PIB Backgrounder
दालको उत्पादनमा आत्मनिर्भरता हासिल गर्नका लागि भारतको मिशन
उत्पादन अनि किसानहरूको आमदानीमा वृद्धि
11 OCT 2025 6:12PM by PIB Gangtok
मुख्य कुरा
• प्रधानमन्त्रीले 11 अक्टोबर, 2025 को दिन ₹11,440 करोडको बजेटीय दरबन्दीका साथ दालमा आत्मनिर्भरता मिशन (2025-26 देखि 2030-31) शुभारम्भ गरे।
• यसको लक्ष्य वर्ष 2030-31 सम्म घरेलु दालको उत्पादन 350 लाख टनसम्म बढाउनका साथै खेतीको क्षेत्र 310 लाख हेक्टरसम्म वृद्धि गर्नु।
• यसको उद्देश्य चार वर्षसम्म एमएसपीमा तुर, उरद र मसूरको शत-प्रतिशत खरिद सुनिश्चित गर्नु।
• किसानहरूबीच कूल 88 लाख निःशुल्क बिउ-बिजनको किट र 126 लाख क्विन्टल प्रमाणित बिउ वितरित गरिनेछ।
• करिब 2 करोड किसान सुनिश्चित खरिद, गुणस्तरीय बिउ-बिजन वितरण र उन्नत मूल्य शृङ्खला समर्थनबाट लाभान्वित बन्ने आशा।
परिचय
दाल कृषि एउटा उत्पाद मात्र नभएर यो भारतको पोषण सुरक्षा, माटोको स्वास्थ्य र ग्रामीण आजीविकाको आदार पनि हो। विशअवमा दालको सबैभन्दा ठूलो उत्पादक, उपभोक्ता अनि आयातकका रूपमा भारतको नीति लगातार यस महत्त्वपूर्ण क्षेत्रमा उत्पादकता अनि स्थिरता बढाउन केन्द्रित रहिआएको छ। बढ्दो आमदानी अनि सन्तुलित पोषणप्रति बढ्दो जागरूकताका कारण दालको माग लगातार बढिरहेको छ, जसबाट घरेलु उत्पादन बढाउने अवसर सिर्जना भइरहेको छ।
आर्थिक अनि व्यापारिक महत्त्वबाहेक, दाल पोषणको एउटा महत्त्वपूर्ण स्रोत पनि हो। राष्ट्रिय पोषण संस्थान अनुसार, भारतीय आहारमा कूल प्रोटिन सेवनमा यसको योगदान करिब 20 देखि 25 प्रतिशत छ। तथापि, दालको प्रतिव्यक्ति खपत 85 ग्राम प्रतिदिनभन्दा कम्ति छ, जसले देशभरी प्रोटिन-ऊर्जा कुपोषणमा योगदान पुऱ्याइरहेको छ। यस कारण, घरेलु उत्पादन बढाउनु एउटा आर्थिक आवश्यकता मात्र नभएर, सार्वजनिक स्वास्थ्यमा सुधारको दिशामा पनि महत्त्वपूर्ण कदम हो।
यस दोहोरो महत्त्वलाई ध्यानमा राख्दै भारत सरकारले दालको क्षेत्रलाई सुदृढ बनाउन जोड दिइएको छ। 11 अक्टोबर, 2025 को दिन भारतीय कृषि अनुसन्धान संस्थान (आइएआरआइ), नयाँ दिल्लीमा एउटा विशेष कृषि कार्यक्रम आयोजित गरियो, जहाँ प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले ₹11,440 करोडको कूल परिव्ययका साथ दाल उत्पादनमा आत्मनिर्भरता मिशन (दलहन आत्मनिर्भरता मिशन) शुभारम्भ गरे। कार्यक्रममा प्रधानमन्त्रीले दलहनको खेतीमा सामेल किसानहरूसँग संवाद गर्दै कृषि एवं सम्बद्ध क्षेत्रमा मूल्य शृङ्खला आधारित विकासलाई बढावा दिनुको महत्त्वबारे प्रकाश पारे। शुभारम्भको क्रममा मिशनको उद्देश्य दालको उत्पादन बढाउनु मात्र नभएर दिगो अनि सशक्त भविष्य निर्माण गर्नु पनि रहेको कुरामा उनले बल दिए।
