প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লোক সভাদা পীখিবা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল থাগৎপগী মোসন্দা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা পাউখুম মনিপুরিদা হন্দোকপা
04 FEB 2025 8:57PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ঐহাক্না ইকাইখুম্নজরবা রাস্ত্রপতিনা পীবীখিবা ৱারোল অদুবু থাগৎপা ফোংদোকচনবগীদমক মফম অসিদা ঐহাক শরুক য়াজরি। ঙরাং অমসুং ঙসি অয়ুক অথেংবা ফাওবদা, ইকায় খুম্নরবা এম.পি. পুম্নমক্না মখোয়গী ৱাখল্লোনশিংগা লোয়ননা থাগৎপগী মোসন অসি মপুং ফাহনখি। ইকাইখুম্নজরবা অমসুং খঙ হৈরবা এম.পি. কয়ানা মখোয়গী ৱাখল্লোন ফোঙদোক্নখি, অমসুং তশেংনমক, গনতন্ত্রগী চৎনবীগুম্না, খুদোংচাদবা কয়া লৈখি, নেগেতিব ওইবা ৱাফম খরসু লৈখি, অদুবু মসি য়াম্না মহৌশানা চৎনরকপা অমনি! মিস্তর স্পিকর, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঐঙোন্দা ১৪শুবা ওইনা মফম অসিদা লৈদুনা রাস্ত্রপতিগী ৱারোলগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্নবা খুদোংচাবা পীবীবা অসি ঐহাক্কী ওইনদি য়াম্না লাইবক ফবা অমনি। মরম অসিনা ঙসি ঐহাক্না মীয়ামদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি অমসুং ঐহাক্না হাউসতা খন্ন-নৈনবদা শরুক য়াবীখিবা অমসুং খন্ন-নৈনবা অসিবু মপুং ফাহনবীখিবা পুম্নমক্কী মফমদা ইকাইখুম্নবা উৎচরি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ঐখোয়না ২০২৫ দা লৈরি, ২১শুবা চহি চাগী চাদা ২৫দি হৌজিনখ্রে। নীংতম্লবা মতুংদা ২০শুবা চহিচাদা অমসুং ২১শুবা চহিচাগী অহানবা চহি ২৫দা করি থোকখিবগে, অমসুং মসি করম্না থোকখিবগে হায়বদু মতম্না লেপকনি। অদুবু ঐখোয়না রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অসি কুপ্না নৈনরবদি, রাস্ত্রপতিনা লৈবাক অসিদা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক্তা অনৌবা ইনোৎ শেমগৎপগী ৱারোল অমা পীরকপা অদু ময়েক শেংনা উবা ফংই। মওং অমদা, ইকাইখুম্নজরবা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারেপ অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, অনৌবা থাজবা অমা শেম্লগনি অমসুং মীয়াম্বু পুক্নিং থৌগৎলগনি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
হৌখিবা চহী ১০ অসিদা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঐখোয়দা মখোয়বু সেবা তৌবা ফংজনবা খুদোংচাবা পীবীরি। লৈবাক অসিগী মীওই কোতি ২৫না লাইরবা হায়বদুবু মায়থিবা পীদুনা লাইরবগী পনখৈদগী লান্থোকখ্রে।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
চহী য়াংখৈরোম অসিদা নহাক্না লায়রবা মুত্থৎনবা খোলাওশিং তাদুনা লাক্লি অমসুং হৌজিক্তি লায়রবা মীওই কোতি ২৫না লায়রবা মুত্থৎতুনা থোক্লক্লে। অসিগুম্বা থৌওং অসি ইরাই লাইনা ওইরকপা নত্তে। মীওই অমনা মপুং ফাবা সেন্সিতিবিতী অমসুং কত্থোকপগা লোয়ননা থৌরাং তৌরবদি লাইরবশিংগীদমক মহাক্কী পুন্সি কাইথোকপা মতমদা মসি ওইথোকই।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
লম অসিগা মরী লৈনবা মীওইশিংনা লম অদুগী মরমদা অচুম্বা খঙনা মখোয়গী পুন্সি অদু লম অদুদা কায়থোকপা মতমদা, লম অদুদা অহোংবা লাকপা হায়বসি থাজবা য়াবা অমনি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ঐখোয়না লাইরবশিংদা অরানবা খোল্লাওশিং পীদে, ঐখোয়না মখোয়দা অশেংবা চাউখৎপা পীরি। লাইরবশিংগী অৱাবা, মীচম মীয়ামগী অৱা-অনা, মিদল ক্লাসকী মঙলানশিং অসি অসিগুম্না খঙবা ঙমদে। ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন, মসিগীদমক পুক্নিং চিংশিনবা মথৌ তাই অমসুং মীওই খরদি পুক্নিং চিংশিনবা লৈতে হায়বসি ঐহাক্না নুংঙাইতবা ফাওবগা লোইননা হায়জরি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
নোংজুথা মতমদা প্লাস্তিক শীৎশিংনা কুপ্পা য়ুমথক অমগী মখাদা হিংবা অসি কয়া য়াম্না অৱাবা মাইয়োক্নরমগদগে য়েংবীয়ু। মতম অমহেক্তদা মঙলানশিংবু থুগায়বীবা তাঙ্ককশিং লৈ। মীপুম খুদিংমক্না মসি খঙবা ঙমদে।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
হৌজিক ফাওবদা লায়রবশিংদা য়ুম কোতি ৪ ফংহনখ্রে। অসিগুম্বা পুন্সি মহিং অমা হিংলম্বা মীওইশিংনা কংক্রিৎকী য়ুম অমা ফংজবা হায়বসি করিনো হায়বদু খঙবা ঙমদে।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
নুপী অমনা অহাংবদা তঙাইফদনা খোঙ হাম্বা চৎকদবা লৈরবদি, মহাক্না নুমিৎ থোক্ত্রিঙৈ মমাংদা নৎত্রগা নোংমগী থবক লোইরবা মতুংদা নুমিৎ চঙখ্রবা মতুংদা থোকপা তাবনি, অসিগুম্বা মীওইশিংনা মহাক্না করি অৱাবা মায়োক্নরিবগে হায়বদু খঙবা ঙমদে, ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ঐখোয়না ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচে ইচলশিংগী সমস্যাশিং অসি লেত্রিন কোতি ১২ হেন্না শাদুনা কোকহন্নবা হোৎনরি। ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন, ঙসিদি মীদিয়াদা খন্ন-নৈনরি। মসি সোসিএল মীদিয়াদা হেন্না থোক্লক্লি। লুচিংবা খরনা য়ুমশিংদা জাকুজি অমসুং ফজরবা ঈরুজফম হাপ্নবা মীৎয়েং চংনরি, অদুবু ঐখোয়গী পান্দমদি অসি য়ুম খুদিংদা ঈশিং ফংহনবনি। নীংতম্বগী চহি ৭৫গী মতুংদা, লৈবাক অসিগী মীশিং ৭০-৭৫% হায়বদি য়ুমথোং কোতি ১৬ হেনবদা থক্নবা ঈশিংগী কনেক্সন লৈখিদে। ঐখোয়গী সরকারনা চহী ৫দা ইমুং করোর ১২দা থক্নবা ঈশিং ফংহনখ্রে অমসুং থবক অসি খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ঐখোয়না লায়রবশিংগীদমক থবক কয়া পায়খৎলি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, ইকাইখুম্নজরবা প্রসিদেন্তনা মহাক্কী ৱারোলদা শুগাইনা পনখ্রে। লাইরবশিংগী য়ুমদা ফোতো সেসন লৌদুনা মশানা মশাবু নুংঙাইহল্লিবশিংনা পার্লিয়ামেন্ততা লাইরবশিংগী মরমদা ৱা ঙাংবদা পুক্নিং চিংশিনবা ঙম্লোই।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ঐহাক্না মখোয়গী অৱাবা অদু খঙবা ঙম্মী। ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন, প্রোব্লেম অদু মশক খঙদোকপা হায়বসি মরুওই অদুবু প্রোব্লেম অদু মশক খঙদোক্লবা মতুংদা মদু থাদোক্তুনা চৎপা য়ারোই। হৌখিবা চহি ১০দা ঐখোয়না হোৎনখিবা কয়া অদোম্না উবা ফংলগনি অমসুং রাস্ত্রপতিগী ৱারোলদসু, ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অসি প্রোব্লেম অসি কোকহন্নবা হোৎনবনি অমসুং ঐখোয়না কন্না হোৎনরি হায়বসি উরম্লগনি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা প্রধান মন্ত্রী অমা লৈরম্মি, মহাকপু মিস্তর তরু তনানবা হায়না কৌবসি ফেশন অমা ওইরকখি। প্রধান মন্ত্রীবু মিস্তর ক্লিন হায়না কৌবদা ফেসন ওইখি। মহাক্না প্রোব্লেম অমা মশক খঙদোকখি অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা দিল্লীদগী লুপা ১ থাদোকপা মতমদা, খুঙ্গংদা লুপা ১৫ খক্তমক য়ৌই। হৌজিক মতম অদুদা, পঞ্চায়ততগী পার্লিয়ামেন্ত ফাওবদা, পার্তি অমখক্তগী লৈঙাক লৈরম্মি অমসুং মতম অদুদা মহাক্না লুপা ১ থাদোক্লগা পৈশা ১৫ য়ৌই হায়বসি মীয়ামগী মাংদা হায়খি। মসি য়াম্না হৈথোই-শিংথোইবা মখলগী মিত্রংনি। লৈবাক অসিগী মীচম প্রজা অমনা ফাওবা পৈশা ১৫ অসি কনাদা চৎলম্বগে হায়বদু শোয়দনা খঙবা ঙমগনি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
লৈবাক অসিনা ঐখোয়দা খুদোংচাবা অমা পীখি, ঐখোয়না সোলুসনশিং পুথোক্নবা হোৎনখি। ঐখোয়গী মোদেল অসি চাউখৎপা অমসুং শেন্থং থাদবনি, মসি মীয়ামগীনি মীয়ামগী শেলনি। ঐখোয়না জন ধন, আধার অমসুং মোবাইলগী জেম ত্রিনিতী শেমখি অমসুং দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা হকথেংননা কান্নবা, দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফর পীবা হৌখি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ঐখোয়গী মতমগী মনুংদা, ঐখোয়না লুপা করোর লাখ ৪০ হকথেংননা মীয়ামগী একাউন্তশিংদা থাখি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
লৈবাক অসিগী অৱাবশিং, লৈঙাকশিং অসিনা মতৌ করম্না চলাইরম্মি অমসুং মখোয় অসি কনাগীদমক্তা চলাইরম্মি হায়বদু য়েংসি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
হকচাং শাবগী চাং ৱাংখৎলকপা মতমদা, মীশিংনা করিগুম্বা অমত্তা হায়নদে, অদুবু মদুগা লোয়ননা হিংলকপা তারবদি, নুংঙাইতবা অমসুং অৱাবনা শন্দোরকপা মতমদা, মখোয়না মখোল থোক্লক্কনি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ভারতকী লমদম অসিদা পোক্ত্রিবা, থোরক্ত্রিবা অসিগুম্বা শাশিন্নবা মীওই কোতি ১০না সরকারগী ত্রিজরীদগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী কান্নবা ফংলি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
মতৌ অসুম্না অচুম্বা ৱায়েল-পথাপ্না অরানবা তৌরোই, রাজনিতীগী কান্নবা নৎত্রগা অশোয়বা লৈরোই, ঐখোয়না হায়রিবা শাশিন্নবা মমিং করোর ১০ অসি লৌথোকখি অমসুং অশেংবা কান্নবা ফংগদবশিং থিদোক্নবা অমসুং মখোয়দা মতেং পাংনবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
হায়রিবা ফেক মীওই করোর ১০ অসি লৌথোকপা অমসুং তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী একাউন্তশিং অসি মশিং থীবা মতমদা, লুপা করোর লাখ ৩গী শেনফম অসি অরানবা মীওইশিংগী খুৎতা চংহন্দনা কনবা ঙমখি। কনাগী খুৎ য়াওবগে হায়বা নত্তে, অদুবু মসি অরানবা খুৎশিংদগীনি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ঐখোয়না সরকারগী পোৎ-চৈ পুথোকপদসু তেক্নোলোজীবু মপুং ফানা শীজিন্নখি, মনুং মপান ফাওনা উখি অমসুং ঙসিদি রাজ্য সরকারশিংনসু জেম পোর্তেল শীজিন্নরি। জেম পোর্তেলগী খুত্থাংদা লৌশিনখিবা শেনফম অসি মহৌশানা লৌশিনবদগী হন্থখি অমসুং সরকারনা লুপা কোতি ১,১৫,০০০ কনবা ঙমখি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ঐখোয়গী স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান অসি ঐখোয়না অশোয়বা অমা নৎত্রগা পাপ অমা তৌবগুম্না য়াম্না নোক্নখি। পুম্নমক অসি করিনো হায়বদু ঐহাক্না খঙদে, অদুবু ঙসিদি ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওদুনা হায়জরি মদুদি মসিগী স্বচ্ছতা দ্রাইব অসিনা মরম ওইদুনা সরকারগী ওফিসশিংদগী য়োল্লকপা ফত্ত হাওথিশিংদগী হৌখিবা চহিশিংদা সরকারনা লুপা করোর ২৩০০ ফংলে। মহাত্মা গান্ধীনা ত্রস্তীশিপকী প্রিন্সিপলগী মরমদা ঙাঙবীরম্মি। মহাক্না হায়রম্মি মদুদি ঐখোয়না ত্রস্তীশিংনি, মসিগী প্রোপর্তী অসি মীয়ামগীনি অমসুং মরম অদুনা ত্রস্তীশিপকী ৱাখল্লোন অসিগী মখাদা ঐখোয়না পেনী অমমম তুংশিন্নবা হোৎনরি অমসুং মদু অচুম্বা মফমদা শিজিন্নরি। অদুগা মদুদগী রুপী করোর ২৩০০দি স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানগী ফত্তবশিং য়োনবদগী সরকারগী ত্রিজরিদা কারক্লি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ঐখোয়না ইথানোল মিক্স তৌনবগী মরুওইবা ৱারেপ অমা লৌখি। ঐখোয়না খঙই মদুদি ঐখোয়না ইনর্জীগী মতাংদা মনিংতম্বা লৈতে অমসুং ঐখোয়না মদু মপান্দগী পুশিল্লকপা তাই। ইথানোল য়ানশিল্লকপদা অমসুং পেট্রোল অমসুং দিজলদগী ঐখোয়গী চাগা হন্থরকপা মতমদা, হায়রিবা ৱারেপ অমখক্তনা লুপা করোর ১০০,০০০গী খেন্নবা অমা পুরকখি অমসুং লুপা করোর ১০০,০০০গী শেনফম অসি লৌমীশিংগী ফুরিৎখাওদা চংখি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ঐহাক্না শেল তুংশিনবগী মতাংদা হায়নীংই, অদুবু মমাংদদি পাউচেশিংগী হেদলাইনশিং অসি লাখ কয়ামরুমগী স্কামশিং ওইরম্মি। লাক্ষ কয়াগী স্কামশিং, হায়রিবা স্কামশিং অসি পাংথোক্লম্বদগী হৌজিক্তি চহি ১০ মপুং ফাখ্রে। স্কাম লৈতবনা লৈবাক অসিগী লুপা লাখ কয়া অমসুং করোর কয়া কনবা ঙম্লে, অমসুং মসি মীয়ামগী সেবাদা শিজিন্নরি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
