ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଯ୍ୟ ମହାସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫କୁ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
31 OCT 2025 6:08PM by PIB Bhubaneswar
ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ କେବଳ କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କିମ୍ବା ସଂଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ଅବସର ନୁହେଁ, ଏହା ସମଗ୍ର ଜାତିର ବୈଦିକ ପରିଚୟ ସହିତ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡିତ ଏକ ଉତ୍ସବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ନିର୍ଭୀକ ଭାବରେ ଭାରତୀୟତାର ସାରକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଚାଲିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦଜୀ ଜଣେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ଏବଂ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶର ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ରୋହିଣୀଠାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଯ୍ୟ ମହାସମ୍ମେଳନ ୨୦୨୫କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେ ଆଜି ଯେଉଁ ମନ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଶୁଣିଲେ ତାହାର ଶକ୍ତି ଏବେ ବି ସମସ୍ତେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଯେତେବେଳେ ବି ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆସନ୍ତି ଏକ ଦିବ୍ୟ ଓ ଅଲୌକିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଅନୁଭବ କରନ୍ତି । ସେ ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତାର ଶ୍ରେୟ ସ୍ବାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କୁ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଗଭୀର ଶ୍ରଦ୍ଧା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଚିନ୍ତାଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ଦଶନ୍ଧି ଧରି ରହିଥିବା ସମ୍ପର୍କର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ତାଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଫେରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ସହିତ ଭେଟନ୍ତି ଏବଂ ଆଲୋଚନା କରନ୍ତି, ସେ ଏକ ବିଶେଷ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅନନ୍ୟ ପ୍ରେରଣାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ବର୍ଷ, ଗୁଜରାଟରେ ମହର୍ଷି ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀ ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନରେ ଏକ ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସେ ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ପୂର୍ବରୁ, ତାଙ୍କୁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ମହର୍ଷି ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ୨୦୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେଠାରେ ଉଚ୍ଚାରିତ ବୈଦିକ ମନ୍ତ୍ର ଓ ଯଜ୍ଞାନୁଷ୍ଠାନର ଉର୍ଜ୍ଜାକୁ ସେ ଏବେ ବି ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛନ୍ତି, ଯେପରିକି ତାହା ଗତକାଲି ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ମହର୍ଷି ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ଦ୍ୱିଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନକୁ 'ବିଚାର ଯଜ୍ଞ' ଭାବରେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ। ଏହି ଅବିରତ ବୌଦ୍ଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମଗ୍ର ଅବଧିରେ ଜାରି ରହିଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ତାଙ୍କୁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ପୁଣି ଥରେ, ତାଙ୍କୁ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ୧୫୦ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହରେ ତାଙ୍କର ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ସେ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ପାଦତଳେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ସେ ଏହି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅବସରରେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଡାକଟିକଟ ଜାରି କରିବା ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ କେବଳ କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କିମ୍ବା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଏକ ଅବସର ନୁହେଁ - ଏହା ସମଗ୍ର ଜାତିର ବୈଦିକ ପରିଚୟ ସହିତ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡିତ ଏକ ଉତ୍ସବ।" ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତୀୟ ଦାର୍ଶନିକ ପରମ୍ପରାରେ ମୂଳ, ଯାହା ଗଙ୍ଗାର ପ୍ରବାହ ପରି ଆତ୍ମ-ଶୁଦ୍ଧିର ଶକ୍ତି ରଖେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅବସର ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଥିବା ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାରର ମହାନ ଐତିହ୍ୟରେ ମୂଳ। ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ଅଗଣିତ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ଆଦର୍ଶ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ସେ ଲାଲା ଲଜପତ ରାୟ ଏବଂ ସହିଦ ରାମପ୍ରସାଦ ବିସମିଲଙ୍କ ଭଳି ଅନେକ ବିପ୍ଳବୀଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ନିଜକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୃଦୟର ସହିତ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜନୈତିକ କାରଣରୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରକୃତ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିପାରିନଥିଲା।
ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ଦିନଠାରୁ ଏକ ସମର୍ପିତ ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କ ସଂଗଠନ ହୋଇଆସିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ନିର୍ଭୀକ ଭାବରେ ଭାରତୀୟତାର ସାରକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି ଏବଂ ପ୍ରଚାର କରିଛି।" ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତ ବିରୋଧୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ହେଉ, ବିଦେଶୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ଲଦିବାର ପ୍ରୟାସ ହେଉ, ବିଭାଜନକାରୀ ମାନସିକତା ହେଉ କିମ୍ବା ସାଂସ୍କୃତିକ ଗଠନକୁ କଳୁଷିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ହେଉ, ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ସର୍ବଦା ସାହସର ସହିତ ଏହାର ମୁକାବିଲା କରିଆସିଛି। ଆର୍ଯ୍ୟସମାଜ ନିଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଥିବାବେଳେ, ଉଭୟ ଦେଶ ଓ ସମାଜ ଏପରି ବିଶାଳ ଓ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟରେ ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ବତୀଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ପ୍ରତି ନିଜର ଶ୍ରଦ୍ଧାସୁମନ ଅର୍ପଣ କରୁଛି ।
ଧାର୍ମିକ ଜାଗରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଇତିହାସକୁ ରୂପ ଦେଇଥିବା ସ୍ୱାମୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳିଙ୍କ ପରି ଅନେକ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ବିଦ୍ୱାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଏପରି ମହାନ ଆତ୍ମାଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଛି। ଏହା କହିବା ସହ ସେ ସମାରୋହର ମଞ୍ଚରୁ, ଏହି ଅଗଣିତ ମହାନ ଆତ୍ମା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ମୃତିକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅନନ୍ୟ - ଭାରତଭୂମି, ଏହାର ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ଏହାର ବୈଦିକ ପରମ୍ପରା ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ରହିଆସିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ନୂତନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆସେ ଏବଂ ସମୟ ନୂତନ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଏ, ସେତେବେଳେ କୌଣସି ମହାନ ପୁରୁଷ କିମ୍ବା ମହିଳା ତାହାର ଉତ୍ତର ନେଇ ଆଗେଇ ଆସିଥାନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ଋଷି, ମହାପୁରୁଷ କିମ୍ବା ବିଦ୍ୱାନ ସର୍ବଦା ସମାଜକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସିଥାନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀ ଏହି ମହାନ ପରମ୍ପରାର ଜଣେ ଏପରି ଋଷି ଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ଔପନିବେଶିକ ପରାଧୀନତା ସମୟରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଶହ ସହ ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱ ଦେଶ ଏବଂ ସମାଜକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ଧବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସାମାଜିକ କୁକର୍ମ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଚିନ୍ତନକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲା, ଏବଂ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଔପନିବେଶିକ ଶାସନକୁ ଯଥାର୍ଥ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଅପମାନ କରିଚାଲିଥିଲେ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ସମାଜ ନୂତନ, ମୌଳିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରକାଶ କରିବାର ସାହସ ହରାଇଥିଲା। ଏପରି କଠିନ ସମୟରେ, ଜଣେ ଯୁବ ତପସ୍ୱୀ ଆବିର୍ଭାବ ହୋଇଥିଲେ ଯିଏ ହିମାଳୟର ଦୁର୍ଗମ ଏବଂ ତୁଷାରାବୃତ ଭୂମିରେ କଠିନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସାଧନା କରିଥିଲେ, କଠୋର ତପସ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜକୁ ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଫେରିବା ପରେ, ସେ ହୀନମନ୍ୟତାରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ସମାଜକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବ୍ରିଟିଶ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଭାରତୀୟ ପରିଚୟକୁ ଦବାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟାକରୁଥିବା ଏବଂ ସାମାଜିକ ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ନୈତିକତାର ଅବନତିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଋଷି ସମାଜକୁ "ବେଦକୁ ଫେରିଚାଲ" ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ! ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦଙ୍କୁ ଜଣେ ଅସାଧାରଣ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯିଏ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନ ସମୟରେ ଦବିଯାଇଥିବା ଜାତୀୟ ଚେତନାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀ ବୁଝିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ କେବଳ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନର ଶିକୁଳି ଭାଙ୍ଗିବା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ - ଭାରତକୁ ଏହାର ସମାଜକୁ ବାନ୍ଧିରଖିଥିବା ଶିକୁଳିକୁ ମଧ୍ୟ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ପଡିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ଜାତିଭିତ୍ତିକ ଭେଦଭାବ ଏବଂ ଅସ୍ପୃଶ୍ୟତାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ। ସେ ନିରକ୍ଷରତା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଥିଲେ ଏବଂ ବେଦ ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରର ବ୍ୟାଖ୍ୟାକୁ ବିକୃତ ଏବଂ ଅପମିଶ୍ରିତ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିଥିଲେ। ସେ ବିଦେଶୀ ଭ୍ରାନ୍ତ ବାଖ୍ୟାନର ମୁକାବିଲା କରିଥିଲେ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ବିତର୍କ ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ ସତ୍ୟକୁ ବଜାୟ ରଖିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦଜୀଙ୍କୁ ଜଣେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ସନ୍ଥ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯିଏ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିକାଶରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଘରର ଚାରି କାନ୍ଥରେ ସୀମିତ କରୁଥିବା ମାନସିକତାକୁ ଆହ୍ବାନ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ, ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ଆରମ୍ଭ କଲେ ଏବଂ ଜଳନ୍ଧରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବାଳିକା ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ମହିଳା କଲେଜରେ ପରିଣତ ହେଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଶିକ୍ଷାପ୍ରାପ୍ତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଝିଅ ଏବେ ଦେଶର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି।
