প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ওক্তোবর 4দা লুপা করোর 62,000 হেনবা য়ুথ-ফোকস ইনিসিয়েতিব কয়া অমা উরেপ-উয়ুং তম্লগনি
নহারোলশিংগী স্কিলিংগীদমক পুৱারী ওইরবা খোঙথাং অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শিনবা থুংনা লুপা করোর 60,000গী শেন্থংগা লোইননা সরকারগী ITI 1,000গী অপগ্রেদেসনগীদমক্তা PM-SETU হৌদোক্লগনি
মরুওইবা মীৎয়েং: বিহারদা নহাশিংগী স্কিলিং অমসুং এজুকেসন
পি.এম.না বিহারগী নৌনা শেমদোক্লবা মুখ্যমন্ত্রী নিশচাই স্বয়ম সহায়তা ভাত্তা য়োজনা হৌদোক্লগনি। মসিদা চহি অনিগী ওইনা গ্রেজুয়েৎ লাখ 5দা থাগী লুপা 1,000 পীগনি।
পি.এম.না ইন্দস্ত্রী ওরিএন্তেদ কোর্সশিং অমসুং ভোকেসনেল এজুকেসন হেনগৎহন্নবা বিহারদা জন নায়ক কারপুরী থাকুর স্কিল য়ুনিভর্সিতী শঙ্গারগনি
পি.এম.না বিহারগী য়ুনিভর্সিতী মরিদা অনৌবা একাদমিক অমসুং রিসর্স ফেসিলিতীশিংগীদমক উরেপ উয়ুং তম্লগনি অমসুং বিহতাদা NIT পতনাগী অনৌবা কেমপস কত্থোক্লগনি
পি.এম.না রাজ্য অমসুং য়ু.তি. 34গী নবোদয় বিদ্যালয় অমসুং একলব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিংদা লিংখৎখিবা ভোকেসনেল স্কিল লেব 1,200 শঙ্গারগনি
পি.এম.না কৌশল দিক্সান্ত সমারোদা ITI তোপ্পরশিং ফেসিলিতেত তৌরগনি
03 OCT 2025 1:24PM by PIB Imphal
নহারোলশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মরুওইবা খোঙথাং অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক শিনবা থুংনা এজুকেসন, স্কিলিং অমসুং এন্ত্রপ্রেনরশিপদা ৱারেপ লৌবা য়াবা খোংথাং অমা পীরদুনা, ন্যু দিল্লীগী বিজ্ঞান ভাৱনদা অয়ুক পুং 11 তাবদা লুপা করোর 62,000 হেনবা নহারোলশিংদা মীৎয়েং থম্লিবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাং কয়া অমা উরেপ-উয়ুং তম্লগনি। প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েংগা মরী লৈননা পাংথোকপা নেস্নেল স্কিল কনভোকেসনগী মরিশুবা এদিসন কৌশল দিক্সন্ত সমারোসু থৌরম অসিদা য়াওগনি। মসিদা স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং এন্ত্রপ্রেনরশিপ মিনিস্ত্রীগী মখাদা লৈবা ইন্দস্ত্রীয়েল ত্রেনিং ইনস্তিত্যুৎশিংগী ওল ইন্দিয়া তোপ্পর 46পু ফেসিলিতেদ তৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 60,000 হেনবা শেন্থংগা লোইননা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌরিবা স্কিম PM-SETU (অপগ্রেদ তৌরবা ITIশিংগী খুত্থাংদা প্রধান মন্ত্রী স্কিলিং অমসুং ইমপ্লোইএবিলিতী ত্রান্সফোর্মেসন) হৌদোক্লগনি। স্কিম অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা সরকারগী ITI 1,000বু হব এন্দ স্পোক মোদেল অমদা হব ITI 200 অমসুং স্পোক ITI 800 য়াওনা অপগ্রেদ তৌনবা পান্দম থম্লি। হব খুদিংমক অসি এদভান্স ওইরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, মোদর্ন ত্রেদশিং, দিজিতেল লর্নিং সীস্তেমশিং অমসুং ইনক্যুবেসন ফেসিলিতীশিংগা লোয়ননা ক্লস্তরশিং শেমদুনা, চাংচত্তা স্পোক মরিগা শম্নগনি। এঙ্কর ইন্দস্ত্রী পার্তনরশিংনা হায়রিবা ক্লস্তরশিং অসি মেনেজ তৌগনি। মসিনা মার্কেতকী দিমান্দগা চুনবা ফলদা য়ুম্ফম ওইবা স্কিল্লিং ফংহল্লগনি। হবশিং অসিদা ইনোবেসন সেন্তরশিং, ত্রেনরশিংগী ত্রেনিং তৌনবা ফেসিলিতীশিং, প্রদক্সন য়ুনিৎশিং অমসুং প্লেসমেন্ত সর্ভিসশিংসু লৈগনি, অদুগা স্পোকশিংনা এক্সেস হেঙ্গৎহনবদা মীৎয়েং থমগনি। অপুনবা ওইনা, PM-SETUনা ভারতকী ITI ইকোসীস্তেমবু নৌনা মশক তাক্লগনি। মসি সরকারনা মপু ওইগনি অদুবু ইন্দস্ত্রীনা মেনেজ তৌগনি। মালেমগী বেঙ্ক অমসুং এসিয়ন দেবেলপমেন্ত বেঙ্ককী কো-ফাইনান্সিং সপোর্ত লৈগনি। স্কিম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী অহানবা তাঙ্কক অসিদা পতনা অমসুং দরভঙ্গাদা লৈবা ITIশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 34দা নবোদয় বিদ্যালয় 400 অমসুং একলব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল 200দা লিংখৎখিবা ভোকেসনেল স্কিল লেব 1,200 শঙ্গাrগনি। হায়রিবা লেবশিং অসিনা রিমোত অমসুং ত্রাইবেলগী মফমশিংদা লৈরিবা মহৈরোয়শিং য়াওনা IT, ওতোমোতিব, এগ্রিকলচর, ইলেক্ত্রোনিক্স, লোজিতিক্স অমসুং তুরিজমগুম্বা দিমান্দ ৱাংবা সেক্তর 12দা ত্রেনিং পীরগনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী 2020 অমসুং CBSEগী করিক্যুলমগা লোয়ননা প্রোজেক্ত অসিদা ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা লর্নিং পীবা অমসুং থবক ফংহনবগী অঙনবা ফাউন্দেসন অমা শেমগৎনবা ভোকেসনেল ওজা 1,200গী ত্রেনিংসু য়াওরি।
