প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পশ্চিমবংগৰ কলকাতাত অনুষ্ঠিত জি-২০ দুৰ্নীতি বিৰোধী মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ অসমীয়া অনুবাদ
12 AUG 2023 9:26AM by PIB Guwahati
মহামহিম,
ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল, নমস্কাৰ!
প্ৰথমবাৰৰ বাবে জি২০ দুৰ্নীতি বিৰোধী মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ বৈঠকলৈ আপোনালোক সকলোকে উষ্ম আদৰণি জনাইছো। আপোনালোক নোবেল বঁটা বিজয়ী গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰৰ চহৰ কলকাতাত উপস্থিত আছে। তেওঁৰ লেখাবোৰত তেওঁ লোভৰ পৰা সতৰ্ক কৰি দিছিল, কাৰণ ই আমাক সত্য উপলব্ধি কৰাত বাধা দিয়ে। প্ৰাচীন ভাৰতীয় ঊপনিষদসমূহেও ‘মা গ্ৰীধা’ৰ কামনা কৰিছিল, অৰ্থাৎ ''লোভ নকৰিব''।
বন্ধুসকল,
দুৰ্নীতিৰ প্ৰভাৱ আটাইতকৈ বেছি অনুভৱ কৰে দুখীয়া আৰু প্ৰান্তীয় লোকে। ই সম্পদৰ ব্যৱহাৰত প্ৰভাৱ পেলায়। ই বজাৰক বিকৃত কৰে। ই সেৱা প্ৰদানৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পেলায়। আৰু, শেষত ই মানুহৰ জীৱনৰ মানদণ্ড হ্ৰাস কৰে। অৰ্থশাস্ত্ৰত কৌটিল্যই দৃঢ়তাৰে কৈছে যে চৰকাৰৰ কৰ্তব্য হ’ল ৰাজ্যখনৰ জনসাধাৰণৰ কল্যাণ সৰ্বাধিক কৰিবলৈ ৰাজ্যৰ সম্পদ বৃদ্ধি কৰা। এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ হ’লে দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ প্ৰয়োজন। আৰু, সেইবাবেই দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াটো আমাৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি আমাৰ পবিত্ৰ কৰ্তব্য।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতাৰ কঠোৰ নীতি আছে। আমি প্ৰযুক্তি আৰু ই-প্ৰসাসনৰ সহায় লৈ এক স্বচ্ছ আৰু জবাবদিহি পৰিৱেশ ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছো। কল্যাণমূলক আঁচনি আৰু চৰকাৰী প্ৰকল্পৰ দুৰ্নীতি আৰু অনিয়ম বন্ধ কৰা হৈছে। ভাৰতৰ লাখ লাখ লোকে তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টলৈ প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। এনে হস্তান্তৰৰ মূল্যই ৩৬০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰিছে, যাৰ ফলত আমাৰ ৩৩ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰতকৈ অধিক ৰাহি হৈছে। ব্যৱসায়ৰ বাবেও আমি বিভিন্ন পদ্ধতি সৰল কৰি তুলিছো। চৰকাৰী সেৱাৰ স্বয়ংক্ৰিয়কৰণ আৰু ডিজিটেলাইজেশ্যনে ভাড়া বিচৰাৰ সুযোগ নাইকিয়া কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ বা জিইএম পৰ্টেলে চৰকাৰী ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত অধিক স্বচ্ছতা আনিছে। আমিও আগ্ৰাসীভাৱে অৰ্থনৈতিক অপৰাধীক খেদি ফুৰিছো। আমি ২০১৮ চনত অৰ্থনৈতিক অপৰাধী আইন প্ৰণয়ন কৰিলোঁ।তাৰ পিছৰ পৰা আমি অৰ্থনৈতিক অপৰাধী আৰু পলাতকসকলৰ পৰা এক পইণ্ট আঠ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ ওপৰৰ সম্পত্তি উদ্ধাৰ কৰিছো। ধন সৰবৰাহৰ প্ৰতিৰোধ আইনৰ অধীনত আমাৰ চৰকাৰে ২০১৪ চনৰ পৰা ১২ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰতকৈ অধিক মূল্যৰ সম্পত্তি সংলগ্ন কৰি ৰাখিছে।
