Prime Minister's Office
Italy-India Joint Strategic Action Plan 2025-2029
19 NOV 2024 9:25AM by PIB Delhi
Aware of the unparalleled potential of the India Italy Strategic partnership, Prime Minister of India Shri Narendra Modi and Prime Minister of Italy Ms. Giorgia Meloni during their meeting at the G20 Summit in Rio de Janeiro, Brazil on 18 November 2024 have decided to give it further impetus through the following focused, time bound initiatives and joint plan of strategic action. To this end, Italy and India agree to:
I. Political Dialogue
a. Maintain meetings and reciprocal visits, on a regular basis, between Heads of Government, Ministers of Foreign Affairs, Trade and Defence, including on the sidelines of multilateral events.
b. Continue to hold yearly bilateral consultations between the two Foreign Ministries at Senior Officials’ level, including Foreign Office Consultations.
c. Intensify meetings and interactions between the heads of other Ministries, to deepen cooperation in all sectors of common interest.
II. Economic Cooperation and Investments
a. Leverage the work of the Joint Commission for Economic Cooperation and of the Italy-India Joint Working Group on Food Processing, to increase bilateral trade, market access and investment, especially in sectors with high potential such as transportation, agricultural products and machinery, chemical-pharmaceuticals, wood and furniture, critical and emerging technologies, food processing, packaging and cold chain, green technologies and sustainable mobility, including through co-development and co-production and joint ventures between large companies and SMEs.
b. Promote the participation in trade fairs and periodic business fora, with the involvement of industrial and economic associations and chambers of commerce.
c. Promote industrial partnerships, technological centres and mutual investment, also in automotive, semiconductors, infrastructure and advanced manufacturing.
III. Connectivity
a. Foster cooperation on sustainable transport in the context of environment sustainability and climate change.
b. Enhance collaboration in maritime and land infrastructure also in the framework of the India - Middle East - Europe Economic Corridor (IMEEC) and conclude the Agreement on cooperation in the maritime and port sector.
IV. Science, Technology, IT, Innovation and Start-ups
a. Expand cooperation on critical and emerging technologies, forging technology value chains partnerships in both countries in sectors such as telecom, artificial intelligence, and digitalization of services.
b. Explore new avenues of cooperation in Industry 4.0, advanced manufacturing, clean energy, critical minerals extraction and refining, involving academia and industries, including SMEs and start-ups of the two countries.
c. Taking into account Italy’s and India’s national research priorities, enhance innovation and research collaborations, also within the context of the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI), in areas of common interest.
d. Increase educational and research opportunities, especially in the STEM domain, also focusing attention to scholarships, while fostering collaboration between leading scientific organisations and joint projects.
e. Foster interaction between start-ups and the relevant innovation ecosystems of the two countries. focusing on, inter alia, fintech, edutech, health care, logistics and supply chain, agritech, chip design and green energy.
f. Initiate the Indo-Italian Innovation and Incubation Exchange Programme to leverage collective expertise and capacity for fostering scientific innovation and incubation ecosystems of academic and research institutions.
g. Acknowledge the legacy of the Executive Programme of Cooperation that could be enriched by new bilateral instruments for cooperation.
h. Implement the Executive Programme for scientific and technological cooperation for the years 2025-27, to be operationalised later this year, through which both sides will be co-founding significant research and mobility based joint projects.
V. Space Sector
a. Expand the cooperation between the Italian Space Agency (ASI) and the Indian Space Research Organisation (ISRO) to include projects of common interest in Earth observation, heliophysics and space exploration with emphasis on lunar science.
b. Enhance cooperation in advancing respective vision, research and development in peaceful and sustained use of outer Space.
c. Explore and facilitate mutual commercial space collaboration, involving large industries, MSMEs and start-ups.
d. Organize, ideally by mid-2025, a mission to India by an Italian delegation of representatives of the space industry, with a focus on research, space exploration and commercial collaboration.
VI. Energy Transition
a. Organise "Tech Summits” to share best practices and experiences, promote knowledge of each other's industrial eco-systems and facilitate industrial partnerships.
b. Facilitate technology advancements and joint R&D collaborations.
c. Give further impetus to the Joint Working Group on Renewable Energy to facilitate aforementioned cooperation in green hydrogen, biofuels, renewables and energy efficiency.
d. Work together to strengthen the Global Biofuels Alliance and International Solar Alliance.
e. Share information on innovative grid development solutions and regulatory aspects related to renewable energy.
