প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৪৫সংখ্যক প্ৰগতি মত-বিনিময় অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অধ্যক্ষতা
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১ লাখ কোটি টকাৰ আঠটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰে
প্ৰকল্পসমূহৰ বিলম্বই কেৱল খৰচ বৃদ্ধি কৰাই নহয়, প্ৰকল্পৰ দ্বাৰা লাভান্বিত হোৱাসকলৰ পৰাও বঞ্চিত কৰে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ সময়ত ক্ষতিগ্ৰস্ত পৰিয়ালসমূহৰ সময়মতে পুনৰ্বাসন আৰু পুনৰ সংস্থাপনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গুৰুত্ব আৰোপ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিএম সূৰ্য্য ঘৰ মুক্ত বিজলী যোজনাৰ পৰ্যালোচনা কৰে আৰু গাঁও, নগৰ আৰু চহৰসমূহক পৰ্যায়ক্ৰমে বিজলী যোগান ধৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহক নিৰ্দেশ দিয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মেট্ৰ' প্ৰকল্প ৰূপায়ণ হৈ থকা বা ৰূপায়ণৰ পথত থকা চহৰসমূহত অভিজ্ঞতা বিনিময়ৰ বাবে কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে যাতে চহৰসমূহত গ্ৰহণ কৰা উত্তম প্ৰক্ৰিয়া আৰু মূল শিক্ষাসমূহ বুজিব পৰা যায়
26 DEC 2024 7:26PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পুৱা কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰক জড়িত কৰি প্ৰগতি, সক্ৰিয় প্ৰশাসন আৰু সময়মতে ৰূপায়ণৰ বাবে আইচিটি-ভিত্তিক মাল্টি-মডেল প্লেটফৰ্মৰ ৪৫ সংখ্যক বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰে।
বৈঠকত আঠটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয় য'ত ছটা মেট্ৰ' প্ৰকল্পৰ নগৰীয়া পৰিবহণ আৰু প্ৰত্যেকটো প্ৰকল্প পথ সংযোগ আৰু তাপ শক্তিৰ সৈতে জড়িত। বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশত এই প্ৰকল্পসমূহৰ মুঠ ব্যয় ১ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ সকলো চৰকাৰী বিষয়া-কৰ্মচাৰীয়ে এই কথা স্বীকাৰ কৰিব লাগিব যে প্ৰকল্পৰ বিলম্বই কেৱল ব্যয় বৃদ্ধি কৰাই নহয়, ইয়াৰ দ্বাৰা জনসাধাৰণে প্ৰত্যাশিত সুবিধাসমূহ লাভ কৰাতো বাধাগ্ৰস্ত হয়।
এই মত-বিনিময়ৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বেংকিং আৰু বীমা খণ্ডৰ সৈতে জড়িত ৰাজহুৱা অভিযোগসমূহৰো পৰ্যালোচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অভিযোগ নিষ্পত্তিৰ বাবে লোৱা সময়ৰ হ্ৰাসৰ কথা উল্লেখ কৰে, কিন্তু তেওঁ অভিযোগ নিষ্পত্তিৰ গুণগত মানৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
অধিক সংখ্যক চহৰে মেট্ৰ' প্ৰকল্পক এক প্ৰাথমিক ৰাজহুৱা পৰিবহণ ব্যৱস্থা হিচাপে বিবেচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যিসমূহ চহৰত প্ৰকল্প ৰূপায়ণ হৈ আছে বা পাইপলাইনত আছে সেই চহৰসমূহৰ বাবে অভিজ্ঞতা বিনিময়ৰ বাবে কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে, যাতে অভিজ্ঞতাৰ পৰা উত্তম অনুশীলন আৰু শিক্ষা লাভ কৰিব পৰা যায়।
এই পৰ্যালোচনাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰকল্পসমূহ ৰূপায়ণৰ সময়ত প্ৰকল্পত প্ৰভাৱিত পৰিয়ালসমূহৰ সময়মতে পুনৰ্বাসন আৰু সংস্থাপনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। নতুন স্থানত গুণগত মানৰ সা-সুবিধা প্ৰদান কৰি এনে পৰিয়ালসমূহৰ জীৱন ধাৰণৰ সহজতা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিএম সূৰ্য গড় মুফট বিজলী যোজনাৰো পৰ্যালোচনা কৰে। তেওঁ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশসমূহত এক উন্নত মানৰ ভেণ্ডাৰ ইক'ছিষ্টেম গঢ়ি তোলাৰ জৰিয়তে ছাদত টপ স্থাপন কৰাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ লগতে চাহিদা সৃষ্টিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ছাদত সৌৰশক্তিৰ কাৰ্যকৰীকৰণলৈকে প্ৰক্ৰিয়াটোত আৱশ্যক হোৱা সময় হ্ৰাস কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।
তেওঁ ৰাজ্যসমূহক পৰ্যায়ক্ৰমে গাঁও, চহৰ আৰু নগৰসমূহত এই পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।
৪৫ সংখ্যক প্ৰগতি বৈঠকত ৩৬৩টা প্ৰকল্পৰ বাবে মুঠ ব্যয় হৈছে প্ৰায় ১,৫০০ কোটি টকা। ১৯.১২ লাখ কোটি টকা ব্যয়ৰ পৰ্যালোচনা কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
PM chairs 45th PRAGATI Interaction
PM reviews eight key projects worth more than Rs. 1 lakh crore
Delay in projects not only leads to cost escalation but also deprives public of the intended benefits of the project: PM
PM stresses on the importance of timely Rehabilitation and Resettlement of families affected during implementation of projects
PM reviews PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana and directs states to adopt a saturation approach for villages, towns and cities in a phased manner
PM advises conducting workshops for experience sharing for cities where metro projects are under implementation or in the pipeline to to understand the best practices and key learnings
PM reviews public grievances related to the Banking and Insurance Sector and emphasizes on quality of disposal of the grievances
26 DEC 2024 7:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi earlier today chaired the meeting of the 45th edition of PRAGATI, the ICT-based multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation, involving Centre and State governments.
In the meeting, eight significant projects were reviewed, which included six Metro Projects of Urban Transport and one project each relating to Road connectivity and Thermal power. The combined cost of these projects, spread across different States/UTs, is more than Rs. 1 lakh crore.
Prime Minister stressed that all government officials, both at the Central and State levels, must recognize that project delays not only escalate costs but also hinder the public from receiving the intended benefits.
During the interaction, Prime Minister also reviewed Public Grievances related to the Banking & Insurance Sector. While Prime Minister noted the reduction in the time taken for disposal, he also emphasized on the quality of disposal of the grievances.
Considering more and more cities are coming up with Metro Projects as one of the preferred public transport systems, Prime Minister advised conducting workshops for experience sharing for cities where projects are under implementation or in the pipeline, to capture the best practices and learnings from experiences.
During the review, Prime Minister stressed on the importance of timely Rehabilitation and Resettlement of Project Affected Families during implementation of projects. He further asked to ensure ease of living for such families by providing quality amenities at the new place.
PM also reviewed PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. He directed to enhance the capacity of installations of Rooftops in the States/UTs by developing a quality vendor ecosystem. He further directed to reduce the time required in the process, starting from demand generation to operationalization of rooftop solar. He further directed states to adopt a saturation approach for villages, towns and cities in a phased manner.
Up to the 45th edition of PRAGATI meetings, 363 projects having a total cost of around Rs. 19.12 lakh crore have been reviewed.