ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏନଡ଼ିଟିଭି ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 OCT 2024 1:16PM by PIB Bhubaneshwar
ଏନଡ଼ିଟିଭି ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିଙ୍କୁ ମୁଁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଆପଣମାନେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ, ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶ୍ୱ ନେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ବାଣ୍ଟିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ଆମେ ଗତ ୪-୫ ବର୍ଷକୁ ଦେଖିବା, ତେବେ ଅଧିକାଂଶ ଆଲୋଚନାରେ ଗୋଟିଏ ସାଧାରଣ ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି: ଚିନ୍ତା - ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା। କରୋନା ସମୟରେ, ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀକୁ କିପରି ପରିଚାଳନା କରାଯିବ ସେ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ଥିଲା। କୋଭିଡି ବ୍ୟାପିବା ସହିତ, ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା। ମହାମାରୀ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି, ବେକାରୀ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କଲା। ତା'ପରେ, ଯେଉଁ ଯୁଦ୍ଧଗୁଡ଼ିକ ହୋଇଥିଲା ତାହା ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଚିନ୍ତାକୁ ତୀବ୍ର କରିଥିଲା। ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବାଧା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ଜୀବନ ହାନି ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ଥିଲା। ଏହି ଉତ୍ତେଜନା, ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ଚାପ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ସେମିନାରର ବିଷୟ ପାଲଟିଥିଲା। ଏବଂ ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଆଲୋଚନାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ଚିନ୍ତା ଉପରେ ରହିଛି, ଭାରତରେ କି ପ୍ରକାରର ଚିନ୍ତାଧାରା ଘଟୁଛି? ଏହା ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ବିପରୀତ। ଏଠାରେ, ଆମେ 'ଭାରତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀ' ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଛୁ। ବିଶ୍ୱ ଅସ୍ଥିରତା ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଆଶାର ଆଲୋକ ପାଲଟିଛି। ବିଶ୍ୱ ଚିନ୍ତାରେ ଗ୍ରାସିତ ହେଉଥିବା ବେଳେ, ଭାରତ ଆଶା ପ୍ରସାର କରୁଛି। ଏବଂ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତି ଆମକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ନାହିଁ - ସେମାନେ କରନ୍ତି। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଏ, କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ ସକାରାତ୍ମକତାର ଭାବନା ଅଛି, ଯାହାକୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଅନୁଭବ କରିପାରିବା। ସେଥିପାଇଁ 'ଭାରତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀ' ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ଗତି ଏବଂ ପରିମାଣରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଭାରତର ଗତି ଏବଂ ପରିମାଣ ଅତୁଳନୀୟ। ଆମ ସରକାର ଏହାର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ପ୍ରାୟ ୧୨୫ ଦିନ ପୂରଣ କରିଛି। ମୁଁ ଏହି ୧୨୫ ଦିନର ଅଭିଜ୍ଞତା ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବି। ୧୨୫ ଦିନରେ, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୩ କୋଟି ନୂତନ ପକ୍କା ଘର ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି। ୧୨୫ ଦିନରେ, ଆମେ ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ।୧୨୫ ଦିନରେ, ଆମେ ୧୫ ଟି ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଏବଂ ୮ ଟି ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ୧୨୫ ଦିନରେ, ଆମେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ପ୍ୟାକେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ, ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ୨୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିଛୁ ଏବଂ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛୁ। ଭାରତରେ ହେଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ପରିସରକୁ ଦେଖନ୍ତୁ ୧୨୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଘରେ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଲଗାଯାଇଛି। 'ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ' (ମା'ଙ୍କ ନାମରେ ଗୋଟିଏ ଗଛ) ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୯୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗଛ ଲଗାଯାଇଛି। କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଆମେ ୧୨୫ ଦିନରେ ୧୨ ଟି ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ନୋଡକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛୁ। ଏହି ୧୨୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ଆମର ସେନସେକ୍ସ ଏବଂ ନିଫ୍ଟି ୬ ରୁ ୭ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆମର ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ୬୫୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ହୋଇ ୭୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଭାରତର ସଫଳତାର ଏହି ତାଲିକା ଲମ୍ବା, ଏବଂ ମୁଁ କେବଳ ଗତ ୧୨୫ ଦିନ ବିଷୟରେ କହୁଛି। ଆପଣ ଏହି ୧୨୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାକୁ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ। ୧୨୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ କଣ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି? ଟେଲିକମ୍ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ହୋଇଥିଲା, ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଫିନଟେକ୍ ମହୋତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଭାରତରେ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନାଗରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା କେବଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ଏକ ତାଲିକା ନୁହେଁ; ଏହା ଭାରତ ସହିତ ଜଡିତ ଆଶାଗୁଡ଼ିକର ଏକ ତାଲିକା ମଧ୍ୟ। ଏହା ଭାରତର ଦିଗ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଆଶା ଉଭୟକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଥାଏ। ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଗଢ଼ି ତୋଳିବ, ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ମୁହାଁଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତରେ ଏତେ କିଛି ଘଟୁଥିବା ସହିତ, ଆମର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଆମେ ଯେଉଁ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛୁ ତାହା ଅନେକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏଜେନ୍ସିକୁ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପୂର୍ବାନୁମାନ ବଢ଼ାଇବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। ମାର୍କ ମୋବିୟସ୍ ପରି ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଯେଉଁମାନେ ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ନିବେଶ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଭାରତରେ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ଉତ୍ସାହିତ, ଏବଂ ଏହା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଯେତେବେଳେ ସେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପାଣ୍ଠିଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତର ସେୟାର ବଜାରରେ ସେମାନଙ୍କ ପୁଞ୍ଜିର ଅତି କମରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ନିବେଶ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି, ଏହା ଏକ ଦୃଢ଼ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଆଜି ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ଏବଂ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ଶକ୍ତି। ଆମେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିପାରୁଛୁ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ପଥ କିପରି ଖୋଲିବା ତାହା ଜାଣୁ। ଆମର ସରକାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରୁଛି, ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛି ଏବଂ ନୂତନ ସଂସ୍କାର ପ୍ରଣୟନ କରୁଛି। ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ, ମୁଁ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟୁଛି। କେତେକ କୁହନ୍ତି, "ମୋଦୀ ଜୀ, ଆପଣ ଲଗାତାର ତିନି ଥର ଜିତିଛନ୍ତି, ଏତେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାହିଁକି ଏତେ ଅକ୍ଲାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି? 'ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି? ଆପଣ ଭାରତକୁ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି କରିଛନ୍ତି, ଏତେ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ଏତେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ଏତେ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି। ଏତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କାହିଁକି?" ମୁଁ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟୁଛି ଯେଉଁମାନେ ଏହା କୁହନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଛୁ, ଏବଂ ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ତା ସହିତ ବିଶ୍ରାମ ନେବାର କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଏହା କଣ ଯଥେଷ୍ଟ? ନା। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରାୟ ୧୨ କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ୧୬ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା କଣ ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ? ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ୩୫୦ ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ୧୫ ରୁ ଅଧିକ AIIMS ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏହା କଣ ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ? ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତରେ ୧,୫୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି, ଏବଂ ୮ କୋଟି ଯୁବକ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ୟୋଗ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ନେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ସେହି ଭୋକ କଣ ପୂରଣ ହୋଇଛି? ଏହା କଣ ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ? ମୋର ଉତ୍ତର ହେଉଛି: ନା, ଏହା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ। ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଯୁବ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଏହି ଯୁବ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସମ୍ଭାବନା ଆମକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇପାରିବ, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ, ଆମକୁ ଆହୁରି ବହୁତ କିଛି କରିବାକୁ ଅଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଶୀଘ୍ର କରିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଭାରତର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିବେ। ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ ଏବଂ ବୁଝାମଣାଯୋଗ୍ୟ ଭାବରେ, ସରକାରମାନେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ତୁଳନା କରନ୍ତି। ମୁଁ ଏଥିରେ କିଛି ଭୁଲ ପାଉନାହିଁ। ସେମାନେ "ପୂର୍ବରୁ କ'ଣ ଥିଲେ , ଏବଂ ଏବେ ଆମର କ'ଣ ଅଛି?" ପଚାରି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଗତି ମାପ କରନ୍ତି। ଏହା କିଛି ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରଦାନ କରେ, କାରଣ ସେମାନେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଅପେକ୍ଷା ଭଲ କରିଛନ୍ତି। ଅନେକ ସରକାର ନିଜକୁ ଗତ୧୦-୧୫ ବର୍ଷ ସହିତ ତୁଳନା କରନ୍ତି, ଏବଂ ଏହାକୁ ସେମାନଙ୍କର ସଫଳତାର ମାପକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି। ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପଥ ଅନୁସରଣ କରୁଥିଲୁ। ଏହା ବହୁତ ସ୍ୱାଭାବିକ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହି ପଥ ଆମକୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରେ ନାହିଁ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆମେ ଗତକାଲିକୁ ଆଜି ସହିତ ତୁଳନା କରିବାର ଗୌରବ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁନାହୁଁ। ସଫଳତା ପାଇଁ ଆମର ମାନଦଣ୍ଡ ଆଉ ଆମେ ଯାହା ହାସଲ କରିଛୁ ତାହା ନୁହେଁ। ଆମର ଧ୍ୟାନ ଏବେ ଆମେ କେଉଁଠିକୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ଆମକୁ କେତେ ଦୂର ଯିବାକୁ ପଡିବ, କେତେ ବାକି ଅଛି, ଏବଂ କେବେ ଆମେ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିବୁ ତାହା ଉପରେ। ଏହି ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ସମଗ୍ର ସରକାରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ସହିତ ମୋର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଚାଳିତ କରୁଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ଭାରତ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତବାଦୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା 'ବିକଶିତ ଭାରତ' (ବିକଶିତ ଭାରତ) ସଂକଳ୍ପ ଏହି ମାନସିକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏବେ ଆମକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମେ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ'ର ଏହି ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ କେତେ ଦୂର ଆଗେଇ ଆସିଛୁ, ଆମକୁ ଆହୁରି କେତେ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଆମକୁ କେଉଁ ଗତି ଏବଂ ସ୍ତରରେ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହା କେବଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ସରକାରୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନୁହେଁ - ଆଜି, ଭାରତର ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ପାଇଁ ଏହି ସଂକଳ୍ପର ଅଂଶ, ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜେ ଏହାକୁ ଚଳାଇଛନ୍ତି। ଏହା କେବଳ ଜନଭାଗୀଦାରୀର ଅଭିଯାନ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନ। ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ, ଯେତେବେଳେ ସରକାର 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ପାଇଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଉପରେ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ପଠାଇଲେ। ସ୍କୁଲ, କଲେଜ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବିତର୍କ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ହେଲା। ସରକାର ଏବଂ ସାମାଜିକ ସଂଗଠନ ବିତର୍କ କରିଥିଲେ। ଜନସାଧାରଣଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ପରାମର୍ଶ ଉପରେ ଆଧାର କରି, ଭାରତ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କଲା। 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ' ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଏବେ ଆମ ଚେତନାର ଅଂଶ ପାଲଟିଛି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଏହା 'ଜନ ଶକ୍ତି' (ଜନଶକ୍ତି) ମାଧ୍ୟମରେ 'ରାଷ୍ଟ୍ର ଶକ୍ତି' (ଜାତୀୟ ଶକ୍ତି) ନିର୍ମାଣର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତର ଆଉ ଏକ ସୁବିଧା ଅଛି, ଯାହା ଏହି ଶତାବ୍ଦୀକୁ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଏହା AI (କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା) ର ଯୁଗ। ବିଶ୍ୱର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ AI(କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା) ସହିତ ଜଡିତ। କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ ଡବଲ AI(କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା)ଶକ୍ତିର ସୁବିଧା ଅଛି। ଏବେ, ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ, "ବିଶ୍ୱରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ AI(କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା) ଅଛି, ତେବେ ମୋଦି ଏହି ଡବଲ AI(କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା) କେଉଁଠାରୁ ପାଇଲେ?" ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିରୁ, AI ଅର୍ଥ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, କିନ୍ତୁ ଆମର ଆଉ ଏକ AI ମଧ୍ୟ ଅଛି - ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ - କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ବ୍ୟତୀତ। ଯେତେବେଳେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତର ଶକ୍ତି କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ସହିତ ମିଶିଯାଏ, ସେତେବେଳେ ବିକାଶର ଗତି ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୁଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ପାଇଁ, AI (କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା) କେବଳ ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନୁହେଁ; ଏହା ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ଏକ ନୂତନ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର। ଏହି ବର୍ଷ, ଭାରତ ଭାରତ ଏଆଇ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା, କିମ୍ବା ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ହେଉ, ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଆଇର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ଉନ୍ନତ ଏଆଇ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛୁ। କ୍ୱାଡ୍ ସ୍ତରରେ, ଭାରତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଭାରତ ଅନ୍ୟ ଏଆଇ - ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ପ୍ରତି ସମାନ ଭାବରେ ଗମ୍ଭୀର। ଏହା ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ, ସାଧାରଣ ଲୋକ, ସେମାନଙ୍କର ସହଜ ଜୀବନଯାପନ, ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା, କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଏମଏସଏମଇ, ଯୁବପିଢ଼ି, କିମ୍ବା ଭାରତର ମହିଳା - ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ମନରେ ରଖି ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରୁଛୁ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ସଂଯୋଗୀକରଣରେ କରାଯାଉଥିବା ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ। ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଭୌତିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ। ବିକାଶ ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ସମାଜ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଭାରତ ପାଇଁ, ଏହା ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏତେ ବିବିଧ ଭୂଗୋଳ ସହିତ ଏତେ ବଡ଼ ଦେଶକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଏହାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ସଂଯୋଗ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ। ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରଥମେ କହିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଚପଲ ପିନ୍ଧୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଲଭ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଥିଲା, "ଭାରତରେ ଏହା କିପରି ସମ୍ଭବ?" କିନ୍ତୁ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ୟୁଡିଏଏନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲୁ। ଆଜି, ୟୁଡିଏଏନ ଆଠ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ୟୁଡିଏଏନ ଅଧୀନରେ, ଆମେ ଦୁଇଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ କାମ କରିଛୁ। ପ୍ରଥମତଃ, ଆମେ ଟିୟର-୨ ଏବଂ ଟିୟର-3 ସହରରେ ବିମାନବନ୍ଦରର ଏକ ନୂତନ ନେଟୱାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଲଭ ଏବଂ ସୁଲଭ କରିଛୁ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୟୁଡିଏଏନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୩୦୦୦୦୦ ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୧.