୍ୟତା ସମ୍ପର୍କକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବ, ଏହା ସହିତ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟ, ସିଦ୍ଧ ଔଷଧ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
୨. ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀ ସ୍କୁଲରେ ତାମିଲ ଶିକ୍ଷାଦାନ
କରକଲମ " ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୫୦ ଜଣ ହିନ୍ଦୀ ଜାଣିଥିବା ତାମିଲ ଶିକ୍ଷକ କାଶୀର ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ତାମିଲ ପଢ଼ାଇବେ ।
୩. ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତାମିଲ ଶିକ୍ଷ ଅଧ୍ୟୟନ ପରିଦର୍ଶନ
କାଶୀର ମୋଟ ୩୦୦ ଜଣ କଲେଜ ଛାତ୍ର ୧୫ ଦିନିଆ ତାମିଲ ଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ତାମିଲନାଡୁର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଯାତ୍ରା କରିବେ। ସିଆଇସିଟି ଚେନ୍ନାଇ ଅଭିମୁଖୀକରଣ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯେତେବେଳେ ଆୟୋଜକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ତାମିଲନାଡୁର ଐତିହ୍ୟ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ କାଶୀ ସହିତ ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଉଜାଗର କରି ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆୟୋଜନ କରିବେ। ଏହି ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଚେନ୍ନାଇରେ ଉଷ୍ମ ସ୍ୱାଗତ କରାଯିବ।
କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ୪.୦ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ଭାଷାଗତ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବଣ୍ଟନ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରେ। ବିବିଧ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଏକାଠି କରି, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତର ସଭ୍ୟତାଗତ ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏକତାର ଜୀବନ୍ତ ସାରକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରେ।
ପଞ୍ଜିକରଣ ପାଇଁ :
ସଙ୍ଗମମ୍ ୪.୦ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
https://kashitamil.iitm.ac.in/ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ଖୋଲା ଅଛି। ପଞ୍ଜୀକରଣ ୱିଣ୍ଡୋ ୨୧ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରାତି ୮ : ୦୦ ରେ ବନ୍ଦ ହେବ ଏବଂ ଚୟନ କୁଇଜ୍ ୨୩ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ସକାଳ ୧୦ ରୁ ସନ୍ଧ୍ୟା ୫ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ପୋର୍ଟାଲ, https://kashitamil.bhu.edu.in/ , କେବଳ ୩୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଚୟନ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ଯେଉଁମାନେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ର ତୃତୀୟ ସପ୍ତାହରେ ୧୫ ଦିନିଆ ଶିକ୍ଷାଗତ ନିମଜ୍ଜନ ପାଇଁ ତାମିଲନାଡୁ ଗସ୍ତ କରିବେ।

Ministry of Education
Ministry of Education to organise Kashi Tamil Sangamam (KTS) 4.0 from 2nd December, 2025
KTS 4.0 will celebrate civilizational bonds between Tamil Nadu and Kashi
22 NOV 2025 11:34AM by PIB Delhi
Beginning 2nd December, 2025, the Ministry of Education is organising the fourth edition of Kashi Tamil Sangamam (KTS) 4.0 to celebrate the deep civilizational links between Tamil Nadu and Kashi. The initiative, inspired by the vision of the Prime Minister Shri Narendra Modi, continues to honour the civilizational, cultural, linguistic, and people-to-people linkages between the two regions, reflecting the spirit of Ek Bharat Shreshta Bharat.
The programme is being coordinated by IIT Madras and BHU Varanasi, and supported by the Ministry of Culture, Ministry of Information & Broadcasting, Ministry of Tourism, Ministry of Textiles, Ministry of Food Processing Industries, Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises, Ministry of Skill Development and Entrepreneurship, Indian Railway Catering and Tourism Corporation, along with the Government of Uttar Pradesh.
Since its inception in 2022, the Kashi Tamil Sangamam has witnessed overwhelming public participation and has emerged as a landmark cultural bridge reconnecting two of India’s oldest knowledge traditions. Building on the success of the previous three editions of KTS, the 4th edition aims to further deepen engagement through enhanced learning exchanges, cultural immersion, academic interactions, and greater youth participation.
Theme for 2025: “Learn Tamil – Tamil Karkalam”
KTS 4.0 will be organised around the theme “Learn Tamil – Tamil Karkalam”, with the aim to promote Tamil learning across India and foster wider appreciation for India’s classical linguistic and literary heritage.
In this edition of KTS, more than 1,400 delegates from Tamil Nadu will participate under the following seven categories:
1. Students
2. Teachers
3. Writers & Media Professionals
4. Agriculture & Allied Sectors
5. Professionals & Artisans
6. Women
7. Spiritual Scholars and Practitioners
Delegates will undertake an 8-day experiential tour, including visits to Varanasi, Prayagraj and Ayodhya, along with interactions, seminars, cultural performances and exposure to local cuisine, handicrafts and heritage.
Delegates will be taken to significant Tamil heritage locations in Varanasi, including the ancestral house of Mahakavi Subramanya Bharatiyar, Kedar Ghat, the Kasi Madam in the “Little Tamil Nadu” area, Shri Kashi Vishwanath Temple, and Mata Annapurna Temple. They will also visit the Tamil Department at Banaras Hindu University (BHU) for an academic and literary interaction.
Major Initiatives under KTS 4.0
1. Sage Agasthya Vehicle Expedition from Tenkasi to Kashi
The “Sage Agasthya Vehicle Expedition tracing ancient cultural routes between Tamil Nadu and Kashi is also planned from Tenkasi on 2nd December 2025 and culminate in Kashi on 10th December 2025. The expedition signifies the efforts of the Pandiyan ruler Shri Adi Veera Parakrama Pandiyan, who spread the message of oneness in Bharatiya culture through his journey from Tamil Nadu to Kashi and built a temple dedicated to Lord Shiva, renaming the town as Tenkasi (Dakshin Kashi) to underline the spirit of unity.
The expedition will highlight civilisational linkages from the Chera, Chola, Pandya, Pallava, Chalukya and Vijayanagara periods, while promoting awareness of classical Tamil literature, Siddha medicine and shared heritage.
2. Teaching Tamil in Varanasi, Uttar Pradesh Schools
50 Hindi-knowing Tamil teachers will teach Tamil to school students in Kashi under the campaign “Tamil Karkalam”.
3. Tamil Learning Study Tours for Students of Uttar Pradesh
A total of 300 college students from Kashi will travel to designated institutions in Tamil Nadu for a 15-day Tamil learning programme. CICT Chennai will provide orientation and learning materials, while host institutions will organise academic and cultural tours highlighting Tamil Nadu’s heritage, traditions and historic ties with Kashi. These students will be warmly welcomed in Chennai.
Kashi Tamil Sangamam 4.0 reaffirms the Government of India’s commitment to strengthening national unity through cultural exchange, linguistic enrichment and knowledge-sharing. By bringing diverse communities together, the programme embodies the living essence of India’s civilisational continuity and cultural oneness.
For Registrations:
Two dedicated registration portals have been launched for Kashi Tamil Sangamam 4.0.
For participation in all other categories, the portal, https://kashitamil.iitm.ac.in/, is open for all other registrations. The registration window will close at 8:00 PM on 21st November 2025, and the Selection Quiz will be conducted on 23rd November 2025 from 10:00 AM to 5:00 PM.
The second portal, https://kashitamil.bhu.edu.in/, is exclusively for the selection of 300 students who will visit Tamil Nadu for a 15-day educational immersion in the third week of December 2025.