প্রোগ্রাম অসিগী অখন্নবা মীৎয়েং অসি বিহারদা ত্রান্সফোর্মেতিব প্রোজেক্তশিংদা থমগনি, মসিনা রাজ্য অসিগী মতিক-মগুন লৈরবা ফজরবা লেগেসি অমসুং নহা ওইরিবা দেমোগ্রাফিক অদুবু উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী নৌনা শেমদোক্লবা মুখ্যমন্ত্রী নিশচাই স্বয়ম সহায়তা ভাত্তা য়োজনা হৌদোক্কনি। মসিগী মখাদা চহি খুদিংগী গ্রাজুয়েৎ তৌরবা নহারোল লাখ মঙা রোম্না থা খুদিংগী লুপা 1,000গী এলাৱেন্স অমা চহি অনিগী ওইনা ফ্রী স্কিল ত্রেনিংগা লোয়ননা ফংগনি। মহাক্না অনৌবা দিজাইন তৌরবা বিহার স্তুদেন্ত ক্রেদিৎ কার্দ স্কিমসু হৌদোক্কনি। মসিনা লুপা লাখ 4 ফাওবগী ইন্তরেস্ত ফ্রী এজুকেসন লোন ফংহল্লগনি। মসিনা হায়র এজুকেসনগী শেল-থুমগী চৈথেং য়াম্না হন্থহল্লগনি। স্কিম অসিগী মখাদা মহৈরোয় লাখ 3.92 হেন্না লুপা করোর 7,880 হেন্না লোন ফংখ্রে। রাজ্য অসিদা নহারোলশিংবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, বিহার য়ুভা অয়োগ, চহি 18দগীনা 45 ফাওবগী মরক্তা লৈবা মীওইশিংগীদমক স্তেচ্যুতোরি কম্মিসন অমা প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিগী নহা ওইরিবা মীশিং অসিগী ইনর্জীশিং শীজিন্ননবা হৌদোক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারদা জন নায়ক কারপুরী থাকুর স্কিল য়ুনিভর্সিতীসু শঙ্গাগনি। মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবা ঙম্বা ৱার্কফোর্স অমা শেমগৎনবা ইন্দস্ত্রী ওরিয়েন্তেদ কোর্সশিং অমসুং ভোকেসনেল এজুকেসন পীনবগী পান্দমদা য়ুনিভর্সিতী অসি শঙ্গারগনি।
অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বগী মওং-মতৌ ফগৎহন্নবা পান্দম থমদুনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী 2020গী মখাদা, প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী য়ুনিভর্সিতী মরি, হায়বদি পতনা য়ুনিভর্সিতী, মাধেপুরাদা লৈবা ভুপেন্দ্র নারায়ন মন্দল য়ুনিভর্সিতী, চাপ্রাদা লৈবা জয় প্রকাস বিশ্ব বিদ্যালয় অমসুং পতনাদা লৈবা নালন্দা ওপন য়ুনিভর্সিতীদা PM-USHA (প্রধান মন্ত্রী উচছাতর শিক্সা অভিয়ান)গী মখাদা অনৌবা একাদমিক অমসুং রিসর্চ ফেসিলিতীশিং উরেপ-উয়ুং তম্লগনি। পুন্না, লুপা করোর 160গী অপুনবা এলোকেসনগা লোইননা প্রোজেক্তশিং অসিনা অনৌবা একাদমিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, এদভান্স লেবোরেতরীশিং, হোস্তেলশিং অমসুং মল্তিদিসিপ্লিনরী লর্নিংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা মহৈরোয় 27,000 হেন্না কান্নবা ফংহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা NIT পতনাগী বিহতা কেমপসপু লৈবাক মীয়ামদা খুদোল তম্লগনি। মসিদা মহৈরোই 6,500 লৈবগী কেপাসিতীগা লোইননা, কেম্পস অসিদা 5G য়ুজ কেস লেব, ISROগা খুৎশম্নদুনা লিংখৎপা রিজনেল একাদমিক সেন্তর ফোর স্পেস, অমসুং ইন্নোবেসন অমসুং ইনক্যুবেসন সেন্তর য়াওনা অৱাংবা থাক্কী খুদোংচাবশিং লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা বিহার সরকারদা নৌনা খল্লবা কেন্দিদেৎ 4,000 হেনবদা এপোইন্তমেন্ত লেতরশিং য়েন্থোক্কনি অমসুং মুখ্য মন্ত্রী বালক/ বালিকা স্কোলারশিপ স্কিমগী মখাদা ক্লাস 9 অমসুং 10গী মহৈরোয় লাখ 25দা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা লুপা করোর 450গী স্কোলারশিপ পীরগনি।
