କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ ଜାତୀୟ ଏଫପିଓ କନକ୍ଲେଭ ୨୦୨୫ର ଉଦଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
30 OCT 2025 2:12PM by PIB Bhubaneswar
ସମ୍ମେଳନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ ୨୪ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ ୧୪୦ଟି ଜିଲ୍ଲାର କୃଷକଙ୍କ ସମେତ ଏଫପିଓ, ସିବିବିଓ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଏଜେନ୍ସି
ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଏଫପିଓ, ସିବିବିଓ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ସହ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଚାଷୀଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ଆଲୋଚନା କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ
“ଆମେ ଶୀଘ୍ର ଏକ ବିହନ ଆଇନ୍‌ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ କୃଷକମାନେ ଉତ୍ତମ ଗୁଣବତ୍ତାର ବିହନ ପାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ” : ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
“ସମନ୍ୱିତ କୃଷି, ଗୁଣାତ୍ମକ ବିହନ ଓ କୃଷକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଅନ୍ତୁ”: ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
"ନକଲି ବିହନ ଓ କୀଟନାଶକ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର ଆଇନ ଆଣିବେ ସରକାର": ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
" ଏଫ୍‌ପିଓଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱଦେଶୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ଗ୍ରାମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଚିତ": ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ ଜାତୀୟ ଏଫପିଓ କନକ୍ଲେଭ ୨୦୨୫ର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତର ୨୪ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ୧୪୦ଟି ଜିଲ୍ଲାର ୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଚାଷୀ, କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ), କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏଜେନ୍ସି (ଆଇଏ), ଏବଂ କ୍ଲଷ୍ଟର-ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସାୟ ସଂଗଠନ (ସିବିବିଓ) ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷକ, ଏଫପିଓ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, କୃଷକମାନେ କେବଳ ଉତ୍ପାଦକ ରୂପେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀ ରୂପେ ନିଜକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଉଚିତ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କୃଷକମାନଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଅଦମ୍ୟ ସମର୍ପଣ ଏବଂ କୃଷକ ହିତର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଅବିଚଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, କୃଷି କେବଳ ଏକ ଜୀବିକା ନୁହେଁ, ଦେଶର ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ। ସେ କହିଥିଲେ, "କୃଷକମାନଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ କୃଷି ଉପରେ ଆମର ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି। କେବଳ ଶସ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କଲେ ଯଥେଷ୍ଟ ହେବ ନାହିଁ; କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କୃଷି ସହ ଜଡିତ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।"
ମୂଲ୍ୟ ଅସମାନତା ଉପରେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ, କୃଷକମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ପାଆନ୍ତି ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ଅଧିକ ଦାମ୍‌ ଦେଉଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଏହି ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ,"। ଚାଷୀମାନେ ଉଚ୍ଚମାନର ବିହନ ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏକ ବିହନ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ନକଲି ବିହନ ଏବଂ କୀଟନାଶକ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ କଠୋର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି।
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "କୃଷକମାନେ କେବଳ ଉତ୍ପାଦକ ହୋଇ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ବରଂ କୃଷି ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହେବା ଉଚିତ୍। ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।"
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଏଫପିଓ ଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ କାମ କରିବାକୁ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ବ୍ୟବହାରିକ ପରାମର୍ଶ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ ବୋଲି ଆଶ୍ୱାସନା ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ଏଫପିଓ ଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କାରବାର ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ସଦସ୍ୟତା ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ସଦସ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ।
ଦିଲ୍ଲୀର ହୌଜ ଖାସରେ ଥିବା ଏନସିଡିସି ଏବଂ ଏନସିୟୁଆଇ ପରିସରରେ ଆୟୋଜିତ ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗଠନ, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ନବସୃଜନରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପାଇଁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଏଫପିଓ, ସିବିବିଓ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ।
କୃଷି ଉତ୍ପାଦର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ
ଏନସିଡିସି ପରିସରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ମୋଟ ୨୬୭ ଟି ଏଫପିଓ ଶସ୍ୟ, ଡାଲି, ତୈଳବୀଜ, ଫଳ, ପନିପରିବା, ଜୈବିକ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଯାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ୫୭ଟି ଷ୍ଟଲ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ବଜାର ଏବଂ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ, ଜଳ ବ୍ୟବହାର ଦକ୍ଷତା, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି, କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି, ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ, ଡିଜିଟାଲ୍ ମାର୍କେଟିଂ, ଏଜିଏମଏଆରକେ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ବିହନ ଉତ୍ପାଦନ ସମେତ ଅନେକ ବିଷୟ ଉପରେ ବହୁବିଧ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଅଧିବେଶନଗୁଡ଼ିକରେ କୃଷି ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଚାଷୀମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
କୃଷକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ବଜାର ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ଏଫପିଓ, ଚାଷୀ, କ୍ରେତା ଏବଂ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ବଜାର ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଥିଲା। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦକ, ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ସଶକ୍ତ କରିବା, ସମାବେଶୀ ଏବଂ ଅଭିନବ କୃଷି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ।
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରୀ-କୃଷକ ଆଲୋଚନାର ଏକ ଦୃଢ଼ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି, ଯାହା ଏଫ୍‌ପିଓ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ସାରା ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ।

Ministry of Agriculture &
Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan inaugurates National FPO Conclave 2025 in Delhi
Farmers, FPOs, CBBOs, and agencies from 24 states and 140 districts participate in the conclave
Union Minister interacts directly with progressive farmers and honours outstanding FPOs, CBBOs, and implementing agencies
“We will soon bring a Seed Act which will have a provision to ensure that farmers receive good quality seeds”: Shri Shivraj Singh
“Focus on integrated farming, quality seeds, and farmer entrepreneurship”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“Government to bring strict law against fake seeds and pesticides”: Shri Shivraj Singh
“FPOs should help strengthen the economy, empower women, and promote self-reliant villages through Swadeshi”: Shri Chouhan
30 OCT 2025 2:12PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan today inaugurated the National FPO Conclave 2025 in Delhi. The event saw the participation of over 500 progressive farmers, Farmer Producer Organisations (FPOs), Implementing Agencies (IAs), and Cluster-Based Business Organizations (CBBOs) from 24 states and 140 districts across India.
Addressing the gathering, the Union Minister lauded the efforts of farmers, FPO members, and participating institutions, calling upon them to transform farmers from producers to entrepreneurs and traders so that the full benefit reaches them directly.
Shri Chouhan conveyed gratitude on behalf of farmers to Prime Minister Shri Narendra Modi for his unwavering commitment to protecting their interests and emphasised that agriculture is vital for both livelihood and national food security. He said, “Our focus is on integrated farming for the benefit of farmers. Relying solely on grains will not suffice; allied activities must be promoted to enhance farmers’ income.”
5T05.jpeg)
Expressing concern over price disparity, Shri Chouhan stated that farmers often do not get fair prices for their produce, while consumers pay more. “This gap must be reduced,” he said. The Union Minister announced that the government will soon introduce a Seed Act to ensure farmers receive high-quality seeds. He added that the government is taking strict action against counterfeit seeds and pesticides and will introduce stringent legislation to protect farmers.
Q11O.jpeg)
Calling on farmers to move towards value addition, the Union Minister said, “Farmers should not remain only producers but become entrepreneurs through agriculture. Processing and value addition will increase their income.”
Shri Chouhan urged FPOs to work seriously for the welfare of small farmers and share practical suggestions with the ministry, assuring that suitable actions will be taken. He appealed to FPOs to increase turnover within a year, expand membership, and enhance credibility and quality to ensure maximum benefit to member farmers.
NDYR.jpeg)
At the inauguration held at NCDC and NCUI premises in Hauz Khas, Delhi, the Union Minister also felicitated outstanding FPOs, CBBOs, and implementing agencies for excellence in organization, business, and digital innovation.
VWSV.jpeg)
Grand Exhibition of Agricultural Products
A total of 267 FPOs showcased cereals, pulses, oilseeds, fruits, vegetables, organic, processed, and traditional products at the exhibition held at NCDC premises. The Union Agriculture Minister visited 57 stalls, interacted directly with farmers, appreciated their innovations, and encouraged them to embrace technology, markets, and new ideas.
Technical Sessions and Panel Discussions
The event featured multiple technical sessions and panel discussions on topics including oilseed production, water use efficiency, natural farming, Agricultural Infrastructure Fund, honey production, digital marketing, AGMARK certification, and seed production. These sessions saw participation from agricultural experts, industry representatives, and farmers.
R4WL.jpeg)
Boost to Farmer Entrepreneurship and Market Linkages
A dedicated platform was created for interaction among FPOs, farmers, buyers, and sellers, paving the way for new market opportunities for rural entrepreneurs. The conclave aims to empower farmers as producers, providers, and partners, marking a historic step towards inclusive and innovative agricultural growth.
This significant event stands as a strong example of Minister–Farmer dialogue, promoting FPO products and exchange of new ideas, benefitting farmers across the country.