প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইতলী ইন্দিয়া জোইন্ত স্ত্রেতেজিক এক্সন প্লান ২০২৫-২৯
19 NOV 2024 9:25AM by PIB Imphal
ভারত ইতলী স্ত্রেতেজিক ওইবা মপাংদা লৈরিবা চাউরবা শক্তি অসিবু খঙলদুনা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং ইতলীগী প্রধান মন্ত্রী শ্রীমতি জিওর্জিয়া মেলোনিনা ব্রাজিলগী রিও দি জেনৈরোদা নবেম্বর ১৮, ২০২৪দা পাঙথোকপা জি২০ মীফমদা হেন্না মীৎয়েং চঙবগা লোইননা, অকক্নবা মতমগী মনুংদা অমসুং অপুনবা ওইনা পায়খৎপা এক্সন প্লানগী খুত্থাংদা মখা তানা মপাং পীননবা ৱারেপ লৌখ্রে। লোইশিল্লকপদা ইতলী অমসুং ভারতনা য়ানখিবশিং:
1. পোলিতিকেল দাইলোগ
1. মীতিং অমসুং রেসিপ্রোকেল ভিজিতশিং চাং নাইনা লৈঙাক্কী মকোকশিং, ফোরেন এফিয়র্স, ত্রেদ অমসুং দিফেন্স মন্ত্রীশিং উনবা য়াওনা লৈবাক অনিগী ওইবা থৌরম কয়া পাঙথোকপা।
2. চহিগী ওইবা লৈবাক অনিগী মপান থৌরম পুবা মন্ত্রীশিংনা মকোক থোংবা ওফিসদিএলশিংগী থাক্তা ফোরেন ওফিস কনসলতেসন য়াওনা পায়খৎপা।
3. মান্নবা ইন্তরেস্ত লৈবা সেক্তর খুদিংমক্তা মরী ফগৎনবা অতোপ্পা মন্ত্রালয়শিংগী মকোক থোংবশিংগী মরক্তা মীফম অমসুং ৱারী ৱাতাই শানবা।
1. শেন্মিৎলোনগী মপাং অমসুং ইনভেস্তমেন্ত
1. একনোমিক কোওপরেসনগী জোইন্ত কম্মিসন অমসুং ইতলী-ইন্দিয়া জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী ফুদ প্রোসেসিংগী থবকশিং হেনগৎহনবা, লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈবা লল্লোন ইতীক হেনগৎহনবা, কৈথেল অমসুং ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহনবা, মরুওইনা ত্রান্সপোর্তেসন, লৌউশিংউগী পোত্থোক অমসুং মচিনরি, কেমিকেল-ফার্মাস্যুতিকেল, উ অমসুং ফর্নিচর, ক্রিতিকেল অমসুং হৌগৎলক্লিবা তেক্নোলোজীশিং, ফুদ প্রোসেসিং, পেকেজিং, অমসুং কোল্দ চেন, গ্রীন তেক্নোলোজী অমসুং তুং কোইনা চৎপা য়াবা মোবিলিতীদা অপুনবা ওইনা পুথোকমিন্নবা অমসুং অচৌবা কম্পেনীশিং অমসুং এস.এম.ই.শিংগী মরক্তা পুন্না চৎমিন্নদুনা হেনগৎহনবনি।
2. ইন্দস্ত্রিএল অমসুং একনোমিক এসোসিএসন অমসুং চেম্বর্স ওব কম্মর্স য়াওনা ত্রেদ ফেয়র অমসুং মতম মতমগী লল্লোন ইতীক্কী থৌরমশিংদা শরুক য়াবা হেনগৎহনবা।
3. ওতোমোতিব, সেমিকন্দক্তর, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং এদভান্স মেন্যুফেকচরিংদসু ইন্দস্ত্রিএল পার্তনর্শিপ, তেক্নোলোজিকেল সেন্তর, অমসুং মুচুএল ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহনবা।
1. কন্নেক্তিবিতী
1. তুং কোইনা চৎপা য়াবা ত্রান্সপোর্তদা অকোইবগী ফিভম অমসুং অইং অশাগী য়েংলগা মতেং পীনবা।
2. শমুদ্র অমসুং কংফালগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মতেং হেনগৎহনবা, অদুগা ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত-য়ুরোপ একনোমীক কোরিদোর (আই.এম.ই.ই.সি.)দা ফ্রেমৱার্ক পীবা অমসুং শমুদ্র অমসুং হিথাংফমগী সেক্তরদা মরীগী অয়াবা পীনবা লোইশিনবা।
1. সাইন্স, তেক্নোলোজী, আই.তি., ইন্নোভেসন অমসুং স্তার্ত অপ
