PIB Backgrounder
भारतका शाही राज्यहरूको सङ्ग्रहालय
जहाँ शाही विरासत जीवित हुन्छ
31 OCT 2025 12:18PM by PIB Gangtok
मुख्य कुरा
• प्रधानमन्त्रीले 31 अक्टोबरमा गुजरातको एकता नगरमा रहेको स्ट्याचु अफ युनिटीमा भारतका शाही राज्यहरूको सङ्ग्रहालयको शिलान्यास गरेका छन्।
• यसको उद्देश्य भावी पुस्तालाई एकता र बलिदानको कालातीत भावनाबाट प्रेरित गर्नु हो।
• ३६७ करोड रुपियाँ लागतको यो सङ्ग्रहालयमा चार विषयगत ग्यालरीहरू हुनेछन्।
• यो सङ्ग्रहालय एकता नगरमा रहेको स्ट्याचु अफ युनिटी नजिकै पाँच ऐकर जमिनमा निर्माण गरिनेछ।
परिचय
राष्ट्रिय एकता दिवसको पूर्वसन्ध्यामा हाम्रो साझा सम्पदा र एकताको प्रतिज्ञाप्रति सम्मान गर्दै प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले ३६७ करोड रुपियाँको अनुमानित लागतमा निर्माण गरिने सम्मान तथा विरासतको प्रयासको रूपमा भारतको शाही राज्य सङ्ग्रहालयको शिलान्यास गरे।
भारतको शाही राज्य सङ्ग्रहालयले विभिन्न राजवंश र रियासतका राजकुमारहरू, कलाकृतिहरू, वस्त्रहरू, पाण्डुलिपिहरू, चित्रहरू, र अभिलेखीय सामग्रीहरूको ग्यालरीहरू सहित भारतको शाही सम्पदाको उत्सव मनाउने राष्ट्रिय भण्डारको रूपमा काम गर्नेछ।
• यो एकता नगरमा रहेको स्ट्याचु अफ युनिटी नजिकै पाँच ऐकर जमिनमा निर्माण गरिनेछ।
• चार विषयगत ग्यालरीहरूको माध्यमद्वारा यसले आगन्तुकहरूलाई ऐतिहासिक कलाकृतिहरू, दस्तावेजहरू र डिजिटल स्थापनाहरूको अन्तरक्रियात्मक अनुभव प्रदान गर्नेछ।
• यसको उद्देश्य अतीतको स्मृतिलाई संरक्षण गर्नु र भावी पुस्ताहरूलाई एकता र बलिदानको कालातीत भावनाद्वारा प्रेरित गर्नु हो।
ऐतिहासिक पृष्ठभूमि
१५ अगस्त १९४७ मा भारतको स्वतन्त्रताको समयमा उपमहाद्वीपमा ब्रिटिश-प्रशासित क्षेत्र र ५५० भन्दा अधिक रियासत र राज्यहरू थिए। भारतीय सङ्घमा यी राज्यहरूको राजनीतिक एकीकरणले स्वतन्त्रता पछिको हाम्रो राष्ट्रको सबैभन्दा परिभाषित उपलब्धिहरू मध्ये एक प्रतिनिधित्व गर्दछ।
• तत्कालीन उपप्रधानमन्त्री तथा गृह मन्त्री सरदार वल्लभभाइ पटेलको नेतृत्वमा रियासतका शासकहरूलाई विलयको उपकरणको माध्यमद्वारा भारतमा विलय गर्न राजी गरिएको थियो।
• १९४९ सम्ममा, लगभग सबै रियासतहरू भारतीय सङ्घमा सामेल भइसकेका थिए, जसले एकीकृत र सार्वभौम गणतन्त्रको जग बसाल्यो।
• यो शान्तिपूर्ण एकीकरण भारतको कूटनीति, समावेशिता र राष्ट्र निर्माणको भावनाको प्रमाणको रूपमा खडा छ।
उद्देश्य
सङ्ग्रहालय पहल निम्न प्रमुख उद्देश्यहरूका साथ परिकल्पना गरिएको छ:
• भारतका शाही र रियासत राज्यहरूको समृद्ध विरासतलाई दस्तावेजीकरण र प्रदर्शन गर्न।
• भारतको शाही परम्परा र राष्ट्रको एकता र सांस्कृतिक पहिचानमा उनीहरूको योगदानलाई प्रतिबिम्बित गर्ने कलाकृति र अभिलेखागार सामग्रीहरू संरक्षण गर्न।
• एकीकरणको ऐतिहासिक प्रक्रिया, रियासत राज्यहरूको योगदान र भारतको शासन र सांस्कृतिक एकताको विकासमा जनतालाई शिक्षित र संलग्न गराउन।
• भारतको शाही र लोकतान्त्रिक सम्पदामा अनुसन्धान, संरक्षण र सार्वजनिक शिक्षाको केन्द्रको रूपमा सेवा गर्न।
मुख्य डिजाइन सुविधाहरू
यस सङ्ग्रहालयले अन्वेषण गर्न विभिन्न रोमाञ्चक सुविधाहरू प्रदान गर्नेछ।