ঐখোয়না লৌখৎলিবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিংনা লুপা করোর লাখ কয়া কনবা ঙম্লে, অদুবু ঐখোয়না শেল অদু মিংশেলনা শাবা কোনুং অমা শেমগৎনবা শীজিন্নবা নত্তে। ঐখোয়না মসি লৈবাক অসিবু শেমগৎপদা শীজিন্নখি। চহি ১০গী মমাংদা, ঐখোয়না লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা, ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক বজেৎ অসি লুপা করোর ১৮০,০০০ ওইরম্মি। ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন, ঙসি ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক বজেৎ অসি লুপা করোর লাখ ১১নি। মরম অসিনা ভারতকী য়ুম্ফম অসি মতৌ করম্না হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলক্লিবা হায়বদু রাস্ত্রপতিনা শন্দোক্না তাক্লি। লম্বী ওইরো, হাইৱে ওইরো, রেলৱে ওইরো, খুঙ্গংগী লম্বী ওইরো, থবকশিং অসিদা চাউখৎপগী য়ুম্ফম অমা শেম্লে।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
লৈঙাক্কী ত্রিজরিদা শেল কাহনবা হায়বসিনা অমনি অমসুং মসি ঐহাক্না ত্রস্তীশিপকী মতাংদা হায়খিবগুম্না তৌগদবনি, অদুবু ঐখোয়না মীচম প্রজাশিংনসু মসিগী শেন্থংশিং অসিগী কান্নবা ফংহনগদবনি হায়বা অসিসু খন্নখি। স্কিমশিং অসি মীয়াম্না সেব তৌগদবা মওংদা ওইগদবনি অমসুং আয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগী মখাদা লাইনা-লাইচৎনা মরম ওইদুনা মীচম প্রজাশিংনা শেল চাদিং তৌরিবা অসি অদোম্না উবা ফংলগনি। হৌজিক ফাওবদা কান্নবা ফংলবা মীওইশিংগী মতুং ইন্না ঐহাক্না হায়জনীংবদি, আয়ুশ্মান য়োজনাগী কান্নবা ফংলকপদগী, লৈবাক অসিগী মীওইশিংনা মশাগী ফুরিৎ খাউদগী শেল চৎলমগদবা লুপা করোর ১২০০০০ কনবা ঙম্লে। ঙসিদি জন ঔশধী কেন্দ্রগী তঙাইফদবা লাক্লে, মিদ্দল ক্লাস ফেমিলীদা, নুপাশিং অসি মশাগী চহি ৬০-৭০গী মনুংদা লৈ, মরম অদুনা লাইনা-লাইচৎ অমা নৎত্রগা অমা লাকপা হায়বসি মহৌশানা থোকই, হিদাক-লাংথকসু চংই, হিদাক-লাংথকসু মমল য়াম্মী, ঐখোয়না জন ঔশধী কেন্দ্র হাংদোকখিবদগী ৮০% দিসকাউন্ত ফংলি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, হায়রিবা জন ঔশধী কেন্দ্রশিং অসিদগী হিদাক-লাংথকশিং লৌখিবা ইমুংশিংনা হিদাক-লাংথকশিংগী মমলদা চাউরাক্না লুপা করোর ৩০,০০০ কনবা ঙমখ্রে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
য়ুনিসেফনা মসিসু খন্নখি মদুদি মখোয়না য়ুমদা সেনিতেসন অমসুং তোইলেৎ লৈবা ইমুংশিংগী অচৌবা সর্ভে অমা পাংথোকখ্রে। ইমুং অদুনা চহি অমদা চাউরাক্না লুপা ৭০,০০০ কনবা ঙম্লে। স্বচ্ছতা অভিয়ান ওইগেরা, তোইলেত শাবগী থবক ওইগেরা, অশেংবা ঈশিং ফংহন্নবা থবক ওইগেরা, ঐখোয়গী মীচম প্রজাগী ইমুংশিংনা চাউনা কান্নবা ফংলি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঐহাক্না হৌরকপদা য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং ফংহন্নবগী মতাংদা পনখি। দবল্যু.ঐচ.ও.গী রিপোর্ত অমা লৈ, দবল্যু.ঐচ.ও.না হায়রি মদুদি অশেংবা থক্নবা ঈশিং ফংবনা মরম ওইদুনা, চাংচত্তা লৈবা ইমুং অমনা অতোপ্পা অনাবশিংদা শেল চাদিং তৌবদা লুপা ৪০,০০০ কনবা ঙম্লে। ঐহাক্না মশীং কয়ানো হায়বদুদি পঞ্জররোই, অদুবু অসিগুম্বা থৌরাং কয়ানা মীচম প্রজাগী শেল থাদবা কনবা ঙমহল্লি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়াদা লেম্না চিঞ্জাক পীরি, অমসুং ইমুং অমনা লুপা লিশিং কয়া কনবা ঙম্লি। পি.এম. সুর্য় ঘর ফ্রী ইলেক্ত্রিসিতী স্কিম: হায়রিবা স্কিম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরকপা মফম খুদিংদা, ইমুংশিং অসিনা চহি খুদিংগী চাংচত্তা লুপা লিশিং ২৫ দগী লিশিং ৩০ ফাওবগী চাংদা ইলেক্ত্রিসিতী কনবা ঙম্লি। হায়বদি, মীচম প্রজাগীদমক্তসু সেবিং লৈ হায়বনি। ঐখোয়না এল.ই.দি. বল্বশিংগীদমক কেম্পেন অমা পাঙথোকখি। ঐখোয়না লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা এল.ই.দি. বল্ব অমমমদা লুপা ৪০০দা য়োল্লি হায়বসি অদোম্না খঙই। ঐখোয়না অসিগুম্বা কেম্পেন অমা চত্থখি মদুদি মসিগী মমল অসি লুপা ৪০দা হন্থহনখি অমসুং এল.ই.দি. বল্ব শিং অসিনা মরম ওইদুনা মৈ কনবা ঙমখি অমসুং লৈবাক মীয়ামদগী লুপা করোর ২০,০০০ কনবা ঙমখি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা সোইল হেল্থ কার্দশিং শীজিন্নখিবা লৌমীশিংনা চাউনা কান্নবা ফংখি অমসুং অসিগুম্বা লৌমীশিংনা একর অমদা লুপা ৩০,০০০ কনবা ঙমখি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ইনকম তেক্স হন্থহন্দুনা, ঐখোয়না মিদল ক্লাসকী সেভিং হেনগৎহন্নবা থবকসু পায়খৎলে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
২০১৪গী মমাংদা, অসিগুম্বা বোমশিং অসি থাদখি, অসিগুম্বা বুলেৎশিং অসি কাপখি মসিনা লৈবাক অসিগী মীওইশিংগী পুন্সিবু মচেৎ তানা থুগাইবীরম্মি। ঐখোয়না তপ্না-তপ্না হায়রিবা অশোক-অপনশিং অদু কোকহনখি। ২০১৩-১৪দা লুপা ২০০০০০ খক্তদা ইনকম তেক্সতগী কোকপীখি অমসুং ঙসিদি লুপা লাখ ১২দি ইনকম তেক্সতগী মপুং ফানা কোকখ্রে। মসিগী মরক্তা ২০১৪দা, ২০১৭দা, ২০১৯দা, ২০২৩দসু ঐখোয়না মসি মখা চত্থরি, অশোক-অপনশিং অদু ফজিনখ্রে অমসুং ঙসিদি মদুগী বেন্দেজ অদুসু লৌথোক্লে। ঐখোয়না মসিদা স্তেন্দর্দ দিদক্সন ৭৫,০০০ হাপচিল্লবদি, এপ্রিল ১গী মতুংদা, লৈবাক অসিগী শেল থাদবা কাংলুপ্না লুপা লাখ ১২.৭৫ ফাওবগী ইনকম তেক্স অমত্তা পীবা মথৌ তাদ্রে।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
নহাক্না য়ুব মোর্চাদা থবক তৌরিঙৈদা, প্রধান মন্ত্রী অমনা নুমিৎ খুদিংগী ২১শুবা চহিচা, ২১শুবা চহিচা হায়রম্বা অদু নহাক্না উবা অমসুং পাবা ফংই। মওং অমদা হায়রবদা, ২১শুবা চহিচা, ২১শুবা চহিচা হায়না তোইনা হায়রম্বা প্রধান মন্ত্রী অমগী মতাংদা তারম্লগনি, অমসুং মসি কাচিন-কোইয়া য়ৌরবা ৱাহৈ পরেং অমা ওইরকখি। মসি তোয়না হায়মন্দনা চিনফা পুরবা ৱাহৈ অমা ওইরক্তুনা আর.কে. লক্ষ্মননা তাইমস ওফ ইন্দিয়াদা অচৌবা কার্টুন অমা শেমখি। হায়রিবা কার্টুন অসি য়াম্না নোক্নিংবা ফাওখি। কার্টুন অদুদা প্লেন অমা অমসুং পাইলোৎ অমা য়াওই। মহাক্না পাইলোৎ অসি করিগীদমক পাম্লিবনো হায়বা ঐহাক খঙদে। পেসেঞ্জর খরা ফম্লম্মি অমসুং এয়রপ্লান অদু কার্ত অমদা থম্লম্মি অদুগা ৱর্করশিংনা কার্ত অদু ইল্লম্মি অমসুং মসিদা ২১শুবা চহিচাগী হায়না ইরম্মি। মতম অদুদা হায়রিবা কার্টুন অসি ফাগি অমা ওইনা উরম্মি, অদুবু তুংদা মসি অচুম্বা ওইরকখি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
মদু নোক্নবা ওইনা শেমখিবনি; মতমদুগী প্রধান মন্ত্রীনা তশেং-তশেংনা করি তৌরিবগে হায়বদগী লাপথোক্তুনা মহাক্না য়ুম্ফম লৈতবা ৱারী শানবগী থৌওং অসি করম্না তৌরিবগে হায়বদু উৎলিবা কার্টুন অমনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
21শুবা চহি চাগী মতাংদা ঙাংখিবা মীওইশিং অদুনা 20শুবা চহি চাগী মথৌ তাবশিং অদু মপুং ফাহনবসু ঙমখিদে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঙসি ঐহাক্না হৌখিবা চহি ১০দা থোকখিবা থৌদোকশিং অদু কুপ্না য়েংশিনবগী খুদোংচাবা ফংলে। ঐখোয়না চহি ৪০-৫০গী মমাংদা পাংথোক্কদৌরিবা থবক অসি চহি ৪০-৫০গী মতুংদা পাংথোক্লে। মরম অসিনা চহি অসিগী ওইনা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঐখোয়দা ২০১৪দগী থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীবদগী ঐখোয়না নহাশিংদা হেন্না হেন্না মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না নহারোলশিংগী আশা-আকাংবশিংদা মরুওইবা পীখি। নহারোলশিংগীদমক ঐখোয়না খুদোংচাবা কয়া অমা শেমখি। ঐখোয়না সেক্তর কয়া অমা হাংদোকখি। মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী মঙলান অদু ফোংলি। ঐখোয়না লৈবাক অসিদা স্পেস সেক্তর হাংদোকখি, দিফেন্স সেক্তর হাংদোকখি, সেমিকন্দক্তর মিসন পুরকখি, ইন্নোবেসন প্রমোৎ তৌনবা ঐখোয়না অনৌবা স্কিম কয়া অমা পুথোকখি, স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া ইকোসিস্তেম মপুং ফানা শেমগৎখি অমসুং হায়রিবা বজেৎ অসিদা, ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন জী, য়াম্না মরু ওইবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে। লুপা লাখ ১২গী ইনকমদা ইনকম তেক্সতগী লৌথোকপা, হায়রিবা পাউ অসি য়াম্না চাউনা শন্দোরকখি মদুদি মরুওইবা ৱাফম কয়া মীওই খরনা হৌজিক ফাওবা খঙদ্রি। মরুওইবা ৱারেপ অদু লৌখ্রে; ঐখোয়না ন্যুক্লিয়র ইনর্জী সেক্তর হাংদোক্লে অমসুং লৈবাক অসিনা মসিগী শাথীবা পোজিতিব ইম্পেক্ত অমসুং মহৈশিং অদু উবা ফংলগনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঐখোয়না এ.আই., থ্রি.দি. প্রিন্তিং, রোবোতিক্স, ভর্চুএল রিয়েলিতী অমসুং গেমিংগী মরুওইবা অদু খন্ননবা হোৎনরিবশিংগী মরক্তা অমা ওইরি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী নহাশিংদা হায়খি মদুদি ভারত অসি মালেমগী গেমিং কেপিতেল অমসুং মালেমগী ক্রিএতিভিতি কেপিতেল ওইরকপা ঙম্লোইদৌরিবসি করিগীনো অমসুং ঐহাক্না ঐখোয়গী মীওইশিংনা য়াম্না থুনা থবক তৌরি হায়বসি উবা ফংলি। মীওই খরনা মসিগী ৱাহৈ অসি ফেশন্দা শিজিন্নৈ, অদুবু ঐহাক্কী ওইনদি সিঙ্গল এ.আই. লৈতে, দবল এ.আই. লৈ, ভারতকী মপাঙ্গল অনি লৈ, এ.আই. অমনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সনি অমসুং অতোপ্পা অমনা এ.আই. এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়া। ঐখোয়না স্কুলশিংদা তিঙ্করিং লেব ১০,০০০ হৌদোক্লে অমসুং ঙসিদি হায়রিবা তিঙ্করিং লেবশিং অসিদগী থোক্লকপা অঙাংশিংনা রোবোতিক্স শেমদুনা মীওই কয়ানা খোইদাজরি। মসিগী বজেৎ অসিদা অনৌবা তিঙ্করিং লেব ৫০,০০০গী প্রোভিজন শেম্লে। ভারত অসি মালেম পুম্বনা ভারতকী এ.আই. মিসনগীদমক য়াম্না থাজবা থম্লিবা লৈবাক অমনি অমসুং মালেমগী এ.আই. প্লেৎফোর্মদা ভারতনা মরুওইবা মফম অমা ফংলে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
চহি অসিগী বজেৎ অসিদা ঐখোয়না দিপ তেককী লমদা ইনবেস্তমেন্ত তৌবগী মতাংদা ৱা ঙাংখ্রে। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি দিপ তেককী লমদা খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিন্নবা অমসুং ২১শুবা চহিচা অসি মপুং ফানা তেক্নোলোজী দাইরেক্ত ওইবা চহিচা অমা ওইনবা, ঐখোয়না ভারতপু দিপ তেককী লমদা য়াম্না থুনা মাংলোমদা চংশিনবা মথৌ তাই।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