মহামহিম,
পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধীৰ বিষয়টো জি-২০ৰ সকলো দেশৰ লগতে গ্ল’বেল ছাউথৰ বাবে এক প্ৰত্যাহ্বান। ২০১৪ চনত মোৰ প্ৰথম জি-২০ সন্মিলনত মই এই বিষয়টোৰ ওপৰত মাত মাতিছিলোঁ। ২০১৮ চনত জি-২০ সন্মিলনত মই পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধীৰ বিৰুদ্ধে আৰু সম্পত্তি উদ্ধাৰৰ বাবে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে নদফীয়া কাৰ্যসূচী দাখিল কৰিছিলো। আৰু, মই আনন্দিত হৈছো যে আপোনালোকৰ গোটৰ দ্বাৰা নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আমি তিনিটা অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰৰ ওপৰত কাৰ্য্যমুখী উচ্চ পৰ্যায়ৰ নীতিসমূহক আদৰণি জনাইছো: তথ্য বিনিময়ৰ জৰিয়তে আইন প্ৰয়োগকাৰী সহযোগিতা; সম্পত্তি উদ্ধাৰৰ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰা; আৰু দুৰ্নীতি বিৰোধী প্ৰাধিকৰণৰ সততা আৰু ফলপ্ৰসূতা বৃদ্ধি কৰা। আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাসমূহৰ মাজত অনানুষ্ঠানিক সহযোগিতাৰ ওপৰত এক বুজাবুজিত উপনীত হোৱাত মই আনন্দিত হৈছো। ইয়াৰ দ্বাৰা অপৰাধীয়ে সীমান্ত অতিক্ৰম কৰাৰ সময়ত আইনী সুৰুঙাৰ শোষণ কৰিব নোৱাৰিব। সময়মতে সম্পত্তিৰ সন্ধান আৰু অপৰাধৰ পৰা পোৱা ধন চিনাক্ত কৰাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি দেশসমূহক নিজৰ ঘৰুৱা সম্পত্তি উদ্ধাৰৰ ব্যৱস্থা বৃদ্ধি কৰিবলৈও উৎসাহিত কৰিব লাগিব। বিদেশী সম্পত্তি উদ্ধাৰৰ ক্ষেত্ৰত ক্ষিপ্ৰতাৰে জি-২০ দেশসমূহে দোষী সাব্যস্ত নকৰা ভিত্তিক বাজেয়াপ্তকৰণ ব্যৱহাৰ কৰি আদৰ্শ দাঙি ধৰিব পাৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা যথাযথ ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়াৰ পিছত অপৰাধীক দ্ৰুতভাৱে ঘূৰি অহা আৰু প্ৰত্যাৰ্পণ কৰাটো নিশ্চিত হ’ব। আৰু, দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যৌথ যুঁজৰ বিষয়ে এক শক্তিশালী সংকেত প্ৰেৰণ কৰিব।
মহামহিম,
জি-২০ হিচাপে আমাৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাই দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত যথেষ্ট সহায় কৰিব পাৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা বৃদ্ধি আৰু দুৰ্নীতিৰ মূল কাৰণসমূহ সমাধান কৰা শক্তিশালী ব্যৱস্থা ৰূপায়ণৰ জৰিয়তে আমি এক পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰো। দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজত নিৰীক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ ভূমিকাকো আমি যথাযথ গুৰুত্ব দিয়া প্ৰয়োজন। সৰ্বোপৰি আমাৰ প্ৰশাসনিক আৰু আইনী ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰাৰ উপৰি আমি আমাৰ মূল্যবোধৰ ব্যৱস্থাত নৈতিকতা আৰু সততাৰ সংস্কৃতি গঢ়ি তুলিব লাগিব। তেনে কৰিলেহে আমি এখন ন্যায়পৰায়ণ আৰু বহনক্ষম সমাজৰ ভেটি স্থাপন কৰিব পাৰিম। আপোনালোক সকলোৰে এক ফলপ্ৰসূ আৰু সফল বৈঠক কামনা কৰিলোঁ।
নমস্কাৰ!

