PIB Backgrounder
ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ
14 NOV 2025 12:08PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ଜନଜାତି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ
ମୁଖ୍ୟାଂଶ
• ଜନଜାତି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀକୁ ମନେ ପକାଇବା ପାଇଁ ନଭେମ୍ବର ୧୫ ତାରିଖରେ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ।
• ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବିଭିନ୍ନ ଜନଜାତି ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ ବିଦ୍ରୋହକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ଓ ସେମାନଙ୍କର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଇତିହାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୧ ଟି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି।
• ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଦି ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆଦି ବାଣୀ ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଜନଜାତି କଳା, ଭାଷା ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ଉପକ୍ରମ
ଜନଜାତି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଏବଂ ଉପନିବେଶ ଶାସନ ବିରୋଧୀ ନେତା ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀକୁ ମନେ ପକାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ନଭେମ୍ବର ୧୫ ତାରିଖରେ ଭାରତରେ ଜନଜାତି ଗୌରବ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ। ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ୧୮୭୪ ମସିହାରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଜନ୍ମର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉପଲକ୍ଷେ ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷକୁ ଆଦିବାସୀ ଗୌରବ ବର୍ଷ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ସାରାଦେଶରେ ବର୍ଷେବ୍ୟାପୀ ପାଳନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଭାରତର ଉପନିବେଶ ବିରୋଧୀ ସଂଗ୍ରାମରେ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଜନଜାତି ନେତାଙ୍କ ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ସଂଘର୍ଷକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇବା ଏବଂ ଦେଶର ଜନଜାତି ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧ ବିବିଧତାକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ନଭେମ୍ବର ୧ ରୁ ୧୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପକ୍ଷକୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉପାୟରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି।
ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜନଜାତି ଇତିହାସ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ପରିଚାଳନା କରିଥାଏ। ଜନଜାତି ଗୌରବ ବର୍ଷ ପାଳନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଦେଶ ସାରା ଅନେକ କର୍ମଶାଳା, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ସରକାରଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ଆମର ଐତିହାସିକ ଜନଜାତି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ପାଇଁ ୧୧ଟି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା।
ଜନଜାତି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପଦକ୍ଷେପ
ଭାରତର ଜନଜାତି ନେତାମାନେ ଦମନକାରୀ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନ ଏବଂ ସାମନ୍ତବାଦୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଆଜିର ଭାରତକୁ ଗଠନ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ବି ଏସବୁ ବିପ୍ଲବ, ବିଦ୍ରୋହ ଏବଂ ଆନ୍ଦୋଳନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ସଂପର୍କରେ ଭାରତୀୟ ମୁଖ୍ୟଧାରା ଇତିହାସରେ ବହୁତ କମ୍ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି । ସରକାର ଆଦିବାସୀ ନେତାମାନଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ସୂଚନା ସଂରକ୍ଷଣ, ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ କରିବା ଏବଂ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଜନସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଜନଜାତି ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ସହାୟତା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଏହି ଜନଜାତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇଥାଏ।
ସଂଗ୍ରହାଳୟଗୁଡ଼ିକର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି :
ଛତିଶଗଡ଼, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଚାରୋଟି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପୂର୍ବରୁ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇସାରିଛି।
ସହିଦ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ଜନଜାତି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନଭେମ୍ବର ୧ ତାରିଖରେ ଛତିଶଗଡର ରାୟପୁରରେ ସହିଦ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଛତିଶଗଡ଼ର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଂଘର୍ଷକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେ।
ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟଟି ୫୩.୧୩ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ୪୨.୪୭ କୋଟି ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ୧୦.୬୬ କୋଟି ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲେ। ଏଥିରେ ଥିବା ୧୬ଟି ଗ୍ୟାଲେରୀରେ ୬୫୦ଟି ମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ଥାପନ ରହିଛି। ଏହି ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ଥାପନଗୁଡ଼ିକରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍କ୍ରିନ୍ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଟୋପୋଗ୍ରାଫିକାଲ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ସନ୍ ମ୍ୟାପ୍, ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଏକ ଏଆଇ-ଫଟୋ ବୁଥ୍, ଏକ କର୍ଭଡ୍ ସ୍କ୍ରିନ୍ ଏବଂ ଏକ ଆରଏଫଆଇଡି ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍କ୍ରିନ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଉଦଘାଟନ ସମାରୋହରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦି ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ, 'ଆଦି ଶୌର୍ଯ୍ୟ' ଶୀର୍ଷକ ଏକ ଇ-ପୁସ୍ତିକା ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସହିଦଙ୍କ ବଂଶଧରଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଚିତ୍ର ୧ - ଛତିଶଗଡ଼ରେ ସହିଦ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ । ନଭେମ୍ବର ୧ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଏହାର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଭାରତର ଜନଜାତି ଐତିହ୍ୟର ଅଗଣିତ ନାୟକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରେ । ଏହା ସହିତ ବ୍ରିଟିଶ ଅତ୍ୟାଚାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ହୋଇଥିବା ଆନ୍ଦୋଳନ ଓ ତାଙ୍କ ବଳିଦାନର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ହାଲବା ବିପ୍ଳବ, ସୁରଗୁଜା ବିପ୍ଳବ, ଭୋପାଳପାଟନମ୍ ବିପ୍ଳବ, ପରଲକୋଟ ବିପ୍ଳବ, ତାରାପୁର ବିପ୍ଳବ, ମେରିଆ ବିପ୍ଳବ, କୋଇ ବିପ୍ଳବ, ଲିଙ୍ଗଗିରି ବିପ୍ଳବ, ମୁରିଆ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ଗୁଣ୍ଡାଧୂର ଏବଂ ଲାଲ କଳିନ୍ଦ୍ର ସିଂହଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଭୂମକାଲ ବିପ୍ଳବ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଆଦିବାସୀ ବିପ୍ଳବକୁ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଜନଜାତି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ଗଠନ, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଉଛି । ଏହା ସହିତ, ଏଠାରେ ମହିଳାଙ୍କ ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ବ ନେଇଥିବା ରାଣୀ ଚୋ-ରିସ୍ ବିପ୍ଳବ (୧୮୭୮) ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ପୁଣି ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଆହିଂସା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଜନଜାତିଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ପତାକା ସତ୍ୟାଗ୍ରହ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ସତ୍ୟାଗ୍ରହକୁ ଦର୍ଶାଯାଉଛି।
ବିଞ୍ଝାୱାର ଜନଜାତିର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ନାରାୟଣ ସିଂହ ଛତିଶଗଡ଼ର ରାୟପୁର ଜିଲ୍ଲାର ସୋନାଖାନର ଜମିଦାର ଥିଲେ। ୧୮୫୬ ମସିହାରେ, ଯେତେବେଳେ ବ୍ରିଟିଶ ଦ୍ବାରା ଶସ୍ୟ ମହଜୁଦ କରାଯିବା ଯୋଗୁଁ ଓଡ଼ିଶାରେ ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ପଡ଼ିଲା, ସେ ଭୋକିଲା ଲୋକଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ବ୍ରିଟିଶ ଶସ୍ୟ ଭଣ୍ଡାରର ତାଲା ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲେ। ବ୍ରିଟିଶମାନେ ତାଙ୍କୁ ଗିରଫ କରି ରାୟପୁର ଜେଲରେ ବନ୍ଦୀ କରିଥିଲେ। ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ ଖସି ପଳାଇ ଯାଇ ନିଜର ସେନା ଗଠନ କରିଥିଲେ।
୨୯ ନଭେମ୍ବର, ୧୮୫୬ରେ, ନାରାୟଣ ସିଂହଙ୍କ ସେନା ବ୍ରିଟିଶ ସେନାକୁ ପରାସ୍ତ କରିଥିଲା। କିନ୍ତୁ ପରେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଏକ ବଡ଼ ସେନା ସହିତ ଫେରି ଆସିଲେ ଏବଂ ନାରାୟଣ ସିଂହଙ୍କୁ ବନ୍ଦୀ କରାଯାଇଥିଲା। ୧୦ ଡିସେମ୍ବର, ୧୮୫୭ରେ, ତାଙ୍କୁ ଏକ ଛକରେ ନିର୍ମମ ଭାବରେ ମୃତ୍ୟୁଦଣ୍ଡ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଜନଜାତି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୫ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୧ ମସିହାରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାଞ୍ଚିରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଜନଜାତି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଉଲିହାଟୁ ଗ୍ରାମରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଜନଜାତି ସ୍ୱ-ଶାସନ ଏବଂ ଖୁଣ୍ଟକାଟି (ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଭୂମି ଅଧିକାର) ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଏକ ସଂଗ୍ରାମୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ଉଲଗୁଲାନ କିମ୍ବା "ମହା-ଉଗ୍ର" (୧୮୯୯-୧୯୦୦)ର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ। ଜଣେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସଂସ୍କାରକ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଭାବରେ, ସେ ବ୍ରିଟିଶ ଭୂମି ଆଇନ ଏବଂ ସାମନ୍ତବାଦୀ ଶୋଷଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମୁଣ୍ଡା ଜନଜାତିଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିଥିଲେ। ଧର୍ତି ଆବା ("ପୃଥିବୀର ପିତା") ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା, ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଉପନିବେଶବାଦୀ ପ୍ରଭାବରୁ ମୁକ୍ତ ଏକ ନୈତିକ, ସ୍ୱ-ଶାସିତ ସମାଜର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ । ରାଞ୍ଚି ଜେଲରେ ବନ୍ଦୀ ହେବା ପରେ ସେ ୨୫ ବର୍ଷ ବୟସରେ ସହିଦ ହୋଇଥିଲେ।
ବାଦଲ ଭୋଇ ରାଜ୍ୟ ଜନଜାତି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ
ବାଦଲ ଭୋଇ ରାଜ୍ୟ ଜନଜାତି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ୧୫ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୪ରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଛିନ୍ଦୱାଡାରେ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା।
ବାଦଲ ଭୋଇ ୧୮୪୫ ମସିହାରେ ଛିନ୍ଦୱାଡା ଜିଲ୍ଲାରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୧୯୨୩ ମସିହାରେ ହଜାର ହଜାର ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟ କଲେକ୍ଟରଙ୍କ ବଙ୍ଗଳାରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ଲାଠିଚାର୍ଜ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଭୋଇଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଥିଲା। କିଛି ବର୍ଷ ପରେ, ୧୯୩୦ ଅଗଷ୍ଟରେ, ଜଙ୍ଗଲ ଆଇନ ଉଲ୍ଲଂଘନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିଟିଶ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ତାଙ୍କୁ ପୁଣି ରାମକୋନାରେ ଗିରଫ କରିଥିଲେ। ସେ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଶେଷ କିଛି ବର୍ଷ ଜେଲରେ ବିତାଇଥିଲେ ଏବଂ କଥିତ ଅଛି ଯେ ତାଙ୍କୁ ୧୯୪୦ ମସିହାରେ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କୁ ବିଷ ଦିଆଯାଇ ହତ୍ୟା କରାଯାଇଥିଲା ।
ରାଜା ଶଙ୍କର ଶାହା ଏବଂ କୁନୱାର ରଘୁନାଥ ଶାହ ଜନଜାତି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ
ରାଜା ଶଙ୍କର ଶାହା ଏବଂ କୁନୱାର ରଘୁନାଥ ଶାହ ଜନଜାତି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ୧୫ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜବଲପୁରରେ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଗୋଣ୍ଡ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ରାଜା ନିଜାମ ଶାହଙ୍କ ବଂଶଧର ରାଜା ଶଙ୍କର ଶାହ ଏବଂ କୁନୱାର ରଘୁନାଥ ଶାହ ୧୮୫୭ ମସିହାର ବିପ୍ଲବ ସମୟରେ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନକୁ ତୀବ୍ର ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। ଅହିଂସା ପ୍ରତି ଉଭୟଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଏହି ସଫଳ କବିମାନେ ବ୍ରିଟିଶ ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର କବିତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ। ରାଜା ଶାହା ଏବଂ ତାଙ୍କ ପୁଅ କୁନୱାର ରଘୁନାଥ ଶାହଙ୍କୁ ୧୮ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୮୫୮ ମସିହାରେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ବନ୍ଦୀ କରି ଫାଶୀ ଦେଇଥିଲେ।
ଜନଜାତି ଗୌରବ ବର୍ଷ ପାଳନ
ଜନଜାତି ପରିଚୟ, ଜନଜାତି ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଜନଜାତି ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ବର୍ଷ ଅଧିନରେ ଏହି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପକ୍ଷ ସାରା ଦେଶରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ।
ଜନଜାତି ଇତିହାସ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ
ଭାରତ ସରକାର ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ଭାରତୀୟ ଚେତନା ଏବଂ ଇତିହାସରେ ସାମିଲ କରିବା।
ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
ଉପସଂହାର
ଜନଜାତି ଗୌରବ ଦିବସ ସମାଜର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗ, ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତିଙ୍କ ଅବଦାନ, ଇତିହାସ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥାଏ । ଏହି ଦିବସ ଓ ଆଦିବାସୀ ଗୌରବ ବର୍ଷ ମାଧ୍ୟମରେ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଐତିହ୍ୟକୁ ସ୍ମରଣ କରି, ଏବଂ ଦେଶରେ ୧୧ଟି ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସ୍ଥାପନା ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି, ଭାରତ ସରକାର ଆଦିବାସୀ ସମୁଦାୟଙ୍କ ଦୁଃଖ, ସଂଘର୍ଷ ଓ ସଫଳତାକୁ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସାମୂହିକ ଚେତନାରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ, ଏକ ମିଳିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯାହା, ଏହାର ସମସ୍ତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମାକୁ ସମ୍ମାନ କରେ।

PIB Backgrounder
Janjatiya Gaurav Divas
Honouring India’s Tribal Freedom Fighters
14 NOV 2025 12:08PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• November 15 is celebrated as Janjatiya Gaurav Divas (Tribal Pride Day) to commemorate the birth anniversary of tribal freedom fighter Birsa Munda.
• The Ministry of Tribal Affairs is establishing 11 museums to commemorate various tribal movements and uprisings against the British rule and promote their cultures and histories.
• The Ministry of Tribal Affairs promotes tribal art, language, and traditions through other digital initiatives such as Adi Sanskriti and Adi Vaani.
Introduction
India celebrates Janjatiya Gaurav Divas (Tribal Pride Day) on November 15 every year to commemorate the birth anniversary of the tribal freedom fighter and anti-colonialist Birsa Munda, born in 1874. The year 2024-25 is being celebrated as Janjatiya Gaurav Varsh to commemorate 150 years of his birth. As part of the countrywide, yearlong celebrations, the fortnight November 1-15 is being celebrated in a special way to honour the sacrifices and struggles of Birsa Munda and other Indian tribal leaders in India’s anti-colonial struggle and to celebrate the rich diversity of the country’s tribal cultures and heritage.
The Ministry of Tribal Affairs runs various schemes promoting tribal histories and cultures. As part of the ongoing Janjatiya Gaurav Varsh celebrations, many workshops, events, and cultural performances are being held across the country. One of the major initiatives of the Government is also establishing 11 museums to commemorate the contributions of our historical tribal freedom fighters.
Tribal Freedom Fighters Museum Initiative
Tribal leaders of India played a pivotal role in resisting oppressive British rule and the feudal system. Many of these uprisings, revolts, and movements remain underrepresented in mainstream Indian history even though these movements have gone a long way in shaping the India of today. The Government has decided to set up museums to preserve, document, and disseminate information on tribal leaders, and enlighten the public about these movements.
The Ministry of Tribal Affairs, under the scheme Support to Tribal Research Institutes, provides funds to state governments for establishing these tribal museums.
Details of the museums are given below:
State
Location
Project Cost
(in crore rupees)
Grants approved by the Ministry of Tribal Affairs
(in crore rupees)
Jharkhand
Ranchi
34.22
25.00
Gujarat
Rajpipla
257.94
50.00
Andhra Pradesh
Lambasingi
45.00
25.00
Chhattisgarh
Raipur
53.13
42.47
Kerala
Wayanad
16.66
15.00
Madhya Pradesh
Chhindwara
40.69
25.69
Jabalpur
14.39
14.39
Telangana
Hyderabad
34.00
25.00
Manipur
Tamenglong
51.38
15.00
Mizoram
Kelsih
25.59
25.59
Goa
Ponda
27.55
15.00
Four museums have already been inaugurated in Chhattisgarh, Jharkhand and Madhya Pradesh.
Shaheed Veer Narayan Singh Memorial & Tribal Freedom Fighters Museum
The Shaheed Veer Narayan Singh Memorial & Tribal Freedom Fighters Museum in at Raipur in Chhattisgarh, which was recently inaugurated on 1st November by Prime Minister Narendra Modi, depicts the struggles of Chhattisgarh’s tribal communities against colonial rule.
The museum was constructed at a cost of ₹53.13 crore, of which ₹42.47 crore is funded by the Ministry of Tribal Affairs and ₹10.66 crore is the state share. It houses 650 sculptures across 16 galleries, along with many digital installations, which include digital screens and displays, topographic projection maps, audio-visual displays, an AI-photo booth a curve screen and an RFID digital screen.
During the inauguration event, Prime Minister Narendra Modi unveiled a statue of Veer Narayan Singh, released an e-booklet titled Aadi Shaurya, and interacted with the martyr’s descendants.
A group of men standing on a stageAI-generated content may be incorrect.
Figure 1- Shaheed Veer Narayan Singh Memorial-cum-Tribal Freedom Fighters Museum in Chhattisgarh was recently inaugurated on 1st November by Prime Minister Narendra Modi
The museum honours the unsung heroes of India’s tribal heritage and:
• Chronicles the movement led by Veer Narayan Singh against British tyranny and his martyrdom
• Covers major tribal uprisings such as the Halba Kranti, Sarguja Kranti, Bhopalpattanam Kranti, Paralkot Kranti, Tarapur Kranti, Meria Kranti, Koi Kranti, Lingagiri Kranti, Muria Kranti, and the iconic Bhumkal Kranti led by Gundadhur and Lal Kalindra Singh
• Showcases tribal village structure, faith and culture
• Highlights Rani Cho-Ris Kranti (1878), who pioneered a women-led protest
• Showcases the Jhanda Satyagraha and Jungle Satyagraha, demonstrating how tribal communities participated in Mahatma Gandhi’s non-violent movement
A person with a mustache and a turbanAI-generated content may be incorrect.
Narayan Singh of the Binjhwar tribe was the zamindar of Sonakhan in the Raipur district of Chhattisgarh. In 1856, when a famine struck Odisha due to the hoarding of food grains by the British, he broke open the locks of British grain stores to feed the starving people. The British arrested him and imprisoned him in Raipur Jail. Veer Narayan Singh escaped from there and formed his own army.
On November 29, 1856, British forces were defeated by Narayan Singh’s troops. However, the British later returned with a larger force, and Narayan Singh was captured. On December 10, 1857, he was brutally executed at a crossroads.
Bhagwan Birsa Munda Tribal Freedom Fighter Museum
Bhagwan Birsa Munda Tribal Freedom Fighter Museum, Ranchi, Jharkhand, inaugurated on November 15, 2021, by Prime Minister Narendra Modi.
Born in Ulihatu village, Jharkhand, Birsa Munda led the Ulgulan or “Great Tumult” (1899–1900)—a fierce movement for tribal self-rule and the restoration of Khuntkatti (community land rights). As a spiritual reformer and freedom fighter, he united the Munda tribes against British land laws and feudal exploitation. Known as Dharti Aaba (“Father of the Earth”), Birsa Munda envisioned a moral, self-governed society free from colonial influence. He was captured and martyred in Ranchi Jail at the age of 25.
Badal Bhoi State Tribal Freedom Fighters Museum
Badal Bhoi State Tribal Freedom Fighters Museum, inaugurated on November 15,2024, in Chhindwara, Madhya Pradesh.
Badal Bhoi was born in 1845 in Chhindwara district. Under his leadership, thousands of tribals staged a demonstration at the Collector’s bungalow in 1923. The protest was met with a lathi charge, and Bhoi was arrested. A few years later, in August 1930, he was again arrested by the British authorities at Ramakona for breaking forest laws. He spent his final years in prison and was reportedly poisoned by the British in 1940.
Raja Shankar Shah and Kunwar Raghunath Shah Tribal Freedom Fighters Museum
Raja Shankar Shah and Kunwar Raghunath Shah Tribal Freedom Fighters Museum,inaugurated on November 15, 2024, in Jabalpur, Madhya Pradesh.
Raja Shankar Shah and Kunwar Raghunath Shah, descendants of King Nizam Shah of the Gond Kingdom, actively opposed British rule during the events of 1857. Despite their commitment to non-violence, these skilled poets utilised their verses as a powerful means to resist the British influence. Raja Shah, along with his son Kunwar Raghunath Shah, were captured and executed by the British on September 18, 1858.
Janjatiya Gaurav Varsh Celebrations
This special fortnight of Janjatiya Gaurav Varsh is being celebrated nationwide to showcase tribal identity, indigenous knowledge systems, and raise awareness about government initiatives for tribal empowerment.
Cultural, educational, and community-oriented programmes have been held across the country during this fortnight. These include:
State or Union Territory
Organising Departments or Institutions
Key Activities or Events
Jammu & Kashmir
Capacity-building workshops were held on PM JANMAN, Dharti Aaba initiatives, legal empowerment, and National Education Policypedagogy. Financial and digital literacy sessions were also held for ashram school students.
Meghalaya
Department of Art and Culture and the Tribal Research Institute
The Department of Art and Culture and the Tribal Research Institute organised a special event at the State Central Library in Shillong. The event included floral tributes to tribal symbols and captivating cultural performances
Rajasthan
All 31 Eklavya Model Residential Schools (EMRS)
EMRS schools participated in the inaugural Tribal Pride Year celebrations. Students showcased their creativity through painting, essay, and speech competitions, celebrating tribal freedom fighters and cultural heritage.
Andhra Pradesh
Andhra Pradesh Tribal Research Institute (AP TRI)
AP TRI organised a grand cultural festival to commemorate the 150th birth anniversary of Birsa Munda. The event showcased art, dance, and unity of tribal communities across the state.
Sikkim
The celebrations began with a training-cum-workshop for tribal language teachers. The importance of preserving indigenous languages ​​was emphasised. Onday 2, tribal youth enthusiastically participated in indoor and outdoor sporting events such as chess, table tennis, basketball, and sprint races.
Manipur
District Administration, Police, and Tamenglong Autonomous District Council
The authorities jointly paid tribute to the tribal freedom fighters by laying wreaths and carrying out community-driven cleanliness drives at Rani Gaidinliu Tribal Market and HaipouJadonang Park.
Odisha
Scheduled Tribes and Scheduled Castes Development Department
The department organised a special Birsa Munda pavilion showcasing his life and journey, as well as a photo gallery depicting the diverse tribal traditions of Odisha. Live displays of tribal art, student engagement programs, and exhibitions on tribal heritage enhanced the celebrations. On day 2, an attractive photo exhibition was organised at the Odisha State Tribal Museum. It included 80 photographs depicting the vibrant life, art, and culture of Odisha's tribal communities.
Gujarat
Department of Tribal Development and Tribal Research Institute, Gujarat
The department and institute jointly organised a national symposium on the life, struggle, and contributions of Birsa Munda at Ekta Nagar (Narmada District). Inaugurated by Minister of State P.C. Baranda, the symposium was attended by over 600 professors, academics, and tribal leaders. It showcased both academic and cultural solidarity.
Other Initiatives Promoting Tribal Histories and Cultures
The Government of India also promotes the rich cultures and heritage of the Scheduled Tribe communities through various schemes and initiatives, aiming to preserve their unique identities and situate them in mainstream Indian consciousness and history.
These include:
Initiative or Project
Description or Objective
Key Features or Outputs
Adi Sanskriti Project
A digital learning platform for tribal artforms.
Offers around 100 immersive courses on diverse tribal artforms; includes nearly 5,000 curated documents on India’s socio-cultural tribal heritage.
Adi Vaani
An AI-powered translation tool to preserve and promote tribal languages.
Provides real-time text and speech translation between Hindi, English, and tribal languagesMundari, Bhili, Gondi, Santhali, Garo, and Kui; helps digitise and preserve folklore, oral traditions, and cultural knowledge.
Tribal Digital Document Repository
A digital archive of tribal-related research and resources.
Accessible at https://repository.tribal.gov.in/; serves as a searchable repository of documents related to India’s tribal communities.
Varnamala and Oral Literature Initiative
Preservation of tribal linguistic and oral heritage.
Publication of local rhymes and stories in tribal languages; collection and documentation of oral tribal literature, folklore, and folktales for preservation.
Research and Documentation of Indigenous Knowledge
Promotion and protection of tribal knowledge systems and cultural expressions.
Includes studies on indigenous healing practices, medicinal plants, Adivasi languages, agriculture, dance, and paintings; also supports literary festivals, translation work, and publications by tribal writers.
Aadi Mahotsav
A national festival of tribal cultureorganised by the Government of India.
Celebrates tribal crafts, cuisine, commerce, culture, and art; provides a national platform to showcase tribal talent and entrepreneurship.
Tribal Craft Mela & Cultural Events
Government-supported cultural events promoting tribal arts.
Organisation of craft melas, dance festivals, art competitions, and workshops-cum-exhibitions on tribal paintings; financial support is provided to conduct tribal fairs and festivals across states.
Conclusion
Janjatiya Gaurav Divas shines a light on the contributions, history, cultures, and traditions of a largely marginalised section of society—the Scheduled Tribes. By commemorating Birsa Munda’s legacy through this day and the Tribal Pride Year, and by establishing the eleven Tribal Freedom Fighters’ Museums along with other initiatives, the Government of India strives to embed the community’s struggles and achievements within the nation’s collective consciousness. Together, these efforts reaffirm the vision of Ek Bharat, Shreshtha Bharat—a united nation that honours the strength and spirit of all its communities.
RK
References
Press Information Bureau:
Others:
Click here to see pdf