নহারোলশিংগী তুংলমচৎকীদমক ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি, অদুবু নহারোলশিংবু লেপ্পা লৈতনা লান্না শীজিন্নরিবা পার্তি খরদি লৈরি। হায়রিবা পার্তিশিং অসিনা মীখলগী মতমদা খুদোংচাবা অদু পীগনি অদা পীগনি হায়না লাউগনি অদুবু মখোয়না ঙাকপদি ঙমদে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
অসিগুম্বা পার্তিশিং অসি নহাশিংগী তুংলমচৎকীদমক খুদোংথীনিঙাই অমা ওইরক্লি।
ইকায়খুম্নজরিবা চীয়রমেন,
লৈবাক অসিনা হরিয়ানাদা ঐখোয়না করম্না থবক তৌবগে হায়বদু উখ্রে। ঐখোয়না শেল অমত্তা চংদনা থবক পীগনি অমসুং চেনিং অমত্তা পীদনা থবক ফংহনগনি হায়না ৱাশকখি। লৈঙাক অসিনা শেমখিবগা লোয়ননা নহারোলশিংনা থবক ফংখি। মসি ঐখোয়না হায়খিবশিং অদুগী মহৈনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
হরিয়ানাদা অহুমলকশুবা ওইনা অমসুং হরিয়ানাগী পুৱারীদা অহুমশুবা ওইনা অচৌবা মাইপাকপা অসি পুরকখি, মসিমক পুৱারীদা লৈহৌরগদবা থৌদোক অমনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
মহারাস্ত্রাদসু পুৱারী ওইরবা ফল অমা ওইনা, মীয়ামগী থৌজালদগী, মহারাস্ত্রাগী পুৱারীদা অহানবা ওইনা লৈঙাক্লোনগী পার্তীনা সিৎ কয়া ফংখি, মীয়ামগী থৌজালদগী মসি ঐখোয়না ফংখিবনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
মহাক্কী ৱারোলদা, ইকাইখুম্নজরবা রাস্ত্রপতিনা ঐখোয়গী সংবিধানগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপগী মতাংদসু কুপ্না নৈনখি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
সংবিধানগী ক্লোজশিংগী মথক্তা, সংবিধানগী স্পিরিৎ অমসু লৈরি অমসুং সংবিধানবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক, সংবিধানগী স্পিরিৎ অসি হিংগদবনি অমসুং ঙসি ঐহাক্না মসি খুদমশিংগা লোয়ননা শন্দোক্না তাকপীবা পাম্মি। ঐখোয়না সংবিধানগী মখাদা হিংলিবা মীওইশিংনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, রাস্ত্রপতিনা হাউস অসিদা ৱা ঙাংবদা, মহাক্না চহি অদুগী সরকারগী অকুপ্পা মরোলশিং পীখি। অসিগুম্না রাজ্য অমদা, গবর্নরনা হাউসতা ৱা ঙাংবদা, মহাক্না রাজ্য অদুগী থবক থৌরমশিংগী অকুপ্পা মরোল পী। সংবিধান অমসুং গনতন্ত্রগী ইনোৎ হায়বসি করিনো? গুজরাতনা চহি ৫০ মপুং ফারকপা মতমদা, ঐখোয়না মসিগী গোল্দন জুবিলী চহি অসিদা পাংথোক্লি অমসুং লাইবক ফবদি ঐহাক মতম অদুদা মুখ্য মন্ত্রী ওইনা থবক তৌরি। ঐখোয়না মরুওইবা ৱারেপ অমা লৌখি মদুদি গোল্দন জুবিলীগী চহি অসিদা, হৌখিবা চহি ৫০দা গবর্নরশিংনা হাউস অসিদা ঙাংখিবা ৱারোল পুম্নমক্তা মতম অদুগী সরকারশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্কনি। ঐখোয়না হায়খি মদুদি চহী ৫০ অসিদা রাজ্যপালশিংনা ঙাংখিবা ৱারোল খুদিংমক লাইরিক মখল অমদা শেমগদবনি, থিওরি অমা শেমগদবনি অমসুং ঙসিদি থিওরি অদু লাইব্রেরী খুদিংমক্তা ফংলে। ঐহাক বিজেপিদগী লাকপা ওইজরবসু, গুজরাত্তা কংগ্রেস সরকারশিং লৈখি। লৈঙাকশিং অদুগী রাজ্যপালশিংনা ৱা ঙাংখি, অদুবু মখোয়বু মমিং চৎহন্নবা থবক্তি বিজেপিনা পাংথোকপীখি, বিজেপিগী মুখ্য মন্ত্রী অসিনা, করিগীনো? ঐখোয়না সংবিধানগী মতুং ইন্না করম্না হিংগদগে হায়বদু খঙই। ঐখোয়না সংবিধানদা থাজবা থম্লি। ঐখোয়না সংবিধানগী ৱাখল্লোন খঙই।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঐখোয়না ২০১৪দা লাকপা মতমদা ইকাইখুম্নবা য়াবা ওপোজিসন অমত্তা লৈখিদে হায়বসি অদোম্না খঙই। রিকগনাইজ তৌরবা ওপোজিসন পার্তি অমত্তা লৈরমদে। ভারত্তা আইন কয়া লৈরম্মি মদুগী মতুং ইন্না থবক তৌবদা মপুং ফানা নীংতম্বা লৈরম্মি, মদুগী মতুং ইন্না কম্মিতী কয়া লৈরম্মি মদুদা ওপোজিসনগী লুচিংবা য়াওগনি হায়না ইরম্মি। অদুবু ওপোজিসন অমত্তা লৈখিদে, অচেৎপা ওপোজিসন অমত্তা লৈখিদে। মসি ঐখোয়গী সংবিধানগী চৎনবীনি, মসি ঐখোয়গী সংবিধানগী ৱাখল্লোননি, মসি ঐখোয়গী গনতন্ত্রগীগী ঙমখৈ ঙাক্না চৎনবগী পান্দমনি, ঐখোয়না ৱারেপ লৌখি মদুদি ইকাইখুম্নজরবা ওপোজিসন অমা লৈরবসু, রিকোগনাইজ তৌরবা ওপোজিসন অমা লৈরবসু, মীফমশিংদা খ্বাইদগী চাউবা পার্তীগী লুচিংববু কৌগনি। মসিদি গনতন্ত্রগী ৱাখল্লোননি, মসি মতম অদুদা থোকই। ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন, ইলেক্সন কম্মিসনগী কম্মিতীশিং, মমাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মসি ফাইল তৌরম্মি অমসুং মসি পীথোক্লম্মি, মসিদা ওপোজিসনগী লুচিংববু য়াওহনখিবা ঐখোয়নি অমসুং মসিগীদমক ঐখোয়না আইনসু শেমখ্রে অমসুং ঙসিদি ইলেক্সন কম্মিসন অসি ফোর্মেল ওইনা শেম্লগনি, ওপোজিসনগী লুচিংবসু মসিগী ৱারেপ লৌবগী থৌওং অসিগী শরুক অমা ওইরগনি, ঐখোয়না থবক অসি পাংথোক্লি। অমসুং ঐহাক্না মসি হান্ননা তৌখ্রে, ঐখোয়না মসি তৌরি মরমদি ঐখোয়না সংবিধানগী মতুং ইন্না হিংলি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
দিল্লীদা ইমুং খরনা মখোয় মশাগী ম্যুজিয়ম শাখিবা মফম কয়া অদোম্না থেংনগনি। থবক অসি মীয়ামগী শেলনা পাংথোক্লি, গনতন্ত্রগী স্পিরিত অসি করিনো, কনস্তিত্যুসন হিংবা হায়বসি করিনো, ঐখোয়না পি.এম. ম্যুজিয়ম শঙ্গাখি অমসুং লৈবাক অসিগী অহানবদগী হৌরগা ঐহাক্কী মমাংদা লৈরম্বা প্রধান মন্ত্রী পুম্নমক্কী পুন্সি অমসুং থবকশিং অদু পি.এম. ম্যুজিয়ম অদুদা শেমখ্রে। অমসুং ঐহাক্না পামজৈ মদুদি পি.এম. ম্যুজিয়ম অসিদা লৈরিবা শক্নাইরবা মীওইশিংগী ইমুং মনুংনা ম্যুজিয়ম অদু য়েংনবা মতম লৌগদবনি অমসুং করিগুম্বা মখোয়না মসিদা করিগুম্বা খরা হাপচিনবা পাম্লবদি, ম্যুজিয়ম অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী অনৌবা অঙাংশিংবু ইথিল পীনবা মখোয়না সরকারগী পুক্নিং চিংশিনগদবনি। মী খুদিংমক্না মশাগীদমক্তা পুম্নমক তৌই, মশাগীদমক্তা হিংলিবা মীওইশিংগী কাংলুপ অসি য়াম্না পীকপা নত্তে, সংবিধানগীদমক্তা হিংলিবা মীওইশিং মফম অসিদা লৈরি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
পাৱরনা সর্ভিস ওইরকপা মতমদা, লৈবাক শেমগৎলি। করিগুম্বা পাৱর অসি লেগেসী ওইরক্লবদি, দেমোক্রেসী লোইশিল্লগনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঐখোয়না সংবিধানগী ৱাখল্লোন ঙাক্না চৎলি। ঐখোয়না পোলিটিক্সকী পোলিটিক্স তৌদে। লৈবাক অসিগী অপুনবগীদমক ঐখোয়না অহেনবা মরুওইবা পীরি। মরম অসিনা ঐখোয়না সর্দার বল্লভভাই পতেলগী মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম অসি শাগৎলি। স্তেচু ওফ য়ুনিতী অসিগা লোইননা লৈবাক অসিবু অমত্তা ওইহন্নবা হোৎনখিবা অচৌবা মীওই অদু ঐখোয়না নিংশিংলি। ঐখোয়না সংবিধানগী মতুং ইন্না হিংই, মরম অদুনা ঐখোয়না ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
লৈবাক অসিগী নুংঙাইতবা অমদি ঙসিদি মীওই খরনা শহরগী নক্সালশিংগী লোলদা ময়েক শেংনা ৱা ঙাংলি অমসুং শহরগী নক্সালশিংনা হায়রিবশিং অসি, ভারতকী স্তেৎকী মায়োক্তা লান্থেংনবগুম্না, শহরগী নক্সালশিংগী লোলদা ৱা ঙাংলিবা অমসুং ভারতকী রাজ্যগী মায়োক্তা লান হৌরিবা মীওইশিং অসিনা সংবিধান অমসুং লৈবাক অসিগী অপুনবগী মরম খঙবা ঙমদে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী জম্মু অমসুং কাশ্মীর অমসুং লদাখ অসি সংবিধানগী হকশিংদগী ককথৎখি। মসি সংবিধানগী মায়োক্তা অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীর অমসুং লদাখকী মীয়ামগী মায়োক্তা অরানবা থবক অমনি। ঐখোয়না আর্তিকল ৩৭০গী ফক্লাং অদু থুগাইখি, হৌজিক্তি জম্মু অমসুং কাশ্মীর অমসুং লদাখকী প্রজাশিংনা লৈবাক মীয়ামগী হকশিং ফংলি। ঐখোয়না সংবিধানগী মরুওইবা খঙই। ঐখোয়না সংবিধানগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না হিংলি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঐখোয়গী সংবিধান অসিনা ঐখোয়দা খেন্নবগী হক পীদে। সংবিধান অসি মখোয়গী ফুরিৎখাউতা পুদুনা হিংলিবা মীওইশিংনা মুস্লিম নুপীশিংদা অদোম্না করম্বা মখলগী প্রোব্লেমদা হিংহনবগে হায়বদু খঙদে। ঐখোয়না ত্রিপল তলাক মুত্থৎতুনা সংবিধানগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না মুস্লিম নুপীমচাশিংদা হকশিং ফংহন্নবা হোৎনখি অমসুং মখোয়বু চপ মান্নবা হক পীখি। লৈবাক অসিদা এন.দি.এ. সরকার লৈরকপা মতম খুদিংদা ঐখোয়না অশাংবা মিৎয়েং অমগা লোয়ননা থবক তৌরি। লৈবাক অসি খায়দোক্নবগীদমক করম্বা লোল শীজিন্নবগে হায়বদু ঐহাক্না খঙদে। মখোয়বু কদায় ফাওবা নুংঙাইতবা অমসুং নুংঙাইতবা পোক্কনি হায়বদু ঐহাক্না খঙদে। অদুবু ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসি করিনো, এন.দি.এ.গী পার্তনরশিংনা করম্বা মাইকৈদা খল্লি? ঐখোয়না লৈবাক অসিদা চহী কয়া লৈরি, অতলজী লাকপা ফাওবদা, কনা অমত্তনা খঙদে, মহাক্না ৱা ঙাংখি, এন.দি.এ.না ত্রাইবেলশিংগীদমক তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা শেমখি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঐখোয়গী খা থংবা রাজ্যশিং অসি সমুদ্রগী খোঙবালগা শম্নৈ। ঐখোয়গী নোংপোক থংবা শরুক্কী রাজ্য কয়া অমা সমুদ্রগী খোঙবালগা শম্নরি। ঙা ফাবগী থবক অমসুং ঙা ফাবশিংনা মফম অদুগী খুন্নাইগী য়াম্না চাউবা শরুক অমা ওইরি। মখোয়শিং অসিসু য়েংশিনবা তাই অমসুং কংফালগী মনুংদা ঈশিং মরাং কায়না লৈবা মফমশিংদা, খুন্নাইগী অরোইবা কাংলুপকী ঙামীশিংসু লৈ। ঙা য়োকপগী লমদা তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা শেমখিবা অসি ঐখোয়গী সরকারনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
খুন্নাইগী শোত্থরবা কাংবু অমসুং শোত্থরবা মীওইশিংদা মখোয়গী মনুংদা পোতেন্সিএল অমা লৈরি। করিগুম্বা স্কিল দিবেলপমেন্তদা মিৎয়েং থম্লবদি, মখোয়গীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপা ঙমগনি। মখোয়গী আশা অমসুং এস্পিরেসনশিংনা অনৌবা পুন্সি অমা শেম্বা ঙম্মি অমসুং মরম অসিনা ঐখোয়না তোঙানবা স্কিল মন্ত্রালয় অমা শেম্লে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
লৈবাক অসিদা গনতন্ত্রগী অহানবা মথৌদি ঐখোয়না মীচম প্রজাদা শক্তি পীনবা অদুনি অমসুং মসি ৱাখলদা থমদুনা, ভারতকী কোওপরেতিব সেক্তরবু হেন্না চাউখৎপা অমসুং হকচাং ফনা লৈহন্নবা লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়াবু শম্নহন্নবা খুদোংচাবা অমা লৈরি। কোওপরেতিব মুভমেন্ত অসি হিরম কয়াদা হেনগৎহনবা য়াই অমসুং মসি ৱাখলদা থমদুনা ঐখোয়না তোঙানবা কোওপরেতিব মন্ত্রালয় অমা শেম্লে। মীৎয়েং অসি করিনো হায়বদু মফমসিদা খঙলে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
কাস্তকী মরমদা ৱা ঙাংবা অসি মীওই খরগী ওইনা ফেশন অমা ওইরক্লি। হৌখিবা চহি ৩০দগী হৌনা হাউস অসিদা লাক্লিবা ও.বি.সি. কম্ম্যুনিতীগী এম.পি.শিংনা হৌখিবা চহি ৩০-৩৫দগী হৌনা ও.বি.সি. কম্মিসনবু পার্তিগী খেন্নবা লৈতনা সংবিধানগী ওইবা মকোক অমা পীনবা দিমান্দ তৌদুনা লাক্লি। ঙসি কাস্তীজমদা কান্নবা উরিবা মীওইশিং অদুনা মতম অদুদা ও.বি.সি. কম্ম্যুনিতীবু নীংশিংখিদে, মসি ঐখোয়না ও.বি.সি. কম্ম্যুনিতীদা কন্সতিত্যুস্নল স্তেতস পীখি। ঙসিদি বেকৱার্দ ক্লাস কম্মিসন অসি সংবিধানগী কাংলোনদা য়াওরে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
