Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah attends as the Chief Guest at the Khadi Karigar Mahotsav in Rohtak, Haryana
Mahatma Gandhi initiated the use of Khadi, which brought about a radical transformation in the lives of millions of weavers in the country
After independence, opposition governments neglected 'Khadi,' whereas Modi Ji revived Khadi during his tenure as the Chief Minister of Gujarat and as the Prime Minister of the country
Through Modi Ji's major campaign of 'Khadi Apnao, Swadeshi Apnao,' the country is once again moving toward self-reliance
In the year 2014-15, the sales of Khadi fabrics and village industry products were ₹33 thousand crore, which has now increased to ₹1 lakh 70 thousand crore
If the work being done by the Modi government to promote 'Khadi' had been done decades ago, there would have been no unemployment in the last 70 years
The Khadi and Village Industries Commission has not only advanced the 'Khadi for Nation' initiative but has also embraced Modi Ji's mantra of 'Khadi for Fashion'
The profits earned from Khadi go directly to the country's weavers and promote employment opportunities for women
Modi Ji is advancing the mantra of self-reliance by linking Khadi with beekeeping, pure oils, spices, and cosmetics
The vision of Swaraj at the time of independence is incomplete without Swadeshi and native language, and Modi Ji has emphasized the use of Swadeshi
Every Indian family should ensure they purchase Khadi worth at least ₹5,000 annually
When we wear Khadi, we embrace the spirit of Swadeshi and a self-reliant India
03 OCT 2025 6:40PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participated as the Chief Guest at the Khadi Karigar Mahotsav in Rohtak, Haryana today. On this occasion, Chief Minister of Haryana Shri Nayab Singh Saini, Union Minister of State for Cooperation Shri Krishan Pal Gurjar, and Union Minister Shri Rao Inderjit Singh, along with several other dignitaries, were present.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that during the freedom movement, Mahatma Gandhi used Khadi to eradicate poverty, make the country self-reliant, promote the idea of Swadeshi, and achieve independence. Mahatma Gandhi initiated Khadi, which brought about a revolutionary change in the lives of millions of weavers across the country. He further said that the mantra of Khadi became a cornerstone for the people of our country and the freedom movement.
Shri Amit Shah stated that after independence, opposition governments neglected Khadi and did nothing for its development. When Shri Narendra Modi was the Chief Minister of Gujarat, he resolved to revive Khadi. After becoming Prime Minister, Modi Ji encouraged the people of the country to use Khadi through his Mann Ki Baat program. He noted that in 2014-15, the turnover of Khadi and Village Industries was 33,000 crore rupees, which has now increased to 1.70 lakh crore rupees. The entire turnover of Khadi is utilized in providing employment to weavers and the women of the country. Shri Shah stated that Khadi has undergone significant changes to align with modern times, and with excellent packaging and marketing arrangements, people have been encouraged to use it. He further said that if the work done for the development of Khadi in the last 11 years had been consistently carried out since independence, the problem of unemployment would never have arisen in our country.
Union Home Minister said that today, 12 resources such as electrically operated charkhas, traditional spinning wheels, sewing machines, and leather repairing toolkits have been distributed to the artisans. He said that today, margin money of Rs 301 crore has also been distributed. Additionally, the Organic Cotton Central Wool Plant, Wardha was inaugurated today. Furthermore, 40 modernized outlets were launched, along with the inauguration of 8,000 new Prime Minister Employment Generation Programme (PMEGP) units across the country.
Shri Amit Shah stated that at the time of independence, the concept of Swaraj was incomplete without Swadeshi and Swabhasha. He said that Prime Minister Modi Ji recently urged the people of the country to use only indigenous products. Shri Shah noted that many traders across the country have resolved not to keep foreign goods in their shops. This slogan of Swadeshi for the vision of a self-reliant India will prove highly beneficial for all citizens living in the rural areas of India.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Modi Ji has envisioned a fully developed India by 2047, which, on the centenary of independence, will hold the top position in every field globally. He said that the Swadeshi and Khadi campaign will play a significant role in this vision. Shri Shah further noted that Prime Minister Modi Ji has reduced GST to zero or 5 per cent on more than 395 essential items for the benefit of the country's people, and the greatest benefit of this will be for our mothers and sisters.
Shri Amit Shah stated that during the time of independence, Khadi provided the country with an opportunity to achieve the goals of self-employment, rural industry, self-reliance, social equality, and self-sufficiency, while also giving momentum to the freedom movement from a political perspective. He said that Mahatma Gandhi carried forward India's heritage, and through Prime Minister Modi Ji's major campaign of adopting Khadi and Swadeshi, the country is once again moving towards self-reliance.
Union Home Minister urged all citizens of the country to ensure that every family purchases Khadi worth Rs.5,000 annually. He stated that this would propel the country towards self-reliance. Shri Shah said that Khadi benefits the body, the homes of the poor, and the nation’s economy. The Khadi and Village Industries Commission has advanced the "Khadi for Nation" initiative and adopted Prime Minister Modi ji’s slogan of "Khadi for Fashion." Shri Shah noted that Prime Minister Modi ji has linked Khadi with beekeeping, leatherwork, and the use of pure household products. He mentioned that there are five Central Wool Plants across the country, three of which have been renovated, and the renovation of the remaining two is ongoing. Once these two plants are renovated, the wool plants will gain new life, and millions of Khadi weavers across the country will see a new ray of hope.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
হাৰিয়ানাৰ ৰোহটকত অনুষ্ঠিত খাদী কাৰিগৰ মহোৎসৱত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
মহাত্মা গান্ধীয়ে খাদীৰ ব্যৱহাৰৰ সূচনা কৰিছিল, যাৰ ফলত দেশৰ লাখ লাখ শিপিনীৰ জীৱনত আমূল পৰিৱৰ্তন ঘটিছিল
স্বাধীনতাৰ পিছত বিৰোধী চৰকাৰসমূহে ‘খাদী’ক অৱহেলা কৰিছিল, আনহাতে মোদী জীয়ে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰি খাদীক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিছিল
মোদী জীৰ ডাঙৰ প্ৰচাৰ ‘খাদী অপনাও, স্বদেশী অপনাও’ৰ জৰিয়তে দেশ পুনৰবাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশে আগবাঢ়িছে
২০১৪-১৫ চনত খাদী কাপোৰ আৰু গ্ৰামোদ্যোগৰ সামগ্ৰীৰ বিক্ৰী আছিল ৩৩ হাজাৰ কোটি টকা, যিটো এতিয়া ১ লাখ ৭০ হাজাৰ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে
‘খাদী’ৰ প্ৰচাৰৰ বাবে মোদী চৰকাৰে যি কাম কৰি আছে সেয়া যদি দশক দশক আগতেই কৰা হ’লহেঁতেন তেন্তে যোৱা ৭০ বছৰত নিবনুৱা সমস্যাৰ সৃষ্টি নহ’লহেঁতেন
খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগ আয়োগে ‘দেশৰ বাবে খাদী’ৰ পদক্ষেপক আগুৱাই নিয়াই নহয়, মোদী জীৰ ‘ফেশ্বনৰ বাবে খাদী’ মন্ত্ৰকো আকোৱালি লৈছে
খাদীৰ পৰা উপাৰ্জন কৰা লাভ পোনপটীয়াকৈ দেশৰ শিপিনীৰ হাতলৈ যায় আৰু মহিলাসকলৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ প্ৰসাৰিত কৰে
মোদী জীয়ে খাদীক মৌপালন, বিশুদ্ধ তেল, মছলা, প্ৰসাধন সামগ্ৰীৰ সৈতে সংযোগ কৰি আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ মন্ত্ৰটো আগুৱাই লৈ
03 OCT 2025 6:40PM by PIB Guwahati
হাৰিয়ানাৰ ৰোহটকত আজি অনুষ্ঠিত খাদী কাৰিগৰ মহোৎসৱত কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই উপলক্ষে হাৰিয়ানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নয়াব সিং ছাইনী, কেন্দ্ৰীয় সমবায় বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী কৃষণ পাল গুৰজাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাও ইন্দৰজিৎ সিঙৰ লগতে আন কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সময়ত মহাত্মা গান্ধীয়ে খাদী ব্যৱহাৰ কৰি দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল, দেশক স্বাৱলম্বী কৰি তোলা, স্বাধীনতাৰ ধাৰণাক প্ৰসাৰিত কৰা, স্বাধীনতা লাভ কৰা আদি কাম কৰিছিল। মহাত্মা গান্ধীয়ে খাদীৰ উদ্যোগৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ শিপিনীৰ জীৱনত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে খাদীৰ মন্ত্ৰ আমাৰ দেশৰ জনসাধাৰণৰ বাবে আৰু স্বাধীনতা আন্দোলনৰ বাবে এক মূল শিলাস্তম্ভ হৈ পৰিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছত বিৰোধী চৰকাৰসমূহে খাদীক অৱহেলা কৰিছিল আৰু ইয়াৰ উন্নয়নৰ বাবে একোৱেই কৰা নাছিল। যেতিয়া শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিল তেতিয়া তেওঁ খাদীক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ সংকল্প লৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত মোদী জীয়ে তেওঁৰ মন কী বাত কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে দেশবাসীক খাদী ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪-১৫ চনত খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগৰ ব্যৱসায় আছিল ৩৩ হাজাৰ কোটি টকা, যিটো এতিয়া ১.৭০ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। খাদীৰ সমগ্ৰ লেনদেন শিপিনী আৰু দেশৰ মহিলাসকলক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰাত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আধুনিক সময়ৰ লগত খাপ খুৱাবলৈ খাদীত উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন হৈছে আৰু উৎকৃষ্ট পেকেজিং আৰু বিপণনৰ ব্যৱস্থাৰ ফলত মানুহক ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে বিগত ১১ বছৰত খাদীৰ উন্নয়নৰ বাবে কৰা কামবোৰ যদি স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা ধাৰাবাহিকভাৱে কৰা হ’লহেঁতেন তেন্তে আমাৰ দেশত কেতিয়াও নিবনুৱা সমস্যাৰ সৃষ্টি নহ’লহেঁতেন।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ১২টা সম্পদ যেনে বৈদ্যুতিকভাৱে চালিত যঁতৰ, পৰম্পৰাগত স্পিনিং হুইল, চিলাই মেচিন, চামৰা মেৰামতিৰ সঁজুলি কিট আদি শিপিনীসকলক বিতৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আজি ৩০১ কোটি টকাৰ মাৰ্জিন মানিও বিতৰণ কৰা হৈছে। তদুপৰি, আজি ৱৰ্ধাস্থিত জৈৱিক কঁপাহ কেন্দ্ৰীয় ঊণ উদ্যোগ উদ্বোধন কৰা হয়। তদুপৰি, সমগ্ৰ দেশতে ৮ হাজাৰ নতুন প্ৰধানমন্ত্ৰী নিয়োগ সৃষ্টি কাৰ্যসূচী (পিএমইজিপি) ইউনিটৰ উদ্বোধনৰ লগতে ৪০টা আধুনিকীকৃত বিপনী মুকলি কৰা হয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে স্বাধীনতাৰ সময়ত স্বদেশী আৰু স্বভাষা অবিহনে স্বৰাজৰ ধাৰণা অসম্পূৰ্ণ আছিল। তেওঁ কয় যে শেহতীয়াকৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে দেশবাসীক কেৱল থলুৱা সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ দেশৰ বহু ব্যৱসায়ীয়ে বিদেশী সামগ্ৰী দোকানত নাৰাখিবলৈ সংকল্প লৈছে। স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ বাবে স্বদেশীৰ এই শ্লোগান ভাৰতৰ গ্ৰামাঞ্চলত বসবাস কৰা সকলো নাগৰিকৰ বাবে অতি উপকাৰী বুলি প্ৰমাণিত হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন সম্পূৰ্ণ উন্নত ভাৰতৰ কল্পনা কৰিছে, যিয়ে স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকীত বিশ্বজুৰি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে শীৰ্ষস্থান দখল কৰিব। এই দৃষ্টিভংগীত স্বদেশী আৰু খাদী অভিযানে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী শ্বাহে লগতে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে দেশৰ জনসাধাৰণৰ সুবিধাৰ্থে ৩৯৫টাতকৈও অধিক অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ জিএছটি শূন্য বা ৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰিছে আৰু ইয়াৰ সৰ্বাধিক লাভ আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ বাবে হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে স্বাধীনতাৰ সময়ত খাদীয়ে দেশক স্বনিয়োজন, গ্ৰামোদ্যোগ, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা, সামাজিক সমতা আৰু স্বাৱলম্বীতাৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ লগতে ৰাজনৈতিক দৃষ্টিকোণৰ পৰাও স্বাধীনতা আন্দোলনক গতি প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ কয় যে মহাত্মা গান্ধীয়ে ভাৰতৰ ঐতিহ্যক আগুৱাই লৈ গৈছিল আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীৰ খাদী আৰু স্বদেশী গ্ৰহণৰ বৃহৎ অভিযানৰ জৰিয়তে দেশ পুনৰবাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত আগবাঢ়িছে।
কেন্দ্রীয় গৃহমন্ত্রীয়ে দেশৰ সকলো নাগৰিককে প্রতিটো পৰিয়ালে যাতে বছৰি ৫ হাজাৰ টকাৰ খাদী ক্ৰয় কৰে তাৰ বাবে আহ্বান জনায়। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশখন আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত আগুৱাই নিব বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে খাদীয়ে শৰীৰ, দুখীয়াৰ ঘৰ আৰু দেশৰ অৰ্থনীতিৰ উপকাৰ সাধন কৰে। খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগ আয়োগে "দেশৰ বাবে খাদী" পদক্ষেপক আগবঢ়াই নিয়াৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীৰ "ফেশ্বনৰ বাবে খাদী" শ্লোগান গ্ৰহণ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে খাদীক মৌপালন, চামৰাৰ কাম আৰু বিশুদ্ধ ঘৰুৱা সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰৰ সৈতে জড়িত কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ দেশতে পাঁচটা কেন্দ্ৰীয় ঊণ উদ্যোগ আছে, ইয়াৰে তিনিটা সংস্কাৰ কৰা হৈছে আৰু বাকী দুটাৰ সংস্কাৰ অব্যাহত আছে। এই উদ্ভিদ দুটা সংস্কাৰ সাধন হ’লেই ঊণ গছবোৰে নতুন জীৱন লাভ কৰিব আৰু সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ খাদী শিপিনীয়ে আশাৰ নতুন কিৰণ দেখিবলৈ পাব।