यो मिशन पोषण सुरक्षा अनि आत्मनिर्भरता प्राप्त गर्ने दिशामा एउटा ठूलो कदम हो। दलहन उत्पादनमा आत्मनिर्भरता मिशनको घोषणा केन्द्रिय बजेट 2025-26 मा गरिएको थियो र 1 अक्टोबर, 2025 को दिन मन्त्री मण्डलद्वारा यसलाई अनुमोदन गरिएको थियो। यसलाई वर्ष 2025-26 देखि 2030-31 को अवधिमा कार्यान्वित गरिनेछ। यसको उद्देश्य घरेलु उत्पादनलाई बढावा दिनु, आयातमाथि निर्भरता घटाउनु र दालहरूको उत्पादनमा “आत्मनिर्भर भारत”को मार्ग प्रशस्त गर्नुरहेको छ।
पृष्ठभूमि
बितेका केही वर्षमा भारतमा दालहरूको उत्पादनमा महत्त्वपूर्ण परिवर्तन देखिएको छ। राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा एवं पोषण मिशन (एनएफएसएनएम) अन्तर्गत लगातार सरकारको प्रयासका कारण उत्पादन वर्ष 2013-14 को 192.6 लाख टनबाट बढेर 2024-25 मा 252.38 लाख टन (तेस्रो अग्रिम अनुमान) पुगेको थियो, जसले 31 प्रतिशतभन्दा धेरैको प्रभावशाली वृद्धि दर्शाउँछ। यद्यपि, यो प्रगति सराहनीय छ, तरै पनि उत्पादनलाई अझ बढाउन तथा देशको बढ्दो खपत आवश्यकता पूरा गर्न पर्याप्त सम्भावना अझै पनि व्याप्त छ। वर्ष 2023-24 मा भारतले 47.38 लाख टन दाल आयात गरेको थियो भने 5.94 लाख टन निर्यात पनि गरेको थियो, जसले संरचनात्मक सुधारको आवश्यकता दर्शाउँछ। विश्वको सबैभन्दा ठूलो दलहन उत्पादकमध्ये एक भए तापनि, भारतको घरेलु उत्पादनमा मागलाई पूर्णरूपले पूरा गर्नका लागि वृद्धिको पर्याप्त सम्भावना छ, जसबाट आयात एउटा आवश्यक पूरक बन्दछ। वर्ष 2023-24 मा दालको आयात 47.38 लाख टनसम्म पुग्नुका कारण सरकारले दालमा आत्मनिर्भरता हासिल गर्नु प्रमुख राष्ट्रिय उद्देश्यका रूपमा प्राथमिकता दिएको छ।
प्रधानमन्त्री स्री नरेन्द्र मोदीले दिसम्बर 2027 सम्म भारतलाई दालको मामिलामा पूर्णरूपले आत्मनिर्भर बनाउने महत्त्वकाङ्क्षी लक्ष्य निर्धारित गरेका छन्, जसमा विशेष गरी तुर (रहरी दाल), उरद र मसूरमाथि ध्यान केन्द्रित गरेको छ। नयाँ मिशनले भारतमा भविष्यमा दालको मागलाई पूर्णरूपले घरेलु उत्पादनको माध्यमद्वारा पूरा गर्ने लक्ष्यका साथै यस दृष्टिकोणलाई पनि प्रबल बनाउँदछ। यो मिशन भिजन 2047 अनुरूप छ, जसमा सतत विकास, विविध फसल पद्धति, सुनिश्चित आमदानी, उन्नत प्रौद्योगिकी अपनाउनु र जलवायु अनुकूल कृषि पद्धतिको माध्यमद्वारा किसानहरूको सशक्तिकरणमाथि जोड दिइएको छ।
भारतले बितेका केही दसकदेखि लक्षित पहलको माध्यमद्वारा दालको उत्पादनमा लगातार बढावा दिइरहेको छ। वर्ष 1966 मा अखिल भारतीय समन्वित दलहन सुधार परियोजनादेखि लिएर त्वरित दलहन उत्पादन कार्यक्रम (ए-3-पी) (2010-14) सम्म उत्पादकता बढाउन र दीर्घकालिक आत्मनिर्भरताको निम्ति आधार तयार गर्नका लागि यी पहलहरूमाथि काम गर्दैआएको छ।
उद्देश्य
