প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা তামিল নাদুগী কোয়েম্বতোরদা সাউথ ইন্দিয়া নেচরেল ফার্মিং সম্মিৎ ২০২৫ দা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা লৌমী করোর ৯ গীদমক লুপা করোর ১৮,০০০ গী ২১শুবা পি.এম-কিষান ইন্সতোলমেন্ত থাদোকখ্রে
মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্ত মালেমগী মফম অমা ওইরক্নবা লম্বীদা ভারত লৈরে: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী নহারোলশিংনা লৌউ-শিংউ অসি অনৌবা মতমগী অমসুং লাইনা ফংবা ঙম্বা খুদোংচাবা অমা ওইনা মশক খঙবা হেনগৎলক্লি; মসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন মপুংফানা ফগৎহনগনি: প্রধান মন্ত্রী
মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক অসি ভারত মশানা পুথোকচবা অনৌবা ৱাখল্লোন্নি; মসি ঐখোয়গী চৎনবীশিংদা মরা তাখ্রে অমসুং ঐখোয়গী মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগা চুনরে: প্রধান মন্ত্রী
‘একর অমা, কুম অমা’- কুম অমদা লম একর অমদা মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎকদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী পান্দমদি মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক অসি বিজ্ঞান্না মপুংফানা শৌগৎপা খোঙজং অমা ওইহনবনি: প্রধান মন্ত্রী
19 NOV 2025 5:22PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা তামিল নাদুগী কোয়েম্বতোরদা সাউথ ইন্দিয়া নেচরেল ফার্মিং সম্মিৎ ২০২৫ দা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা কোয়েম্বতোরগী শেংলবা লমদমদা মরুধামালাইগী ভগবন মুরুগানগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা মহাক্না ৱা ঙাংবা হৌখি। মহাক্না হায়খি কোয়েম্বতোর অসি নাৎ, মীনুংশি অমসুং অনৌবা থবকশিংগী লমদম অমনি অমসুং মফম অসি খা ভারতকী ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিপকী মপাঙ্গলগী মফম অমনি। সহরগী তেক্সতাইলগী থবকশিংনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন্দা য়াম্না চাউবা মতেং পাংলি। সহর অসিগী হান্নগী এম.পি শ্রী সি.পি রাধকৃষ্ণন হৌজিক লৈবাক অসিগী উপ-রাষ্ট্রপতি ওইদুনা হৌজিক কোয়েম্বতোর মখা তানা মশক খঙনরে।
মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক অসি মহাক্কী থম্মোয়গা য়াম্না নকশিন্নবা হিরম অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সাউথ ইন্দিয়া নেচরেল ফার্মিং সম্মিৎ শীনবগীদমক তামিল নাদুগী লৌমী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংদা মহাক্না য়াইফ পাউজেল পীখি। থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা লৌমীশিং, লৌউ-শিংউগী বিজ্ঞান্নিকশিং, উদ্যোগকী মীওইশিং, ষ্টার্দঅপশিং অমসুং ইন্নোবেতরশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাক্লিবা চহিশিংদা ভারতকী লৌউ-শিংউদা অচৌবা অওনবশিং পুরক্নবা মহাক্না পান্দম থম্লি। মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্ত মালেমগী মফম অমা ওইরক্নবা লম্বীদা ভারত লৈরে। ভারতকী বাইওদাইভর্সিতি অসি অওনবা লাক্লি অমসুং ভারতকী নহারোলশিংনা লৌউ-শিংউ অসি অনৌবা মতমগী অমসুং লাইনা ফংবা ঙম্বা খুদোংচাবা অমা ওইনা মশক খঙবা হেনগৎলক্লি। অহোংবা অসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন মপুংফানা ফগৎহনগনি।
