নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
ভাৰতীয় আভ্যন্তৰীণ জলপথ কৰ্তৃপক্ষৰ হালদিয়া মাল্টি-মডেল টাৰ্মিনেল পি.পি.পি. অপাৰেটৰ আই.আৰ.চি. প্ৰাকৃতিক সম্পদলৈ হস্তান্তৰ
আই.ডব্লিউ.টি. টাৰ্মিনেলটো পৰিচালনা আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে হস্তান্তৰ কৰা হৈছে
আই.আৰ.চি.-য়ে ১৫ বছৰীয়া ৰেহাই চুক্তিৰ অধীনত এমএমটি পৰিচালনা কৰিব
হালদিয়া মাল্টি-মডেল টাৰ্মিনেল এন.ডব্লিউ.-১ত জল মাৰ্গ বিকাশ প্ৰকল্পৰ অধীনত নিৰ্মিত
17 OCT 2025 12:09PM by PIB Guwahati
বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ ভাৰতীয় আভ্যন্তৰীণ জলপথ কৰ্তৃপক্ষই (আই.ডব্লিউ.এ.আই.) সফলতাৰে আই.আৰ.চি. প্ৰাকৃতিক সম্পদলৈ হলদিয়া মাল্টি-মডেল টাৰ্মিনেল (এম.এম.টি.) হস্তান্তৰ কৰিছে, যি ভাৰত চৰকাৰৰ আভ্যন্তৰীণ জলপথৰ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি আৰু ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব (পিপিপি)ৰ জৰিয়তে মাল্টি-মডেল লজিষ্টিকছৰ প্ৰসাৰৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত হৈছে।
বিশ্ব বেংকৰ বিত্তীয় আৰু কাৰিকৰী সাহায্যত আই. ডব্লিউ. এ. আই.ৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত পশ্চিম বংগৰ হালদিয়া এম. এম. টি.ৰ ক্ষমতা হৈছে বছৰি ৩.০৮ নিযুত মেট্ৰিক টন (এম. এম. টি. পি. এ.)। ২০২৩ চনৰ ১৩ জানুৱাৰীত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এই টাৰ্মিনেল উদ্বোধন কৰিছিল। কৌশলগতভাৱে অৱস্থিত আৰু ৪১ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ সৈতে সংযুক্ত টাৰ্মিনেলটোৱে ৰে'ল সংযোগ লাভ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে, যাৰ ফলত ইয়াৰ বহুমুখী সংহতি অধিক বৃদ্ধি পাব।
টাৰ্মিনেলটোৰ দক্ষ আৰু বহনক্ষম পৰিচালনা নিশ্চিত কৰিবলৈ আই. ডব্লিউ. এ. আয়ে সঁজুলি, পৰিচালনা আৰু স্থানান্তৰ (ইঅ"টি)ৰ আধাৰত ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব (পিপিপি) আৰ্হি গ্ৰহণ কৰিছিল। ১০ বছৰৰ বাবে টাৰ্মিনেলৰ পৰিচালনা আৰু ব্যৱস্থাপনা (অ" এণ্ড এম)ৰ বাবে মুকলি নিবিদা প্ৰক্ৰিয়াৰে ৰেহাইদাতাক বাছনি কৰা হৈছিল, যিটো আৰু ৫ বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰিব পৰা যাব।
আই. আৰ. চি. প্ৰাকৃতিক সম্পদে আই. ডব্লিউ. এ. আই.ক পৰিশোধ কৰিবলগীয়া প্ৰতি মেট্ৰিক টন সামগ্ৰী নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে ১০৫.০৩ টকা ৰয়েল্টীৰ উদ্ধৃতি দি সৰ্বোচ্চ নিলামকাৰী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰে।
হালদিয়া এম. এম. টি.ৰ কাৰ্য্যকৰীকৰণে আভ্যন্তৰীণ জলপথৰ জৰিয়তে সামগ্ৰী পৰিবহণ যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব, বিশেষকৈ উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যবোৰ আৰু বাংলাদেশলৈ সামগ্ৰী পৰিবহণৰ এক ব্যয়বহুল, পৰিৱেশ অনুকূল আৰু দ্ৰুত বিকল্প প্ৰদান কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
জল মাৰ্গ বিকাশ প্ৰকল্প (জেএমভিপি)ৰ অধীনত কৰা আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহণক (আইডব্লিউটি) লজিষ্টিকৰ এক বহনক্ষম আৰু কাৰ্যক্ষম পদ্ধতি হিচাপে প্ৰচাৰ কৰা ভাৰত চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে এই উন্নয়নৰ মিল আছে। এই প্ৰকল্পৰ লক্ষ্য হৈছে উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড আৰু পশ্চিমবংগৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যোৱা ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-১ৰ (গংগা-ভাগীৰথী-হুগলী নদী ব্যৱস্থা) ১৩৯০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ সক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা।
