PIB Backgrounder
एआइका साथ बद्लिँदो भारत
₹10,300 करोडभन्दा बढी निवेश तथा 38,000 जीपीयुले दिइरहेको छ समावेशी नवाचारलाई बढावा
12 OCT 2025 4:42PM by PIB Gangtok
मुख्‍य विन्दु
• इण्डिया एआइ मिशनको निम्ति पाँच वर्षको अवधिमा ₹10,300+ करोड आबन्टित गर्नका साथै यसमा 38,000 जीपीयु लगाइयो।
• प्रौद्योगिकी तथा एआइ परितन्त्रमा 6 मिलियन मानिस कार्यरत छन्।
• यस वर्ष प्रौद्योगिकी क्षेत्रको राजस्व $280 बिलियन पार गर्ने अनुमान।
• एआइले 2035 सम्म भारतको अर्थव्यवस्थामा $1.7 ट्रिलियन जोड्न सक्नेछ।
भूमिका
भारत कृत्रिम बुद्धिमत्ता (एआइ) द्वारा सञ्चालित एउटा नयाँ युगको सँघारमा खडा छ, जहाँ प्रौद्योगिकीले जीवनलाई परिवर्तित गर्नका साथै राष्ट्रको प्रगतिलाई आकार दिइरहेको छ। एआइ अब अनुसन्धान प्रयोगशाला वा विशाल कम्पनीहरूमा मात्र सीमित छैन। यो हरेक स्तरमा नागरिकहरूसम्म पुगिरहेको छ। सुदूरका इलाकामा स्वास्थ्य सेवाको पहुँचमा सुधार ल्याउनुदेखि लिएर किसानहरूलाई पूर्ण जानकारीका साथ फसल सम्बन्धी निर्णय लिन मद्दत गर्नुसम्म, एआइले दैनिक जीवलनलाई सरल, स्मार्ट अनि बढी कनेक्टेड बनाइरहेको छ। यसले व्यक्तिगत शिक्षाको माध्यमद्वारा कक्षाहरूमा क्रान्ति ल्याउनका अतिरिक्त शहरहरूलाई सुरक्षित बनाउन लगायत तेज डाटा सञ्चालित शासनको माध्यमद्वारा सार्वजनिक सेवाहरूलाई उत्तम बनाइरहेको छ।
इण्डिया एआइ मिशन र एआइ उत्कृष्टता केन्द्र जस्ता पहल यस परिवर्तनको केन्द्रमा रहेको छ। यसले कम्प्युटिङ पावरसम्म पहुँचलाई विस्तार गरिरहेको छ भने अनुसन्धानलाई समर्थन दिनका अतिरिक्त स्टार्टअप्स तथा संस्थानहरूलाई मानिसहरूलाई सीधै फाइदा पुऱ्यानसक्ने गरी यस्तो समाधान तयार गर्न मद्दत गरिरहेको छ। भारतको दृष्टिकोण एआइलाई खुल्ला, किफायती अनि सुलभ बनाउन केन्द्रित छ, ताकि नवाचारले समग्र रूपमा समाजको उत्थान सुनिश्चित हुनसकोस्।
कृत्रिम बुद्धिमत्ता के हो?
कृत्रिम बुद्धिमत्ता (एआइ) मशिनको त्यो योग्यता हो, जसद्वारा ती सबै कार्य गर्नसकिन्छ, जसका लागि सामान्य रूपमा मानवीय बुद्धिमत्ताको आवश्यकता पर्ने गर्दछ। यसले सिस्टमलाई अनुभवबाट सिक्ने, नयाँ परिस्थिति अनुकूल ढल्ने र जटिल समस्यालाई स्वतन्त्र रूपमा समाधान गर्न सक्षम बनाउँदछ। एआइले सूचनाको विश्वलेषण गर्न, प्याटर्न चिन्न र जवाफ तयार गर्नका लागि डाटासेट, एल्गोरिदम अनि व्यापक भाषा मोडलको उपयोग गर्दछ। समयका साथै यसले आफ्नो प्रदर्शनमा सुधार गर्दछ, जसबाट मानिस समान तर्क गर्न, निर्णय लिन र संवाद गर्न सक्षम बन्दछ।
यो समावेशी दृष्टिकोण, नीति आयोगको प्रतिवेदन “समावेशी सामाजिक विकासका लागि कृत्रिम बुद्धिमत्ता (अक्टोबर 2025)” -मा पनि परिलक्षित छ। यस प्रतिवेदनले कसरी कृत्रिम बुद्धिमत्ताले स्वास्थ्य सेवा, शिक्षा, कौशल विकास अनि वित्तीय समावेशनसम्म पहुँच बढाएर भारतको 49 करोड अनौपचारिक कामगारहरूलाई सशक्त बनाउन सक्दछ भन्ने दर्शाउँछ। यसका साथै कसरी कृत्रिम बुद्धिमत्ता सञ्चालित उपकरण भारतको अर्थव्यवस्थाको मेरुदण्ड बन्ने लाखौं मानिसको उत्पादकता अनि लचिलोपनलाई बढाउन सक्दछ भन्ने कुरामाथि पनि प्रकाश पार्दछ। प्रतिवेदनमा गहिरो सामाजिक अनि आर्थिक अन्तर पाट्नका साथै कृत्रिम बुद्धिमत्ताको लाभ प्रत्येक नागरिकसम्म पुग्ने पनि सुनिश्चित प्रौद्योगिकीले गर्नसक्ने कुरामाथि पनि जोड दिइएको छ।
हाल भारतमा एआइ परितन्त्र
• भारतको प्रौद्योगिकी क्षेत्र तेजीका साथ विस्तार भइरहेको छ। यस वर्ष वार्षिक राजस्वमा $280 बिलियनको आँकडा पार गर्नसक्ने अनुमान छ।
• प्रौद्योगिकी अनि एआइ परितन्त्रमा 6 मिलियनभन्दा धेरै मानिस कार्यरत छन्।
• देशमा 1,800 भन्दा धेरै वैश्विक क्षमता केन्द्र छन्, जसमा 500 भन्दा धेरै एआइमा केन्द्रित छ।
• भारतमा करिब 1.8 लाख स्टार्टअप्स छन् र विगत वर्ष शुरु गरिएका नयाँ स्टार्टअपमध्ये लगभग 89% ले आफअनो उत्पाद वा सेवामा एआइको उपयोग गर्दछन्।
• न्यासकम (एनएएसएससीओएम) एआइ अङ्गीकरण सूचकाङ्कमा भारतले 4 मध्ये 2.45 अङ्का प्राप्त गरेको छ, जसले 87% उद्यमले सक्रिय रूपमा एआइ समाधान उपयोग गरिरहेको दर्शाउँछ।
• एआइ अपनाउने अग्रणी क्षेत्रमा औद्योगिक अनि अटोमेटिभ, उपभोक्ता वस्तु अनि खुद्रा क्षेत्र, ब्याङ्किङ, वित्तीय सेवा तथा बीमा अनि स्वास्थ्य सेवा क्षेत्र सामेल छन्। यी सबै मिलेर एआइको कूल मूल्यमध्ये करिब 60 प्रतिशत योगदान पुऱ्याउँदछन्।
• हालै भएको बीसीजी सर्वेक्षण अनुसार, करिब 26% भारतीय कम्पनीले व्यापक परिमाणमा एआइ परिपक्वता हासिल गरेका छन्।
जसै-जसै भारतले एउटा समावेशी एआइ परितन्त्रको निर्माण गरिरहेको छ, यसको बढ्दो वैश्विक मान्यताले यसको प्रगतिलाई दर्शाउँछ। स्ट्यानफोर्ड एआइ सूचकाङ्क जस्तो स्तराङ्कनले भारतलाई एआइको कौशल, क्षमता अनि नीतिहरूको मामिलामा शीर्ष चार देशमा स्थान प्रदान गर्दछ। देश गिटहबमा एआइ परियोजनामध्ये दोस्रो सबैभन्दा ठूलो योगदानकर्ता पनि बनेको छ, जसले यसको विकासकर्ता समुदायको प्रबलतालाई दर्शाउँछ। एउटा प्रबल एसटीईएम (विज्ञान, प्रौद्योगिकी, अभियान्त्रिकी, गणित) कार्यबल, विस्तृत अनुसन्धान परितन्त्र र बढ्दो डिजिटल पूर्वाधारका साथ भारतले आर्थिक विकास, सामाजिक प्रगति अनि वर्ष 2047 सम्म विकसित भारतको दीर्घकालिक परिकल्नपालाई साकार बनाउनका लागि एआइको उपयोग गर्न स्वयंलाई तयार बनाइरहेको छ।
इण्डिया एआइ मिशन
“भारतमा एआको निर्माण अनि भारतको निम्ति एआइलाई कारगर बनाउनु”को परिकल्पनाबाट प्रेरित भई, क्याबिनेटले मार्च 2024 मा इण्डिया एआइ मिशनलाई स्वीकृति दिएको थियो, जसको बजेट पाँच वर्षको निम्ति ₹10,371.92 करोड हुनेछ। यो मिशन भारतलाई कृत्रिम बुद्धिमत्ताको क्षेत्रमा वैश्विक अग्रणी बनाउने दिशामा निर्णायक कदम हो।
आफ्नो शुरुवातदेखि नै यस मिशनले देशको कम्प्युटिङ पूर्वाधारको विस्तारमा उल्लेखनीय प्रगति गरेको छ। 10,000 जीपीयुको शुरुवाती लक्ष्यदेखि लिएर अब भारतले 38,000 जीपीयु हासिल गरिसकेको छ, जसले विश्वस्तरीय एआइ संसाधनसम्म किफायती पहुँच उपलब्ध भइरहेको छ।
जीपीयु के हो?