হৌখিবা চহি ১১ দা লৌউ-শিংউগী হিরমদা শিংথানিঙাই ওইনা অহোংবা লাকখিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা শরুক অনি হেনগৎলে অমসুং লৌউ-শিংউগী থবক মতমগা চুন্না পায়খৎনবা লৌমশিং মতেং পাংনবা পীবা য়াবা খুদোংচাবশিং সরকারনা পীরে। চহি অসিদা কিষান ক্রেদিৎ কার্দ স্কিমনা লৌমীশিংদা লুপা করোর লাখ ১০ হেন্না ফংহনখ্রে। চহি ৭ গী মমাঙদা শা-ষন লোইবা লৌমীশিং অমসুং ঙামীশিংদা কিষান ক্রেদিৎ কার্দগী কান্নবশিং ফংহনখিবদগী, হিরমশিং অসিদা থবক তৌরিবা লৌমীশিং খুদোংচাবা মপুংফানা ফংলে। বাইও-ফর্তিলাইজরদা জি.এস.তি হন্থবা অসিনা মখা তানা লৌমীশিংদা কান্নবা ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙাইহাক্কী মমাঙদা, মফম অসিদগী, লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমীশিংদা পি.এম-কিষান সম্মান নিধিগী ২১শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোক্তুনা লৌমীশিংদা লুপা করোর ১৮,০০০ ফংহনখ্রে। তামিল নাদুদা লৌমী লাখ কয়া মখোয়গী একাউন্তশিংদা শেনফমশিং ফংলে। স্কিম অসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা, লায়রবা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ৪ হকথেংননা ফংহনখ্রে অমসুং লৌউ-শিংগী মখোয়গী দরকার ওইবশিং ফংহনখ্রে। থবক অসিগী কান্নবা ফংলবা লৌমী করোর কয়াদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখ্রে।
মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক পাকথোক-চাউথোকহনবা অসি ২১শুবা চহিচাগী দরকার ওইবনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দরকার ওইবা হেনগৎলকপদগী লৌবুকশিং অমসুং লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা কেমিকেলশিং শীজিন্নবা অঙকপা ফংনা হেনগৎলক্লি। কা হেন্না কেমিকেলগী হারশিং অমসুং তিলহাৎ হিদাকশিং শীজিন্নবনা লৈবাক লৈহাও মাঙশিল্লকই, লৈবাক লৈহাওদা ইনিল লৈবা হন্থরকই অমসুং চহি কয়াগী মতুংদা লৌ উবদা শেন চঙবা হেনগৎলকই। মসি কোকহন্নবা পাম্বৈশিংদি মহৈ-মরোং মখল কয়া থোক্না থাবা অমসুং মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎপনি।
লৈবাক লৈহাওগী ফিবম অমুক হন্না ফগৎহনবা অমসুং মহৈ-মরোংশিংগী মহাও লৈবা হেনগৎহনবগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসি মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্কী মাইকৈদা চঙশিনগদবনি। মসি মঙলান অমনি অমসুং দরকার ওইবা অমনি। মতম অদু খক্তদা তুংগী মীরোলশিংগীদমক ঐখোয়না ঐখোয়গী বাইওদাইভর্সিতি ঙাক-শেনবা ঙমগনি। অইং-অশাগী খল হোংলকপা অমসুং নোংজু-নুংশাগী শাথিরবা ফিবমশিং মায়োক্নবদা মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্না ঐখোয়গী মতেং পাংলি, ঐখোয়গী লৈবাক লৈহাও ফগৎহল্লি অমসুং হকচাং শোকপা কেমিকেলশিংদগী মীওইশিং ঙাকথোকই। মরুওইবা মিসন অসি খুমাঙচাউশিনহনবদা ঙসিগী থৌরম অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎনবা ভারত সরকারনা থৱায় য়াওনা লৌমীশিংগী পুক্নিং থৌগৎলি। চহি অমগী মমাঙদা, কেন্দ্র সরকারনা নেসনেল মিসন ওন নেচরেল ফার্মিং হৌদোক্তুনা লৌমী লাখ কয়াগা শম্নরে। হৌজিক তামিল নাদু খক্তদা লম হেক্তর ৩৫,০০০ রোমদা ওর্গনিক অমসুং মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎতুনা থবক অসিগী কান্নবা খা ভারত শীনবা থুংনা উরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্কী ৱাখল্লোন অসি মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপা নত্তে-চৎনবীদগী পোক্লকখিবনি অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগা চুনরে। খা ভারতকী লৌমীশিংনা পঞ্চগাব্যা, জিবামরিত,বীজামরিত অমসুং মুলচিংগুম্বা মমাংঙৈদগী লৈরক্লবা মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎপদা হরাওই। হায়রিবা থবকশিং অসিনা লৈবাক লৈহাও ফগৎহল্লি, মহৈ-মরোশিং কেমিকেল য়াওহন্দে অমসুং লৌ উবদা চঙবা শেনফম হন্থহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক অসিগা শ্রী অন্না-মিলেতশিং থাবগা পুনশিনবনা মালেম ইমা ঙাক-শেনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। তামিল নাদুদা, খোইহি অমসুং শ্রী অন্নদগী শেম্বা তেনুম তিনাই মাভুম ভগবন মুরুগান্দা কৎলি। তামিল লমদমগী কাম্বু অমসুং সমাইগুম্বা মিলেতশিং, কেরলা