दलहनमा आत्मनिर्भरता मिशनको (2025-31) उद्देश्य घरेलु उत्पादनमा उल्लेखनीय वृद्धि, आयातमाथि निर्भरता घटाउनु र किसानहरूको आमदानीमा स्थायी सुधार गरी दलहनमा आत्मनिर्भरता प्राप्त गर्नुरहेको छ। मिशनको योजना अन्तर-फसल अनि फसल विविधिकरणलाई बढावा दिँदै धानको आली अनि अन्य उपयुक्त भूमिलाई लक्षित गर्दै 25 लाख हेक्टर अतिरिक्त क्षेत्रमा दालको खेतीलाई विस्तार गर्नुरहेको छ। यसबाहेक मुख्य ध्यान सशक्त बिउ-बिजन प्रणालीद्वारा समर्थित उच्च उब्जनी दिने, कीरारोधी अनि जलवायु अनुकूल दालहरूको प्रजातिको विकास अनि प्रसारमाथि केन्द्रित गरिनेछ। यसमा 126 लाख क्विन्टल प्रमाणित बिउ-बिजनको उत्पादन अनि वितरणका साथै किसानहरूलाई 88 लाख बिउ-बिजनको किट निःशुल्क उपलब्ध गराउने प्रावधान पनि सामेल छन्।
दलहनमा आत्मनिर्भरताका लागि परिचालन रणनीति
प्रभावी कार्यान्वयन सुनिश्चित गर्नका लागि, राज्यले आइसीएआरद्वारा ब्रीडर बिउ उत्पादनको निगरानी अनि साथी पोर्टलको (seedtrace.gov.in) माध्यमद्वारा गुणस्तर आश्वासन कायम गर्न लगायत पाँच सालको बिउ-बिजन उत्पादन योजना तयार गर्नेछ। मिशनले समग्र दृष्टिकोण अपनाउँदछ, जसमा माटोको स्वास्थ्य प्रबन्धन, मशिनीकरण, सन्तुलित मल अनुप्रयोग, पादप संरक्षण अनि आइसीएआर, कृषि विज्ञान केन्द्र (केभीके) तथा राज्य कृषि विभागहरूद्वारा व्यापक परिमाणमा प्रदर्शनलाई एकिकृत गरिनेछ। यी उपायहरूका माध्यमद्वारा, मिशनले लचिलो, आत्मनिर्भर दाल उत्पादन परिकल्पनाको परिकल्पना गर्दछ, जसबाट भारतको बढ्दो घरेलु माग पूरा गर्नसकिनेछ।
साथी – बिउ-बिजन प्रमाणिकरण, पत्तो लगाउने क्षमता र समग्र सूची
साथी एउटा उपयोगकर्तामुखी केन्द्रिकृत पोर्टल हो। यो पोर्टल राष्ट्रिय सूचना विज्ञान केन्द्र (एनआइसी) सँगको साझेदारीमा कृषि एवं किसान कल्याण मन्त्रालय, भारत सरकारद्वारा परिकल्पित अनि निर्मित गरिएको हो। साथीले कैयौं बिउँ-बिजन पिँढीमा सम्पूर्ण बिउ-बिजन जीवनचक्रलाई सामेल गर्न समग्र दृष्टिकोण प्रदान गर्दछ। यो उपाय बिउ-बिजन उत्पादनदेखि लिएर सम्पूर्ण बिउ आपूर्ति शृङ्खलाको स्वचालन माध्यमद्वारा प्राप्त गरिन्छ - प्रमाणिकरण, लाइसेन्सिङ, बिउको सूची र प्रमाणित वितरकद्वारा बिउ उत्पादकहरूलाई बिउको बिक्री र बिउ-बिजन पत्तो लगाउने क्षमता यसमा सामेल छ।
किसानहरूलाई दलहन खेतीमा बढी आमदानी सुरक्षा र विश्वास प्रदान गर्नका लागि सरकारले प्रधानमन्त्री अन्नदाता आय संरक्षण अभियान (पीएम-आशा) अन्तर्गत प्रमुख दलहन जस्तै रहरी, उरद र मसूरीको निर्धारित खरिद सुनिश्चित गर्नेछ। भारतीय राष्ट्रिय कृषि सहकारी विपणन सङ्घ (नाफेड) र राष्ट्रिय सहकारी उपभोक्ता सङ्घले (एनसीसीएफ) आउँदो चार वर्षमा भागीदार राज्यहरूमा शत-प्रतिशत खरिद सुनिश्चित गर्नेछ। यस तन्त्रले उचित अनि समयमा मूल्यको प्रत्याभूति प्रदान गर्नका साथै बजारको अनिश्चिततालाई घटाउनका अतिरिक्त किसानहरूलाई बढी मूल्यका दलहन फसल अपनाउन प्रोत्साहित गर्दछ, जसमा दलहन आत्मनिर्भरताको व्यापक लक्ष्यमा योगदान पुग्नेछ। यस समन्वित प्रयासको माध्यमद्वारा, मिशनले प्रबल, सतत अनि आत्मनिर्भर उत्पादन प्रणालीको परिकल्पना गर्दछ, जसले भारतको बढ्दो घरेलु माग पूरा गर्नका अतिरिक्त, किसानहरूको आजीविकालाई पनि बल प्रदान गर्नेछ।
मिशनको उद्देश्य एक हजार प्रसंस्करण अनि प्याकेजिङ एकाइको स्थापना गरी फसल उपरान्त मूल्य शृङ्खलालाई सुदृढता प्रदान गर्नुरहेको छ, जसको निम्ति प्रति एकाइ ₹25 लाखसम्मको सब्सिडी दिइनेछ। यसको उद्देश्य हानि घटाउनु, मूल्य संवर्धनलाई बढाउनु र ग्रामीण रोजगार सिर्जना गर्नुरहेको छ। यस पहल अन्तर्गत नीति आयोगद्वारा प्रस्तुत सुझाउ अनुसार समूह आधारित दृष्टिकोण पालन गरिनेछ, जसबाट संसाधनको कुशल उपयोग अनि दालको खेतीको भौगोलिक विविधिकरणले बढावा पाउनेछ। वर्ष 2030-31 सम्म मिशनको लक्ष्य दालको खेतीलाई 310 लाख हेक्टरसम्म बढाउनु, उत्पादनलाई 350 लाख टनसम्म बढाउनु र उब्जनीलाई 1,130 किलोग्राम प्रति हेक्टरसम्म बढाउनु पनि रहेको छ। यी उत्पादन लक्ष्यका अतिरिक्त, मिशनको उद्देश्य आयात घटाउँदै विदेशी मुद्राको संरक्षण गर्नु, जलवायु अनुकूल अनि माटोको स्वास्थ्य अनुकूल प्रथालाई बढावा दिनु, र पर्याप्त रोजगार अवसर सिर्जना गर्नुरहेको छ, जसबाट पोषण सुरक्षा र दालमा दीर्घकालिक आत्मनिर्भरता सुनिश्चित हुनसकोस्।
प्रधानमन्त्री अन्नदाता आय संरक्षण अभियान (पीएम-आशा)
प्रधानमन्त्री अन्नदाता आय संरक्षण अभियान (पीएम-आशा), किसानहरूका लागि वित्तीय स्थिरता सुनिश्चित गरी फसल कटाइपछिको बिक्रीमा उतार-चढाउ नियन्त्रितका साथै दाल अनि तेलदानाका लागि फसल विविधिकरण बढावा दिन सेप्टेम्बर 2018 मा दलहन, तेलदाना अनि खोपराको निम्ति लाभकारी मूल्य प्रदान गर्ने उद्देश्यका साथ शुरु गरिएको थियो। सेप्टेम्बर 2024 मा मन्त्री मण्डलद्वारा एकिकृत पीएम-आशा योजना जारी राख्न स्वीकृत गरिएको थियो, जसमा यसका प्रमुख घटक – मूल्य समर्थन योजना (पीएसएस), मूल्य घाटा भुक्तानी योजना (पीडीपीएस) र बजार प्रारम्भिक उपाय योजना (एमआइएस) सामेल छन्।
नीति आयोगको सिफारिश
पाँच प्रमुख दलहन उत्पादक राज्य राजस्थान, मध्य प्रदेश, गुजरात, आन्ध्र प्रदेश र कर्नाटकका 885 किसानबाट प्राप्त जानकारीको आधारमा नीति आयोगले दलहन क्षेत्रलाई बलियो बनाउन, उत्पादकता बढाउन र स्थिरता सुनिश्चित गर्नका लागि सिफारिश तयार गरेको छ। प्रमुख उपायमा धानको खेतमा दालको खेती विस्तार गर्नु तथा क्लस्टर आधारित दृष्टिकोणको माध्यमद्वारा फसलको रूपरेखामा विविधता ल्याउनु, प्रोत्साहन, सुनिश्चित मूल्य तथा उच्च क्षमताका राज्यहरूमा प्रायोगिक परियोजना सामेल छन्। बिउ-बिजन प्रणालीलाई सुदृढ बनाउनका लागि नीति आयोगले उन्नत प्रजाति अनि उच्च उब्जनीको समयमा उपलब्धता सुनिश्चित गर्न क्लस्टर आधारित बिउ-बिजन केन्द्र अनि किसान उत्पादक सङ्गठनद्वारा (एफपीओ) समर्थित “वान ब्लक-वान सीड भिलेज” जस्ता मोडलको माध्यमद्वारा उच्च गुणस्तरको बिउ आपूर्ति अनि क्षमता पत्तो लगाउने हिमायत गर्दछ। स्थानीय खरिद केन्द्र अनि प्रसंस्करण एकाइको माध्यमद्वारा खरिद अनि मूल्य शृङ्खलालाई बलियो बनाउनुले बिचौलाहरू कम्ति हुनेछ, किसानहरूको आमदानीमा सुधार आउनेछ र उपभोक्ता मूल्य स्थिर हुनेछ। पीडीएस