जीपीयु वा ग्राफिक्स प्रोसेसिङ युनिट एउटा शक्तिशाली कम्प्युटर चिप हो, जसले मशिनलाई तेजीका साथ सोच्ने, इमेज प्रोसेस गर्ने, एआइ प्रोग्राम चलाउने र जटिल कार्यहरूलाई नियमित प्रोसेसरको तुलनामा बढी कुशलताका साथ सम्हाल्न मद्दत गर्दछ।
ईलेक्ट्रनिक्स एवं सूचना प्रौद्योगिकी मन्त्रालय अन्तर्गत एउटा स्वतन्त्र व्यापार प्रभाग रहेको इण्डिया एआइद्वारा कार्यान्वित यस मिशनले व्यापक परितन्त्रको निर्माण गरिरहेको छ, जसले नवाचारलाई बढावा दिनका साथै स्टार्टअपलाई समर्थन गर्नका अतिरिक्त डाटा पहुँचलाई सुदृढ बनाउन लगायत जनताको हितका लागि एआको उत्तरदायी उपयोग सुनिश्चित गर्दछ।
इण्डिया एआइ मिशनको सात स्तम्भ छन् :
1. इण्डिया एआइ कम्प्युट स्तम्भ
यस स्तम्भले किफायती मूल्यमा उच्च स्तरीय जीपीयु उपलब्ध गराउँदछ। यसअघि बताइए जस्तै, 38,000 भन्दा धेरै जीपीयु लगाइसकिएको छ। यी जीपीयु मात्र ₹65 प्रति घण्टाको छूट दरमा उपलब्ध छ।
1. इण्डिया एआइ एप्लिकेशन डेभेलपमेन्ट पहल
यस स्तम्भले विशिष्ट रूपमा भारतको चुनौतीहरूका लागि एआइ एप्लिकेशन विकसित गर्दछ। यसमा स्वास्थ्य सेवा, कृषि, जलवायु परिवर्तन, शासन र सहायक शिक्षण प्रौद्योगिकी सामेल छन्। जुलाई 2025 सम्म तीस एप्लिकेशनलाई स्वीकृति प्रदान गरिसकिएको छ। मन्त्रालय अनि संस्थानहरूका साथ क्षेत्र-विशिष्ट ह्याकाथन आयोजित गरिन्छ। उदाहरणक लागि, साइबरगार्ड एआइ ह्याकाथनले साइबर सुरक्षाको निम्ति एआइ विकसित गर्न मद्दत गर्दछ।
1. एआइकोश (डाटासेट प्लेटफर्म)
एआइकोशले, एआइ मोडलको प्रशिक्षणका लागि डाटासेट विकसित गर्दछ। यसले सरकारी तथा गैर सरकारी स्रोतबाट डाटालाई एकिकृत गर्दछ। यस प्लेटफर्ममा 20 क्षेत्रमा 3,000 भन्दा धेरै डाटासेट अनि 243 एआइ मोडल छन्। यसले संसाधन विकासकर्तालाई बुनियादी मोड्युल बनाउनुको साटो एआइ समाधानमाथि ध्यान केन्द्रित गर्न मद्दत गर्दछ। जुलाई 2025 सम्म यस प्लेटफर्ममा 265,000 भन्दा धेरै भिजिट र 6,000 पञ्जिकृत उपयोगकर्ता अनि 13,000 भन्दा धेरै डाउनलोड भइसकेको थियो।
1. इण्डियाएआइ फाउण्डेशन मोडल
यस स्तम्भले भारतीय डाटा अनि भाषाहरूको उपयोग गरी भारतको आफ्नो व्यापक मल्टीमोडल मोडल विकसित गर्दछ। यसले जेनरेटिभ एआइमा सम्प्रभु क्षमता अनि वैश्विक प्रतिस्पर्धा सुनिश्चित गर्दछ। इण्डियाएआइलाई 500 भन्दा धेरै प्रस्ताव प्राप्त भएको छ। पहिलो चरणमा, चारवटा स्टार्टअप चुनिएको थियो। सर्वम एआइ, सोकेट एआइ, ज्ञानी एआइ र गण एआइ।
1. इण्डियाएआइ फ्युचरस्किल्स
यस स्तम्भले एआइ-कुशल पेशेवर तयार गर्दछ। 500 पीएचडी फेलो, 5,000 स्नातकोत्तर अनि 8,000 स्नातक छात्रलाई सहायता प्रदान गर्दछ। जुलाई 2025 सम्म, 200 भन्दा धेरै छात्रलाई फेलोशीप प्राप्त भएको थियो। छब्बीस संस्थानले पीएचडी छात्र सामेल गरेको थियो। टियर-2 र टियर-3 शहरहरूमा डाटा अनि एआइ ल्याब स्थापित गरिँदैछ। एनआइईएलआइटीका साथ 27 ल्याबको पहिचान गरिएको छ। राज्य अनि केन्द्र शासित प्रदेशहरूले ल्याबको निम्ति 174 आइटीआइ अनि पोलिटेक्निकलाई मनोनित गरेका छन्।
1. इण्डियाएआइ स्टार्टअप फाइनेन्सिङ
यस स्तम्भले एआइ स्टार्टअप्सलाई वित्तीय सहायता प्रदान गर्दछ। इण्डियाएआइ स्टार्टअप्स ग्लोबल प्रोग्राम मार्च 2025 मा शुभारम्भ गरिएको थियो। यस स्टेशनले एफ अनि एचईसी पेरिसको सहयोगमा 10 भारतीय स्टार्टअप्सलाई युरोपीय बजारसम्म विस्तार गर्न मद्दत गर्दछ।
1. सुरक्षित अनि विश्वसनीय एआइ
यस स्तम्भले सुदृढ शासनका साथ जिम्मेवार एआइ अङ्गीकरण सुनिश्चित गर्दछ। पहिलो चरणमा आठ परियोजना चयन गरिएको थियो। यी परियोजना मशिन अनलर्निङ, पूर्वाग्रह शमन, निजता संरक्षित मशिन लर्निङ, व्याख्यात्मकता, अडिटिङ तथा शासन परीक्षणमा केन्द्रित छन्। जोस्रो चरणमा 400 भन्दा धेरै आवेदन प्राप्त भएको थियो। इण्डियाएआइ सेफ्टी इन्स्टिट्युटमा सामेल हुनका लागि भागीदार संस्थानहरूको निम्ति 9 मई 2025 को दिन रुचिपत्र प्रकाशित गरिएको थियो।
इण्डिया मोबाइल कङ्ग्रेस 2025 मा एआइ
नवौं इण्डिया मोबाइल कङ्ग्रेसमा आर्टिफिशियल इन्टेलिजेन्स मुख्य विषय रहेको थियो, जसको उद्घाटन प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीद्वारा 8 अक्टोबर 2025 को दिन यशोभूमि, नयाँ दिल्लीमा गरिएको थियो। दूरसञ्चार विभाग अनि सीओएआइद्वारा आयोजित यो कार्यक्रम “इनोभेट टु ट्रान्सफर्म” ध्येयवाक्य अन्तर्गत 8 देखि 11 अक्टोबरसम्म चलेको थियो।
आइएमसी 2025 मा अन्तरराष्ट्रिय एआइ शिखर सम्मेलनसहित 6 प्रमुख वैश्विक शिखर सम्मेलन सामेल छ, जसले नेटवर्क, सेवा अनि आगामी पिँढीको डिजिटल पूर्वाधारमा एआइको परिवर्तनकारी भूमिकामाथि प्रकाश पारेको थियो। एआइ, 5-जी, 6-जी, स्मार्ट मोबिलिटी, साइबर सुरक्षा, क्वान्टम कम्प्युटिङ र हरित प्रौद्योगिकीको 1,600 भन्दा धेरै नयाँ उपयोग-मामिला 100 भन्दा धेरै सत्र अनि 800 भन्दा धेरै वक्ताको माध्यमद्वारा प्रदर्शित गरिएको थियो।
