Ministry of Home Affairs
Ministry of Home Affairs and National Judicial Academy Bhopal hosts two-day National Conference on three New Criminal Laws
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is building a secure, transparent, and evidence-based criminal justice system
Under the guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, the country has ushered in a new era of speedy justice
Union Home Secretary says, technology, timely investigation and justice delivery are core principles of New Criminal Laws
The New Criminal Laws are implemented throughout the country in letter and spirit - Union Home Secretary
09 NOV 2025 6:27PM by PIB Delhi
The Ministry of Home Affairs, Government of India and the National Judicial Academy Bhopal hosted a two-day National Conference on three New Criminal Laws in Bhopal on 8-9 November, 2025. The conference was attended by 120 participants from all states/UTs, covering three major pillars of criminal justice system, i.e., Judiciary, Prosecution and Police. The resource persons were drawn from academic institutions and serving senior practitioners.
Addressing the two-Day National Conference, Union Home Secretary, Shri Govind Mohan said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is building a secure, transparent, and evidence-based criminal justice system. Shri Mohan said that under the guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, the country has ushered in a new era of speedy justice. He reiterated that the new Criminal Laws aim at decolonizing India’s criminal justice system and making it more victim-centric and technology-enabled. He appreciated a key institutional contribution to the implementation of these laws from the National Judicial Academy, Bhopal, which has drafted model rules / standard operating procedures for key technological innovations introduced under the new framework. These include e- Sakshya (electronic evidence), e-Summon (digital issuance and delivery of legal notices), community service (as an alternative sentencing mechanism), and Nyay Shruti (audio-visual systems for accessible justice delivery).
Union Home Secretary said technology forms the bedrock of the New Criminal Laws, which aim to ensure a faster and more efficient justice delivery system by addressing the long-standing issue of delays. The new laws introduce several provisions designed to minimize delays in investigation, trial, and other procedural stages. He said that the e-Committee of the Hon’ble Supreme Court of India has played a pivotal role in driving the technological integration necessary for effective implementation of the new laws.
Union Home Secretary said that going forward, the focus must now shift to sustained adoption, continuous improvement, and institutionalization of the reforms introduced under the three new criminal laws. State Governments should establish dedicated monitoring mechanisms to assess the progress of implementation, identify operational bottlenecks, and ensure timely updates of rules, notifications, and SOPs in alignment with evolving judicial and technological needs. Police departments must prioritize complete digitization of investigation and prosecution workflows, ensuring that systems such as e- Sakshya, e-Summons and ICJS are used as the default mode of operation.
The judiciary, guided by the e-Committee of the Hon’ble Supreme Court, National Judicial Academy and State Judicial Academies, should continue leading efforts in judicial process digitization, ensuring full integration of court systems with police and prosecution platforms. Regular feedback loops between the pillars namely police, prosecution, forensics, prisons and judiciary should be institutionalized for real-time issue resolution and improvement of digital workflows. Collectively, all stakeholders must foster a culture of collaboration, data-driven decision-making, and continuous innovation to fully realize the vision of a modern, efficient, and technology-enabled criminal justice system envisioned under the new laws.
Hon’ble Justice Shri Aniruddha Bose, Director of the National Judicial Academy, said that this was a unique occasion where three pillars of the Criminal Justice System — Police, Prosecution, and Judiciary — had come together. He complimented the Ministry of Home Affairs for conceiving the idea of a joint capacity-building programme. Speaking about the challenges faced by investigators, prosecutors, and the judiciary in implementation, Hon’ble Justice Bose emphasized the importance of keeping pace with new technological innovations, ICT applications, and the concepts introduced under the new framework. He reiterated that such capacity-building programs provide an important opportunity for participants to learn, collaborate, and strengthen their understanding of the new legal and technological landscape.
ABOUT THE CONFERENCE
The two-day National Conference, provided a unique and invaluable forum where three key pillars of the Criminal Justice System — Police, Prosecution, and Judiciary — will come together. The agenda included in-depth discussions on the substantive reforms introduced under these new laws, the techno-centric approach to scientific investigation, digital transformation in the judicial process, the handling of digital evidence, the role of the Directorate of Prosecution, and the new timelines designed as an effective mechanism for delivering time-bound justice. The program also featured insightful case studies, interactive sessions, and deliberations with eminent legal experts, members of the judiciary and police, as well as hands-on experience with the digital platforms that have been developed.
