প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ১৯৯৬কী শ্রীলঙ্কাগী ক্রিকেৎ তীমগা লোয়ননা অখন্ননা ৱারী-ৱাতাই শানখিবা অদুগী ৱারোল
06 APR 2025 9:35PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী - মরূপশিং, তরাম্না ওকচরি!
শ্রীলঙ্কাগী শান্নরোই - থাগৎচরি, থাগৎচরি, সর!
প্রধান মন্ত্রী - তরাম্না ওকচরি!
প্রধান মন্ত্রী - ময়াম পুম্নমকপু উনবগী খুদোংচাবা ফংজবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। অদোমগী তীম অসি ভারতকী মীয়াম্না অদুমক নুংশিদুনা নিংশিংলিবা তীম্নি হায়না ঐহাক্না ফাওই। নখোয়না ভারতকী তীমবু মায়থীবা পীখিবা মতম অদু লৈবাক মীয়াম্না কাউদ্রি।
শ্রীলঙ্কাগী শান্নরোই - সর, ঙসি অদোমগা উনবদা য়াম্না চাউথোকচনিংঙাইনি অমসুং লাইবক ফবনি, অমসুং ঐহাক্না অদোমবু থাগৎচরি। ঐখোয়বু মতম অমসুং খুদোংচাবা অসি পীবীরকপগীদমক ঐখোয়না অদোমগী মফমদা য়াম্না থাগৎপা ফোংদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রী - নখোয়গী মরক্তগী কয়ানা হৌজিক ফাওবদা ভারতকা মরী থম্লি?
শ্রীলঙ্কাগী শান্নরোই - ঐনা খনবদা মীপুম খুদিংমক্না থম্লমগনি।
প্রধান মন্ত্রী - ও, ঐনা খঙলে। ভারতকা অদোম করম্না মরী লৈনবগে, সনাথ?
শ্রীলঙ্কাগী শান্নরোই - সর, ঐহাক মুম্বাই ইন্দিয়নসকা লোয়ননা লৈরম্মি অমসুং মফম অসিদা লৈরিবা অতৈ অয়াম্বনা আই.পি.এল.দসু শান্নরম্মি।
প্রধান মন্ত্রী – নহাক আই.পি.এল.দা শান্নখ্রে
শ্রীলঙ্কাগী শান্নরোই – অমসুং কুমার ধর্মসেনানা মতম অদুদা অমপায়র ওইখি।
প্রধান মন্ত্রী – হোয়।
শ্রীলঙ্কাগী শান্নরোই - হোয়, মরম অদুনা...
প্রধান মন্ত্রী - করিগুম্বা ভারতনা ২০১০দা এহ্মদাবাত্তা শান্নখিবা মতমদা অদোম্না অম্পায়র ওইরম্বা য়াই। ঐনা মেচ অদু য়েংনবা চৎখি। মতম অদুদা ঐহাক চীফ মিনিস্তর ওইরম্মি। ভারতনা ১৯৮৩দা ৱার্ল্দ কপ লৌরকপা, অমসুং অদোমগী তীম্না ১৯৯৬দা ৱার্ল্দ কপ লৌরকপা, থৌদোক অনিমক্না ক্রিকেৎ মালেমদা অচৌবা অহোংবা পুরকখি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ১৯৯৬তা অদোমগী তীম্না শান্নখিবা মওং অসি, মওং অমদা, তি.২০ স্তাইলগী ক্রিকেৎকী হৌরকফম ওইখি।
ঐহাক্না অতোপ্পশিংদগীসু তাবা পাম্মি - অদোম হৌজিক করি তৌরি? অদোম্না শেয়র তৌবা পাম্বা করিগুম্বা অমা লৈব্রা? অদোম্না হৌজিক ফাওবা ক্রিকেৎকা মরী লৈনরিব্রা? হৌজিক্তি নহাক্না কোচিং তৌরিব্রা?
শ্রীলঙ্কাগী শান্নরোই - ঐখোয় অয়াম্বনা হৌজিক ফাওবা মওং অমদা নৎত্রগা মওং অমদা ক্রিকেৎকা মরী লৈনরি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঙসি অদোমগা উনবদা ৱার্ল্দ কপকী ফাইনেলদা শান্নবদগী হেন্না প্রেসর লৈ!
শ্রীলঙ্কাগী শান্নরোই – ঐখোয়না ফিভম অমগী মতাংদা ৱারি শাবা পম্মি হায়না ঐনা খঞ্জৈ, মদুদি ঐখোয়না ১৯৯কী ৱার্ল্দ কপতা মাইপাকখিবা, অদুবু ঐখোয়না মাইপাকখিবগী মরম অমা হায়রগদি, মতমদুদা শ্রী লঙ্কা, ৱেস্ত ইন্দিজ অমসুং ওস্ত্রেলিয়াদগী লাকখিদ্রবা পোৎলম অনি লৈরম্মি, মরমদি ঐখোয়না...
