ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ରୋଡମ୍ୟାପ୍
14 JUL 2023 11:10PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ରଣନୈତିକ ଭାବରେ ଅବସ୍ଥିତ ଆବାସିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ସହିତ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର। ଭାରତ ମହାସାଗରରେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସହଭାଗୀତା ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ। ୨୦୧୮ରେ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ "ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ମିଳିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଜନା" ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରକୁ ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ଆମର ଦୁଇ ଦେଶ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି। ଆମେ ଏକ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ସ୍ଥିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛୁ, ବିଶ୍ୱର ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ଆମର ନିଜସ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଉଛୁ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥିରତାରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଥିବା ସହଭାଗୀତା ଗଠନ କରୁଛୁ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଭିତରେ ଏବଂ ବାହାରେ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଏକାଠି କାମ କରୁଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦିଙ୍କ SAGAR (କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି) ଯୋଜନାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ରଣନୀତିରେ ଉଲ୍ଲେଖିତ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସହଯୋଗ ଯୋଜନା ସମନ୍ୱିତ। ଆମର ବ୍ୟାପକ ସହଯୋଗ ସୁରକ୍ଷା, ସାମରିକ, ଅର୍ଥନୈତିକ, ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ମାନବ ବିକାଶକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ।
ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଏ ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ। ଆମର ସହଯୋଗ ସମୁଦ୍ର କୂଳରୁ ମହାକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ। ଆମେ ଆମର ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବୁ, ପରିସ୍ଥିତିଗତ ଏବଂ ଡୋମେନ୍ ସଚେତନତା ଉପରେ ସହଯୋଗ କରିବୁ, ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗକୁ ତୀବ୍ର କରିବୁ ଯେପରିକି ଆମେ ଦକ୍ଷିଣ ପଶ୍ଚିମ ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ସହଯୋଗୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଥାଉ। ଆମେ ସାମରିକ ବାହିନୀର ନୌସେନା ଗସ୍ତ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବୁ ଏବଂ ଭାରତରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ କ୍ଷମତା ବିକାଶ କରିବୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରିବୁ। ଆମେ ଲା ରିୟୁନିଅନ୍, ନ୍ୟୁ କାଲିଡୋନିଆ ଏବଂ ଫରାସୀ ପଲିନେସିଆ ସମେତ ଫରାସୀ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ଆମର ବ୍ୟାପକ ସହଯୋଗ ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବାହାରର ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଜାରି ରଖିବୁ।
ଆମେ ଆଫ୍ରିକା, ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ର, ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ, ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ସମେତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ବିକାଶ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବୁ। ଆମେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ୟୁଏଇ ସହିତ ଆମର ବହୁପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବୁ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିର୍ମାଣ କରିବୁ। ଆମେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଓସିଆନ୍ ରିମ୍ ଆସୋସିଏସନ୍, ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଓସିଆନ୍ ନୌସେନା ସିମ୍ପୋଜିୟମ୍, ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଓସିଆନ୍ କମିଶନ୍, ଜିବୁତି ଆଚରଣ ସଂହିତା, ADMM+ ଏବଂ ARF ଭଳି ଆଞ୍ଚଳିକ ମଞ୍ଚରେ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବୁ।
ଆମେ ଭାରତରେ IFC-IOR, UAE ଏବଂ Atalanta ରେ EMASoH, ସେଚେଲ୍ସରେ RCOC, ମାଡାଗାସ୍କରରେ RMIFC ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁରରେ RECAAP ମାଧ୍ୟମରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ସମନ୍ୱୟକୁ ମଜବୁତ କରିବୁ। ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟ ମିଳିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାହିନୀ (CMF) ରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଭାରତର ଇଚ୍ଛାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ।
ସାତଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଆଧାରିତ ସହଯୋଗମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସାଧାରଣ ଆଞ୍ଚଳିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା କରିବା ହେଉଛି ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ। ଏହାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ।" ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପଦର ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସହଭାଗୀତାର ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ IUU ମାଛ ଧରିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ମୁଖ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର।
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ନିୟୋଜନ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ସେମାନେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ସୌରଶକ୍ତିରୁ ଉପକୃତ ହେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଉଛନ୍ତି।
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ପାର୍କ ସହଭାଗୀତା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଚାଲିଛନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ମ୍ୟାନଗ୍ରୋଭ ସଂରକ୍ଷଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ତ୍ରିକୋଣୀୟ ବିକାଶ ସହଯୋଗ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟରେ ଆମର ସହଭାଗୀତା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ବିଶେଷକରି ଛୋଟ ଦ୍ୱୀପ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପାଇଁ ଏକ ଅଧିକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତକୁ KIWA ପଦକ୍ଷେପରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି, ଯାହା କଂକ୍ରିଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସରଳୀକୃତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରତି ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଜୈବ ବିବିଧତାର ସଂରକ୍ଷଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ବହୁ-ଦାତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ।
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ପାଇଁ ଇଣ୍ଡୋ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏହାକୁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଭାରତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାପ୍ତ ଅଭିଜ୍ଞତା ଉପରେ ଆଧାର କରି ଆମେ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଖୋଲିବା ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ଆମେ ବିଚାର କରିବା ଉଚିତ।
ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛୁ ଯେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସହଭାଗୀତା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରସ୍ପର ସଂଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ହେବ ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ।
sws

Prime Minister's Office
India-France Indo-Pacific Roadmap
14 JUL 2023 11:10PM by PIB Delhi
India and France are strategically located resident powers and key partners with vital stakes in the Indo Pacific region. The Indo-French partnership in the Indian ocean has become an important focus of our bilateral relations. In 2018, India and France agreed on a ‘Joint Strategic Vision of India-France Cooperation in the Indian Ocean Region’. We are now ready to extend our joint efforts to the Pacific.