1. ক্রিতিকেল অমসুং হৌগৎলক্লিবা তেক্নোলোজীদা মতেং পীনবা হেনগৎপা, তেক্নোলোজী ভেল্যু চেন পার্তনর্শিপ লৈবা অনিমক্তা হেনগৎহনবা, তেলিকোম, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অমসুং সর্ভিসশিং দিজিতাইজেসন তৌবা।
2. ইন্দস্ত্রী ৪.০ দা মতেং পীনবা য়াবা মফমশিং থিদোকপা, এদভান্স মেন্যুফেকচরিং, ক্লিন এনর্জী, ক্রিতিকেল মিনরেল এক্সত্রেক্সন, অমসুং রিফাইনিংদা একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রীশিং, এস.এম.ই.শিং অমসুং লৈবাক অনিগী স্তার্ত-অপশিং য়াওনা ফগৎহনবা
3. ইতলী অমসুং ভারতকী নেসনেল রিসর্চ প্রাইওরিতী খনবগা লোইননা ইন্নোভেসন অমসুং রিসর্চতা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা অমসুং ইন্দো পেসিফিক ওসিন্স (আই.পি.ও.আই.)গী মতাংদা মান্নবা থবকশিং পায়খৎমিন্নবা।
4. এজুকেসনেল অমসুং রিসর্সকী খুদোংচাবা হেনগৎহনবা, মরুওইনা স্তেমগী হীরমদা, অমসুং স্কোলারশিপতা মীৎয়েং চঙবা, অদুগা মকোক থোংবা ওর্গানাইজেসন অমসুং অপুনবা প্রোজেক্তশিং হেনগৎহনবা।
5. লৈবাক অনিগী মরক্তা স্তার্ত অপ অমসুং মরী লৈনবা ইন্নোভেসন ইকোসিস্তেমশিংগী মরক্তা পাউ ফাওনবা হেনগৎহনবা, মরুওইনা ফিন্তেক, এজুতেক, হকশেল, লোজিস্তিক্স, অমসুং সপ্লাই চেন, এগ্রিতেক, চিপ দিজাইন অমসুং গ্রীন এনর্জী হেনগৎহনবা।
6. ইন্দো-ইতালিয়ন ইন্নোভেসন অমসুং ইঙ্ক্যুবেসন এক্সচেন প্রোগ্রাম হৌদোক্তুনা অপুনবা এক্সপর্তাইজ অমসুং কেপাসিতী হেনগৎহন্দুনা সাইন্তিফিক ইন্নোভেসন অমসুং একাদেমিক অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনলশিংগী ইঙ্ক্যুবেসন ইকোসিস্তেম ফগৎহনবা।
7. অনৌবা লৈবাক অনিগী মতেং পাংননবগী ইন্সত্রুমেন্তশিংনা হেনগৎহনবা য়াবা একজিক্যুতিব প্রোগ্রাম ওব কোওপরেসনগী লিগেসী হেনগৎহনবা।
8. চহি ২০২৫-২৭গী ওইনা সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নোলোজীকেলগী মতেংগীদমক চহি অসিগী লোইরকপদা একজিক্যুতিব প্রোগ্রাম চলাইবা, মসিদা নাকল অনিমক্না মতীক চাবা রিসর্স অমসুং মোবিলিতীদা য়ুম্ফম ওইবা প্রোজেক্তশিং পুথোকমিন্নবা।
1. স্পেস সেক্তর
1. ইতালিয়ন স্পেস এজেন্সী (এ.এস.আই.) অমসুং ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্চ ওর্গানাইজেসন (ইস্রো)গী মরক্তা আর্থ ওবজর্বেসন, হেলিওফিজিক্স অমসুং স্পেস এক্সপ্লোরেসনগুম্বা মান্নবা অপাম্বা লৈবা প্রোজেক্তশিং য়াওনন্না মপাং পীনবা।
2. মরী লৈনবা ভিজন, রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তশিং আউতর স্পেস শান্তি ওইনা অমসুং তুং কোইনা চৎপা য়াবা মওংদা শীজিন্ননবা মপাং ওইনবা।
3. অচৌবা ইন্দস্ত্রীশিং, এম.এস.এম.ই. অমসুং স্তার্ত অপশিং য়াওনা অমত্তা ওইনা স্পেস কোলাবোরেসন পীনবা।
4. ২০২৫ কী ময়াই থংবা ফাওবদা, স্পেস ইন্দস্ত্রীগী মীহুৎশিং য়াওবা ইতলিগী দেলিগেসনা ভারত্তা মিসন অমা শীনবা, মসিনা রিসর্চ, স্পেস এক্সপ্লোরেসন, অমসুং কম্মর্সিএল কোলাবোরেসনদা মীৎয়েং থম্বা।
1. এনর্জী ত্রাঞ্জিসন
1. "তেক সম্মিত"শিং পাঙথোক্তুনা খ্বাইদগী ফবা ইন্দস্ত্রীগী প্রেক্তিস অমসুং এক্সপিরিএন্স লান্থোক্ননবা হোৎনবা অমসুং ইন্দস্ত্রিএ পার্তনর্শিপ ফগৎহনবা।
2. তেক্নোলোজীগী খুমাং চাউশিনবা হেনগৎহনবা অমসুং অপুনবা R&D কোলাবোরেসন পীনবা।
