Prime Minister's Office
India- Poland Joint Statement “Establishment of Strategic Partnership”
22 AUG 2024 8:21PM by PIB Delhi
At the invitation of H.E. Mr. Donald Tusk, Prime Minister of the Republic of Poland, Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India, paid an official visit to Poland from August 21-22, 2024. The historic visit, came as both nations celebrate the 70th anniversary of their diplomatic relations.
Recognizing their long-standing ties, reaffirming the deep-rooted bonds of friendship between their countries and peoples, and commitment to realizing the full potential of their ties, the two leaders decided to elevate India-Poland bilateral relations to the level of a "Strategic Partnership”.
Both the Prime Ministers emphasized that shared values of democracy, freedom, and a rules-based international order, along with historical ties, are at the center of the growing bilateral partnership. They reaffirmed their commitment to deepening bilateral, regional, and international cooperation for a more stable, prosperous, and sustainable world.
Both leaders stressed the need to maintain regular high-level contacts to strengthen bilateral political dialogue and develop mutually beneficial initiatives.
The leaders agreed to further intensify bilateral economic relations, stimulate trade and investment, and explore new mutually beneficial areas of cooperation. In this regard, they agreed to fully utilize the Joint Commission for Economic Cooperation. The leaders also agreed that efforts should be made to balance bilateral trade and expand the trade basket.
Both leaders acknowledged the growing importance of expanding economic cooperation in sectors such as technology, agriculture, connectivity, mining, energy, and environment.
Acknowledging the critical role of digitalization in economic and social development, both sides agreed to bolster bilateral cooperation in this field, including in cybersecurity, to enhance stability and trust between the two countries.
The Prime Ministers emphasized the importance of connectivity between two countries and respective regions. They welcomed the commencement of direct flight connections between the two countries and stress the need for a further increase of direct flights connections to new destinations in both countries. Both sides underlined the importance of strengthening maritime cooperation, and the patency of infrastructure corridors.
The two leaders underscored that as the world’s two largest democracies, the EU and India have a common interest in ensuring security, prosperity and sustainable development in a multi-polar World They reaffirmed their commitment to deepen India-EU Strategic Partnership, which would not only benefit both sides but also have a far-reaching positive impact globally.
The two Prime Ministers expressed their commitment to peace and rules-based international order with the UN Charter at its core and agreed that cooperation in the sphere of security in its multiple dimensions is vital during serious conflicts and tensions in various regions of the world. They decided to enhance collaboration at multilateral forums to promote respect for rules-based international order and maintain global peace, stability, and security.
Both sides recognized the need to strengthen and deepen cooperation in the defence sector. To this end, they agreed to fully utilize existing bilateral mechanisms, including the Joint Working Group for Defence Cooperation.
The two leaders expressed their deepest concern over the war raging in Ukraine including its terrible and tragic humanitarian consequences. They reiterated the need for a comprehensive, just, and lasting peace in line with international law, consistent with the purposes and principles of the UN Charter, including respect for sovereignty and territorial integrity. They also noted the negative impacts of the war in Ukraine with regard to global food and energy security, especially for the Global South. In the context of this war, they shared the view that the use, or threat of use, of nuclear weapons is unacceptable. They underscored the importance of upholding international law, and in line with the UN Charter, reiterated that all states must refrain from the threat of or use of force against the territorial integrity and sovereignty or political independence of any state.
The two leaders reiterated their unequivocal condemnation of terrorism in all its forms and manifestations and emphasised that no country should provide a safe haven to those who finance, plan, support or commit terrorist acts. Both sides stressed the need for firm implementation of relevant resolutions of the UN Security Council, the UN General Assembly, as well as the implementation of the UN Global Counter-Terrorism Strategy. They also reaffirmed on the early adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism (CCIT).
The two sides reinforced their commitment to a free, open and rules-based Indo-Pacific in accordance with the international law of the sea as reflected in UNCLOS and with full respect for the sovereignty, territorial integrity and freedom of navigation to the benefit of the maritime security and international peace and stability.
Recognizing the significant challenges posed by climate change, both leaders agreed on the importance of cooperation in climate action initiatives. Indian side encouraged Polish side to consider Poland’s memberships of the International Solar Alliance (ISA) and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI).
Appreciating the role of parliamentary contacts, the leaders agreed that expanding exchanges and cooperation between their legislatures would significantly deepen bilateral ties and mutual understanding.