यस कार्यक्रममा 150 देशका 1.5 लाखभन्दा धेरै आगन्तुक, 7,000 वैश्विक प्रतिनिधि अनि 400 कम्पनी सामेल भएका थिए। एआइ अनि डिजिटल प्रौद्योगिकीको भविष्यलाई आकार दिनका लागि कार्यक्रमले नवप्रवर्तक स्टार्टअप्स, नीति निर्माता अनि उद्योगका दिग्गजहरूलाई एक साथ लिएर आएको थियो।
अन्य प्रमुख सरकारी पहल तथा नीतिगत प्रयास
भारत सरकारले कैयौं परिवर्तनकारी पहलको माध्यमद्वारा आफ्नो आर्टिफिशियल इन्टेलिजेन्स भिजनलाई कार्यरूप दिइरहेको छ। यो प्रयास सुदृढ एआइ परितन्त्रको निर्माण, नवाचारलाई बढावा दिनु र प्रौद्योगिकीले समाजको हरेक वर्गलाई सुनिश्चित लाभ प्रदान गर्ने बनाउन केन्द्रित छ। विश्व स्तरीय अनुसन्धान केन्द्र बनाउनुदेखि लिएर घरेलु एआइ मोडल विकसित गर्नुसम्म, सरकारको दृष्टिकोण नीति, पूर्वाधार अनि क्षमता निर्माणलाई समान रूपले जोड्दछ।
एआइको निम्ति उत्कृष्टता केन्द्र
अनुसन्धान सञ्चालित नवाचारलाई प्रोत्साहित गर्नका लागि सरकारले स्वास्थ्य सेवा, कृषि अनि चिरस्थायी शहरहरू जस्ता प्रमुख क्षेत्रमा तीन उत्कृष्टता केन्द्र (सीओई) स्थापित गरेको छ। बजेट 2025 मा शिक्षाको निम्ति चौथो उत्कृष्टता केन्द्र घोषणा गरिएको थियो। यी केन्द्रहरू सहयोगात्मक संस्थानका रूपमा कार्य गर्नका लागि तयार गरिएको छ, जहाँ शिक्षा, उद्योग अनि सरकारी संस्थानले मिलेर स्केलेबल एआइ समाधान विकसित गर्दछन्। यसका साथै युवाहरूलाई उद्योग सम्बन्धी एआइ कौशल प्रदान गर्न र भविष्यको निम्ति तयार कार्यबल निर्माण गर्नका लागि पाँचवटा कौशल विकासको राष्ट्रिय उत्कृष्टता केन्द्र पनि स्थापित गरिएका छन्।
एआइ योग्यता ढाँचा
यस ढाँचाले सरकारी अधिकारीहरूलाई संरचित प्रशिक्षण प्रदान गर्दछ, जसबाट आवश्यक एआइ कौशल हासिल गर्न र नीति निर्माण अनि शासनमा त्यसको उपयोग गर्न मद्दत प्राप्त हुँदछ। वैश्विक मानक अनुरूप तयार गरिएको, यस ढाँचाले भारतको सार्वजनिक क्षेत्र एआइ सञ्चालित भविष्यको निम्ति सूचित, सक्रिय अनि तयार रहने सुनिश्चित गर्दछ।
इण्डियाएआइ स्टार्टअप्स ग्लोबल एक्सलरेशन प्रोग्राम
पेरिसस्थित स्टेशन एफ एवं एचईसी पेरिसका साथ साझेदारीमा शुरु गरिएको यस कार्यक्रमले दस प्रतिभाशाली भारतीय एआइ स्टार्टअप्सलाई वैश्विक विशेषज्ञता, नेटवर्क अनि संसाधनसम्म पहुँच प्रदान गरी समर्थन गर्दछ। यसको उद्देश्य भारतीय नवप्रवर्तहरूलाई अन्तरराष्ट्रिय स्तरमा प्रतिस्पर्धा गर्न र आफ्नो वैश्विक उपस्थिति विस्तार गर्नुरहेको छ।
सर्वम एआइ – स्मार्टर आधार सेवा
बङ्गलुरूस्थित कम्पनी, सर्वम एआइले उन्नत एआइ अनुसन्धानलाई व्यावहारिक शासन समाधानमा परिवर्तित गरिरहेको छ। भारतीय विशिष्ट पहिचान प्राधिकरण (युआइडीएआइ) सँग साझेदारीमा, यसले आधार सेवालाई बढी स्मार्ट अनि सुरक्षित बनाउन जेनरेटिभ एआइ उपयोग गरिरहेको छ। अप्रेल 2025 मा सर्वम एआइलाई भारतको सोभरेन एलएलएम ईकोसिस्टम बनाउने स्वीकृति प्राप्त भएको थियो, जुन ओपन सोर्स मोडल हो, जसलाई सार्वजनिक सेवा वितरण उत्तम बनाउन र डिजिटल विश्वासलाई बढावा दिनका लागि तयार गरिएको हो।
भाषिणी – डिजिटल समावेशनको निम्ति आवाज
भाषिणी एउटा एआइ सञ्चालित प्लेटफर्म हो, जसले कैयौं भारतीय भाषामा अनुवाद अनि वाक् उपकरण प्रदान गरी भाषा सम्बन्धी बाधाहरू हटाउँदछ। यसले नागरिकलाई डिजिटल सेवासम्म सुगमताका साथ पुग्न मद्दत गर्दछ, चाहे उनी पढ्न वा लेख्न सहज नै किन नहोस्। जून 2025 मा डिजिटल इण्डिया भाषिणी प्रभाग अनि रेलवे सूचना प्रणाली केन्द्रले (सीआरआइएस) सार्वजनिक रेलवे प्लेटफर्ममा बहुभाषी एआइ समाधान तैनाथ गर्नका लागि एउटा सम्झौता ज्ञापनमा हस्ताक्षर गरेको थियो।
जुलाई 2022 मा आफ्नो शुरुवातपछि, भाषिनीले दस लाखभन्दा धेरै डाउनलोड पार गरिसकेको छ भने यसले 20 भारतीय भाषालाई समर्थन गर्नका साथै 350 भन्दा धेरै एआइ मोडललाई एकिकृत गर्दछ। 450 भन्दा धेरै सक्रिय ग्राहकका साथ, यसले डिजिटल समावेशनलाई बढावा दिनका अतिरिक्त भाषिक विभाजनलाई पाट्ने काम जारी राखेको छ।
भारतजेन एआइ – भारतको बहुभाषी एआइ मोडल
2 जून, 2025 को दिन भारतजेन शिखर सम्मेलनमा शुभारम्भ गरिएको भारतजेन एआइ पहिलो सरकारी वित्तपोषित, स्वदेशी मल्टीमोडल बृहत् भाषा मोडल हो। यसले 22 भारतीय भाषालाई समर्थन गर्दछ र टेक्स्ट, स्पीच अनि ईमेजलाई बुझेर एकिकृत गर्दछ।
घरेलु डाटासेटको उपयोग गरी निर्मित भारतजेनले भारतको सांस्कृतिक विविधतालाई दर्शाउँछ भने स्टार्टअप्स अनि शोधार्थीहरूलाई भारतीय आवश्यकता अनुरूप एआइ समाधान तयार गर्न साझा मञ्च पनि प्रदान गर्दछ।
भारत एआइ प्रभाव शिखर सम्मेलन 2026
भारतले फेब्रुअरी 2026 मा एआ प्रभाव शिखर सम्मेलन (एआइ इम्प्याक्ट समिट) आयोजित गर्नेछ। यस शिखर सम्मेलनले भारतको एआइ क्षमता प्रदर्शित गर्नका साथै विभिन्न क्षेत्रमा नवाचारलाई प्रोत्साहित गर्नेछ। 18 सेप्टेम्बर 2025 को दिन भारतले यस आयोजनका व्यक्ति अनि प्रमुख पहलहरूको अनावरण गरेको थियो।