• राष्ट्रिय शिक्षा नीति (एनईपी) २०२० बाट प्रेरित, सङ्ग्रहालयमा अन्तरक्रियात्मक र अनुभवात्मक शिक्षाको लागि समर्पित ग्यालरी हुनेछ, जसले आगन्तुकहरूलाई आकर्षक र मनोरञ्जनात्मक तरिकाले इतिहास अन्वेषण गर्न अनुमति दिनेछ।
• सङ्ग्रहालयको वास्तुकला प्राकृतिक परिदृश्यसँग मेल खाने गरी डिजाइन गरिएको हो। जल निकाय, झरना, आँगन र बगैॅचाले यसको मुख्य संरचनात्मक तत्वहरू बनाउँछ।
• आगन्तुकहरू शाही बगैंचाबाट प्रेरित परिदृश्यबाट प्रवेश गर्छन् र आन्तरिक भव्यताको अवलोकन गर्छन्।
• यो भ्रमण सङ्ग्रहालय क्याफेमा समाप्त हुनेछ, जहाँ पर्यटकहरूले आफ्नो अनुभवलाई प्रतिबिम्बित गर्दै शाही भोजनको स्वाद लिन सक्नेछन्।
चार विषयगत ग्यालरीहरूमा फैलिएको यसले आगन्तुकहरूलाई ऐतिहासिक कलाकृतिहरू, दस्तावेजहरू र स्थापनाहरूको माध्यमद्वारा समृद्ध र अन्तरक्रियात्मक अनुभव प्रदान गर्नेछ।
डिजिटल ग्यालरी सिंहावलोकन
ग्यालरी १: अभिमुखीकरण ग्यालरीले - फिल्म र श्रव्य-दृश्य कथाहरूको माध्यमद्वारा राजपरिवार र सङ्ग्रहालयको कथाको परिचय दिनेछ।
ग्यालरी २: "सिंहासन र राज्य" - ले शाही परिवारहरू, उनीहरूको शासन प्रणाली, परम्परा, कल्याणकारी नीतिहरू र जनताप्रतिको उनीहरूको स्नेह प्रदर्शन गर्नेछ।
दृश्यावलोकन लाउन्ज र डेक - एकताको प्रतिमा र नर्मदा नदीका मनोरम दृश्यहरूको दर्शन गराउँदै आराम र अवलोकन बिन्दुको रूपमा काम गर्नेछ।
ग्यालरी ३: "भारतको एकीकरण कहानी" - ले भारतका राजनीतिक एकीकरणसँग सम्बन्धित घटनाहरू र दस्तावेजहरू चित्रण गर्नेछ।
ग्यालरी ४: "एकताको हल" - भारतको एकताको लागि उनीहरूको बलिदानलाई सम्मान गर्दै सबै रियासतका प्रतीक र चिन्हहरू प्रदर्शन गर्नेछ।
निष्कर्ष
रियासतहरूको एकीकरण स्वतन्त्र भारतको उल्लेखनीय उपलब्धि हो, जो विविधतामा एकता र राष्ट्रिय विजयको प्रतीक हो। भारतको शाही राज्यको प्रस्तावित सङ्ग्रहालयले यो ऐतिहासिक प्रक्रियाको उत्सव मनाउनेछ, भारतको शाही विरासतको संरक्षण गर्नेछ र सांस्कृतिक र राजनीतिक पहिचानलाई आकार दिनमा उनीहरूको भूमिकालाई उजागर गर्नेछ। सम्पदालाई आधुनिक व्याख्यासँग संयोजन गर्दै सङ्ग्रहालयले भारतको शाही अतीतको जीवन्त भण्डारको रूपमा काम गर्नेछ, जसले एकताबद्ध, समावेशी र सांस्कृतिक रूपमा जीवन्त राष्ट्रको दृष्टिकोणलाई बढाउँछ।
सन्दर्भ
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2183612
https://www.pib.gov.in/newsite/erelcontent.aspx?relid=278034
https://ddnews.gov.in/en/pm-modi-to-visit-gujarat-on-october-30-31-for-rashtriya-ekta-diwas-celebrations/
https://www.newsonair.gov.in/prime-minister-to-launch-infrastructure-and-development-projects-in-ekta-nagar-kevadia/
https://x.com/narendramodi/status/1983935708038341067
https://www.newsonair.gov.in/pm-modi-launches-several-development-projects-worth-over-1140-crore-rupees-in-ekta-nagar-gujarat/

PIB Backgrounder
Museum of Royal Kingdoms of India
Where Royal Legacies Come Alive
31 OCT 2025 12:18PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• The Prime Minister laid the foundation stone for the Museum of Royal Kingdoms of India, on October 31 at the Statue of Unity in Ekta Nagar, Gujarat.