Our two countries believe in a free, open, inclusive, secure and peaceful Indo Pacific region. Our cooperation seeks to secure our own economic and security interests; ensure equal and free access to global commons; build partnerships of prosperity and sustainability in the region; advance the rule of international law; and, working with others in the region and beyond, build a balanced and stable order in the region, with respect for sovereignty and territorial integrity.
Prime Minister Modi’s vision of SAGAR (Security and Growth for All in the Region) and President Macron’s vision of security and cooperation outlined in the Indo Pacific Strategy of France are very much aligned. Our cooperation is comprehensive and covers defence, security, economic, connectivity, infrastructure, sustainability and human centric development.
Our bilateral cooperation advances our mutual security and supports peace and stability in the Indo Pacific region. Our cooperation extends from seabed to space. We will continue to deepen our exchanges, cooperate on situational and domain awareness, intensify maritime cooperation across the region such as the one we conduct in the South West Indian Ocean Region in liaison with partner countries in the region. We will also increase militaries’ naval visits and develop defence industrial capabilities in India and jointly support the needs of other countries. We will continue to develop our comprehensive cooperation including the French overseas territories of La Reunion, New Caledonia and French Polynesia and in coordination with other countries in the region and beyond.
We will continue to work together to extend development cooperation to countries in the region, including in Africa, the Indian Ocean Region, South Asia, Southeast Asia and the Pacific. We will strengthen our plurilateral arrangements with Australia and UAE and build new ones in the region. We will strengthen our cooperation in regional forums such as Indian Ocean Rim Association, Indian Ocean Naval Symposium, the Indian Ocean Commission, Djibouti Code of Conduct, the ADMM+ and ARF.
We will strengthen maritime security coordination through IFC-IOR in India, EMASoH in UAE and Atalanta, RCOC in Seychelles, RMIFC in Madagascar and ReCAAP in Singapore. France also supports India’s willingness to join Combined Maritime Forces (CMF).
We will work together to advance the objectives of Indo Pacific Oceans Initiative which aims to address common challenges in the region through collaborative actions under its seven pillars. Under France’s lead on the Maritime Resources pillar, we will work together to implement practical projects, in synergy with, and under, the various bilateral, regional and global initiatives by the two sides, for creating an ecosystem for sustainable development of maritime resources and combatting activities like IUU fishing.
India and France launched the International Solar Alliance and are committed to the deployment of renewable energies in the region. They are also proposing that start-ups in the region benefit from the Solar X Challenge project.
India and France are continuing to implement the Indo-Pacific Parks Partnership and are supporting a mangrove conservation initiative aimed at the Pacific States in particular.
The two sides will work on finalizing the India-France Indo-Pacific Triangular Development Cooperation Fund. Our partnership in the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure will help build a more resilient and sustainable future for the people of the region, especially in the small island states. Furthermore, France invites India to join the KIWA initiative, a multi-donor program designed to strengthen resilience to climate change and the preservation of biodiversity in the Pacific through simplified financial support for concrete projects.
India and France will work to set up the Indo-French Health Campus for the Indo-Pacific, with the aim of making it a regional magnet for research and academia. Building on the experience in the Indian ocean, we may consider to open the Campus to Pacific Island Nationals.
We believe that India-France partnership will be a crucial pillar of the inter-connected and intersecting arrangements in Indo Pacific region and indispensable for a peaceful and prosperous future for the Indo Pacific region.