ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ଟ୍ରେନରେ ଯାତ୍ରା କଲେଣି ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ
25 OCT 2025 8:11PM by PIB Bhubaneswar
ଯାତ୍ରୀମାନେ ସକାରାତ୍ମକ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବା ସହ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି
ପାର୍ବଣ ପରେ ଫେରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ବିହାର ଏବଂ ୟୁପିର ୩୦ଟି ଷ୍ଟେସନରେ ହୋଲ୍ଡିଂ ଏରିଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଟ୍ରେନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରିବହନ କରିଛି। ଉତ୍ସବ ସମୟରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୨.୫୦ କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ବିହାର ଏବଂ ୟୁପିର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳର ୩୦ ଟି ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନରେ ବୃହତ ହୋଲ୍ଡିଂ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରାଯାଇଛି।
ନିକଟ ଅତୀତରେ, ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ଆଣିଛି। ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ସଂଖ୍ୟା, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ମାତ୍ର କିଛି ଶହ ଥିଲା, ଏବେ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛି। ରେଳପଥ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ପାଖାପାଖି ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ବର୍ଷକୁ ମାତ୍ର ୪୦୦-୬୦୦ କି. ମି. ଥିଲା, ଯାହା ଆଜି ବର୍ଷକୁ ୪,୦୦୦ କି. ମି. ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି।
ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧାଜନକ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପ୍ରୟାସ
ରେଳ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଦିନରାତି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଘରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ।
ଛଟ ପୂଜା ଚାଲିଥିବା ବେଳେ, ସର୍ବାଧିକ ଯାତାୟାତ ସମୟର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି।
ବିହାରର ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧାକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ହୋଲଡିଂ କ୍ଷେତ୍ର, ଅତିରିକ୍ତ ଟିକେଟ୍ କାଉଣ୍ଟର, ସିସିଟିଭି ମନିଟରିଂ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ସହିତ ଉତ୍ସବ ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରାଯାଇଛି ।
ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ପାଟନା ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଲ୍ଡିଂ କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ସିସିଟିଭି ନିରୀକ୍ଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଦିନରାତି ନଜର ରଖାଯାଉଛି।
ସମସ୍ତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ, ଦାନାପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଲ୍ଡିଂ ଏରିଆ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛି।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଛଟ ପୂଜା ସମୟରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି। ଦାନାପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ, ଯେକୌଣସି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅବସ୍ଥାରେ ରୋଗୀ ଓ ଡାକ୍ତରୀ ଦଳ ରଖାଯାଇଛି।
ପାଟନାର ରାଜେନ୍ଦ୍ର ନଗର ଟର୍ମିନାଲ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ରେଳ କର୍ମଚାରୀ ସାହାଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଛଟ ପର୍ବ ସମୟରେ ଏକ ନିରାପଦ, ଆରାମଦାୟକ ଏବଂ ସୁଖଦ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସହିତ ଯାତ୍ରା କରିବା ସମୟରେ ଯାତ୍ରୀମାନେ ସକାରାତ୍ମକ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି
ଯାତ୍ରୀମାନେ ଏହି ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି, ସହଜ ବୁକିଂ, ସ୍ୱଚ୍ଛ କୋଚ୍ ଏବଂ ଭଲ ଭାବରେ ପରିଚାଳିତ ଷ୍ଟେସନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି।
ଛଟ ପର୍ବ ସମୟରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ପାଟନା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ଏଭଳି ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଆଜି ଅନେକ ପାରମ୍ପରିକ ଛଟ ଗୀତ ପରିବେଷଣ କରିଛି, ଯାହା ଛଟ ପାଇଁ ଘରକୁ ଯାଉଥିବା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଉତ୍ସାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ସାରା ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୫୬ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ସେବା ଚାଲୁ ରହିଛି, ନିୟମିତ ସେବା ବ୍ୟତୀତ ପାଟନା ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଚାଲୁଛି।
ବିହାରର ଜମାଲପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଜଣେ ଯାତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ହେତୁ ଟ୍ରେନରେ କୌଣସି ଭିଡ଼ ନାହିଁ। ସେହି ଷ୍ଟେସନରେ ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଯାତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ କି, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମେତ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଭଲ ଭାବରେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନେ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇନଥିଲେ।