সেক্তর খুদিংদা এস.সি., এস.তি. অমসুং ও.বি.সি.দা খ্বাইদগী হেন্না খুদোংচাবা পীনবগী মায়কৈদা ঐখোয়না য়াম্না কন্না হোৎনরি। ঙসি, হাউস অসিগী খুত্থাংদা, ঐহাক্না মরুওইবা ৱাহং অমা লৈবাক মীয়াম অমসুং মিস্তর স্পীকরগী মমাংদা থাংগৎচরি। স্পিকর, ঐহাক্কী ৱাহং অসিদা লৈবাক মীয়াম্নসু খন্ন-নৈনগনি অমসুং মসিদা খন্ন-নৈনগনু। ঐঙোন্দা অমুক্তং হায়বীয়ু, করিগুম্বা মতমদা ইমুং অমত্তদগী এস.সি.গী এম.পি. অহুম নপার্লিয়ামেন্ততা লৈরমগদ্রা? ইমুং অমখক্তদগী এস.সি. এম.পি. অহুম লৈখ্রবরা? ঐহাক্না অতোপ্পা ৱাহং অমা হংজগে, কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা হায়বিবা ঙমগদ্রা, পার্লিয়ামেন্ততা চপ মান্নবা মতম অমত্তদা চপ মান্নবা ইমুং অমগী এস.তি. এম.পি.শিং লৈবা য়াওখ্রবরা?
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱাহংশিংগী মরক্তগী মীওই খরগী ৱা ঙাংবদা অমসুং লমচৎ-শাজৎতা খেন্নবা লৈবগী মতাংদা পাউখুম ফংলে। খেন্নবসি পৃথিবী অমসুং থৱানমিচাক্কী খেন্নবগুম্না, খেন্নবসি অহিং অমসুং নুংথিলগী খেন্নবগুম্না।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
মতৌ করম্না ঐখোয়না এস.সি. এস.তি. বু শক্তি পীগদগে? ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন, খুন্নাই অসিদা তংদু লৈতনা অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন লৈহন্দুনা লায়রবা খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাং অসি করম্না পাংথোকপগে হায়বগী খুদম অমা ঐহাক্না অদোমদা পীজগে। ২০১৪গী মমাংদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা মেদিকেল কোলেজ মশিং ৩৮৭ লৈরম্মি। ঙসিদি মেদিকেল কোলেজ ৭৮০ লৈরে। হৌজিক মেদিকেল কোলেজ মশিং হেনগৎলকপগা লোয়ননা সিৎশিংসু হেনগৎলক্লি। মসি য়াম্না মরু ওইবা মায়কৈ অমনি, ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন, অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা কোলেজশিং হেনগৎলক্লি অমসুং সিৎশিংসু হেনগৎলক্লি। ২০১৪গী মমাংদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা এস.সি. মহৈরোইশিংগী এম.বি.বি.এস.গী সীৎ ৭৭০০ ওইরম্মি। ঐখোয়না লাকপা মমাংদা, দলিত খুন্নাইগী নহা ৭৭০০ দোক্তর ওইরকপগী ওইথোকপা লৈরম্মি। ঐখোয়না চহি ১০ থবক তৌখি, ঙসিদি মশিং অসি হেনগৎলে অমসুং এস.সি. সোসাইতীগী এম.বি.বি.এস. দোক্তর ১৭,০০০গীদমক থৌরাং তৌখ্রে। করিগুম্বা দলিত খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাং লৈরবদি অমসুং অমগা অমগা ইকায় খুম্নবা হেনগৎহন্দুনা খুন্নাই অসিদা তেন্সন লৈরবদি ৭৭০০ অমসুং ১৭০০০ কদায়দা লৈগনি?
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
২০১৪গী মমাংদা, এস.তি.গী মহৈরোইশিংগীদমক এম.বি.বি.এস.গী সীৎ ৩৮০০ লৈরম্মি। ঙসিদি হায়রিবা মশিং অসি চাউরাক্না ৯০০০দা হেনগৎখ্রে। ২০১৪গী মমাংদা ও.বি.সি. মহৈরোইশিংগীদমক এম.বি.বি.এস.গী সীৎ ১৪০০০দগী হন্থরম্মি । ঙসিদি মখোয়গী মশিং অসি চাউরাক্না ৩২০০০দা হেনগৎলে। ও.বি.সি. কম্ম্যুনিতীদগী এম.বি.বি.এস. দোক্তর ৩২,০০০ শেমগনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
হৌখিবা চহি ১০ অসিদা চয়োল খুদিংগী অনৌবা য়ুনিভর্সিতী অমা লিংখৎলি, নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা আই.তি.আই. অমা শেমগৎলি, নুমিৎ অনি খুদিংগী অনৌবা কোলেজ অমা হাংদোক্লি, ঐখোয়গী এস.সি., এস.তি., ও.বি.সি.শিংগীদমক চাউখৎ খোংথাংগী লম্বী কয়া পীরে হায়বসি অমুক্তং য়েংমিন্নসি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঐখোয়না স্কিম খুদিংমক্কী মনীংদা লৈরি- ১০০% সেচুরেসন, মদু ১০০% ইমপ্লিমেন্ত তৌ, বেনিফিসরীশিংবু থাদোক্লোইদবনি, ঐখোয়না মদুগী মাইকৈদা থবক তৌরি। অহানবদা, মদুগী হক লৈরবশিংনা শোইদনা ফংহনগদবনি, করিগুম্বা স্কিম অমা লৈরবদি মদু মহাক্কী মফমদা য়ৌহনগদবনি, লুপা ১ অমসুং পৈশা ১৫গী থাক্তা থবক তৌবা হায়বসি ওইথোক্লোই। অদুবু মীওই খরনা তৌরকখিবসিদি মখোয়না মীওই খরখক্তদা পীদুনা অতোপ্পশিংদা অৱাবা পীবা অমসুং পুক্নিং চিংশিন্নবগী রাজনীতি তৌবগী মোদেল অমা শেমখি। লৈবাক অসিবু চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবগীদমক্তা, ঐখোয়না পুক্নিং চিংশিন্নবা মসিদগী হৌনা শেমদোক্কদবনি। ঐখোয়না এপিস্মেন্তকী লম্বী নত্তনা পুম্নমকপু পেলহন্নবা লম্বী খনখি, অমসুং ঐখোয়না লম্বী অদুদা চংশিল্লি। খুন্নাই খুদিংমক্তা, মীওই কাংলুপ খুদিংমক্তা খেন্নবা অমত্তা লৈতনা মখোয়গী হক ফংহনগদবনি, মসি নুংঙাইবা অমনি অমসুং ঐহাক্কী মতুং ইন্না ঐহাক্না ১০০% সেচুরেসনগী মতাংদা হায়রকপা মতমদা, মসিনা তশেংনা সোসিএল জস্তিসনি হায়বনি। মসি তশেংনা সেক্যুলরিতীনি অমসুং তশেংনা মসি সংবিধানবু ইকাই খুম্নবা অমনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
সংবিধানগী ৱাখল্লোনদি মীপুম খুদিংমক্না অফবা হকশেল ফংবা তাই। ঙসিগী নুমিৎ অসিসু কেন্সরগী নুমিৎনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা অমসুং মালেম অসিদা হকশেলগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা কয়া অমা চত্থরি। অদুবু লায়রবশিং অমসুং চহি য়াম্লবা মীওইশিংদা হকশেলগী সর্ভিসশিং ফংহনবদা অৱাবা ওইহল্লিবা মীওই খরসু লৈরি। মসিসু মখোয়গী পোলিতিকেল ইন্তরেস্তশিংগী মরমদগীনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা হোস্পিতাল ৩০,০০০ অমসুং অফবা স্পেসিয়েলাইজ তৌরবা প্রাইবেৎ হোস্পিতালশিং আয়ুশ্মানগা মরী লৈনহল্লে। আয়ুশ্মান কার্দ হোল্দরশিংনা লেম্না লায়েংলি। অদুবু রাজনিতীগী পার্তী খরনা মখোয়গী অৱাংবা ৱাখল্লোনগী, ফত্তবা পোলিসীশিংগী মরমদা, লাইরবশিংগীদমক হোস্পিতালশিং অসিগী থোঙনাওশিং থিংদুনা থম্লি অমসুং কেন্সরগী অনাবশিংনা অৱাবা নংলি। ঙরাং, পব্লিক হেল্থ জর্নেল লান্সেতকী স্তদী অমা থোরকখি। মসিদা হায়রি মদুদি আয়ুশ্মান স্কিমগী মতেংনা কেন্সরগী লাইয়েং মতম চানা ফংবা হৌরে। সরকারনা কেন্সর থিদোকপদা য়াম্না থাজৈ। মরমদি খংদোকপা ঙনখৎলক্লিবমখৈ, লাইয়েংনবা ঙনখৎলক্লিবমখৈ, ঐখোয়না কেন্সরগী অনাবা মীওই অদু কনবা ঙমগনি। অমসুং লান্সেতনা আয়ুশ্মান স্কিমগী ক্রেদিৎ পীখি অমসুং হায়খি মদুদি ভারতনা মাইকৈ অসিদা থবক কয়া অমা তৌখ্রে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
হায়রিবা বজেৎ অসিদসু ঐখোয়না কেন্সরগী হিদাক-লাংথকশিং মমল হন্থহন্নবা য়াম্না মরু ওইবা খোংথাং অমা লৌখৎলে। লাক্কদৌরিবা নুমিৎ খরনি অসিদা মরুওইবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে অমসুং ঙসি কেন্সর নুমিৎনি, ঐহাক্না হায়জনীংবদি ৱাখল মান্নবা এম.পি. পুম্নমক্না মখোয়গী লমদমদা লৈরিবা অসিগুম্বা অনাবশিংদা মসিগী খুদোংচাবা অসি ফংহনবীয়ু, নখোয়না খঙই মদুদি হোস্পিতাল মশিং য়াম্না লৈতবনা মরম ওইদুনা, মপান্দগী লাকপা অনাবশিংনা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরিবশিং অসি মসিগী অনাবশিং অসিনি। দে কেয়র সেন্তর ২০০ শানবা হায়রিবা বজেৎ অসিদা ৱারেপ অমা লৌখ্রে। হায়রিবা দে কেয়র সেন্তরশিং অসিনা অনাবা অমসুং মহাক্কী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংদা অচৌবা মতেং পাংগনি।
ইকাইখুম্নজরবা রাস্ত্রপতি,
রাস্ত্রপতিগী ৱারোলগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা, ফোরেন পোলিসীগী মতাংদসু খন্ন-নৈনখি অমসুং মীওই খরনা ফোরেন পোলিসীগী মতাংদা ৱা ঙাংদ্রবদি, মখোয় অসি মপুং ফাদ্রি হায়না খল্লি, মরম অদুনা মখোয়না ফোরেন পোলিসীগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা লৈবাক অসিদা মাং-তাক্নিংঙাই ওইবা ওইরবসু খন্নগদবনি হায়না খল্লি। ঐহাক্না অসিগুম্বা মীওইশিংদা হায়জনীংবদি, করিগুম্বা মখোয়না ফোরেন পোলিসীগী হীরমদা তশেংনা পুক্নিং চিংশিল্লবদি অমসুং ফোরেন পোলিসী খঙবা পাম্লবদি অমসুং তুংদা করিগুম্বা অমা তৌবা পাম্লবদি, ঐহাক্না শসিজীগী মতাংদা হায়বদি নত্তে, ঐহাক্না অসিগুম্বা মীওইশিংদা হায়জনীংবদি মখোয়না তশেংনা লাইরিক পারবদি করি হায়গদগে হায়বদু মখোয়না খঙবা ঙমগনি। মসি জে.এফ. কেনেদীগী মরমদা ওইরি। মসি জে.এফ.কে.গী ফোর্গোত্তন ক্রাইসিস কৌবা লাইরিক অদুনি। লাইরিক অসি মকোক থোংবা ফোরেন পোলিসীগী স্কোলর অমনা ইখি অমসুং মসিদা মরুওইবা থৌদোকশিং পনখি। লাইরিক অসিদা ভারতকী অহানবা প্রধান মন্ত্রীগী মতাংদসু পল্লি অমসুং মহাক্না ফোরেন পোলিসীসু লুচিংখি। লাইরিক অসিনা পন্দিৎ নেহরু অমসুং মতমদুগী অমেরিকাগী রাস্ত্রপতি জোন এফ. কেননা খন্ন-নৈনখিবশিংসু পল্লি। লৈবাক অসিনা অৱাবা কয়া মায়োক্নরিঙৈ মতমদা, ফোরেন পোলিসীগী মিংদা করম্বা শান্ন-খোৎনবশিং পাঙথোক্লম্বগে হায়বদু হৌজিক লাইরিক অসিগী খুত্থাংদা ময়েক শেংলে। মরম অদুনা হৌজিক ঐহাক্না হায়জনীংবদি লাইরিক অসিবু পুক্নিং চিংশিন্দুনা য়েংবিয়ু।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
রাস্ত্রপতিগী ৱা ঙাংখিবা মতুংদা, করিগুম্বা নুপী রাস্ত্রপতি, লাইরবা ইমুং অমগী মচানুপী, ইকাই খুম্নবা ফংলমদ্রবদি, মহাক্না হায়রম্বা মখল কয়াগী ৱাফমশিংনা ইকাই খুম্নবীরোইদবগী মরম করিনো। ঐহাক্না রাজনিতীগী ওইবা নুংঙাইতবা অদু খঙবা ঙম্মী, অদুবু রাস্ত্রপতি অমগী মায়োক্তা করি মরমগী লৈগদগে, করি মরমগী লৈগদগে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঙসিদি ভারতনা অসিগুম্বা মখলগী অশোয়বা ৱাখল্লোন অসি থাদোক্তুনা অমসুং নুপীনা লুচিংবা চাউখৎ থৌরাংগী মন্ত্রগী মতুং ইন্না মাংলোমদা চংশিল্লি। করিগুম্বা মীশিংগী শরুক অমা মপুং ফানা খুদোংচাবা ফংবা ঙম্লবদি, ভারতনা শরুক অনি হেন্না খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনবা ঙমগনি অমসুং মসি ঐহাক্কী থাজবনি। চহি ২৫গী ওইনা লম অসিদা থবক তৌরক্লবা মতুংদা ঐহাক্কী থাজবা অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
হৌখিবা চহি ১০দা, নুপী কোতি ১০ সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা য়াওখি। অমসুং নুপীশিং অসি খুঙ্গংগী অৱাৎপনা থল্লবা মফমশিংদগীনি। খুন্নাইগী খ্বাইদগী মখাদা লৈরিবী নুপীশিং অসিগী মপাঙ্গল হেনগৎলে, মখোয়গী খুন্নাইগী থাকসু হেনগৎলে অমসুং সরকারনা মখোয়গী তেংবাং লুপা লাখ ২০দা হেনগৎহনখ্রে, মসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না থবক অসি মাংলোমদা চংশিনবা ঙম্লগনি। ঐখোয়না মসিগী মাইকৈ অসিদা মখোয়গী থবক তৌবা ঙম্বগী চাং হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। মসিগী পাক চাউথোকপা হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। অমসুং ঙসিদি মসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনদা য়াম্না অফবা শাফু অমা পীরি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
