প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মুম্বাইদা গ্লোবেল ফিনতেক ফেষ্ট ২০২৫ দা ৱা ঙাংখ্রে
ভারতনা গনতন্ত্রগী ৱাখল্লোন অসি লৈবাক অসিগী লৈঙাক-সাসনগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্বী অমা ওইহল্লে: প্রধান মন্ত্রী
হৌখিবা চহি ১০ দা, ভারতনা তেক্নোলোজি মীওই খুদিংমক্ত ফংহল্লে, ঙসিগী ভারত মালেমদা খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক তেক্নোলোজি য়াম্না শীজিন্নবশিংগী মনুংদা য়াওরে: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না দিজিতেল তেক্নোলোজি মীয়ামগী ওইহল্লে, মীওই খুদিংমক অমসুং লৈবাক্কী মফম খুদিংমক্ত মসি ফংহল্লে: প্রধান মন্ত্রী
তেক্নোলোজি অসি খুদোংচানবা খুৎলায় অমা খক নতনা, মসি থোং মান্নবা পুরক্নবা পাম্বৈ অমসুনি হায়বা ভারতনা উৎলে: প্রধান মন্ত্রী
ইন্দিয়া ষ্টেক অসি গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিং য়াওনা মালেমগী থাজবগী মৈরা অমা ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না তেক্নোলোজি অতোপ্পা লৈবাকশিংগা শরুক য়ামিন্নবা খক নত্তনা মসি শেমগৎপদা মখোয়গী মতেংসু পাংলি অমসুং মসি দিজিতেল এদ অমা নত্তে, মসি দিজিতেল ইম্পৱারমেন্তনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী ফিনতেক্কী মীওইশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি, ঐখোয়গী শ্বাদেসিগী পোৎথোকশিং মালেম্না পাম্নবা হেনগৎলক্লি: প্রধান মন্ত্রী
এ.আইগী লমদা, ভারতকী থৌওং অসি মরুওইবা ফিদম অহুমদা য়ুম্ফম ওইরি- মীওই খুদিংমক ফংহনবা, অপুনবা মীশিং স্কিল লৈহনবা অমসুং দাইত্ব লৈনা শীজিন্নবা: প্রধান মন্ত্রী
নিয়ম চুম্না এ.আই শীজিন্ননবা মালেমগী ঙাক্লৌ অমা শেম্নবা ভারতনা মতম পুম্নমক্ত শৌগৎলি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী ওইনা, এ.আই হায়বদি ওল ইনক্লুসিপ হায়বনি: প্রধান মন্ত্রী
তেক্নোলোজিনা মীয়াম অমসুং গ্রহ অনিমক ফগৎহনবা ফিনতেক্কী মালেম অমা শেম্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি: প্রধান মন্ত্রী
09 OCT 2025 5:38PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহারাষ্ট্রাগী মুম্বাইদা গ্লোবেল ফিনতেক ফেষ্ট ২০২৫ দা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিং তরাম্না ওক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মু্ম্বাই অসি ইনর্জি, ললোন-ইতিক অমসুং মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবশিংগী সহরনি। মহাক্না মহাক্কী মরুপ, প্রধান মন্ত্রী কৈর ষ্টারমর তরাম্না ওকখি অমসুং মহাক্না গ্লোবেল ফিনতেক ফেষ্টিবেল শরুক য়াবগীদমক তৌবীমল খঙবা উৎখি।
চহি মঙাগী মমাংদা, গ্লোবেল ফিনতেক ফেষ্টিবেল হৌদোকখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি ফেষ্টিবেল অসি শেন-থুমগী অনৌবা থবকশিং অমসুং মতেং পাংনবগী মালেমগী ফম্বাক অমা ওইরে। চহি অসিদা য়ু.