Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the South India Natural Farming Summit 2025 at Coimbatore, Tamil Nadu
PM releases 21st PM-KISAN Instalment of ₹18,000 Crore for 9 Crore Farmers
India is on the path to becoming the global hub of natural farming: PM
The youth of India are increasingly recognising agriculture as a modern and scalable opportunity; this will greatly empower the rural economy: PM
Natural farming is India’s own indigenous idea; it is rooted in our traditions and suited to our environment: PM
‘One Acre, One Season’- practice natural farming on one acre of land for one season: PM
Our goal must be to make natural farming a fully science-backed movement: PM
19 NOV 2025 5:22PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the South India Natural Farming Summit 2025 at Coimbatore, Tamil Nadu today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi began his remarks by offering salutations to Lord Murugan of Marudhamalai on the sacred soil of Coimbatore. He described Coimbatore as a land of culture, compassion, and creativity, and recognised it as a power centre of South India’s entrepreneurial strength. He highlighted that the city’s textile sector is a major contributor to the national economy. The Prime Minister noted that Coimbatore has now gained further distinction, as its former Member of Parliament, Shri C.P. Radhakrishnan, is now guiding the nation in his role as Vice President.
Expressing that natural farming is a subject very close to his heart, Shri Modi extended his best wishes to all farmer brothers and sisters of Tamil Nadu for the organisation of the South India Natural Farming Summit. He acknowledged the presence of farmers, agricultural scientists, industry partners, startups, and innovators gathered at the event, and warmly congratulated all participants.
The Prime Minister stated that in the coming years, he envisions major transformations in Indian agriculture. “India is on the path to becoming a global hub for natural farming”, affirmed Shri Modi, noting that the country’s biodiversity is evolving, and the youth are now viewing agriculture as a modern, scalable opportunity. This shift, he said, will greatly strengthen the rural economy.
Highlighting that over the past eleven years, the entire agricultural sector has undergone significant change, Shri Modi shared that India’s agricultural exports have nearly doubled, and the government has opened every possible avenue to support farmers in modernising agriculture. Underscoring that through the Kisan Credit Card (KCC) scheme alone, farmers have received assistance exceeding ₹10 lakh crore this year, Shri Modi noted that since the extension of KCC benefits to livestock and fisheries sectors seven years ago, those engaged in these areas have also been availing its advantages extensively. He added that the reduction in GST on bio-fertilizers has further benefited farmers.
The Prime Minister shared that just moments ago, from the same platform, the 21st installment of the PM-Kisan Samman Nidhi was released, transferring ₹18,000 crore to farmers across the country. He confirmed that lakhs of farmers in Tamil Nadu have also received funds in their accounts. The Prime Minister highlighted that under this scheme, ₹4 lakh crore has been directly transferred to the bank accounts of small farmers so far, enabling them to meet various agricultural needs. He extended his best wishes to the crores of farmers who have benefited from this initiative.
Emphasising the expansion of natural farming is the need of 21st-century agriculture, the Prime Minister observed that in recent years, rising demand has led to a sharp increase in the use of chemicals across farms and various agriculture-related sectors. Shri Modi noted that excessive use of chemical fertilisers and pesticides is reducing soil fertility, affecting soil moisture, and increasing the cost of farming year after year. He further emphasised that the solution lies in crop diversification and natural farming.
Asserting that to revive soil fertility and enhance the nutritional value of crops, the Prime Minister stressed that the country must move forward on the path of natural farming. This, he said, is both a vision and a necessity. Only then can we preserve our biodiversity for future generations. The Prime Minister underlined that natural farming helps us face climate change and weather fluctuations, keeps our soil healthy, and protects people from harmful chemicals. He said that today’s event is poised to play a significant role in advancing this important mission.
Highlighting that the Government of India is actively encouraging farmers to adopt natural farming, Shri Modi shared that one year ago, the Central Government launched the National Mission on Natural Farming, which has already connected lakhs of farmers. He highlighted that the positive impact of this initiative is especially visible across South India, with approximately 35,000 hectares of land in Tamil Nadu alone now under organic and natural farming.
“Natural farming is an indigenous Indian concept—not imported from elsewhere—but born from tradition and aligned with the environment”, emphasised the Prime Minister. He expressed happiness that farmers in South India are consistently adopting traditional natural farming practices such as Panchagavya, Jeevamrit, Beejamrit, and mulching. These practices, he noted, improve soil health, keep crops chemical-free, and reduce input costs.
The Prime Minister remarked that integrating the cultivation of Shree Anna—millets—with natural farming plays a vital role in protecting Mother Earth. He noted that in Tamil Nadu, Lord Murugan is offered Thenum Thinai Maavum, a preparation made from honey and Shree Anna. He highlighted that millets like Kambu and Samai in Tamil regions, Ragi in Kerala and Karnataka, and Sajja and Jonna in Telugu-speaking states have been part of traditional diets for generations.
