Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the NDTV World Summit
21 OCT 2024 1:16PM by PIB Delhi
I welcome all the esteemed guests present at the NDTV World Summit. You will be discussing various topics in this summit, and global leaders from different sectors will also share their views.
Friends,
If we look at the past 4-5 years, one common theme has been present in most discussions: concern—concern about the future. During Corona, the worry was about how to handle the global pandemic. As COVID spread, concerns grew about the global economy. The pandemic increased worries about inflation, unemployment, and climate change. Then, the wars that broke out intensified discussions and anxieties. There was concern about the global supply chain disruptions and the loss of innocent lives. These tensions, conflicts, and stresses became topics of global summits and seminars. And today, when the focus of discussions is largely on concerns, what kind of thinking is happening in Bharat? It's a striking contrast. Here, we are talking about 'The Indian Century.' Amid global turmoil, Bharat has become a beacon of hope. While the world is consumed by worry, Bharat is spreading hope. And it’s not that global situations don’t affect us—they do. Bharat faces challenges as well, but there is a sense of positivity here, which we can all feel. That’s why there is talk of 'The Indian Century.'
Friends,
The speed and scale at which Bharat is progressing in every sector today is unprecedented. Bharat’s pace and scale are unparalleled. Our government has completed around 125 days of its third term. I will share with you the experiences of these 125 days. In 125 days, 3 crore new pucca houses have been approved for the poor. In 125 days, we have launched infrastructure projects worth 9 lakh crore rupees. In 125 days, we have launched 15 new Vande Bharat trains, and work has begun on 8 new airports. In these same 125 days, we have provided a package worth 2 lakh crore rupees for the youth, directly transferred 21,000 crore rupees into the bank accounts of farmers, and arranged free healthcare up to 5 lakh rupees for senior citizens above 70 years of age. Look at the scope of work being done in Bharat—within 125 days, 5 lakh homes have been equipped with rooftop solar plants. More than 90 crore trees have been planted under the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ (One Tree in the Name of the Mother) campaign. Not only that, we have approved 12 new industrial nodes in 125 days. During these 125 days, our Sensex and Nifty have grown by 6 to 7 percent. Our foreign exchange reserves have crossed $700 billion, up from $650 billion. This list of Bharat's achievements is long, and I’m only talking about the last 125 days. You should also note the global discussions that have taken place in Bharat during these 125 days. What global events have taken place in Bharat in 125 days? There were international assemblies on telecom and the digital future, a global fintech festival took place, discussions on the global semiconductor ecosystem happened in Bharat, and international conferences on renewable energy and the future of civil aviation took place in Bharat.
Friends,
This is not just a list of events; it is also a list of the hopes associated with Bharat. It highlights both Bharat’s direction and the world’s hopes. These are the topics that will shape the future of the world, and the world is turning to Bharat today for discussions on these issues.
Friends,
With so much happening in Bharat today, the speed at which we have progressed during our third term has led many rating agencies to raise Bharat’s growth forecast. Experts like Mark Mobius, who are here and deeply invested in Bharat’s growth, are enthusiastic about the investment opportunities in Bharat, and that carries great significance. When he advises global funds to invest at least 50 percent of their capital in Bharat’s stock market, it sends a strong message.
Friends,
Bharat today is both a developing country and an emerging power. We understand the challenges of poverty and know how to carve a path of progress. Our government is rapidly formulating policies, making decisions, and introducing new reforms. In public life, I meet many different people. Some say, "Modi ji, you’ve won three consecutive terms, accomplished so much, so why do you still work so tirelessly? What’s the need? You’ve made Bharat the fifth-largest economy, crossed so many milestones, taken so many pending decisions, implemented so many reforms. Why work so hard?" I meet many people who say this. But with the dreams we have seen, and the resolve with which we are moving forward, there is no room for rest.
In the last 10 years, 25 crore people have been lifted out of poverty. Is that enough? No. In the last 10 years, nearly 12 crore toilets have been built, and 16 crore people have received gas connections. Is that not enough? In the last 10 years, over 350 new medical colleges have been built, and more than 15 AIIMS institutions have been established. Is that not enough? In the last 10 years, over 150,000 start-ups have been established in Bharat, and 8 crore youth have taken Mudra loans to start their ventures. Is that hunger for progress satisfied? Is that not enough? My answer is: No, it’s not enough. Today, Bharat is one of the youngest countries in the world. This young nation’s potential can take us to new heights, and for that, we have much more to do and must do it swiftly.
Friends,
You must have noticed the change in Bharat’s thinking and approach. Traditionally, and understandably, governments compare their work to that of previous governments. I don’t find anything wrong in it. They measure their progress by asking, "What was there before, and what do we have now?" This provides some satisfaction, as they feel they have done better than previous governments. Many governments compare themselves to the past 10-15 years, and use this as a metric of their success. We, too, used to follow this path. It was very natural. But now, this path doesn’t satisfy us. Now, we don’t rest on the laurels of comparing yesterday with today. Our benchmark for success is no longer what we have achieved. Our focus is now on where we want to go, how far we need to go, how much is left, and by when we will reach there. This new approach drives my work with the entire government machinery.
Now, Bharat is making headway with a forward-looking approach. The ‘Viksit Bharat’ (Developed India) resolution by 2047 reflects this mindset. Now we need to assess how far we have come towards achieving this resolve of a ‘Viksit Bharat’, how much more we need to do, and at what speed and scale we must work. This isn’t just a government decision with set targets—today, 140 crore people of Bharat are part of this resolve for a ‘Viksit Bharat’, and they are driving it themselves. This is not just a campaign of public participation but also a movement of Bharat's self-confidence. You will be surprised to know, when the government started working on the vision document for a ‘Viksit Bharat’, millions of people sent in their suggestions. Debates and discussions took place in schools, colleges, and universities. Government and social organisations conducted debates. Based on the suggestions received from the public, Bharat set its goals for the next 25 years. Discussions on ‘Viksit Bharat’ have now become part of our consciousness. I believe this is the greatest example of building ‘Rashtra Shakti’ (national strength) through ‘Jan Shakti’ (people’s power).
Friends,
Today, Bharat has another advantage, one that is crucial in making this century Bharat's century. You all know that this is the era of AI. The present and future of the world are tied to AI. But Bharat has the advantage of double AI power. Now, you might be wondering, “The world has only one AI, so where did Modi get this double AI?” In the world's view, AI means Artificial Intelligence, but we also have another AI—Aspirational Bharat – besides Artificial Intelligence. When the power of Aspirational Bharat combines with Artificial Intelligence, the speed of development naturally accelerates.