কে পার্তনর লৈবাক অমা ওইনা শরুক য়ারি অমসুং গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অনিগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্নবনা মখা তানা মালেমগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি। থৌরম মফমদা অফবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইবা ফিবম উবা অসি শিংথানিঙাইনি। মসিদা ভারতকী শেন-থুম অমসুং চাউখৎপদা মালেম্না থম্লিবা থাজবা অদু মমি তারে। থৌরম অসি মাইপাক্না পাংথোকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা কৃস গোপালকৃষ্ণন, অশীন-অরাং তৌরিবশিং অমসুং শরুক য়ারিবশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত গনতন্ত্রগী মমানি অমসুং ভারত্ত গনতন্ত্র অসি মীখলশিং নত্ত্রগা থৌশিল শেম্বা খক্তদা ওইদে। ভারতনা গনতন্ত্রগী ৱাখল্লোন অসি লৈবাক অসিগী লৈঙাক-সাসনগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্বী অমা ওইহল্লে। মসিগী গনতন্ত্রগী ৱাখল্লোন অসিগী ময়েক লারবা খুদম অমা তেক্নোলোজিনা ওইরে। মালেম্না মতম শাংনা তেক্নোলোজিগী খেন্নবগী মতাংদা খন্নরিঙৈদা, মতম অমদা ভারতসু ফিবম শোকখি- হৌখিবা চহি ১০ হেনবা অসিদা ভারতনা মাইপাক্না তেক্নোলোজি মীয়ামগী ওইহল্লে। হৌখিবা চহি ১০ দা, ভারতনা তেক্নোলোজি মীওই খুদিংমক্ত ফংহল্লে, ঙসিগী ভারত মালেমদা খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক তেক্নোলোজি য়াম্না শীজিন্নবশিংগী মনুংদা য়াওরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়না দিজিতেল তেক্নোলোজি মীয়ামগী ওইহল্লে, মীওই খুদিংমক অমসুং লৈবাক্কী মফম খুদিংমক্ত মসি ফংহল্লে। মসি হৌজিক অফবা লৈঙাক্কী ভারতকী নমুনা ওইরে। নমুনা অসিদা, মীয়ামগী য়াইফনবা সরকারনা দিজিতেল ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেমগৎলে অমসুং প্লেতফোর্ম অদুদা লনাই কাংবুনা অনৌবা পোৎথোকশিং পুথোক্লে। তেক্নোলোজি অসি খুদোংচানবা খুৎলায় অমা খক নতনা, মসি থোং মান্নবা পুরক্নবা পাম্বৈ অমসুনি হায়বা ভারতনা উৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীওই খুদিংমক কোনশিনবা ভারতকী থৌওং অসিনা বেঙ্কগী থবকশিংদা অওনবা পুরক্লে। মতম অমদা ইনাকখুনবশিং খক্তগী ওইরম্বা বেঙ্কগী থবক, দিজিতেল তেক্নোলোজিনা মসি মীয়ামগী ফিবম ফগৎনবা পাম্বৈ অমা ওন্থোক্লে। ভারত্ত দিজিতেল পেমেন্তশিং নুমিৎ খুদিংগী পাংথোকপা থবক ওইরে, মসিনা জাম ত্রিনিত- জন ধন, আধার অমসুং মোবাইল মাইপাকহল্লে। থা খুদিংগী লুপা করোর লাখ ২৫ গী য়ু.পি.আই ত্রান্সসেক্সন বিল্লিয়ন ২০ পাংথোক্লে। মালেমগী ওইনা খুদক্ত দিজিতেল ত্রান্সসেক্সন ১০০ পাংথোকপদা, ৫০ ভারত্ত পাংথোক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অসিগী গ্লোবেল ফিনতেক ফেষ্টিবেলগী থিমনা ভারতকী গনতন্ত্রগী গুনশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। ভারতকী দিজিতেল ষ্টেক মালেম্না খন্নরে, য়ু.পি.আই, আধার ইনেবল পেমেন্ত সিষ্টেম, ভারত বিল পেমেন্ত সিষ্টেম, ভারত-ক্বিউ.আর, দিজিলোক্কর, দিজিযাত্রা অমসুং গভর্নমেন্ত ই-মার্কেতপ্লেস (জি ই এম) গুম্বা মরুওইবা মচাকশিং ভারতকী দিজিতেল ইকোনোমিগী য়াংলেন শরু ওইরে। ইন্দিয়া ষ্টেক হৌজিক অনৌবা ওপন ইকোসিষ্টেম অমা ওইরকপদা অপেনবা ফাওই। মখোয়না লৈবাক শীনবা থুংবগী কৈথেলশিংগা শম্নবা ঙমদুনা, ওপন নেতৱার্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স (ও এন দি সি) অসি অপীকপা দুকান ফম্বশিং অমসুং এম.এস.এম.ইশিংগীদমক বর অমা ওইরে। ওপেন ক্রেদিদ ইনেবলমেন্ত নেতৱার্কনা অপীকপা ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিংনা শেন্থং ফংবদা লাইহল্লে অমসুং এম.এস.এম.ইশিংনা শেন্থং ফংদবগী খুদোংচাদবশিং কোকহল্লে। আর.