Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Lok Sabha
04 FEB 2025 8:57PM by PIB Delhi
Respected Chairman,
I am present here to express my gratitude to the address of the honourable President. Yesterday and today till late at night, all the honourable MPs enriched this motion of thanks with their views. Many honourable experienced MPs also expressed their views, and naturally, as is the tradition of democracy, where there was need, there was praise, where there was a problem, there were some negative things, but this is very natural! Mr. Speaker, it is a great fortune for me that the people of the country have given me the opportunity to sit at this place for the 14th time and express my gratitude to the address of the President, and therefore, today I want to express my gratitude to the people with great respect, and I also express my gratitude to all those who participated in the discussion in the House and enriched the discussion.
Respected Chairman,
We are in 2025, in a way 25% of the 21st century has already passed. Time will decide what happened in the 20th century after independence and in the first 25 years of the 21st century, and how it happened, but if we study this President's address closely, it is clearly visible that the President has told the country about the next 25 years and a new confidence-building speech for a developed India. In a way, this speech of the respected President is going to strengthen the resolve for a developed India, create new confidence and inspire the general public.
Respected Chairman,
All the studies have repeatedly said that in the last 10 years, the people of the country have given us a chance to serve them. 25 crore countrymen have come out of poverty by defeating the poverty.
Respected Chairman,
For five decades you have heard slogans of eradicating poverty and now 25 crore poor people have come out after defeating poverty. It does not happen just like that. It happens when one spend one's life for the poor in a planned manner with full sensitivity and dedication.
Respected Chairman,
When people connected to the land spend their lives on the land while knowing the truth about the land, then change on the land is certain.
Respected Chairman,
We have not given false slogans to the poor, we have given them true development. The pain of the poor, the suffering of the common man, the dreams of the middle class are not understood just like that. Respected Chairman, this requires passion and I have to say with sadness that some people do not have it.
Respected Chairman,
How difficult it is to live under a thatched roof with plastic sheets during the rainy season. There are moments when dreams are crushed every moment. Not everyone can understand this.
Respected Chairman,
Till now the poor have got 4 crore houses. Those who have lived that life do not understand what it means to get a house with a concrete roof.
Respected Chairman,
When a woman is forced to defecate in the open, she can either go out before sunrise or after sunset after facing a lot of difficulties to do this small daily ritual, such people cannot understand what trouble she has to go through, respected chairman.
Respected Chairman,
We have solved the problems of our sisters and daughters by building more than 12 crore toilets. Respected Chairman, these days there is a lot of discussion in the media. It is happening more on social media. Some leaders are focusing on Jacuzzi and stylish showers in homes, but our focus is on providing water to every home. After 75 years of independence, 70-75% of the country's population, i.e. more than 16 crore households, did not have tap water connection. Our government has provided tap water to 12 crore families in 5 years and that work is progressing rapidly.
Respected Chairman,
We have done so much work for the poor and because of this, the honourable President has described it in detail in his speech. Those who keep themselves entertained by having photo sessions in the huts of the poor will find it boring to talk about the poor in the Parliament.
Respected Chairman,
I can understand their anger. Respected Chairman, identifying the problem is one thing but if there is a responsibility then you cannot leave it after identifying the problem, you have to make dedicated efforts to solve it. We have seen, and you must have seen our work of the last 10 years and also in the President's address, our effort is to solve the problem and we make dedicated efforts.
Respected Chairman,
There used to be a Prime Minister in our country, it had become a fashion to call him Mr. Clean. It had become fashionable to call the Prime Minister Mr. Clean. He had identified a problem and he had said that if 1 rupee comes out from Delhi, then only 15 paise reaches the village. Now at that time, from the Panchayat to the Parliament, there was rule of one party, from the Panchayat to the Parliament, there was rule of one party and at that time he had publicly said that 1 rupee comes out and 15 paise reaches. It was an amazing kind of sleight of hand. Even a common man of the country can easily understand to whom the 15 paise used to go.
Respected Chairman,
The country gave us an opportunity, we tried to find solutions. Our model is savings as well as development, public money for the public. We created the Gem Trinity of Jan Dhan, Aadhar and Mobile and started giving direct benefit, direct benefit transfer through DBT.
Respected Chairman,
During our tenure, we deposited Rs 40 lakh crore directly into the accounts of the people.
Respected Chairman,
Look at the misfortune of this country, how the governments were run and for whom they were run.
