Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan addresses key press conference in New Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi to launch two major initiatives – PM Dhan-Dhaanya Yojana and Self-Reliance in Pulses Mission – on October 11, 2025, from Pusa Campus, New Delhi
Over 1,100 projects worth more than ₹42,000 crore to be inaugurated in the sectors of agriculture, animal husbandry, fisheries and food processing
“India will become the food basket of the world under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi” — Shri Shivraj Singh Chouhan
“Goal is to expand pulse cultivation area from 27.5 million to 31 million hectares by 2030-31” — Shri Chouhan
“1.26 crore quintals of certified seeds to be distributed; 88 lakh free mini seed kits to reach farmers” — Shri Shivraj Singh Chouhan
“1,000 processing units to be set up with ₹25 lakh subsidy each” — Shri Chouhan
09 OCT 2025 7:56PM by PIB Delhi
Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan today addressed an important press conference in New Delhi, elaborating on the ambitious schemes to be launched by Prime Minister Shri Narendra Modi on October 11, 2025. The Union Minister stated that as India enters the Rabi sowing season, the Prime Minister will launch historic initiatives dedicated to the prosperity and welfare of farmers.
Shri Chouhan said that under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India’s agriculture sector is achieving remarkable milestones and is on track to become the world’s food basket. The Union Minister said that the country’s development journey has reached new heights, and now India’s progress will be measured not against previous governments but against global standards.
The Union Minister said that ensuring food security, enhancing farmers’ incomes, and promoting nutritious grains remain the key priorities of the Central government. Since 2014, food grain production in India has increased by 40%, with record yields in wheat, rice, maize, groundnut, and soybean. “Today, India is completely self-reliant in wheat and rice, and we have exported over 4 crore tonnes of agricultural produce. However, in the case of pulses, we still have ground to cover,” he noted.
Highlighting the need for self-reliance in pulses, Shri Chouhan said that though India is both the largest producer and consumer of pulses, it continues to be the biggest importer. Hence, the government has launched the Pulse Self-Reliance Mission to boost production, productivity, and cultivated area. The aim is to expand the total pulse cultivation area from 27.5 million hectares to 31 million hectares by 2030-31, and to raise production from 24.2 million tonnes to 35 million tonnes. Productivity is targeted to increase from 880 kg per hectare to 1,130 kg per hectare.
The Union Minister explained that a robust research and development strategy has been prepared to achieve these goals. Focus will be on developing high-yielding, pest-resistant, and climate-resilient varieties and ensuring their timely delivery to farmers. High-quality seeds will be distributed through “mini kits,” with 1.26 crore quintals of certified seeds and 88 lakh free seed kits to be provided to farmers.
Shri Chouhan further announced that 1,000 processing units will be established in pulse-growing regions to ensure better prices for farmers and promote local value addition. Each unit will receive a government subsidy of ₹25 lakh. The entire agriculture machinery — in partnership with state governments — will function under the vision of ‘One Nation, One Agriculture, One Team’.
Speaking about the PM Dhan-Dhaanya Yojana, Shri Chouhan said that agricultural productivity varies across states and even among districts within the same state. To address this disparity, the government will identify 100 low-productivity districts and implement targeted measures to enhance productivity. The efforts will focus on improving irrigation coverage, strengthening storage facilities, expanding credit access, and promoting crop diversification.
He said the initiative is inspired by the Aspirational Districts Model and will be monitored through a dashboard by NITI Aayog. “If the productivity of low-performing districts is raised even to the national average, overall national production will rise, farmers’ incomes will increase, and the nation’s food needs will be secured,” he stated.
Shri Chouhan expressed happiness that the launch will coincide with the birth anniversary of Loknayak Jayaprakash Narayan on October 11. On the occasion, the Prime Minister will also highlight major national achievements in agriculture and rural development.
The press conference was attended by Agriculture Secretary Shri Devesh Chaturvedi and ICAR Director General and DARE Secretary Dr. Mangi Lal Jat.
Background:
A new chapter is set to be written in India’s agricultural history, as on October 11, 2025, Prime Minister Shri Narendra Modi will launch two major initiatives — the ‘PM Dhan-Dhaanya Krishi Yojana’ and the Self-Reliance in Pulses Mission — at the National Agricultural Science Complex, Pusa, New Delhi, with the objective of enhancing farmers’ income and strengthening the agricultural sector.
On this occasion, the Prime Minister will also inaugurate and lay the foundation stone for over 1,100 projects related to Agriculture Infrastructure Fund, Animal Husbandry, Fisheries, and Food Processing sectors. Together, these projects amount to more than ₹42,000 crore, and are expected to usher in a new era of prosperity and well-being for millions of farmers across the country.
During the event, Prime Minister Shri Narendra Modi will honour farmers, Farmer Producer Organisations (FPOs), cooperative societies, and innovators for their outstanding contributions to the agricultural sector. The Prime Minister will also highlight several key national achievements in agriculture and rural development, including:
1. Over 50 lakh farmers associated with 10,000 FPOs, including 1,100 ‘Crorepati FPOs’ with an annual turnover exceeding ₹1 crore.