तथा मध्यान्ह भोजन जस्ता पोषण अनि कल्याणकारी कार्यक्रममा दाललाई सामेल गर्नुले माग बढ्नका साथै कुपोषणको समस्या पनि सम्बोधित हुनेछ। प्रतिवेदनमा (नीति आयोगको प्रतिवेदन यहाँ हेर्नुहोस्) दिगो उत्पादकताका लागि मशिनिकरण, कुशल सिञ्चाई र जैविक मलमाथि जोड दिइएको छ। यसका साथै कीरारोधी, अल्प-अवधि अनि जलवायु लचिलो प्रजातिमाथि पनि बल दिइएको छ, जुन प्रारम्भिक चेतावनी प्रणाली र साथी पोर्टलको माध्यमद्वारा डाटा सञ्चालित निगरानीद्वारा समर्थित छ, ताकि दालको खेतीलाई बढी लचिलो अनि लाभदायक बनाउन सकियोस्।
निष्कर्ष
"दालमा आत्मनिर्भरता मिशन" भारतको निम्ति पोषण अनि आर्थिक सुरक्षा दुवै प्राप्त गर्ने दिशामा महत्त्वपूर्ण कदम हो। आत्मनिर्भरतालाई प्राथमिकता दिँदै, यस मिशनले प्रौद्योगिकी अपनाउन, सुनिश्चित खरिद, क्षमता निर्माण अनि गुणस्तरीय बिउ-बिजनसम्म पहुँचको माध्यमद्वारा किसानहरूलाई सशक्त बनाउनका अतिरिक्त, सतत अनि जलवायु अनुकूल प्रथालाई पनि बढावा दिन्।।
वैज्ञानिक नवाचार, क्लस्टर आधारित उपाय अनि सुदृढ मूल्य शृङ्खलाको संयोजनको माध्यमद्वारा मिशनको उद्देश्य घरेलु दालको माग पूरा गर्न मात्र नभएर आयातमाथि निर्भरता घटाउनु, किसानहरूको आमदानी बढाउनु र भारतलाई सतत दाल उत्पादनमा वैश्विक नेताका रूपमा स्थापित गर्नुरहेको छ। दाललाई पोषण कार्यक्रममा सामेल गरी, फसल-उपरान्त बुनियादी पूर्वाधारमा सुधार लगायत ग्रामीण रोजगारलाई बढावा दिई मिशनको प्रभाव खाद्य सुरक्षादेखि अघि बढ्दै माटोको स्वास्थ्य, ग्रामीण समृद्धि र विकसित भारतको निर्माणसम्म फैलिनेछ।
संक्षेपमा, यस मिशनले आत्मनिर्भर, लचिलो अनि उत्पादक दलहन क्षेत्रको आधार राख्दछ, जसबाट किसान, उपभोक्ता अनि सम्पूर्ण राष्ट्रका लागि दीर्घकालिक लाभ सुनिश्चित हुनेछ।
सन्दर्भ :
• पीआइबी –
1. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2173547
2. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2039209
3. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2085530
4. https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2022/feb/doc202221616601.pdf
5. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1993155

PIB Backgrounder
India’s Mission for Aatmanirbharta in Pulses
Enhancing Production and Farmers’ Income
11 OCT 2025 6:12PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• Prime Minister launched the Mission for Aatmanirbharta in Pulses (2025–26 to 2030–31) with a budgetary allocation of ₹11,440 crore on October 11, 2025.
• It aims to scale up domestic pulses production to 350 lakh tonnes and expand the cultivation area to 310 lakh hectares by 2030–31.
• It aims to ensure 100 percent procurement of Tur, Urad, and Masoor at MSP for four years.