প্রধান মন্ত্রী – বোম্ব ব্লাস্তদুরা!
শ্রী লঙ্কাগী শান্নরোই - হোয় অমসুং ভারতনা ঐখোয়বু মতেং পাংখি। ঐখোয়না শান্ননবগীদমক্তা ভারত থারকপীয়ু, মসিনা মালেমদা ময়াম্না ঙাক-শেনবা মফম অমনি হায়বা উৎপা ঙমখি। অমসুং শ্রীলঙ্কানা ৱার্ল্দ কপ লৌরকপগী মরমশিংগী মনুংদা মসিসু অমনি। মরম অদুনা ঐখোয়না ভারতকী মফমদা য়াম্না থাগৎচরি।
প্রধান মন্ত্রী - ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি ভারতকী তীমনা শ্রীলঙ্কাদা চৎনবা ৱারেপ লৌখিবা মতম অদু ঐহাক্না নীংশিংলি। মতম অদুদা, অতোপ্পা তীমশিংনা বোম্ব ব্লাস্ত অদুনা মরম ওইরগা হন্দোক্নখি। অদোমগী শান্নরোয়শিংনা ভারতকী থৌনা অদু কয়া য়াম্না থাগৎলিবগে হায়বদু ঐনা উখি। ভারতনা অশেংবা স্পোর্তস্মেনশিপ উত্তুনা, শ্রীলঙ্কাগী মীয়াম্না মায়োক্নরিবা অৱাবা অদু খঙদুনা অমসুং মখোয়বু মখোয়গী মরাইবক্না তম্বা লৈরমগনি হায়না থাদোক্তুনা থমখিদে। মদুগী মহুত্তা, ঐখোয়না হায়খি, “লাক্লো, ঐখোয়সু চৎলসি অমসুং করি থোক্কদগে হায়বদু য়েংলসি।”
মসিগী থৌওং অসি অদোমগী স্পোর্তস কম্ম্যুনিতীদা য়াম্না পাম্নখি। ঙসি ফাওবদা ভারতকী মীয়াম্না শান্নরোইশিংগী থৌনা অদু নীংশিংলি। নাকল অমরোমদা, বোম্ব ব্লাস্তকী মওংদা তেরর লৈরম্মি; অতোপ্পা নাকল অমরোমদা, শান্নরোইগী ৱাখল্লোন লৈরম্মি- অমসুং অকোনবগী অসিনা মায় পাকখি।
হায়রিবা ৱাখল্লোন অসি ঙসি ফাওবা অদুমক লৈরি। ১৯৯৬কী বোম্ব ব্লাস্তনা শ্রীলঙ্কা পুম্নমক শোকহনখিবগুম্না, অসিগা মান্নবা লাইবক থিবা থৌদোক অমা ২০১৯দা চর্চ মনুংদা বোম্ব ব্লাস্তনা থোকখিবা মতমদা মসিগী মতুংদা ঐহাক শ্রীলঙ্কাদা চৎখিবা মালেমগী অহানবা লুচিংবা ওইখি। মতম অদুদা বোম্ব পোখাইজরবশু, ভারতকী তীম শ্রীলঙ্কাদা লাকখি।
হন্দক্তি বোম ব্লাস্ত অদুগী মতুংদা, ঐহাক ইশামক শ্রীলঙ্কাদা লাকখি। মসিনা উৎলি মদুদি নুংঙাইবা অমসুং অৱাবা অনিমক্তা শ্রীলঙ্কাগা লোয়ননা লৈনবা থৌনা অসি মখা তানা লৈরি। মসি ভারতকী অচেৎপা ৱাখল্লোননি।
শ্রীলঙ্কাগী শান্নরোই - শ্রীলঙ্কাগী মীওই অমা ওইনা, য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাক অমা ওইনা, ঐহাক্না ৱার্ল্দ কপ ফাইনেল অদু অদোমগী এহ্মদাবাদকী গ্রাউন্দদা অম্পায়র তৌখি অমসুং মসি মালেম পুম্বগী খ্বাইদগী চাউবা গ্রাউন্দনি। তশেংনমক্কীদি, মদু ক্রিকেৎকীদমক্তা য়াম্না ফজবা এতমোফিয়র অমদি য়াম্না অফবা গ্রাউন্দনি। অমসুং ঐনা থাজৈ মদুদি মফম অদুদা মীপুম খুদিংমক্না শান্নবা অমসুং অম্পায়র তৌবা পাম্মি।
শ্রীলঙ্কাগী শান্নরোই - সর, ঐহাক্না ইহান হানবা ভারত খোংচৎ অসি ইং ১৯৯০দা, ঐহাক্কী অহানবা চহীদা চৎখি। মদু ঐগী অহানবা তুরনি। অমসুং ঐহাক্না মদুবু অদুমক নীংশিংলি, মরমদি ঐহাক থা অমা ইন্দিয়াদা লৈখি। নুমিৎ মঙাগী মমাংদা ঐ লাকখি। ঐখোয়না ভারত্তা চাং নাইনা চৎলি। অমসুং ঐহাক্না হায়জনীংবদি, শ্রীলঙ্কা অসি অৱাবা তারকপা মতমদা, মরু ওইনা শেন-থুমগী মতাংদা, ভারতনা মতম পুম্নমক্তা মতেং পাংদুনা লাক্লি। মরম অদুনা ঐখোয়না ভারতপু মতম পুম্নমক্তা থাগৎচরি মরমদি ভারত অসি ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওনি হায়না ঐখোয়না ফাওই। মরম অসিনা ঐখোয়না ভারত্তা চৎলুবদা য়ুমদা লৈ হায়না খল্লি। অদোমবু থাগৎচরি, সর। অদোমবু থাগৎচরি।