The Prime Ministers noted the longstanding special people to people ties and agreed to strengthen these further. They also agreed to expand cooperation in the areas of culture, education, science, research, and health. They welcomed efforts to promote and encourage additional steps to establish future-oriented partnerships between academic institutions.
The leaders acknowledged the role of tourism in driving economic and business opportunities and enhancing understanding between the people of both countries.
To implement the Strategic Partnership, both sides agreed to a five-year Joint Action Plan for 2024-2028.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Tusk and the people of Poland for the hospitality extended to him and his delegation and he invited Prime Minister Tusk to visit India.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-পোলেন্দগী অপুনবা ৱারোল “স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ শেমগৎপা”
22 AUG 2024 8:21PM by PIB Imphal
রিপব্লিক ওফ পোলেন্দগী প্রধান মন্ত্রী ঐচ.ই., শ্রী দোনাল্দ তুস্কনা বর্তন তৌরকপদগী রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওগস্ত 21-22, 2024দা পোলেন্দদা ওফিসিএল ওইবা খোঙচৎ অমা চৎখি। পুৱারী ওইরবা খোঙচৎ অসি লৈবাক অনিমক্না মখোয়গী দিপ্লোমেতিক্কী মরীশিং থমখিবগী চহি 70শুবা কুমওন পাংথোকপা তানফমদা ওইখি।
মখোয়গী মতম শাংনা লৈরক্লবা মরীশিং অদু শকখঙলদুনা, মখোয়গী লৈবাকশিং অমসুং মীয়ামগী মরক্তা মরুপ-মপাং ওইবগী অচেৎপা মরীশিং অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা অমসুং মখোয়গী মরীশিংগী মপুং ফানা মপাঙ্গল খঙদোক্নবা অচেৎপা ৱাফম থম্লদুনা লুচিংবা অনিমক্না ভারত-পোলেন্দগী নাকল অনিগী মরীশিং অসি "স্ত্রাতিজিক পার্তনরশিপ"কী থাক্তা পুখৎনবা ৱারেপ লৌখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না হায়খি মদুদি পুৱারীগী ওইবা মরীশিংগা লোয়ননা দেমোক্রেসী, নীংতম্বগী মান্নবা ভেল্যুশিং অমসুং কাংলোনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্দর অসি হেনগৎলক্লিবা নাকল অনিগী ওইবা পার্তনরশিপতা মরু ওইনা লৌরি। মখোয়না হেন্না তংদু লৈতবা, চাউখৎপা অমসুং তুং কোইনা চৎনগদবা মালেম অমগীদমক নাকল অনিগী ওইবা, রিজনেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন হেন্না চেৎশিলহন্নবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
লুচিংবা অনিমক্না লৈবাক অনিগী মরক্তা পোলিতিকেল দাইলোগ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং নাকল অনিমক্না কান্নগদবা ইনিসিএতিবশিং শেমগৎনবগীদমক অৱাংবা থাক্তা পাউ চাং নাইনা ফাওনবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি।
লুচিংবশিংনা নাকল অনিগী ওইবা শেন্মিৎলোনগী মরীশিং হেন্না চেৎশিলহন্নবা, ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তমেন্ত পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং তেংবাং পীননবা নাকল অনিমক্তা কান্নগদবা অনৌবা লমশিংদা খঙদোকপদা য়ানখি। হীরম অসিদা মখোয়না ইকনোমিক কোওপরেসনগীদমক জোইন্ত কম্মিসনবু মপুং ফানা শীজিন্ননবা য়ানখি। লুচিংবশিংনা বাইলেতরেল ত্রেদ বেলেন্স ওইনা লৈহন্নবা অমসুং ত্রেদ বাস্কেৎ হেনগৎহন্নবা হোৎনগদবনি হায়নসু য়ানখি।
তেক্নোলোজী, লৌউ-শিংউ, কন্নেক্তিবিতী, মাইনিং, ইনর্জী অমসুং এনভাইর্নমেন্তকুম্বা সেক্তরশিংদা ইকনোমিক কোওপরেসন পাকথোক চাউথোকহনবগী মরুওইবা হেনগৎলক্লিবা অদু লুচিংবা অনিনা খঙখি।