ଏହି ସମାରୋହରେ ଦିଲ୍ଲୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରେଖା ଗୁପ୍ତାଙ୍କ ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତି ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ସ୍କ୍ୱାଡ୍ରନ୍ ଲିଡର ଶିବାଙ୍ଗୀ ସିଂହଙ୍କ ସହିତ ଏକ ରାଫେଲ୍ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ଉଡ଼ାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତର ଝିଅମାନେ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ଉଡ଼ାଉଛନ୍ତି ଏବଂ "ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି" ଭାବରେ ଆଧୁନିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଗର୍ବର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ମହିଳା ଷ୍ଟେମ୍ ସ୍ନାତକ ଅଛନ୍ତି। ମହିଳାମାନେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ମଙ୍ଗଳଯାନ, ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଏବଂ ଗଗନଯାନ ଭଳି ମହାକାଶ ମିଶନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଉନ୍ନତିଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସଙ୍କେତ ଯେ ଦେଶ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ଏବଂ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ସେ ପ୍ରାୟତଃ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ଚିନ୍ତନ କରନ୍ତି, ଯାହାକୁ ସେ ପ୍ରାୟତଃ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥାନ୍ତି। ସ୍ୱାମୀଜୀ କହିଥିଲେ, "ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତି କମ୍ ଉପଭୋଗ କରେ ଏବଂ ସମାଜକୁ ସର୍ବାଧିକ ଯୋଗଦାନ ଦିଏ ସେ ପ୍ରକୃତରେ ପରିପକ୍ୱ।" ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କିଛି ଶବ୍ଦରେ ଏତେ ଗଭୀର ଜ୍ଞାନ ରହିଛି ଯେ ଏହାକୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ପୁସ୍ତକ ଲେଖାଯାଇପାରିବ। ଏକ ଧାରଣାର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି କେବଳ ଏହାର ଅର୍ଥରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା କେତେ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଥାଏ ଏବଂ କେତେ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥାଏ ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ମାନଦଣ୍ଡରେ ମହର୍ଷି ଦୟାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରୁ ଏବଂ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରୁ, ସେତେବେଳେ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ ଯେ ସମୟ ସହିତ ତାଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଆହୁରି ପ୍ରଖର ହୋଇଛି।
ନିଜ ଜୀବନକାଳ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପରୋପକାରୀ ସଭା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବୁଣାଯାଇଥିବା ବୀଜ ଆଜି ଅନେକ ଶାଖା ସହିତ ଏକ ବିଶାଳ ବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ କାଙ୍ଗ୍ରି ଗୁରୁକୁଳ, କୁରୁକ୍ଷେତ୍ର ଗୁରୁକୁଳ, ଡିଏଭି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏ ସମସ୍ତ ସଂଗଠନ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଚାଲିଛନ୍ତି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ କୌଣସି ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି, ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ସଦସ୍ୟମାନେ ନିସ୍ୱାର୍ଥପର ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ସହ-ନାଗରିକଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଭାଜନର ଭୟାବହତା ସମୟରେ ସର୍ବସ୍ୱ ହରାଇ ଭାରତ ପଳାଇ ଆସିଥିବା ଶରଣାର୍ଥୀଙ୍କ ସହାୟତା, ପୁନର୍ବାସ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାରେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବଦାନ ଇତିହାସରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇସାରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ପୀଡିତଙ୍କ ସେବା କରିବାରେ ଆଗରେ ରହିଛି।
ଭାରତର ଗୁରୁକୁଳ ପରମ୍ପରାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବାରେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ଥିବା ଅନେକ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୁରୁକୁଳର ଶକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନର ଶୀର୍ଷରେ ଥିଲା। ଔପନିବେଶିକ ଶାସନ ସମୟରେ, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଜାଣିଶୁଣି ଆକ୍ରମଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଜ୍ଞାନର ବିନାଶ, ମୂଲ୍ୟବୋଧର ଅବକ୍ଷୟ ଏବଂ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିଥିଲା। ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଗୁରୁକୂଳ ପରମ୍ପରାକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥିଲା। ଏହା କେବଳ ପରମ୍ପରାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିନଥିଲା ବରଂ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷାକୁ ଏକୀକୃତ କରି ସମୟ ସହିତ ଏହାକୁ ପରିଷ୍କାର ମଧ୍ୟ କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଏବେ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷାକୁ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଚରିତ୍ର ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛି ଏବଂ ଭାରତର ପବିତ୍ର ଜ୍ଞାନ ପରମ୍ପରାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ବୈଦିକ ଶ୍ଳୋକ "କୃଣ୍ୱନ୍ତୋ ବିଶ୍ୱମାର୍ୟମ୍", ଯାହାର ଅର୍ଥ "ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ମହାନ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ମହାନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବା", ସେ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ଏହି ଶ୍ଳୋକକୁ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ନୀତି ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶ୍ଳୋକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ମୂଳଦୁଆ - ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦିଏ ଏବଂ ଏହାର ସମୃଦ୍ଧି ମାନବତାର ସେବା କରେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱର ପାଲଟିଛି। ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କ ବେଦକୁ ଫେରିବା ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ତୁଳନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ବୈଦିକ ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ସେ ମିଶନ ଲାଇଫ୍ ଆରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସମର୍ଥନ ମିଳିଛି। "ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଏକ ଗ୍ରୀଡ୍" ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତିକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରୁଛି। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଯୋଗ ୧୯୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯୋଗିକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ଚେତନା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମିଶନ ଲାଇଫ୍ ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପ, ଯାହାକୁ ନେଇ ସାରା ବିଶ୍ବରେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି, ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ହୋଇ ରହିଛି। ସେ ସରଳ ଜୀବନଯାପନ, ସେବା-ମୁଖୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ପାରମ୍ପରିକ ଭାରତୀୟ ପୋଷାକକୁ ପସନ୍ଦ, ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସର୍ବେ ଭବନ୍ତୁ ସୁଖୀନଃର ଆଦର୍ଶରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଭାରତ ବିଶ୍ବ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ କାମ କରୁଛି ଓ ବିଶ୍ବର ଭାଇ ଭାବରେ ନିଜର ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛି । ଆର୍ଯ୍ୟସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ଏହି ମିସନ ପ୍ରତି ସମଭାବାପନ୍ନ ଅଛନ୍ତି । ସେ ସେମାନଙ୍କର ଏହି ଅବଦାନକୁ ପ୍ରସଂଶା କରିଥିଲେ ।
ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ ମଶାଲ ଗତ ୧୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଜକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଆସୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀଜୀ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗଭୀର ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ତାହା ହେଇଛି ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ପ୍ରଗତିରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଋଢିବାଦୀ ଧାରଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଭାଙ୍ଗିବା। ସେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରୁ ପାଇଥିବା ସ୍ନେହ ଏବଂ ସମର୍ଥନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ କେବଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆସି ନାହାଁନ୍ତି ବରଂ କିଛି ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଆସିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ପୂର୍ବରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଏକ ବିରାଟ ଅବଦାନ ଦେଇସାରିଛି । ତେବେ ଦେଶର କିଛି ସାଂପ୍ରତିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବାକୁ ସେ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ବୋଲି ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ସହିତ ଏହାର ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମିଶନରେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ଭୂମିକା ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ପୁଣି ଥରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉଠାଇବା ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ପାଣ୍ଡୁଲିପିକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଶାଳ ଜ୍ଞାନ ଭଣ୍ଡାରକୁ କେବଳ ସେତେବେଳେ ହିଁ ସୁରକ୍ଷିତ କରାଯାଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଯୁବପିଢ଼ି ଏହା ସହିତ ଜଡିତ ହେବେ ଏବଂ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବୁଝିବେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜକୁ ଏହି ମିଶନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ଭାରତର ପବିତ୍ର ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକର ଆବିଷ୍କାର ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣରେ ନିୟୋଜିତ ରହିଛି। ଏହି ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକର ମୌଳିକତାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାରେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ବହୁ-ପିଢ଼ିର ପ୍ରୟାସକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ଏବେ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଜାତୀୟ ସ୍ତରକୁ ନେଇଯିବ ଏବଂ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜକୁ ଏହାକୁ ନିଜର ମିସନ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜକୁ ଏହାର ଗୁରୁକୁଳ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଣ୍ଡୁଲିପିର ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଗବେଷଣାରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ମହର୍ଷି ଦୟାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କ ୨୦୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ସେ ଯଜ୍ଞରେ ବ୍ୟବହୃତ ଶସ୍ୟ କଥା କହିଥିଲେ। ସେ "ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ"ର ପବିତ୍ର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବରେ ଯଜ୍ଞରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଶ୍ରୀଅନ୍ନ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶସ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଏଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ଚାଷ କରାଯାଏ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଥରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଥିଲା, ଏବଂ ଏବେ ବିଶ୍ୱ ପୁଣି ଥରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜକୁ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଦିଗ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଅନନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ତଥାପି, ସେ ସତର୍କ କରାଇଥିଲେ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ହେଲେ ଜଳ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କେବଳ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେବ। ଏଥିପାଇଁ, ସରକାର ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ୬୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମାଜକୁ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ସରକାରଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ସେ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବେ ଥିବା ପୋଖରୀ, ହ୍ରଦ, କୂପ ଏବଂ ବାମ୍ଫିଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏଗୁଡ଼ିକ କାଳକ୍ରମେ ଅବହେଳା ଯୋଗୁଁ ଶୁଖିଗଲାଣି । ଏସବୁ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦଗୁଡ଼ିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଜନସଚେତନତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ "ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ" ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ କ୍ଷଣସ୍ଥାୟୀ ପଦକ୍ଷେପ ନୁହେଁ ବରଂ ବନୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ନିରନ୍ତର ଆନ୍ଦୋଳନ। ସେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୈଦିକ ଶ୍ଳୋକ " ସଂଗଚ୍ଛଧ୍ଵଂ ସଂବଦଧ୍ଵଂ ସଂ ୱୋ ମନାଂସି ଜାନତାମ୍॥" ଉଦ୍ଧୃତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଆମକୁ ଏକାଠି ଚାଲିବା, ଏକାଠି କଥା ହେବା ଏବଂ ପରସ୍ପରର ମନକୁ ବୁଝିବା ଶିଖାଏ - ପରସ୍ପରର ମତାମତ ପ୍ରତି ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବୈଦିକ ଆହ୍ୱାନକୁ ଏକ ଜାତୀୟ ଆହ୍ୱାନ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜାତିର ସଂକଳ୍ପକୁ ନିଜର ବୋଲି ବିଚାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଜନଭାଗୀଦାରୀର ଭାବନାରେ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ଗତ ୧୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଆତ୍ମାକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ବଜାୟ ରଖିଛି । ଏହାକୁ ନିରନ୍ତର ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହର୍ଷି ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ମାନବ କଲ୍ୟାଣର ପଥକୁ ଆଲୋକିତ କରିଚାଲିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରି ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ। ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ୧୫୦ବର୍ଷ ପୂରଣ ଅବସରରେ ସେ ପୁଣିଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ, ଦିଲ୍ଲୀର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରେଖା ଗୁପ୍ତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫ ହେଉଛି ଜ୍ଞାନ ଜ୍ୟୋତି ମହୋତ୍ସବର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ, ଯାହା ମହର୍ଷି ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ୨୦୦ ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଏବଂ ସମାଜ ପ୍ରତି ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ୧୫୦ ବର୍ଷର ସେବାକୁ ମନେ ପକାଇବା ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶର ଥିବା ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ଶାଖାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିବ, ଯାହା ମହର୍ଷି ଦୟାନନ୍ଦଙ୍କ ସଂସ୍କାରବାଦୀ ଆଦର୍ଶର ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଏବଂ ସଂଗଠନର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସାରକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ। ଏହି ଅବସରରେ "ସେବାର ୧୫୦ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ବର୍ଷ" ଶୀର୍ଷକ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି, ଯାହା ଶିକ୍ଷା, ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉନ୍ନତିରେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ଅବଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମହର୍ଷି ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ସଂସ୍କାରବାଦୀ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ଐତିହ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା, ଶିକ୍ଷା, ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜର ୧୫୦ ବର୍ଷର ସେବାକୁ ପାଳନ କରିବା ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ବୈଦିକ ନୀତି ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱ ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା।

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the International Arya Mahasammelan 2025 in New Delhi
The 150th anniversary of the Arya Samaj is not merely an occasion for a particular community or sect—it is a celebration deeply connected to the Vedic identity of the entire nation: PM
The Arya Samaj has fearlessly upheld and promoted the essence of Indianness: PM
Swami Dayanand Ji was a visionary, a great man: PM
Today, India has emerged as a leading global voice in the pursuit of sustainable development: PM
31 OCT 2025 6:08PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the International Arya Mahasammelan 2025 at Rohini in New Delhi today. Speaking on the occasion, Shri Modi remarked that the energy of the mantras just heard could still be felt by everyone. He highlighted that whenever he comes among the gathering, the experience is divine and extraordinary. He attributed this feeling to the blessings of Swami Dayanand Ji. The Prime Minister expressed his deep reverence for Swami Dayanand Ji’s ideals. He noted his decades-old affinity with all the thinkers present, which has repeatedly given him the opportunity to be among them. He stated that whenever he meets and interacts with them, he is filled with a distinct energy and a unique inspiration.