রাস্ত্রপতিনা মহাক্কী ৱারোলদা লক্ষপতী দিদি অভিয়ানগী মতাংদা খন্নখি। হৌজিক ফাওবদা রেজিস্তর তৌরবা ইনফোর্মেসনগী মতুং ইন্না অহুমশুবা ওইনা ঐখোয়গী অনৌবা সরকার শেম্লবা মতুংদা, ঐখোয়না লাখ ৫০দগী হেনবা লক্ষপাতি দিদিশিংগী ইনফোর্মেসন ফংলে। অমসুং ঐহাক্না মসিগী স্কিম অসি মাংলোমদা পুখৎলকপদগী হৌজিক ফাওবদা নুপী কোতি ১.২৫ লাক্ষপাতি দিদি ওইখ্রে। অমসুং ঐখোয়গী পান্দমদি নুপী কোতি অহুম লাক্ষপাতি দিদি ওইহনবনি। অমসুং মসিগীদমক্তা, ইকোনোমিক প্রোগ্রামশিংদা মরুওইবা পীগনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঙসিদি দ্রোন দিদিসু লৈবাক অসিগী খুঙ্গং কয়দা খন্নরি, খুঙ্গংশিংদা ৱাখলদগী হৌদুনা অহোংবা কয়া অমা পুরকখ্রে, নুপী অমনা মখুত্তা দ্রোন পাইবা উবদা নুপীশিংদা খুঞ্জাশিংদা য়েংলিবা মীৎয়েং অদু হোংলক্কনি, অমসুং ঙসিদি নামো দ্রোন দিদেইনা ফীল্দদা লুপা লাখ কয়া তানবা হৌখ্রে। মুদ্র য়োজনা অসিনসু নুপীশিংবু শক্তি লৈহন্নবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। নুপী করোর কয়ানা মুদ্র য়োজনাগী খুত্থাংসা ইহান হানবা ওইয়া ইন্দস্ত্রীদা খোঙদাররে, অমসুং ইন্দস্ত্রিএলিস্তকী থৌদাং লৌরে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ইমুং করোর ৪দা য়ুম পীরিবা অসিগী মনুংদা চাউরাক্না য়ুমগী চাদা ৭৫দি নুপীশিংনা মপু ওই।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
অহোংবা অসিনা ২১শুবা চহিচাগী মপাঙ্গল কনবা ভারত অমগী য়ুম্ফম ওইরি। ইকাইখুম্নজরবা স্পিকর, চাউখৎলবা ভারতকী পান্দমদি খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোননি, মসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দনা ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্বা ঙম্লোই অমসুং মরম অদুনা ঐখোয়না খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগী সেক্তর খুদিংমক শোক্নবা হোৎনরি অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনদা লৌউ-শিংউগী থবক অসি য়াম্না মরু ওই হায়বা ঐখোয়না খঙই। ঐখোয়গী লৌমীশিং অসি চাউখৎলবা ভারতকী য়ুম্বী মরিগী মরক্তা মপাঙ্গল কনবা য়ুম্বী অমনি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা, লৌউ-শিংউগীদমক বজেৎ অসি শরুক ১০ হেনগৎখ্রে। ঐহাক্না অদোমদা ২০১৪গী মতুংগী মতমগী মতাংদা তাকপীগনি অমসুং মসি য়াম্না চাউবা খোঙথাং অমনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঙসি মফম অসিদা লৌমীশিংগী মরমদা ৱা ঙাংলিবা মীওইশিং অসি, ২০১৪গী মমাংদা, মখোয়না য়ুরিয়া পীয়ু হায়জরুবগীদমক নমথবীরম্মি। মখোয়শিং অসি নুমিদাং চুপ্পা ক্যুদা লেপ্নরম্মি অমসুং মতম অদুদা লৌমীশিংগী মিংদা ফর্তিলাইজরশিং ইসু তৌরম্মি, অদুবু শীজিন্নগদবা মফমদদি য়ৌখিদে, অতোপ্পা মফমদা ব্লেক মিলেৎ অমসুং লুপা ১ অমসুং পৈসা ১৫গী খদ্রক অদুমক চৎথরম্মি। ঙসিদি লৌমীশিংনা ফর্টিলাইজর মতিক চানা ফংলে। কোবিদকী অচৌবা চৈথেং নলাকখি, সপ্লাই চেন অপুনবা শিংনখি, মালেমদা মমলশিং অসি মরম চাদনা হেনগৎখি অমসুং মসিগী মহৈদি ঐখোয়না য়ুরিয়াদা মখা পোল্লি, ঐখোয়না মসি মপান্দগী পুশিল্লকপা মথৌ তাই। ঙসিদি ভারত সরকারগীদমক য়ুরিয়াগী বেগ অমগী মমল লুপা ৩০০০ ওইরি। সরকারনা মসিগী চৈরাক অসি লৌমীশিংদা লুপা ৩০০দগী হন্থবা মমলদা পীরি। লৌমীশিংনা খ্বাইদগী হেন্না কান্নবা ফংহন্নবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
হৌখিবা চহি ১০দা, লৌমীশিংদা মমল হোংনা ফর্তিলাইজর ফংহন্নবা লুপা করোর লাখ ১২ চাদিং তৌখ্রে। পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী খুত্থাংদা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ৩.৫ লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখ্রে। ঐখোয়না এম.এস.পি.সু রেকোর্দ ওইবা মওংদা হেনগৎহনখ্রে অমসুং মমাংগী মতমগা য়েংনবদা হৌখিবা দিকেদ অমদা শরুক অহুম হেনগৎহনখ্রে। লৌমীশিংনা লোন, লায়না পীবা লোন, মমল হোংবা লোন লৌগদবনি, অমসুং মসিসু শরুক অহুম হেনগৎলে। মমাংদা, লৌমীশিংনা মহৌশাগী অৱা-অনাগী মতমদা মখোয় মশামকপু ঙাক-শেন্দুনা লৈরম্মি। ঐখোয়গী মতম অসিদা, লৌমীশিংনা পি.এম. ফাসল বিমাগী মখাদা লুপা করোর লাখ ২ ফংখ্রে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
হৌখিবা চহী তরা অসিদা ইরিগেসনগীদমক্তা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খোংথাং কয়া লৌখৎখ্রে অমসুং সংবিধানগী মতাংদা ৱা ঙাংলিবা মীওইশিং অসি অয়াম্বা লৌশিং লৈতবা অসি য়াম্না নুংঙাইতবা অমনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা মীওই খরা খক্তনা মসি খঙগনি, দোক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকরগী ঈশিংগী থৌশিলগী মিৎয়েং অসি ময়েক শেংই অমসুং মপুং ফাই। মসিনা ঙসি ফাওবা ঐখোয়দা ইথিল পীরি। ঐখোয়না চহি চামগী মমাংদগী লোইশিন্দ্রিবা ঈশিং য়ৌহন্নবা প্রোজেক্ত ১০০ হেন্না লোইশিন্নবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি, মসিনা মরম ওইদুনা লৌমীশিংগী লমশিংদা ঈশিং য়ৌহল্লগনি। বাবাসাহেবকী মীৎয়েংদি তুরেলশিংবু শম্নহনবনি, বাবাসাহেব অম্বেদকরনা তুরেলশিংবু শম্নহনবগী ৱাফম থমখি। অদুবু চহী কয়া, দিকেদ কয়া চুপশিল্লম্মি, করিগুম্বা অমত্তা থোকখিদে। ঙসি ঐখোয়না কেন-বেৎৱা লিঙ্ক প্রোজেক্ত অমসুং পার্বতী-কালিসিন্ধ-চম্বল লিঙ্ক প্রোজেক্তকী থবক হৌরে। গুজরাতকী তুরেল কয়া অসি অসিগুম্বা মওংদা শম্নদুনা মুৎখ্রবা তুরেলশিংবু অমুক হন্না হিংগৎহন্নবা থবক পায়খৎপগী মাই পাকপা এক্সপরিয়েন্স অমা ঐহাক্না ফংজখি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
মসি লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্কী মঙলান ওইগদবনি। মালেমগী মীপুম খুদিংমক্তা মেদ ইন ইন্দিয়াগী ওইবা চিঞ্জাক্কী পৈফমশিং লৈহনগদবনি হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী মঙলান ওইগদবনি। ঙসিদি ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ভারতকী চাগা লোয়ননা ঐখোয়গী কোফিসু মালেমদা মগুন শন্দোরক্লি। মসিনা কৈথেলশিংদা অচৌবা শাফু অমা পীরি। কোবিদকী মতুংদা ঐখোয়গী য়াইঙং ফাওবা খ্বাইদগী ৱাংবা দিমান্দ ফংলি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা, ঐখোয়গী প্রোসেস তৌরবা সমুদ্রগী পোৎলমশিং অমসুং বিহারগী মখানা, মীওই খরনা করিগীদমক অমসুং কদাইদগীনি হায়বা খঙদনা শিংনরিবা অসি মালেম পুম্বদা য়ৌরগনি হায়বসি অদোম্না তশেংনা উবা ফংগনি। ঐখোয়গী গ্রাউন্দ গ্রেন হায়বদি শ্রী অন্না, মালেমগী কৈথেলশিংদা ভারতকী মিংচৎসু হেঙ্গৎহল্লগনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
তুংলমচৎকীদমক্তা শেম-শারবা শহরশিং অসি চাউখৎলবা ভারতকীদমক্তসু য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়গী লৈবাক অসি য়াম্না থুনা অর্বানাইজেসনগী মায়কৈদা চংশিল্লি অমসুং মসি শিংনরকপা নৎত্রগা অৱাবা অমা ওইনা লৌরোইদবনি। মসি খুদোংচাবা অমনি হায়না লৌগদবনি অমসুং ঐখোয়না মদুগী মাইকৈদা থবক তৌগদবনি। ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনবনা খুদোংচাবশিংসু পাকথোক চাউথোকহল্লি। কনেক্তিবিতী হেনগৎলকপা মতমদা, ওইথোকপা য়াবশিংসু হেনগৎলকই। দিল্লী-য়ু.পি.গা শম্নহল্লিবা অহানবা নমো রেল হৌদোকখি অমসুং ঐহাক্না মসিদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংখি। অসিগুম্বা কনেক্তিবিতী, অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি ভারতকী মরুওইবা শহর পুম্নমক্তা য়ৌহনগদবনি, মসি লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিং অসিদা ঐখোয়গী তঙাইফদবা অমসুং ঐখোয়গী মায়কৈনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
দিল্লীগী নেতৱর্ক অসি শরুক অনি হেনগৎখ্রে অমসুং ঙসিদি মেত্রো নেতৱর্ক অসি তায়র-২ অমসুং তায়র-৩ শহরশিংদসু য়ৌরে। ঙসিদি ঐখোয় পুম্নমক্না চাউথোকচবা ফংগনি মদুদি ভারতকী মেত্রো নেতৱর্কনা কি.মি. ১০০০ লান্থোক্লে অমসুং মসি খক্তমক নত্তে, হৌজিক্তি অতোপ্পা কি.মি. ১০০০ লান্থোক্নবা থবক পায়খৎলি। মসিনা তাক্লিবদি ঐখোয়না য়াম্না থুনা খুমাং চাওশিল্লি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ভারত সরকারনা পোলুসন হন্থহন্নবা খোংথাং কয়া লৌখৎলি। ঐখোয়না লৈবাক অসিদা ইলেক্ত্রিক বস লিশিং ১২ রন তৌবা হৌখ্রে অমসুং দিল্লীদা অচৌবা মতেং অমা পাংখ্রে। ঐখোয়না মসিবু দিল্লীদসু পীখ্রে।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা মতম মতমগী ওইনা অনৌবা শেন্মিৎলোন অমা মতম মতমগী ওইনা চাউখৎলক্লি। ঙসিদি, গিগ ইকোনোমী অসি অচৌবা শহরশিংদা মরু ওইবা মফম অমা ওইনা চাউখৎলক্লি। নহা লাখ কয়ানা মসিদা য়াওরি। ঐখোয়না বজেৎ অসিদা হায়খি মদুদি লেবর! অসিগুম্বা জিগ ৱর্করশিংনা ই-শ্রম পোর্তেলদা মশাগী রেজিস্ত্রেসন তৌগদবনি অমসুং ভেরিফিকেসন তৌরবা মতুংদা, অনৌবা মতমগী সর্বিস ইকোনোমী অসিদা ঐখোয়না মখোয়দা মতেং পাংগদৌরিবরা অমসুং মখোয়না ই-শ্রম পোর্তেলদা লাক্লবা মতুংদা আই.দি. কার্দ অমা লৌগদবনি। ঐখোয়না হায়খ্রে মদুদি জিগ ৱর্করশিং অসিসু আয়ুশ্মান য়োজনাগী কান্নবা ফংলগনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
এম.এস.এম.ই. সেক্তরনা থবক পীবগী খুদোংচাবা কয়া অমা পীরি অমসুং মসি থবক পীবগী অচৌবা পোতেন্সিএল লৈবা সেক্তর অমনি। হায়রিবা অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং অসি আত্মনির্ভর ভারতকী খুদম অমনি। ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই. সেক্তরনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোনদা চাউনা তেংবাংলি। ঐখোয়গী পোলিসী অসি ময়েক শেংই, এম.এস.এম.ই.শিং অসি থবক ফংহনবগী ওইথোকপা লৈবা সেক্তর অমনি অমসুং মসিগী মতম অসিদা ঐখোয়না মিসন মেন্যুফেকচরিংদা মিসন মোদতা মিসন সেক্তরগী ইকোসিস্তেম পুম্নমক্তা মিৎয়েং থমদুনা ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিল্লি। হায়বদি এম.এস.এম.ই.শিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগী খুত্থাংদা নহা কয়াদা থবক পীবা অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তকী খুত্থাংদা নহাশিংবু থবক ফংহন্নবা শেম-শাবা। এম.এস.এম.ই. সেক্তর ফগৎহন্নবা ঐখোয়না হিরম কয়াদা থবক পায়খৎপা হৌরে। এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক ক্রাইতেরিয়া অসি 2006দা শেমখি, মসি অপদেৎ তৌখিদে। হৌখিবা চহি ১০দা ঐখোয়না ক্রাইতেরিয়া অসি শরুক অনি য়ৌহন্নবা হোৎনখি অমসুং মসিগী মতমদা ঐখোয়না য়াম্না চাউনা খোংজেল য়াংশিনখি। ২০২০দা অহানবা ওইনা, মসিগী বজেৎ অসিদা অনিশুবা ওইনা, ঐখোয়না এম.এস.এম.ই.শিংবু খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনরি। মফম খুদিংমক্তা মখোয়দা শেলগী মতেং পীরি।