प्रमुख पहल यस प्रकार छन् :
• एआइ पिच फेस्ट (उडान) : विश्वभरीका एआइ स्टार्टअप्सको निम्ति एउटा मञ्च, जसको ध्यान महिला नेता, दिव्याङ्ग परिवर्तनकर्ता छन्।
• युवा, महिला अनि अन्य प्रतिभागीका लागि वैश्विक नवाचार चुनौती : ती एआइ सञ्चालित समाधानलाई बढावा दिनका लागि पहल, जसले विभिन्न क्षेत्रमा वास्तविक विश्वका सार्वजनिक चुनौतीलाई समाधान गर्दछन्।
• अनसुन्धान सङ्गोष्ठी : नवीनतम एआइ अनुसन्धानलाई प्रदर्शित गर्न र भारत, ग्लोबल साउथ अनि व्यापक अन्तरराष्ट्रिय समुदायका अग्रणी शोधार्थीलाई आफ्नो कार्य प्रस्तुत गर्न, विधि अनि साक्ष्यको आदान-प्रदान गर्न तथा सहयोगलाई प्रोत्साहित गर्नका लागि सभा।
• एआइ एक्सपो : यो एक्सपो जिम्मेवार इन्टेलिजेन्समाथि केन्द्रित हुनेछ र यसमा भारत अनि 30 भन्दा धेरै देशका 300 भन्दा बढी प्रदर्शक सामेल हुनेछन्।
शिखर सम्मेलनका व्यक्ति अनि प्रमुख पहलको अनावरण गरिने यस कार्यक्रममा भारत-विशिष्ट डाटामा प्रशिक्षित स्वदेशी एआइ मोडल बनाउनका लागि आठ नयाँ बुनियादी मोडल पहल पनि शुभारम्भ गरिनेछ। एउटा अन्य प्रमुख फोकस एआइ डाटा ल्याब्समाथि थियो, जसमा सम्पूर्ण भारतमा तीस ल्याब्स शुरु गरिएको थियो, जसबाट 570 ल्याबको नेटवर्क बनेको थियो। पहिलो 27 ल्याब राष्ट्रिय ईलेक्ट्रनिक्स एवं सूचना प्रौद्योगिकी संस्थान (एनआइईएलआइटी) सँगको साझेदारीमा स्थापित गरिएको थियो। यी ल्याबहरूले इण्डियाएआइ मिशनको फ्युचरस्किल्स पहल अन्तर्गत बुनियादी एआइ अनि डाटा प्रशिक्षण प्रदान गर्दछन्।
यस कार्यक्रममा इण्डियाएआइ फेलोशीप प्रोग्राम अनि पोर्टल पनि विस्तार गरियो, जसबाट 13,500 स्कलर्सलाई सहायता प्राप्त हुनेछ। यसमा सबै विषयका 8,000 स्नातक, 5,000 स्नातकोत्तर र 500 पीएचडी शोधकर्ता सामेल छन्। अब ईञ्जिनियरिङ, चिकित्सा, कानुन, वाणिज्य, व्यवसाय अनि मुक्त कला जस्ता क्षेत्रका विद्यार्थीलाई फेलोशीप उपलब्ध छ।
दैनन्दिन जीवन अनि कार्यमा एआइ
कृत्रिम बुद्धिमत्ताले नवाचारको नयाँ लहर चलाइरहेको छ, जसले स्वास्थ्य सेवा अनि खेतीदेखि लिएर शिक्षा, शासन अनि जलवायु पूर्वानुमानसम्म, दैनिक जीवनको हरेक पक्षलाई प्रभावित गर्दछ। यसले डाक्टरलाई बिमारी तेजीका साथ निदान गर्न, किसानहरूलाई डाटा आधारित निर्णय लिन सहायता गर्न, विद्यार्थीहरूलाई सिकाईको परिणाम राम्रो बनाउन र शासनलाई बढी कुशल तथा पारदर्शी बनाउन पनि मद्दत गर्दछ।
यस परिवर्तनको केन्द्रमा लार्ज ल्याङवेज मोडल (एलएलएम) छ। यो एउटा उन्नत एआइ सिस्टम हो, जसले विशाल मात्रामा डाटाबाट सिकेर मानव जस्तो टेक्स्ट बुझेर तयार गर्दछ। एलएलएमले नै च्याटबोट, अनुवाद उपकरण अनि परोक्ष सहायतालाई सम्भव बनाउँदछ। यसले मानिसका लागि आफ्नो भाषामा जानकारी खोज्न, सरकारी सेवाको उपयोग गर्न र नयाँ कौशल सिक्न सजिलो बनाउँदछ।
एआइप्रति भारतको दृष्टिको प्रौद्योगिकीभन्दा अघि बढ्दै समावेशिता अनि सशक्तिकरणसम्म जाँदछ। राष्ट्रिय पहल अनि वैश्विक सहयोगको माध्यमद्वारा एआइको उपयोग वास्तविक संसारका चुनौतीहरू समाधान गर्न, सार्वजनिक सेवालाई उत्तम बनाउन र प्रत्येक नागरिकका लागि अवसरहरू बढी सुलभ बनाउनका लागि गरिँदैछ। ग्रामीण स्वास्थ्य सेवामा सुधार र मौसमको भविष्यवाणी गर्नुदेखि लिएर अदालतको फसेलालाई क्षेत्रीय भाषामा अनुवाद गर्नुसम्म, डिजिटल रूपमा सशक्त अनि समतामूलक भारत निर्माणको प्रगतिको शक्तिशाली प्रवर्तकका रूपमा एआइको उदय भइरहेको छ।
केही प्रमुख क्षेत्र, जहाँ दैनन्दिन जिन्दगीमा सुधार गरिरहेका छन्, ती हुन् :
स्वास्थ्य रक्षा
एआइले स्वास्थ्य सेवाको वितरणमा परिवर्तन ल्याइरहेको छ। यसले डाक्टरहरूलाई बिमारी चाँडै पत्तो लगाउन, मेडिकल स्क्यानको विश्लेषण गर्न र व्यक्तिगत उपचारबारे सुझाउ दिन मद्दत गर्दछ। एआइद्वारा सञ्चालित टेलिमेडिसिन प्लेटफर्मले ग्रामीण क्षेत्रका रोगीहरूलाई शीर्ष अस्पतालका विशेषज्ञहरूसँग जोड्दछ, जसबाट समय अनि लागतको बचत हुनका साथै हेरचाहको गुणस्तरमा सुधार आउँदछ। स्वास्थ्य सेवामा सुरक्षित अनि नैतिक एआइलाई बढावा दिनका लागि वैश्विक संस्था, हेल्थएआइमा भारतको भागीदारी र आइसीएमआर तथा इण्डियाएआइको बेलायत अनि सिङ्गापुर जस्ता देशका साथ सहयोगद्वारा जिम्मेवार नवाचार अनि वैश्विक सर्वोत्तम पद्धति सुनिश्चित गरिँदैछ।
कृषि
किसानहरूका लागि एआइ एउटा विश्वसनीय डिजिटल साथी हो। यसले मौसमको भविष्यवाणी गर्नका साथै कीराहरूको आक्रमणको पत्तो लगाई सिञ्चाई वा रोपाईको निम्ति सर्वोत्तम समयबारे सुझाउ दिन्छ। कृषि एवं किसान कल्याण मन्त्रालयले किसान ई-मित्र जस्ता पहलको माध्यमद्वारा एआइको उपयोग गरिरहेको छ, जुन आभासी सहायक हो र किसानहरूलाई पीएम किसान सम्मान निधि जस्ता सरकारी योजनासम्म पुग्न मद्दत गर्दछ।
राष्ट्रिय कीरा निगरानी प्रणाली अनि फसल स्वास्थ्य निगरानी उपग्रह डाटा, मौसम निविष्टि एवं माटोको विश्लेषण संयोजित गरी तुरुन्तै सल्ला प्रदान गर्दछ, जसबाट उब्जनी अनि आमदानी सुरक्षामा सुधार आउँदछ।