Shri Modi recalled that last year, a special programme was held at the birthplace of Maharshi Dayanand Saraswati Ji in Gujarat, in which he participated through a video message. Prior to that, he had the privilege of inaugurating the 200th birth anniversary celebrations of Maharshi Dayanand Saraswati Ji in Delhi. He remarked that the energy of the Vedic chants and the sacred havan rituals still felt as fresh as if they had taken place just yesterday.
Prime Minister also recalled that during the earlier event, all participants had resolved to continue the bicentenary celebrations of Maharshi Dayanand Saraswati Ji as a ‘Vichar Yajna’ for two years. He expressed happiness that this uninterrupted intellectual offering continued for the full duration. Shri Modi noted that he had been regularly informed about the efforts and programmes undertaken during this period. He stated that today, once again, he had the opportunity to offer his heartfelt tribute during the 150th foundation year celebrations of Arya Samaj. He paid his respects at the feet of Swami Dayanand Saraswati Ji and offered homage. He extended his best wishes to all participants for the international summit. He also remarked that it was a privilege to release the commemorative coin and postal stamp on this occasion.
“The 150th anniversary of the Arya Samaj is not merely an occasion for a particular community or sect—it is a celebration deeply connected to the Vedic identity of the entire nation”, exclaimed the Prime Minister. He remarked that it is connected to the Indian philosophical tradition which, like the flow of the Ganga, possesses the strength of self-purification. Shri Modi highlighted that this occasion is rooted in the great legacy of social reform that Arya Samaj has consistently advanced. He noted that the movement provided ideological strength to numerous freedom fighters. He cited examples such as Lala Lajpat Rai and martyr Ramprasad Bismil, among many revolutionaries who drew inspiration from Arya Samaj and dedicated themselves fully to the freedom struggle. The Prime Minister expressed regret that, due to political reasons, Arya Samaj’s significant role in the independence movement did not receive the recognition it truly deserved.
Noting that since its inception, Arya Samaj has been an institution of staunch patriots, Shri Modi emphasized, “the Arya Samaj has fearlessly upheld and promoted the essence of Indianness.” He remarked that whether it was anti-India ideologies, attempts to impose foreign doctrines, divisive mindsets, or efforts to pollute the cultural fabric, Arya Samaj has always stood up to challenge them. The Prime Minister expressed satisfaction that as Arya Samaj marks its 150th year, both society and the nation are paying tribute to the great ideals of Dayanand Saraswati Ji in such a grand and meaningful manner.
Paying tribute to the many scholars of Arya Samaj, such as Swami Shraddhanand, who gave a new direction to the course of history through religious awakening, the Prime Minister stated that the energy and blessings of such great souls are present in this historic moment. From the dais, he offered salutations to these countless noble souls and honoured their memory.
The Prime Minister remarked that India is unique in many ways—its land, its civilization, and its Vedic tradition have remained eternal through the ages. He emphasized that whenever new challenges arise and time poses new questions, some great personality emerges with answers. He noted that some sage, seer, or scholar always comes forward to guide society. Swami Dayanand Saraswati Ji, he said, was one such Maharshi in this grand tradition. Shri Modi recalled that Swami Dayanand Ji was born during the period of colonial subjugation, when centuries of slavery had shattered the nation and society. He observed that superstition and social evils had replaced thought and reflection, and the British demeaned Indian traditions and beliefs to justify colonial rule. In such circumstances, society had lost the courage to express new, original ideas. It was during this difficult time that a young ascetic emerged, undertaking intense spiritual practice in the remote and harsh terrains of the Himalayas, testing himself through rigorous penance. Upon returning, he shook the Indian society trapped in inferiority. At a time when the entire British establishment was engaged in belittling Indian identity, and the decline of social ideals and morality was being presented as modernization, this confident sage called upon his society—“Return to the Vedas!” The Prime Minister described Swami Dayanand Ji as a remarkable figure who reawakened the suppressed national consciousness during the era of colonial rule.