এম.এস.এম.ই.শিংগী মমাংদা লৈরিবা শিংনবসি ফোর্মেল ফাইনান্সিএল রিসোর্সশিং লৈতবা অসিনি। কোবিদকী অৱাবা মনুংদা, এম.এস.এম.ই.শিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমখি। ঐখোয়না শান্নপোৎকী ইন্দস্ত্রীদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীদা অখন্নবা মীৎয়েং থমখি, মখোয়বু শেল থাদবগী অৱাবা মায়োক্নহন্দুনা অমসুং গেরেন্তী অমত্তা য়াওদনা লোন পীখি। ইন্দস্ত্রী লিশিং কয়াদা থবক লাখ কয়াগী ওইথোকপা য়াবশিং শেমগৎলে অমসুং থবকশিংসু ফংহনখি।
অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক্তা, ঐখোয়না কাস্তমাইজ ক্রেদিৎ কার্দ, ক্রেদিৎ গেরেন্তী কোভরেজকী মায়কৈদা খোংথাং লৌখৎলে। মসিগী মতুং ইন্না মখোয়গী ইজ ওফ দুইং বিজিনেসসু খুমাং চাউশিল্লে। অমসুং দরকার লৈতবা কাংলোনশিং হন্থহন্দুনা, মখোয়গী এদমিনিস্ত্রেতিব বোর্দ, মখোয়না থবক অমগীদমক মীওই অমা নৎত্রগা অনিগীদমক শেল থাদবা মথৌ তাবা অসিসু লেপখ্রে। ঐখোয়না এম.এস.এম.ই.শিং প্রমোৎ তৌনবা অনৌবা পোলিসীশিং শেম্লে হায়বা খঙবদা অদোম নুংঙাইবা ফাওগনি। ২০১৪গী মমাংদা ঐখোয়না শান্নপোৎশিং ইম্পোর্ত তৌরম্মি। ঙসিদি ঐহাক্না চাউথোকচবা ফাওই মদুদি ঐহাক্কী লৈবাক্কী অপীকপা শান্নপোৎ শাবগী ইন্দস্ত্রীশিংনা মালেমদা শান্নপোৎশিং এক্সপোর্ত তৌরি। এক্সপোর্ততা চাউরাক্না চাদা ২৩৯ হেনগৎলক্লি। মালেম শীনবা থুংনা এম.এস.এম.ই.শিংনা লমজিংলিবা সেক্তর কয়া অমা লৈরি। ভারত্তা শাজবা পোৎলমশিং, ইলেক্ত্রোনিক্স, ইলেক্ত্রিকেল স্কাউতশিংগী পোৎলমশিং ঙসি অতোপ্পা লৈবাকশিংগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরক্লি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
লৈবাক অসিনা মঙলিবা চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অদু মপুং ফাহন্নবা অমসুং চাউরবা থাজবগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। চাউখৎলবা ভারতকী মঙলান অসি সরকারগী মঙলান অমখক নত্তে, মসি লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০গী মঙলাননি অমসুং হৌজিক্না মীপুম খুদিংমক্না মসিগী মঙলান অসিগীদমক্তা মঙলান অদু ফংনবা হোৎনগদবনি অমসুং মালেম অসিদা খুদম কয়া লৈরি। চহি ২০-২৫গী মনুংদা মালেমগী লৈবাক কয়ানা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইরে হায়বা উৎখ্রে। ঐখোয়গী দেমোগ্রাফী, দেমোক্রেসী, দিমান্দ অসিগী মতুং ইন্না, ঐখোয়না মসি করিগীদমক্তা তৌবা ঙম্লোইদগে? ঐখোয়না মসিগী থাজবা অসিগা লোইননা মাংলোমদা চংশিনবা তাই অমসুং ২০৪৭ ফাওবদা, লৈবাক অসিনা নীংতম্বা ফংলবা মতমদা, নীংতম্বা চহি ১০০ মপুং ফারগনি অমসুং মতম অদুগী মনুংদা ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমা ওইগনি হায়বা মঙলান অদুগা লোইননা ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিল্লি।
অমসুং ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঐহাক্না থাজবগা লোয়ননা হায়জরি মদুদি ঐখোয়না হেন্না চাউবা পান্দমশিং ফংগদবনি অমসুং ঐখোয়না মখোয়শিং অদু ফংলগনি অমসুং ইকাইখুম্নজরবা স্পিকর, মসি ঐখোয়গী অহুমশুবা তর্মখক্তদনি। লৈবাক্কী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না, ঐখোয়না অনৌবা ভারত অমা, মপাঙ্গল লৈবা ভারত অমা শেমগৎনবা অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারেপ অদু মংফাওনহন্নবা চহি কয়া লেপ্পা লৈতনা হোৎনগনি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
ঐহাক্না পার্তি পুম্নমক্তা, লুচিংবশিংদা, লৈবাক মীয়ামদা হায়জরি মদুদি মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী পোলিতিকেল আইদিওলোজিশিং, মখোয়গী পোলিতিকেল প্রোগ্রামশিং লৈনরবসু লৈবাক অসিদগী হেন্না চাউবা করিগুম্বা অমত্তা লৈতে। লৈবাক অসি ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক খ্বাইদগী মরু ওই অমসুং ঐখোয় পুন্না চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অদু মপুং ফাহনগনি। লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০গী মঙলান অসি ঐখোয়গী মঙলানসু ওইরি। হৌজিক লৈরিবা এম.পি. খুদিংমক্না চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক থবক তৌরি।
ইকাইখুম্নজরবা চীয়রমেন,
রাস্ত্রপতিগী ৱারোলদা ঐহাক্কী ইফমদগী থাগৎপা ফোংদোপগা লোইননা, ঐহাক্না অদোম অমসুং হাউস অসিগী মফমদসু থাগৎপা ফোংদোকচরি। অদোমবু থাগৎচরি!
খঙহঞ্জবা: মসি প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোলগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Lok Sabha
04 FEB 2025 8:57PM by PIB Delhi
Respected Chairman,
I am present here to express my gratitude to the address of the honourable President. Yesterday and today till late at night, all the honourable MPs enriched this motion of thanks with their views. Many honourable experienced MPs also expressed their views, and naturally, as is the tradition of democracy, where there was need, there was praise, where there was a problem, there were some negative things, but this is very natural! Mr. Speaker, it is a great fortune for me that the people of the country have given me the opportunity to sit at this place for the 14th time and express my gratitude to the address of the President, and therefore, today I want to express my gratitude to the people with great respect, and I also express my gratitude to all those who participated in the discussion in the House and enriched the discussion.
Respected Chairman,
We are in 2025, in a way 25% of the 21st century has already passed. Time will decide what happened in the 20th century after independence and in the first 25 years of the 21st century, and how it happened, but if we study this President's address closely, it is clearly visible that the President has told the country about the next 25 years and a new confidence-building speech for a developed India. In a way, this speech of the respected President is going to strengthen the resolve for a developed India, create new confidence and inspire the general public.
Respected Chairman,
All the studies have repeatedly said that in the last 10 years, the people of the country have given us a chance to serve them. 25 crore countrymen have come out of poverty by defeating the poverty.
Respected Chairman,
For five decades you have heard slogans of eradicating poverty and now 25 crore poor people have come out after defeating poverty. It does not happen just like that. It happens when one spend one's life for the poor in a planned manner with full sensitivity and dedication.
Respected Chairman,
When people connected to the land spend their lives on the land while knowing the truth about the land, then change on the land is certain.
Respected Chairman,
We have not given false slogans to the poor, we have given them true development. The pain of the poor, the suffering of the common man, the dreams of the middle class are not understood just like that. Respected Chairman, this requires passion and I have to say with sadness that some people do not have it.
Respected Chairman,
How difficult it is to live under a thatched roof with plastic sheets during the rainy season. There are moments when dreams are crushed every moment. Not everyone can understand this.
Respected Chairman,
Till now the poor have got 4 crore houses. Those who have lived that life do not understand what it means to get a house with a concrete roof.
Respected Chairman,
When a woman is forced to defecate in the open, she can either go out before sunrise or after sunset after facing a lot of difficulties to do this small daily ritual, such people cannot understand what trouble she has to go through, respected chairman.
Respected Chairman,
We have solved the problems of our sisters and daughters by building more than 12 crore toilets. Respected Chairman, these days there is a lot of discussion in the media. It is happening more on social media. Some leaders are focusing on Jacuzzi and stylish showers in homes, but our focus is on providing water to every home. After 75 years of independence, 70-75% of the country's population, i.e. more than 16 crore households, did not have tap water connection. Our government has provided tap water to 12 crore families in 5 years and that work is progressing rapidly.
Respected Chairman,
We have done so much work for the poor and because of this, the honourable President has described it in detail in his speech. Those who keep themselves entertained by having photo sessions in the huts of the poor will find it boring to talk about the poor in the Parliament.
Respected Chairman,
I can understand their anger. Respected Chairman, identifying the problem is one thing but if there is a responsibility then you cannot leave it after identifying the problem, you have to make dedicated efforts to solve it. We have seen, and you must have seen our work of the last 10 years and also in the President's address, our effort is to solve the problem and we make dedicated efforts.
Respected Chairman,
There used to be a Prime Minister in our country, it had become a fashion to call him Mr. Clean. It had become fashionable to call the Prime Minister Mr. Clean. He had identified a problem and he had said that if 1 rupee comes out from Delhi, then only 15 paise reaches the village. Now at that time, from the Panchayat to the Parliament, there was rule of one party, from the Panchayat to the Parliament, there was rule of one party and at that time he had publicly said that 1 rupee comes out and 15 paise reaches. It was an amazing kind of sleight of hand. Even a common man of the country can easily understand to whom the 15 paise used to go.
Respected Chairman,
The country gave us an opportunity, we tried to find solutions. Our model is savings as well as development, public money for the public. We created the Gem Trinity of Jan Dhan, Aadhar and Mobile and started giving direct benefit, direct benefit transfer through DBT.
