প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইটালী-ভাৰত যুটীয়া কৌশলগত কাৰ্য পৰিকল্পনা ২০২৫-২০২৯
19 NOV 2024 9:25AM by PIB Guwahati
ভাৰত আৰু ইটালীৰ কৌশলগত অংশীদাৰীত্বৰ অভূতপূৰ্ব সম্ভাৱনাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু ইটালীৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী জৰ্জিয়া মেলোনীয়ে ১৮ নৱেম্বৰ, ২০২৪ত ব্ৰাজিলৰ ৰিঅ' ডি জেনেৰিঅ'ত অনুষ্ঠিত জি-২০ সন্মিলনত বৈঠকত মিলিত হৈ নিম্নোক্ত লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত, সময়বদ্ধ পদক্ষেপ আৰু যুটীয়া কৌশলগত কাৰ্য পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে এই অংশীদাৰীত্বক আৰু অধিক গতি প্ৰদান কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে। এই উদ্দেশ্যে, ইটালী আৰু ভাৰতে নিম্নলিখিতবোৰৰ বাবে সন্মত হয়ঃ
মই ৰাজনৈতিক সংলাপ
a. বহুপাক্ষিক অনুষ্ঠানৰ সমান্তৰালকৈ চৰকাৰ, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা, বাণিজ্য আৰু প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীৰ মাজত নিয়মীয়াকৈ বৈঠক আৰু পাৰস্পৰিক ভ্ৰমণ অব্যাহত ৰখা।
b. বিদেশ মন্ত্ৰালয়ৰ পৰামর্শদাতাকে ধৰি উচ্চপদস্থ বিষয়াৰ পৰ্যায়ত দুয়োখন বিদেশ মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত বাৰ্ষিক দ্বিপাক্ষিক পৰামর্শদাতাসমূহ অব্যাহত ৰখা।
c. অন্যান্য মন্ত্ৰালয়ৰ মুৰব্বীসকলৰ মাজত বৈঠক আৰু মতবিনিময় তীব্ৰতৰ কৰি তুলিব, যাতে সাধাৰণ স্বাৰ্থৰ সকলো ক্ষেত্ৰতে সহযোগিতা গভীৰ হয়।
২. অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আৰু বিনিয়োগ
a. অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ যুটীয়া আয়োগ আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ সম্পৰ্কীয় ইটালী-ভাৰত যুটীয়া কৰ্মী গোটৰ কামৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰি দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য, বজাৰত প্ৰৱেশ আৰু বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰা, বিশেষকৈ পৰিবহণ, কৃষিজাত সামগ্ৰী আৰু যন্ত্ৰপাতি, ৰাসায়নিক-ঔষধ, কাঠ আৰু ফাৰ্নিচাৰ, গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, পেকেজিং আৰু শীতল শৃংখলা, সেউজ প্ৰযুক্তি আৰু বহনক্ষম গতিশীলতা, সহ-উন্নয়ন আৰু সহ-উত্পাদন আৰু বৃহৎ কোম্পানী আৰু এমএমইৰ মাজত যৌথ উদ্যোগৰ জৰিয়তে।
b. উদ্যোগ আৰু অৰ্থনৈতিক সংস্থা আৰু বাণিজ্যিক চেম্বাৰৰ অংশগ্ৰহণেৰে বাণিজ্য মেলাত অংশগ্ৰহণৰ প্ৰচাৰ কৰা।
c. ঔদ্যোগিক অংশীদাৰিত্ব, প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰ আৰু পাৰস্পৰিক বিনিয়োগক প্ৰোৎসাহিত কৰা, য'ত অটোমোবাইল, ছেমিকণ্ডাক্টৰ, আন্তঃগাঁথনি আৰু অত্যাধুনিক নিৰ্মাণ ক্ষেত্ৰ অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব।
৩য় সংযোজিততা
a. পৰিৱেশৰ বহনক্ষমতা আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত বহনক্ষম পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়োৱা।
b. ভাৰত-মধ্য প্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ (আইএমইইচি) ৰ অধীনত সামুদ্ৰিক আৰু স্থল আন্তঃগাঁথনিৰ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা আৰু সামুদ্ৰিক আৰু বন্দৰ খণ্ডত সহযোগিতাৰ চুক্তি সম্পাদন কৰা।
IV. বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, তথ্য প্ৰযুক্তি, উদ্ভাৱন আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ
a. গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰিত কৰা, টেলিকম, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু সেৱাৰ ডিজিটেলীকৰণৰ দৰে ক্ষেত্ৰসমূহত দুয়োখন দেশত প্ৰযুক্তি মূল্য শৃংখলাৰ অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলা।
b. উদ্যোগ ৪.০, অত্যাধুনিক নিৰ্মাণ, স্বচ্ছ শক্তি, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ আহৰণ আৰু শোধনাগাৰত সহযোগিতাৰ নতুন পথৰ অন্বেষণ, য'ত দুখন দেশৰ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ আৰু ষ্টাৰ্ট-আপকে ধৰি শিক্ষাবিদ আৰু উদ্যোগসমূহ জড়িত থাকিব।
c. ইটালী আৰু ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা অগ্ৰাধিকাৰৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় উদ্যোগ (আইপিঅ'আই) ৰ প্ৰেক্ষাপটত উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণা সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা।
d. শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰা, বিশেষকৈ STEM ক্ষেত্ৰখনত, বৃত্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি, অগ্ৰণী বৈজ্ঞানিক সংগঠন আৰু যুটীয়া প্ৰকল্পৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা।
e. ফিনটেক, এডুকেশ্যন টেক, স্বাস্থ্যসেৱা, লজিষ্টিক আৰু যোগান শৃংখলা, কৃষি প্ৰযুক্তি, চিপ ডিজাইন আৰু সেউজ শক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰসমূহত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি দুয়োখন দেশৰ ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু সংশ্লিষ্ট উদ্ভাৱন প্ৰণালীৰ মাজত পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ বৃদ্ধি কৰা।
f. শৈক্ষিক আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বৈজ্ঞানিক উদ্ভাৱন আৰু ইনকিউবেচন পৰিবেশতন্ত্ৰৰ বিকাশৰ বাবে সামূহিক দক্ষতা আৰু ক্ষমতাৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে ভাৰত-ইটালিয়ান উদ্ভাৱন আৰু ইনকিউবেচন বিনিময় কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা।
g. সহযোগিতাৰ কাৰ্যকৰী কাৰ্যসূচীৰ উত্তৰাধিকাৰ স্বীকাৰ কৰা, যাক সহযোগিতাৰ বাবে নতুন দ্বিপাক্ষিক সঁজুলিৰে সমৃদ্ধ কৰিব পাৰি।
২০২৫-২৭ বৰ্ষৰ বাবে বৈজ্ঞানিক আৰু প্ৰযুক্তিগত সহযোগিতাৰ কাৰ্যকৰী কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰা, যিটো এই বছৰৰ শেষৰ ফালে কাৰ্যকৰী কৰা হ'ব, যাৰ জৰিয়তে উভয় পক্ষই গৱেষণা আৰু গতিশীলতা ভিত্তিক গুৰুত্বপূৰ্ণ যুটীয়া প্ৰকল্পৰ সহ-প্ৰতিষ্ঠাপক হ'ব।
ভি. মহাকাশ ক্ষেত্ৰ
a. ইটালীয়ান স্পেচ এজেন্সী (এএছআই) আৰু ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থা (ইছৰো) ৰ মাজত সহযোগিতাৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰি পৃথিৱী পৰ্যবেক্ষণ, হেলিঅ'ফিজিক্স আৰু মহাকাশ গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত চন্দ্ৰ বিজ্ঞানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপেৰে সাধাৰণ স্বাৰ্থৰ প্ৰকল্প অন্তৰ্ভুক্ত কৰা।
b. শান্তিপূৰ্ণ আৰু বহনক্ষম মহাকাশ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত সংশ্লিষ্ট দৃষ্টি, গৱেষণা আৰু বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা।
c. বৃহৎ উদ্যোগ, এমএছএমই আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ সৈতে বাণিজ্যিক মহাকাশ সহযোগিতাৰ অন্বেষণ আৰু সহযোগিতা আগবঢ়োৱা।
d. গৱেষণা, মহাকাশ গৱেষণা আৰু বাণিজ্যিক সহযোগিতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপেৰে মহাকাশ উদ্যোগৰ প্ৰতিনিধিৰ ইটালীয়ান প্ৰতিনিধিৰ দ্বাৰা ২০২৫ৰ মাজভাগত ভাৰত ভ্ৰমণৰ আয়োজন কৰা।
VI. শক্তি পৰিবৰ্তন
a. ভাল অনুশীলন আৰু অভিজ্ঞতা বিনিময় কৰা, ইজনে সিজনৰ ঔদ্যোগিক পৰিবেশ ব্যৱস্থাৰ জ্ঞান বৃদ্ধি কৰা আৰু ঔদ্যোগিক অংশীদাৰিত্ব সুচল কৰি তোলাৰ বাবে 'টেক সন্মিলন' আয়োজন কৰা।
b. প্ৰযুক্তিগত অগ্ৰগতি আৰু যুটীয়া গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সহযোগিতাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা।
c. পুনঃনবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ যুটীয়া কৰ্মী গোটক অধিক গতি প্ৰদান কৰি সেউজ হাইড্ৰ'জেন, জৈৱ ইন্ধন, পুনঃনবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু শক্তি দক্ষতাৰ ক্ষেত্ৰত ওপৰত উল্লেখিত সহযোগিতাক সহজ কৰি তোলা।
d. বৈশ্বিক জৈৱ ইন্ধন মিত্ৰজোঁট আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁটক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰা।
e. নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ সৈতে জড়িত উদ্ভাৱনীমূলক গ্ৰীড বিকাশ সমাধান আৰু নিয়ামক দিশসমূহৰ তথ্য বিনিময় কৰা।
৭. প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা
a. তথ্যৰ আদান-প্ৰদান, ভ্ৰমণ আৰু প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীৰ সমন্বয় সাধনৰ বাবে যুটীয়া প্ৰতিৰক্ষা পৰামৰ্শদাতা (জেডিচি) ৰ বাৰ্ষিক বৈঠক আৰু যুটীয়া কৰ্মচাৰী আলোচনা (জেএছটি) ৰ নিয়মীয়া আয়োজন নিশ্চিত কৰা।
b. ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত ইটালীৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আগ্ৰহৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সংশ্লিষ্ট সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ মাজত পাৰস্পৰিক সম্পৰ্কক আদৰণি জনাই, যাৰ লক্ষ্য হৈছে এনে সম্পৰ্কক সমৰ্থন কৰা যিকোনো উপযোগী ব্যৱস্থাৰ আলোচনাকে ধৰি আন্তঃক্ৰিয়াশীলতা আৰু সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা।
c. প্ৰযুক্তিৰ সহযোগিতা, সহ-উত্পাদন আৰু প্ৰতিৰক্ষা মঞ্চ আৰু সঁজুলিৰ সহ-বিকাশত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত অংশীদাৰসকলৰ মাজত উন্নত অংশীদাৰিত্ব আৰু সংলাপৰ পথ অনুসন্ধান কৰা।
d. সামুদ্ৰিক প্ৰদূষণৰ প্ৰতিৰোধ আৰু সমুদ্ৰ অনুসন্ধান আৰু উদ্ধাৰকে ধৰি সামুদ্ৰিক সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা।
e. দুয়োখন প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত এক প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগিক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰা আৰু ছ'চাইটি অৱ ইণ্ডিয়ান ডিফেন্স মেনুফেকচাৰাৰ্ছ (SIDM) আৰু ইটালিয়ান ইণ্ডাষ্ট্ৰীজ ফেডাৰেশ্যন ফৰ এৰ'স্পেচ, ডিফেন্স এণ্ড ছিকিউৰিটী (AIAD) ৰ মাজত এক বুজাবুজিৰ চুক্তি প্ৰচাৰ কৰা।
f. প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত দুয়ো পক্ষৰ বিজ্ঞানী আৰু কাৰিকৰী বিশেষজ্ঞৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ মত বিনিময় কৰা।
অষ্টম নিৰাপত্তা সহযোগিতা
a. চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু চাইবাৰ অপৰাধৰ দৰে নিৰ্দিষ্ট ক্ষেত্ৰসমূহত নিয়মীয়া বিনিময় আৰু সামৰ্থ্য নিৰ্মাণৰ কাৰ্যকলাপৰ জৰিয়তে সুৰক্ষা সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা।
b. চাইবাৰ সংলাপৰ দৰে খণ্ডবিশেষ আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰা, নীতি, অনুশীলন আৰু প্ৰশিক্ষণৰ সুযোগৰ বিষয়ে আপডেট বিনিময় কৰা, আৰু বহুপাক্ষিক মঞ্চত সহযোগিতাৰ সন্দৰ্ভত পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱা।
c. আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্ত্ৰাসবাদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুটীয়া কৰ্মী গোটৰ বাৰ্ষিক দ্বিপাক্ষিক বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা।
d. দ্বিপাক্ষিক, আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা। এই সহযোগিতাৰ আত্মাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, উভয় পক্ষই নিম্নলিখিতবোৰত সন্মতি প্ৰকাশ কৰেঃ
1 ন্যায়িক বিষয়সমূহত আৰু পৰস্পৰৰ আৰক্ষী আৰু নিৰাপত্তা কৰ্মীসকলৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা, যাৰ ভিতৰত সামৰ্থ বিকাশৰ কাৰ্যসূচী অন্তৰ্ভুক্ত কৰা;
2 সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত তথ্য আৰু উত্তম পন্থা বিনিময় কৰা।
e. গোপনীয় তথ্যৰ পাৰস্পৰিক সুৰক্ষা আৰু বিনিময়ৰ বাবে এক চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা।
প্ৰব্ৰজন আৰু গতিশীলতা
a. সুৰক্ষিত আৰু আইনী প্ৰব্ৰজন পথৰ লগতে ন্যায্য আৰু স্বচ্ছ শ্ৰমিক প্ৰশিক্ষণ আৰু নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়া প্ৰোৎসাহিত কৰা। এটা পৰীক্ষামূলক প্ৰকল্পত ভাৰতত স্বাস্থ্য কৰ্মীসকলৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু ইটালীত তেওঁলোকৰ পৰৱৰ্তী নিয়োগ সামৰি লোৱা হ'ব।
b. অবৈধ প্ৰব্ৰজন ৰোধ কৰাৰ বাবে সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা।
c. উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে দায়বদ্ধ সংশ্লিষ্ট প্ৰশাসনৰ মাজত চুক্তি সম্পাদন কৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, গৱেষক আৰু শিক্ষাবিদসকলৰ গতিশীলতা বৃদ্ধি কৰা।
এক্স সংস্কৃতি, শৈক্ষিক আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত বিনিময়, চলচ্চিত্ৰ আৰু পৰ্যটন
a. দুয়োখন দেশৰ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু উচ্চ শিক্ষাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সহযোগিতা আৰু বিনিময় তথা কাৰিকৰী আৰু বৃত্তিমূলক শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা।
b. সংগ্ৰহালয়সমূহৰ মাজত অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰৱৰ্তনৰ জৰিয়তে পাৰস্পৰিক জ্ঞানৰ গভীৰতা বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰদৰ্শনী আৰু সাংস্কৃতিক উদ্যোগৰ প্ৰচাৰ কৰা।
c. নিজ নিজ দেশত চলচ্চিত্ৰৰ সহ-উৎপাদন আৰু চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰসাৰৰ ওপৰত কাম কৰা।
d. পুৰণি আৰু ঐতিহ্যবাহী স্থান আৰু ভৱনসমূহৰ সংৰক্ষণ আৰু পুনৰুদ্ধাৰৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা।
e. দুয়োটা দিশত সংযোগ আৰু পৰ্যটকৰ প্ৰবাহ বৃদ্ধি কৰা।
f. দ্বিপাক্ষিক আৰু সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক আৰু দীৰ্ঘদিনীয়া বন্ধুত্বৰ বান্ধোনক প্ৰোৎসাহিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু ইটালীৰ জনগোষ্ঠীসমূহৰ অৱদানক স্বীকৃতি দিয়া।
g. ২০২৩ চনত স্বাক্ষৰিত সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ কাৰ্যকৰী কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণৰ কাম।

Prime Minister's Office
Italy-India Joint Strategic Action Plan 2025-2029
19 NOV 2024 9:25AM by PIB Delhi
Aware of the unparalleled potential of the India Italy Strategic partnership, Prime Minister of India Shri Narendra Modi and Prime Minister of Italy Ms. Giorgia Meloni during their meeting at the G20 Summit in Rio de Janeiro, Brazil on 18 November 2024 have decided to give it further impetus through the following focused, time bound initiatives and joint plan of strategic action. To this end, Italy and India agree to:
I. Political Dialogue
a. Maintain meetings and reciprocal visits, on a regular basis, between Heads of Government, Ministers of Foreign Affairs, Trade and Defence, including on the sidelines of multilateral events.
b. Continue to hold yearly bilateral consultations between the two Foreign Ministries at Senior Officials’ level, including Foreign Office Consultations.
c. Intensify meetings and interactions between the heads of other Ministries, to deepen cooperation in all sectors of common interest.
II. Economic Cooperation and Investments
a. Leverage the work of the Joint Commission for Economic Cooperation and of the Italy-India Joint Working Group on Food Processing, to increase bilateral trade, market access and investment, especially in sectors with high potential such as transportation, agricultural products and machinery, chemical-pharmaceuticals, wood and furniture, critical and emerging technologies, food processing, packaging and cold chain, green technologies and sustainable mobility, including through co-development and co-production and joint ventures between large companies and SMEs.
b. Promote the participation in trade fairs and periodic business fora, with the involvement of industrial and economic associations and chambers of commerce.
c. Promote industrial partnerships, technological centres and mutual investment, also in automotive, semiconductors, infrastructure and advanced manufacturing.
III. Connectivity
a. Foster cooperation on sustainable transport in the context of environment sustainability and climate change.
b. Enhance collaboration in maritime and land infrastructure also in the framework of the India - Middle East - Europe Economic Corridor (IMEEC) and conclude the Agreement on cooperation in the maritime and port sector.
IV. Science, Technology, IT, Innovation and Start-ups
a. Expand cooperation on critical and emerging technologies, forging technology value chains partnerships in both countries in sectors such as telecom, artificial intelligence, and digitalization of services.
b. Explore new avenues of cooperation in Industry 4.0, advanced manufacturing, clean energy, critical minerals extraction and refining, involving academia and industries, including SMEs and start-ups of the two countries.
c. Taking into account Italy’s and India’s national research priorities, enhance innovation and research collaborations, also within the context of the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI), in areas of common interest.
d. Increase educational and research opportunities, especially in the STEM domain, also focusing attention to scholarships, while fostering collaboration between leading scientific organisations and joint projects.
e. Foster interaction between start-ups and the relevant innovation ecosystems of the two countries. focusing on, inter alia, fintech, edutech, health care, logistics and supply chain, agritech, chip design and green energy.
f. Initiate the Indo-Italian Innovation and Incubation Exchange Programme to leverage collective expertise and capacity for fostering scientific innovation and incubation ecosystems of academic and research institutions.
g. Acknowledge the legacy of the Executive Programme of Cooperation that could be enriched by new bilateral instruments for cooperation.
h. Implement the Executive Programme for scientific and technological cooperation for the years 2025-27, to be operationalised later this year, through which both sides will be co-founding significant research and mobility based joint projects.