বি.আইনা পায়খৎলিবা দিজিতেল করেন্সিগী থবক অসিনা অফবা ফলশিং পুরক্কনি। থবকশিং অসিনা শীজিন্নদনা লৈরিবা ভারতকী খুদোংচাবশিং লৈবাক অসি চাউখৎনবা শাফু অমা ওইহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইন্দিয়া ষ্টেক অসি গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিং য়াওনা মালেমগী থাজবগী মৈরা অমা ওইরে। লৈবাক অসিগী দিজিতেলগী অনৌবা থবকশিংগী খুৎথাংদা, মালেমগী ওইনা দিজিতেল মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা ভারতনা পান্দম থম্লি। মালেমগী য়াইফনবা ভারতনা মসিগী হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং ওপন-সোর্স প্লেতফোর্ম অনিমক পীথোক্লি। ভারত্ত মোদুলার ওপন-সোর্স আইদেন্তিতি প্লেতফোর্ম (এম ও এস আই পি) শেমগৎলে, মখোয় মশাগী মনিংতম্বা দিজিতেল আইদেন্তিতি সিষ্টেমশিং শেমগৎনবা লৈবাক ২৫ হেন্নবা মসি শীজিন্নরে। ভারতনা তেক্নোলোজি পীথোকপা খক নত্তনা মসি চাউখৎনবা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মতেং পাংলি। মসি দিজিতেলগী মতেং পাংবা নত্তে, মসি মসি দিজিতেল ইম্পৱারমেন্তনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী ফিনতেক্কী মীওইশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি, ঐখোয়গী শ্বাদেসিগী পোৎথোকশিং মালেম্না পাম্নবা হেনগৎলক্লি। মফম খুদিংমক্ত শীজিন্নবা য়াবা ক্বিউ.আর নেতৱার্কশিং, ওপন কম্মর্স অমসুং ওপন ফাইনান্স ফ্রেমৱার্কশিং অসি ভারতকী ষ্টার্দঅপশিংনা পুথোকপা মরুওইবা হিরমশিং ওইনা মালেম্না খঙনরে। চহি অসিগী অহানবা থা তরুক্ত, ভারত মালেমদা খ্বাইদগী শেন থাদবা ফিনতেক ইকোসিষ্টেমশিং অহুমগী মনুংদা য়াওরে। ভারতকী মপাঙ্গল অসি পাক-চাউবা খক নত্তে, খুদিংমক কোনশিনবা, অৱাবা মায়োক্নবা ঙম্বা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা থবকশিং পুনশিনবা অসিসু য়াওরি। মীচং মীখাই নাইনা ৱারেপ লৌবা হন্থহন্নবা, নমথাক তৌবা মশক খঙদোক্নবা অমসুং তোঙান তোঙানবা থবকশিং ফগৎহনবদা এ.আইনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। মসিগী কান্নবা অসি লৌনবা, দেতা, স্কিলশিং অমসুং লৈঙাক্ত পুন্না শেন থাদবা দরকার ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি .আইগী লমদা, ভারতকী থৌওং অসি মরুওইবা ফিদম অহুমদা য়ুম্ফম ওইরি- মীওই খুদিংমক ফংহনবা, অপুনবা মীশিং স্কিল লৈহনবা অমসুং দাইত্ব লৈনা শীজিন্নবা। ইন্দিয়া-এ.আই মিসনগী মখাদা, ইন্নোবেতরশিং অমসুং ষ্টার্দঅপশিং কান্নবশিং মমল হোংনা অমসুং লাইনা ফংনবা সরকারনা অৱাংবা থাক্কী কম্পুতিং কেপাসিতি শেমগৎলি। জিলা খুদিংমক অমসুং খুঙ্গং খুদিংমক এ.আইগী কান্নবশিং ফংনবা থবক পায়খৎলি। থবক অসিদা ভারতকী সেন্তরস ওফ এক্সলেন্স, স্কিল হবশিং অমসুং লৈবাক অসিদা শাজবা এ.আই মোদেলশিং শরুক য়ারি। নিয়ম চুম্না এ.আই শীজিন্ননবা মালেমগী ঙাক্লৌ অমা শেম্নবা ভারতনা মতম পুম্নমক্ত শৌগৎলি। দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী ভারতনা খঙলিবা অমসুং মসি তম্নবা পুক্কৈ অসি মালেমগী ওইনা মমল য়াম্না লৈ। দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাষ্ট্রকচরদা ভারতনা চৎলিবা লম্বী অসি লৈবাক অসিনা এ.আইদা চঙশিল্লিবা অসিগা মান্নৈ। ঐখোয়গী ওইনা, এ.