Respected Chairman,
During our tenure, we deposited Rs 40 lakh crore directly into the accounts of the people.
Respected Chairman,
Look at the misfortune of this country, how the governments were run and for whom they were run.
Respected Chairman,
When the fever rises, people say anything, but when along with it, frustration and despair spreads, even then they say a lot.
Respected Chairman,
10 crore such fake people who were not born, who had not appeared on this land of India, were taking benefit of various schemes from the government treasury.
Respected Chairman,
So that the right does not face injustice, without worrying about political gain or loss, we removed these 10 crore fake names and launched a campaign to find the real beneficiaries and provide help to them.
Respected Chairman,
When these 10 crore fake people are removed and the accounts of various schemes are calculated, then almost 3 lakh crore rupees were saved from going into wrong hands. I am not saying whose hands were involved, it was from the wrong hands.
Respected Chairman,
We have also made full use of technology in government procurement, brought transparency and today even state governments are using the Gem portal. The purchases made through the Gem portal cost less than what is usually made and the government has saved Rs 1,15,000 crore.
Respected Chairman,
Our Swachh Bharat Abhiyan was ridiculed a lot, as if we had committed a sin, a mistake. I don't know what all was said, but today I can say with satisfaction that due to this cleanliness drive, the government has earned 2300 crore rupees in recent years from the junk sold from government offices alone. Mahatma Gandhi used to talk about the principle of trusteeship. He used to say that we are trustees, this property belongs to the people and therefore we try to save every penny on the basis of this principle of trusteeship and use it at the right place and only then 2300 crore rupees are coming into the government treasury by selling junk from the Swachh Bharat Abhiyan.
Respected Chairman,
We made an important decision of ethanol blending. We know that we are not energy independent and we have to import it from outside. When ethanol blending was done and our income from petrol and diesel decreased, that one decision made a difference of Rs 100000 crore and this money of almost Rs 100000 crore has gone into the pockets of farmers.
Respected Chairman,
I am talking about saving, but earlier the headlines of newspapers used to be, scams worth so many lakhs. Scams worth so many lakhs, scams worth so many lakhs, it has been 10 years since these scams were not committed. By not having scams, lakhs and crores of rupees of the country have been saved, which are being used in the service of the people.
Respected Chairman,
The various steps we have taken have saved lakhs of crores of rupees, but we have not used that money to build a palace for mirrors. We have used it to build the country. The infrastructure budget was Rs 180000 crore 10 years ago, before we came. Respected Chairman, today the infrastructure budget is Rs 11 lakh crore and that is why the President has described how the foundation of India is getting stronger. Be it roads, highways, railways or village roads, a strong foundation of development has been laid for all these works.
Respected Chairman,
Savings in the government treasury is one thing and that should be done as I said about trusteeship, but we have also kept in mind that the general public should also get the benefit of these savings. The schemes should be such that the public also saves and you must have seen the expenses incurred by the common man due to illness under the Ayushman Bharat Yojana. On the basis of the people who have taken its benefit till now, I would say that due to taking benefit of Ayushman Yojana, the expenses that the countrymen would have to bear from their own pockets, like this, Rs 120000 crore has been saved for the public. It is necessary that now like Jan Aushadhi Kendra, today in the middle class families, all the gentlemen are of 60-70 years of age, so it is natural that some disease or the other comes, there is also the cost of medicines, medicines are also expensive, since we have opened Jan Aushadhi Kendras, there is 80% discount and because of that, the families who have taken medicines from these Jan Aushadhi Kendras have saved nearly Rs 30000 crore on the cost of medicines.
Respected Mr Chairman,
UNICEF also estimates that they have done a big survey of the families whose homes have sanitation and toilets, that family has saved about Rs. 70,000 in a year. Be it the Swachhata Abhiyan, the work of building toilets, the work of providing pure water, our common families are getting huge benefits.
Respected Mr Chairman,
I mentioned tap water in the beginning. There is a report from WHO, WHO says that because of getting pure tap water, the average family has saved Rs. 40000 on expenses incurred on other diseases. I am not counting much, but there are many such schemes which have saved the expenses of the common man.
Respected Chairman,
Free food grains are given to crores of countrymen, and the family saves thousands of rupees. PM Surya Ghar Free Electricity Scheme: Wherever this scheme has been implemented, those families are saving on an average 25 to 30 thousand rupees on electricity every year, there is saving in expenses and if there is more electricity, then they are earning money by selling it. That is, there is also saving for the common man. We had run a campaign for LED bulbs. You know that before we came, LED bulbs were sold for Rs. 400 each. We ran such a campaign that its price came down to ₹40 and because of LED bulbs there was saving of electricity and more light was also available and about 20,000 crore rupees of the countrymen were saved in this.
Respected Chairman,
Farmers who have used Soil Health Cards scientifically have benefited greatly and such farmers have saved Rs 30,000 per acre.
Respected Mr Chairman,
In the last 10 years, by reducing the income tax, we have also worked to increase the savings of the middle class.
Respected Mr Chairman,
Before 2014, such bombs were hurled, such bullets were fired that the lives of the countrymen were shattered. We gradually moved ahead by filling up those wounds. 200000 rupees, in 2013-14, ₹200000, only ₹200000, there was income tax exemption on that and today 12 lakh rupees are completely exempted from income tax and in the intervening period also in 2014, in 2017, in 2019, in 2023, we have been doing this continuously, healing the wounds and today the bandage that was left has also been done. If we add 75000 standard deduction to it, then after 1st April, the salaried class of the country will not have to pay any income tax up to 12.75 lakh rupees.
Respected Chairman,
When you were working in Yuva Morcha, you must have heard and read about a Prime Minister who used to say 21st century, 21st century almost every day. In a way, it had become a memorized phrase, it had become a catchphrase. He used to say 21st century, 21st century. When it was said so often, R K Laxman had made a great cartoon in Times of India. That cartoon was very interesting. In that cartoon, there is an airplane and a pilot. I don't know why he liked the pilot. Some passengers were sitting and the airplane was placed on a cart and workers were pushing the cart and 21st century was written on it. That cartoon seemed like a joke at that time, but later on it proved to be true.
Respected Mr Chairman,
This was a sarcasm; it was a cartoon that demonstrated how disconnected from ground reality the then Prime Minister was that he was engaged in baseless talk.
Respected Mr Chairman,
Those who then talked about the 21st century were not even able to fulfill the needs of the 20th century.
Respected Mr Chairman,
Today when I see that I have got the opportunity to look closely at all the things that happened in the last 10 years, I feel very sad. We are 40-50 years late, the work which should have been done 40-50 years ago, and hence this year when the people of the country gave us the opportunity to serve from 2014, we focused more and more on the youth. We emphasized on the aspirations of the youth, we created more opportunities for the youth, we opened many sectors and due to which we are seeing that the youth of the country are waving the flag of their capabilities. We opened the space sector in the country, opened the defense sector, brought the semiconductor mission, we gave shape to many new schemes to promote innovation, completely developed the Startup India ecosystem and in this budget also, respected Chairman ji, a very important decision has been taken. Income tax exemption on income of Rs 12 lakh, this news became so big that many important things have still not been noticed by some people. That important decision has been taken; we have opened up the nuclear energy sector and the country is going to see its far-reaching positive impacts and results.
Respected Mr Chairman,
We are also among those who are making efforts to discuss AI, 3D printing, robotics, virtual reality and what is the significance of gaming. I have told the youth of the country that why should India not become the gaming capital of the world and the creativity capital of the world and I see that our people are working very fast. Some people use this word when it is in fashion, but for me there is no single AI, there is double AI, India has double strength, one AI is Artificial Intelligence and the other is AI Aspirational India. We started 10000 tinkering labs in schools and today the children coming out of those tinkering labs are surprising people by making robotics and in this budget, provision has been made for 50000 new tinkering labs. India is a country about whose India AI mission the whole world is very optimistic and India's presence has gained an important place in the world's AI platform.
Respected Mr Chairman,
In this year's budget, we have talked about investment in the domain of deep tech and I believe that in order to move ahead at a fast pace in deep tech and the 21st century being a completely technology driven century, it is necessary for us that India moves ahead very fast in the field of deep tech.
Respected Mr Chairman,
We are constantly working keeping the youth's future in mind, but there are some parties that are constantly cheating the youth. These parties will give this allowance or that allowance during elections, they make promises but do not fulfill them.
Respected Mr Chairman,
These parties have become a disaster for the future of the youth.
Respected Chairman,
The country has just seen in Haryana how we work. We had promised jobs without any expenditure and without any slips. As soon as the government was formed, the youth got jobs. This is the result of what we say.
Respected Mr Chairman,
Grand victory for the third time in Haryana and victory for the third time in the history of Haryana, this is a historic event in itself.
Respected Mr Chairman,
Historical result in Maharashtra too, blessings of the people, for the first time in the history of Maharashtra the ruling party has so many seats, we have achieved this with the blessings of the people.
Respected Mr Chairman,
In his address, the Honourable President has also discussed in detail the completion of 75 years of our Constitution.
Respected Mr Chairman,
Apart from the clauses in the constitution, there is also a spirit of the constitution and to strengthen the constitution, the spirit of the constitution has to be lived and today I want to explain this with examples. We are the people who live the constitution.
Respected Mr Chairman,
It is true that in our country, when the President addresses the House, he gives details of the government's tenure for that year. Similarly, in the state, when the Governor addresses the House, he gives details of the activities of that state. What is the spirit of the Constitution and democracy? When Gujarat completed 50 years, we were celebrating its Golden Jubilee Year and luckily I was serving as the Chief Minister at that time, we took an important decision. We decided that in this Golden Jubilee Year, all the speeches of the Governors in the House in the last 50 years, that is, the governments of that time are praised in it. We said that all the speeches of the Governors in those 50 years should be prepared in the form of a book, a treatise should be made and today that treatise is available in all the libraries. I was from BJP, in Gujarat, there were mostly Congress governments. There were speeches of the governors of those governments, but the job of making them famous was being done by the BJP, this Chief Minister from the BJP, why? We know how to live the Constitution. We are dedicated to the Constitution. We understand the spirit of the Constitution.
Respected Mr Chairman,
You know that when we came in 2014, there was no honourable opposition. There was no Recognised Opposition Party. No one had come with even that many marks. There were many laws in India that had complete freedom to work according to those laws, there were many committees in which it was written that the Leader of the Opposition would be in them. But there was no opposition, there was no Recognised Opposition. This was our nature of living the Constitution, this was the spirit of our Constitution, this was our intention to follow the limits of democracy, we decided that even though there would not be an honourable opposition, there would not be a Recognised Opposition, but the leader of the largest party would be called in the meetings. This is the spirit of democracy, it happens then. Committees of the Election Commission, respected Mr Chairman,earlier the Prime Minister used to file it and issue it, it is we who have included the Leader of Opposition in it and we have also made a law for it and today when the Election Commission will be formally formed, the Opposition Leader will also be a part of its decision making process, we do this work. And I have already done this, we do it because we live the Constitution.
Respected Mr Chairman,
You will find many places in Delhi where some families have built their own museums. The work is being done with the money of the people, what is the spirit of democracy, what is it called living the Constitution, we built the PM Museum and the life and work of all the Prime Ministers of the country from the first to my predecessors have been made in that PM Museum and I would like that the families of the great men who are in this PM Museum should take out time to see that museum and if they feel like adding something to it, then they should draw the attention of the government so that the museum is enriched and inspires the new children of the country, this is the spirit of the Constitution! Everyone does everything for themselves, the group of people who live for themselves is not very small, people who live for the Constitution are sitting here.
Respected Mr Chairman,
When power becomes service, nation building happens. When power is made a legacy, democracy ends.
Respected Mr Chairman,
We follow the spirit of the Constitution. We don't do politics of poison. We give utmost importance to the unity of the country and that is why we build the world's tallest statue of Sardar Vallabhbhai Patel and we remember the great man who worked to unite the country with the Statue of Unity and he was not from the BJP, he was not from the Jan Sangh. We live the Constitution, that is why we move forward with this thinking.
Respected Mr Chairman,
It is the misfortune of the country that these days some people are openly speaking the language of urban Naxals and the things that urban Naxals say, like taking on the Indian State, these people who speak the language of urban Naxals and declare war against the Indian State can neither understand the Constitution nor the unity of the country.
Respected Mr Chairman,
For seven decades, Jammu & Kashmir and Ladakh were deprived of the rights of the Constitution. This was injustice to the Constitution and also injustice to the people of Jammu & Kashmir and Ladakh. We broke the wall of Article 370, now the citizens of those states of Jammu & Kashmir and Ladakh are getting the rights that the countrymen have and we know the importance of the Constitution, we live by the spirit of the Constitution, that is why we take such strong decisions.
Respected Mr Chairman,
Our Constitution does not give us the right to discriminate. Those who live with the Constitution in their pockets do not know what kind of problems you forced Muslim women to live in. We have worked to give rights to Muslim daughters in accordance with the spirit of the Constitution by abolishing triple talaq, and have given them the right to equality. Whenever there has been an NDA government in the country, we have worked with a long vision. I don't know what kind of language is being used to divide the country, I don't know how far frustration and disappointment will take them, but what is our thinking, in which direction do the NDA partners think, for us, we pay more attention to what is behind, what is last and what Mahatma Gandhi had said and the result of that is that even if we create ministries, then which ministry do we create, we create a separate ministry for the North-East. We have been in the country for so many years, till Atal ji came, no one understood, he kept giving speeches, NDA created a separate ministry for the tribals.
Respected Mr Chairman,
Our southern states are connected to the sea coast. Many states in our east are connected to the sea coast. Fisheries work and fishermen are a very large part of the society there. They should also be taken care of and in the areas where there is a small amount of water inside the land, there are fishermen from the last section of the society too. It is our government which has created a separate ministry for fisheries.
Respected Mr Chairman,
The downtrodden and deprived people of the society have a potential within them, if emphasis is laid on skill development, new opportunities can be created for them. Their hopes and aspirations can create a new life and hence we created a separate Skill Ministry.
Respected Mr Chairman,
The first duty of democracy in the country is that we should give power to the common man and keeping this in mind, there is an opportunity to connect crores of people of the country to make the cooperative sector of India more prosperous and healthy. The cooperative movement can be increased in many areas and keeping this in mind, we have created a separate cooperative ministry. What is the vision is known here.