Respected Chairman,
When the fever rises, people say anything, but when along with it, frustration and despair spreads, even then they say a lot.
Respected Chairman,
10 crore such fake people who were not born, who had not appeared on this land of India, were taking benefit of various schemes from the government treasury.
Respected Chairman,
So that the right does not face injustice, without worrying about political gain or loss, we removed these 10 crore fake names and launched a campaign to find the real beneficiaries and provide help to them.
Respected Chairman,
When these 10 crore fake people are removed and the accounts of various schemes are calculated, then almost 3 lakh crore rupees were saved from going into wrong hands. I am not saying whose hands were involved, it was from the wrong hands.
Respected Chairman,
We have also made full use of technology in government procurement, brought transparency and today even state governments are using the Gem portal. The purchases made through the Gem portal cost less than what is usually made and the government has saved Rs 1,15,000 crore.
Respected Chairman,
Our Swachh Bharat Abhiyan was ridiculed a lot, as if we had committed a sin, a mistake. I don't know what all was said, but today I can say with satisfaction that due to this cleanliness drive, the government has earned 2300 crore rupees in recent years from the junk sold from government offices alone. Mahatma Gandhi used to talk about the principle of trusteeship. He used to say that we are trustees, this property belongs to the people and therefore we try to save every penny on the basis of this principle of trusteeship and use it at the right place and only then 2300 crore rupees are coming into the government treasury by selling junk from the Swachh Bharat Abhiyan.
Respected Chairman,
We made an important decision of ethanol blending. We know that we are not energy independent and we have to import it from outside. When ethanol blending was done and our income from petrol and diesel decreased, that one decision made a difference of Rs 100000 crore and this money of almost Rs 100000 crore has gone into the pockets of farmers.
Respected Chairman,
I am talking about saving, but earlier the headlines of newspapers used to be, scams worth so many lakhs. Scams worth so many lakhs, scams worth so many lakhs, it has been 10 years since these scams were not committed. By not having scams, lakhs and crores of rupees of the country have been saved, which are being used in the service of the people.
Respected Chairman,
The various steps we have taken have saved lakhs of crores of rupees, but we have not used that money to build a palace for mirrors. We have used it to build the country. The infrastructure budget was Rs 180000 crore 10 years ago, before we came. Respected Chairman, today the infrastructure budget is Rs 11 lakh crore and that is why the President has described how the foundation of India is getting stronger. Be it roads, highways, railways or village roads, a strong foundation of development has been laid for all these works.
Respected Chairman,
Savings in the government treasury is one thing and that should be done as I said about trusteeship, but we have also kept in mind that the general public should also get the benefit of these savings. The schemes should be such that the public also saves and you must have seen the expenses incurred by the common man due to illness under the Ayushman Bharat Yojana. On the basis of the people who have taken its benefit till now, I would say that due to taking benefit of Ayushman Yojana, the expenses that the countrymen would have to bear from their own pockets, like this, Rs 120000 crore has been saved for the public. It is necessary that now like Jan Aushadhi Kendra, today in the middle class families, all the gentlemen are of 60-70 years of age, so it is natural that some disease or the other comes, there is also the cost of medicines, medicines are also expensive, since we have opened Jan Aushadhi Kendras, there is 80% discount and because of that, the families who have taken medicines from these Jan Aushadhi Kendras have saved nearly Rs 30000 crore on the cost of medicines.
Respected Mr Chairman,
UNICEF also estimates that they have done a big survey of the families whose homes have sanitation and toilets, that family has saved about Rs. 70,000 in a year. Be it the Swachhata Abhiyan, the work of building toilets, the work of providing pure water, our common families are getting huge benefits.
Respected Mr Chairman,
I mentioned tap water in the beginning. There is a report from WHO, WHO says that because of getting pure tap water, the average family has saved Rs. 40000 on expenses incurred on other diseases. I am not counting much, but there are many such schemes which have saved the expenses of the common man.
Respected Chairman,
Free food grains are given to crores of countrymen, and the family saves thousands of rupees. PM Surya Ghar Free Electricity Scheme: Wherever this scheme has been implemented, those families are saving on an average 25 to 30 thousand rupees on electricity every year, there is saving in expenses and if there is more electricity, then they are earning money by selling it. That is, there is also saving for the common man. We had run a campaign for LED bulbs. You know that before we came, LED bulbs were sold for Rs. 400 each. We ran such a campaign that its price came down to ₹40 and because of LED bulbs there was saving of electricity and more light was also available and about 20,000 crore rupees of the countrymen were saved in this.