Friends,
For us, AI is not just a technology; it is a new gateway to opportunities for Bharat's youth. This year, Bharat launched the Bharat AI Mission. Whether it’s healthcare, education, or start-ups, Bharat is increasing the use of AI in every sector. We are also working on providing better AI solutions to the world. At the Quad level, Bharat has taken several initiatives. Bharat is equally serious about the other AI—Aspirational Bharat. Whether it’s the middle class, the common people, their ease of living, their quality of life, small entrepreneurs, MSMEs, the youth, or women of Bharat—we are formulating policies and making decisions with everyone's aspirations in mind.
Friends,
One example of Aspirational Bharat is the excellent work being done in connectivity. We have focused heavily on fast physical connectivity and inclusive connectivity. This is essential for a society with development aspirations. For Bharat, this is even more crucial. Such a large country, with such diverse geography, needs to be rapidly connected to truly realize its potential. That’s why we also focused on air travel. I remember when I first said that I wanted to make air travel accessible to those who wear slippers, the reaction was, “How is this possible in Bharat?” But we moved forward and launched the UDAN scheme. Today, UDAN has completed eight years. Under UDAN, we worked on two pillars. First, we built a new network of airports in Tier-2 and Tier-3 cities. Second, we made air travel affordable and accessible for everyone. So far, around 300,000 flights have taken off under UDAN, with 1.5 crore common citizens travelling. Today, over 600 routes operate under UDAN, most of which connect smaller cities. In 2014, Bharat had around 70 airports; today, the number of airports has crossed 150. The UDAN scheme has shown how societal aspiration fuels development.
Friends,
Let me give you a few examples related to the youth of the country. We are working to make Bharat's youth a force that can drive global growth. That is why we have placed a strong emphasis on education, skill development, research, and employment. The results of the work we have done in these areas over the past 10 years are beginning to show. Just a few days ago, the Times Higher Education rankings were released, and Bharat is the country that has made the most improvement in research quality. In the past 8–9 years, Indian universities' participation has grown from 30 to over 100. Bharat's presence in the QS World University Rankings has increased by over 300% in the last 10 years. Today, the number of patents and trademarks is at an all-time high. Bharat is becoming a major hub for R&D for the world. Around 2,500 companies have their research centres in Bharat. Bharat's start-up ecosystem has also seen unprecedented growth.
Friends,
These widespread changes in Bharat are becoming a foundation of trust for the world. Today, Bharat is leading the way in shaping the global future in many areas. The world sees Bharat as a reliable partner in times of crisis. Remember the days of COVID—our capacity to produce essential medicines and vaccines could have earned us billions of dollars, which would have benefited Bharat, but humanity would have lost. That's not our ethos. We provided medicines and life-saving vaccines to hundreds of countries in their time of need. I am satisfied that Bharat could contribute to the world during difficult times.
Friends,
Bharat does not build relationships that are taken for granted. Our relationships are based on trust and reliability, and the world understands this. Bharat is a country whose progress brings joy to the world. When Bharat succeeds, the world feels good about it. Take the recent Chandrayaan mission, for example. The entire world celebrated it like a festival. When Bharat progresses, it does not evoke feelings of jealousy or envy. Instead, the world feels happy because Bharat's progress benefits the entire world. We all know how Bharat was a positive force driving global growth in the past. How Bharat's ideas, innovations, and products left a lasting impact on the world for centuries. But then times changed, and Bharat endured a long period of colonization, causing us to fall behind. During the Industrial Revolution, Bharat was also colonized, which prevented us from benefiting from industrial revolutions. That time slipped from Bharat's hands, but today, this is Bharat's time. This is the era of Industry 4.0. Bharat is no longer enslaved; we have been free for 75 years. Therefore, we are now fully prepared.
Friends,
The skills and infrastructure needed for Industry 4.0 are being developed rapidly by Bharat. Over the past decade, I have had the opportunity to connect with many global platforms. I have been part of G-20 and G-7 summits around the world. Just 10 days ago, I was in Laos for the ASEAN Summit. You'll be glad to know that Bharat’s Digital Public Infrastructure (DPI) is frequently discussed at almost every summit. Today, the world is closely observing Bharat's DPI. Our dear friend and admirer of Bharat, Mr. Paul Romer, is here with us. I have had the opportunity to discuss many ideas with him in detail before, including in the U.S., and in our conversations, Paul has praised Bharat's digital infrastructure and innovations like Aadhaar and DigiLocker. During major summits, people often express surprise at how Bharat has developed such an incredible DPI.
Friends,
In the internet era, Bharat did not have the first-mover advantage. In countries with this advantage, private platforms and innovations led the digital space, bringing a revolution to the world. However, the benefits were limited. On the contrary, Bharat has introduced a new model to the world. Bharat democratized technology, showing a new path through Digital Public Infrastructure. In Bharat today, the government builds a platform, and millions of new innovations occur on it. Our JAM connectivity—Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile—has become a fantastic system for faster and leakage-free delivery of services. Take our UPI, for example. Fintech has seen tremendous growth in Bharat due to UPI. Every day, more than 500 million digital transactions are happening, driven not by corporations but by our small shopkeepers and street vendors. Our PM Gati Shakti platform is another example. We created PM Gati Shakti to overcome the silos that arose during infrastructure projects. Today, it is helping transform our logistics ecosystem. Similarly, our ONDC platform is proving to be an innovation that democratizes and brings transparency to online retail. Bharat has shown that digital innovation and democratic values can coexist. Bharat has demonstrated that technology is a tool for inclusion, transparency, and empowerment, not for control and division.
Friends,
This era of the 21st century is one of the most critical periods in human history. In such times, the major needs are stability, sustainability, and solutions—these are essential for humanity's better future. And today, Bharat is making efforts in these areas, with the unwavering support of the people of Bharat. For the first time in six decades, the people of the country have given their mandate to a government for the third consecutive term. This sends a message of stability. Recently, elections were held in Haryana, and in these elections too, the people of Bharat have strengthened this sense of stability.