অমসুং কর্নাতকাগী রাগী অমসুং তেলুগু ঙাংবা রাজ্যশিংগী সাজা অমসুং জোন্না মীরোল কয়াগী চীঞ্জাকশিংগী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কান্নরবা চীঞ্জাক অসি মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে অমসুং মখোয় মালেমগী লৈবাকশিংদা য়ৌহনবদা মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক অমসুং কেমিকেল য়াওদবা লৌ উবগী থবক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। পাংথোক্লিবা মীফম অসিদা অসিগুম্বা থবকশিংগী খন্ন-নৈনবশিং য়াওহনগদবনি।
মহৈ-মরোং মখল অমা খক থাবগী মহুত্ত তোঙান তোঙানবা মহৈ-মরোংশিং থাবগী থবক য়োকখৎনবা মহাক্না অপীল তৌরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হিরম অসিগী মতাংদা খা ভারতকী রাজ্য কয়া ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইরি। কেরলা অমসুং কর্নাতকাগী চীঙগী শরুকশিংদা থাক-থাক নাইদুনা লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎপা উরে। লৌফম অমদা, য়ুবী, ক্বা অমসুং উহৈ পানবা পাম্বীশিং থারে অমসুং মদুগী মখাদা স্পাইসশিং অমসুং ব্লেক পেপর থারে। অপীকপা লৌবুক অমদা মহৈ-মরোংশিং পুন্না থাবা অসি মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্কী নুঙগী ওইবা ৱাখল্লোন্নি। অসিগুম্বা লৌউ-শিংউগী নমুনা অসি ভারত শীনবা থুংবগী থাক্ত য়োকখৎকদবনি। লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অসিগুম্বা থবকশিং কমদৌনা পায়খৎকদগে হায়বগী মতাংদা রাজ্য সরকারশিংনা খন্নগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খা ভারত লৌউ-শিংউগী অহিংবা য়ুনিভর্সিতি অমনি। লমদম অসিদা মালেমদা খ্বাইদগী লিরবা মথৌ পাংথোক্লিবা দাম খর লৈরি অমসুং কালিঙ্গরায়ান কেনেল ১৩ শুবা চহিচাদা শাখিবনি। লমদম অসিগী লাইশঙদা লৈরিবা ইকোনশিংনা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা ঈশিং তুংশিন্দুনা থম্বগী থবকশিংগী নমুনাশিং ওইরে। লৌ-শিংউগী থবকশিংগীদমক তুরেলগী ঈশিং শীজিন্নদুনা চহি লিশিং কয়াগী মমাঙদা লমদম অসিনা সাইন্তিফিক ওইনা ঈশিং শীজিন্নবগী থবকশিংদা মাঙজিল থাখি। মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্ত লমদম অসিনা লৈবাক অসি লমজিংগনি হায়না থাজৈ।
বিকসিত ভারত অমগীদমক তুংগী লৌউ-শিংউগী থবক অমা শেমগৎনবা অপুনবগী থবকশিং দরকার ওইরে হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিংনা “একর অমা, কুম অমা” পাংথোকপা হৌগদবনি অমসুং ফলশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। বিজ্ঞান্নিকশিং অমসুং রিছার্স ইন্সতিতুসনশিংনা মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক অসি এগ্রিকচরল করিকুলমগী মরুওইবা শরুক অমা ওইহনগদবনি, লৌমীশিংগী লৌবুকশিং অহিংবা লেবোরেতোরিশিং ওইনা লৌনবা মখোয়গী পুক্নিং থৌগৎকদবনি। ঐখোয়গী পান্দমদি মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক অসি বিজ্ঞান্না মপুংফানা শৌগৎপা খোঙজং অমা ওইহনবনি
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি খোঙজং অসিদা রাজ্য সরকারশিং অমসুং ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিংগী মরুওইবা থৌদাং অমা লৈরি। হৌখিবা চহি খরদা লৈবাক অসিদা ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন ১০,০০০ শেমখ্রে। মখোয়না শৌগৎতুনা, লায়রবা লৌমীশিংগী ক্লষ্টরশিং শেম্লে, চামথোক্নবা, য়োম্নবা অমসুং শেম-শানবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে অমসুং ই-নামগুম্বা ওনলাইন কৈথেলশিংগা হকথেংননা শম্নরে। মমাংঙৈগী লৌশিং, সাইন্সকী মপাঙ্গল অমসুং সরকারগী মতেং পুন্না চৎমিন্নবা মতমদা, লৌমীশিং নুংঙাই য়াইফগনি অমসুং মালেম ইমা মশা ফনা লৈগনি।