୫ କୋଟି ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି, ୟୁଡିଏଏନ ଅଧୀନରେ ୬୦୦ ରୁ ଅଧିକ ରୁଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରେ।୨୦୧୪ ରେ, ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ବିମାନବନ୍ଦର ଥିଲା; ଆଜି, ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ୧୫୦ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ୟୁଡିଏଏନ ଯୋଜନା ଦେଖାଇଛି ଯେ ସାମାଜିକ ଆକାଂକ୍ଷା କିପରି ବିକାଶକୁ ଇନ୍ଧନ ଦିଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସହ ଜଡିତ କିଛି ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। ଆମେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିକୁ ଏକ ଶକ୍ତି କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛୁ ଯାହା ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗେଇ ନେଇପାରିବ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେ କରିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ଫଳାଫଳ ଦେଖାଯିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଟାଇମ୍ସ ହାୟର ଏଜୁକେସନ୍ ରାଙ୍କିଂ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଭାରତ ହେଉଛି ସେହି ଦେଶ ଯାହା ଗବେଷଣା ଗୁଣବତ୍ତାରେ ସର୍ବାଧିକ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି। ଗତ ୮-୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ୩୦ ରୁ ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ QS ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରାଙ୍କିଂରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତି ୩୦୦% ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଜି, ପେଟେଣ୍ଟ ଏବଂ ଟ୍ରେଡମାର୍କ ସଂଖ୍ୟା ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବାଧିକ। ଭାରତ ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୨୫୦୦ କମ୍ପାନୀର ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି। ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ଏହି ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱାସର ମୂଳଦୁଆ ପାଲଟିଛି। ଆଜି, ଭାରତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଗଠନ କରିବାରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି। ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ସହଯୋଗୀ ଭାବରେ ଦେଖେ। କୋଭିଡ୍ ସମୟର କଥା ମନେ ପକାନ୍ତୁ - ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧ ଏବଂ ଟୀକା ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ଆମର କ୍ଷମତା ଆମକୁ କୋଟି କୋଟି ଡଲାର ରୋଜଗାର କରିପାରିଥାନ୍ତା, ଯାହା ଭାରତକୁ ଲାଭ ଦେଇଥାନ୍ତା, କିନ୍ତୁ ମାନବଜାତି ହରାଇଥାନ୍ତା। ଏହା ଆମର ନୀତିନିୟମ ନୁହେଁ। ଆମେ ଶହ ଶହ ଦେଶକୁ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ସମୟରେ ଔଷଧ ଏବଂ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଟୀକା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲୁ। ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଭାରତ କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଅବଦାନ ଦେଇପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏପରି ସମ୍ପର୍କ ନିର୍ମାଣ କରେ ନାହିଁ ଯାହାକୁ ହାଲୁକା ଭାବରେ ନିଆଯାଇଥାଏ। ଆମର ସମ୍ପର୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ବୁଝେ। ଭାରତ ଏପରି ଏକ ଦେଶ ଯାହାର ପ୍ରଗତି ବିଶ୍ୱକୁ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସଫଳ ହୁଏ, ବିଶ୍ୱ ଏହା ବିଷୟରେ ଭଲ ଅନୁଭବ କରେ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଚନ୍ଦ୍ରାୟଣ ମିଶନକୁ ନିଅ। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ଏକ ଉତ୍ସବ ପରି ପାଳନ କରିଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଗତି କରେ, ଏହା ଈର୍ଷା କିମ୍ବା ଈର୍ଷାର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ। ବରଂ, ବିଶ୍ୱ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରେ କାରଣ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଏ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଅତୀତରେ ଭାରତ କିପରି ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଚାଳିତ କରୁଥିବା ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ଥିଲା। ଭାରତର ଚିନ୍ତାଧାରା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ କିପରି ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ତାପରେ ସମୟ ବଦଳିଗଲା, ଏବଂ ଭାରତ ଉପନିବେଶର ଏକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ସହ୍ୟ କଲା, ଯାହା ଫଳରେ ଆମେ ପଛରେ ପଡ଼ିଗଲୁ। ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ସମୟରେ, ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଉପନିବେଶିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଆମକୁ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବରୁ ଲାଭ ପାଇବାରୁ ବାରଣ କରିଥିଲା। ସେହି ସମୟ ଭାରତର ହାତରୁ ଖସିଗଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଏହା ଭାରତର ସମୟ। ଏହା ଶିଳ୍ପ ୪.୦ ର ଯୁଗ। ଭାରତ ଆଉ ଦାସ ନୁହେଁ; ଆମେ ୭୫ ବର୍ଷ ଧରି ମୁକ୍ତ ଅଛୁ। ତେଣୁ, ଆମେ ଏବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଶିଳ୍ପ୪.୦ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ମୋତେ ଅନେକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଜି-୨୦ ଏବଂ ଜି-୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଅଂଶ ଥିଲି। ମାତ୍ର ୧୦ ଦିନ ପୂର୍ବେ, ମୁଁ ASEAN ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଲାଓସରେ ଥିଲି। ଆପଣମାନେ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ୍ ଇନ୍ଫ୍ରାଷ୍ଟକ୍ଚର (ଡିପିଆଇ) ପ୍ରାୟତଃ ଆଲୋଚନା କରାଯାଏ