Friends,
The crisis of climate change has become a crisis for all humanity. In this area too, Bharat is trying to lead. Our contribution to global climate change is minimal, yet we have made the green transition the fuel for our growth. Today, sustainability is at the core of our development planning. Take a look at our PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, the scheme for installing solar pumps in fields, our EV revolution, or the Ethanol Blending Program—whether it's large wind energy farms, the LED light movement, solar-powered airports, or the focus on biogas plants. You look at any of our programs or schemes, you will find a strong commitment to a green future and green jobs in every program and scheme.
Friends,
Along with stability and sustainability, Bharat is now focusing on solutions. Over the past decade, Bharat has worked on many solutions essential for tackling global challenges. Whether it’s the International Solar Alliance, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, the India-Middle East Economic Corridor, the Global Biofuel Alliance, yoga, Ayurveda, Mission LiFE, or Mission Millets—every initiative taken by Bharat is providing solutions to the world's challenges.
Friends,
I am happy that Bharat's growing capabilities are ensuring the world's betterment. The more Bharat progresses, the more the world will benefit. Our aim is for Bharat’s century to be not just Bharat’s victory but a victory for all humanity. A century that advances through everyone's talents, a century enriched by everyone's innovations, a century free from poverty, a century where everyone has opportunities to progress, and a century in which Bharat’s efforts bring stability and peace to the world. With this spirit, I again express my gratitude to NDTV for inviting me here and giving me this opportunity. I extend my best wishes for the success of this summit.
Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এনডিটিভি ৱৰ্ল্ড ছামিটত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
21 OCT 2024 1:16PM by PIB Guwahati
এনডিটিভি ৱৰ্ল্ড ছামিটত উপস্থিত থকা সকলো মহানুভৱক মই অভিনন্দন জনাইছোঁ। এই সন্মিলনত আপোনালোকে বহু বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰিবলৈ ওলাইছে… বেলেগ বেলেগ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত গ্লোবেল নেতাসকলেও নিজৰ মতামত দাঙি ধৰিব।
বন্ধুসকল,
আমি যোৱা ৪-৫ বছৰৰ সময়ছোৱালৈ যদি চাওঁ... তেন্তে বেছিভাগ আলোচনাতে এটা কথা সাধাৰণ হৈ আহিছে... আৰু সেয়া হ'ল... চিন্তা... ভৱিষ্যতক লৈ চিন্তা... কৰোণাৰ সময়ত চিন্তা আছিল যে বিশ্বজনীন মহামাৰীৰ সৈতে কেনেদৰে মোকাবিলা কৰিম... কোভিড বৃদ্ধিৰ লগে লগে বিশ্বৰ অৰ্থনীতিক লৈ চিন্তা হ’বলৈ ধৰিলে... কৰোণাই মুদ্ৰাস্ফীতিৰ ওপৰত চিন্তা বঢ়ালে... কৰ্ম সংস্থানহীনতাৰ ওপৰত চিন্তা বাঢ়ায়... জলবায়ু পৰিৱৰ্তনক লৈ চিন্তা আছিলেই... আকৌ যি যুদ্ধ আৰম্ভ হ’ল, তাৰ বাবে চিন্তা আৰু বাঢ়ি গ'ল… গোলকীয় যোগান শৃংখল থানবান হোৱাৰ চিন্তা… নিৰীহ লোকৰ জীৱন হেৰোৱাৰ চিন্তা… এই উত্তেজনা, এই দুশ্চিন্তা, এই সংঘাত, এই সকলোবোৰ গ্লোবেল ছামিট আৰু আলোচনা চক্ৰৰ বিষয় হৈ পৰিল। আৰু আজি যেতিয়া আলোচনাৰ কেন্দ্ৰ চিন্তাই, সেই সময়ত ভাৰতত কেনেধৰণৰ চিন্তা-চৰ্চা চলি আছে...? কি যে বৃহৎ বৈপৰীত্য। ইয়াত আলোচনা হৈ আছে 'দ্য ইণ্ডিয়ান চেঞ্চুৰী'... ভাৰতৰ শতিকা, বিশ্বত বিৰাজমান অস্থিৰতাৰ মাজত, ভাৰত আশাৰ এক ৰশ্মি হৈ পৰিছে... যেতিয়া বিশ্ব চিন্তাত ডুবি আছে, তেতিয়া ভাৰতে আশাৰ সঞ্চাৰ কৰি আছে। আৰু এনে নহয় যে বিশ্বৰ পৰিস্থিতিক লৈ আমি প্ৰভাৱিত নহয়… আমি প্ৰভাৱিত হৈছোঁ… প্ৰত্যাহ্বান ভাৰতৰ সন্মুখতো আছে… কিন্তু ইয়াত ইতিবাচকতাৰ এটা ভাব আছে, যিটো আমি সকলোৱে অনুভৱ কৰি আছোঁ। আৰু সেয়ে… দ্য ইণ্ডিয়ান চেঞ্চুৰীৰ কথা হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে প্ৰতিটো