It is to be noted that notifications on e-Sakshya have been issued by 26 States/UTs, on e-Summons by 24 States/UTs, on Nyaya-Shruti (Videoconferencing) by 16 Honble High Courts covering 20 States/UTs and on Community Service as punishment by 28 States/UTs.
Under New Criminal Laws, training of 15,30,790 Police Officers, 12,100 Prosecution Officers, 43,941 Prison Officers, 3,036 Forensic Scientists and 18,884 Judicial Officers have been completed.
As on today around 50 lakh, FIRs are registered under the Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS). More than 33 lakh charge sheets or final reports filed; 22 lakh Sakshya IDs have been created. More than 14 Lakh victims received automated case updates through digital notifications. More than 38 thousand Zero FIRs registered since 01st July 2024.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
গৃহ মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ন্যায়িক একাডেমী ভূপালে তিনিখন নতুন অপৰাধ আইনৰ ওপৰত দুদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ আয়োজন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে এক সুৰক্ষিত, স্বচ্ছ আৰু প্ৰমাণভিত্তিক অপৰাধ আইন ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছে
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত দেশে দ্ৰুত ন্যায়ৰ এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিছে
কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিবে কয়, প্ৰযুক্তি, সময়োপযোগী তদন্ত আৰু ন্যায় প্ৰদান হৈছে নতুন অপৰাধ আইনৰ মূল নীতি
নতুন অপৰাধ আইনবোৰ সমগ্ৰ দেশতে আখৰ আৰু আত্মাৰে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে-কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব
09 NOV 2025 6:27PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ মন্ত্ৰালয় আৰু ভূপালৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ন্যায়িক একাডেমীয়ে ২০২৫ চনৰ ৮-৯ নৱেম্বৰত ভূপালত তিনিখন নতুন অপৰাধ আইনৰ ওপৰত দুদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিছে। এই সন্মিলনত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ পৰা ১২০ জন অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে, যিয়ে অপৰাধ আইন ব্যৱস্থাৰ তিনিটা প্ৰধান স্তম্ভ, অৰ্থাৎ ন্যায়পালিকা, অভিযোজন আৰু আৰক্ষীক সামৰি লৈছে। সমল ব্যক্তিসকলক শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু সেৱা আগবঢ়োৱা জ্যেষ্ঠ অনুশীলনকাৰীসকলৰ পৰা লোৱা হৈছে।
দুদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনখন সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহনে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে এক সুৰক্ষিত, স্বচ্ছ আৰু প্ৰমাণভিত্তিক ন্যায় ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছে। শ্ৰী মোহনে কয় যে কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত দেশে দ্ৰুত ন্যায়ৰ এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিছে। তেওঁ পুনৰ কয় যে নতুন অপৰাধ আইনৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ অপৰাধ ন্যায় ব্যৱস্থাটোক উপনিবেশবাদ মুক্ত কৰা আৰু ইয়াক অধিক ভুক্তভোগী-কেন্দ্ৰিক আৰু প্ৰযুক্তি-সক্ষম কৰি তোলা। তেওঁ ভূপালৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ন্যায়িক একাডেমীৰ পৰা এই