Respected Mr Chairman,
Talking about caste has become a fashion for some people. For the last 30 years, the MPs from the OBC community who have been coming to the House for the last 30 years, have been demanding for the last 30-35 years that the OBC Commission be given constitutional status by rising above party differences. Those who see profit in casteism today, did not remember the OBC community at that time, it is us who gave constitutional status to the OBC community. The Backward Classes Commission is included in the constitutional system today.
Respected Mr Chairman,
We have worked very strongly in the direction of providing maximum opportunities to SC, ST and OBC in every sector. Today, through this House, I want to put forth an important question before the countrymen and Mr. Speaker, the countrymen will surely ponder over this question of mine and will also discuss it at crossroads. Someone please tell me, has there ever been three SC MPs from the same family in the Parliament at the same time? Have there ever been three SC MPs from the same family? I want to ask another question, can someone please tell me whether there have ever been three ST MPs from the same family in the Parliament at the same time and in the same period?
Respected Mr Chairman,
I got the answer to one of my questions about the difference between the speech and behavior of some people. The difference is like the difference between the earth and the sky, the difference is like the difference between night and day.
Respected Mr Chairman,
How are we empowering SC ST society? Respected Chairman, I will give you an example of how the welfare of the deprived society is done while maintaining the spirit of unity without creating tension in the society. Before 2014, the number of medical colleges in our country was 387. Today there are 780 medical colleges. Now that the number of medical colleges has increased, the seats have also increased. This is a very important angle, Respected Chairman, and hence the colleges have increased and the seats have also increased. Before 2014, the MBBS seats for SC students in our country were 7700. Before we came, there was a possibility of 7700 youth from Dalit society becoming doctors. We worked for 10 years, today the number has increased and arrangements have been made for 17000 MBBS doctors of SC society. Where is 7700 and where is 17000, if there is any welfare of Dalit society and if there is no tension in the society while increasing the respect of each other.
Respected Mr Chairman,
Before 2014, there were 3800 MBBS seats for ST students. Today this number has increased to around 9000. Before 2014, there were less than 14000 MBBS seats for OBC students. Today their number has increased to around 32000. 32000 MBBS doctors will be made from OBC community.
Respected Mr Chairman,
In the last 10 years a new university has been established every week, a new ITI has been built every day, a new college has opened every 2 days, just imagine how much growth has taken place for our SC, ST, OBC young men and women.
Respected Mr Chairman,
We are behind every scheme- 100% saturation, implement it 100%, the beneficiaries should not be left out, we are working in that direction. First of all, we want that the one who is entitled to it should get it, if there is a scheme, then it should reach him, the game of 1 rupee 15 paise cannot work. But what some people did is that they made a model that gave to only a few people and torment others and did the politics of appeasement. To make the country a developed India, we will have to get rid of appeasement. We have chosen the path of satisfaction, not appeasement, and we are walking on that path. Every society, every class of people should get what is their right without any discrimination, this is satisfaction and according to me when I talk about 100% saturation, it means that it is actually social justice. This is actually secularism and in fact it is respect for the constitution.
Respected Mr Chairman,
The spirit of the Constitution is that everyone should get better health and today is also Cancer Day. Today, a lot of discussions are going on about health in the country and the world. But there are some people who are creating obstacles in providing health services to the poor and the elderly and that too due to their political interests. Today, 30,000 hospitals in the country and good specialized private hospitals are associated with Ayushman. Where Ayushman card holders get free treatment. But some political parties, due to their narrow mindset, due to bad policies, have kept the doors of these hospitals closed for the poor and cancer patients have suffered the loss. Recently, a study by the public health journal Lancet has come out, which says that cancer treatment is starting on time with the Ayushman scheme. The government is very serious about cancer detection. Because the sooner the detection is done, the sooner the treatment starts, we can save the cancer patient and Lancet has given credit to the Ayushman scheme and said that a lot of work has been done in this direction in India.
Respected Mr Chairman,
In this budget too, we have taken a very important step towards making cancer medicines cheaper. Not only this, an important decision has been taken in the coming days and since today is Cancer Day, I would definitely like to say that all the honourable MPs can take advantage of this for such patients in their area, and that is the patients, you know that due to lack of enough hospitals, patients coming from outside face a lot of problems, a decision has been taken in this budget to build 200 day care centers. These day care centers will provide great relief to the patient as well as his family.
Respected Mr President,
While discussing the speech of the President, foreign policy was also discussed and some people feel that unless they talk about foreign policy, they do not look mature, so they feel that foreign policy should be talked about even if it causes loss to the country. I want to tell such people, if they are really interested in foreign policy subject and want to understand foreign policy and want to do something in future, I am not saying this for Shashi ji, so I would tell such people to definitely read a book, maybe they will understand what to say where, the name of that book is JFK's forgotten crisis. It is about JF Kennedy. It is a book named JFK's forgotten crisis. This book has been written by a famous foreign policy scholar and important events are mentioned in it. This book also mentions the first Prime Minister of India and he also led the foreign policy. This book also describes in detail the discussions and decisions taken between Pandit Nehru and the then President of America, John F. Kane. When the country was facing a lot of challenges, what game was going on in the name of foreign policy then, is now coming to light through that book and so now I would say that please read this book.
Respected Mr Chairman,
After the President's speech, it is your wish if a woman President, daughter of a poor family, could not be respected, but she is being insulted by all sorts of things being said. I can understand political frustration and disappointment, but what is the reason against a President, what is the reason.
Respected Mr Chairman,
Today India is moving ahead by leaving this kind of distorted mentality and thinking behind and following the mantra of women led development. If half of the population gets full opportunity, then India can progress at twice the speed and this is my belief, after working in this field for 25 years my belief has become stronger.
Respected Mr Chairman,
In the last 10 years, 10 crore new women have joined Self Help Groups (SHGs), and these women are from underprivileged families, from rural backgrounds. The strength of these women sitting at the bottom of the society has increased, their social status has also improved and the government has increased their assistance to Rs 20 lakh, so that they can take this work forward. We are making efforts in this direction to increase their work capacity, increase its scale and today it is having a very positive impact on the rural economy.
Respected Mr Chairman,
The President has discussed the Lakhpati Didi Abhiyan in his speech. According to the information registered so far after the formation of our new government for the third time, we have received information about more than 50 lakh Lakhpati Didis and since I have taken this scheme forward, till now about 1.25 crore women have become Lakhpati Didis and our target is to make three crore women Lakhpati Didis and for this, emphasis will be laid on economic programs.
Respected Mr Chairman,
Today, Drone Didi is being discussed in many villages of the country, a psychological change has come in the village, seeing a woman flying a drone in her hand, the villagers' view of women is changing and today Namo Drone Didi has started earning lakhs of rupees by working in the fields. Mudra Yojana is also playing a very important role in the empowerment of women. Crores of women have stepped into the industry for the first time with the help of Mudra Yojana and have come into the role of industrialists.
Respected Mr Chairman,
Out of the houses given to 4 crore families, approximately 75 percent of the houses are owned by women.
Respected Mr Chairman,
This change is laying the foundation of a strong India of the 21st century. Respected Speaker, the goal of developed India is the rural economy, without strengthening it we cannot build a developed India and therefore we have tried to touch every sector of the rural economy and we know that agriculture is very important in the rural economy. Our farmers are a strong pillar among the four pillars of developed India. In the last decade, the budget for agriculture has been increased 10 times. Let me tell you about the period after 2014 and this is a very big jump.
Respected Mr Chairman,
Those who talk about farmers here today, before 2014, they used to be beaten up for asking for urea. They had to stand in queues all night and that was the time when fertilizers were issued in the name of farmers, but did not reach the fields, somewhere else in black millet and the game of sleight of hand of 1 rupee and 15 paise was going on. Today farmers are getting enough fertilizers. The great crisis of Covid came, the entire supply chain got disturbed, the prices in the world increased unreasonably and the result was that because we are dependent on urea, we have to import it from outside, today for the Indian government a bag of urea costs ₹ 3000, the government has borne the burden and has given it to the farmer at a price less than 300, less than 300 rupees. We are continuously working to ensure that the farmer gets maximum benefit.
Respected Mr Chairman,
In the last 10 years, 12 lakh crore rupees have been spent to ensure that farmers get cheap fertilizers. Around 3.5 lakh crore rupees have been transferred directly to farmers' accounts through PM Kisan Samman Nidhi. We have also increased the MSP on a record basis and have procured three times more in the last decade than before. Farmers should get loans, easy loans, cheap loans, and that too has increased three times. Earlier, farmers were left to fend for themselves during natural calamities. During our tenure, farmers have received 2 lakh crore rupees under PM Fasal Bima.
Respected Mr Chairman,
Unprecedented steps have been taken for irrigation in the last decade and it is unfortunate that those who talk about the Constitution do not have much knowledge. Very few people would know that in our country, Dr. Babasaheb Ambedkar's vision regarding water schemes was so clear, so comprehensive and so inclusive that it inspires us even today. We launched a campaign to complete more than 100 irrigation projects that were pending for decades, so that water reaches the farmers' fields. Babasaheb's vision was to link rivers, Babasaheb Ambedkar advocated linking of rivers. But for years, decades passed, nothing happened. Today we have started work on the Ken-Betwa Link Project and the Parvati-Kalisindh-Chambal Link Project and I have also had a successful experience of working to revive extinct rivers by linking many rivers in Gujarat in this way.
Respected Mr Chairman,
This should be the dream of every citizen of the country. It should be the dream of all of us that there should be Made in India food packets on every dining table in the world. Today I feel happy when along with Indian tea, our coffee is also spreading its fragrance in the world. It is making a splash in the markets. Even our turmeric has seen the highest demand after Covid.
Respected Mr Chairman,
You will definitely see that in the coming times, our processed seafood and the Makhana of Bihar, which some people are worried about and don't know when and why, is going to reach the world. Our coarse grain i.e. Shri Anna, will also increase the prestige of India in the world markets.
Respected Mr Chairman,
Future Ready cities are also very important for a developed India. Our country is rapidly moving towards urbanisation and this should not be considered a challenge or a crisis. It should be considered an opportunity and we should work in that direction. Expansion of infrastructure leads to expansion of opportunities. Where connectivity increases, possibilities also increase. The first Namo Rail connecting Delhi-UP was inaugurated and I also got the opportunity to travel in it. Such connectivity, such infrastructure should reach all the major cities of India, this is our need in the coming days and our direction.
Respected Mr Chairman,
Delhi's network has doubled and today the metro network is reaching tier-2 and tier-3 cities as well. Today we can all be proud that India's metro network has crossed 1000 km and not only this, work is currently underway on another 1000 km. That means we are progressing so fast.
Respected Mr Chairman,
The Government of India has taken many initiatives to reduce pollution. We have started running 12 thousand electric buses in the country and have also done a great service to Delhi. We have given this to Delhi as well.
Respected Mr Chairman,
A new economy has always been expanding from time to time in our country. Today, the Gig Economy is developing as an important area in big cities. Lakhs of youth are joining it. We have said in this budget that labour! Such Gig workers should register themselves on the e-Shram portal and after verification, how can we help them in this new age service economy and they should get an ID card after coming on the e-Shram portal and we have said that these Gig workers will also be given the benefit of Ayushman Yojana so that Gig workers will move in the right direction and it is estimated that today there are about one crore Gig workers in the country and we are also working in that direction.
Respected Mr Chairman,
The MSME sector brings a huge number of job opportunities and this is a sector that has immense employment potential. These small industries are a symbol of self-reliant India. Our MSME sector is making a huge contribution to the country's economy. Our policy is clear, simplicity, convenience and support to MSMEs is a sector that has employment potential and this time we have emphasized on Mission Manufacturing and in a Mission Mode, we are moving forward by giving emphasis to the entire ecosystem of manufacturing sector i.e. giving strength to MSMEs and giving employment to many youth through MSMEs and preparing youth for employment through skill development. We have started working on many aspects to improve the MSMEs sector. The criteria for MSMEs was made in 2006, it was not updated. In the last 10 years, we have tried to upgrade this criteria twice and this time we have taken a very big jump. For the first time in 2020, for the second time in this budget, we have tried to promote MSMEs. They are being given financial assistance everywhere.
The challenge before MSMEs has been the lack of formal financial resources. During the Covid crisis, MSMEs were given a special emphasis. We have given special emphasis to the toy industry. We gave special emphasis to the textile industry, did not let them face cash-flow shortage and gave loans without any guarantee. Possibilities of lakhs of jobs were created in thousands of industries and jobs were also secured.
For small industries, we took steps in the direction of Customised Credit Card, Credit Guarantee Coverage, due to which their Ease of Doing Business also got a boost and by reducing unnecessary rules, their administrative burden, they had to pay one or two people for work, that too was stopped. You will be happy to know that we have made new policies to promote MSMEs, there was a time before 2014, we used to import things like toys, today I can proudly say that the small toy-making industries of my country are exporting toys to the world today and there has been a huge decline in imports. There has been an increase of about 239 percent in exports. There are many sectors run by MSMEs that are making their mark across the world. Made in India clothes, electronics, electrical scouts' goods are today becoming a part of the lives of other countries.
Respected Mr Chairman,
The country is moving ahead to fulfill the dream of a developed India and is moving ahead with great confidence. The dream of a developed India is not a government dream. It is the dream of 140 crore countrymen and now everyone has to give as much energy as they can to this dream and there are examples in the world, in a period of 20-25 years many countries of the world have shown that they have become developed, so India has immense potential. We have demography, democracy, demand, why can't we do it? We have to move ahead with this confidence and we are also moving ahead with the dream that by 2047, when the country will become independent, it will be 100 years of independence and by then we will become a developed India.
And Honorable Chairman,
I say with confidence that we have to achieve bigger goals and we will achieve them and Honorable Speaker, this is only our third term. As per the requirement of the country, we are going to remain dedicated for many years to come to build a modern India, a capable India and to realize the resolution of a developed India.
Respected Mr Chairman,
I appeal to all the parties, I appeal to all the leaders, I appeal to the countrymen, everyone has their own political ideologies, their own political programs, but nothing can be bigger than the country. The country is paramount for all of us and together we will fulfill the dream of a developed India, the dream of 140 crore countrymen is also our dream where every sitting MP is working to fulfill the dream of a developed India.
Respected Mr Chairman,
While expressing my gratitude for the President's speech, I also express my gratitude to you and the House. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.