শ্রীলঙ্কাগী শান্নরোই - রোমেসনা হায়খিবগুম্না, ঐখোয়না শ্রীলঙ্কাদা অৱা-অনা অমসুং অৱাবা লৈরকপা মতমদা, ঐখোয়না পেত্রোল, দিজল, মৈ, মৈ লৈরমদে অমসুং সর, অদোম অমসুং অদোমগী সরকারনা ঐখোয়দা য়াম্না মতেং পাংখি হায়না ঐনা খল্লি। মরম অদুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু মতেং পাংবীবগীদমক্তা ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা নখোয়বু তৌবীমল খঙবা উৎচরি অমসুং থাগৎচরি। শ্রীলঙ্কাদা মতেং পাংবীবগীদমক ঐখোয়না অদোমগী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। অদুগা ঐহাক্না অপিকপা ৱাফম অমত্তং হায়জগে, সর। হৌজিক্তি শ্রীলঙ্কাগী ক্রিকেৎকী কোচ অমা ওইনা ঐখোয়না জাফনা নত্তনা শ্রীলঙ্কাগী মফম পুম্নমক্তা শান্নরি। শ্রীলঙ্কাগী ক্রিকেৎকী কোচ অমা ওইনা ঐহাক্না পাম্মি, ভারতনা ঐখোয়দা জাফনাদা ইন্তর্নেস্নেল গ্রাউন্দ অমা পুরকপদা মতেং পাংবা ঙম্লবদি হায়না ঐহাক্না পাম্মি। মসিনা জাফনা, অৱাংথংবা অমসুং নোংপোকথংবা শরুকশিংদা লৈরিবা মীয়ামগীদমক অচৌবা মতেং অমা ওইরগনি, মরম অদুনা অৱাংথংবা শরুকশিং ইন্থোক্তনা লৈররোই, মরম অদুনা মখোয়সু য়াম্না নকশিন্নরগনি, শ্রীলঙ্কা ক্রিকেৎকা লোয়ননা থবক তৌমিন্নগনি অমসুং হৌজিক ঐখোয়না থবক তৌরি, অদুবু জাফনাদা ইন্তর্নেস্নেল গেমশিং শান্নরবদি হেন্না নকশিন্নগনি। মরম অদুনা ঐহাক্না করিগুম্বা খরা পুরকপদা মতেং পাংবীনবা হায়জরি, সর।
প্রধান মন্ত্রী - জয়সুরিয়ানা হায়রিবশিং অসি তাবদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। ভারতনা মতম পুম্নমক্তা ‘নয়র্বরহুদ ফার্স্ত’কী ৱাখল্লোন অসি ঙাক্না চৎলি হায়বসি তশেংনমক অচুম্বনি। ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংনা অৱাবা অমা থেংনরকপা মতমদা, ভারতনা য়ারিবমখৈ থুনা অমসুং ইফেক্তিব ওইনা পাউখুম পীনবা হোৎনরি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ম্যানমারদা য়ুহার হাখিবা মতমদা, ভারতনা ইহান হান্না রেস্পোন্দ তৌখিবা লৈবাক অমা ওইখি হায়বসি নহাক্না নীংশিংবা য়াই। ঐখোয়না থাজৈ মদুদি ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নবশিং অমসুং মরুপ ওইরবা লৈবাকশিংদা মতেং পাংনবা অমসুং মখোয়বু য়েংশিনবা অসি ভারতকী থৌদাংনি। অচৌবা অমসুং মপাঙ্গল লৈরবা লৈবাক অমা ওইনা ভারতনা অথুবা মতমদা থবক লৌখৎপগী থৌদাং লৌরি। হন্দক্তা থোকখিবা শেনমিৎলোনগী অৱাবা অসিনা শ্রীলঙ্কাদা অৱাবা কয়া মায়োক্নরকপা মতমদা ভারতনা অচেৎপা থাজবা অমা থমখি: মদুদি শ্রীলঙ্কাবু মসিগী অৱাবা অসি কোকহন্নবগীদমক মওং পুম্নমক্তা মতেং পাংবীগদবনি অমসুং সপোর্ত তৌবীগদবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌদাং অসি পাংথোক্নবা হোৎনখি, মরমদি মসি ঐখোয়গী থৌদাংনি হায়না ঐখোয়না খল্লি। ঙসিসু, অদোম্না উবা ফংগনি, ঐহাক্না অনৌবা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া অমা লাউথোকখ্রে। অদুম ওইনমক, ঐহাক্কী পুক্নিং খ্বাইদগী হেন্না চিংশিল্লিবা অসি নখোয়না জফনাগীদমক্তা ৱাবীবা অদুবুনি। শ্রীলঙ্কাগী সিনিয়র ক্রিকেৎ ফিগর অমনা জাফনাদা ইন্তর্নেস্নেল ক্রিকেৎসু শান্নবা পাম্মি হায়বা অসিনা শক্তি লৈবা অমসুং পোজিতিব ওইবা পাউজেল অমা পীরি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি। জফনা অসি শোত্থদুনা লৈহৌরোইদবনি। ইন্তর্নেস্নেল মেৎচশিংসু মফম অসিদা পাংথোক্কদবনি। অদোমগী ৱাফম অসি য়াম্না মরু ওই। অমসুং ঐহাক্না অদোমদা থাজবা পীজরি মদুদি ঐহাক্কী তীমনা মসিগী প্রপোজেল অসি খংজিনগনি অমসুং মদুবু মতৌ করম্না থবক ওইনা পাংথোক্কদগে হায়বদু নৈনগনি। অদোম পুম্নমক্না ঐহাক্কা উননবা মতম কাইথোকখিবগীদমক ঐহাক্না অদোমগী থাগৎপা ফোংদোকচরি। নুংশিজরবা নীংশিংবশিং অমুক হন্না উবা ফংজবা অমসুং অদোম পুম্নমকপু অমুক হন্না উবা ফংজবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। ভারতকা অদোমগী মরী অসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎলগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। অদোম্না করি থৌনা উৎলবসু, অমসুং ঐহাক্না অদোমবু মতেং পাংবা য়াবা মওংদা ওইরবসু, ঐহাক্না অদোমদা থাজবা পীজরি মদুদি ঐহাক অদোমগীদমক্তা মতম পুম্নমক্তা লৈগনি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's special interaction with 1996 Sri Lankan Cricket Team
06 APR 2025 9:35PM by PIB Delhi
Prime Minister – Welcome, friends!
Sri Lankan Player – Thank you, thank you, Sir!
Prime Minister – Welcome!
Prime Minister – I am pleased to have the opportunity to meet all of you. I feel that your team is one which the people of India still fondly remember. The nation has not forgotten the time when you defeated the Indian team.
Sri Lankan Player – Sir, it’s a great honour and privilege to see you today, and thank you very much. We are very grateful for you to have given us this time and opportunity.
Prime Minister – How many of you still maintain some connection with Bharat?
Sri Lankan Player – I think almost everyone.
Prime Minister – Oh, I see. How are you connected to Bharat, Sanath?
Sri Lankan Player – Sir, I was with the Mumbai Indians, and most of the others here also played in the IPL.
Prime Minister – Well, you have played in the IPL.
Sri Lankan Player – And Kumar Dharmasena was the umpire at the time.
Prime Minister – Yes.
Sri Lankan Player – Yes, so that…
Prime Minister – Perhaps you were the umpire when India played in Ahmedabad in 2010. I had gone to watch that match. I was the Chief Minister at the time. When India won the World Cup in 1983, and when your team won it in 1996, both events significantly transformed the cricket world. I believe that the way your team played in 1996 was, in a sense, the birth of the T20 style of cricket.