3. মখা তানা রিন্যুএবল এনর্জীগী জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপনা মথক্তা পনখিবা গ্রীন হায়দ্রোজেন, বাইওফ্যুল, রিন্যুএবল অমসুং এনর্জী ইফিসিএন্সীদা মতেং পীনবা।
4. গ্লোবেল বাইওফ্যুল এলিএন্স অমসুং ইন্তর্নেসনেল সোলার এলাইএন্স হেন্না মপাঙ্গল কনখৎনবা পুন্না হোৎনমিন্নবা।
5. রিন্যুএবল এনর্জীগা মরী লৈননা ইন্নোভেতিব ওইবা গ্রীদ দিবেলপমেন্ত সোলুসন অমসুং রিগুলেতরীগী ওইবা মচাকশিং লান্থোক্নবা।
1. দিফেন্স কোওপরেসন
1. চহিগী ওইনা চাং নাইনা জোইন্ত দিফেন্স কন্সলতেতিব (জে.দি.সি.) মীফম অমসুং জোইন্ত স্তাফ তোল্ক (জে.এস.তি.) পাঙথোক্তুনা ঈ পাউ লান্থোক্নবা।
2. আর্ম্দ ফোর্সেসগী মরক্তা ইতলীগী চাউখৎলক্লিবা ইন্দো-পেসিফিক রিজনগী ইন্তরেস্তকী ফ্রেমৱার্ক্কী মরমদা ৱারী শানবা।
3. মপাং হেনগৎহন্দুনা মীয়াম অমসুং প্রাইবেত স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা তেক্নোলোজীদা মতেং পীনবদা মীৎয়েং থম্বা, পুথোকমিন্নবা, অমসুং দিফেন্স প্লেৎফোর্ম অমসুং ইক্বিপমেন্তশিং শেমগৎমিন্ননবা মফম থিবা।
4. শমুদ্রগী পোলুসন রেস্পোন্স অমসুং মেরিতাইম সর্স অমসুং রেস্ক্যুগী লমদা শমুদ্রগী মরী হেনগৎহনবা।
5. ঙাকশেল মন্ত্রালয় অনিগী মরক্তা দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল রোদমেপ য়ানবা পুরকপা অমসুং সোসাইতী ওব ইন্দিয়ন দিফেন্স মেন্যুফেকচররস (এস.আই.দি.এম.) অমসুং ইতালিয়ন ইন্দস্ত্রীজ ফেদরেসন ফোর এরোস্পেস, দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী (এ.আই.এ.দি)গী মরক্তা মেমোরেন্দম ওব অন্দর্স্তেন্দিং অমা শাগৎপা।
6. নাকল অনিমক্তগী সাইন্তিস্ত অমসুং তেক্নিকেল এক্সপর্তশিং য়াওনা দিফেন্স রিসর্চতা ৱারী চাং নাইনা শানবা।
1. সেক্যুরিতী কোওপরেসন
1. চাং নাইনা ৱারী শানদুনা অমসুং অখন্নবা হীরমশিং হায়বদি সাইবরসেক্যুরিতী অমসুং সাইবরক্রাইমদা কেপাসিতী শাগৎপা হেনগৎহনবা।
2. সেক্তরগী ওইবা ৱারীশিং হায়বদি পোলিসী, প্রেক্তিস, অমসুং ত্রেনিংগী খুদোংবশিংগী হীরমশিংদা সাইবর দাইলোগ, এক্সচেঞ্জ অপদেত তৌবা অমসুং মলতিলেতরেল ফোরমদা কোওপরেসন পীনবা।
3. চহিগী ওইনা লৈবাক অনিগী ইন্তর্নেসনেল তেরোরিজম অমসুং ত্রাঞ্জিসনেল ক্রাইম থেংননবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী মীফম পাঙথোকপা মখা চত্থবা।
4. লৈবাক অনি, রিজনেল অমসুং ইন্তর্নেসনেল ফোরমশিংদা হিংশা থেংননবা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা। অসিগুম্বা মপাং অসিগীদমক, নাকল অনিমক্না মখাগীশিং অসি য়ানখিঃ
1. জুদিসিএলগা মরী লৈনবদা মতেং পীনবা অমসুং মরী লৈনবা পোলিসী অমসুং সেক্যুরিতী পার্সনেলদা কেপাসিতী শাগৎপগী প্রোগ্রামশিংদা মরী হেনগৎহনবা।
2. হিংশাগী মাইয়োক্তা থেংনবদা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং লান্থোক্নবা।
1. ক্লাইসিফাইদ ওইবা ঈ পাউশিং ঙাকমিন্নবা অমসুং লান্থোক্ননবগীদমক য়ানবা পুরকপা।
1. মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতী
1. অফবা অমসুং লিগেল মাইগ্রেসন চেনেলশিং প্রোমোত তৌবা অমসুং মনুং মপান ফাওনা উবা ত্রেনিং অমসুং রিক্রুত্মেন্ত প্রোসিজ্যুরশিং লৌখৎপা। অনৌবা প্রোজেক্ত অমনা হকশেলগী প্রোফেসনেলশিং ভারত্তা ত্রেনিং পীবা অমসুং মখোয়গী মরী লৈনবা থবক ইতালীদা পীবা য়াওরি।
2. চাং নাইদবা মাইগ্রেসন থেংননবা মতেং পীনবা।
3. মহৈরোই, রিসর্চর, অমসুং একাদেমিকশিং চত্থোক চৎশিন হেনগৎহনবা।
1. কলচর, একাদেমিক অমসুং পীপল তু পীপল এক্সচেঞ্জ, সিনেমা অমসুং তুরিজম
1. লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈবা য়ুনিভর্সিতী অমসুং হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা মপাং পীনবা অমসুং তেক্নিকেল অমসুং ভোকেসনেল এজুকেসনগী লমদা মরী পীনবা।
2. একজিবিসন অমসুং কলচরেলগী থৌরাংশিং পাঙথোক্তুনা নাকল অনিগী লৌশিং লান্থোক্নবা অমসুং ম্যুজিয়মশিংগী মরক্তা মপাং শাগৎপা।
3. লৈবাক অনিগী মরক্তা ফিল্ম অমসুং ফিল্মমেকিং পুথোকমিন্নবা হেনগৎহন্নবা হোৎনবা।
4. লৈবাক অনিগী মরক্তা অরিবা অমসুং মগুন লৈবা লমশিং অমসুং বিল্দিংশিং ঙাক শেনবা অমসুং হিংগৎহন্নবগী মরী ফগৎহনবা।
5. নাকল অনিমক্তা তুরিস্ত চঙবা হেনগৎহনবা।
6. ইনিয়ন অমসুং ইতালিয়নগী কম্ম্যুনিতীগী মরক্তা লৈবাক অনিগী নাৎকী মরী অমসুং মতম শাংনা লৈরক্লবা মরী ফগৎহনবা।
7. ২০২৩দা খুৎয়েক পীনখিবা একজিক্যুতিব প্রোগ্রাম ওব কলচরেল কোওপরেসন চলাইনবা হোৎনবা।

Prime Minister's Office
Italy-India Joint Strategic Action Plan 2025-2029
19 NOV 2024 9:25AM by PIB Delhi
Aware of the unparalleled potential of the India Italy Strategic partnership, Prime Minister of India Shri Narendra Modi and Prime Minister of Italy Ms. Giorgia Meloni during their meeting at the G20 Summit in Rio de Janeiro, Brazil on 18 November 2024 have decided to give it further impetus through the following focused, time bound initiatives and joint plan of strategic action. To this end, Italy and India agree to:
I. Political Dialogue
a. Maintain meetings and reciprocal visits, on a regular basis, between Heads of Government, Ministers of Foreign Affairs, Trade and Defence, including on the sidelines of multilateral events.
b. Continue to hold yearly bilateral consultations between the two Foreign Ministries at Senior Officials’ level, including Foreign Office Consultations.
c. Intensify meetings and interactions between the heads of other Ministries, to deepen cooperation in all sectors of common interest.
II. Economic Cooperation and Investments
a. Leverage the work of the Joint Commission for Economic Cooperation and of the Italy-India Joint Working Group on Food Processing, to increase bilateral trade, market access and investment, especially in sectors with high potential such as transportation, agricultural products and machinery, chemical-pharmaceuticals, wood and furniture, critical and emerging technologies, food processing, packaging and cold chain, green technologies and sustainable mobility, including through co-development and co-production and joint ventures between large companies and SMEs.