ইকনোমিক অমসুং সোসিএল দিবেলপমেন্তদা দিজিতেলাইজেসনগী মরুওইবা থৌদাং অদু শকখঙলদুনা, লৈবাক অনিগী মরক্তা স্তেবিলিতী অমসুং থাজবা হেনগৎহন্নবা সাইবর সেক্যুরিতী য়াওনা হীরম অসিদা নাকল অনিগী ওইবা মতেং পীনবা হেনগৎনবা নাকল অনিমক্না য়ানখি।
প্রধান মন্ত্রীশিংনা লৈবাক অনি অমসুং মখোয়গী লমদমশিংগী মরক্তা কন্নেক্তিবিতীগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। মখোয়না লৈবাক অনিগী মরক্তা দাইরেক্ত ফ্লাইৎ কন্নেক্তিবিতী হৌরকপবু তরাম্না ওকখি অমসুং লৈবাক অনিগী অনৌবা দিস্তিনেসনশিংদা দাইরেক্ত ফ্লাইৎ কন্নেক্তিবিতী মখা তানা হেনগৎহনবগী তঙাই ফদবা অদু ফোংদোকখি। নাকল অনিমক্না মেরিতাইম কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর কোরিদোরশিংগী অপাম্বদা পুক্নিং চিংশিনখি।
মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসী অনি ওইরিবা EU অমসুং ভারতনা মল্তি-পোলর ৱর্ল্দ অমদা ঙাকশেল, চাউখৎপা অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত ফংহন্নবা মান্নবা অপাম্বা লৈ হায়না লুচিংবা অনিমক্না ফোংদোকখি। মখোয়না ভারত-EU স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ হেন্না চেৎশিলহন্নবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মসিনা নাকল অনিমক্তা কান্নবা ফংহনবতা নত্তনা মালেমগী থাক্তা কান্নবা অমা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না UN চার্তরবু মপুং ওইনা লৌদুনা শান্তি অমসুং কাংলোনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্দরগীদমক মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু ফোংদোকখি অমসুং মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অচৌবা চয়েৎনবা অমসুং তেন্সন লৈরিঙৈ মতমদা সেক্যুরিতীগী লমদা দাইমেন্সন কয়াদা তেংবাং পীনবা য়াম্না মরু ওই হায়না য়ানখি। কাংলোনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্দরগী ইকাই খুম্নবা অমসুং মালেমগী শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং সেক্যুরিতী ঙাক্নবা মল্তিলেতরেল ফোরমশিংদা তেংবাং পীনবা হেনগৎনবা মখোয়না ৱারেপ লৌখি।
দিফেন্স সেক্তরদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহনবা অমসুং হেন্না চেৎশিলহন্নবগী তঙাইফদবা অদু নাকল অনিমক্না খঙমিন্নখি। মসিগীদমক, দিফেন্স কোওপরেসনগীদমক জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ য়াওনা হৌজিক লৈরিবা বাইলেতরেল মেকানিজমশিং মপুং ফানা শিজিন্ননবা মখোয়না য়ানখি।
. লুচিংবা অনিমক্না য়ুক্রেনদা লান চত্থরিবা অমসুং মসিগী শাথীবা অমসুং নুংঙাইতবা হ্যুমেনিতরী কন্সেক্সনশিং য়াওরিবা অসিদা মখোয়গী নুংনাংবা ফোঙদোক্নখি। মখোয়না UN চার্তরগী পান্দমশিং অমসুং কাংলোনশিংগা লোয়ননা, সোভরেন্তী অমসুং তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতীগী ইকাই খুম্নবা য়াওনা, ইন্তর্নেস্নেল লোগা চুনবা, অচুম্বা অমসুং মতম শাংনা চৎনবা য়াবা শান্তি অমগী তঙাই ফদবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না য়ুক্রেনগী লান অসিনা মালেমগী ওইনা, মরুওইনা মালেমগী গ্লোবেল সাউথকী শরুকশিংদা, মালেমগী ওইবা চিঞ্জাক অমসুং ইনর্জীগী সেক্যুরিতীদা শোকহল্লিবা নেগেতিব ইম্পেক্তশিং অদুসু পনখি। মসিগী লান অসিগী মতাংদা মখোয়না ন্যুক্লিয়র খুৎলাই শিজিন্নবা, নৎত্রগা শিজিন্নবগী থিংজিনবা অসি য়াবা ঙমলোই হায়বা অসিদা মান্নবা ৱাল্লোন থমখি। মখোয়না ইন্তর্নেস্নেল লো ঙাক্না চৎপগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি অমসুং UN চার্তরগা চুনবা মওংদা, স্তেত খুদিংমক্না লৈবাক অমহেক্তগী তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতী অমসুং লৈঙাক্লোন নত্ত্রগা রাজনিতীগী নীংতম্গী মায়োক্তা মপাঙ্গল শিজিন্নবা নত্ত্রগা খুদোংথীবা পীবদগী থিংগদবনি হায়না অমুক হন্না ফোংদোকখি।