• A total of 88 lakh free seed kits and 126 lakh quintals of certified seeds will be distributed among farmers.
• Nearly 2 crore farmers are expected to gain from guaranteed procurement, quality seed distribution, and enhanced value chain support.
Introduction
Pulses are more than just an agricultural commodity; they are a keystone of India’s nutritional security, soil health, and rural livelihoods. As the world’s largest producer, consumer, and importer of pulses, India’s policies have consistently focused on enhancing productivity and sustainability in this vital sector. With rising incomes and growing awareness of balanced nutrition, demand for pulses has been steadily increasing, creating opportunities to increase domestic production.
Beyond their economic and trade significance, pulses serve as a nutritional powerhouse. As per the National Institute of Nutrition, they contribute nearly 20-25 percent of total protein intake in Indian diets. However, the per capita consumption of pulses continues to fall short of the recommended 85 grams per day, contributing to protein-energy malnutrition across the country. Therefore, enhancing domestic production is not only an economic necessity but also a vital step toward improving public health.
Recognizing this dual importance, the Government of India has placed strong emphasis on strengthening the pulses sector. A special Krishi programme was held at the Indian Agricultural Research Institute (IARI), New Delhi, on 11 October 2025, where Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Mission for Aatmanirbharta in Pulses (Dalhan Aatmanirbharta Mission) with a total outlay of ₹11,440 crore. During the event, the Prime Minister interacted with farmers involved in pulse cultivation and highlighted the importance of promoting value chain–based growth across agriculture and allied sectors. It was emphasized during the launch that the mission aims not only to enhance pulse production but also to build a sustainable and empowered future.
This mission represents a major step toward achieving nutritional security and self-sufficiency. The Mission for Aatmanirbharta in Pulses was announced in the Union Budget 2025–26 and was approved by the Union Cabinet on 1st Oct 2025. It will be implemented during 2025–26 to 2030–31. It seeks to boost domestic production, reduce import dependence, and pave the way for an “Aatmanirbhar Bharat” in pulses.