সম্মিৎ অসিনা লৈবাক অসিদা মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্ত অনৌবা মাইকৈ অমা তাক্কনি অমসুং মফম অসিদগী অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং পাম্বৈশিং থোক্লক্কনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা তামিল নাদুগী রাজ্যপাল শ্রী আর.এন রবি, য়ুনিয়ন মিনিষ্টর দোক্তর এল. মুরুগান য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
নবেম্বর ১৯-২১, ২০২৫ ফাওবা পাংথোক্লিবা সাউথ ইন্দিয়া নেচরেল ফার্মিং সম্মিৎ অসি তমিল নাদু নেচরেল ফার্মিং স্তেক হোলদর্স ফোরমনা শীনবনি। সম্মিৎ অসিনা সস্তেনেবল, ইকো-ফ্রেন্দলী অমসুং কেমিকেল ফ্রী ওইবা লৌউ-শিংউগী থবকশিং ফগৎহন্নবা অমসুং নেচরেল অমসুং ভারত্তা লৌউ-শিংউবগী তুংলমচৎকীদমক্তা তৌবা য়াবা, নিংথিবা অইং-অশা অমসুং শেল য়াম্না চংদবা মোদেলগী মওংদা মহৌশাগী ওইবা অমসুং অমুক হন্না শেমগৎপা য়াবা লৌউ-শিংউদা অহোংবা পুরকপদা খোংজেল য়াংখৎহনবদা পান্দম থম্মি।
ওর্গানিক ইনপুৎশিং, এগ্রো-প্রোসেসিং, ইকো-ফ্রেন্দলী পেকেজিং অমসুং ইরমগী ওইবা তেক্নোলোজীশিংদা ইনোভেতিব ওইবা ময়ামদা উৎপগী তাল্লক অসিদা সম্মিৎ অসিনা লৌমীগী পোত্থোক পুথোকপগী লুপশিং অমদি খুঙ্গংগী ওন্তর্প্রিন্যুরশিংগীদমক্তা মার্কেৎকী লিঙ্ক লৈহনবদসু ফোকস তৌগনি। থৌরম অসিদা তমিল নাদু, পুদুচেরী, কেরলা, তেলঙ্গনা, কর্নাতকা অমসুং অন্ধ্র প্রদেশকী লৌমী, নেচরেল ফার্মিং তৌবশিং, বৈজ্ঞানিকশিং, ওর্গানিক ইনপুৎ সপ্লাই তৌবশিং, য়োল্লিবশিং অমসুং স্তেকহোলদর ৫০,০০০ দগী হেনবনা শরুক য়াগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the South India Natural Farming Summit 2025 at Coimbatore, Tamil Nadu
PM releases 21st PM-KISAN Instalment of ₹18,000 Crore for 9 Crore Farmers
India is on the path to becoming the global hub of natural farming: PM
The youth of India are increasingly recognising agriculture as a modern and scalable opportunity; this will greatly empower the rural economy: PM
Natural farming is India’s own indigenous idea; it is rooted in our traditions and suited to our environment: PM
‘One Acre, One Season’- practice natural farming on one acre of land for one season: PM
Our goal must be to make natural farming a fully science-backed movement: PM
19 NOV 2025 5:22PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the South India Natural Farming Summit 2025 at Coimbatore, Tamil Nadu today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi began his remarks by offering salutations to Lord Murugan of Marudhamalai on the sacred soil of Coimbatore. He described Coimbatore as a land of culture, compassion, and creativity, and recognised it as a power centre of South India’s entrepreneurial strength. He highlighted that the city’s textile sector is a major contributor to the national economy. The Prime Minister noted that Coimbatore has now gained further distinction, as its former Member of Parliament, Shri C.P. Radhakrishnan, is now guiding the nation in his role as Vice President.
Expressing that natural farming is a subject very close to his heart, Shri Modi extended his best wishes to all farmer brothers and sisters of Tamil Nadu for the organisation of the South India Natural Farming Summit. He acknowledged the presence of farmers, agricultural scientists, industry partners, startups, and innovators gathered at the event, and warmly congratulated all participants.