আই হায়বদি ওল ইনক্লুসিপ হায়বনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি এ.আইগী থাজবা অমসুং অশোই-অঙাম থোক্তনবা নিয়মশিংগী মালেম্না মরৈ য়েৎনরিঙৈদা, ভারতনা মাঙজৌননা থাজবগী মরোল অমা শেমগৎলে। ভারতকী এ.আই মিসন অসি দেতা শীজিন্নবা অমসুং অরোন-অথুপ লৈনবগী থবকশিং য়াওরে। ইন্নোবেতরশিংনা অপুনবা এপ্লিকেসনশিং শেমগৎনবা প্লেতফোর্মশিং শেমগৎনবা ভারতকী অপাম্বা লৈরি। পেমেন্তশিংদা ভারতনা খোঙজেল অমসুং থাজবা মরুওইনা লৌরি; ক্রেদিদ পীবদা, অয়াবা পীবা অমসুং মমল হোংহনবদা মীৎয়েং থম্লি; ইন্সুরেন্সতা, অফবা থৌশিলশিং অমসুং মতম চানা ক্লেমশিং পীথোকপদা পান্দমশিং থম্লি; অমসুং শেন থাদবদা, লাইনা ফংহনবা অমসুং অরোন-অথুপ লৈহন্দবগী পান্দম থম্লি। অওনবশিং অসি পুরকপদা এ.আইনা শাফু ওইগনি। মসিগীদমক, মীয়ামগী য়েংলগা এ.আই এপ্লিকেসনশিং দিজাইন তৌগদবনি। অরানবশিং য়াম্না থুনা চুমথোক্কনি হায়বগী থাজবা অহানবা ওইনা দিজিতেল ফাইনান্স শীজিন্নরিবশিংদা থাজবা লৈহনগদবনি। মসিগী থাজবা অসিনা, মখা তানা দিজিতেল ইনক্লসন অমসুং থবকশিংদা থাজবা হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি খরগী মমাঙদা য়ু.কেদা এ.আই সেফতি সম্মিৎ পাংথোকখ্রে অমসুং মথং চহিদা ভারত্ত এ.আই ইম্পেক্ত সম্মিৎ পাংথোক্কনি। অশোই-অঙাম থোক্তনবা য়ু.কেদা ৱারি শানখিবগা লোয়ননা, কান্নবগী মতাংদা হৌজিক ভারত্ত ৱারি শানরগনি। মালেমগী ললোন-ইতিক্ত অনিমক কান্নবা ফংবা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী নমুনা অমা ভারত অমসুং য়ু.কেনা মালেমদা উৎলে অমসুং মখোয়না এ.আই অমসুং ফিনতেক্ত পুন্না থবক তৌমিন্নবনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি মখা তানা চাউখৎহনগনি। য়ু.কেগী থিজিনবা অমসুং মালেমগী শেন-থুমগী লৌশিং অমসুং ভারতকী পাক-চাউবা অমসুং লৌশিং লৈবা অসি পুন্দুনা মালেমগীদমক খুদোংচাবশিংগী অনৌবা থোঙশিং হাংদোকপা ঙমগনি। ষ্টার্দঅপশিং, মহৈলোয়শঙশিং অমসুং ইন্নোবেসন হবশিংগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অমুক হন্না থাজবা পীনরে। য়ু.কে-ইন্দিয়া ফিনতেক কোরিদোরনা পাইলোত অমসুং অনৌবা ষ্টার্দঅপশিংদা খুদোংচাবশিং পীগনি অমসুং লন্দন ষ্টোক একচেঞ্জ অমসুং গিফ সিতিগী মরক্ত মতেং পাংনবা হেনগৎনবা লম্বীসু শেমগনি। লৈবাক অনিগী মরক্ত শেন-থুমগী থবক পুনশিনবা অসিনা ফ্রি ত্রেদ এগ্রিমেন্তগী কান্নবশিং য়াম্না লৌনবা কম্পেনিশিংগী মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়ু.কে য়াওনা মালেমগী লৈবাক খুদিংমক প্লেতোফর্ম অসিদা শরুক য়ানবা খঙহল্লি। ভারতকী চাউখৎপগা লোয়ননা চৎমিন্ননবা ইনভেষ্টর খুদিংমক তরাম্না ওকচরি। তেক্নোলোজিনা মীয়াম অমসুং গ্রহ অনিমক ফগৎহনবা ফিনতেক্কী মালেম অমা শেম্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি। থবক অসি পাংথোক্নবা হায়বগা লোয়ননা, মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা য়ু.কেগী প্রধান মন্ত্রী কৈর ষ্টারমর, রিজার্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী রাজ্যপাল শ্রী সঞ্জয় মলহোত্রা য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