Background
Over the years, India has experienced a significant transformation in pulses production. Consistent government efforts under the National Food Security and Nutrition Mission (NFSNM) have driven production up from 192.6 lakh tonnes in 2013–14 to 252.38 lakh tonnes in 2024-25(3ʳᵈ Advance Estimates), reflecting an impressive growth over 31 percent. While this progress is commendable, considerable potential remains to further enhance production and meet the country’s increasing consumption requirements. In 2023–24, India imported 47.38 lakh tonnes of pulses, even as it exported 5.94 lakh tonnes, highlighting opportunities for structural improvement. This reflects that, despite being among the world’s largest pulses producers, India’s domestic production has significant scope to grow to fully meet demand, making imports a necessary supplement. With pulses imports reaching 47.38 lakh tonnes in 2023–24, the government has prioritized achieving self-sufficiency in pulses as a key national objective.
Prime Minister Shri Narendra Modi has set the ambitious goal of making India fully aatmanirbhar (self-reliant) in pulses by December 2027, with particular focus on Tur (Arhar), Urad, and Masoor. The new Mission strengthens this vision by aiming to meet India’s future pulses demand entirely through domestic production. The Mission is aligned with Vision 2047, emphasizing sustainable growth, diversified cropping patterns, and the empowerment of farmers through assured income, adoption of advanced technologies, and climate-resilient agricultural practices.
The Government of India has consistently promoted pulses production through targeted initiatives over the decades. Beginning with the All India Coordinated Pulse Improvement Project in 1966 to Accelerated Pulses Production Programme (A3P) (2010–14) built on these initiatives to enhance productivity and lay the groundwork for long-term self-reliance.
A blue and white text on a blue backgroundAI-generated content may be incorrect.
Objective
The Mission for Aatmanirbharta in Pulses (2025–31) aims to achieve self-sufficiency in pulses by significantly enhancing domestic production, reducing import dependence, and sustainably improving farmers’ incomes. The Mission plans to expand the area under pulses cultivation by an additional 35 lakh hectares, targeting rice fallows and other suitable lands, while promoting intercropping and crop diversification. A key focus will be the development and dissemination of high-yielding, pest-resistant, and climate-resilient pulses varieties, supported by a robust seed system. This includes the production and distribution of 126 lakh quintals of certified seeds and the free provision of 88 lakh seed kits to farmers.
Operational Strategy for Aatmanirbharta in Pulses
To ensure effective implementation, states will prepare rolling five-year seed production plans, with breeder seed production monitored by ICAR and quality assurance maintained through the SATHI portal (seedtrace.gov.in). The Mission adopts a holistic approach, integrating soil health management, mechanization, balanced fertilizer application, plant protection, and large-scale demonstrations facilitated by ICAR, Krishi Vigyan Kendras (KVKs), and state agricultural departments. Through these measures, the Mission envisions a resilient, self-reliant pulses production system that meets India’s growing domestic demand.
SATHI - Seed Authentication, Traceability & Holistic Inventory
SATHI is a user-oriented centralized portal. Envisioned and created by the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare, Govt. of India, in partnership with National Informatics Centre (NIC). SATHI provides a holistic approach to encompass the complete seed life cycle over multiple seed generations. This measure is achieved through automation of the entire seed supply chain, starting from seed production to certification, licensing, seed Inventory, and seed sale by certified dealers to seed growers and includes traceability of seeds.
To provide farmers with greater income security and confidence in pulses cultivation, the Government will ensure the assured procurement of key pulses; Tur (Arhar), Urad, and Masoor; under the Pradhan Mantri Annadata Aay SanraksHan Abhiyan (PM-AASHA). The National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India (NAFED) and the National Cooperative Consumers’ Federation (NCCF) will ensure 100 percent procurement in participating states over the next four years. This mechanism guarantees fair and timely prices, reduces market uncertainties, and encourages farmers to adopt high-value pulses crops, thereby contributing to the overarching goal of pulses self-reliance. Through these concerted efforts, the Mission envisions a resilient, sustainable, and self-reliant pulses production system that meets India’s growing domestic demand and strengthens farmers’ livelihoods.
