ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
'ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା' ଉପରେ ଭାରତ-ପୋଲାଣ୍ଡ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
22 AUG 2024 8:21PM by PIB Bhubaneswar
ପୋଲାଣ୍ଡ ଗଣରାଜ୍ୟର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଡୋନାଲ୍ଡ ଟସ୍କଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ, ଭାରତୀୟ ଗଣରାଜ୍ୟର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୧ ରୁ ୨୨ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୋଲାଣ୍ଡର ଏକ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହି ଐତିହାସିକ ଗସ୍ତ ସେତେବେଳେ ହୋଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ସେମାନଙ୍କର କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ୭୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ନେତା ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଦୁଇ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତାର ଗଭୀର ମୂଳଦୁଆକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରି ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ହୋଇ, ଭାରତ-ପୋଲାଣ୍ଡ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ 'ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା' ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କ, ଗଣତନ୍ତ୍ର, ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଭାଗୀତାର ମୂଳରେ ରହିଛି। ଏକ ସ୍ଥିର, ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ରାଜନୈତିକ ଆଲୋଚନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଯୋଗାଯୋଗ ବଜାୟ ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଉଭୟ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସହଯୋଗର ନୂତନ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ କ୍ଷେତ୍ର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ମିଳିତ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ କମିଶନର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ପରିସରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, କୃଷି, ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଖଣି, ଶକ୍ତି ଏବଂ ପରିବେଶ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାରର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି।
ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିକାଶରେ ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ସମେତ ଡିଜିଟାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଦୁଇ ଦେଶ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ଆରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ନୂତନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କରିଡରର କ୍ଷମତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ଦୁଇଟି ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ, ଏକ ବହୁ-ଧ୍ରୁବୀୟ ବିଶ୍ୱରେ ସୁରକ୍ଷା, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ EU ଏବଂ ଭାରତ ସମାନ ସ୍ୱାର୍ଥ ରଖେ। ସେମାନେ ଭାରତ-EU ରଣନୈତିକ ଭାଗୀଦାରୀକୁ ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଥିଲେ, ଯାହା କେବଳ ଉଭୟ ପକ୍ଷକୁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ନାହିଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏକ ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ଅନୁଯାୟୀ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗମ୍ଭୀର ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ଉତ୍ତେଜନା ସମୟରେ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​ଏବଂ ଗଭୀର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ, ସେମାନେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ପାଇଁ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ସମେତ ବିଦ୍ୟମାନ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ୟୁକ୍ରେନରେ ଚାଲିଥିବା ଯୁଦ୍ଧ ଏବଂ ଏହାର ଭୟଙ୍କର ଏବଂ ଦୁଃଖଦ ମାନବିକ ପରିଣାମ ଉପରେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ବ୍ୟାପକ, ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ୟୁକ୍ରେନୀୟ ଯୁଦ୍ଧର ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ, ବିଶେଷକରି ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପରମାଣୁ ଅସ୍ତ୍ର ବ୍ୟବହାର କିମ୍ବା ବ୍ୟବହାରର ଧମକ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ। ସେମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନକୁ ବଜାୟ ରଖିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ଅନୁଯାୟୀ, ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଯେକୌଣସି ରାଜ୍ୟର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା, ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ କିମ୍ବା ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ବିରୁଦ୍ଧରେ ବଳ ବ୍ୟବହାର କିମ୍ବା ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଧମକ ଦେବାରୁ ବିରତ ରହିବା ଉଚିତ।
ଉଭୟ ନେତା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ଦେଶ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ଯୋଜନା, ସମର୍ଥନ କିମ୍ବା ଘଟାଇବାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ଯୋଗାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏହି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ଜାତିସଂଘର ବିଶ୍ୱ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ରଣନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆତଙ୍କବାଦ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ମିଳନୀ (CCIT) ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ UNCLOS ରେ ଉଲ୍ଲେଖିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା ଏବଂ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ସେମାନେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ସମୁଦ୍ରରେ ନୌଚାଳନା ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରତି ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ୱାରା ଉପୁଜିଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଦୁଇ ନେତା ଜଳବାୟୁ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ପୋଲାଣ୍ଡକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ (ISA) ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ (CDRI) ର ସଦସ୍ୟତା ବିଚାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ସଂସଦୀୟ ଯୋଗାଯୋଗର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି, ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ବିଧାନସଭା ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦ୍ଵାରା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣା ଯଥେଷ୍ଟ ଗଭୀର ହେବ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସମ୍ପର୍କକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ସଂସ୍କୃତି, ଶିକ୍ଷା, ବିଜ୍ଞାନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଭବିଷ୍ୟତ-ମୁଖୀ ସହଭାଗୀତା ଗଠନ ପାଇଁ ଆହୁରି ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ୨୦୨୪-୨୦୨୮ ପାଇଁ ଏକ ପାଞ୍ଚବର୍ଷୀୟ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟସ୍କ ଏବଂ ପୋଲାଣ୍ଡର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟସ୍କଙ୍କୁ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।
sws

Prime Minister's Office
India- Poland Joint Statement “Establishment of Strategic Partnership”
22 AUG 2024 8:21PM by PIB Delhi
At the invitation of H.E. Mr. Donald Tusk, Prime Minister of the Republic of Poland, Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India, paid an official visit to Poland from August 21-22, 2024. The historic visit, came as both nations celebrate the 70th anniversary of their diplomatic relations.