b. Promote the participation in trade fairs and periodic business fora, with the involvement of industrial and economic associations and chambers of commerce.
c. Promote industrial partnerships, technological centres and mutual investment, also in automotive, semiconductors, infrastructure and advanced manufacturing.
III. Connectivity
a. Foster cooperation on sustainable transport in the context of environment sustainability and climate change.
b. Enhance collaboration in maritime and land infrastructure also in the framework of the India - Middle East - Europe Economic Corridor (IMEEC) and conclude the Agreement on cooperation in the maritime and port sector.
IV. Science, Technology, IT, Innovation and Start-ups
a. Expand cooperation on critical and emerging technologies, forging technology value chains partnerships in both countries in sectors such as telecom, artificial intelligence, and digitalization of services.
b. Explore new avenues of cooperation in Industry 4.0, advanced manufacturing, clean energy, critical minerals extraction and refining, involving academia and industries, including SMEs and start-ups of the two countries.
c. Taking into account Italy’s and India’s national research priorities, enhance innovation and research collaborations, also within the context of the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI), in areas of common interest.
d. Increase educational and research opportunities, especially in the STEM domain, also focusing attention to scholarships, while fostering collaboration between leading scientific organisations and joint projects.
e. Foster interaction between start-ups and the relevant innovation ecosystems of the two countries. focusing on, inter alia, fintech, edutech, health care, logistics and supply chain, agritech, chip design and green energy.
f. Initiate the Indo-Italian Innovation and Incubation Exchange Programme to leverage collective expertise and capacity for fostering scientific innovation and incubation ecosystems of academic and research institutions.
g. Acknowledge the legacy of the Executive Programme of Cooperation that could be enriched by new bilateral instruments for cooperation.
h. Implement the Executive Programme for scientific and technological cooperation for the years 2025-27, to be operationalised later this year, through which both sides will be co-founding significant research and mobility based joint projects.