আই. ডব্লিউ. এ. আয়ে জে. এম. ভি. পি.ৰ অধীনত জলপথ ব্যৱস্থাপনা, মাল্টি-মডেল আৰু ইণ্টাৰ-মডেল টাৰ্মিনেল নিৰ্মাণ, আধুনিক নেভিগেচনেল লক আৰু নদীৰ পাৰৰ সম্প্ৰদায়সমূহক সহায় আৰু উপকৃত কৰিবলৈ ৬০ টাতকৈও অধিক ঘাট স্থাপনকে ধৰি মূল উন্নয়নমূলক কামবোৰ হাতত লৈছে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Inland Waterways Authority of India’s Haldia Multi-Modal Terminal handed over to PPP operator IRC Natural Resources
The IWT Terminal handed over for Operations and Maintenance
IRC to operate the MMT under 15-Year Concession Agreement
Haldia Multi-Modal Terminal built under Jal Marg Vikas Project on NW-1
17 OCT 2025 12:09PM by PIB Delhi
The Inland Waterways Authority of India (IWAI) under the Ministry of Ports, Shipping and Waterways has successfully handed over the Haldia Multi-Modal Terminal (MMT) to IRC Natural Resources, marking a key milestone in the Government of India’s push to enhance inland waterway infrastructure and promote multimodal logistics through Public Private Partnership (PPP).
Built by IWAI with the financial and technical assistance of the World Bank, the Haldia MMT in West Bengal has a capacity of 3.08 million metric tonnes per annum (MMTPA). The terminal was inaugurated by Prime Minister Shri Narendra Modi on January 13, 2023. Strategically located and connected to National Highway 41, the terminal is also slated to receive rail connectivity, further enhancing its multimodal integration.
To ensure efficient and sustained operation of the terminal, IWAI adopted a Public-Private Partnership (PPP) model on an Equip, Operate and Transfer (EOT) basis. The concessionaire was selected through an open bidding process for Operation and Maintenance (O&M) of the terminal over a 10-year period, extendable by another 5 years.
IRC Natural Resources emerged as the highest bidder by quoting a royalty of ₹105.03 per metric tonne of cargo handled, payable to IWAI.
The operationalisation of Haldia MMT is expected to significantly boost cargo movement through inland waterways, providing a cost-effective, environmentally friendly and faster alternative for transporting goods, particularly to the North Eastern states and Bangladesh.
This development is in line with the Government of India’s vision to promote Inland Water Transport (IWT) as a sustainable and efficient mode of logistics under the Jal Marg Vikas Project (JMVP). The project aims to enhance the capacity of the 1,390 km stretch of National Waterway-1 (Ganga–Bhagirathi–Hooghly river system), which passes through the states of Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand and West Bengal.
IWAI has undertaken key developmental works under JMVP including fairway maintenance, construction of multi-modal and inter-modal terminals, modern navigational locks and installation of over 60 jetties to support and benefit riverine communities.