খণ্ডত, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে যি গতিৰে কাম কৰি আছে, সেয়া অভূতপূৰ্ব। ভাৰতৰ গতি, ভাৰতৰ স্কেল, অভূতপূৰ্ব। অলপতে আমাৰ চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্যকালৰ প্ৰায় এশ পঁচিশ দিন সম্পূৰ্ণ হৈছে। মই আপোনালোকৰ লগত এশ পঁচিশ দিনৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰিম। এশ পঁচিশ দিনত দুখীয়াৰ বাবে ৩ কোটি নতুন পকা ঘৰৰ অনুমোদন লাভ কৰিছে। এশ পঁচিশ দিনত আমি ৯ লাখ কোটি টকাৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ কৰিছোঁ। এশ পঁচিশ দিনত আমি ১৫খন নতুন বন্দে ভাৰত ৰে'ল চলাইছোঁ, ৮টা নতুন বিমানবন্দৰৰ কাম শুভাৰম্ভ হৈছে। এই এশ পঁচিশ দিনত আমি যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ২ লাখ কোটি টকাৰ পেকেজ দিছোঁ... আমি কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ ২১ হাজাৰ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ ট্ৰেন্সফাৰ কৰিছোঁ... আমি ৭০ বছৰৰ অধিক বয়সৰ জ্যেষ্ঠ লোকৰ বাবে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থা কৰিছোঁ। আপোনালোকে ভাৰতত চলি থকা কামৰ পৰিসৰ চাওক... এশ পঁচিশ দিনত ৫ লাখ ঘৰত ছাদৰ ওপৰত ছ’লাৰ প্লাণ্ট স্থাপন কৰা হৈছে। এজোপা গছ মাৰ নামত অভিযানৰ অধীনত ৯০ কোটিৰো অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰা হৈছে। কেৱল এয়াই নহয়… এশ পঁচিশ দিনত আমি ১২টা নতুন ঔদ্যোগিক ন’ড অনুমোদন দিছোঁ। এশ পঁচিশ দিনত আমাৰ ছেন্সেক্স আৰু নিফটিত ৬ৰ পৰা ৭ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে। আমাৰ ফৰেক্সে ৬৫০ বিলিয়ন ডলাৰৰ পৰা বাঢ়ি ৭০০ বিলিয়ন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰিছে। ভাৰতৰ সাফল্যৰ এই তালিকাখন বহুত দীঘলীয়া। আৰু মই মাত্ৰ এশ পঁচিশ দিনৰ কথাহে কৈছোঁ। আপোনালোকে এইটোও মন কৰিব লাগিব যে এই এশ পঁচিশ দিনত বিশ্বই… ভাৰতলৈ কোনবোৰ বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰিবলৈ আহিল? এশ পঁচিশ দিনত ভাৰতত কোনবোৰ গ্লোবেল ইভেণ্ট হ’ল? ভাৰতত টেলিকম আৰু ডিজিটেল ভৱিষ্যতৰ ওপৰত আলোচনা কৰিবলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সভা হ’ল… ভাৰতত গ্লোবেল ফিনটেক উৎসৱ হ’ল… ভাৰতত গ্লোবেল অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ ওপৰত আলোচনা হ’ল… নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু অসামৰিক বিমান পৰিবহণৰ ভৱিষ্যতৰ ওপৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন ভাৰতত অনুষ্ঠিত হ’ল৷
বন্ধুসকল,
এয়া কেৱল অনুষ্ঠানৰ তালিকা নহয়। এয়া ভাৰতৰ সৈতে জড়িত আশাৰো তালিকা। ইয়াৰ পৰাই ভাৰতৰ দিশ আৰু বিশ্বৰ আশা দুয়োটা বুজা যায়। এইবোৰ সেই বিষয়, যিয়ে আগন্তুক সময়ত বিশ্বৰ ভৱিষ্যৎ নিৰ্ণয় কৰিব… আৰু এই বিষয়বোৰৰ ওপৰত আলোচনা কৰিবলৈ… আজি বিশ্ব ভাৰতলৈ আহি আছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতত ইমানবোৰ ঘটি আছে... আমাৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত ভাৰতে যি গতি লাভ কৰিছে... সেয়া দেখি বহু ৰেটিং এজেন্সীয়ে ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ পূৰ্বাভাস আৰু বঢ়াই দিছে। ইয়াত যি ভাৰতক আটাইতকৈ বেছি ভালপায়, তেনে মিষ্টাৰ মাৰ্ক মবিয়াছৰ দৰে বিশেষজ্ঞ ইয়াত উপস্থিত আছে... তেওঁ যিদৰে ভাৰতত হ’বলগীয়া বিনিয়োগক লৈ উৎসাহী, সেয়া অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। যেতিয়া তেওঁ গ্লোবেল ফাণ্ডক কয় যে নিজৰ কমেও পঞ্চাশ শতাংশ ফাণ্ড, ভাৰতৰ শ্বেয়াৰ মাৰ্কেটত বিনিয়োগ কৰক... তেতিয়া ইয়াৰ এটা ডাঙৰ অৰ্থ আছে, এটা অতি ডাঙৰ বাৰ্তা।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আজি এখন উন্নয়নশীল দেশো আৰু উদীয়মান শক্তিও। আমি দৰিদ্ৰতাৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহো বুজোঁ আৰু প্ৰগতিৰ বাট মুকলি কৰিবও জানো। আমাৰ চৰকাৰে দ্ৰুতগতিত নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰি আছে, সিদ্ধান্ত লৈ আছে… নতুন সংস্কাৰ কৰি আছে। অৱশ্যে ৰাজহুৱা জীৱনত বহুবাৰ মই বিভিন্ন ধৰণৰ মানুহ লগ পাওঁ… কিছুমানে কয়, মোদী জীয়ে একেৰাহে তিনিবাৰ চৰকাৰ গঠন কৰিলে… ইমানবোৰ কাম কৰিলেই… তাৰ পিছতো ইমান লৰা-ঢাপৰা কিয় কৰি থাকে, কি প্ৰয়োজন? বিশ্বৰ ৫ম বৃহৎ অৰ্থনীতি হৈ পৰিল… ইমানবোৰ মাইলৰ খুঁটি আছে… ইমানবোৰ বাকী থকা সিদ্ধান্ত আপুনি লৈ ল’লে… ইমানবোৰ সংস্কাৰ কৰিলে… এতিয়া কি প্ৰয়োজন ইমান কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ? এনেকৈ কোৱা বহুত মানুহ মই লগ পাওঁ। কিন্তু যিবোৰ সপোন আমি দেখিছোঁ, যি সংকল্প লৈ আমি আগবাঢ়িছোঁ, তাত না বিৰাম আছে, না আৰাম আছে।