V. Space Sector
a. Expand the cooperation between the Italian Space Agency (ASI) and the Indian Space Research Organisation (ISRO) to include projects of common interest in Earth observation, heliophysics and space exploration with emphasis on lunar science.
b. Enhance cooperation in advancing respective vision, research and development in peaceful and sustained use of outer Space.
c. Explore and facilitate mutual commercial space collaboration, involving large industries, MSMEs and start-ups.
d. Organize, ideally by mid-2025, a mission to India by an Italian delegation of representatives of the space industry, with a focus on research, space exploration and commercial collaboration.
VI. Energy Transition
a. Organise "Tech Summits” to share best practices and experiences, promote knowledge of each other's industrial eco-systems and facilitate industrial partnerships.
b. Facilitate technology advancements and joint R&D collaborations.
c. Give further impetus to the Joint Working Group on Renewable Energy to facilitate aforementioned cooperation in green hydrogen, biofuels, renewables and energy efficiency.
d. Work together to strengthen the Global Biofuels Alliance and International Solar Alliance.
e. Share information on innovative grid development solutions and regulatory aspects related to renewable energy.
VII. Defence Cooperation
a. Ensure the regular holding, on a yearly basis, of Joint Defence Consultative (JDC) meetings, as well as Joint Staff Talks (JST) to coordinate exchanges of information, visits and training activities.
b. Welcome interactions between respective Armed Forces in the framework of Italy’s growing interest in the Indo-Pacific Region, aimed at increasing interoperability and cooperation, including negotiations of any useful arrangement supporting such interactions.
c. Explore avenues of enhanced partnerships and dialogue among public and private stakeholders, focusing on technology collaboration, co-production and co-development of defence platforms and equipment.
d. Enhance maritime cooperation, including in the field of maritime pollution response and maritime search and rescue.
e. Negotiate a Defence Industrial Roadmap, between the two Ministries of Defence and promote a Memorandum of Understanding (MoU) between the Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM) and the Italian Industries Federation for Aerospace, Defence and Security (AIAD).
f. Hold regular interactions in defence research involving scientists and technical experts from both sides.
VIII. Security Cooperation
a. Enhance security cooperation through regular exchanges and capacity building activities in specific areas, such as cybersecurity and cybercrimes.
b. Hold sector-specific talks such as cyber dialogue, exchange updates on policies, practices and training opportunities, and hold consultations regarding cooperation in multilateral forums, when appropriate.
c. Continue to hold yearly bilateral meetings of the Joint Working Group on Combating International Terrorism and Transnational Crime.
d. Strengthen cooperation in the fight against terrorism at the bilateral, regional and international forums. Based on the spirit of this cooperation, both sides agree to:
i. Strengthen cooperation in judicial matters and between respective police and security personnel including through capacity building programmes;
ii. Share information and best practices in the fight against terrorism.
e. Conclude an agreement for the mutual protection and exchange of classified information.
IX. Migration and Mobility
a. Promote safe and legal migration channels, as well as fair and transparent labour training and recruitment procedures. A pilot project will cover training of health professionals in India and their subsequent employment in Italy.
b. Enhance cooperation to counter the facilitation of irregular migration.
c. Increase mobility of students, researchers and academics, also by concluding agreements between the respective Administrations in charge of higher education.
X. Culture, Academic and People-to-People Exchanges, Cinema and Tourism
a. Increase collaboration and exchanges between universities and higher education institutions of the two countries as well as cooperation in the field of technical and vocational education.
b. Promote exhibitions and cultural initiatives to deepen mutual knowledge, also through the establishment of partnerships between museums.
c. Work on increasing film co-productions and filmmaking in their respective countries.
d. Strengthen bilateral collaboration on preservation and restoration of old and heritage sites and buildings.
e. Foster connections and tourist flows in both directions.
f. Acknowledge the contribution of the vibrant Indian and Italian communities in promoting bilateral and cultural ties and long-standing bonds of friendship.
g. Work on implementing the Executive Programme of Cultural Cooperation signed in 2023.