শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী-মন্দলনা মার্কেতিং সিজন 2026-27গী ওইনা রবিগী মহৈ-মরোংশিংগীদমক মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (MSP) অয়াবা পীখ্রে
01 OCT 2025 3:31PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেবিনেৎ কম্মিতী ওন ইকনোমিক এফিয়র্স (CCEA) না 2026-27কী মার্কেতিং সিজনগীদমক রবি মহৈ-মরোং পুম্নমক্কীদমক মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (MSP) হেনগৎনবা অয়াবা পীখ্রে।
সরকারনা 2-26-27কী মার্কেতিং সিজনগীদমক রবি মহৈ-মরোংগী MSP অসি হেনগৎহনখ্রে, মসিনা মহৈ-মরোং থাবশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী মতিক চাবা মমল ফংহনগনি। MSPদা খ্বাইদগী ৱাংনা হেনগৎলকপা অসি সেফফ্লাৱরগী ওইনা ক্বিন্তল অমদা লুপা 6009o ওইখি। মসিগী মতুংদা লেন্তিল (মাসুর) গী ওইনা ক্বিন্তল অমদা লুপা 300 ওইখি। রেপসীদ অমসুং হঙ্গাম মরু, চনা, বার্লি অমসুং গেহুগী ওইনা মথংশিৎনা ক্বিন্তল অমদা লুপা 250, ক্বিন্তল অমদা লুপা 225, ক্বিন্তল অমদা লুপা 170 অমসুং ক্বিন্তল অমদা লুপা 160 হেনগৎলে।
2026-27গী মার্কেতিং সিজনগী রবি মহৈ-মরোং পুম্নমক্কী মিনিমম সপোর্ত প্রাইসশিং।
(ক্বিন্তম অমদা পীরিবা মমল)
মহৈ-মরোংশিং
MSP RMS 2026-27
RMS
2026-27গী পোত্থোক পুথোকপগী মমল*
চংখিবা শেনফমদা ফংবা শেন্দোং
(পর্সেন্তেজতা)
MSP RMS 2025-26
MSPদা হেনগৎলকপা
(এবসোল্যুত)
গেহু
2585
1239
109
2425
160
বার্লি
2150
1361
58
1980
170
চানা
5875
3699
59
5650
225
লেন্তিল (মাসুর)
7000
3705
89
6700
300
রেপসীদ & হঙ্গাম মরু
6200
3210
93
5950
250
সেফফ্লাৱর
6540
4360
50
5940
600
*মমল হায়রিবা অসিদা খুলং নেকপা, শষনা খোইবা/মেছিন্না খোইবা অসিদা চংবা শেনফম, লৌশান তম্বগী শেনফম, মহৈ-মরোং, হার, মেন্যুর, ইরিগেসন চার্জশিং, ইমপ্লিমেন্তশিং অমসুং ফার্মগী বিলদিংশিংগী দিপ্রিসিএসন, ৱার্কিং কেপিতেলগী শেন্দোই, পাম্প সেৎশিং মথৌ পাংথোক্নবগীদমক দিজেল/ইলেক্ত্রিসিতী, অসিনচিংবা, তোঙান তোঙানবা শেনফমশিং অমসুং ফেমিলী লেবরগী ইম্প্যুতেদ ভেল্যু য়াওনা চংখিবা শেনফম পুম্নমক য়াওরি।
2026-27কী মার্কেতিং সিজনগীদমক রবি মহৈ-মরোংগী MSPগী হেনগৎলকপা অসি য়ুনিয়ন বজেৎ 2018-19দা MSP অসি ওল-ইন্দিয়া ৱেতেদ এভরেজ কোস্ত ওফ প্রদক্সনগী য়ামদ্রবদা শরুক 1.5 ওইগনি হায়না লাউথোকখিবা অদুগা চুনৈ। ওল-ইন্দিয়া ৱেতেদ এভরেজ কোস্ত ওফ প্রদক্সনগী মথক্তা অপীবা মার্জিন অসি গেহুগীদমক্তা চাদা 109 ওইগনি, মদুগী মতুংদা রেপসীদ অমসুং হঙ্গাম মরুগীদমক্তা চাদা 93 ওইগনি; লেন্তিলগীদমক্তা চাদা 89 ওইগনি; চানাগীদমক্তা চাদা 59 ওইগনি; বার্লিগীদমক্তা চাদা 58 ওইগনি; অমসুং সেফফ্লাৱরগীদমক্তা চাদা 50 ওইগনি। রবি মহৈ-মরোংশিংগী MSP হেনগৎলকপনা লৌমীশিংদা মহৈ-মরোংগী মতিক চাবা মমল ফংহল্লগনি অমসুং ক্রোপ দিভর্সিফিকেসন ইন্সেন্তিভাইজ তৌগনি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Prices (MSP) for Rabi Crops for Marketing Season 2026-27
01 OCT 2025 3:31PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSP) for all mandated Rabi Crops for Marketing Season 2026-27.
Government has increased the MSP of Rabi Crops for Marketing Season 2026-27, to ensure remunerative prices to the growers for their produce. The absolute highest increase in MSP has been announced for Safflower at Rs.600 per quintal followed by Lentil (Masur) at Rs.300 per quintal. For Rapeseed & Mustard, gram, barley, and wheat, there is an increase of Rs.250 per quintal, Rs.225 per quintal, Rs.170 per quintal and Rs.160 per quintal respectively.
Minimum Support Prices for all Rabi crops for Marketing Season 2026-27.
(Rs.per quintal)
Crops
MSP RMS 2026-27
Cost*of Production RMS
2026-27
Margin over cost
(in percent)
MSP RMS 2025-26
Increase in MSP
(Absolute)
Wheat
2585
1239
109
2425
160
Barley
2150
1361
58
1980
170
Gram
5875
3699
59
5650
225
Lentil (Masur)
7000
3705
89
6700
300
Rapeseed & Mustard
6200
3210
93
5950
250
Safflower
6540
4360
50
5940
600
*Refers to cost which includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc., miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
The increase in MSP for mandated Rabi Crops for Marketing Season 2026-27 is in line with the Union Budget 2018-19 announcement of fixing the MSP at a level of at least 1.5 times of the All-India weighted average Cost of Production. The expected margin over All-India weighted average cost of production is 109 percent for wheat, followed by 93 percent for rapeseed & mustard; 89 per cent for lentil; 59 per cent for gram; 58 percent for barley; and 50 percent for safflower. This increased MSP of rabi crops will ensure remunerative prices to the farmers and incentivise crop diversification.