কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
কেবিনেটে ২০২৬-২৭ বিপণন ঋতুৰ বাবে ৰবি শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (MSP)-ত অনুমোদন জনায়
01 OCT 2025 3:31PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা কেবিনেট কমিটিয়ে (CCEA) আজি ২০২৬-২৭ বিপণন ঋতুৰ বাবে সকলো অনুমোদিত ৰবি শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (MSP) বৃদ্ধিত অনুমোদন জনাইছে।
চৰকাৰে ২০২৬-২৭ বিপণন ঋতুৰ বাবে ৰাবি শস্যৰ এমএছপি বৃদ্ধি কৰিছে। এই কাৰ্য্যই খেতিয়কসকলে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত পণ্যৰ বাবে পাৰিতোষিক মূল্য লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে। কুসুমৰ সৰ্বাধিক নিৰপেক্ষ এমএছপি বৃদ্ধি কৰা হৈছে আৰু সেই অনুসৰি প্ৰতি কুইন্টলত ৬০০ টকা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ পিছতে মচুৰৰ এমএছপি প্ৰতি কুইন্টলত ৩০০ টকা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ৰেপচিড আৰু মাষ্টাৰ্ড, গ্ৰাম, যৱ আৰু ঘেঁহুৰ ক্ষেত্ৰত ক্ৰমে প্ৰতি কুইন্টলত ২৫০ টকা, প্ৰতি কুইন্টলত ২২৫ টকা, প্ৰতি কুইন্টলত ১৭০ টকা আৰু প্ৰতি কুইন্টলত ১৬০ টকা বৃদ্ধি পাইছে।
২০২৬-২৭ বিপণন ঋতুৰ বাবে সকলো ৰবি শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য।
(টকা প্ৰতি কুইন্টলত)
শস্য
এমএছপি আৰএমএছ ২০২৬-২৭
উৎপাদন ব্যয়* আৰএমএছ ২০২৬-২৭
ব্যয়ৰ তুলনাত মাৰ্জিন
(শতাংশত)
এমএছপি আৰএমএছ ২০২৫-২৬
এমএছপি বৃদ্ধি
(নিৰপেক্ষ)
ঘেঁহু
২৫৮৫
১২৩৯
১০৯
২৪২৫
১৬০
যৱ
২১৫০
১৩৬১
৫৮
১৯৮০
১৭০
গ্ৰাম
৫৮৭৫
৩৬৯৯
৫৯
৫৬৫০
২২৫
মচুৰ
৭০০০
৩৭০৫
৮৯
৬৭০০
৩০০
ৰেপচিড আৰু মাষ্টাৰ্ড
৬২০০
৩২১০
৯৩
৫৯৫০
২৫০
কুসুম
৬৫৪০
৪৩৬০
৫০
৫৯৪০
৬০০
*-এ ব্যয়ক সূচিত কৰিছে। ইয়াত সকলো পৰিশোধ কৰা ব্যয় যেনেঃ ভাড়াতীয়া মানৱ শ্ৰমিকৰ বাবদ হোৱা ব্যয়, ম’হৰ শ্ৰমিক/যন্ত্ৰৰ শ্ৰমিক, ভূমিৰ ভাড়া, বীজ, সাৰ, গোবৰ, জলসিঞ্চনৰ ব্যয়, সঁজুলি আৰু পামৰ ব্যয়, কাৰ্য্যকৰী মূলধনৰ সুত, পাম্প চেট আদি পৰিচালনাৰ বাবে ডিজেল/বিদ্যুতৰ ব্যয় অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০১৮-১৯-ৰ ঘোষণা অনুসৰি ২০২৬-২৭ বিপণন ঋতুৰ বাবে অনুমোদিত ৰবি শস্যৰ এমএছপি বৃদ্ধি কৰা হৈছে। সেই অনুসৰি সৰ্বভাৰতীয় ওজনযুক্ত গড় উৎপাদন ব্যয়ৰ কমেও ১.৫ গুণৰ স্তৰত এমএছপি নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। সৰ্বভাৰতীয় ওজনযুক্ত গড় উৎপাদন ব্যয়ৰ ওপৰত আশা কৰা ধৰণৰ মাৰ্জিন ঘেঁহুৰ বাবে ১০৯ শতাংশ, তাৰ পিছত ৰেপচিড আৰু মাষ্টাৰ্ডৰ বাবে ৯৩ শতাংশ; মচুৰৰ বাবে ৮৯ শতাংশ; গ্ৰামৰ বাবে ৫৯ শতাংশ; যৱৰ বাবে ৫৮ শতাংশ আৰু কুসুমৰ বাবে ৫০ শতাংশ। ৰবি শস্যৰ এনে বৰ্ধিত এমএছপিয়ে কৃষকসকলৰ বাবে পাৰিতোষিক মূল্য নিশ্চিতকৰণৰ লগতে শস্যৰ বৈচিত্ৰ্যৰ বাবে উদ্দীপনা যোগাব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Prices (MSP) for Rabi Crops for Marketing Season 2026-27
01 OCT 2025 3:31PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSP) for all mandated Rabi Crops for Marketing Season 2026-27.
Government has increased the MSP of Rabi Crops for Marketing Season 2026-27, to ensure remunerative prices to the growers for their produce. The absolute highest increase in MSP has been announced for Safflower at Rs.600 per quintal followed by Lentil (Masur) at Rs.300 per quintal. For Rapeseed & Mustard, gram, barley, and wheat, there is an increase of Rs.250 per quintal, Rs.225 per quintal, Rs.170 per quintal and Rs.160 per quintal respectively.
Minimum Support Prices for all Rabi crops for Marketing Season 2026-27.
(Rs.per quintal)
Crops
MSP RMS 2026-27
Cost*of Production RMS
2026-27
Margin over cost
(in percent)
MSP RMS 2025-26
Increase in MSP
(Absolute)
Wheat
2585
1239
109
2425
160
Barley
2150
1361
58
1980
170
Gram
5875
3699
59
5650
225
Lentil (Masur)
7000
3705
89
6700
300
Rapeseed & Mustard
6200
3210
93
5950
250
Safflower
6540
4360
50
5940
600
*Refers to cost which includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc., miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
The increase in MSP for mandated Rabi Crops for Marketing Season 2026-27 is in line with the Union Budget 2018-19 announcement of fixing the MSP at a level of at least 1.5 times of the All-India weighted average Cost of Production. The expected margin over All-India weighted average cost of production is 109 percent for wheat, followed by 93 percent for rapeseed & mustard; 89 per cent for lentil; 59 per cent for gram; 58 percent for barley; and 50 percent for safflower. This increased MSP of rabi crops will ensure remunerative prices to the farmers and incentivise crop diversification.