যোৱা ১০ বছৰত ২৫ কোটি মানুহ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে… এয়াই যথেষ্ট নেকি… নহয় নেকি? যোৱা ১০ বছৰত প্ৰায় ১২ কোটি শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে… ১৬ কোটি লোকে গেছ সংযোগ লাভ কৰিছে… এয়াই যথেষ্ট নহয়নে। যোৱা ১০ বছৰত ভাৰতত ৩৫০খনতকৈও অধিক চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ হৈছে... ১৫খনতকৈও অধিক এইমছ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে... এয়াই যথেষ্ট নহয়নে। বিগত ১০ বছৰত ভাৰতত ১.৫ লাখৰো অধিক নতুন ষ্টাৰ্ট-আপ গঠন হৈছে... ৮ কোটি যুৱকে মুদ্ৰা ঋণ লৈ প্ৰথমবাৰৰ বাবে নিজাকৈ কাম আৰম্ভ কৰিছে। আৰু প্ৰশ্ন হয়, ভোক আছে নেকি? সেয়া যথেষ্ট নহয় নেকি, মোৰ উত্তৰ হ’ল… নাই, যথেষ্ট নহয়। আজি ভাৰত বিশ্বৰ অন্যতম কম বয়সীয়া দেশ। এই যুৱ দেশৰ সম্ভাৱনাই… আমাক আকাশৰ উচ্চতালৈ লৈ যাব পাৰে। আৰু ইয়াৰ বাবে আমি এতিয়াও বহুত কৰিব লাগিব… অতি দ্ৰুতভাৱে কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ চিন্তা-চৰ্চা আৰু দৃষ্টিভংগীত যি পৰিবৰ্তন হৈছে সেয়া আপোনালোকেও নিশ্চয় লক্ষ্য কৰি আছে। সাধাৰণতে ই এটা পৰম্পৰা হৈ আহিছে আৰু ই স্বাভাৱিক, মই ইয়াক ভুল বুলি নাভাবোঁ। প্ৰতিখন চৰকাৰে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ কাম-কাজৰ তুলনা কৰে। আৰু সেইটো এটা মাপকাঠী যে আগতে কি আছিল, এতিয়া কি হৈছে, আগতে কিমান আছিল, এতিয়া কিমান হৈছে। আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা সন্তুষ্টিও পোৱা যায় যে আমি পূৰ্বৰ চৰকাৰতকৈ ভাল কাম কৰিছোঁ। সৰ্বাধিক যোৱা ১০-১৫ বছৰৰ লগত তুলনা কৰে… তেতিয়া আৰু এতিয়াৰ মাজত পাৰ্থক্য কি, আৰু এইটোক নিজৰ কৃতিত্ব বুলি গণ্য কৰে। আমিও এসময়ত এই বাটেৰে গৈছিলোঁ, ই অতি স্বাভাৱিক আছিল। কিন্তু এতিয়া আমি সেই পথটোও ভাল পোৱা নাই। এতিয়া আমি পাৰ হৈ যোৱা কালি আৰু আজিৰ তুলনা কৰি সান্ত্বনা লোৱা মানুহ নহয়। এতিয়া সফলতাৰ মাপকাঠী কেৱল এয়াই নহয় যে আমি কি পালোঁ... এতিয়া আমাৰ ভৱিষ্যতৰ লক্ষ্য হৈছে আমি ক’ত উপনীত হ’ব লাগিব। আমি সেই দিশলৈ চাই আছোঁ। এতিয়া কলৈকে আহিলোঁ, কিমান বাকী আছে, কেতিয়া তাত গৈ উপনীত হ’ম… অৰ্থাৎ এক নতুন পন্থা গ্ৰহণ কৰি মই সমগ্ৰ চৰকাৰী যন্ত্ৰৰ সৈতে কাম কৰি আছোঁ।
এতিয়া ভাৰত আগলৈ চোৱা চিন্তাৰে আগবাঢ়িছে। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পয়ো এই চিন্তাধাৰাকে প্ৰতিফলিত কৰিছে... এতিয়া আমি দেখোঁ যে বিকশিত ভাৰতৰ যি আমাৰ সংকল্প, তাৰ সিদ্ধিৰ বাবে আমি ইয়াত ক’ত আহি পাইছোঁ। আমি আৰু কিমান কৰিব লাগিব। আমি কিমান গতি আৰু পৰিসৰৰ কাম কৰিব লাগিব। আৰু এনে নহয় যে এয়া চৰকাৰে নিৰ্ধাৰণ কৰি দিলে আৰু লক্ষ্য নিৰূপণ হৈ গ’ল… বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পৰ সৈতে আজি ভাৰতৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণ সংযুক্ত হৈ পৰিছে, তেওঁলোকে নিজেই ইয়াক চলাই আছে। এয়া কেৱল জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ অভিযানেই নহয়, বৰং ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাসৰ আন্দোলনত পৰিণত হৈছে। আপোনালোক আচৰিত হ’ব… যেতিয়া চৰকাৰে বিকশিত ভাৰতৰ ভিজন ডকুমেণ্টৰ ওপৰত কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল তেতিয়া লাখ লাখ লোকে নিজৰ পৰামৰ্শ প্ৰেৰণ কৰিছিল। বিদ্যালয়-মহাবিদ্যালয়-বিশ্ববিদ্যালয়ত বিতৰ্ক হ’ল, আলোচনা হ’ল… চৰকাৰ আৰু সামাজিক সংগঠনে বিতৰ্ক কৰিলে। জনসাধাৰণৰ পৰা পোৱা পৰামৰ্শৰ ভিত্তিত ভাৰতে পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ বাবে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। বিকশিত ভাৰতৰ ওপৰত আলোচনা আজি আমাৰ চেতনাৰ অংশ হৈ পৰিছে। মই ভাবোঁ যে এয়া জনশক্তিৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰশক্তি গঢ়ি তোলাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উদাহৰণ।