Respected Chairman,
Farmers who have used Soil Health Cards scientifically have benefited greatly and such farmers have saved Rs 30,000 per acre.
Respected Mr Chairman,
In the last 10 years, by reducing the income tax, we have also worked to increase the savings of the middle class.
Respected Mr Chairman,
Before 2014, such bombs were hurled, such bullets were fired that the lives of the countrymen were shattered. We gradually moved ahead by filling up those wounds. 200000 rupees, in 2013-14, ₹200000, only ₹200000, there was income tax exemption on that and today 12 lakh rupees are completely exempted from income tax and in the intervening period also in 2014, in 2017, in 2019, in 2023, we have been doing this continuously, healing the wounds and today the bandage that was left has also been done. If we add 75000 standard deduction to it, then after 1st April, the salaried class of the country will not have to pay any income tax up to 12.75 lakh rupees.
Respected Chairman,
When you were working in Yuva Morcha, you must have heard and read about a Prime Minister who used to say 21st century, 21st century almost every day. In a way, it had become a memorized phrase, it had become a catchphrase. He used to say 21st century, 21st century. When it was said so often, R K Laxman had made a great cartoon in Times of India. That cartoon was very interesting. In that cartoon, there is an airplane and a pilot. I don't know why he liked the pilot. Some passengers were sitting and the airplane was placed on a cart and workers were pushing the cart and 21st century was written on it. That cartoon seemed like a joke at that time, but later on it proved to be true.
Respected Mr Chairman,
This was a sarcasm; it was a cartoon that demonstrated how disconnected from ground reality the then Prime Minister was that he was engaged in baseless talk.
Respected Mr Chairman,
Those who then talked about the 21st century were not even able to fulfill the needs of the 20th century.
Respected Mr Chairman,
Today when I see that I have got the opportunity to look closely at all the things that happened in the last 10 years, I feel very sad. We are 40-50 years late, the work which should have been done 40-50 years ago, and hence this year when the people of the country gave us the opportunity to serve from 2014, we focused more and more on the youth. We emphasized on the aspirations of the youth, we created more opportunities for the youth, we opened many sectors and due to which we are seeing that the youth of the country are waving the flag of their capabilities. We opened the space sector in the country, opened the defense sector, brought the semiconductor mission, we gave shape to many new schemes to promote innovation, completely developed the Startup India ecosystem and in this budget also, respected Chairman ji, a very important decision has been taken. Income tax exemption on income of Rs 12 lakh, this news became so big that many important things have still not been noticed by some people. That important decision has been taken; we have opened up the nuclear energy sector and the country is going to see its far-reaching positive impacts and results.
Respected Mr Chairman,
We are also among those who are making efforts to discuss AI, 3D printing, robotics, virtual reality and what is the significance of gaming. I have told the youth of the country that why should India not become the gaming capital of the world and the creativity capital of the world and I see that our people are working very fast. Some people use this word when it is in fashion, but for me there is no single AI, there is double AI, India has double strength, one AI is Artificial Intelligence and the other is AI Aspirational India. We started 10000 tinkering labs in schools and today the children coming out of those tinkering labs are surprising people by making robotics and in this budget, provision has been made for 50000 new tinkering labs. India is a country about whose India AI mission the whole world is very optimistic and India's presence has gained an important place in the world's AI platform.
Respected Mr Chairman,
In this year's budget, we have talked about investment in the domain of deep tech and I believe that in order to move ahead at a fast pace in deep tech and the 21st century being a completely technology driven century, it is necessary for us that India moves ahead very fast in the field of deep tech.
Respected Mr Chairman,
We are constantly working keeping the youth's future in mind, but there are some parties that are constantly cheating the youth. These parties will give this allowance or that allowance during elections, they make promises but do not fulfill them.
Respected Mr Chairman,
These parties have become a disaster for the future of the youth.
Respected Chairman,
The country has just seen in Haryana how we work. We had promised jobs without any expenditure and without any slips. As soon as the government was formed, the youth got jobs. This is the result of what we say.
Respected Mr Chairman,
Grand victory for the third time in Haryana and victory for the third time in the history of Haryana, this is a historic event in itself.
Respected Mr Chairman,
Historical result in Maharashtra too, blessings of the people, for the first time in the history of Maharashtra the ruling party has so many seats, we have achieved this with the blessings of the people.