The Mission also seeks to strengthen the post-harvest value chain by establishing 1,000 processing and packaging units, supported by subsidies of up to ₹25 lakh per unit, aimed at reducing losses, enhancing value addition, and generating rural employment. Interventions will follow a cluster-based approach as recommended by NITI Aayog, facilitating efficient resource utilization and promoting geographic diversification of pulses cultivation. By 2030–31, the Mission targets expanding pulses cultivation to 310 lakh hectares, increasing production to 350 lakh tonnes, and improving yields to 1,130 kg/ha. In addition to these production goals, the Mission aims to conserve foreign exchange by reducing imports, promote climate-resilient and soil health-friendly practices, and create substantial employment opportunities, thereby ensuring nutritional security and long-term self-reliance in pulses.
Pradhan Mantri Annadata Aay Sanrakshan Abhiyan (PM-AASHA)
The Pradhan Mantri Annadata Aay SanraksHan Abhiyan (PM-AASHA) was launched in September 2018 with the objective of providing price assurance for pulses, oilseeds, and copra, thereby ensuring financial stability for farmers, reducing post-harvest distress sales, and promoting crop diversification toward pulses and oilseeds. In September 2024, the Cabinet approved the continuation of the integrated PM-AASHA scheme, comprising its key components: the Price Support Scheme (PSS), Price Deficiency Payment Scheme (PDPS), and Market Intervention Scheme (MIS).
Recommendations from NITI Aayog
A group of men holding booksAI-generated content may be incorrect.
Launch of NITI Aayog Report on Aatmanirbharta in Pulses on September 4, 2025
Based on insights from 885 farmers across five major pulses-growing states, Rajasthan, Madhya Pradesh, Gujarat, Andhra Pradesh, and Karnataka, NITI Aayog has outlined recommendations to strengthen the pulses sector, enhance productivity, and ensure sustainability. Key measures include expanding pulses into rice fallows and diversifying cropping patterns through a cluster-based approach, complemented by incentives, assured prices, and pilot projects in high-potential states. To strengthen seed systems, NITI Aayog advocates for high-quality seed supply and traceability via models such as “One Block–One Seed Village”, supported by cluster-based seed hubs and Farmer-Producer Organizations (FPOs) to ensure the timely availability of improved varieties and higher yields. Strengthening procurement and value chains through local procurement centers and processing units will reduce intermediaries, improve farmer incomes, and stabilize consumer prices. Integrating pulses into nutrition and welfare programs such as PDS and Mid-Day Meals will boost demand and address malnutrition. The report (Refer NITI Aayog report here) emphasizes mechanization, efficient irrigation, and bio-fertilizers for sustainable productivity, alongside pest-resistant, short-duration, and climate-resilient varieties, supported by early warning systems and data-driven monitoring via the SAATHI Portal, to make pulses cultivation more resilient and rewarding.
Conclusion
The “Mission for Aatmanirbharta in Pulses” marks a significant stride toward achieving both nutritional and economic security for India. By prioritizing self-reliance, the Mission empowers farmers through technology adoption, assured procurement, capacity building, and access to quality seeds, while promoting sustainable and climate-resilient practices.
Through a combination of scientific innovation, cluster-based interventions, and strengthened value chains, the Mission aims not only to meet domestic pulses demand but also to reduce import dependence, enhance farmer incomes, and position India as a global leader in sustainable pulses production. By integrating pulses into nutrition programs, improving post-harvest infrastructure, and fostering rural employment, the Mission’s impact will extend beyond food security to soil health, rural prosperity, and the realization of a Viksit Bharat.
In essence, the Mission lays the foundation for a self-reliant, resilient, and productive pulses sector, ensuring long-term benefits for farmers, consumers, and the nation as a whole.
References:
1. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2173547
2. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2039209
3. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2085530
4. https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2022/feb/doc202221616601.pdf
5. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1993155
Click here to see pdf