VII. Defence Cooperation
a. Ensure the regular holding, on a yearly basis, of Joint Defence Consultative (JDC) meetings, as well as Joint Staff Talks (JST) to coordinate exchanges of information, visits and training activities.
b. Welcome interactions between respective Armed Forces in the framework of Italy’s growing interest in the Indo-Pacific Region, aimed at increasing interoperability and cooperation, including negotiations of any useful arrangement supporting such interactions.
c. Explore avenues of enhanced partnerships and dialogue among public and private stakeholders, focusing on technology collaboration, co-production and co-development of defence platforms and equipment.
d. Enhance maritime cooperation, including in the field of maritime pollution response and maritime search and rescue.
e. Negotiate a Defence Industrial Roadmap, between the two Ministries of Defence and promote a Memorandum of Understanding (MoU) between the Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM) and the Italian Industries Federation for Aerospace, Defence and Security (AIAD).
f. Hold regular interactions in defence research involving scientists and technical experts from both sides.
VIII. Security Cooperation
a. Enhance security cooperation through regular exchanges and capacity building activities in specific areas, such as cybersecurity and cybercrimes.
b. Hold sector-specific talks such as cyber dialogue, exchange updates on policies, practices and training opportunities, and hold consultations regarding cooperation in multilateral forums, when appropriate.
c. Continue to hold yearly bilateral meetings of the Joint Working Group on Combating International Terrorism and Transnational Crime.
d. Strengthen cooperation in the fight against terrorism at the bilateral, regional and international forums. Based on the spirit of this cooperation, both sides agree to:
i. Strengthen cooperation in judicial matters and between respective police and security personnel including through capacity building programmes;
ii. Share information and best practices in the fight against terrorism.
e. Conclude an agreement for the mutual protection and exchange of classified information.
IX. Migration and Mobility
a. Promote safe and legal migration channels, as well as fair and transparent labour training and recruitment procedures. A pilot project will cover training of health professionals in India and their subsequent employment in Italy.
b. Enhance cooperation to counter the facilitation of irregular migration.
c. Increase mobility of students, researchers and academics, also by concluding agreements between the respective Administrations in charge of higher education.
X. Culture, Academic and People-to-People Exchanges, Cinema and Tourism
a. Increase collaboration and exchanges between universities and higher education institutions of the two countries as well as cooperation in the field of technical and vocational education.
b. Promote exhibitions and cultural initiatives to deepen mutual knowledge, also through the establishment of partnerships between museums.
c. Work on increasing film co-productions and filmmaking in their respective countries.
d. Strengthen bilateral collaboration on preservation and restoration of old and heritage sites and buildings.
e. Foster connections and tourist flows in both directions.
f. Acknowledge the contribution of the vibrant Indian and Italian communities in promoting bilateral and cultural ties and long-standing bonds of friendship.
g. Work on implementing the Executive Programme of Cultural Cooperation signed in 2023.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଟାଲୀ-ଭାରତ ମିଳିତ ରଣନୀତିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ୨୦୨୫-୨୦୨୯
19 NOV 2024 9:25AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଏବଂ ଇଟାଲୀ ମଧ୍ୟରେ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଅନନ୍ୟ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଅନୁଭବ କରି ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ଇଟାଲୀର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ଜର୍ଜିଆ ମେଲୋନି ୧୮ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ବ୍ରାଜିଲର ରିଓ ଡି ଜେନେରିକଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସେମାନଙ୍କର ବୈଠକରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ, ସମୟବଦ୍ଧ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ରଣନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟର ମିଳିତ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ । ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଇଟାଲୀ ଏବଂ ଭାରତ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟରେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି:
I. ରାଜନୈତିକ ସଂଳାପ
କ. ବହୁପକ୍ଷୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ଶାସନଧ୍ୟକ୍ଷ ମୁଖ୍ୟ, ବୈଦେଶିକ, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ଭାବେ ବୈଠକ ଓ ପାରସ୍ପରିକ ଗସ୍ତ କରିବା;
(ଖ) ବୈଦେଶିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରାମର୍ଶ ସମେତ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀସ୍ତରରେ ଉଭୟ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବାର୍ଷିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା ପରାମର୍ଶ ଜାରି ରଖିବା;
ଗ. ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଠକ ଏବଂ ଆଲୋଚନାକୁ ତୀବ୍ର କରିବା ।
2. ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ନିବେଶ