Shri Modi highlighted how Swami Dayanand Saraswati Ji understood that for India to progress, it was not enough to break the chains of colonial rule—India also needed to break the shackles that had bound its society. He emphasized that Swami Dayanand Ji rejected caste-based discrimination and untouchability. He launched a campaign against illiteracy and challenged those who distorted and adulterated the interpretations of the Vedas and scriptures. He confronted foreign narratives and upheld truth through the traditional practice of Shastrarth. The Prime Minister described Swami Dayanand Ji as a visionary sage who recognized the vital role of women in both individual and societal development and challenged the mindset that confined women to the boundaries of the home. Under his inspiration, Arya Samaj schools began educating girls and the girls’ school that started in Jalandhar soon evolved into a full-fledged women’s college. The Prime Minister highlighted that lakhs of daughters educated in such Arya Samaj institutions are now strengthening the foundation of the nation.
Acknowledging the presence of Delhi Chief Minister Smt Rekha Gupta on the dais, Shri Modi highlighted that just two days ago, President of India, Smt Droupadi Murmu flew in a Rafale fighter jet, accompanied by Squadron Leader Shivangi Singh. The Prime Minister remarked that today, India’s daughters are flying fighter jets and promoting modern agriculture as “Drone Didis.” He proudly stated that India now has the highest number of female STEM graduates in the world. He noted that women are increasingly taking on leadership roles in the fields of science and technology. Shri Modi emphasized that women scientists in India’s premier research institutions are playing key roles in space missions such as Mangalyaan, Chandrayaan, and Gaganyaan. He affirmed that these transformative developments indicate that the country is progressing on the right path and fulfilling the dreams of Swami Dayanand Ji.
Prime Minister shared that he often reflects upon one particular thought of Swami Dayanand Ji, which he also frequently conveys to others. Swami Ji had said, “The person who consumes the least and contributes the most is truly mature.” He remarked that these few words contain such profound wisdom that perhaps entire books could be written to interpret them. Emphasizing that the true strength of an idea lies not just in its meaning, but in how long it endures and how many lives it transforms, Shri Modi stated that when we evaluate Maharshi Dayanand Ji’s thoughts on this criterion, and observe the dedicated followers of Arya Samaj, it becomes evident that his ideas have grown even more radiant with time.
Mentioning that Swami Dayanand Saraswati Ji had established the Paropkarini Sabha during his lifetime, the Prime Minister remarked that the seed planted by Swami Ji has grown into a vast tree with many branches, including institutions like Gurukul Kangri, Gurukul Kurukshetra, DAV, and other educational centres, all of which continue to work diligently in their respective domains. He highlighted that whenever the nation faced a crisis, members of Arya Samaj have selflessly dedicated themselves to the service of fellow citizens. Shri Modi further noted Arya Samaj’s significant role in aiding, rehabilitating, and educating refugees who arrived in India after losing everything during the horrors of Partition—a contribution well recorded in history. He added that even today, Arya Samaj remains at the forefront in serving victims during natural disasters.
Emphasising that among the many contributions of Arya Samaj, one of the most vital is its role in preserving the Gurukul tradition of India, Shri Modi recalled that India once stood at the pinnacle of knowledge and science due to the strength of its Gurukuls. During colonial rule, deliberate attacks were made on this system, leading to the destruction of knowledge, erosion of values, and weakening of the new generation. Arya Samaj stepped forward to rescue the collapsing Gurukul tradition. Not only did it preserve the tradition, but it also refined it over time by integrating modern education. The Prime Minister acknowledged that as the country now reconnects education with values and character-building through the National Education Policy, he expresses gratitude to Arya Samaj for safeguarding India’s sacred tradition of knowledge.
Quoting the Vedic verse “Krinvanto Vishwam Aryam,” meaning “Let us ennoble the entire world and guide it towards noble thoughts”, Shri Modi noted that Swami Dayanand Ji adopted this verse as the guiding motto of Arya Samaj. The Prime Minister emphasized that this very verse now serves as the foundational mantra of India’s development journey—where India’s progress contributes to global welfare and its prosperity serves humanity. He stated that India has become a leading global voice in the realm of sustainable development. Drawing a parallel with Swami Ji’s call to return to the Vedas, the Prime Minister highlighted that India is now advocating Vedic ideals and lifestyle on the global stage. He mentioned the launch of Mission LiFE, which has received global support. Through the vision of “One Sun, One World, One Grid,” India is transforming clean energy into a global movement. He added that yoga, through International Yoga Day, has reached over 190 countries, promoting a yogic way of life and environmental consciousness.
The Prime Minister remarked that global initiatives like Mission LiFE, which are now gaining worldwide interest, have long been integral to the disciplined lives of Arya Samaj members. He praised their commitment to simple living, service-oriented values, preference for traditional Indian attire, environmental concern, and promotion of Indian culture. He affirmed that as India advances global welfare with the ideal of “Sarve Bhavantu Sukhinah” and strengthens its role as a global brother, every member of Arya Samaj naturally aligns with this mission. He commended and appreciated their contributions wholeheartedly.
Underscoring that the torch lit by Swami Dayanand Saraswati Ji has been guiding society for the past 150 years through the Arya Samaj, the Prime Minister affirmed that Swami Ji instilled in all of us a deep sense of responsibility—responsibility to advance new ideas and to break rigid conventions that hinder progress. He acknowledged the affection and support he has received from the Arya Samaj community and expressed that he had come not only to participate but also to make a few requests.
Shri Modi emphasized that while Arya Samaj has already contributed immensely to the nation-building endeavour, he wished to reiterate some of the country’s current priorities. He highlighted the Swadeshi movement, noting Arya Samaj’s historical association with it. As the nation once again embraces the responsibility of promoting indigenous goods and becomes vocal for local, the Prime Minister underscored that Arya Samaj’s role in this mission becomes even more significant.
Recalling the recently launched the Gyan Bharatam Mission, aimed at digitizing and preserving India’s ancient manuscripts, the Prime Minister emphasized that this vast repository of knowledge can only be truly safeguarded when the younger generation connects with it and understands its significance. Shri Modi called upon Arya Samaj to actively participate in this mission, noting that for the past 150 years, Arya Samaj has been engaged in discovering and preserving India’s sacred ancient texts. He acknowledged the multi-generational efforts of Arya Samaj members in maintaining the originality of these scriptures. He stated that Gyan Bharatam Mission will now elevate this endeavour to the national level and urged Arya Samaj to consider it their own campaign. He encouraged them to involve youth in the study and research of manuscripts through their Gurukuls and institutions.
Prime Minister Shri Modi also recalled that on the occasion of Maharshi Dayanand Ji’s 200th birth anniversary, he had spoken about the grains used in yajnas. He emphasized the sacred significance of “Shri Anna,” the coarse grains traditionally used in yajnas, and highlighted the need to promote India’s ancient tradition of Shri Anna. He noted that one of the key attributes of these grains is that they are naturally cultivated. Natural farming, he said, was once a major pillar of India’s economy, and the world is once again beginning to recognize its importance. The Prime Minister urged Arya Samaj to raise awareness about both the economic and spiritual dimensions of natural farming.
Pointing to the issue of water conservation, the Prime Minister stated that the country is working through the Jal Jeevan Mission to deliver clean drinking water to every village, describing it as one of the most unique campaigns in the world. However, he cautioned that water delivery systems will only be effective if sufficient water is preserved for future generations. To this end, the government is promoting drip irrigation and has undertaken the creation of over 60,000 Amrit Sarovars. The Prime Minister called upon society to actively support these efforts alongside the government.
Reflecting on the traditional presence of ponds, lakes, wells, and stepwells in every village, which have been neglected over time and have dried up, Shri Modi stressed the need for continuous public awareness to protect these natural resources. The Prime Minister also highlighted the success of the “Ek Ped Maa Ke Naam” campaign, noting that it is not a short-term initiative but a sustained movement for afforestation. He encouraged members of Arya Samaj to connect as many people as possible with this campaign.
Prime Minister quoted the Vedic verse “Sangachchhadhwam Samvadadhwam Sam Vo Manansi Janatam,” which teaches us to walk together, speak together, and understand one another’s minds—emphasizing mutual respect for each other’s thoughts. He stated that this Vedic invocation must also be seen as a national call to action. Shri Modi urged everyone to adopt the nation’s resolutions as their own and to advance collective efforts through the spirit of public participation. He remarked that Arya Samaj has embodied this spirit consistently over the past 150 years and called for its continued strengthening. The Prime Minister concluded by expressing confidence that the thoughts of Maharshi Dayanand Saraswati Ji will continue to illuminate the path of human welfare. He once again extended heartfelt greetings to all on the occasion of 150 years of Arya Samaj.
The Governor of Gujarat and Maharashtra, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Delhi, Smt Rekha Gupta were present among other dignitaries at the event.
Background
The International Arya Summit 2025 programme forms a key part of the Jyāna Jyoti Festival commemorating the 200th birth anniversary of Maharshi Dayanand Saraswati Ji and 150 years of Arya Samaj’s service to society.
The Summit will bring together representatives from Arya Samaj units across India and abroad — reflecting the universal relevance of Maharshi Dayanand’s reformist ideals and the organisation’s global outreach. It will also feature an exhibition titled “150 Golden Years of Service”, showcasing Arya Samaj’s transformative journey through its contributions in education, social reform, and spiritual upliftment.
The Summit aims to honour Maharshi Dayanand Saraswati’s reformist and educational legacy, celebrate 150 years of Arya Samaj’s service in education, social reform, and nation-building, and inspire global awareness of Vedic principles and Swadeshi values in alignment with Viksit Bharat 2047.