शिक्षा एवं कौशल विकास
शिक्षालाई बढी समावेशी, आकर्षक अनि भविष्य अनुरूप तयार गर्नका लागि भारतीय शिक्षा प्रणालीमा कृत्रिम बुद्धिमत्तालाई एकिकृत गरिँदैछ। राष्ट्रिय शिक्षा नीति (एनईपी), 2020 अन्तर्गत केन्द्रिय माध्यमिक शिक्षा बोर्डले (सीबीएसई) कक्षा 6 देखि 15 घण्टाको कृत्रिम बुद्धिमत्ता कौशल मोड्युल र कक्षा 9 देखि 12 सम्म वैकल्पिक एआइ विषय प्रदान गर्दछ। एनसीईआरटीको डिजिटल लर्निङ प्लेटफर्म दीक्षाले विशेष गरी दृष्टिहीन शिक्षार्थीहरूको निम्ति सुगमता बढाउन भिडियोमा कीवर्ड खोज अनि जोडले पढ्ने सुविधा जस्ता एआइ उपकरणको उपयोग गर्दछ।
यसबाहेक, ईलेक्ट्रनिकी एवं सूचना प्रौद्योगिकी मन्त्रालय अन्तर्गत राष्ट्रिय ई-गभर्नेन्स प्रभागले (एनईजीडी) आफ्नो सहयोगीहरूका लागि मिलेर युवाआइ – युथ फर उन्नति एण्ड विकास (उन्नति एवं विकासका लागि युवा) नामक राष्ट्रिय कार्यक्रम लागू गरेको छ, जसको उद्देश्य कक्षा 8 देखि 12 सम्मका विद्यार्थीलाई समावेशी तरिकाले एआइ अनि सामाजिक कौशल प्रदान गर्नुरहेको छ। यस कार्यक्रमले विद्यार्थीलाई आठवटा विषयगत क्षेत्र – कृषि, आरोग्य, शिक्षा, पर्यावरण, परिवहन, ग्रामीण विकास, स्मार्ट सिटी र विधि एवं न्यायमा एआइ कौशल सिक्न र लागू गर्नका लागि मञ्च प्रदान गर्दछ, जसबाट उनीहरूलाई वास्तविक संसारका चुनौतीको निम्ति एआइ सञ्चालित समाधान विकसित गर्न सक्षम बनाउन सकिनेछ।
शासन एवं न्याय
एआइले शासन अनि लोक सेवा प्रदान गर्ने प्रक्रियालाई नयाँ रूप दिइरहेको छ। भारतको सर्वोच्च न्यायालय अनुसार ई-कोट्र परियोजनाको तेस्रो चरण अन्तर्गत न्याय प्रणालीलाई बढी कुशल अनि सुलभ बनाउनका लागि आधुनिक प्रौद्योगिकीहरू एकिकृत गरिँदैछ। अनुवाद, पूर्वानुमान, प्रशासनिक दक्षता, स्वचालित फाइलिङ, इन्टेलिजेन्ट सेड्युलिङ र च्याटबोटको माध्यमद्वारा सञ्चारमा एआइ अनि यसको उपसमूह जस्तै मशिन लर्निङ, अप्टिकल क्यारेक्टर रिकग्निशन र नेचुरल ल्याङवेज प्रोसेसिङको उपयोग गरिँदैछ।
उच्च न्यायालयहरूमा एआइ अनुवाद समितिले सर्वोच्च न्यायालय अनि उच्च न्यायालयका निर्णयहरूलाई स्थानीय भाषाहरूमा अनुवादको निगरानी गरिरहेको छ। ई-एचसीआर र ई-आइएल जस्ता डिजिटल कानुनी प्लेटफर्मले अब नागरिकहरूलाई कैयौं क्षेत्रीय भाषामा निर्णयसम्म अनलाइन पहुँच प्रदान गर्दछ, जसबाचट न्याय प्रदान गर्न बढी पारदर्शी अनि समावेशी बनेको छ।
मौसम पूर्वानुमान एवं जलवायु सेवा
कृत्रिम बुद्धिमत्ताले प्राकृतिक घटनाहरूको भविष्यवाणी गर्न र त्यस अनुसार जवाफी तयारी गर्न भारतको क्षमतालाई सुदृढ बनाइरहेको छ। भारतीय मौसम विभागले वर्षा, कुइरो, चट्याङ अनि डँडेलोको भविष्यवाणीको निम्ति एआइ आधारित मोडलको उपयोग गर्दछ। उन्नत ड्वोरक तकनिकीले चक्रवातको तीव्रता अनुमान लगाउन मद्दत गर्दछ भने आगामी एआइ च्याटबोट, मौसमजीपीटीले किसान एवं आपदा प्रबन्धन अभिकरणलाई वास्तविक समयमा मौसम अनि जलवायु सम्बन्धी सल्लाह दिनेछ।
के एआइले गर्दा बेरोजगारी बढ्नेछ?
एआइलाई प्रायः नोकरीको निम्ति खतराका रूपमा हेर्ने गरिन्छ, तर वास्तवमा यसले नयाँ प्रकारको अवसर सिर्जना गरिरहेको छ। न्यासकमको प्रतिवेदन “एडभान्सिङ इण्डियाज एआइ स्किल्स (अगस्त 2024)” अनुसार, भारतको एआइ प्रतिभा आधार 2027 सम्म करिब 6 देखि 6.5 लाख पेशेवरसम्म बढेर 15 प्रतिशतको चक्रवृद्धि वार्षिक वृद्धि दरबाट बढेर 12.5 लाखभन्दा धेरै पुग्ने आशा गरिएको छ।
डाटा साइन्स, डाटा क्युरेशन, एआइ ईञ्जिनियरिङङ अनि एनालिटिक्स जस्ता क्षेत्रमा एआइको माग बढिरहेको छ। अगस्त 2025 सम्म करिब 8.65 लाख प्रार्थीले विभिन्न उदीयमान प्रौद्योगिकी पाठ्यक्रममा नाम दर्ता गरी प्रशिक्षण प्राप्त गरेका थिए, जसमा एआइ अनि बिग डाटा एनालिटिक्समा 3.20 लाख सामेल छन्।
भविष्यका लागि कार्यबल तयार गर्न ईलेक्ट्रनिकी एवं सूचना प्रौद्योगिकी मन्त्रालयले फ्युचरस्किल्स प्राइम नामक एउटा राष्ट्रिय कार्यक्रम शुरु गरेको छ, जुन एआइसहित 10 नयाँ अनि उदीयमान प्रविधिमा आइटी विशेषज्ञको कौशल विकास एवं उन्नयनमा केन्द्रित छ। अगस्त 2025 सम्म फ्युचरस्किल्स प्राइम पोर्टलमा 18.56 लाखभन्दा धेरै प्रार्थीले पञ्जिकरण गराएका थिए, र 3.37 लाखभन्दा धेरैले सफलतापूर्वक आफ्नो पाठ्यक्रम पूरा गरेका थिए।
समावेशी सामाजिक विकासको निम्ति एआइ
नीति आयोगको प्रतिवेदन “समावेशी सामाजिक विकासको निम्ति कृत्रिम बुद्धिमत्त (अक्टोबर 2025)”-ले भारतको अनौपचारिक कार्यबललाई सशक्त बनाउनका लागि प्रौद्योगिकीको उपयोगको एउटा मार्गचित्र प्रस्तुत गर्दछ। यसमा एउटा महत्त्वपूर्ण प्रश्न सोधिएको छ – विश्वको सबैभन्दा उन्नत प्रौद्योगिकी सबैभन्दा उपेक्षित श्रमिकसम्म कसरी पुग्नसक्दछ, जसबाट तिनले आफ्नो बाधाहरू पार गर्नसकून् र भारतको विकास गाथामा आफ्नो स्थान बनाउन सकून्?