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଯୁଗରେ, ଭାରତ ପ୍ରଥମ-ପ୍ରବର୍ତ୍ତକ ସୁବିଧା ପାଇନଥିଲା। ଏହି ସୁବିଧା ଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ, ଘରୋଇ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ଥାନକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଇଥିଲା, ଯାହା ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଥିଲା। ତଥାପି, ଏହାର ଲାଭ ସୀମିତ ଥିଲା। ବିପରୀତରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ୍ ପ୍ରଚଳନ କରିଛି। ଭାରତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିଛି, ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ନୂତନ ପଥ ଦେଖାଇଛି। ଆଜି ଭାରତରେ, ସରକାର ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି, ଏବଂ ଏଥିରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ ଘଟୁଛି। ଆମର ଯେଏଏମ ସଂଯୋଗ - ଜନଧନ, ଆଧାର ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ - ସେବାର ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଲିକେଜ୍-ମୁକ୍ତ ବିତରଣ ପାଇଁ ଏକ ଚମତ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଲଟିଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆମର ୟୁପିଆଇ ନିଅନ୍ତୁ। ୟୁପିଆଇ ଯୋଗୁଁ ଭାରତରେ Fintech ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପ୍ରତିଦିନ, ୫୦୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର ହେଉଛି, ଯାହା କର୍ପୋରେସନ୍ ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ ବରଂ ଆମର ଛୋଟ ଦୋକାନୀ ଏବଂ ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ଆମର ପିଏମ ଗତି ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ। ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମୟରେ ଉପୁଜିଥିବା ସାଇଲୋକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ପିଏମ ଗତି ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲୁ। ଆଜି, ଏହା ଆମର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ସେହିପରି, ଆମର ଅଣ୍ଡସ ଓଏନଡିସି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏକ ନବସୃଜନ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି ଯାହା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ କରେ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣେ। ଭାରତ ଦେଖାଇଛି ଯେ ଡିଜିଟାଲ୍ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହାବସ୍ଥାନ କରିପାରିବଭାରତ ଦେଖାଇଛି ଯେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ବିଭାଜନ ପାଇଁ ନୁହେଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ଯୁଗ ମାନବ ଇତିହାସର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଏପରି ସମୟରେ, ପ୍ରମୁଖ ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ସ୍ଥିରତା, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମାଧାନ - ଏଗୁଡ଼ିକ ମାନବତାର ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ। ଏବଂ ଆଜି, ଭାରତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି, ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ଅଟଳ ସମର୍ଥନ ସହିତ। ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଲଗାତାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଏକ ସରକାରଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଜନାଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ସ୍ଥିରତାର ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଏ। ସମ୍ପ୍ରତି, ହରିୟାଣାରେ ନିର୍ବାଚନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଏହି ନିର୍ବାଚନରେ ​​ମଧ୍ୟ, ଭାରତର ଲୋକମାନେ ସ୍ଥିରତାର ଏହି ଭାବନାକୁ ମଜବୁତ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସଙ୍କଟ ସମଗ୍ର ମାନବତା ପାଇଁ ଏକ ସଙ୍କଟ ପାଲଟିଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ, ଭାରତ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି। ବିଶ୍ୱ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଆମର ଅବଦାନ ସର୍ବନିମ୍ନ, ତଥାପି ଆମେ ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଇନ୍ଧନ କରିଛୁ। ଆଜି, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଆମର ବିକାଶ ଯୋଜନାର ମୂଳରେ ଅଛି। ଆମର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମୁଫ୍ତ ବିଜଲି ଯୋଜନା, କ୍ଷେତରେ ସୌର ପମ୍ପ ସ୍ଥାପନ ଯୋଜନା, ଆମର ଇଭି ବିପ୍ଳବ, କିମ୍ବା ଇଥାନଲ୍ ମିଶ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ - ଏହା ବଡ଼ ପବନ ଶକ୍ତି ଫାର୍ମ ହେଉ,ଏଲଇଡି ଆଲୋକ ଗତି, ସୌରଚାଳିତ ବିମାନବନ୍ଦର, କିମ୍ବା ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ। ଆପଣ ଆମର ଯେକୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କିମ୍ବା ଯୋଜନାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଯୋଜନାରେ ଆପଣ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ସବୁଜ ଚାକିରି ପ୍ରତି ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସହିତ, ଭାରତ ଏବେ ସମାଧାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅନେକ ସମାଧାନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ଏହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ, ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର, ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ, ଯୋଗ, ଆୟୁର୍ବେଦ, ମିଶନ ଲାଇଫ୍, କିମ୍ବା ମିଶନ ମିଲେଟ୍ସ ହେଉ - ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ ବିଶ୍ୱର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ କ୍ଷମତା ବିଶ୍ୱର ଉନ୍ନତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ଭାରତ ଯେତେ ଅଧିକ ଅଗ୍ରଗତି କରିବ, ବିଶ୍ୱ ସେତେ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେବ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ କେବଳ ଭାରତର ବିଜୟ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଏକ ବିଜୟ ହେଉ। ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ମାଧ୍ୟମରେ ଆଗକୁ ବଢ଼େ, ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କର ନବସୃଜନ ଦ୍ୱାରା ସମୃଦ୍ଧ ହେବ, ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ଯାହା ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ହେବ, ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ରହିବ, ଏବଂ ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଶାନ୍ତି ଆଣିବ। ଏହି ଆତ୍ମା ​​ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଏନଡିଟିଭି ପ୍ରତି ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ମୋତେ ଏଠାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତା ପାଇଁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the NDTV World Summit
21 OCT 2024 1:16PM by PIB Delhi
I welcome all the esteemed guests present at the NDTV World Summit. You will be discussing various topics in this summit, and global leaders from different sectors will also share their views.