আইনসমূহৰ ৰূপায়ণত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিষ্ঠানিক অৱদানৰ প্ৰশংসা কৰে, যিয়ে নতুন পৰিকাঠামোৰ অধীনত প্ৰৱৰ্তন কৰা মূল প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱনৰ বাবে আৰ্হি নিয়ম/মানক পৰিচালনা প্ৰক্ৰিয়াৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ই-সাক্ষী (ইলেক্ট্ৰনিক প্ৰমাণ), ই-চমন (ডিজিটেল জাৰী আৰু আইনী জাননী প্ৰদান), সামূহিক সেৱা (এক বিকল্প শাস্তি প্ৰদান ব্যৱস্থা হিচাপে) আৰু ন্যায় শ্রুতি (জ্যেষ্ঠ অনুশীলনকাৰীসকলৰ বাবে সুগম ন্যায় প্ৰদানৰ বাবে অডিঅ’ -ভিজুৱেল প্ৰণালী)।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিবে কয় যে প্ৰযুক্তিয়ে নতুন অপৰাধ আইনৰ আধাৰ গঠন কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে দীৰ্ঘদিন ধৰি চলি থকা বিলম্বৰ সমস্যাৰ সমাধান কৰি এক দ্ৰুত আৰু অধিক দক্ষ ন্যায় প্ৰদান ব্যৱস্থা নিশ্চিত কৰা। নতুন আইনসমূহে তদন্ত, বিচাৰ আৰু অন্যান্য পদ্ধতিগত পৰ্যায়ত বিলম্ব হ্ৰাস কৰিবলৈ কেইবাটাও ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ই-কমিটিয়ে নতুন আইনসমূহৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰযুক্তিগত একত্ৰীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিবে কয় যে আগলৈ গৈ, তিনিখন নতুন অপৰাধ আইনৰ অধীনত প্ৰৱৰ্তন কৰা সংস্কাৰৰ ধাৰাবাহিক গ্ৰহণব্যৱস্থা, নিৰন্তৰ উন্নতি আৰু প্ৰতিষ্ঠানিকীকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে ৰূপায়ণৰ অগ্ৰগতিৰ মূল্যায়ন কৰিবলৈ, কাৰ্য্যকৰী বাধাসমূহ চিনাক্ত কৰিবলৈ আৰু বিকশিত ন্যায়িক তথা প্ৰযুক্তিগত প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি নিয়ম, জাননী আৰু এছঅ’পিৰ সময়োপযোগী আপডেট নিশ্চিত কৰিবলৈ সমৰ্পিত নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিব লাগে। আৰক্ষী বিভাগসমূহে তদন্ত আৰু অভিযোজনৰ কাৰ্য্যপ্ৰবাহৰ সম্পূৰ্ণ ডিজিটেলাইজেশ্যনক অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব, ই-সাক্ষী, ই-ছামন আৰু আইচিজেএছ-ৰ দৰে প্ৰণালীবোৰ ডিফল্ট মোড অৱ অপাৰেচন হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব লাগিব।
উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ই-কমিটি, ৰাষ্ট্ৰীয় ন্যায়িক একাডেমী আৰু ৰাজ্যিক ন্যায়িক একাডেমীৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ন্যায়পালিকাই ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়াৰ ডিজিটেলাইজেশ্যনৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰণী প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিব লাগে, আৰক্ষী আৰু অভিযোজন মঞ্চৰ সৈতে আদালত ব্যৱস্থাৰ সম্পূৰ্ণ একত্ৰীকৰণ নিশ্চিত কৰিব লাগে। বাস্তৱ-সময়ৰ সমস্যা সমাধান আৰু ডিজিটেল কাৰ্য্যপ্ৰবাহৰ উন্নতিৰ বাবে আৰক্ষী, অভিযোজন, ফৰেনচিক, কাৰাগাৰ আৰু ন্যায়পালিকাৰ দৰে স্তম্ভসমূহৰ মাজত নিয়মীয়া প্ৰতিক্ৰিয়াবোৰ প্ৰতিষ্ঠানিক কৰিব লাগে। সামূহিকভাৱে, সকলো অংশীদাৰে নতুন আইনৰ অধীনত কল্পনা কৰা এক আধুনিক, দক্ষ আৰু প্ৰযুক্তি-সক্ষম ন্যায় ব্যৱস্থাৰ দৃষ্টিভংগীক সম্পূৰ্ণৰূপে উপলব্ধি কৰিবলৈ সহযোগিতা, তথ্য-চালিত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ আৰু অবিৰত উদ্ভাৱনৰ সংস্কৃতি গঢ়ি তুলিব লাগিব।