2. More than 1 lakh farmers certified for organic farming under the National Mission on Natural Farming.
3. Computerisation of 10,000 new Primary Agricultural Credit Societies (PACS) into e-PACS, transforming them into Common Service Centres (CSCs), Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs), and fertiliser retail outlets.
4. Establishment of new multi-purpose PACS for dairy and fisheries cooperatives in 10,000 locations.
5. Certification of 4,275 rural Multi-purpose AI Technicians (MAITRIs) across India.
Under the PM Dhan-Dhaanya Krishi Yojana, 100 low-productivity districts across the country will undergo comprehensive agricultural development, aimed at significantly increasing farmers’ income. The scheme seeks to ensure irrigation facilities for every farm, promote crop diversification, and provide easy access to credit and storage infrastructure. Through the convergence of multiple government schemes, the programme will ensure direct benefits to farmers and give a strong boost to the rural economy.
Meanwhile, the Self-Reliance in Pulses Mission will focus on promoting the production of major pulses such as tur (pigeon pea), urad (black gram), and masoor (lentil). Under this mission, central agencies will procure 100% of registered farmers’ produce at the Minimum Support Price (MSP), ensuring fair returns to growers. The mission will also work toward expanding cultivation areas and improving productivity, marking a crucial step towards self-reliance in pulse production.
Together, these initiatives will not only strengthen India’s food security in the coming years but also lead the nation toward self-sufficiency in pulses production, reinforcing the government’s commitment to empowering farmers and building a resilient agricultural economy.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
09 OCT 2025 7:56PM by PIB Bhubaneswar
ଅକ୍ଟୋବର ୧୧, ୨୦୨୫ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପୁସା କ୍ୟାମ୍ପସରୁ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ – ପିଏମ୍ ଧନ-ଧାନ୍ୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ଡାଲିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
କୃଷି, ପଶୁପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଟ.୪୨,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୧୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ହେବ
"ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଖାଦ୍ୟ ବାସ୍କେଟ ହେବ" - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
"ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୨୦୩୦-୩୧ ସୁଦ୍ଧା ଡାଲି ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ୨୭.୫ ନିୟୁତରୁ ୩୧ ନିୟୁତ ହେକ୍ଟରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା" - ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
"୧.୨୬ କୋଟି କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପ୍ରମାଣିତ ବିହନ ବଣ୍ଟନ କରାଯିବ; ଚାଷୀଙ୍କ ନିକଟରେ ୮୮ ଲକ୍ଷ ମାଗଣା ମିନି ବିହନ କିଟ୍ ପହଞ୍ଚିବ" - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
୧,୦୦୦ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକକୁ ଟ.୨୫ଲକ୍ଷ ସବ୍‌ସିଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ" - ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
09.10.2025 : କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅକ୍ଟୋବର ୧୧, ୨୦୨୫ରେ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଥିବା ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ରବି ଋତୁରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବାରୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷକମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଭାରତର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଖାଦ୍ୟ ବାସ୍କେଟ୍ ହେବା ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଏବଂ ଏବେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ବିପକ୍ଷରେ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁସାରେ ମାପ କରାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଶସ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି। ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ, ଭାରତରେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୪୦% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଗହମ, ଚାଉଳ, ମକା, ଚିନାବାଦାମ ଏବଂ ସୋୟାବିନରେ ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଛି। "ଆଜି, ଭାରତ ଗହମ ଏବଂ ଚାଉଳରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ, ଏବଂ ଆମେ ୪ କୋଟି ଟନରୁ ଅଧିକ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନି କରିଛୁ। ତଥାପି, ଡାଲି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆମକୁ ଏବେ ବି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି," ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଡାଲି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଡାଲିର ସର୍ବବୃହତ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଏହା ସର୍ବବୃହତ ଆମଦାନୀକାରୀ ହୋଇ ରହିଛି। ତେଣୁ, ସରକାର ଉତ୍ପାଦନ, ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଡାଲି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୨୦୩୦-୩୧ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ ଡାଲି ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ୨୭.୫ ନିୟୁତ ହେକ୍ଟରରୁ ୩୧ ନିୟୁତ ହେକ୍ଟରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ୨୪.୨ ନିୟୁତ ଟନରୁ ୩୫ ନିୟୁତ ଟନକୁ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ଉତ୍ପାଦକତା ପ୍ରତି ହେକ୍ଟର ୮୮୦ କିଲୋଗ୍ରାମରୁ ୧୧୩୦ କିଲୋଗ୍ରାମକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଉଚ୍ଚ-ଅମଳକ୍ଷମ, କୀଟ-ପ୍ରତିରୋଧୀ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ-ପ୍ରତିରୋଧୀ କିସମ ବିକଶିତ କରିବା ସହିତ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସମୟାନୁସାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ। "ମିନି କିଟ୍" ମାଧ୍ୟମରେ ଉଚ୍ଚମାନର ବିହନ ବଣ୍ଟନ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ୧.୨୬ କୋଟି କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପ୍ରମାଣିତ ବିହନ ଏବଂ ୮୮ ଲକ୍ଷ ମାଗଣା ବିହନ କିଟ୍ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଆହୁରି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଡାଲି ଚାଷ ହେଉଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୦୦୦ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ୟୁନିଟ୍ ଟ.୨୫ ଲକ୍ଷର ସରକାରୀ ସବସିଡି ପାଇବ। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହଭାଗୀତାରେ ସମଗ୍ର କୃଷି ଯନ୍ତ୍ରପାତି 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ କୃଷି, ଏକ ଦଳ' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଧୀନରେ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ସମାନ ରାଜ୍ୟର ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ। ଏହି ଅସମାନତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ୧୦୦ ଟି ନିମ୍ନ-ଉତ୍ପାଦନଶୀଳ ଜିଲ୍ଲା ଚିହ୍ନଟ କରିବେ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅନୁସାରେ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଜଳସେଚନ କଭରେଜକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା, ସଂରକ୍ଷଣ ସୁବିଧାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ଫସଲ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ମଡେଲ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଏବଂ ନୀତି ଆୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ତଦାରଖ କରାଯିବ। "ଯଦି ନିମ୍ନ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦକତା ଜାତୀୟ ହାରାହାରି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଏ, ତେବେ ସାମଗ୍ରିକ ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ ଏବଂ ଦେଶର ଖାଦ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ସୁରକ୍ଷିତ ହେବ," ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅକ୍ଟୋବର ୧୧ ତାରିଖରେ ଲୋକନାୟକ ଜୟପ୍ରକାଶ ନାରାୟଣଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ସହିତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହି ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶରେ ପ୍ରମୁଖ ଜାତୀୟ ସଫଳତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିବେ।
ଏହି ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ କୃଷି ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଦେବେଶ ଚତୁର୍ବେଦୀ ଏବଂ ଆଇସିଏଆର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଡିଏଆରଇ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ମଙ୍ଗି ଲାଲ ଜାଟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ଭାରତର କୃଷି ଇତିହାସରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖାଯିବାକୁ ଯାଉଛି। ୧୧ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପୁସାସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଏଗ୍ରିକଲ୍‌ଚରାଲ୍ ସାଇନ୍‌ସ କମ୍ପ୍ଲେକ୍‌ସ ରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ - 'ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା' ଏବଂ ଡାଲିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
ଏହି ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି, ପଶୁପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ୧୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ପରିମାଣ ଏକତ୍ରିତ ଭାବରେ ୪୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ଏହା ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଚାଷୀ, କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ), ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ ନବସୃଜନକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜାତୀୟ ସଫଳତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
୧. ୧୦,୦୦୦ ଏଫପିଓ ସହିତ ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀ ଜଡ଼ିତ ରହିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ୧,୧୦୦ 'କୋଟିପତି ଏଫପିଓ' ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହାର ବାର୍ଷିକ କାରବାର ଟ.୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ।
୨. ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଜୈବିକ କୃଷି ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀ ପ୍ରମାଣିତ ।
୩. ୧୦,୦୦୦ ନୂତନ ପ୍ରାଇମେରି ଏଗ୍ରିକଲ୍‌ଚରାଲ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ସୋସାଇଟି (ପିଏସିଏସ୍)କୁ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଇ-ପିଏସିଏସ୍ ରେ, ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏସସି), ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମକେଏସକେ) ଏବଂ ସାର ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
୪. ୧୦,୦୦୦ ସ୍ଥାନରେ ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ସମବାୟ ପାଇଁ ନୂତନ ବହୁମୁଖୀ ପିଏସିଏସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା।
୫. ସାରା ଭାରତରେ ୪,୨୭୫ ଗ୍ରାମୀଣ ବହୁମୁଖୀ ଏଆଇ ଟେକ୍ନିସିଆନ୍ (ମୈତ୍ରୀ) ପ୍ରମାଣିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଦେଶର ୧୦୦ ଟି କମ୍ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ବ୍ୟାପକ କୃଷି ବିକାଶ କରାଯିବ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷ ପାଇଁ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଫସଲ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଋଣ ତଥା ସଂରକ୍ଷଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସହଜ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ବହୁ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ।
ଏହି ସମୟରେ, ଡାଲିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନ୍ ହରଡ଼, ବିରି, ଏବଂ ମସୁର ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଡାଲିର ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ। ଏହି ମିଶନ୍ ଅଧୀନରେ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦର ୧୦୦% କ୍ରୟ କରିବେ, ଯାହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଉଚିତ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ମିଶନ୍ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ମିଳିତ ଭାବରେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତର ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ କେବଳ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଦେଶକୁ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବ, ଯାହା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥିର କୃଷି ଅର୍ଥନୀତି ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ।