ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୪ ଅକ୍ଟୋବରରେ ୬୨,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଯୁବ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ପଦକ୍ଷେପ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ
03 OCT 2025 1:24PM by PIB Bhubaneswar
୬୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗରେ ୧୦୦୦ ସରକାରୀ ଆଇଟିଆଇକୁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରିବା ପାଇଁ ପିଏମ-ସେତୁ ଆରମ୍ଭ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମୁଖ୍ୟ ଫୋକସ୍: ବିହାରରେ ଯୁବପିଢିଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ନବୀକୃତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିଶ୍ଚୟ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଭତ୍ତା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବେ, ଯାହା ଦୁଇ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୫୦୦,୦୦୦ ସ୍ନାତକଙ୍କୁ ମାସିକ ୧,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଭତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳ୍ପ-ମୁଖୀ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବିହାରରେ ଜନ ନାୟକ କର୍ପୁରୀ ଠାକୁର ଦକ୍ଷତା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ଚାରୋଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ନୂତନ ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ଏବଂ ବିହଟାରେ ଏନଆଇଟି ପାଟନାର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ସମର୍ପିତ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୪ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ୧,୨୦୦ଟି ବୃତ୍ତିଗତ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଉଦଘାଟନ କରିବେ
କୌଶଳ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ସମାରୋହରେ ଆଇଟିଆଇ ଟପ୍ପରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସକାଳ ୧୧ଟାରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନଠାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ଯୁବ ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ ୬୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଯୁବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପଦକ୍ଷେପ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତାକୁ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆୟୋଜିତ ଜାତୀୟ ଦକ୍ଷତା ସମାବର୍ତ୍ତନର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣ କୌଶଳ ସମାବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ୪୬ଟି ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୬୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା ପିଏମ-ଏସଇଟିୟୁ (ଅପଗ୍ରେଡେଡ୍ ଆଇଟିଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ) ଆରମ୍ଭ କରିବେ। ଏହି ଯୋଜନାରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୧,୦୦୦ ସରକାରୀ ଆଇଟିଆଇକୁ ଏକ ହବ୍-ଏଣ୍ଡ-ସ୍ପୋକ୍ ମଡେଲରେ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରାଯିବାର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୨୦୦ ହବ୍ ଆଇଟିଆଇ ଏବଂ ୮୦୦ ସ୍ପୋକ୍ ଆଇଟିଆଇ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ହବ୍ ହାରାହାରି ଚାରୋଟି ସ୍ପୋକ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ, ଯାହା ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଆଧୁନିକ ବାଣିଜ୍ୟ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଶିକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କ୍ଲଷ୍ଟର ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଚାଳନା କରିବେ, ବଜାର ଚାହିଦା ସହିତ ସମାନ ଫଳାଫଳ-ଭିତ୍ତିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ। ଏହି ହବ ଗୁଡ଼ିକରେ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର, ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ତାଲିମ ସୁବିଧା, ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ପ୍ଲେସମେଣ୍ଟ ସେବା ମଧ୍ୟ ରହିବ। ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ପାଟନା ଏବଂ ଦରଭଙ୍ଗାରେ ଆଇଟିଆଇ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୪ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ୪୦୦ଟି ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ୨୦୦ଟି ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ୧,୨୦୦ଟି ବୃତ୍ତିଗତ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରୟୋଗଶାଳାଗୁଡ଼ିକ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଅଟୋମୋଟିଭ୍, କୃଷି, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମେତ ୧୨ଟି ଉଚ୍ଚ-ଚାହିଦା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ହାତପାତି ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୦୨୦ ଏବଂ ସିବିଏସଇ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ସଙ୍ଗଠିତ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଶିଳ୍ପ-ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ୧୨୦୦ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିହାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ, ଯାହା ରାଜ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ନବୀକୃତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନିଶ୍ଚୟ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟତା ଭତ୍ତା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବେ, ଯାହା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷ ସ୍ନାତକ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ମାସିକ ୧୦୦୦ ଟଙ୍କା ଭତ୍ତା ଏବଂ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମାଗଣା ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ମିଳିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁନଃରୂପାୟିତ ବିହାର ଛାତ୍ର କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବେ, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଧମୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷା ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାର ଆର୍ଥିକ ବୋଝକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରିବ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୩.୯୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ପୂର୍ବରୁ ୭,୮୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଋଣ ପାଇସାରିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟରେ ଯୁବ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ୧୮ ରୁ ୪୫ ବର୍ଷ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବୈଧାନିକ କମିଶନ - ‘ବିହାର ଯୁବ ଆୟୋଗ’, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଉଦଘାଟନ କରାଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରରେ ଜନ ନାୟକ କର୍ପୁରୀ ଠାକୁର ଦକ୍ଷତା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କର୍ମଶକ୍ତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ-ଅଭିମୁଖୀ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ସୁଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୦୨୦କୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିହାରର ଚାରୋଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଉଷା (ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଚ୍ଚତର ଶିକ୍ଷା ଅଭିଯାନ) ଅଧୀନରେ ନୂତନ ଶୈକ୍ଷିକ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି- ପାଟନା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ମଧେପୁରାର ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ନାରାୟଣ ମଣ୍ଡଳ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଛପରା ସ୍ଥିତ ଜୟ ପ୍ରକାଶ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ପାଟନାର ନାଳନ୍ଦା ମୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ। ୧୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୋଟ ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ ଶୈକ୍ଷିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଉନ୍ନତ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା, ଛାତ୍ରାବାସ ଏବଂ ବହୁବିଧ ଶିକ୍ଷାକୁ ସକ୍ଷମ କରି ୨୭,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଆଇଟି ପାଟନାର ବିହଟା କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ୬,୫୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ କ୍ଷମତା ସହିତ, କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ୫ଜି ୟୁଜ୍ କେସ୍ ଲ୍ୟାବ୍, ଇସ୍ରୋ ସହଯୋଗରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ମହାକାଶ ଏକାଡେମିକ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଏକ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହାକି ଇତି ମଧ୍ୟରେ ନଅଟି ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପକୁ ସମର୍ଥନ କରିସାରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାର ସରକାରଙ୍କ ୪,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ନବନିଯୁକ୍ତ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରିବେ । ଏହା ସହିତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାଳକ/ବାଳିକା ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୯ମ ଏବଂ ୧୦ମ ଶ୍ରେଣୀର ୨୫ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ, ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ପ୍ରେରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରି, ସେମାନେ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ବିହାର ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ରାଜ୍ୟ ଦକ୍ଷ ମାନବଶକ୍ତିର ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।

Prime Minister's Office
PM to unveil various youth-focused initiatives worth more than Rs.62,000 crore on 4th October
In a historic initiative for youth skilling, Prime Minister to launch PM-SETU for upgradation of 1,000 Government ITIs across the country with an investment of Rs.60,000 crore
Key focus: Youth Skilling and Education in Bihar
PM to launch Bihar’s revamped Mukhyamantri Nishchay Svyam Sahayata Bhatta Yojana, providing monthly allowance of Rs. 1,000 to 5 lakh Graduates for two years
PM to inaugurate Jan Nayak Karpoori Thakur Skill University in Bihar to boost Industry-Oriented courses and Vocational Education
PM to lay the foundation stone for new academic and research facilities in four universities of Bihar and dedicate new campus of NIT Patna in Bihta
PM to inaugurate 1,200 Vocational Skill Labs established in Navodaya Vidyalayas and Eklavya Model Residential Schools across 34 States and UTs
PM to Felicitate ITI Toppers at Kaushal Deekshant Samaroh
03 OCT 2025 1:24PM by PIB Delhi
In a landmark initiative for youth development, Prime Minister Shri Narendra Modi will unveil various youth-focused initiatives worth more than Rs.62,000 crore at 11 AM in Vigyan Bhawan, New Delhi, giving a decisive push to education, skilling and entrepreneurship across the country. The programme will also feature the Kaushal Deekshant Samaroh, the fourth edition of the National Skill Convocation, organized in accordance with the Prime Minister’s vision, where 46 All India Toppers from Industrial Training Institutes under the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship will be felicitated
Prime Minister will launch PM-SETU (Pradhan Mantri Skilling and Employability Transformation through Upgraded ITIs), a centrally sponsored scheme with an investment of Rs.60,000 crore. The scheme envisages the upgradation of 1,000 Government ITIs across the country in a hub-and-spoke model comprising 200 hub ITIs and 800 spoke ITIs. Each hub will be connected to four spokes on average, creating clusters equipped with advanced infrastructure, modern trades, digital learning systems and incubation facilities. Anchor Industry Partners will manage these clusters, ensuring outcome-based skilling aligned with market demand. Hubs will also house innovation centres, training-of-trainers facilities, production units and placement services, while spokes will focus on expanding access. Collectively, PM-SETU will redefine India’s ITI ecosystem, making it government-owned but industry-managed, with global co-financing support from the World Bank and Asian Development Bank. In the first phase of the scheme implementation there will be special focus on ITIs in Patna and Darbhanga.