I would also like to hear from others—what are you doing nowadays? Is there anything you would like to share? Are you still connected with cricket? Are you coaching currently?
Sri Lankan Player – Most of us are still involved in cricket in some way or another. And I believe that today, meeting you brings more pressure than playing in a World Cup final!
Sri Lankan Player – I think that we want to talk on a situation, different topics where we won the World Cup in 1996, but one of the reasons why we won, because there were two things which didn’t come from Sri Lanka, West Indies, and Australia at that time, we were for…
Prime Minister – The bomb blast!
Sri Lankan Player – Yes and India helped us. Send India, for us to play, to show the world that it’s a secure place. And that’s one of the reasons that Sri Lanka went on to win the World Cup. So we are very grateful to India.
Prime Minister – I remember when Team Bharat decided to go to Sri Lanka. At that time, other teams were withdrawing because of the bomb blast. I witnessed how much your players appreciated Bharat's gesture. Bharat demonstrated true sportsmanship, recognising the difficulties faced by the people of Sri Lanka and refusing to leave them to their fate. Instead, we said, “Come on, let us go as well and see what happens.”
This act was greatly admired in your sports community. Even today, the people of Bharat remember that sportsmanship. On one hand, there was terror in the form of bomb blasts; on the other, there was the spirit of sportsmanship—and the latter triumphed.
That same spirit continues to this day. Just as the 1996 bomb blast shook all of Sri Lanka, in 2019 when a similar tragedy occurred—the bomb blast inside the church—I was the first world leader to visit Sri Lanka thereafter. Despite the bomb blast that time, Team India came to Sri Lanka.
This time, after the bomb blast, I myself have come to Sri Lanka. This shows that the spirit continues—to stand with Sri Lanka in both joy and sorrow. This is the enduring spirit of Bharat.
Sri Lankan Player – As a Sri Lankan, as a neighbourhood country, I umpired the World Cup final in your Ahmedabad ground and that is the biggest ground in the whole world. Actually, that was a fantastic atmosphere and fantastic ground for cricket. And I think everyone loves to play and umpire over there.
Sri Lankan Player – Sir, my first tour was to India in 1990, my first year. That was my first tour. And the same memories I have, because I was there in India for a month. I came about five days ago. We regularly visit India. And I would say, whenever Sri Lanka is in crisis, especially financially, India always steps up and to give that support. So we are ever thankful to India because we feel that India is our brother. So we feel home when we go to India. So thank you, sir. Thank you.
Sri Lankan Player – Like Romesh said, when we had the unrest and problems in Sri Lanka, we were without petrol, diesel, no current, no lights and I think you and the government, sir, helped us a lot. So we are always grateful and thank you for helping our country. We are grateful to you sir for helping Sri Lanka. And also, I have a small request, sir. As a coach of Sri Lanka cricket at the moment we play all over Sri Lanka, except Jaffna. I want, as a coach of Sri Lanka cricket, I would love to, if India can help us to bring an international ground in Jaffna. That will be a big help for the people in Jaffna, north and eastern part, so that we are lacking at the moment… So we will not isolate the northern part, so they will also come very closely, work with the Sri Lanka Cricket and we are working on it at the moment, but it will get more closer if you play international games in Jaffna. So I have a small request sir, if you can help to bring something.
Prime Minister – I am truly delighted to hear all of this from Jayasuriya. It is indeed a fact that Bharat has always adhered to the principle of ‘Neighbourhood First’. Whenever our neighbouring countries face a crisis, Bharat seeks to respond as quickly and effectively as possible. You may recall, for instance, when the earthquake struck Myanmar, Bharat was the first nation to respond. We believe it is Bharat's duty to care for and support our neighbouring and friendly countries. Being a large and capable nation, Bharat feels a responsibility to act promptly. When the recent economic crisis struck Sri Lanka—a situation of great magnitude—Bharat held one firm belief: that Sri Lanka must be supported and assisted in every possible way to overcome it. We made every effort to play our part, as we consider this our moral duty. Even today, as you would have noticed, I have announced several new development projects. But what truly moved me was your concern for Jaffna. It sends a powerful and positive message that a senior cricketing figure from Sri Lanka wishes to see international cricket played in Jaffna as well. This sentiment, in itself, is inspiring. It should not be the case that Jaffna is left behind. International matches must take place there too. Your suggestion carries significant weight, and I assure you that my team will certainly take note of this proposal and explore how it can be implemented. I greatly appreciate that all of you took the time to meet me. It was a pleasure to revisit fond memories and to see all of your faces once again. I sincerely hope that your relationship with Bharat continues to grow stronger. Whatever courage you display, and in whatever way I can support you—I assure you, I will always be there by your side.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.