କ. ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ, ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଯୁଗ୍ମ ଆୟୋଗ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉପରେ ଇଟାଲୀ-ଭାରତ ଯୁଗ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର କାର୍ଯ୍ୟର ଉପଯୋଗ କରିବା, ବିଶେଷକରି ପରିବହନ, କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ରାସାୟନିକ-ଔଷଧ, କାଠ ଏବଂ ଆସବାବପତ୍ର, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳା, ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଗତିଶୀଳତା ଭଳି ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ; ଯେଉଁ ଥିରେ ବଡ଼ ବଡ଼ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇ ମଧ୍ୟରେ ସହ-ବିକାଶ ଓ ସହ-ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସଂଘ ଏବଂ ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ମେଳା ଏବଂ ନିୟମିତ ବାଣିଜ୍ୟ ମଞ୍ଚରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା;
ଗ. ଅଟୋମୋବାଇଲ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ଶିଳ୍ପ ଭାଗିଦାରୀ, ବୈଷୟିକ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା;
III. ଯୋଗାଯୋଗ
କ. ପରିବେଶ ସ୍ଥାୟୀତା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସ୍ଥାୟୀ ପରିବହନ ଉପରେ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୁଝାମଣା କରିବା କ
4. ଭାରତ-ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର (ଆଇଏମ୍ଇସି)ର ଢାଞ୍ଚା ରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଏବଂ ସ୍ଥଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଓ ବନ୍ଦର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୁଝାମଣା କରିବା ।
IV.ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଆଇଟି, ଇନୋଭେସନ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍
କ. ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବା, ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ଏବଂ ସେବାର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଦେଶରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା;
ଖ. ଉଦ୍ୟୋଗ ୪.୦, ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, ଉତ୍ତୋଳନ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ବିଶୋଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ନୂତନ ମାର୍ଗ ଖୋଜିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଉଭୟ ଦେଶର ଏସଏମଇ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମେତ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସାମିଲ ଅଛି ।
ଗ) ଇଟାଲୀ ଏବଂ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ରାଥମିକତା ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଇନିସିଏଟିଭ୍ (ଆଇପିଓଆଇ) ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସହଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
ଘ. ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ବିଶେଷକରି ଷ୍ଟେମ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ବୃତ୍ତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହିତ ଅଗ୍ରଣୀ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସଂଗଠନ ଏବଂ ମିଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ଚ. ଦୁଇ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଉଦ୍ଭାବନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା; ଫିନଟେକ୍, ଏଜୁଟେକ୍, ହେଲଥକେୟାର, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଆଣ୍ଡ ସପ୍ଲାଇ ଚେନ୍, ଆଗ୍ରିଟେକ୍, ଚିପ୍ ଡିଜାଇନ୍ ଓ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଅନ୍ତୁ।
(ଛ) ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଅନୁଷ୍ଠାନର ସାମୂହିକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଭାରତ-ଇଟାଲୀ ଇନୋଭେସନ୍ ଏବଂ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବା;
ଜ) ସହଯୋଗର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଐତିହ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଯାହା ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଉପକରଣ ଦ୍ୱାରା ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବ;
୨୦୨୫-୨୭ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ନିବିଡ଼ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା, ଯାହା ଚଳିତ ବର୍ଷ ଶେଷ ଆଡ଼କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ; ଏହା ଜରିଆରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗବେଷଣା ଓ ଗତିଶୀଳତା ଭିତ୍ତିକ ମିଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବେ।
V.ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର
କ. ଚନ୍ଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହିତ ପୃଥିବୀ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ, ହେଲିଓଫିଜିକ୍ସ ଏବଂ ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ସାଧାରଣ ଆଗ୍ରହର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଇଟାଲୀ ମହାକାଶ ଏଜେନ୍ସି (ଏଏସଆଇ) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ (ଇସ୍ରୋ) ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି;
(ଖ) ବାହ୍ୟ ମହାକାଶର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା ରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା;
ଗ) ବୃହତ୍ ଶିଳ୍ପ, ଏମ୍ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ପାରସ୍ପରିକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ମହାକାଶ ସହଯୋଗର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା;
ଗବେଷଣା, ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟଭାଗ ସୁଦ୍ଧା ମହାକାଶ ଶିଳ୍ପର ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଇ ତାଲିକା ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଦ୍ୱାରା ଭାରତକୁ ଏକ ମିଶନ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ।
VI. ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ
କ). ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା, ପରସ୍ପରର ଶିଳ୍ପ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ "ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ" ଆୟୋଜନ କରିବା ।
(ଖ) ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସହଯୋଗକୁ ସୁଗମ କରିବା;
ଗ. ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ଜୈବ ଇନ୍ଧନ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପରୋକ୍ତ ସହଯୋଗକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉପରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ଘ. ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ।