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ আন এটা সুবিধা আছে, যিটো এই শতিকাক ভাৰতৰ শতিকা হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আপোনালোক সকলোৱে জানে যে এয়া এআইৰ যুগ। বিশ্বৰ বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যৎ এআইৰ সৈতে সংযুক্ত। কিন্তু ভাৰতত ডাবল এআই শক্তিৰ সুবিধা আছে। এতিয়া আপোনালোকৰ মনত প্ৰশ্ন হ'ব যে পৃথিৱীত মাত্ৰ এটা AI আছে, মোদীয়ে এই ডাবল AI কেনেকৈ পালে। পৃথিৱীৰ দৃষ্টিত এআই এটাই আছে, সেয়া হ’ল Artificial Intelligence, কিন্তু সেইটো আমাৰ হাতত ইতিমধ্যে আছেই, আনটো AI হ’ল Aspirational India। আকাংক্ষিত ভাৰত আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ শক্তি যেতিয়া একত্ৰিত হয়, তেতিয়া বিকাশৰ গতিও বৃদ্ধি হোৱাটো স্বাভাৱিক।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বাবে এআই কেৱল প্ৰযুক্তি নহয়, ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ই এক নতুন সুযোগৰ দুৱাৰ। এইবাৰ ভাৰতে আৰম্ভ কৰিছে ইণ্ডিয়া এআই মিছন। স্বাস্থ্যসেৱা হওক… শিক্ষা হওক… ষ্টাৰ্টআপ হওক… ভাৰতত প্ৰতিটো খণ্ডতে এআইৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি পাইছে। আমিও বিশ্ববাসীক উন্নত এআই সমাধান প্ৰদান কৰাত ব্যস্ত। ভাৰতে কোৱাড পৰ্যায়তো বহু উদ্যোগ লৈছে। দ্বিতীয় এআইৰ প্ৰতিও ভাৰত সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ... অৰ্থাৎ আকাংক্ষিত ভাৰত। ভাৰতৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী… ভাৰতৰ সাধাৰণ মানুহ… তেওঁলোকৰ জীৱন-যাপনৰ সহজতা… তেওঁলোকৰ জীৱনৰ মানদণ্ড… ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগী… MSME's… ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতী… ভাৰতৰ মহিলা… আমি সকলোৰে আকাংক্ষা বিবেচনা কৰি... নীতি প্ৰস্তুত কৰি আছোঁ… সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি আছোঁ।
বন্ধুসকল,
আকাংক্ষিত ভাৰতৰ এটা উদাহৰণ… ভাৰতত কানেক্টিভিটিক লৈ চলি থকা চমকপ্ৰদ কাম। আমি ফাষ্ট ফিজিকেল কানেক্টিভিটি আৰু ইনক্লুছিভ কানেক্টিভিটিৰ ওপৰত বহুত গুৰুত্ব দিছোঁ। এয়া উন্নয়নৰ আকাংক্ষা থকা সমাজ এখনৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভাৰতৰ বাবে তো এয়া আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইমান বৃহৎ দেশ, ইমান বৈচিত্ৰময় ভূগোলৰ সৈতে ভাৰতৰ সম্ভাৱনাক সঁচা অৰ্থত উপলব্ধি কৰিবলৈ দ্ৰুতগতিত সংযোগ স্থাপন কৰাটো প্ৰয়োজনীয় আছিল। সেইবাবেই আমি বিমান যাত্ৰাতো বিশেষ গুৰুত্ব দিলোঁ। মোৰ মনত আছে যে যেতিয়া মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে কৈছিলোঁ যে মই হাৱাই চপ্পল পিন্ধা মানুহক হাৱাই যাত্ৰা কৰাব বিচাৰোঁ... তেতিয়া এটা স্বাভাৱিক প্ৰতিক্ৰিয়া আছিল যে ভাৰতত এইটো কেনেকৈ সম্ভৱ। কিন্তু আমি আগবাঢ়িলোঁ আৰু উড়ান যোজনা আৰম্ভ কৰিলোঁ। আজি উড়ানৰ ৮ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ'ল। উড়ানৰ অধীনত আমি দুটা স্তম্ভৰ কাম কৰিছিলোঁ। প্ৰথমতে, টিয়েৰ-২ আৰু টিয়েৰ-৩ চহৰত বিমানবন্দৰৰ নতুন নেটৱৰ্ক সৃষ্টি কৰিলোঁ। আৰু দ্বিতীয়তে, বিমান যাত্ৰা সুলভ আৰু সকলোৰে হাতৰ মুঠিত কৰিলোঁ। উড়ান যোজনাৰ অধীনত প্ৰায় ৩ লাখ বিমানে উৰণ সম্পন্ন কৰিছে... এইবোৰত ১.৫ কোটি সাধাৰণ নাগৰিকে যাত্ৰা কৰিছে। আজি ৬০০ৰো অধিক পথ উড়ানৰ অধীনত আৰু ইয়াৰে বেছিভাগেই সৰু চহৰসমূহক সংযোগ কৰে। ২০১৪ চনত দেশত ৭০টাৰ আশে-পাশে বিমানবন্দৰ আছিল। আজি দেশত বিমানবন্দৰৰ সংখ্যাই ১৫০ অতিক্ৰম কৰিলে। UDAN আঁচনিয়ে দেখুৱাইছে যে কেনেকৈ সমাজৰ আকাংক্ষাই বিকাশক গতি দিয়ে।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকক যুৱক-যুৱতীৰ সৈতে জড়িত কিছু উদাহৰণ দিওঁ। আমি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীক এনে এক শক্তি কৰি তোলাত লাগি আছোঁ যি সমগ্ৰ বিশ্বৰ বৃদ্ধিক চলাব পাৰে। আৰু সেয়ে, শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ, গৱেষণা… নিয়োগৰ ওপৰত আমাৰ অধিক গুৰুত্ব। যোৱা ১০ বছৰত আমি এই ক্ষেত্ৰসমূহত যি কাম কৰিছোঁ তাৰ ফল লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ হৈছে। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে টাইমছৰ উচ্চ শিক্ষাৰ ৰেংকিং ওলাইছে... ভাৰত বিশ্বৰ সেইখন দেশ য’ত গৱেষণাৰ মানদণ্ডৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বাধিক উন্নতি হৈছে। যোৱা ৮-৯ বছৰত ভাৰতৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ অংশগ্ৰহণ ৩০ৰ পৰা বাঢ়ি ১০০ৰো অধিক হৈছে। QS বিশ্ব বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ৰেংকিঙতো ভাৰতৰ উপস্থিতি ১০ বছৰত ৩০০ শতাংশতকৈ অধিক বৃদ্ধি পাইছে। আজি পেটেণ্ট আৰু ট্ৰেডমাৰ্কৰ সংখ্যা সৰ্বকালৰ উচ্চতম স্তৰত উপনীত হৈছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ বাবে অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ এক ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। বিশ্বৰ প্ৰায় আঢ়ৈ হাজাৰ কোম্পানীৰ গৱেষণা কেন্দ্ৰ ভাৰতত আছে। ভাৰতত ষ্টাৰ্টআপ ইক’ছিষ্টেমটোও অভূতপূৰ্বভাৱে সম্প্ৰসাৰিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত ঘটি থকা এই সৰ্বাংগীন পৰিৱৰ্তনসমূহ বিশ্বৰ বাবেও আত্মবিশ্বাসৰ ভিত্তি হৈ পৰিছে। আজি বহু বিষয়ত ভাৰতে বিশ্বৰ ভৱিষ্যতক দিশ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত আগভাগ লৈছে। বিশ্বই অনুভৱ কৰে যে ভাৰত সংকটৰ সময়ত অংশীদাৰ। আপোনালোকে কোভিডৰ সেই সময়ছোৱা মনত পেলাওক… অত্যাৱশ্যকীয় ঔষধ আৰু অত্যাৱশ্যকীয় ভেকচিনৰ বাবে আমাৰ যি ক্ষমতা আছিল তাৰ পৰা আমি কোটি কোটি টকা উপাৰ্জন কৰিব পাৰিলোহেঁতেন। তাৰ পৰা ভাৰতে লাভৱান হ’লহেঁতেন কিন্তু মানৱতাই হাৰ মানিলে হেঁতেন৷ এইবোৰ আমাৰ সংস্কাৰ নহয়। সংকটৰ সময়ত আমি বিশ্বৰ শ শ দেশলৈ ঔষধ আৰু জীৱন ৰক্ষাকাৰী ভেকচিন যোগান ধৰিলোঁ। মই আনন্দিত যে ভাৰতে কঠিন সময়ত বিশ্বক সহায় কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে টেকৈন ফৰ গ্ৰাণ্টেড সম্পৰ্ক গঢ়ি নোতোলে… আমাৰ সম্পৰ্কৰ ভেটি বিশ্বাস আৰু বিশ্বাসযোগ্যতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠে। আৰু এই কথা পৃথিৱীয়েও বুজি পাইছে। ভাৰত এনে এখন দেশ যাৰ প্ৰগতিয়ে বিশ্ববাসীৰ আনন্দৰ ভাব কঢ়িয়াই আনে। ভাৰত সফল হয়, পৃথিৱীৰ ভাল লাগে। এতিয়া চন্দ্ৰযানৰ ঘটনাটো চাওক, সমগ্ৰ বিশ্বই ইয়াক উৎসৱ হিচাপে পালন কৰিছিল। ভাৰত যেতিয়া আগবাঢ়ি যায় তেতিয়া ঈৰ্ষা আৰু পৰশ্ৰীকাতৰতাৰ অনুভূতিৰ সৃষ্টি নহয়। আমাৰ প্ৰগতিৰ বাবে পৃথিৱী সুখী। কাৰণ ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ বিশ্বই লাভৱান হ'ব। আমি সকলোৱে জানো যে পূৰ্বতে ভাৰত কেনেকৈ বিশ্বৰ বৃদ্ধিৰ বাবে এক ইতিবাচক শক্তি আছিল। ভাৰতৰ ধাৰণা, ভাৰতৰ উদ্ভাৱন, ভাৰতৰ সামগ্ৰীয়ে কেনেকৈ যুগ যুগ ধৰি বিশ্বত নিজৰ প্ৰভাৱ পেলাইছিল। কিন্তু সময় সলনি হ’ল, ভাৰতে দাসত্বৰ দীৰ্ঘ সময় দেখিলে আৰু আমি পিছপৰি থাকিবলৈ ধৰিলোঁ। ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ সময়তো ভাৰত দাস আছিল। দাসত্বৰ বাবে আমি ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ সুবিধা ল’ব পৰা নাছিলোঁ। ভাৰতৰ হাতৰ পৰা সেই সময় পাৰ হৈ গ'ল… কিন্তু এতিয়া আজি ভাৰতৰ সময়। এয়া Industry 4.Oৰ যুগ। ভাৰত এতিয়া দাস নহয়, আমি স্বাধীনতা পোৱাৰ ৭৫ বছৰ হ'ল। আৰু সেইবাবেই এতিয়া আমি কঁকালত টঙালি বান্ধি সাজু হৈছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে Industry 4.O ৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় দক্ষতা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত অতি দ্ৰুত কাম কৰি আছে। যোৱা দশকত বহুতো গ্লোবেল প্লেটফৰ্মৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ সুযোগ পাইছোঁ। মই সমগ্ৰ বিশ্বতে জি-২০ আৰু জি-৭ সন্মিলনৰ অংশ হৈ আছোঁ। মাত্ৰ ১০ দিন আগতে মই আছিয়ান সন্মিলনৰ বাবে লাওছত আছিলোঁ... আপোনালোকে জানি ভাল পাব যে ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ বিষয়ে প্ৰায় প্ৰতিটো শীৰ্ষ সন্মিলনত বহুত আলোচনা হয়। আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ চকু ভাৰতৰ ডি পি আইৰ ওপৰত। ইয়াত বহি আছে আমাৰ বন্ধু, ভাৰতৰ এজন প্ৰশংসক মিষ্টাৰ পল ৰ’মাৰ। আগতেও তেওঁৰ সৈতে বহু ধাৰণা বিতংভাৱে আলোচনা কৰাৰ সুযোগ পাইছোঁ, মই তেওঁৰ সৈতে বহু আলোচনা কৰিছোঁ। মই আমেৰিকাতো তেওঁক লগ পাইছিলোঁ। আমাৰ আলোচনাৰ সময়ত পলে ভাৰতৰ ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি আৰু আধাৰ আৰু ডিজিলকাৰৰ দৰে উদ্ভাৱনক প্ৰশংসা কৰে। ঠিক তেনেদৰে ডাঙৰ ডাঙৰ শীৰ্ষ সন্মিলনত মানুহে প্ৰশ্ন কৰে যে ভাৰতে ইমান আচৰিত ডিপিআই কেনেকৈ গঢ়ি তুলিছে?