Friends,
If we look at the past 4-5 years, one common theme has been present in most discussions: concern—concern about the future. During Corona, the worry was about how to handle the global pandemic. As COVID spread, concerns grew about the global economy. The pandemic increased worries about inflation, unemployment, and climate change. Then, the wars that broke out intensified discussions and anxieties. There was concern about the global supply chain disruptions and the loss of innocent lives. These tensions, conflicts, and stresses became topics of global summits and seminars. And today, when the focus of discussions is largely on concerns, what kind of thinking is happening in Bharat? It's a striking contrast. Here, we are talking about 'The Indian Century.' Amid global turmoil, Bharat has become a beacon of hope. While the world is consumed by worry, Bharat is spreading hope. And it’s not that global situations don’t affect us—they do. Bharat faces challenges as well, but there is a sense of positivity here, which we can all feel. That’s why there is talk of 'The Indian Century.'
Friends,
The speed and scale at which Bharat is progressing in every sector today is unprecedented. Bharat’s pace and scale are unparalleled. Our government has completed around 125 days of its third term. I will share with you the experiences of these 125 days. In 125 days, 3 crore new pucca houses have been approved for the poor. In 125 days, we have launched infrastructure projects worth 9 lakh crore rupees. In 125 days, we have launched 15 new Vande Bharat trains, and work has begun on 8 new airports. In these same 125 days, we have provided a package worth 2 lakh crore rupees for the youth, directly transferred 21,000 crore rupees into the bank accounts of farmers, and arranged free healthcare up to 5 lakh rupees for senior citizens above 70 years of age. Look at the scope of work being done in Bharat—within 125 days, 5 lakh homes have been equipped with rooftop solar plants. More than 90 crore trees have been planted under the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ (One Tree in the Name of the Mother) campaign. Not only that, we have approved 12 new industrial nodes in 125 days. During these 125 days, our Sensex and Nifty have grown by 6 to 7 percent. Our foreign exchange reserves have crossed $700 billion, up from $650 billion. This list of Bharat's achievements is long, and I’m only talking about the last 125 days. You should also note the global discussions that have taken place in Bharat during these 125 days. What global events have taken place in Bharat in 125 days? There were international assemblies on telecom and the digital future, a global fintech festival took place, discussions on the global semiconductor ecosystem happened in Bharat, and international conferences on renewable energy and the future of civil aviation took place in Bharat.
Friends,
This is not just a list of events; it is also a list of the hopes associated with Bharat. It highlights both Bharat’s direction and the world’s hopes. These are the topics that will shape the future of the world, and the world is turning to Bharat today for discussions on these issues.
Friends,
With so much happening in Bharat today, the speed at which we have progressed during our third term has led many rating agencies to raise Bharat’s growth forecast. Experts like Mark Mobius, who are here and deeply invested in Bharat’s growth, are enthusiastic about the investment opportunities in Bharat, and that carries great significance. When he advises global funds to invest at least 50 percent of their capital in Bharat’s stock market, it sends a strong message.
Friends,
Bharat today is both a developing country and an emerging power. We understand the challenges of poverty and know how to carve a path of progress. Our government is rapidly formulating policies, making decisions, and introducing new reforms. In public life, I meet many different people. Some say, "Modi ji, you’ve won three consecutive terms, accomplished so much, so why do you still work so tirelessly? What’s the need? You’ve made Bharat the fifth-largest economy, crossed so many milestones, taken so many pending decisions, implemented so many reforms. Why work so hard?" I meet many people who say this. But with the dreams we have seen, and the resolve with which we are moving forward, there is no room for rest.