ଇ. ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଭିନବ ଗ୍ରିଡ୍ ବିକାଶ ସମାଧାନ ଏବଂ ନିୟାମକ ଦିଗ ଉପରେ ସୂଚନା ବାଣ୍ଟିବା ।
VII. ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ
କ) ସୂଚନା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ, ଗସ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ଭିତ୍ତିରେ ଯୁଗ୍ମ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପରାମର୍ଶଦାତା (ଜେଡିସି) ବୈଠକ ଏବଂ ଯୁଗ୍ମ କର୍ମଚାରୀ ଆଲୋଚନା (ଜେଏସଟି)ର ନିୟମିତ ଆୟୋଜନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା;
ଖ). ଇଟାଲୀ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ବଢୁଥିବା ଆଗ୍ରହର ଢାଞ୍ଚାରେ, ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାରସ୍ପରିକତା ଏବଂ ସହଯୋଗ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ କୌଣସି ଉପଯୋଗୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ସହମତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଛି ଯାହା ଏପରି ଆଲୋଚନାରେ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବ ।
ଗ.) ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଉପକରଣର ସହ-ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସହ-ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହିତ ସରକାରୀ ଏବଂ ବେସରକାରୀ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବା;
ଘ. ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରଦୂଷଣ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି;
ଚ. ଦୁଇ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଏବଂ ସୋସାଇଟି ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଡିଫେନ୍ସ ମାନୁଫାକ୍ଚରର୍ସ (ଏସଆଇଡିଏମ୍) ଏବଂ ଇଟାଲୀୟ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଜ୍ ଫେଡେରେସନ୍ ଫର୍ ଏରୋସ୍ପେସ୍, ଡିଫେନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ସିକ୍ୟୁରିଟି (ଏଆଇଏଡି) ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର (ଏମଓୟୁ)କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ଉଭୟ ପକ୍ଷର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ନେଇ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଉପରେ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା ଆୟୋଜନ କରିବା;
VIII. ନିରାପତ୍ତା ସହଯୋଗ
କ. ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ସାଇବର ଅପରାଧ ଭଳି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟମିତ ବିନିମୟ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା;
(ଖ) ସାଇବର ଆଲୋଚନା, ନୀତି, ଅଭ୍ୟାସ ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସୁଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୂଚନା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ମଞ୍ଚରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିବା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ଭିତ୍ତିକ ଆଲୋଚନାର ଆୟୋଜନ;
ଗ) ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅପରାଧ ର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଯୁଗ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ବାର୍ଷିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ ଆୟୋଜିତ କରିବା ଜାରି ରଖିବା ।
ଘ) ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା; ଏହି ସହଯୋଗର ଭାବନା ଆଧାରରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟରେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି:
i. ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ନ୍ୟାୟିକ ମାମଲାରେ ତଥା ସମ୍ପୃକ୍ତ ପୋଲିସ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା;
ii. ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ସୂଚନା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ବାଣ୍ଟିବା।
(ଇ) ପାରସ୍ପରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗୋପନୀୟ ସୂଚନା ର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିବା ।
IX. ପ୍ରବାସନ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା
ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଆଇନଗତ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଚ୍ୟାନେଲକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶ୍ରମ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ। ଏକ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ରେ ଭାରତରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଇଟାଲୀରେ ସେମାନଙ୍କ ର ନିଯୁକ୍ତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ ।
(ଖ) ଅନିୟମିତ ପ୍ରବାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
ଗ) ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିବା ସମ୍ପୃକ୍ତ ପ୍ରଶାସନ ମଧ୍ୟରେ ଚୁକ୍ତି କରି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଗବେଷକ ଓ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଙ୍କର ଗତିଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
X. ସଂସ୍କୃତି, ଶୈକ୍ଷିକ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ, ସିନେମା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ
କ. ଦୁଇ ଦେଶର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଅନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଓ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଓ ଧନ୍ଦାମୂଳକ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା;
ପାରସ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନକୁ ଗଭୀର କରିବା ସହିତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ଗ. ନିଜ ନିଜ ଦେଶରେ ଫିଲ୍ମ କୋ-ପ୍ରଡକ୍ସନ ଏବଂ ଫିଲ୍ମ ପ୍ରଡକ୍ସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ଘ.ପୁରୁଣା ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଏବଂ କୋଠାଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା;
ଚ. ଉଭୟ ଦିଗରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରବାହକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
ଛ.ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଦୀର୍ଘଦିନର ବନ୍ଧୁତ୍ୱର ବନ୍ଧନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଜୀବନ୍ତ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଇଟାଲୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା;
୨୦୨୩ ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗର ନିବିଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ।