ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୪୫ତମ ପ୍ରଗତି ଆଲୋଚନାରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
26 DEC 2024 7:26PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଆଠଟି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ବିଳମ୍ବ କେବଳ ବ୍ୟୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଇ ନଥାଏ, ବରଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲାଭରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିଥାଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସମୟରେ ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ସମୟୋଚିତ ପୁନର୍ବାସ ଏବଂ ଥଇଥାନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘‘ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମୁକ୍ତ ବିଜୁଳି ଯୋଜନା" ର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଗ୍ରାମ, ନଗର ଏବଂ ସହରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି
ଯେଉଁ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି କିମ୍ବା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସେଠାରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷାକୁ ବୁଝିହେବ
ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଏବଂ ବୀମା କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଭିଯୋଗଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ନେଇ ସକ୍ରିୟ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ଆଇସିଟି ଆଧାରିତ ବହୁମୁଖୀ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଗତିର ୪୫ତମ ସଂସ୍କରଣ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ବୈଠକରେ ଆଠଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନର ଛଅଟି ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ତାପଜ ଶକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ମିଳିତ ମୂଲ୍ୟ ୧ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରର ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହା ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଉଚିତ ଯେ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଳମ୍ବ କେବଳ ବ୍ୟୟ ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲାଭ ପାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ।
ଏହି ଆଲୋଚନା କାଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଏବଂ ବୀମା କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଜନ ଅଭିଯୋଗଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ସମାଧାନ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ସମୟ ହ୍ରାସ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିବାବେଳେ, ସେ ଅଭିଯୋଗଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସହର ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଏକ ପସନ୍ଦଯୋଗ୍ୟ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ବିଚାରକୁ ନେଇ, ଯେଉଁ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି କିମ୍ବା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସେହି ସହରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ।
ସମୀକ୍ଷା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସମୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ସମୟୋଚିତ ପୁନର୍ବାସ ଏବଂ ଥଇଥାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସ୍ଥାନରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରି ଏପରି ପରିବାର ପାଇଁ ସହଜ ଜୀବନଶୈଳୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମୁକ୍ତ ବିଜୁଳି ଯୋଜନାର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଏକ ଗୁଣାତ୍ମକ ବିକ୍ରେତା ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବିକଶିତ କରି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଛାତ ସ୍ଥାପନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଚାହିଦା ସୃଷ୍ଟି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଛାତ ଉପରେ ସୌର ଶକ୍ତିର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ସେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଗ୍ରାମ, ନଗର ଏବଂ ସହର ପାଇଁ ଏକ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଗତି ବୈଠକର ୪୫ତମ ସଂସ୍କରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩୬୩ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି, ଯାହାର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ପାଖାପାଖି ୧୯.୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏହାର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି।

Prime Minister's Office
PM chairs 45th PRAGATI Interaction
PM reviews eight key projects worth more than Rs. 1 lakh crore
Delay in projects not only leads to cost escalation but also deprives public of the intended benefits of the project: PM
PM stresses on the importance of timely Rehabilitation and Resettlement of families affected during implementation of projects
PM reviews PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana and directs states to adopt a saturation approach for villages, towns and cities in a phased manner
PM advises conducting workshops for experience sharing for cities where metro projects are under implementation or in the pipeline to to understand the best practices and key learnings
PM reviews public grievances related to the Banking and Insurance Sector and emphasizes on quality of disposal of the grievances
26 DEC 2024 7:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi earlier today chaired the meeting of the 45th edition of PRAGATI, the ICT-based multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation, involving Centre and State governments.
In the meeting, eight significant projects were reviewed, which included six Metro Projects of Urban Transport and one project each relating to Road connectivity and Thermal power. The combined cost of these projects, spread across different States/UTs, is more than Rs. 1 lakh crore.
Prime Minister stressed that all government officials, both at the Central and State levels, must recognize that project delays not only escalate costs but also hinder the public from receiving the intended benefits.
During the interaction, Prime Minister also reviewed Public Grievances related to the Banking & Insurance Sector. While Prime Minister noted the reduction in the time taken for disposal, he also emphasized on the quality of disposal of the grievances.
Considering more and more cities are coming up with Metro Projects as one of the preferred public transport systems, Prime Minister advised conducting workshops for experience sharing for cities where projects are under implementation or in the pipeline, to capture the best practices and learnings from experiences.
During the review, Prime Minister stressed on the importance of timely Rehabilitation and Resettlement of Project Affected Families during implementation of projects. He further asked to ensure ease of living for such families by providing quality amenities at the new place.
PM also reviewed PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. He directed to enhance the capacity of installations of Rooftops in the States/UTs by developing a quality vendor ecosystem. He further directed to reduce the time required in the process, starting from demand generation to operationalization of rooftop solar. He further directed states to adopt a saturation approach for villages, towns and cities in a phased manner.
Up to the 45th edition of PRAGATI meetings, 363 projects having a total cost of around Rs. 19.12 lakh crore have been reviewed.