Prime Minister will inaugurate 1,200 Vocational Skill Labs established in 400 Navodaya Vidyalayas and 200 Eklavya Model Residential Schools across 34 States and Union Territories. These labs will equip students, including those in remote and tribal areas, with hands-on training in 12 high-demand sectors such as IT, automotive, agriculture, electronics, logistics and tourism. Aligned with the National Education Policy 2020 and CBSE curriculum, the project also involves the training of 1,200 vocational teachers to deliver industry-relevant learning and create an early foundation for employability.
A special emphasis of the programme will be on transformative projects in Bihar, reflecting the state’s rich legacy and youthful demographic. Prime Minister will launch Bihar’s revamped Mukhyamantri Nishchay Svyam Sahayata Bhatta Yojana, under which nearly five lakh graduate youth every year will receive a monthly allowance of Rs.1,000 for two years, along with free skill training. He will also launch the redesigned Bihar Student Credit Card Scheme, which will provide completely interest-free education loans of up to Rs.4 lakh, significantly easing the financial burden of higher education. More than 3.92 lakh students have already availed loans worth more than Rs.7,880 crore under the scheme. Further strengthening youth empowerment in the state, Bihar Yuva Ayog, a statutory commission for people between the ages of 18 and 45, will be formally inaugurated by the Prime Minister to channelise and harness the energies of the state’s young population.
Prime Minister will also inaugurate the Jan Nayak Karpoori Thakur Skill University in Bihar, envisioned to impart industry-oriented courses and vocational education to create a globally competitive workforce.
Taking forward the National Education Policy 2020 with the vision to make higher education avenues better, Prime Minister will lay the foundation stone for new academic and research facilities in four universities of Bihar namely Patna University, Bhupendra Narayan Mandal University in Madhepura, Jai Prakash Vishwavidyalaya in Chapra and Nalanda Open University in Patna, under the PM-USHA (Pradhan Mantri Uchchatar Shiksha Abhiyan). Together, these projects, with a total allocation of Rs. 160 crore, will benefit more than 27,000 students by enabling modern academic infrastructure, advanced laboratories, hostels and multidisciplinary learning.
Prime Minister will dedicate to the nation the Bihta campus of NIT Patna. With the capacity to host 6,500 students, the campus houses advanced facilities including a 5G use case lab, a Regional Academic Centre for Space established in collaboration with ISRO, and an Innovation and Incubation Centre that has already supported nine start-ups.
Prime Minister will also distribute appointment letters to more than 4,000 newly recruited candidates in the Government of Bihar and release Rs. 450 crore in scholarships through Direct Benefit Transfer to 25 lakh students of Class 9 and 10 under the Mukhyamantri Balak/Balika Scholarship Scheme.
The initiatives to be launched are expected to create significant opportunities for India’s youth. By integrating education, skill development, entrepreneurship, and improved infrastructure, they aim to support a solid foundation for the country’s progress. With a special focus on Bihar, the state is likely to develop as a centre for skilled manpower, contributing to growth both regionally and nationally.