Ministry of Youth Affairs and Sports
Sardar@150 Unity March is the heartbeat of a united nation: Dr. Mansukh Mandaviya
Message of Swachhata, Swadeshi and Aatmanirbharta at the heart of the padyatra, stresses Dr. Mandaviya
'Unity March' is a celebration of Sardar Patel's legacy, and a national movement of youth power: Union Minister Dr Mansukh Mandaviya
Over 10 lakh people participated in 842 Padyatras across India in the run-up to the National March
National level padyatra to begin from 26th November, and culminate on 6th December, announces Dr. Mansukh Mandaviya
18 NOV 2025 4:58PM by PIB Delhi
To commemorate the 150th birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel, the Ministry of Youth Affairs & Sports, through MY Bharat, is organising the nationwide Sardar@150 Unity March padyatra with an aim to deepen national pride, civic engagement, and youth participation across the country. Inspired by the ideas of Sardar Patel and the vision of Viksit Bharat articulated by Prime Minister, Shri Narendra Modi, the campaign encompasses a range of activities guided by the overarching theme of Ek Bharat, Aatmanirbhar Bharat.
The initiative was launched on 6 October 2025 by Union Minister for Youth Affairs & Sports and Labour & Employment, Dr. Mansukh Mandaviya, and Minister of State for Youth Affairs & Sports, Smt. Raksha Khadse, as part of the Government of India’s two-year celebrations (2024–2026), honouring the monumental contributions and enduring legacy of the Iron Man of India.
The campaign started with digital activities, which included a reel competition, essay writing, and the Sardar@150 Young Leaders Quiz. As a part of the on-ground initiatives, Padyatras are being conducted at the district level across the country, and at Assembly Constituency level in some states. A yatra of district representatives from all districts to Gujarat is also underway, building up to the national padyatra. The two-month-long campaign will conclude on 6 December 2025.
Briefing the media on the progress of the ongoing district-level padyatras and outlining the key highlights of the National Padyatra at a Press Conference in New Delhi today, Dr. Mansukh Mandaviya said, “From Kashmir to Kanyakumari and Kutch to Kohima, lakhs of people have walked together for national unity. This is a celebration of the legacy of Sardar Vallabhbhai Patel, while also being a national movement to channel youth energy into nation-building, towards the goal of Viksit Bharat.”
He further added, “Over the past few months, the entire nation has been moving in one spirit. From north to south and east to west, a total of 842 padyatras have been organised. This number is not just a statistic; this is the heartbeat of a united nation. The message of Swachhata, Swadeshi and Aatmanirbharta are at the heart of the padyatra."
MoS for Youth Affairs & Sports, Smt. Raksha Khadse, was also present at the Press Conference. Dr. Pallavi Jain Govil, Secretary, Department of Youth Affairs, outlined key highlights of the digital phase, extensive grassroots mobilisation during district-level padyatras, and the roadmap for the forthcoming yatra of district representatives and National Padyatra through a presentation.
Key Highlights from District-Level Padyatras so far:
The district-level padyatras, which commenced on 31 October 2025, are underway nationwide and have received an overwhelming public response. District-level padyatras are actively being conducted across all States/UTs, with 842 padyatras (district and AC level) covering 471 districts and 349 Lok Sabha and 329 Assembly constituencies. Over 10 lakh participants and more than 11,000 institutions, universities, colleges, NGOs, and youth organisations have actively taken part.
In the North East Zone, 96 padyatras have been completed, mobilising over 70,000 participants. In Jammu and Kashmir, 14 padyatras have been held, mobilising over 17,000 people, and in Ladakh, 3 padyatras have been conducted, mobilising over 2,000 people. In Tamil Nadu and Kerala, 30 and 11 padyatras have been conducted, respectively.
States including Rajasthan, Uttar Pradesh, Maharashtra, Gujarat, Assam, Uttarakhand, and Andhra Pradesh recorded the highest mobilisation, with major gatherings in Delhi & Junagadh (Gujarat), Keonjhar (Odisha), Jaipur (Rajasthan), with the participation of around 15,000, 12,000, and 10,000, respectively. In States such as Gujarat, Uttar Pradesh, Uttarakhand, and Madhya Pradesh, apart from the district-level padyatra, Assembly Constituency-level padyatras were also conducted to ensure maximum outreach and strengthen grassroots engagement.
Participants administered the Aatmanirbhar Bharat and Nasha Mukt Bharat pledges, while Swadeshi product stalls placed along the routes of the padyatra promoted local entrepreneurship, highlighting the theme of Aatmanirbhar Bharat. Along with MY Bharat units, NSS, NCC, and other local organisations had taken active participation through undertaking the pre- event activities at the institute level.
Yatra of District Representatives to Gujarat:
Following the conclusion of district-level padyatras, district representatives from every district, along the 4 determined Pravah routes namely, Ganga, Yamuna, Narmada and Godavari Pravahs, to be launched from Delhi, Jaipur, Nagpur and Mumbai, respectively, will proceed towards Gujarat for the National Padyatra. Two participants from each district falling under the respective pravah will join the yatra, and all four pravahs will be part of the National Padyatra on different days. This phase will include a series of outreach activities such as youth dialogues, outreach to coaching institutes, market outreach, yoga sessions, tree plantation drives, and cleanliness initiatives.
National Padyatra: 26 November – 6 December 2025:
The National Padyatra will begin on 26th November from Karamsad, the family home of Sardar Vallabhbhai Patel, and conclude on 6th December at the Statue of Unity, covering nearly 190 km in 11 days. Union Ministers, Chief Ministers, Ministers of State, Governors, State Ministers and MPs will lead the padyatra each day, with invitations extended to famous personalities from various sectors and fields to be a part of this nationwide movement.
Cabinet Ministers, luminaries, and national leaders will join as speakers each day to address ten themes inspired by the life and legacy of Sardar Vallabhbhai Patel through the Sardar Sabhas. Every evening, Gram Sabhas will be conducted, during which village sampark activities will take place and cultural performances will be presented, reflecting the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. The padyatra will be entirely Swadeshi, carrying the central message of Ek Bharat, Aatmanirbhar Bharat.
The route will feature 150 thematic stops with exhibitions, cultural displays, and community engagements marking Sardar Patel’s 150th birth anniversary. 10 major Sardar Sabhas will cover themes such as cooperatives, Bardoli Satyagraha, administrative leadership, constitutional vision, and the integration of princely states.
Padyatris will walk 15-18 km daily, experiencing classical and folk performances, unity-themed art, traditional sports, and showcases of key government schemes, while NSS units conduct parallel social development and awareness activities in nearby villages en route to the padyatra.
Registrations and details of all activities are being hosted on the MY Bharat Portal (Sardar@150 Unity March). Youth across the nation are encouraged to register and actively participate in this historic campaign, embodying the ideals of Ek Bharat, Aatmanirbhar Bharat in their everyday lives and civic responsibilities.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସର୍ଦ୍ଦାର @୧୫୦ ଏକତା ପଦଯାତ୍ରା ହେଉଛି ଏକତାବଦ୍ଧ ଜାତିର ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
18 NOV 2025 4:58PM by PIB Bhubaneswar
ଏହି ପଦଯାତ୍ରା ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସ୍ୱଦେଶୀ ଏବଂ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନର ବାର୍ତ୍ତା ବହନ କରୁଛି: ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ
ଏକତା ପଦଯାତ୍ରା ହେଉଛି ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଯୁବଶକ୍ତିର ଏକ ଜାତୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନ : ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
ଏହି ଜାତୀୟସ୍ତରୀୟ ପଦଯାତ୍ରାର ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ, ସାରା ଦେଶରେ ୮୪୨ଟି ପଦଯାତ୍ରା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ
ଜାତୀୟସ୍ତରୀୟ ପଦଯାତ୍ରା ନଭେମ୍ବର ୨୬ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଡିସେମ୍ବର ୬ରେ ଶେଷ ହେବ: ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
ଭାରତର ଲୌହପୁରୁଷ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ, ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ "ମୋ ଭାରତ" ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସର୍ଦ୍ଦାର@୧୫୦ ଏକତା ପଦଯାତ୍ରାର ଆୟୋଜନ କରୁଛି, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସାରା ଦେଶରେ ଜାତୀୟ ଗର୍ବ, ଜନସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଯୁବ ଭାଗିଦାରୀତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବିକଶିତ ଭାରତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ, ଏହି ଅଭିଯାନରେ "ଏକ ଭାରତ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ"ର ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଭାରତର ଲୌହପୁରୁଷଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଅବଦାନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱି-ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସବ (୨୦୨୪-୨୦୨୬)ର ଅଂଶ ଭାବରେ ୬ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ରେ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଶ୍ରମ ତଥା ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରିଷଭ ଖଡସେଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ଅଭିଯାନ ଡିଜିଟାଲ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଏଥିରେ ରିଲ୍-ମେକିଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ପ୍ରବନ୍ଧ ଲେଖା ଏବଂ ସର୍ଦ୍ଦାର@୧୫୦ ଯୁବ ନେତାଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ତ୍ରୂଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପଦକ୍ଷେପର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ, ସାରା ଦେଶରେ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରରେ ଏବଂ କିଛି ରାଜ୍ୟର ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀ ସ୍ତରରେ ପଦଯାତ୍ରା ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଜାତୀୟ ପଦଯାତ୍ରାର ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାର ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଦୁଇ ମାସ ବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ୬ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ସମାପ୍ତ ହେବ।
ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ପଦଯାତ୍ରାର ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ ଜାତୀୟ ପଦଯାତ୍ରାର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି, "କାଶ୍ମୀରରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଏବଂ କଚ୍ଛରୁ କୋହିମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଜାତୀୟ ଏକତା ପାଇଁ ଏକାଠି ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି, ଯାହା କେବଳ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଐତିହ୍ୟର ଉତ୍ସବ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଯୁବ ଶକ୍ତିକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ପରିଚାଳିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନ।"
ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି, "ଗତ କିଛି ମାସ ଧରି, ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବନା ​​ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଏବଂ ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାରା ଦେଶରେ ମୋଟ ୮୪୨ଟି ପଦଯାତ୍ରାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସଂଖ୍ୟା କେବଳ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ନୁହେଁ, ବରଂ ସଂଯୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ।" ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସ୍ୱଦେଶୀ ଏବଂ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନର ବାର୍ତ୍ତା ଏହି ପଦଯାତ୍ରାର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ।
ଏହି ଅବସରରେ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରିଷଭ ଖଡସେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ସଚିବ ଡକ୍ଟର ପଲ୍ଲବୀ ଜୈନ ଗୋଭିଲ ଡିଜିଟାଲ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ, ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ପଦଯାତ୍ରାରେ ବହୁଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଆଗାମୀ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଜାତୀୟ ପଦଯାତ୍ରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଏକ ଉପସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ।
ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ପଦଯାତ୍ରାର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ:
୩୧ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୫ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ପଦଯାତ୍ରା ସାରା ଦେଶରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରବଳ ମାତ୍ରାରେ ଜନସମର୍ଥନ ମିଳିଛି। ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ପଦଯାତ୍ରାର ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୮୪୨ଟି ପଦଯାତ୍ରା (ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ବିଧାନସଭା ସ୍ତରୀୟ) ୪୭୧ଟି ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ୩୪୯ଟି ଲୋକସଭା ଏବଂ ୩୨୯ଟି ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏବଂ ୧୧,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲେଜ, ଏନଜିଓ ଏବଂ ଯୁବ ସଂଗଠନ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
ଦେଶର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳରେ ୯୬ଟି ପଦଯାତ୍ରା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୭୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ୧୪ଟି ପଦଯାତ୍ରା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୧୭ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲେ। ଲଦାଖରେ ୩ଟି ପଦଯାତ୍ରାରେ ୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ତାମିଲନାଡୁରେ ୩୦ଟି ଏବଂ କେରଳରେ ୧୧ଟି ପଦଯାତ୍ରା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା।
ରାଜସ୍ଥାନ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୁଜରାଟ, ଆସାମ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ପଦଯାତ୍ରାରେ ସର୍ବାଧିକ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଦିଲ୍ଲୀ, ଗୁଜରାଟର ଜୁନାଗଡ଼, ଓଡ଼ିଶାର କେନ୍ଦୁଝର ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର ଜୟପୁରରେ ଯଥାକ୍ରମେ ପ୍ରାୟ ୧୫ ହଜାର, ୧୨ ହଜାର ଏବଂ ୧୦ ହଜାର ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଗୁଜରାଟ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ପଦଯାତ୍ରା ସହିତ, ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀସ୍ତରୀୟ ପଦଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ସର୍ବାଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା ​​ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଥିଲା।
ପଦଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ନିଶାମୁକ୍ତ ଭାରତ ପାଇଁ ଶପଥ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା। ପଦଯାତ୍ରା ରାସ୍ତାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗୀତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦର ପୋଷ୍ଟ ଲଗାଯାଇଥିଲା। "ମୋ ଭାରତ" ୟୁନିଟ୍, ଜାତୀୟ ସେବା ଯୋଜନା (ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌), ଜାତୀୟ କ୍ୟାଡେଟ୍ କର୍ପସ (ଏନ୍‌ସିସି) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂଗଠନ ସହିତ, ସାଂଗଠନିକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କର ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତ:
ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ପଦଯାତ୍ରା ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାର ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଜାତୀୟ ପଦଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଗୁଜୁରାଟ ଯାତ୍ରା କରିବେ, ଯାହା ଦିଲ୍ଲୀ, ଜୟପୁର, ନାଗପୁର ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଚାରୋଟି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମାର୍ଗ ଗଙ୍ଗା, ଯମୁନା, ନର୍ମଦା ଏବଂ ଗୋଦାବରୀ ନଦୀ ଦେଇ ଯାତ୍ରା କରିବେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରୁ ଦୁଇଜଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ନିଜ ଧାରା ଅଧୀନରେ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ଏବଂ ଚାରିଟି ଧାରା ବିଭିନ୍ନ ଦିନରେ ଜାତୀୟ ପଦଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଯୁବ ସଂଳାପ, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଅଧିବେଶନ, ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସାରଣ, ବଜାରରେ ବାର୍ତ୍ତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ, ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପଦକ୍ଷେପ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ।
ଜାତୀୟ ପଦଯାତ୍ରା: ୨୬ ନଭେମ୍ବରରୁ ୬ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ
ଜାତୀୟ ପଦଯାତ୍ରା ନଭେମ୍ବର ୨୬ ତାରିଖରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ପୈତୃକ ବାସଭବନ କରମସାଦରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଡିସେମ୍ବର ୬ ତାରିଖରେ ସ୍କୋୟାର ଅଫ୍ ୟୁନିଟିରେ ଶେଷ ହେବ। ପ୍ରାୟ ୧୯୦ କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ୧୧ ଦିନ ଧରି ପରିକ୍ରମା କରିବ। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟପାଳ, ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସାଂସଦମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ପଦଯାତ୍ରାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ। ଏହି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି।
ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ, କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମନ୍ତ୍ରୀ, ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଜାତୀୟ ନେତାମାନେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଦଶଟି ବିଷୟ ଉପରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସଭାଗୁଡ଼ିକରେ ବକ୍ତୃତା ଦେବେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଗ୍ରାମ ସଭା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଗ୍ରାମ ଯୋଗାଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଭାବନାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ। ଏହି ପଦଯାତ୍ରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଦେଶୀ ହେବ, ‘ଏକ ଭାରତ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଏହାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବାର୍ତ୍ତା ହେବ।
ଯାତ୍ରା ପଥରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ପାଇଁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ସାମୁଦାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମେତ ୧୫୦ଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଦଶଟି ପ୍ରମୁଖ ସର୍ଦ୍ଦାର ସଭା ସମବାୟ, ବାର୍ଦୋଲି ସତ୍ୟାଗ୍ରହ, ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ପ୍ରଶାସନିକ ନେତୃତ୍ୱ, ତାଙ୍କର ସାମ୍ବିଧାନିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଗଡ଼ଜାତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଏକୀକରଣ ଭଳି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାନିତ କରାଯିବ।
ପଦଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ୧୫ ରୁ ୧୮ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କରିବେ। ସେମାନେ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଏବଂ ଲୋକ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ସଂହତିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଥିବା କଳା, ପାରମ୍ପରିକ ଖେଳ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖିବେ। ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ ୟୁନିଟ୍ ପଦଯାତ୍ରା ମାର୍ଗରେ ନିକଟସ୍ଥ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ସମାନ ସାମାଜିକ ବିକାଶ ଏବଂ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପରିଚାଳନା କରିବେ। ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ବିବରଣୀ ମାଇ ଭାରତ ପୋର୍ଟାଲ୍, ସର୍ଦ୍ଦାର@୧୫୦ ଏକତା ପଦଯାତ୍ରାରେ ଉପଲବ୍ଧ। ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏହି ଐତିହାସିକ ଅଭିଯାନରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱରେ ‘ଏକ ଭାରତ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ର ଆଦର୍ଶକୁ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ।