পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়
অসমৰ গ্ৰাম্য স্থানীয় নিকায়সমূহৰ বাবে পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ অনুদানৰ অধীনত ২২৩ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন মুকলি
14 NOV 2025 11:42AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে অসমৰ গ্ৰাম্য স্থানীয় নিকায়সমূহৰ বাবে ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ সময়ছোৱাত পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগ (এক্সভি এফচি) অনুদান মুকলি কৰিছে। এই অনুসৰি ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ সংযুক্ত অনুদানৰ দ্বিতীয় কিস্তিৰ পৰিমাণ হ’ব ২১৯.২৪ কোটি টকা। এই পুঁজি ৰাজ্যখনৰ যথাযোগ্য ২৭ খন জিলা পঞ্চায়ত (ডিপি), ১৮২ খন ব্লক পঞ্চায়ত (বিপি) আৰু ২,১৯২ খন গ্ৰাম্য পঞ্চায়তৰ (জিপি) বাবে আগবঢ়োৱা হ’ব। ইয়াৰ উপৰি ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে সংযুক্ত অনুদানৰ প্ৰথম কিস্তিৰ ৰখাই থোৱা অংশৰ ৪.৬৯৮ কোটি টকা অতিৰিক্তভাৱে যোগ্য ২৬ খন খণ্ড পঞ্চায়তলৈ মুকলি কৰা হৈছে।
পঞ্চায়তী ৰাজ মন্ত্ৰালয় আৰু জল শক্তি মন্ত্ৰালয় (খোৱাপানী আৰু অনাময় বিভাগ)ৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰে পঞ্চায়তী ৰাজ প্ৰতিষ্ঠান/গ্ৰাম্য স্থানীয় নিকায়ৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক এক্সভি-এফচি অনুদান মুকলি কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে, যিবোৰ বিত্ত মন্ত্ৰালয়ে মুকলি কৰে। আবণ্টিত অনুদান সন্দৰ্ভত পৰামৰ্শ দিয়া হয় আৰু এই অনুদান এটা বিত্তীয় বৰ্ষত দুটা কিস্তিত মুকলি কৰা হয়।
বেতন আৰু অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানৰ ব্যয়ৰ বাহিৰে সংবিধানৰ একাদশ অনুসূচীত সন্নিবিষ্ট ঊনত্ৰিশ (২৯) টা বিষয়ৰ অধীনত পঞ্চায়ত ৰাজ প্ৰতিষ্ঠান/গ্ৰাম্য স্থানীয় নিকায়সমূহে স্থানীয় প্ৰয়োজন অনুসৰি এই সংযুক্ত অনুদান ব্যৱহাৰ কৰিব। টাইড গ্ৰাণ্টসমূহ- (ক) অনাময় ব্যৱস্থা আৰু অ’ডিএফ স্থিতিৰ ৰক্ষণাবেক্ষণৰ মৌলিক সেৱাসমূহৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি আৰু ইয়াৰ ভিতৰত ঘৰুৱা আৱৰ্জনাৰ ব্যৱস্থাপনা তথা ব্যৱহাৰ, আৰু বিশেষকৈ মানুহৰ মলমূত্ৰ আৰু বোকা ব্যৱস্থাপনা তথা (খ) খোৱা পানীৰ যোগান, বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ আৰু পানীৰ পুনৰ্ব্যৱহাৰ অন্তৰ্ভুক্ত থকা উচিত।

Ministry of Panchayati Raj
Over ₹223 Crores Released under XV Finance Commission Grants for Rural Local Bodies in Assam
14 NOV 2025 11:42AM by PIB Delhi
The Union Government has released Fifteenth Finance Commission (XV FC) Grants during Financial Year 2025–26, for Rural Local Bodies in Assam. This entails 2nd installment of Untied Grants of the Financial Year 2024–25 amounting to Rs.219.24 crores. These funds are for all eligible 27 District Panchayats (DPs), all eligible 182 Block Panchayats (BPs) and all eligible 2192 Gram Panchayats (GPs) of the State. Further, Rs.4.698 crores of withheld portion of 1st instalment of Untied Grant for Financial Year 2024–25 has also been released to additionally eligible 26 Block Panchayats.
Government of India through Ministry of Panchayati Raj and Ministry of Jal Shakti (Department of Drinking Water and Sanitation) recommends release of XV-FC Grants to States for Panchayati Raj Institutions/ Rural Local Bodies, which are then released by Ministry of Finance. The allocated Grants are recommended and released in two installments in a financial year.
The Untied Grants will be utilized by Panchayati Raj Institutions/ Rural Local Bodies for location-specific felt needs, under the Twenty-Nine (29) subjects enshrined in the Eleventh Schedule of the Constitution, except for salaries and other establishment costs. The Tied Grants can be used for the basic services of (a) sanitation and maintenance of ODF status, and this should include management and treatment of household waste, and human excreta and fecal sludge management in particular and (b) supply of drinking water, rainwater harvesting and water recycling.