Prime Minister's Office
Text of PM’s video message at G20 Anti-Corruption Ministerial Meet in Kolkata, West Bengal
12 AUG 2023 9:26AM by PIB Delhi
Excellencies, Ladies, and Gentlemen, Namaskar!
I extend a very warm welcome to all of you to the first ever G20 Anti-Corruption Ministerial Meeting in physical format. You are meeting in Kolkata - the city of Nobel Laureate Gurudev Rabindranath Tagore. In his writings, he had cautioned against greed, because it prevents us from realizing the truth. The ancient Indian Upanishads also wished for ‘Ma Gridha’, meaning ''let there be no greed''.
Friends,
The impact of corruption is felt the most by the poor and the marginalized. It affects resource utilization. It distorts markets. It impacts service delivery. And, ultimately, it diminishes people's quality of life. In the Arthashastra, Kautilya asserts that the government's duty is to enhance the State's resources to maximize the welfare of its people. Achieving this goal requires combating corruption. And, that is why, fighting corruption is our sacred duty to our people.
Friends,
India has a strict policy of Zero Tolerance against corruption. We are leveraging technology and e-governance to create a transparent and accountable eco-system. Leakages and gaps in welfare schemes and government projects are being plugged. Hundreds of million people in India have received direct benefit transfers into their bank accounts. The value of such transfers has crossed 360 billion dollars, saving us over 33 billion dollars. We have also simplified various procedures for businesses. Automation and digitization of government services have eliminated rent-seeking opportunities. Our Government e-Marketplace, or GeM portal, has brought greater transparency in government procurement. We have also been aggressively pursuing economic offenders. We enacted the Economic Offenders Act in 2018. Since then, we have recovered assets worth over one point eight billion dollars from economic offenders and fugitives. Under the Prevention of Money Laundering Act, our government has attached assets worth more than 12 billion dollars since 2014.
Excellencies,
The issue of fugitive economic offenders is a challenge for all G20 countries and for the Global South. At my very first G-20 Summit in 2014, I had spoken on this very issue. At the G-20 Summit in 2018, I presented a nine-point agenda for action against Fugitive Economic Offenders and for Asset Recovery. And, I am pleased to note that decisive steps are being taken by your group. We welcome the action-oriented High Level Principles on three priority areas: Law enforcement cooperation through information sharing; Strengthening asset recovery mechanisms; and Enhancing integrity and effectiveness of anti-corruption authorities. I am glad that an understanding has been reached on informal cooperation between law enforcement agencies. It will prevent criminals from exploiting legal loopholes when crossing borders. Timely asset tracing and identification of proceeds of crime is equally important. We also need to encourage countries to enhance their domestic asset recovery mechanisms. To expedite the recovery of foreign assets, G20 countries can set an example by using non-conviction -based confiscation. This will ensure swift return and extradition of criminals after due judicial process. And, it will send a strong signal about our joint fight against corruption.
Excellencies,
As G20, our collective efforts can significantly support the fight against corruption. We can make a difference through enhanced international cooperation and implementation of robust measures that address the root causes of corruption. We also need to give due regard to the role of audit institutions in our fight against corruption. Above all, besides strengthening our administrative and legal systems, we must foster a culture of ethics and integrity in our value systems. Only by doing so, can we lay the foundation for a just and sustainable society. I wish you all a productive and successful meeting.
Namaskar!