The Prime Minister stated that in the coming years, he envisions major transformations in Indian agriculture. “India is on the path to becoming a global hub for natural farming”, affirmed Shri Modi, noting that the country’s biodiversity is evolving, and the youth are now viewing agriculture as a modern, scalable opportunity. This shift, he said, will greatly strengthen the rural economy.
Highlighting that over the past eleven years, the entire agricultural sector has undergone significant change, Shri Modi shared that India’s agricultural exports have nearly doubled, and the government has opened every possible avenue to support farmers in modernising agriculture. Underscoring that through the Kisan Credit Card (KCC) scheme alone, farmers have received assistance exceeding ₹10 lakh crore this year, Shri Modi noted that since the extension of KCC benefits to livestock and fisheries sectors seven years ago, those engaged in these areas have also been availing its advantages extensively. He added that the reduction in GST on bio-fertilizers has further benefited farmers.
The Prime Minister shared that just moments ago, from the same platform, the 21st installment of the PM-Kisan Samman Nidhi was released, transferring ₹18,000 crore to farmers across the country. He confirmed that lakhs of farmers in Tamil Nadu have also received funds in their accounts. The Prime Minister highlighted that under this scheme, ₹4 lakh crore has been directly transferred to the bank accounts of small farmers so far, enabling them to meet various agricultural needs. He extended his best wishes to the crores of farmers who have benefited from this initiative.
Emphasising the expansion of natural farming is the need of 21st-century agriculture, the Prime Minister observed that in recent years, rising demand has led to a sharp increase in the use of chemicals across farms and various agriculture-related sectors. Shri Modi noted that excessive use of chemical fertilisers and pesticides is reducing soil fertility, affecting soil moisture, and increasing the cost of farming year after year. He further emphasised that the solution lies in crop diversification and natural farming.
Asserting that to revive soil fertility and enhance the nutritional value of crops, the Prime Minister stressed that the country must move forward on the path of natural farming. This, he said, is both a vision and a necessity. Only then can we preserve our biodiversity for future generations. The Prime Minister underlined that natural farming helps us face climate change and weather fluctuations, keeps our soil healthy, and protects people from harmful chemicals. He said that today’s event is poised to play a significant role in advancing this important mission.
Highlighting that the Government of India is actively encouraging farmers to adopt natural farming, Shri Modi shared that one year ago, the Central Government launched the National Mission on Natural Farming, which has already connected lakhs of farmers. He highlighted that the positive impact of this initiative is especially visible across South India, with approximately 35,000 hectares of land in Tamil Nadu alone now under organic and natural farming.