Shri Modi stressed that the government is committed to taking this superfood to global markets and emphasised that natural and chemical-free farming will play a major role in expanding their international reach. He expressed that this summit must include discussions on such efforts.
Reiterating his consistent appeal for promoting multi-crop agriculture over monoculture, the Prime Minister acknowledged that many regions in South India have been a source of inspiration in this regard. He highlighted that in the hilly areas of Kerala and Karnataka, examples of multi-storey agriculture are clearly visible. Shri Modi noted that in a single field, coconut, areca nut, and fruit plants are cultivated, with spices and black pepper grown underneath. He emphasised that such integrated cultivation on small plots reflects the core philosophy of natural farming. The Prime Minister stated that this model of agriculture must be promoted at a pan-India level. He urged state governments to consider how these practices can be implemented across different regions of the country.
The Prime Minister remarked that South India has been a living university of agriculture. He noted that this region is home to some of the world’s oldest functioning dams, and that the Kalingarayan Canal was built here in the 13th century. He highlighted that temple tanks in this region became models of decentralized water conservation systems. The Prime Minister stated that this land pioneered scientific water engineering thousands of years ago by regulating river water for agriculture. He expressed confidence that leadership in natural farming for the country and the world will also emerge from this very region.
Emphasising that building a futuristic agricultural ecosystem for a developed India requires collective effort, the Prime Minister urged farmers to begin and practice “one acre, one season” of natural farming and to move forward based on the results they observe. He appealed to scientists and research institutions to make natural farming a core part of the agricultural curriculum, encouraging them to treat farmers’ fields as living laboratories. “Our goal must be to make natural farming a fully science-backed movement”, emphasised the Prime Minister.
Shri Modi further underlined the vital role of state governments and Farmer Producer Organisations (FPOs) in this campaign. He noted that over the past few years, 10,000 FPOs have been formed in the country. With their support, small farmer clusters can be created, equipped with facilities for cleaning, packaging, and processing, and directly linked to online markets like e-NAM. He added that when traditional knowledge, scientific strength, and government support come together, farmers will prosper and Mother Earth will remain healthy.
The Prime Minister concluded by expressing confidence that this summit will give new direction to natural farming in the country, adding that new ideas and solutions will emerge from this platform.
Governor of Tamil Nadu, Shri R.N. Ravi, Union Minister, Dr. L Murugan were present among other dignitaries at the event.
Background
South India Natural Farming Summit 2025, being held from 19th to 21st November 2025, is being organised by the Tamil Nadu Natural Farming Stakeholders Forum. The Summit aims to promote sustainable, eco-friendly, and chemical-free agricultural practices, and to accelerate the shift towards natural and regenerative farming as a viable, climate-smart and economically sustainable model for India’s agricultural future.
The Summit will also focus on creating market linkages for farmer-producer organisations and rural entrepreneurs, while showcasing innovations in organic inputs, agro-processing, eco-friendly packaging, and indigenous technologies. The programme will witness participation from over 50,000 farmers, natural farming practitioners, scientists, organic input suppliers, sellers, and stakeholders from Tamil Nadu, Puducherry, Kerala, Telangana, Karnataka, and Andhra Pradesh.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତାମିଲନାଡୁର କୋଏମ୍ବାଟୁରଠାରେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
19 NOV 2025 5:22PM by PIB Bhubaneswar
ପିଏମ୍‌-କିଷାନ ଯୋଜନାର ୨୧ତମ କିସ୍ତି ୯ କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ୧୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଜୈବିକ କୃଷିର ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳ ହେବା ପଥରେ ଅଗ୍ରସର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି କୃଷିକୁ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ବିସ୍ତାରଯୋଗ୍ୟ ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ଅଧିକ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି; ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବହୁତ ସଶକ୍ତ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜୈବିକ କୃଷି ହେଉଛି ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ଧାରଣା; ଏହା ଆମ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନରେ ନିହିତ ଏବଂ ଆମ ପରିବେଶ ଉପଯୋଗୀ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏକ ଋତୁ ପାଇଁ ଏକ ଏକର’- ଗୋଟିଏ ଋତୁ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଏକର ଜମିରେ ଜୈବିକ ଚାଷ ଅଭ୍ୟାସ କରନ୍ତୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଜ୍ଞାନ-ଭିତ୍ତିକ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତାମିଲନାଡୁର କୋଏମ୍ବାଟୁରଠାରେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ଜୈବିକ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫ର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କୋଏମ୍ବାଟୁରର ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ମାରୁଧାମାଲାଇର ଭଗବାନ ମୁରୁଗାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରି ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ କୋଏମ୍ବାଟୁରକୁ ସଂସ୍କୃତି, କରୁଣା ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତାର ଭୂମି ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଶକ୍ତିର ଏକ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସହରର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, କୋଏମ୍ବାଟୁର ଏବେ ଆହୁରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ହାସଲ କରିଛି, କାରଣ ଏହାର ପୂର୍ବତନ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ସି.ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନ ଏବେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବରେ ଦେଶକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି।