In the last 10 years, 25 crore people have been lifted out of poverty. Is that enough? No. In the last 10 years, nearly 12 crore toilets have been built, and 16 crore people have received gas connections. Is that not enough? In the last 10 years, over 350 new medical colleges have been built, and more than 15 AIIMS institutions have been established. Is that not enough? In the last 10 years, over 150,000 start-ups have been established in Bharat, and 8 crore youth have taken Mudra loans to start their ventures. Is that hunger for progress satisfied? Is that not enough? My answer is: No, it’s not enough. Today, Bharat is one of the youngest countries in the world. This young nation’s potential can take us to new heights, and for that, we have much more to do and must do it swiftly.
Friends,
You must have noticed the change in Bharat’s thinking and approach. Traditionally, and understandably, governments compare their work to that of previous governments. I don’t find anything wrong in it. They measure their progress by asking, "What was there before, and what do we have now?" This provides some satisfaction, as they feel they have done better than previous governments. Many governments compare themselves to the past 10-15 years, and use this as a metric of their success. We, too, used to follow this path. It was very natural. But now, this path doesn’t satisfy us. Now, we don’t rest on the laurels of comparing yesterday with today. Our benchmark for success is no longer what we have achieved. Our focus is now on where we want to go, how far we need to go, how much is left, and by when we will reach there. This new approach drives my work with the entire government machinery.
Now, Bharat is making headway with a forward-looking approach. The ‘Viksit Bharat’ (Developed India) resolution by 2047 reflects this mindset. Now we need to assess how far we have come towards achieving this resolve of a ‘Viksit Bharat’, how much more we need to do, and at what speed and scale we must work. This isn’t just a government decision with set targets—today, 140 crore people of Bharat are part of this resolve for a ‘Viksit Bharat’, and they are driving it themselves. This is not just a campaign of public participation but also a movement of Bharat's self-confidence. You will be surprised to know, when the government started working on the vision document for a ‘Viksit Bharat’, millions of people sent in their suggestions. Debates and discussions took place in schools, colleges, and universities. Government and social organisations conducted debates. Based on the suggestions received from the public, Bharat set its goals for the next 25 years. Discussions on ‘Viksit Bharat’ have now become part of our consciousness. I believe this is the greatest example of building ‘Rashtra Shakti’ (national strength) through ‘Jan Shakti’ (people’s power).
Friends,
Today, Bharat has another advantage, one that is crucial in making this century Bharat's century. You all know that this is the era of AI. The present and future of the world are tied to AI. But Bharat has the advantage of double AI power. Now, you might be wondering, “The world has only one AI, so where did Modi get this double AI?” In the world's view, AI means Artificial Intelligence, but we also have another AI—Aspirational Bharat – besides Artificial Intelligence. When the power of Aspirational Bharat combines with Artificial Intelligence, the speed of development naturally accelerates.
Friends,
For us, AI is not just a technology; it is a new gateway to opportunities for Bharat's youth. This year, Bharat launched the Bharat AI Mission. Whether it’s healthcare, education, or start-ups, Bharat is increasing the use of AI in every sector. We are also working on providing better AI solutions to the world. At the Quad level, Bharat has taken several initiatives. Bharat is equally serious about the other AI—Aspirational Bharat. Whether it’s the middle class, the common people, their ease of living, their quality of life, small entrepreneurs, MSMEs, the youth, or women of Bharat—we are formulating policies and making decisions with everyone's aspirations in mind.
Friends,
One example of Aspirational Bharat is the excellent work being done in connectivity. We have focused heavily on fast physical connectivity and inclusive connectivity. This is essential for a society with development aspirations. For Bharat, this is even more crucial. Such a large country, with such diverse geography, needs to be rapidly connected to truly realize its potential. That’s why we also focused on air travel. I remember when I first said that I wanted to make air travel accessible to those who wear slippers, the reaction was, “How is this possible in Bharat?” But we moved forward and launched the UDAN scheme. Today, UDAN has completed eight years. Under UDAN, we worked on two pillars. First, we built a new network of airports in Tier-2 and Tier-3 cities. Second, we made air travel affordable and accessible for everyone. So far, around 300,000 flights have taken off under UDAN, with 1.5 crore common citizens travelling. Today, over 600 routes operate under UDAN, most of which connect smaller cities. In 2014, Bharat had around 70 airports; today, the number of airports has crossed 150. The UDAN scheme has shown how societal aspiration fuels development.
Friends,
Let me give you a few examples related to the youth of the country. We are working to make Bharat's youth a force that can drive global growth. That is why we have placed a strong emphasis on education, skill development, research, and employment. The results of the work we have done in these areas over the past 10 years are beginning to show. Just a few days ago, the Times Higher Education rankings were released, and Bharat is the country that has made the most improvement in research quality. In the past 8–9 years, Indian universities' participation has grown from 30 to over 100. Bharat's presence in the QS World University Rankings has increased by over 300% in the last 10 years. Today, the number of patents and trademarks is at an all-time high. Bharat is becoming a major hub for R&D for the world. Around 2,500 companies have their research centres in Bharat. Bharat's start-up ecosystem has also seen unprecedented growth.
Friends,
These widespread changes in Bharat are becoming a foundation of trust for the world. Today, Bharat is leading the way in shaping the global future in many areas. The world sees Bharat as a reliable partner in times of crisis. Remember the days of COVID—our capacity to produce essential medicines and vaccines could have earned us billions of dollars, which would have benefited Bharat, but humanity would have lost. That's not our ethos. We provided medicines and life-saving vaccines to hundreds of countries in their time of need. I am satisfied that Bharat could contribute to the world during difficult times.
Friends,
Bharat does not build relationships that are taken for granted. Our relationships are based on trust and reliability, and the world understands this. Bharat is a country whose progress brings joy to the world. When Bharat succeeds, the world feels good about it. Take the recent Chandrayaan mission, for example. The entire world celebrated it like a festival. When Bharat progresses, it does not evoke feelings of jealousy or envy. Instead, the world feels happy because Bharat's progress benefits the entire world. We all know how Bharat was a positive force driving global growth in the past. How Bharat's ideas, innovations, and products left a lasting impact on the world for centuries. But then times changed, and Bharat endured a long period of colonization, causing us to fall behind. During the Industrial Revolution, Bharat was also colonized, which prevented us from benefiting from industrial revolutions. That time slipped from Bharat's hands, but today, this is Bharat's time. This is the era of Industry 4.0. Bharat is no longer enslaved; we have been free for 75 years. Therefore, we are now fully prepared.
Friends,
The skills and infrastructure needed for Industry 4.0 are being developed rapidly by Bharat. Over the past decade, I have had the opportunity to connect with many global platforms. I have been part of G-20 and G-7 summits around the world. Just 10 days ago, I was in Laos for the ASEAN Summit. You'll be glad to know that Bharat’s Digital Public Infrastructure (DPI) is frequently discussed at almost every summit. Today, the world is closely observing Bharat's DPI. Our dear friend and admirer of Bharat, Mr. Paul Romer, is here with us. I have had the opportunity to discuss many ideas with him in detail before, including in the U.S., and in our conversations, Paul has praised Bharat's digital infrastructure and innovations like Aadhaar and DigiLocker. During major summits, people often express surprise at how Bharat has developed such an incredible DPI.
Friends,
In the internet era, Bharat did not have the first-mover advantage. In countries with this advantage, private platforms and innovations led the digital space, bringing a revolution to the world. However, the benefits were limited. On the contrary, Bharat has introduced a new model to the world. Bharat democratized technology, showing a new path through Digital Public Infrastructure. In Bharat today, the government builds a platform, and millions of new innovations occur on it. Our JAM connectivity—Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile—has become a fantastic system for faster and leakage-free delivery of services. Take our UPI, for example. Fintech has seen tremendous growth in Bharat due to UPI. Every day, more than 500 million digital transactions are happening, driven not by corporations but by our small shopkeepers and street vendors. Our PM Gati Shakti platform is another example. We created PM Gati Shakti to overcome the silos that arose during infrastructure projects. Today, it is helping transform our logistics ecosystem. Similarly, our ONDC platform is proving to be an innovation that democratizes and brings transparency to online retail. Bharat has shown that digital innovation and democratic values can coexist. Bharat has demonstrated that technology is a tool for inclusion, transparency, and empowerment, not for control and division.
Friends,
This era of the 21st century is one of the most critical periods in human history. In such times, the major needs are stability, sustainability, and solutions—these are essential for humanity's better future. And today, Bharat is making efforts in these areas, with the unwavering support of the people of Bharat. For the first time in six decades, the people of the country have given their mandate to a government for the third consecutive term. This sends a message of stability. Recently, elections were held in Haryana, and in these elections too, the people of Bharat have strengthened this sense of stability.
Friends,
The crisis of climate change has become a crisis for all humanity. In this area too, Bharat is trying to lead. Our contribution to global climate change is minimal, yet we have made the green transition the fuel for our growth. Today, sustainability is at the core of our development planning. Take a look at our PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, the scheme for installing solar pumps in fields, our EV revolution, or the Ethanol Blending Program—whether it's large wind energy farms, the LED light movement, solar-powered airports, or the focus on biogas plants. You look at any of our programs or schemes, you will find a strong commitment to a green future and green jobs in every program and scheme.
Friends,
Along with stability and sustainability, Bharat is now focusing on solutions. Over the past decade, Bharat has worked on many solutions essential for tackling global challenges. Whether it’s the International Solar Alliance, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, the India-Middle East Economic Corridor, the Global Biofuel Alliance, yoga, Ayurveda, Mission LiFE, or Mission Millets—every initiative taken by Bharat is providing solutions to the world's challenges.
Friends,
I am happy that Bharat's growing capabilities are ensuring the world's betterment. The more Bharat progresses, the more the world will benefit. Our aim is for Bharat’s century to be not just Bharat’s victory but a victory for all humanity. A century that advances through everyone's talents, a century enriched by everyone's innovations, a century free from poverty, a century where everyone has opportunities to progress, and a century in which Bharat’s efforts bring stability and peace to the world. With this spirit, I again express my gratitude to NDTV for inviting me here and giving me this opportunity. I extend my best wishes for the success of this summit.
Thank you very much.