ৰাষ্ট্ৰীয় ন্যায়িক একাডেমীৰ সঞ্চালক সন্মানীয় ন্যায়াধীশ শ্ৰী অনিৰুদ্ধ বসুৱে কয় যে এয়া এক অনন্য উপলক্ষ য'ত অপৰাধ আইন ব্যৱস্থাৰ তিনিটা স্তম্ভ-আৰক্ষী, অভিযোজন আৰু ন্যায়পালিকা-একত্ৰিত হৈছে। যৌথ সামৰ্থ্য-নিৰ্মাণ কাৰ্যসূচীৰ ধাৰণাটো গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে তেওঁ গৃহ মন্ত্ৰালয়ক প্ৰশংসা কৰে। ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত অনুসন্ধানকাৰী, বিচাৰক আৰু ন্যায়পালিকাই সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি, সন্মানীয় ন্যায়াধীশ শ্ৰী বসুৱে নতুন প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱন, আইচিটি এপ্লিকেচন আৰু নতুন পৰিকাঠামোৰ অধীনত প্ৰৱৰ্তন কৰা ধাৰণাসমূহৰ সৈতে গতি বজাই ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ পুনৰ কয় যে এনে সামৰ্থ্য-নিৰ্মাণ কাৰ্যসূচীসমূহে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক নতুন আইনী আৰু প্ৰযুক্তিগত দৃশ্যপটৰ বিষয়ে শিকিবলৈ, সহযোগিতা কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ বোধগম্যতা শক্তিশালী কৰিবলৈ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগ প্ৰদান কৰে।
সন্মিলনৰখনৰ বিষয়ে
দুদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনখনে এক অনন্য আৰু অমূল্য মঞ্চ প্ৰদান কৰিছিল য‘ত অপৰাধ আইন ব্যৱস্থাৰ তিনিটা মূল স্তম্ভ-আৰক্ষী, অভিযোজন আৰু ন্যায়পালিকা-একত্ৰিত হ’ব। এই কাৰ্যসূচীত নতুন আইনসমূহৰ অধীনত প্ৰৱৰ্তন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ সংস্কাৰ, বৈজ্ঞানিক তদন্তৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তি-কেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগী, ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়াত ডিজিটেল ৰূপান্তৰ, ডিজিটেল প্ৰমাণৰ পৰিচালনা, অভিযোজন সঞ্চালকালয়ৰ ভূমিকা আৰু সময়সীমাৰ ভিতৰত ন্যায় প্ৰদানৰ বাবে ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থাসমূহৰ ওপৰত গভীৰ আলোচনা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এই কাৰ্যসূচীত অন্তর্দৃষ্টিসম্পন্ন গোচৰ অধ্যয়ন, মত বিনিময়মূলক অধিৱেশন আৰু বিশিষ্ট আইনী বিশেষজ্ঞ, ন্যায়পালিকা তথা আৰক্ষীকৰ্মীসকলৰ সৈতে আলোচনাৰ লগতে বিকশিত কৰা ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ সৈতে অভিজ্ঞতাও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে ।
উল্লেখ্যযোগ্য যে ২৬ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ দ্বাৰা ই-সাক্ষ্যাৰ ওপৰত ২৪ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ দ্বাৰা ই-চমনৰ ওপৰত, ২০ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল সামৰি লোৱা ১৬ খন সন্মানীয় উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ দ্বাৰা ন্যায়-শ্রুতি (ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং) ৰ ওপৰত আৰু ২৮ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ দ্বাৰা শাস্তি হিচাপে সামূহিক সেৱাৰ ওপৰত জাননী জাৰি কৰা হৈছে।
নতুন অপৰাধ আইনৰ অধীনত আৰক্ষী বিষয়া, ১২,১০০ অভিযোজক বিষয়া, ৪৩,৯৪১ কাৰাগাৰ বিষয়া, ৩,০৩৬ ফৰেনচিক বিজ্ঞানী আৰু ১৮,৮৮৪ জন ন্যায়িক বিষয়াৰ প্ৰশিক্ষণ সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে।
বৰ্তমানলৈকে ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা (বি এন এছ)ৰ অধীনত প্ৰায় ৫০ লাখ এজাহাৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। ৩৩ লাখতকৈও অধিক অভিযোগপত্ৰ বা চূড়ান্ত প্ৰতিবেদন দাখিল কৰা হৈছে; ২২ লাখ সাক্ষী প্ৰমাণ সৃষ্টি কৰা হৈছে। ১৪ লাখৰো অধিক ভুক্তভোগীয়ে ডিজিটেল জাননীৰ জৰিয়তে স্বয়ংক্ৰিয় গোচৰৰ আপডেট লাভ কৰিছিল। ২০২৪ চনৰ ১ জুলাইৰ পৰা ৩৮ হাজাৰৰো অধিক জিৰ’ এফ আই আৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।