ଜୈବିକ କୃଷି ତାଙ୍କ ହୃଦୟ ସହ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ଜୈବିକ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ତାମିଲନାଡୁର ସମସ୍ତ ଚାଷୀ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିବା ଚାଷୀ, କୃଷି ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଶିଳ୍ପ ଅଂଶୀଦାର, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ନବସୃଜନକାରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ସେ ଭାରତୀୟ କୃଷିରେ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନର କଳ୍ପନା କରିଛନ୍ତି। "ଭାରତ ଜୈବିକ କୃଷି ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ପଥରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶର ଜୈବ ବିବିଧତା ବିକଶିତ ହେଉଛି, ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ି ଏବେ କୃଷିକୁ ଏକ ଆଧୁନିକ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ।
ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର କୃଷି ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସରକାର କୃଷିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। କେବଳ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ (କେସିସି) ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ, ଏହି ବର୍ଷ ଚାଷୀମାନେ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସହାୟତା ପାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସାତ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ କେସିସି ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ପରଠାରୁ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ନିୟୋଜିତ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଲାଭ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପାଉଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜୈବ ସାର ଉପରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ହ୍ରାସ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯେ, କିଛି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପୂର୍ବରୁ, ସେହି ମଞ୍ଚରୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ୨୧ତମ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ସାରା ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ତାମିଲନାଡୁର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସହାୟତା ରାଶି ପାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ କୃଷି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାରେ ସମର୍ଥ କରିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପରୁ ଲାଭ ପାଇଥିବା କୋଟି କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କୁ ସେ ତାଙ୍କର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଜୈବିକ କୃଷିର ପ୍ରସାରକୁ ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀ କୃଷିର ଆବଶ୍ୟକତା ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ଚାଷ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କୃଷି-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥର ବ୍ୟବହାରରେ ବ୍ୟାପକ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ରାସାୟନିକ ସାର ଏବଂ କୀଟନାଶକର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ମାଟିର ଉର୍ବରତା ହ୍ରାସ କରୁଛି, ମାଟିର ଆର୍ଦ୍ରତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି ଏବଂ ବର୍ଷ ପରେ ବର୍ଷ ଚାଷ ଖର୍ଚ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହାର ସମାଧାନ ହେଉଛି, ଫସଲ ବିବିଧତା ଏବଂ ଜୈବିକ କୃଷି।
ମାଟିର ଉର୍ବରତାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ଓ ଫସଲର ପୁଷ୍ଟିକର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶକୁ ଜୈବିକ କୃଷି ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। ଏହା ଉଭୟ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା। ତେବେ ହିଁ ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଆମର ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିପାରିବୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଆମକୁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପାଣିପାଗ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସମ୍ମୁଖୀନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଆମର ମାଟିକୁ ଉର୍ବର ରଖେ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ କ୍ଷତିକାରକ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥରୁ ରକ୍ଷା କରେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ।
ଭାରତ ସରକାର ଜୈବିକ କୃଷି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା କଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଜୈବିକ କୃଷି ଉପରେ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିସାରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ କେବଳ ତାମିଲନାଡୁରେ ପ୍ରାୟ ୩୫,୦୦୦ ହେକ୍ଟର ଜମି ଜୈବିକ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଅଧୀନରେ ଅଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, “ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଭାରତର ଏକ ସ୍ୱଦେଶୀ ଧାରଣା; ଏହା ଅନ୍ୟତ୍ର ଆମଦାନି କରାଯାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ପରମ୍ପରାରୁ ଜନ୍ମିତ ଏବଂ ପରିବେଶ ସହିତ ଜଡିତ।” ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ଚାଷୀମାନେ ପଞ୍ଚଗବ୍ୟ, ଜୀବନାମୃତ, ବୀଜାମୃତ ଏବଂ ମଲ୍ଚିଂ ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତିକୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକ ମାଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ, ଫସଲକୁ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥରୁ ମୁକ୍ତ ରଖିଥାଏ ଏବଂ ଫସଲ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ (ମିଲେଟ୍‌ସ୍‌) ଚାଷକୁ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସହିତ ସଂଯୋଜିତ କରିବା ପୃଥିବୀ ମାତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ତାମିଲନାଡୁରେ, ଭଗବାନ ମୁରୁଗନଙ୍କୁ ମଧୁ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥେନମ୍ ଥିନାଇ ମାଭୁମ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ତାମିଲ ଅଞ୍ଚଳରେ କାମ୍ବୁ ଏବଂ ସମାଇ, କେରଳ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ରାଗି ଏବଂ ତେଲୁଗୁ ଭାଷାଭାଷୀ ରାଜ୍ୟରେ ସଜ୍ଜା ଏବଂ ଜୋନା ପରି ବାଜରା ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ପାରମ୍ପରିକ ଖାଦ୍ୟର ଅଂଶ ହୋଇଆସିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଏହି ସୁପରଫୁଡକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରାକୃତିକ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ କୃଷି ସେମାନଙ୍କର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟାପକତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏପରି ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଏକକ ଚାଷ ଅପେକ୍ଷା ବିବିଧ-ଫସଲ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୃଢ ଆହ୍ୱାନକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, କେରଳ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ପାହାଡିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ବହୁତଳ କୃଷିର ଉଦାହରଣ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତରେ ନଡ଼ିଆ, ସୁପାରି ଓ ଫଳ ଗଛ ଚାଷ କରାଯାଏ, ଯାହା ତଳେ ମସଲା ଏବଂ ଗୋଲମରିଚ ପ୍ରଜାତି ଚାଷ କରାଯାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଛୋଟ ଜମିରେ ଏପରି ସମନ୍ୱିତ ଚାଷ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ମୂଳ ମଡେଲକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କୃଷିର ଏହି ମଡେଲକୁ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇପାରିବ ତାହା ବିଚାର କରିବାକୁ ସେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ କୃଷିର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ବିଶ୍ୱର କିଛି ପୁରୁଣା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବନ୍ଧର ଆବାସସ୍ଥଳ ଏବଂ କଳିଙ୍ଗରାୟନ କେନାଲ ଏଠାରେ ୧୩ ଶତାବ୍ଦୀରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ମନ୍ଦିର କୁଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀର ମଡେଲ ପାଲଟିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଭୂମି ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ କୃଷି ପାଇଁ ନଦୀ ଜଳକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରି ବୈଜ୍ଞାନିକ ଜଳ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଜୈବିକ କୃଷିରେ ନେତୃତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ କୃଷି ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଗଠନ କରିବା ଲାଗି ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ "ଏକ ଋତୁ, ଏକ ଏକର" ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ କରିବାକୁ ତଥା ଏହାଦ୍ୱାରା ପଡ଼ୁଥିବା ଫଳାଫଳକୁ ଆଧାର କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ସେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ କୃଷି ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଅଂଶ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷକଙ୍କ କ୍ଷେତକୁ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର୍‌ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, "ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଜ୍ଞାନ-ଭିତ୍ତିକ ଆନ୍ଦୋଳନ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ"।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫ୍‌ପିଓ)ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶରେ ୧୦,୦୦୦ ଏଫ୍‌ପିଓ ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ, ଛୋଟ ଚାଷୀ କ୍ଲଷ୍ଟର ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇପାରିବ, ସଫେଇ, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଇ-ଏନଏଏମ ଭଳି ଅନଲାଇନ୍ ବଜାର ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସରକାରୀ ସମର୍ଥନ ଏକାଠି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଚାଷୀମାନେ ସମୃଦ୍ଧ ହେବେ ଏବଂ ମାତା ପୃଥିବୀ ସୁସ୍ଥ ରହିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରି ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଶେଷ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଦେଶରେ ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବ, ଏହି ମଞ୍ଚରୁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସମାଧାନ ବାହାରିବ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତାମିଲନାଡୁର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆର.ଏନ. ରବି, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ. ମୁରୁଗାନ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫, ଯାହା ୧୯ ରୁ ୨୧ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି, ଏହା ତାମିଲନାଡୁ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଅଂଶୀଦାର ମଞ୍ଚ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସ୍ଥାୟୀ, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ କୃଷି ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର କୃଷି ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ, ଜଳବାୟୁ-ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସ୍ଥାୟୀ ମଡେଲ ଭାବରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଏବଂ ପୁନରୁତ୍ପାଦକ କୃଷି ଆଡକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ କୃଷକ-ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଜାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବ, ଯେତେବେଳେ ଜୈବିକ ଇନପୁଟ୍, କୃଷି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନବସୃଜନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ତାମିଲନାଡୁ, ପୁଡୁଚେରୀ, କେରଳ, ତେଲେଙ୍ଗାନା, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ୫୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀ, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଅଭ୍ୟାସକାରୀ, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଜୈବିକ ଇନପୁଟ୍ ଯୋଗାଣକାରୀ, ବିକ୍ରେତା ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।