বন্ধুসকল,
ইণ্টাৰনেটৰ যুগত ভাৰতৰ ফাৰ্ষ্ট মুভাৰ এডভান্টেজ নাছিল। যিবোৰ দেশত তেওঁলোকৰ এই সুবিধা আছিল, সেইবোৰ দেশত ব্যক্তিগত মঞ্চ আৰু ব্যক্তিগত উদ্ভাৱনে ডিজিটেল স্থানৰ নেতৃত্ব দিছিল। ইয়াৰ দ্বাৰা নিশ্চিতভাৱে পৃথিৱীত এক নতুন বিপ্লৱৰ সৃষ্টি হ’ল। কিন্তু ইয়াৰ সুবিধাৰ পৰিসৰ সীমিত আছিল। আনহাতে ভাৰতে বিশ্বক নতুন মডেল দিছে। ভাৰতে প্ৰযুক্তিৰ গণতান্ত্ৰিক কৰি বিশ্বক ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ এক নতুন পথ দেখুৱাইছে। আজি ভাৰতত চৰকাৰে এটা মঞ্চ সৃষ্টি কৰে আৰু তাৰ ওপৰত লাখ লাখ নতুন উদ্ভাৱন ঘটে। আমাৰ জন ধন আধাৰ আৰু মোবাইলৰ জেম সংযোগ দ্ৰুত আৰু লিকেজ মুক্ত সেৱা প্ৰদানৰ বাবে এক উৎকৃষ্ট ব্যৱস্থাত পৰিণত হৈছে। আপোনালোকে আমাৰ UPI চাওক… এইটোৰ ওপৰত ভাৰতত fintech ৰ নতুন সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। ইউপিআইৰ বাবেই আজি প্ৰতিদিনে ৫০ কোটিতকৈও অধিক ডিজিটেল লেনদেন হৈ আছে। আৰু এইটো কৰ্পৰেটসকলে নহয়, আমাৰ সৰু সৰু দোকানী আৰু ৰাজপথৰ বিক্ৰেতাসকলেহে চলাইছে। আমাৰ পিএম গতিশক্তি মঞ্চ আন এক উদাহৰণ। আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প নিৰ্মাণত থকা চাইল’বোৰ আঁতৰাবলৈ আমি পিএম গতিশক্তি সৃষ্টি কৰিলোঁ। আজি ই আমাৰ লজিষ্টিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰক ৰূপান্তৰিত কৰাত সহায় কৰিছে। আমাৰ অ’এনডিচি প্লেটফৰ্মটো এনেকুৱাই। এইটো এনে এক উদ্ভাৱন বুলি প্ৰমাণিত হৈছে যিয়ে অনলাইন খুচুৰা বিক্ৰীক অধিক গণতান্ত্ৰিক আৰু অধিক স্বচ্ছ কৰি তুলিব। ভাৰতে দেখুৱাইছে যে ডিজিটেল উদ্ভাৱন আৰু গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ সহ-অস্তিত্ব থাকিব পাৰে। ভাৰতে দেখুৱাইছে যে প্ৰযুক্তি নিয়ন্ত্ৰণ আৰু বিভাজনৰ নহয়, অন্তৰ্ভুক্তি, স্বচ্ছতা আৰু সৱলীকৰণৰ আহিলা।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ এই সময়খিনি মানৱ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়। এনে পৰিস্থিতিত আজিৰ যুগৰ অতি প্ৰয়োজন… স্থিৰতা, বহনক্ষমতা আৰু সমাধান… এইবোৰেই হৈছে মানৱতাৰ উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ চৰ্ত। আৰু ভাৰতে আজি ইয়াকে প্ৰয়াস কৰি আছে। ইয়াত ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ একনিষ্ঠ সমৰ্থন আছে। ৬ দশকৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশৰ জনসাধাৰণে একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে এখন চৰকাৰক নিজৰ জনাদেশ প্ৰদান কৰিছে। এই বাৰ্তাটো স্থিৰতাৰ। অলপতে হাৰিয়ানাত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছে। এই নিৰ্বাচনসমূহতো ভাৰতৰ জনসাধাৰণে স্থিতিশীলতাৰ এই অনুভৱক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সংকট আজি সমগ্ৰ মানৱতাৰ সংকটত পৰিণত হৈছে। এই ক্ষেত্ৰতো ভাৰতে আগভাগ ল’বলৈ চেষ্টা কৰিছে। বিশ্ব জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ অৱদান নগণ্য। তথাপিও ভাৰতত আমি সেউজ পৰিৱৰ্তনক আমাৰ বৃদ্ধিৰ ইন্ধন হিচাপে গঢ়ি তুলিছোঁ। আজি আমাৰ উন্নয়ন পৰিকল্পনাৰ মূলতে বহনক্ষমতা। আপোনালোকে আমাৰ পিএম সূৰ্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনিখন চাওক… পথাৰত সৌৰ পাম্প স্থাপনৰ আঁচনিখন চাওক… আমাৰ ইভি বিপ্লৱ হওক, বা ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচী হওক… ডাঙৰ ডাঙৰ বতাহ শক্তি পাম হওক, বা এলইডি লাইট মুভমেণ্ট হওক… সৌৰ চালিত বিমানবন্দৰ বা বায়'গেছ প্লাণ্টত গুৰুত্ব হওক… আপোনালোকে আমাৰ যিকোনো কাৰ্যক্ৰম বা যিকোনো আঁচনি চাওক… সকলোতে সেউজ ভৱিষ্যতক লৈ, সেউজ চাকৰিক লৈ এটা শক্তিশালী দায়বদ্ধতাই বিচাৰি পাব।
বন্ধুসকল,
স্থিৰতা আৰু বহনক্ষমতাৰ সমান্তৰালকৈ ভাৰতে আজি সমাধানৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। যোৱা দশকত ভাৰতে এনে বহু সমাধানৰ ওপৰত কাম কৰিছে, যিবোৰ বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয়। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতা হওক… দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট হওক… ভাৰত মধ্যপ্ৰাচ্য অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ হওক… গ্লোবেল বায়'ফুৱেল মিত্ৰতা হওক… যোগ হওক… আয়ুৰ্বেদ হওক… মিছন লাইফ হওক, মিছন মিলেটছ হওক, ভাৰতৰ ফালৰ পৰা লোৱা সকলো পদক্ষেপ বিশ্বৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধান দিব পৰা।
বন্ধুসকল,
মই সুখী যে ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সামৰ্থ্যই বিশ্বৰ উন্নতি সুনিশ্চিত কৰিছে। ভাৰত যিমানেই আগবাঢ়িব সিমানেই বিশ্ব লাভৱান হ’ব। আমাৰ প্ৰয়াস হ’ব ভাৰতৰ শতিকাক কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ বাবে বিজয়ৰ শতিকা হিচাপে গঢ়ি তোলা। এটা এনেকুৱা শতিকা যি সকলোৰে প্ৰতিভাৰে আগবাঢ়ি যাব, এটা এনেকুৱা শতিকা, যি সকলোৰে উদ্ভাৱনেৰে সমৃদ্ধ হওক, এটা এনেকুৱা শতিকা, য’ত দৰিদ্ৰতা নাথাকিব, এটা এনেকুৱা শতিকা, য’ত সকলোৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সুযোগ থাকিব, এটা এনেকুৱা শতিকা, য'ত ভাৰতৰ প্ৰয়াসেৰে বিশ্বত স্থিৰতা আহিব আৰু বিশ্ব শান্তি বাঢ়িব। এই মনোভাবেৰে মোক ইয়ালৈ নিমন্ত্ৰণ কৰা বাবে সুযোগ দিয়াৰ বাবে মই এনডিটিভিৰ প্ৰতি পুনৰবাৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আৰু এই সন্মিলন সফল হোৱাৰ বাবে মোৰ ফালৰ পৰা আপোনালোকক বহুত শুভকামনা।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।