হৌদোক্কদৌরিবা অনৌবা খোংথাংশিং অসিনা ভারতকী নহারোলশিংগীদমক অচৌবা খুদোংচাবা কয়া অমা লৈহল্লগনি হায়না পানরি। এজুকেসন, স্কিল দেবেলপমেন্ত, এন্ত্রপ্রেনরশিপ অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবগা লোয়ননা মখোয়না লৈবাক অসিগী প্রোগ্রেসকীদমক্তা অচেৎপা য়ুম্ফম অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। বিহারদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা, রাজ্য অসি স্কিল লৈরবা মেনপৱরগী সেন্তর অমা ওইনা চাউখৎলকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈ, মসিনা রিজনেল অমসুং নেস্নেল অনিমক্তা চাউখৎপদা মতেং পাংগনি।

Prime Minister's Office
PM to unveil various youth-focused initiatives worth more than Rs.62,000 crore on 4th October
In a historic initiative for youth skilling, Prime Minister to launch PM-SETU for upgradation of 1,000 Government ITIs across the country with an investment of Rs.60,000 crore
Key focus: Youth Skilling and Education in Bihar
PM to launch Bihar’s revamped Mukhyamantri Nishchay Svyam Sahayata Bhatta Yojana, providing monthly allowance of Rs. 1,000 to 5 lakh Graduates for two years
PM to inaugurate Jan Nayak Karpoori Thakur Skill University in Bihar to boost Industry-Oriented courses and Vocational Education
PM to lay the foundation stone for new academic and research facilities in four universities of Bihar and dedicate new campus of NIT Patna in Bihta
PM to inaugurate 1,200 Vocational Skill Labs established in Navodaya Vidyalayas and Eklavya Model Residential Schools across 34 States and UTs
PM to Felicitate ITI Toppers at Kaushal Deekshant Samaroh
03 OCT 2025 1:24PM by PIB Delhi
In a landmark initiative for youth development, Prime Minister Shri Narendra Modi will unveil various youth-focused initiatives worth more than Rs.62,000 crore at 11 AM in Vigyan Bhawan, New Delhi, giving a decisive push to education, skilling and entrepreneurship across the country. The programme will also feature the Kaushal Deekshant Samaroh, the fourth edition of the National Skill Convocation, organized in accordance with the Prime Minister’s vision, where 46 All India Toppers from Industrial Training Institutes under the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship will be felicitated
Prime Minister will launch PM-SETU (Pradhan Mantri Skilling and Employability Transformation through Upgraded ITIs), a centrally sponsored scheme with an investment of Rs.60,000 crore. The scheme envisages the upgradation of 1,000 Government ITIs across the country in a hub-and-spoke model comprising 200 hub ITIs and 800 spoke ITIs. Each hub will be connected to four spokes on average, creating clusters equipped with advanced infrastructure, modern trades, digital learning systems and incubation facilities. Anchor Industry Partners will manage these clusters, ensuring outcome-based skilling aligned with market demand. Hubs will also house innovation centres, training-of-trainers facilities, production units and placement services, while spokes will focus on expanding access. Collectively, PM-SETU will redefine India’s ITI ecosystem, making it government-owned but industry-managed, with global co-financing support from the World Bank and Asian Development Bank. In the first phase of the scheme implementation there will be special focus on ITIs in Patna and Darbhanga.
Prime Minister will inaugurate 1,200 Vocational Skill Labs established in 400 Navodaya Vidyalayas and 200 Eklavya Model Residential Schools across 34 States and Union Territories. These labs will equip students, including those in remote and tribal areas, with hands-on training in 12 high-demand sectors such as IT, automotive, agriculture, electronics, logistics and tourism. Aligned with the National Education Policy 2020 and CBSE curriculum, the project also involves the training of 1,200 vocational teachers to deliver industry-relevant learning and create an early foundation for employability.
A special emphasis of the programme will be on transformative projects in Bihar, reflecting the state’s rich legacy and youthful demographic. Prime Minister will launch Bihar’s revamped Mukhyamantri Nishchay Svyam Sahayata Bhatta Yojana, under which nearly five lakh graduate youth every year will receive a monthly allowance of Rs.1,000 for two years, along with free skill training. He will also launch the redesigned Bihar Student Credit Card Scheme, which will provide completely interest-free education loans of up to Rs.4 lakh, significantly easing the financial burden of higher education. More than 3.92 lakh students have already availed loans worth more than Rs.7,880 crore under the scheme. Further strengthening youth empowerment in the state, Bihar Yuva Ayog, a statutory commission for people between the ages of 18 and 45, will be formally inaugurated by the Prime Minister to channelise and harness the energies of the state’s young population.
Prime Minister will also inaugurate the Jan Nayak Karpoori Thakur Skill University in Bihar, envisioned to impart industry-oriented courses and vocational education to create a globally competitive workforce.
Taking forward the National Education Policy 2020 with the vision to make higher education avenues better, Prime Minister will lay the foundation stone for new academic and research facilities in four universities of Bihar namely Patna University, Bhupendra Narayan Mandal University in Madhepura, Jai Prakash Vishwavidyalaya in Chapra and Nalanda Open University in Patna, under the PM-USHA (Pradhan Mantri Uchchatar Shiksha Abhiyan). Together, these projects, with a total allocation of Rs. 160 crore, will benefit more than 27,000 students by enabling modern academic infrastructure, advanced laboratories, hostels and multidisciplinary learning.
Prime Minister will dedicate to the nation the Bihta campus of NIT Patna. With the capacity to host 6,500 students, the campus houses advanced facilities including a 5G use case lab, a Regional Academic Centre for Space established in collaboration with ISRO, and an Innovation and Incubation Centre that has already supported nine start-ups.
Prime Minister will also distribute appointment letters to more than 4,000 newly recruited candidates in the Government of Bihar and release Rs. 450 crore in scholarships through Direct Benefit Transfer to 25 lakh students of Class 9 and 10 under the Mukhyamantri Balak/Balika Scholarship Scheme.
The initiatives to be launched are expected to create significant opportunities for India’s youth. By integrating education, skill development, entrepreneurship, and improved infrastructure, they aim to support a solid foundation for the country’s progress. With a special focus on Bihar, the state is likely to develop as a centre for skilled manpower, contributing to growth both regionally and nationally.