লুচিংবা অনিনা তেরোরিজমগী মওং অমসুং মতৌ খুদিংমক্তা মখোয়গী অকনবা য়ানীংদবা ফোংদোকখি অমসুং তেরোরিস্তকী থবকশিংদা শেল থাদবা, থৌরাং তৌবা, শৌগৎপা নত্ত্রগা পাংথোকপা মীওইশিংদা লৈবাক অমত্তনা সেফ হেভন পীরোই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। নাকল অনিমক্না UN সেক্যুরিতী কাউন্সিল, UN জেনরেল এসেমব্লীগী মরী লৈনবা রিজোলুসনশিং অমসুং UN গী গ্লোবেল কাউন্তর তেরোরিজম স্ত্রাতেজি চৎনহনবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মখোয়না কমপ্রিহেন্সিব কন্বেন্সন ওন ইন্তর্নেস্নেল তেরোরিজম (CCIT) অথুবা মতমদা চৎনহন্নবা অমুক হন্না অচেৎপা ৱাফম থমখি।
UNCLOS দা য়াওরিবা সমুদ্রগী ইন্তরনেস্নেল লোগী মতুং ইন্না অমসুং মেরিতাইম সেক্যুরিতী অমসুং ইন্তরনেস্নেল শান্তি অমসুং স্তেবিলিতীগী কান্ননবগীদমক্তা, মেরিতাইম সেক্যুরিতী, তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতী অমসুং নেভিগেসনগী নীংতম্বা অদু মপুং ফানা ইকাই খুম্নদুনা, ইন্দো-পেসিফিক অসি ফ্রী, ওপন অমসুং কাংলোনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ওইনবগীদমক নাকল অনিমক্না মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
ক্লাইমেৎ চেঞ্জনা থোকহল্লিবা মরুওইবা শীংনবশিং খঙলদুনা লুচিংবা অনিমক্না ক্লাইমেৎ এক্সন ইনিসিএতিবশিংদা মতেং পীনবগী মরুওইবা অদুদা য়ানখি। ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স (ISA) অমসুং কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (CDRI) দা পোলেন্দগী মেম্বরসিপশিং খন্ননবা ভারতনা পোলিশকী মায়কৈবু পুক্নিং থৌগৎখি।
পার্লিয়ামেন্তরী কন্তেক্তশিংগী থৌদাংবু থাগৎলদুনা, লুচিংবশিংনা মখোয়গী লেজিস্লেচরশিংগী মরক্তা এক্সচেঞ্জ অমসুং কোওপরেসন হেনগৎহনবনা নাকল অনিগী মরী অমসুং অমনা অমবু খঙনবা হেনগৎহনগনি হায়না য়ানখি।
প্রধান মন্ত্রীশিংনা মতম শাংনা লৈরক্লবা মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা অখন্নবা মরী অদু পনখি অমসুং মসিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা য়ানখি। কলচর, এজুকেসন, সাইন্স, রিসর্চ অমসুং হেল্থকী লমশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎনবা মখোয়না য়ানখি। একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা তুংলমচৎকীদমক পান্দম থম্লিবা পার্তনরশিপশিং লিংখৎনবগীদমক অহেনবা খোঙথাংশিং পায়খৎনবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনবা হোৎনরিবশিংবু মখোয়না তরাম্না ওকখি।
লুচিংবা অনিনা তুরিজমনা শেন্মিৎলোন অমসুং ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবশিং শাহৌ পীবা অমসুং লৈবাক অনিগী মীয়ামগী মরক্তা অন্দরস্তেন্দিং হেনগৎহনবদা লৌরিবা থৌদাং অদু শকখঙখি।
স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক, নাকল অনিমক্না 2024-2028গী চহি মঙাগী ওইবা জোইন্ত এক্সন প্লান অমদা য়ানখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মহাক অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবুবু তরাম্না ওকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী তুস্ক অমসুং পোলেন্দগী মীয়ামদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী তুস্কপু ভারত্তা লাক্নবা বর্তন তৌখি।