V. Space Sector
a. Expand the cooperation between the Italian Space Agency (ASI) and the Indian Space Research Organisation (ISRO) to include projects of common interest in Earth observation, heliophysics and space exploration with emphasis on lunar science.
b. Enhance cooperation in advancing respective vision, research and development in peaceful and sustained use of outer Space.
c. Explore and facilitate mutual commercial space collaboration, involving large industries, MSMEs and start-ups.
d. Organize, ideally by mid-2025, a mission to India by an Italian delegation of representatives of the space industry, with a focus on research, space exploration and commercial collaboration.
VI. Energy Transition
a. Organise "Tech Summits” to share best practices and experiences, promote knowledge of each other's industrial eco-systems and facilitate industrial partnerships.
b. Facilitate technology advancements and joint R&D collaborations.
c. Give further impetus to the Joint Working Group on Renewable Energy to facilitate aforementioned cooperation in green hydrogen, biofuels, renewables and energy efficiency.
d. Work together to strengthen the Global Biofuels Alliance and International Solar Alliance.
e. Share information on innovative grid development solutions and regulatory aspects related to renewable energy.
VII. Defence Cooperation
a. Ensure the regular holding, on a yearly basis, of Joint Defence Consultative (JDC) meetings, as well as Joint Staff Talks (JST) to coordinate exchanges of information, visits and training activities.
b. Welcome interactions between respective Armed Forces in the framework of Italy’s growing interest in the Indo-Pacific Region, aimed at increasing interoperability and cooperation, including negotiations of any useful arrangement supporting such interactions.
c. Explore avenues of enhanced partnerships and dialogue among public and private stakeholders, focusing on technology collaboration, co-production and co-development of defence platforms and equipment.
d. Enhance maritime cooperation, including in the field of maritime pollution response and maritime search and rescue.
e. Negotiate a Defence Industrial Roadmap, between the two Ministries of Defence and promote a Memorandum of Understanding (MoU) between the Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM) and the Italian Industries Federation for Aerospace, Defence and Security (AIAD).
f. Hold regular interactions in defence research involving scientists and technical experts from both sides.
VIII. Security Cooperation
a. Enhance security cooperation through regular exchanges and capacity building activities in specific areas, such as cybersecurity and cybercrimes.
b. Hold sector-specific talks such as cyber dialogue, exchange updates on policies, practices and training opportunities, and hold consultations regarding cooperation in multilateral forums, when appropriate.
c. Continue to hold yearly bilateral meetings of the Joint Working Group on Combating International Terrorism and Transnational Crime.
d. Strengthen cooperation in the fight against terrorism at the bilateral, regional and international forums. Based on the spirit of this cooperation, both sides agree to:
i. Strengthen cooperation in judicial matters and between respective police and security personnel including through capacity building programmes;
ii. Share information and best practices in the fight against terrorism.
e. Conclude an agreement for the mutual protection and exchange of classified information.
IX. Migration and Mobility
a. Promote safe and legal migration channels, as well as fair and transparent labour training and recruitment procedures. A pilot project will cover training of health professionals in India and their subsequent employment in Italy.
b. Enhance cooperation to counter the facilitation of irregular migration.
c. Increase mobility of students, researchers and academics, also by concluding agreements between the respective Administrations in charge of higher education.
X. Culture, Academic and People-to-People Exchanges, Cinema and Tourism
a. Increase collaboration and exchanges between universities and higher education institutions of the two countries as well as cooperation in the field of technical and vocational education.
b. Promote exhibitions and cultural initiatives to deepen mutual knowledge, also through the establishment of partnerships between museums.
c. Work on increasing film co-productions and filmmaking in their respective countries.
d. Strengthen bilateral collaboration on preservation and restoration of old and heritage sites and buildings.
e. Foster connections and tourist flows in both directions.
f. Acknowledge the contribution of the vibrant Indian and Italian communities in promoting bilateral and cultural ties and long-standing bonds of friendship.
g. Work on implementing the Executive Programme of Cultural Cooperation signed in 2023.