यो प्रतिवेदन अनौपचारिक क्षेत्रका कामगारहरूको वास्तविक जीवनको अनुभवमा आधारित छ। यसले राजकोटको एकजना घरेलु स्वास्थ्य सेवा सहायक, दिल्लीका एक मिस्त्री, एक किसान अनि कैयौं अन्य मानिसका चुनौती अनि आकाङ्क्षालाई दर्शाउँछ। यस कथाले लगातार आउने बाधालाई दर्शाउँछ, तर साथै अपार सम्भावनाहरूलाई पनि दर्शाउँछ, जसलाई सोच-विचार गरी प्रयोग गरिएका प्रौद्योगिकीले उजागर गर्नसक्दछ। यी लाखौं मानिसका लागि प्रौद्योगिकीले तिनीहरूको कौशलको स्थान लिनुको साटो त्यसतर्फ बढ्नुपर्नेछ।
मार्गचित्रमा कसरी एआइ, इन्टरनेट अव् थिङ्स, ब्लकचेन, रोबोटिक्स र इमर्सिभ लर्निङले भारतका 49 करोड अनौपचारिक कामगारको सामु आउने व्यवस्थागत बाधाहरू हटाउन सक्दछ भन्ने चर्चा गरिएको छ। यसमा वर्ष 2035 सम्म, भोइस फर्स्ट एआइ इन्टरफेसले भाषा अनि साक्षरता भधाहरू हटाउन सक्नेछ भन्ने भविष्यको कल्पना गरिएको छ। स्मार्ट कन्ट्रेक्टले समयमा अनि पारदर्शी भुक्तानी सुनिश्चित गर्नेछ। माइक्रो क्रिडेन्सियल अनि अन डिमाण्ड लर्निङले कामगारहरूलाई आफ्नो महत्त्वकाङ्क्षा अनुसार कौशल बढाउन मद्दत गर्नेछ।
यस परिकल्पनाको मूल डिजिटल श्रमसेतु मिशन हो, जुन भारतको अनौपचारिक क्षेत्रका लागि अग्रणी तकनिकीलाई व्यापक परिमाणमा लागू गर्ने राष्ट्रिय पहल हो। यो मिशन व्यक्ति आधारित वा क्षेत्र आधारित प्राथमिकता, राज्य सञ्चालित कार्यान्वयन, नियामक सक्षमता अनि रणनीतिक साझेदारीमा केन्द्रित छ, जसबाट सामर्थ्य अनि व्यापक स्वीकृति सुनिश्चित गर्नसकिनेछ। यो सुदृढ बहुस्तरीय प्रभाव मूल्याङ्कन ढाँचाद्वारा निर्देशित भई सरकार, उद्योग अनि नागरिक समाजलाई सङ्गठित गर्नेछ।
प्रतिवेदनमा यस समावेशी डिजिटल उछाललाई हासिल गर्नका लागि आशावादभन्दा अरू बढी आवश्यक रहने कुरामाथि जोड दिइएको छ। यसमा अनुसन्धान एवं विकास, लक्षित कौशल कार्यक्रम र सुदृढ नवाचार परितन्त्रमा निवेशको आवश्यकता रहेको बताइएको छ। आधार, युपीआइ र जनधन जस्ता डिजिटल सार्वजनिक पूर्वाधारको क्षेत्रमा भारतको पछिल्लो सफलताले समावेशी, व्यापक मञ्च सम्भव रहेको दर्शाउँछ।
प्रस्तावित कार्यान्वयन मार्गचित्र
चरण -1 (2025-2026) : मिशन अभिविन्यास
स्पष्ट लक्ष्य, समय सीमा र मापनीय परिणामका साथ मिशन चार्टरको प्रारूप तयार गर्नु। प्राथमिकता निर्धारित गर्नु र उद्देश्यलाई परिभाषित गर्नका लागि सरकार, उद्योग, शिक्षा जगत अनि नागरिक समाजका हितधारकहरूलाई सामेल गरिनेछ।
चरण - 2 (2026-2027) : संस्थागत ढाँचा अनि शासन संरचना
अन्तर श्रेत्रीय शासन संरचना, नेतृत्त्वकारी भूमिका अनि कार्यान्वयनको रूपरेखाको स्थापन। यस चरणले घरेलु नवाचार अनि सार्वजनिक निजी भागीदारीलाई बढावा दिँदै कानुनी, नियामक अनि डिजिटल पूर्वाधारको तयारीमाथि पनि ध्यान केन्द्रित गर्नेछ।
चरण - 3 (2027-2029) : प्रायोगिक अनि चयनित कार्यक्रमहरूको शुभारम्भ
उच्च तत्परता रहेका क्षेत्रमा वास्तविक परिस्थितिको समाधानको परीक्षण गर्न प्रायोगिक परियोजना लागू गरिनेछ। सुगम्यता अनि अन्तिम चरण अपनाउन (लास्ट माइल एडप्सन) प्राथमिकता दिइनेछ, जसको निम्ति सशक्त निगरानी अनि मूल्याङ्कन ढाँचा तयार गरिनेछ।
चरण - 4 (2029 देखि अघि) : राष्ट्रव्यापी रोलआउट अनि एकिकरण
सिद्ध समाधानलाई राज्य अनि शहरहरूमा लागू गरिनेछ। स्थानीय अनुकूलनबाट क्षेत्रीय प्रासङ्गिकता अनि विभिन्न क्षेत्रमा श्रमिकको गतिशीलता सुनिश्चित हुनेछ। यस चरणको उद्देश्य मिशनलाई संस्थागत बनाउनका साथै यसको लाभ व्यापक स्तरमा कायम राख्नु हुनेछ।
यस मिशनको लक्ष्य वर्ष 2035 सम्म भारतलाई समावेशी एआइ परिनियोजनमा वैश्विक दिग्गजका रूपमा स्थापित गर्नुरहेको छ। यसको उद्देश्य प्रौद्योगिकीले विकासलाई गति मात्र नदिएर आजीविकालाई पनि सुदृढ बनाउनुपर्नेछ, अवसरहरूसम्म पहुँच खोल्नका साथै समतामूलक एवं सशक्त डिजिटल अर्थव्यवस्थातर्फ देशको यात्रामा सहयोग गर्नु रहनेछ।
निष्‍कर्ष
एआइको क्षेत्रमा भारतको यात्राले स्पष्ट दृष्टि अनि निर्णायक कार्वाहीलाई दर्शाउँछ। कम्प्युटिङ पूर्वाधारको विस्तारदेखि लिएर घरेलु मोडलहरूलाई बढावा दिनु र स्टार्टअप्सलाई समर्थन दिनु, देशले सुदृढ एआइ परितन्त्रको निर्माण गरिरहेको छ, जसले नागरिकहरूलाई लाभान्वित गर्नका साछा नवाचारलाई पनि बढाव दिँदछ। कृषि, स्वास्थ्य सेवा, शिक्षा अनि शासनको क्षेत्रमा गरिएका पहलहरूको व्यावहारिक अनुप्रयोगले वास्तविक प्रभाव दर्शाउँछ। इण्डियाएआइ मिशन, डिजिटल श्रमसेतु र आधारभूत मोडलको विकास जस्ता रणनीतिक पहलले नवाचार प्रत्येक नागरिकसम्म पुग्नका साथै अनुसन्धान, कौशल अनि उद्यमिताले प्रोत्साहन पाउने सुनिश्चित गरिरहेको छ। यस प्रयासले भारतलाई एउटा वैश्विक एआइ दिग्गजका रूपमा स्थापित हुनका साथै विकसित भारत@2047 को परिकल्पनालाई अघि बढाउन बलियो आधार प्रदान गर्दछ।
सन्दर्भ :
ईलेक्ट्रनिकी एवं सूचना-प्रौद्योगिकी मन्त्रालय
सञ्चार मन्त्रालय
विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी विभाग
कृषि एवं किसान कल्याण मन्त्रालय
नीति आयोग

PIB Backgrounder
Transforming India with AI
Over ₹10,300 crore investment & 38,000 GPUs powering inclusive innovation
12 OCT 2025 4:42PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• 10,300+ crore allocated over five years for IndiaAI Mission with 38,000 GPUs deployed.
• 6 million people are employed in the tech and AI ecosystem.
• Tech sector is projected to cross $280 billion in revenue this year.
• AI could add $1.7 trillion to India’s economy by 2035.
Introduction
India stands at the cusp of a new era powered by Artificial Intelligence (AI), where technology is transforming lives and shaping the nation’s progress. AI is no longer limited to research labs or big corporations. It is reaching citizens at every level. From improving healthcare access in remote areas to helping farmers make informed crop decisions, AI is making daily life simpler, smarter, and more connected. It is revolutionising classrooms through personalised learning, making cities cleaner and safer, and enhancing public services through faster, data-driven governance.
Initiatives such as the IndiaAI Mission and the Centres of Excellence for AI are at the heart of this transformation. They are expanding access to computing power, supporting research, and helping startups and institutions create solutions that directly benefit people. India’s approach focuses on making AI open, affordable, and accessible, ensuring that innovation uplifts society as a whole.
What is Artificial Intelligence?
Artificial Intelligence (AI) is the ability of machines to perform tasks that normally require human intelligence. It enables systems to learn from experience, adapt to new situations, and solve complex problems independently. AI uses datasets, algorithms, and large language models to analyse information, recognise patterns, and generate responses. Over time, these systems improve their performance, allowing them to reason, make decisions, and communicate in ways similar to humans.
This inclusive vision is also reflected in NITI Aayog’s report, AI for Inclusive Societal Development (October 2025). The report shows how AI can empower India’s 490 million informal workers by expanding access to healthcare, education, skilling, and financial inclusion. It highlights how AI-driven tools can boost productivity and resilience for millions who form the backbone of India’s economy. The report also stresses that technology can bridge deep social and economic divides, ensuring that the benefits of AI reach every citizen.
AI Ecosystem in India at Present
• India’s technology sector is expanding rapidly, with annual revenues projected to cross USD 280 billion this year.
• Over. 6 million people are employed in the tech and AI ecosystem.
• The country hosts 1,800+ Global Capability Centres, including more than 500 focused on AI.
• India has around 1.8 lakh startups, and nearly 89% of new startups launched last year used AI in their products or services.
• On the NASSCOM AI Adoption Index, India scores 2.45 out of 4, showing that 87% of enterprises are actively using AI solutions.
• Leading sectors in AI adoption include industrial and automotive, consumer goods and retail, banking, financial services and insurance, and healthcare. Together they contribute around 60 percent of AI’s total value.
• About 26% of Indian companies have achieved AI maturity at scale, according to a recent BCG survey.
As India builds an inclusive AI ecosystem, its growing global recognition reflects this progress. Rankings such as the Stanford AI Index place India among the top four countries in AI skills, capabilities, and policies. The country is also the second-largest contributor to AI projects on GitHub, highlighting the strength of its developer community. With a strong STEM workforce, expanding research ecosystem, and growing digital infrastructure, India is positioning itself to harness AI for economic growth, societal progress, and the long-term vision of Viksit Bharat by 2047.
IndiaAI Mission
Guided by the vision of “Making AI in India and Making AI Work for India”, the Cabinet approved the IndiaAI Mission in March 2024, with a budget outlay of ₹10,371.92 crore over five years.[2] The mission marks a defining step towards making India a global leader in Artificial Intelligence.
Since its launch, the mission has made strong progress in expanding the country’s computing infrastructure. From an initial target of 10,000 GPUs, India has now achieved 38,000 GPUs, providing affordable access to world-class AI resources.[3]
What is a GPU?
A GPU or Graphics Processing Unit is a powerful computer chip that helps machines think faster, process images, run AI programs, and handle complex tasks more efficiently than a regular processor.
Implemented by IndiaAI, an independent business division under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), the mission is building a comprehensive ecosystem that drives innovation, supports startups, strengthens data access, and ensures the responsible use of AI for public good.
A diagram of a company's missionAI-generated content may be incorrect.
The seven pillars of the IndiaAI Mission are[4]:
1. IndiaAI Compute Pillar
This pillar provides high-end GPUs at affordable costs. As mentioned earlier, over 38,000 GPUs have been on boarded. These GPUs are available at a subsidized rate of just ₹65 per hour.
2. IndiaAI Application Development Initiative
This pillar develops AI applications for India-specific challenges. Sectors include healthcare, agriculture, climate change, governance, and assistive learning technologies. Thirty applications have been approved by July 2025. Sector-specific hackathons are organized with ministries and institutions. For example, the CyberGuard AI Hackathon helps develop AI solutions for cybersecurity.
3. AIKosh (Dataset Platform)
AIKosh develops large datasets for training AI models. It integrates data from government and non-government sources. The platform has over 3,000 datasets and 243 AI models across 20 sectors.[5] These resources help developers focus on AI solutions instead of building basic modules. The platform has over 265,000 visits, 6,000 registered users, and 13,000 downloads by July 2025.
4. IndiaAI Foundation Models
This pillar develops India’s own Large Multimodal Models using Indian data and languages. It ensures sovereign capability and global competitiveness in generative AI. IndiaAI received over 500 proposals. In the first phase, four startups were selected: Sarvam AI, Soket AI, Gnani AI, and Gan AI.
5. IndiaAI FutureSkills
This pillar builds AI-skilled professionals. Support is provided to 500 PhD fellows, 5,000 postgraduates, and 8,000 undergraduates. Over 200 students received fellowships by July 2025. Twenty-six institutes onboarded PhD students. Data and AI Labs are being set up in Tier 2 and Tier 3 cities. Twenty-seven labs have been identified with NIELIT. States and UTs nominated 174 ITIs and polytechnics for labs.
6. IndiaAI Startup Financing
This pillar provides financial support to AI startups. The IndiaAI Startups Global program launched in March 2025. It helps 10 Indian startups expand into the European market in collaboration with Station F and HEC Paris.
7. Safe and Trusted AI
This pillar ensures responsible AI adoption with strong governance. Eight projects were selected in the first round. They focus on machine unlearning, bias mitigation, privacy-preserving ML, explainability, auditing, and governance testing. Over 400 applications were received in the second round. An expression of interest was published on 9 May 2025 for partner institutions to join the IndiaAI Safety Institute.
Other Key Government Initiatives and Policy Push
The Government of India is turning its Artificial Intelligence vision into action through a series of transformative initiatives. These efforts are focused on building a robust AI ecosystem, promoting innovation, and ensuring that technology serves every section of society. From creating world-class research hubs to developing homegrown AI models, the government’s approach combines policy, infrastructure, and capacity-building in equal measure.
Centres of Excellence for AI
To encourage research-driven innovation, the government has set up three Centres of Excellence (CoEs) in key sectors such as Healthcare, Agriculture, and Sustainable Cities. A fourth CoE for Education was announced in Budget 2025.[6] These centres are designed to serve as collaborative spaces where academia, industry, and government institutions come together to develop scalable AI solutions. Alongside, five National Centres of Excellence for Skilling have been established to prepare the youth with industry-relevant AI skills, building a future-ready workforce.
AI Competency Framework
This framework provides structured training for government officials, helping them acquire essential AI skills and apply them in policymaking and governance. Designed in line with global benchmarks, it ensures that India’s public sector remains informed, agile, and prepared for the AI-driven future.
IndiaAI Startups Global Acceleration Programme
Launched in partnership with Station F in Paris and HEC Paris, this programme supports ten promising Indian AI startups by giving them access to global expertise, networks, and resources. It aims to help Indian innovators compete at an international level and expand their global footprint.
Sarvam AI: Smarter Aadhaar Services
Sarvam AI, a Bengaluru-based company, is translating advanced AI research into practical governance solutions. In partnership with the Unique Identification Authority of India (UIDAI), it is using generative AI to make Aadhaar services smarter and more secure. In April 2025, Sarvam AI received approval to build India’s Sovereign LLM Ecosystem, an open-source model designed to enhance public service delivery and promote digital trust.
Bhashini: Voice for Digital Inclusion
Bhashini is an AI-powered platform that breaks language barriers by offering translation and speech tools in multiple Indian languages. It helps citizens access digital services easily, even if they are not comfortable reading or writing. In June 2025, the Digital India Bhashini Division and the Centre for Railway Information Systems (CRIS) signed an MoU to deploy multilingual AI solutions across public-facing railway platforms.[7]
Since its launch in July 2022, Bhashini has crossed one million downloads, supports 20 Indian languages, and integrates more than 350 AI models. With 450+ active customers, it continues to promote digital inclusion and bridge linguistic divides.[8]
BharatGen AI: India’s Multilingual AI Model[9]
Launched on 2 June 2025 at the BharatGen Summit, BharatGen AI is the first government-funded, homegrown multimodal large language model. It supports 22 Indian languages and integrates text, speech, and image understanding.
Built using domestic datasets, BharatGen captures India’s cultural diversity and provides a common platform for startups and researchers to create AI solutions tailored to Indian needs.
India AI Impact Summit 2026[10]
India will host the AI Impact Summit in February 2026. The summit will showcase India’s AI capabilities and encourage innovation across sectors. On September 18, 2025, India unveiled the event logo and key flagship initiatives.
The key flagship initiatives are:
• AI Pitch Fest (UDAAN): A platform for AI startups from around the world with a focus on women leaders and differently-abled changemakers.
• Global innovation challenges for youth, women, and other participants: An initiative to promote AI-driven solutions that address real world public challenges across sectors.
• Research symposium: A gathering to showcase latest AI research and bring together leading researchers from India, the Global South, and the wider international community to present their work, exchange methods, and evidence and encourage collaborations.
• AI Expo: This Expo will focus on Responsible Intelligence and will feature 300+ exhibitors from India and 30+ countries.
The event that unveiled the Summit logo and key flagship initiatives also saw the launch of eight new foundational model initiatives to build indigenous AI models trained on India-specific data. Another major focus was the AI Data Labs, with thirty labs launched pan-India, forming a 570-lab network. The first 27 labs were set up in partnership with the National Institute of Electronics and Information Technology (NIELIT). These labs provide foundational AI and data training under the FutureSkills initiative of the IndiaAI Mission.
The IndiaAI Fellowship Program and Portal was also expanded during the event to support 13,500 scholars. This includes 8,000 undergraduates, 5,000 postgraduates, and 500 PhD researchers across all disciplines. Fellowships are now open to students from fields such as engineering, medicine, law, commerce, business, and liberal arts.