• The objective is to inspire future generations with the timeless spirit of unity and sacrifice.
• This museum, costing ₹367 crore, will have four thematic galleries.
• This museum will be built on five acres of land near the Statue of Unity in Ekta Nagar.
Introduction
On the eve of Rashtriya Ekta Diwas, with reverence to our shared heritage and promise of unity, Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of the Museum of Royal Kingdoms of India — an endeavour of honour and legacy, to be built at an estimated cost of ₹367 crore.
The Museum of the Royal Kingdom of India, will serve as a national repository celebrating India’s royal heritage with galleries of regalia, artefacts, textiles, manuscripts, paintings, and archival materials from various dynasties and princely states.
• It will be built on five acres of land near the Statue of Unity in Ekta Nagar.
• Through four thematic galleries, it will offer visitors an interactive experience with historical artefacts, documents, and digital installations.
• It aims to preserve the memory of the past while inspiring future generations with the timeless spirit of unity and sacrifice.
Historical Background
At the time of India’s Independence on 15 August 1947, the subcontinent comprised British-administered territories and over 550 princely states and kingdoms.The political integration of these states into the Indian Union represents one of the most defining achievements of our nation post-Independence.
• Under the leadership of Sardar Vallabhbhai Patel, then Deputy Prime Minister and Home Minister, the rulers of the princely states were persuaded to accede to India through the Instrument of Accession.
• By 1949, nearly all princely states had joined the Indian Union, laying the foundation for a unified and sovereign Republic.
• This peaceful unification stands as a testament to India’s spirit of diplomacy, inclusivity, and nation-building.
Objectives
The museum initiative is envisioned with the following key objectives:
• To document and display the rich legacy of India’s royal and princely states.
• To preserve artefacts and archival materials that reflect India’s royal traditions and their contribution to the nation’s unity and cultural identity.
• To educate and engage the public on the historical process of integration, the contribution of the princely states and the evolution of India’s governance and cultural unity.
• To serve as a centre for research, preservation, and public learning on India’s regal and democratic heritage.
Key Design Features
This museum will offer a variety of exciting features to explore.
• Inspired by the National Education Policy (NEP) 2020, the museum will feature a dedicated gallery for interactive and experiential learning, allowing visitors to explore history in an engaging and entertaining manner.
• The museum’s architecture is designed to harmonise with the natural landscape. Water bodies, fountains, courtyards, and gardens form its core structural elements.
• Visitors enter through a landscape inspired by royal gardens, setting the tone for the grandeur inside.
• The visit concludes at the Museum Cafe, where tourists can savour royal cuisine while reflecting on their experience.
Spread across four thematic galleries, it will provide visitors with a rich and interactive experience through historical artefacts, documents, and digital installations.
Gallery Overview
• Gallery 1: Orientation Gallery – An introduction to royalty and the museum’s story through films and audio-visual narratives.
• Gallery 2: “The Throne and the State” – Will showcase the royal families, their systems of governance, traditions, welfare policies, and their affection for their people.
• Viewing Lounge and Deck – Will serve as a resting and viewing point, offering panoramic views of the Statue of Unity and the Narmada River.
• Gallery 3: “The Story of India’s Integration” – Will depict the events and documents associated with the political integration of India.
• Gallery 4: “Hall of Unity” – Will display the symbols and insignias of all princely states, honouring their sacrifices for India’s unity.
Conclusion
The integration of princely states is a remarkable achievement of independent India, symbolising unity in diversity and national triumph. The proposed Museum of the Royal Kingdom of India will celebrate this historic process, preserve India’s royal legacies, and highlight their role in shaping cultural and political identity. Combining heritage with modern interpretation, the museum will act as a living repository of India’s royal past, enhancing a vision of a united, inclusive, and culturally vibrant nation.
References
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2183612
https://www.pib.gov.in/newsite/erelcontent.aspx?relid=278034
https://ddnews.gov.in/en/pm-modi-to-visit-gujarat-on-october-30-31-for-rashtriya-ekta-diwas-celebrations/
https://www.newsonair.gov.in/prime-minister-to-launch-infrastructure-and-development-projects-in-ekta-nagar-kevadia/
https://x.com/narendramodi/status/1983935708038341067
https://www.newsonair.gov.in/pm-modi-launches-several-development-projects-worth-over-1140-crore-rupees-in-ekta-nagar-gujarat/
Click here to see PDF