“Natural farming is an indigenous Indian concept—not imported from elsewhere—but born from tradition and aligned with the environment”, emphasised the Prime Minister. He expressed happiness that farmers in South India are consistently adopting traditional natural farming practices such as Panchagavya, Jeevamrit, Beejamrit, and mulching. These practices, he noted, improve soil health, keep crops chemical-free, and reduce input costs.
The Prime Minister remarked that integrating the cultivation of Shree Anna—millets—with natural farming plays a vital role in protecting Mother Earth. He noted that in Tamil Nadu, Lord Murugan is offered Thenum Thinai Maavum, a preparation made from honey and Shree Anna. He highlighted that millets like Kambu and Samai in Tamil regions, Ragi in Kerala and Karnataka, and Sajja and Jonna in Telugu-speaking states have been part of traditional diets for generations.
Shri Modi stressed that the government is committed to taking this superfood to global markets and emphasised that natural and chemical-free farming will play a major role in expanding their international reach. He expressed that this summit must include discussions on such efforts.
Reiterating his consistent appeal for promoting multi-crop agriculture over monoculture, the Prime Minister acknowledged that many regions in South India have been a source of inspiration in this regard. He highlighted that in the hilly areas of Kerala and Karnataka, examples of multi-storey agriculture are clearly visible. Shri Modi noted that in a single field, coconut, areca nut, and fruit plants are cultivated, with spices and black pepper grown underneath. He emphasised that such integrated cultivation on small plots reflects the core philosophy of natural farming. The Prime Minister stated that this model of agriculture must be promoted at a pan-India level. He urged state governments to consider how these practices can be implemented across different regions of the country.
The Prime Minister remarked that South India has been a living university of agriculture. He noted that this region is home to some of the world’s oldest functioning dams, and that the Kalingarayan Canal was built here in the 13th century. He highlighted that temple tanks in this region became models of decentralized water conservation systems. The Prime Minister stated that this land pioneered scientific water engineering thousands of years ago by regulating river water for agriculture. He expressed confidence that leadership in natural farming for the country and the world will also emerge from this very region.
Emphasising that building a futuristic agricultural ecosystem for a developed India requires collective effort, the Prime Minister urged farmers to begin and practice “one acre, one season” of natural farming and to move forward based on the results they observe. He appealed to scientists and research institutions to make natural farming a core part of the agricultural curriculum, encouraging them to treat farmers’ fields as living laboratories. “Our goal must be to make natural farming a fully science-backed movement”, emphasised the Prime Minister.
Shri Modi further underlined the vital role of state governments and Farmer Producer Organisations (FPOs) in this campaign. He noted that over the past few years, 10,000 FPOs have been formed in the country. With their support, small farmer clusters can be created, equipped with facilities for cleaning, packaging, and processing, and directly linked to online markets like e-NAM. He added that when traditional knowledge, scientific strength, and government support come together, farmers will prosper and Mother Earth will remain healthy.
The Prime Minister concluded by expressing confidence that this summit will give new direction to natural farming in the country, adding that new ideas and solutions will emerge from this platform.
Governor of Tamil Nadu, Shri R.N. Ravi, Union Minister, Dr. L Murugan were present among other dignitaries at the event.
Background
South India Natural Farming Summit 2025, being held from 19th to 21st November 2025, is being organised by the Tamil Nadu Natural Farming Stakeholders Forum. The Summit aims to promote sustainable, eco-friendly, and chemical-free agricultural practices, and to accelerate the shift towards natural and regenerative farming as a viable, climate-smart and economically sustainable model for India’s agricultural future.
The Summit will also focus on creating market linkages for farmer-producer organisations and rural entrepreneurs, while showcasing innovations in organic inputs, agro-processing, eco-friendly packaging, and indigenous technologies. The programme will witness participation from over 50,000 farmers, natural farming practitioners, scientists, organic input suppliers, sellers, and stakeholders from Tamil Nadu, Puducherry, Kerala, Telangana, Karnataka, and Andhra Pradesh.