AI in Everyday Life and Work
Artificial Intelligence is driving a new wave of innovation that touches every part of daily life, from healthcare and farming to education, governance, and climate prediction. It helps doctors diagnose diseases faster, assists farmers in making data-driven decisions, improves learning outcomes for students, and makes governance more efficient and transparent.
At the heart of this transformation is the Large Language Model (LLM), an advanced AI system that learns from vast amounts of data to understand and generate human-like text. LLMs are what make chatbots, translation tools, and virtual assistants possible. They make it easier for people to find information, use government services, and learn new skills in their own language.
India’s approach to AI goes beyond technology, focusing on inclusion and empowerment. Through national initiatives and global collaborations, AI is being used to solve real-world challenges, enhance public services, and make opportunities more accessible to every citizen. From improving rural healthcare and predicting weather patterns to translating court judgments into regional languages, AI is emerging as a powerful enabler of progress in building a digitally empowered and equitable India.
Some key areas where AI is improving everyday life are:
Healthcare[11]
AI is transforming healthcare delivery. It helps doctors detect diseases early, analyse medical scans, and recommend personalised treatments. Telemedicine platforms powered by AI connect patients in rural areas with specialists in top hospitals, saving time and cost while improving care quality. India’s participation in HealthAI, a global body promoting safe and ethical AI in healthcare, and collaborations between ICMR and IndiaAI with countries like the United Kingdom and Singapore are ensuring responsible innovation and global best practices.
Agriculture[12]
For farmers, AI is a trusted digital companion. It predicts weather, detects pest attacks, and suggests optimal times for irrigation and sowing. The Ministry of Agriculture and Farmers Welfare is using AI through initiatives like Kisan e-Mitra, a virtual assistant that helps farmers access government schemes such as PM Kisan Samman Nidhi.
The National Pest Surveillance System and Crop Health Monitoring combine satellite data, weather inputs, and soil analysis to provide real-time advice that improves yields and income security.
Education and Skilling[13]
AI is being integrated into India’s education system to make learning more inclusive, engaging, and future-ready. Under the National Education Policy (NEP) 2020, the Central Board of Secondary Education (CBSE) offers a 15-hour AI skill module from Class VI and an optional AI subject from Class IX to XII. The DIKSHA digital learning platform by NCERT uses AI tools such as keyword search in videos and read-aloud features to enhance accessibility, especially for visually impaired learners.
In addition, the National e-Governance Division (NeGD) under MeitY, in collaboration with its partners, has implemented YUVAi: Youth for Unnati and Vikas with AI, a national programme aimed at enabling students from Classes 8 to 12 with AI and social skills in an inclusive manner.[14] The programme provides a platform for students to learn and apply AI skills across eight thematic areas: Krishi, Aarogya, Shiksha, Paryavaran, Parivahan, Grameen Vikas, Smart Cities, and Vidhi aur Nyaay, empowering them to develop AI-driven solutions for real-world challenges.
Governance and Justice Delivery[15]
AI is reshaping governance and public service delivery. As per the Supreme Court of India, under e-Courts Project Phase III, modern technologies are being integrated to make the justice system more efficient and accessible. Artificial Intelligence and its subsets such as Machine Learning, Optical Character Recognition, and Natural Language Processing are being used in translation, prediction, administrative efficiency, automated filing, intelligent scheduling, and communication through chatbots.
AI Translation Committees in High Courts are overseeing the translation of Supreme Court and High Court judgments into vernacular languages. Digital legal platforms such as e-HCR and e-ILR now provide citizens online access to judgments in multiple regional languages, making justice delivery more transparent and inclusive.
Weather Forecasting and Climate Services[16]
AI is strengthening India’s ability to predict and respond to natural events. The India Meteorological Department uses AI-based models to forecast rainfall, fog, lightning, and fire. The Advanced Dvorak Technique helps estimate cyclone intensity, while MausamGPT, an upcoming AI chatbot, will offer real-time weather and climate advice to farmers and disaster management agencies.
Will AI Lead to Unemployment?
Artificial Intelligence is often seen as a threat to jobs, but in reality, it is creating new kinds of opportunities. According to NASSCOM’s report “Advancing India’s AI Skills” (August 2024), India’s AI talent base is expected to grow from about 6 to 6.5 lakh professionals to more than 12.5 lakh by 2027, at a compound annual growth rate of 15 percent.
AI is driving demand in areas such as data science, data curation, AI engineering, and analytics. As of August 2025, around 8.65 lakh candidates have enrolled or trained in various emerging technology courses, including 3.20 lakh in AI and Big Data Analytics.
To prepare the workforce for the future, the Ministry of Electronics and Information Technology, MeitY, has launched FutureSkills PRIME, a national programme focused on reskilling and upskilling IT professionals in 10 new and emerging technologies, including AI. As of August 2025, more than 18.56 lakh candidates had signed up on the FutureSkills PRIME portal, and over 3.37 lakh had successfully completed their courses.
AI for Inclusive Societal Development
NITI Aayog’s report, AI for Inclusive Societal Development (October 2025), sets a roadmap for using technology to empower India’s informal workforce. It asks a key question: how can the world’s most advanced technologies reach the most overlooked workers so they can overcome constraints and claim their place in India’s growth story?
The report draws on real-life experiences of informal workers. It reflects the challenges and aspirations of a home healthcare aide in Rajkot, a carpenter in Delhi, a farmer, and many others. These stories show persistent barriers, but also the immense potential that thoughtfully deployed technology can unlock. For these millions, technology must not replace their skills, it must amplify them.
The roadmap discusses how Artificial Intelligence, Internet of Things, blockchain, robotics, and immersive learning can remove systemic barriers faced by India’s 490 million informal workers. It envisions a future where, by 2035, voice-first AI interfaces overcome language and literacy barriers. Smart contracts will ensure timely and transparent payments. Micro-credentials and on-demand learning will allow workers to upskill at the pace of their ambition.
At the heart of this vision is the Digital ShramSetu Mission, a national initiative to deploy frontier technologies at scale for India’s informal sector. The mission focuses on persona- or sector-led prioritisation, state-driven implementation, regulatory enablement, and strategic partnerships to ensure affordability and wide adoption. It will mobilise government, industry, and civil society, guided by a robust multi-level impact evaluation framework.
The report emphasises that achieving this inclusive digital leap will require more than optimism. It calls for concerted investments in R&D, targeted skilling programmes, and a strong innovation ecosystem. India’s past successes with digital public infrastructure such as Aadhaar, UPI, and Jan Dhan show that inclusive, at-scale platforms are possible.
Proposed Implementation Roadmap:
Phase 1 (2025–2026): Mission Orientation
Drafting of the mission charter with clear goals, timelines and measurable outcomes. Stakeholders from government, industry, academia and civil society will be engaged to set priorities and define objectives.
Phase 2 (2026–2027): Institutional Setup and Governance Design
Establishment of cross-sectoral governance structures, leadership roles and an implementation blueprint. This phase will also focus on legal, regulatory and digital infrastructure readiness, while promoting domestic innovation and public–private partnerships.
Phase 3 (2027–2029): Pilots and Select Programme Launch
Pilot projects will be rolled out in high-readiness sectors to test solutions in real-world conditions. Accessibility and last-mile adoption will be prioritised, supported by strong monitoring and evaluation frameworks.
Phase 4 (2029 onwards): Nationwide Rollout and Integration
Proven solutions will be scaled across states and cities. Local adaptation will ensure regional relevance and worker mobility across sectors. The phase will aim to institutionalise the mission and sustain its benefits at scale.
By 2035, the mission envisions India as a global leader in inclusive AI deployment. It seeks to ensure that technology not only drives growth but also strengthens livelihoods, opens access to opportunities, and supports the nation’s journey towards an equitable and empowered digital economy.
Conclusion
India’s journey in Artificial Intelligence reflects a clear vision and decisive action. From expanding computing infrastructure to fostering homegrown models and supporting startups, the country is creating a robust AI ecosystem that benefits citizens and drives innovation. Initiatives in agriculture, healthcare, education, and governance demonstrate practical applications with real impact. Strategic initiatives like the IndiaAI Mission, Digital ShramSetu, and foundational model development are ensuring that innovation reaches every citizen while fostering research, skills, and entrepreneurship. These efforts lay a strong foundation for India to emerge as a global AI leader while advancing the vision of Viksit Bharat 2047.
References:
Ministry of Electronics & IT
Ministry of Communications
Department of Science and Technology
Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
NITI Ayog
Click here to see pdf