গ্লোবেল ফিনতেক ফেষ্ট ২০২৫ অসিনা মালেম শিন-থুংবদগী ইনোভেতরশিং, পোলিসীমেকরশিং, সেন্ত্রেল বেঙ্করশিং, রিগুলেতরশিং, ইনভেস্তরশিং, একাদমিসিয়নশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং পুন্না পুশিল্লক্লনি। কনফরেন্সকী মরুওইবা থীম অসিদি, ‘হেন্না নিংথিজবা মালেম অমগী শেল-থুমগী ফীভম ফগৎহনবা’ – ইথিকেল ওইবা অমসুং তুং-কোইবা শেল-থুমগী ফীভম ফবা তুংলমচৎ অমা শেম্বদা তেক্নোলোজী অমসুং মীওইবগী মঙম হেনগৎহন্নবা উত্তুনা এ.আই., ঔগমেন্তেদ ইন্তলিজেন্স, ইনোভেসন অমসুং ইনক্লুজন্না পাৱর পীবা।
হন্দক্কী চহীসিগী ইদিসন অসি খ্বাইদগী চাওবা ফিন্তেক্তা মী তিন্দুনা লৈবাক ৭৫ দগী চাওরাক্না পার্তিসিপেন্ত ১০০০,০০০ না ফুতবোলদা পুক্নিং চিংশিনগদ্রা হায়না পান্নরি। থৌরম অসি ভারত অমসুং ইন্তর্নেস্নেল জুরিসদিক্সনশিং অনিমক্তগী মহুৎ শিন্দুনা কম্পেনী ৭৫০০ স্পীকর ৪০০, একজিবিতর ৪০০ রিগুলেতর ৭০ না শরুক য়াগনি।
শরুক য়াগদৌরিবা ইন্তর্নেস্নেলগী ইন্সতিত্যুসনশিং অদুগী মরক্তা শকখংনবা রিগুলেতরশিং খুদম ওইনা মোনিতরী ওথোরিতী ওফ সিঙ্গাপুর, দি দিয়ুতচে বন্দেসবেঙ্ক ওফ জর্মনী, বেঙ্ক দে ফ্রাঞ্চ অমসুং স্বীচ ফাইনান্সিএল মার্কেৎ সুপরভিজরী ওথোরিতী (ফিনমা)। মখোয়না শরুক য়াবগী অন্দরস্কোর জি.এফ.এফ.কী হেনগৎলকপগী থাক অসি ফাইনান্সিএল পোলিসী দাইলোগ অমসুং কোর্পোরেসনগীদমক্তা গ্লোবেল ফোরম অমা ওইননি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Global Fintech Fest 2025 in Mumbai
India has made the democratic spirit a strong pillar of its governance: PM
In the past decade, India has achieved the democratisation of technology, today's India is among the most technologically inclusive societies in the world: PM
We have democratised digital technology, making it accessible to every citizen and every region of the country: PM
India has shown that technology is not just a tool of convenience, but also a means to ensure equality: PM
India Stack is a beacon of hope for the world, especially for the nations of the Global South: PM
We are not only sharing technology with other countries but also helping them develop it, and this is not digital aid, it is digital empowerment: PM
Thanks to the efforts of India's fintech community, our Swadeshi solutions are gaining global relevance: PM
In the field of AI, India's approach is based on three key principles - Equitable access, Population-scale skilling and Responsible deployment: PM
India has always supported a global framework for ethical AI: PM
For us, AI stands for All Inclusive: PM
We aim to create a fintech world where technology enriches both people and the planet: PM
09 OCT 2025 5:38PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Global Fintech Fest 2025 in Mumbai, Maharashtra today. Extending a warm welcome to all attendees in Mumbai, Shri Modi described Mumbai as the City of Energy, the City of Enterprise, and the City of Endless Possibilities. He specially welcomed his friend, Prime Minister H.E. Mr. Keir Starmer, and expressed gratitude for his presence at the Global Fintech Festival, acknowledging the time he took to attend the event.
Recalling that five years ago, when the Global Fintech Festival was launched, the world was battling a global pandemic, the Prime Minister highlighted that today, the festival has evolved into a global platform for financial innovation and cooperation. He noted that this year, the United Kingdom is participating as a partner country, and emphasized that the partnership between two major democracies will further strengthen the global financial landscape. Shri Modi remarked on the vibrant atmosphere, energy, and dynamism at the venue, calling it remarkable. He stated that this reflects global trust in India’s economy and growth. The Prime Minister congratulated Shri Kris Gopalakrishnan, all organizers, and participants for the successful conduct of the event.
“India is the mother of democracy and democracy in India is not limited to elections or policymaking, but has been established as a strong pillar of governance”, affirmed Shri Modi, highlighting technology as a prime example of this democratic spirit. He noted that while the world has long discussed the technological divide—and India too was once affected—over the past decade, India has successfully democratized technology. “Today’s India is among the most technologically inclusive societies in the world”, stated Shri Modi.
Underlining that India has democratized digital technology, making it accessible to every citizen and every region of the country, the Prime Minister highlighted that this has now become India’s model of good governance. He explained that in this model, the government develops digital infrastructure in the public interest, and the private sector builds innovative products on that platform. Shri Modi further emphasized that India has demonstrated how technology can serve not only as a tool of convenience but also as a means of equality.
“India’s inclusive approach has transformed the banking ecosystem”, emphasised the Prime Minister. He remarked that banking was once a privilege, but digital technology has turned it into a medium of empowerment. He highlighted that digital payments have become routine in India, attributing this success to the JAM Trinity—Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile. Pointing out that UPI alone facilitates twenty billion transactions every month, with a transaction value exceeding twenty-five lakh crore rupees, Shri Modi emphasized that out of every hundred real-time digital transactions globally, fifty occur in India alone.
Noting that the theme of this year’s Global Fintech Fest reinforces and advances India’s democratic spirit, Shri Modi highlighted that India’s digital stack is being discussed globally, citing key components such as the Unified Payments Interface (UPI), Aadhaar Enabled Payment System, Bharat Bill Payment System, Bharat-QR, DigiLocker, DigiYatra, and the Government e-Marketplace (GeM) as the backbone of India’s digital economy. The Prime Minister expressed satisfaction that the India Stack is now giving rise to new open ecosystems. He noted that ONDC—Open Network for Digital Commerce—is proving to be a boon for small shopkeepers and MSMEs, enabling them to access markets across the country. He added that OCEN—Open Credit Enablement Network—is simplifying access to credit for small entrepreneurs and addressing the issue of credit shortage for MSMEs. The Prime Minister expressed confidence that the digital currency initiative being pursued by the RBI will further enhance outcomes. He further added that all these efforts will transform India’s untapped potential into a driving force for the nation’s growth story.
“India Stack is not merely a story of India’s success, but a beacon of hope for the world, especially for countries in the Global South”, exclaimed the Prime Minister, emphasising that through its digital innovations, India aims to foster digital cooperation and digital partnerships globally. He highlighted that India is sharing both its experience and open-source platforms as global public goods. Shri Modi cited Modular Open-Source Identity Platform (MOSIP) developed in India, as a major example, noting that over twenty-five countries are adopting it to build their sovereign digital identity systems. He affirmed that India is not only sharing technology but also assisting other nations in developing it. He underscored that this is not digital aid, but digital empowerment.
Highlighting that the efforts of India’s fintech community have given indigenous solutions global relevance, Shri Modi cited interoperable QR networks, open commerce, and open finance frameworks as key areas where the growth of Indian startups is being recognized worldwide. The Prime Minister noted that within the first six months of this year, India has emerged among the top three most-funded fintech ecosystems globally.
Emphasising that India’s strength lies not just in scale, but in integrating scale with inclusion, resilience, and sustainability, Shri Modi highlighted the role of Artificial Intelligence (AI) in reducing underwriting bias, detecting fraud in real time, and enhancing various services. To unlock this potential, the Prime Minister called for joint investment in data, skills, and governance.
“India’s approach to AI, built on three key principles—Equitable Access, Population-scale Skilling, and Responsible Deployment”, outlined the Prime Minister. Under the India-AI Mission, the government is developing high-performance computing capacity to ensure affordable and accessible resources for every innovator and start-up. Shri Modi affirmed that efforts are underway to deliver the benefits of AI to every district and in every language. He noted that India’s Centers of Excellence, skilling hubs, and indigenous AI models are actively ensuring this outreach.
Affirming that India has consistently supported the creation of a global framework for ethical AI, Shri Modi stated that India’s experience with digital public infrastructure and its learning repository can be valuable for the world. He emphasized that the path India has followed in digital public infrastructure is the same approach it seeks to advance in AI. “For India, AI stands for All Inclusive”, stated Shri Modi.
Noting that while global debates continue around trust and safety rules for AI, India has already built a trust layer, the Prime Minister highlighted that India’s AI Mission is equipped to handle both data and privacy concerns. He expressed India’s intent to develop platforms that enable innovators to build inclusive applications. In payments, India prioritizes speed and assurance; in credit, the focus is on approvals and affordability; in insurance, the targets are effective policies and timely claims; and in investments, the goal is success in access and transparency. The Prime Minister stated that AI can be the driving force behind this transformation. For this, AI applications must be designed with people at the center. He stressed that a first-time digital finance user must have confidence that errors will be swiftly resolved. This confidence, he said, will further strengthen digital inclusion and trust in financial services.
Noting that the AI Safety Summit began in the UK a few years ago, and next year, the AI Impact Summit will be held in India, the Prime Minister highlighted that while the dialogue on safety started in the UK, the conversation on impact will now take place in India. He stated that India and the UK have shown the world a win-win partnership model in global trade, and their collaboration in AI and fintech further strengthens this spirit. The Prime Minister emphasized that the UK’s research and global finance expertise, combined with India’s scale and talent, can open new doors of opportunity for the world. He announced a renewed commitment to deepen connections between start-ups, institutions, and innovation hubs. The Prime Minister remarked that the UK-India Fintech Corridor will create opportunities to pilot and scale new start-ups, and also pave the way for enhanced cooperation between the London Stock Exchange and GIFT City. He added that this financial integration between the two countries will help companies maximize the benefits of the free trade agreement.
Underscoring the immense responsibility shared by all stakeholders, Shri Modi extended an invitation from the platform to every global partner, including the United Kingdom, to collaborate with India. He welcomed every investor to grow alongside India’s growth. The Prime Minister concluded by calling for the creation of a fintech world that enriches both technology, people and planet—where innovation aims not only for growth but also for goodness, and where finance signifies not just numbers but human progress. With this call to action, he conveyed his best wishes to all present.
The Prime Minister of the United Kingdom, H.E. Mr. Keir Starmer, the Governor of Reserve Bank of India, Shri Sanjay Malhotra were present among other dignitaries at the event.
Background
Global Fintech Fest 2025 will bring together innovators, policymakers, central bankers, regulators, investors, academicians, and industry leaders from around the world. The conference’s central theme, ‘Empowering Finance for a Better World’ – Powered by AI, Augmented Intelligence, Innovation, and Inclusion, highlights the convergence of technology and human insight in shaping an ethical and sustainable financial future.
This year’s edition is expected to attract a footfall of over 100,000 participants from more than 75 countries, making it one of the world’s largest fintech gatherings. The event will feature participation from around 7,500 companies, 800 speakers, 400 exhibitors, and 70 regulators representing both Indian and international jurisdictions.
Among the participating international institutions are renowned regulators such as the Monetary Authority of Singapore, the Deutsche Bundesbank of Germany, Banque de France, and the Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA). Their participation underscores GFF’s growing stature as a global forum for financial policy dialogue and cooperation.