Recognizing their long-standing ties, reaffirming the deep-rooted bonds of friendship between their countries and peoples, and commitment to realizing the full potential of their ties, the two leaders decided to elevate India-Poland bilateral relations to the level of a "Strategic Partnership”.
Both the Prime Ministers emphasized that shared values of democracy, freedom, and a rules-based international order, along with historical ties, are at the center of the growing bilateral partnership. They reaffirmed their commitment to deepening bilateral, regional, and international cooperation for a more stable, prosperous, and sustainable world.
Both leaders stressed the need to maintain regular high-level contacts to strengthen bilateral political dialogue and develop mutually beneficial initiatives.
The leaders agreed to further intensify bilateral economic relations, stimulate trade and investment, and explore new mutually beneficial areas of cooperation. In this regard, they agreed to fully utilize the Joint Commission for Economic Cooperation. The leaders also agreed that efforts should be made to balance bilateral trade and expand the trade basket.
Both leaders acknowledged the growing importance of expanding economic cooperation in sectors such as technology, agriculture, connectivity, mining, energy, and environment.
Acknowledging the critical role of digitalization in economic and social development, both sides agreed to bolster bilateral cooperation in this field, including in cybersecurity, to enhance stability and trust between the two countries.
The Prime Ministers emphasized the importance of connectivity between two countries and respective regions. They welcomed the commencement of direct flight connections between the two countries and stress the need for a further increase of direct flights connections to new destinations in both countries. Both sides underlined the importance of strengthening maritime cooperation, and the patency of infrastructure corridors.
The two leaders underscored that as the world’s two largest democracies, the EU and India have a common interest in ensuring security, prosperity and sustainable development in a multi-polar World They reaffirmed their commitment to deepen India-EU Strategic Partnership, which would not only benefit both sides but also have a far-reaching positive impact globally.
The two Prime Ministers expressed their commitment to peace and rules-based international order with the UN Charter at its core and agreed that cooperation in the sphere of security in its multiple dimensions is vital during serious conflicts and tensions in various regions of the world. They decided to enhance collaboration at multilateral forums to promote respect for rules-based international order and maintain global peace, stability, and security.
Both sides recognized the need to strengthen and deepen cooperation in the defence sector. To this end, they agreed to fully utilize existing bilateral mechanisms, including the Joint Working Group for Defence Cooperation.
The two leaders expressed their deepest concern over the war raging in Ukraine including its terrible and tragic humanitarian consequences. They reiterated the need for a comprehensive, just, and lasting peace in line with international law, consistent with the purposes and principles of the UN Charter, including respect for sovereignty and territorial integrity. They also noted the negative impacts of the war in Ukraine with regard to global food and energy security, especially for the Global South. In the context of this war, they shared the view that the use, or threat of use, of nuclear weapons is unacceptable. They underscored the importance of upholding international law, and in line with the UN Charter, reiterated that all states must refrain from the threat of or use of force against the territorial integrity and sovereignty or political independence of any state.
The two leaders reiterated their unequivocal condemnation of terrorism in all its forms and manifestations and emphasised that no country should provide a safe haven to those who finance, plan, support or commit terrorist acts. Both sides stressed the need for firm implementation of relevant resolutions of the UN Security Council, the UN General Assembly, as well as the implementation of the UN Global Counter-Terrorism Strategy. They also reaffirmed on the early adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism (CCIT).
The two sides reinforced their commitment to a free, open and rules-based Indo-Pacific in accordance with the international law of the sea as reflected in UNCLOS and with full respect for the sovereignty, territorial integrity and freedom of navigation to the benefit of the maritime security and international peace and stability.
Recognizing the significant challenges posed by climate change, both leaders agreed on the importance of cooperation in climate action initiatives. Indian side encouraged Polish side to consider Poland’s memberships of the International Solar Alliance (ISA) and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI).
Appreciating the role of parliamentary contacts, the leaders agreed that expanding exchanges and cooperation between their legislatures would significantly deepen bilateral ties and mutual understanding.
The Prime Ministers noted the longstanding special people to people ties and agreed to strengthen these further. They also agreed to expand cooperation in the areas of culture, education, science, research, and health. They welcomed efforts to promote and encourage additional steps to establish future-oriented partnerships between academic institutions.
The leaders acknowledged the role of tourism in driving economic and business opportunities and enhancing understanding between the people of both countries.
To implement the Strategic Partnership, both sides agreed to a five-year Joint Action Plan for 2024-2028.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Tusk and the people of Poland for the hospitality extended to him and his delegation and he invited Prime Minister Tusk to visit India.