ଜଣେ ଯାତ୍ରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନରେ ଛଟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଗୀତ ବଜାଇବାର ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ଉତ୍ସବର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପାର୍ବଣ ସମୟରେ ଉନ୍ନତମାନର ଯାତ୍ରା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଜଣେ ମହିଳା ଯାତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ପରିବାର ନିଶ୍ଚିତ ଟିକେଟ୍ ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଷ୍ଟେସନରେ ଉନ୍ନତ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇନଥିବା କହିଛନ୍ତି । ଅନ୍ୟମାନେ ସମୟୋଚିତ ଟ୍ରେନ୍, ସ୍ୱଚ୍ଛ କୋଚ୍ ଏବଂ ଶୌଚାଳୟ, ଉତ୍ତମ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଶଯ୍ୟା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସୁଗମ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଏହାର ବିଶାଳ ନେଟୱାର୍କ, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଆରାମ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତାର ସହ ସେବା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଅତିରିକ୍ତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀତା ବଜାୟ ରଖିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥାଏ। ରେଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନିରାପଦ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସଂଗଠନର ସମର୍ପଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ।

Ministry of Railways
Over 1.5 Crore Passengers Already Traveled in Trains Operated So Far in Festival Season
Passengers Share Positive Experiences and Appreciate Indian Railways’ Efforts to Ensure Comfortable and Smooth Travel During the Festive Season
Holding Area Being Created at 30 Stations in Bihar & adjoining UP for the Convenience of Passengers Returning After Festive Season
25 OCT 2025 8:11PM by PIB Delhi
Indian Railways has ferried more than 1.5 crore passengers so far through trains in festival season. The number is expected to exceed 2.5 crore by the end of the festive period. To ensure smoother crowd management, 30 major stations in Bihar and nearby areas in UP have been equipped with large holding areas.
In recent years, significant investment in railway infrastructure has led to remarkable progress. The number of special trains, which were only a few hundred earlier, has now risen to a record-breaking number. Track construction has also increased significantly, from just 400–600 km per year about a decade back to over 4,000 km per year today.
Indian Railways’ Efforts to Ensure Convenient Travel for Passengers During the Festive Season
Railway staff are working round the clock to assist passengers and maintain order so that everyone can reach home safely for the festivals.
With Chhath Puja ongoing, Railways has further strengthened arrangements to handle the peak travel period.
Stations in Bihar are preparing for the festive rush with holding areas, extra ticket counters, CCTV monitoring, and other facilities to enhance passenger convenience.
At Patna Railway Station, a dedicated holding area has been set up for passengers’ convenience during the festive season. To ensure safety and security, round-the-clock monitoring is being carried out through CCTV surveillance.
Indian Railways has also set up a dedicated holding area at Danapur Railway Station for passengers’ convenience, ensuring all essential amenities are available.
Indian Railways is prioritizing passenger safety during Chhath Puja. At Danapur Railway Station, ambulances and medical teams are kept on standby 24×7 to handle any emergencies.
At Rajendra Nagar Terminal railway station in Patna, dedicated railway staff assisted passengers requiring help, ensuring they have a safe, comfortable, and pleasant journey during the Chhath festival.
Passengers Share Positive Experiences While Travelling With Indian Railways
Passengers have appreciated the smooth travel experience this festive season, highlighting easy bookings, clean coaches, and well-managed stations.
During the Chhath festival, a special Vande Bharat Express is running between New Delhi and Patna. In this first-of-its-kind initiative, Indian Railways today played the tunes of several traditional Chhath melodies, enhancing the excitement of passengers traveling home for Chhath. Across India, 156 Vande Bharat Express services are currently in operation, with this special train between Patna and New Delhi running in addition to the regular services.
A passenger at Jamalpur Railway Station in Bihar shared that there was no crowd in the train, thanks to the increased number of special trains. Another passenger at the same station mentioned that all facilities, including cleanliness, were well-maintained and they faced no inconvenience during their journey.
One of the passengers thanked Indian Railways for maintaining cleanliness and appreciated the initiative of playing Chhath-related songs at the station, which he said is creating a spiritual and festive atmosphere.
Passengers praised Indian Railways for improved festive travel arrangements. A female passenger said her family received confirmed tickets and faced no issues, appreciating the better management at Delhi stations. Others noted timely trains, clean coaches and toilets, good food and bedding, and an overall smooth and comfortable journey.
With its vast network, dedicated staff, and focus on passenger comfort, Indian Railways remains committed to serving every traveller efficiently. From running extra trains to maintaining cleanliness, safety, and punctuality, every effort is directed toward ensuring smooth travel during the festive season. The proactive steps and hard work of Railway staff reflect the organisation’s dedication to providing safe, reliable, and well-managed journeys for passengers across the country.