Respected Mr Chairman,
In his address, the Honourable President has also discussed in detail the completion of 75 years of our Constitution.
Respected Mr Chairman,
Apart from the clauses in the constitution, there is also a spirit of the constitution and to strengthen the constitution, the spirit of the constitution has to be lived and today I want to explain this with examples. We are the people who live the constitution.
Respected Mr Chairman,
It is true that in our country, when the President addresses the House, he gives details of the government's tenure for that year. Similarly, in the state, when the Governor addresses the House, he gives details of the activities of that state. What is the spirit of the Constitution and democracy? When Gujarat completed 50 years, we were celebrating its Golden Jubilee Year and luckily I was serving as the Chief Minister at that time, we took an important decision. We decided that in this Golden Jubilee Year, all the speeches of the Governors in the House in the last 50 years, that is, the governments of that time are praised in it. We said that all the speeches of the Governors in those 50 years should be prepared in the form of a book, a treatise should be made and today that treatise is available in all the libraries. I was from BJP, in Gujarat, there were mostly Congress governments. There were speeches of the governors of those governments, but the job of making them famous was being done by the BJP, this Chief Minister from the BJP, why? We know how to live the Constitution. We are dedicated to the Constitution. We understand the spirit of the Constitution.
Respected Mr Chairman,
You know that when we came in 2014, there was no honourable opposition. There was no Recognised Opposition Party. No one had come with even that many marks. There were many laws in India that had complete freedom to work according to those laws, there were many committees in which it was written that the Leader of the Opposition would be in them. But there was no opposition, there was no Recognised Opposition. This was our nature of living the Constitution, this was the spirit of our Constitution, this was our intention to follow the limits of democracy, we decided that even though there would not be an honourable opposition, there would not be a Recognised Opposition, but the leader of the largest party would be called in the meetings. This is the spirit of democracy, it happens then. Committees of the Election Commission, respected Mr Chairman,earlier the Prime Minister used to file it and issue it, it is we who have included the Leader of Opposition in it and we have also made a law for it and today when the Election Commission will be formally formed, the Opposition Leader will also be a part of its decision making process, we do this work. And I have already done this, we do it because we live the Constitution.
Respected Mr Chairman,
You will find many places in Delhi where some families have built their own museums. The work is being done with the money of the people, what is the spirit of democracy, what is it called living the Constitution, we built the PM Museum and the life and work of all the Prime Ministers of the country from the first to my predecessors have been made in that PM Museum and I would like that the families of the great men who are in this PM Museum should take out time to see that museum and if they feel like adding something to it, then they should draw the attention of the government so that the museum is enriched and inspires the new children of the country, this is the spirit of the Constitution! Everyone does everything for themselves, the group of people who live for themselves is not very small, people who live for the Constitution are sitting here.
Respected Mr Chairman,
When power becomes service, nation building happens. When power is made a legacy, democracy ends.
Respected Mr Chairman,
We follow the spirit of the Constitution. We don't do politics of poison. We give utmost importance to the unity of the country and that is why we build the world's tallest statue of Sardar Vallabhbhai Patel and we remember the great man who worked to unite the country with the Statue of Unity and he was not from the BJP, he was not from the Jan Sangh. We live the Constitution, that is why we move forward with this thinking.
Respected Mr Chairman,
It is the misfortune of the country that these days some people are openly speaking the language of urban Naxals and the things that urban Naxals say, like taking on the Indian State, these people who speak the language of urban Naxals and declare war against the Indian State can neither understand the Constitution nor the unity of the country.
Respected Mr Chairman,
For seven decades, Jammu & Kashmir and Ladakh were deprived of the rights of the Constitution. This was injustice to the Constitution and also injustice to the people of Jammu & Kashmir and Ladakh. We broke the wall of Article 370, now the citizens of those states of Jammu & Kashmir and Ladakh are getting the rights that the countrymen have and we know the importance of the Constitution, we live by the spirit of the Constitution, that is why we take such strong decisions.
Respected Mr Chairman,
Our Constitution does not give us the right to discriminate. Those who live with the Constitution in their pockets do not know what kind of problems you forced Muslim women to live in. We have worked to give rights to Muslim daughters in accordance with the spirit of the Constitution by abolishing triple talaq, and have given them the right to equality. Whenever there has been an NDA government in the country, we have worked with a long vision. I don't know what kind of language is being used to divide the country, I don't know how far frustration and disappointment will take them, but what is our thinking, in which direction do the NDA partners think, for us, we pay more attention to what is behind, what is last and what Mahatma Gandhi had said and the result of that is that even if we create ministries, then which ministry do we create, we create a separate ministry for the North-East. We have been in the country for so many years, till Atal ji came, no one understood, he kept giving speeches, NDA created a separate ministry for the tribals.
Respected Mr Chairman,
Our southern states are connected to the sea coast. Many states in our east are connected to the sea coast. Fisheries work and fishermen are a very large part of the society there. They should also be taken care of and in the areas where there is a small amount of water inside the land, there are fishermen from the last section of the society too. It is our government which has created a separate ministry for fisheries.
Respected Mr Chairman,
The downtrodden and deprived people of the society have a potential within them, if emphasis is laid on skill development, new opportunities can be created for them. Their hopes and aspirations can create a new life and hence we created a separate Skill Ministry.
Respected Mr Chairman,
The first duty of democracy in the country is that we should give power to the common man and keeping this in mind, there is an opportunity to connect crores of people of the country to make the cooperative sector of India more prosperous and healthy. The cooperative movement can be increased in many areas and keeping this in mind, we have created a separate cooperative ministry. What is the vision is known here.
Respected Mr Chairman,
Talking about caste has become a fashion for some people. For the last 30 years, the MPs from the OBC community who have been coming to the House for the last 30 years, have been demanding for the last 30-35 years that the OBC Commission be given constitutional status by rising above party differences. Those who see profit in casteism today, did not remember the OBC community at that time, it is us who gave constitutional status to the OBC community. The Backward Classes Commission is included in the constitutional system today.
Respected Mr Chairman,
We have worked very strongly in the direction of providing maximum opportunities to SC, ST and OBC in every sector. Today, through this House, I want to put forth an important question before the countrymen and Mr. Speaker, the countrymen will surely ponder over this question of mine and will also discuss it at crossroads. Someone please tell me, has there ever been three SC MPs from the same family in the Parliament at the same time? Have there ever been three SC MPs from the same family? I want to ask another question, can someone please tell me whether there have ever been three ST MPs from the same family in the Parliament at the same time and in the same period?
Respected Mr Chairman,
I got the answer to one of my questions about the difference between the speech and behavior of some people. The difference is like the difference between the earth and the sky, the difference is like the difference between night and day.
Respected Mr Chairman,
How are we empowering SC ST society? Respected Chairman, I will give you an example of how the welfare of the deprived society is done while maintaining the spirit of unity without creating tension in the society. Before 2014, the number of medical colleges in our country was 387. Today there are 780 medical colleges. Now that the number of medical colleges has increased, the seats have also increased. This is a very important angle, Respected Chairman, and hence the colleges have increased and the seats have also increased. Before 2014, the MBBS seats for SC students in our country were 7700. Before we came, there was a possibility of 7700 youth from Dalit society becoming doctors. We worked for 10 years, today the number has increased and arrangements have been made for 17000 MBBS doctors of SC society. Where is 7700 and where is 17000, if there is any welfare of Dalit society and if there is no tension in the society while increasing the respect of each other.
Respected Mr Chairman,
Before 2014, there were 3800 MBBS seats for ST students. Today this number has increased to around 9000. Before 2014, there were less than 14000 MBBS seats for OBC students. Today their number has increased to around 32000. 32000 MBBS doctors will be made from OBC community.
Respected Mr Chairman,
In the last 10 years a new university has been established every week, a new ITI has been built every day, a new college has opened every 2 days, just imagine how much growth has taken place for our SC, ST, OBC young men and women.
Respected Mr Chairman,
We are behind every scheme- 100% saturation, implement it 100%, the beneficiaries should not be left out, we are working in that direction. First of all, we want that the one who is entitled to it should get it, if there is a scheme, then it should reach him, the game of 1 rupee 15 paise cannot work. But what some people did is that they made a model that gave to only a few people and torment others and did the politics of appeasement. To make the country a developed India, we will have to get rid of appeasement. We have chosen the path of satisfaction, not appeasement, and we are walking on that path. Every society, every class of people should get what is their right without any discrimination, this is satisfaction and according to me when I talk about 100% saturation, it means that it is actually social justice. This is actually secularism and in fact it is respect for the constitution.
Respected Mr Chairman,
The spirit of the Constitution is that everyone should get better health and today is also Cancer Day. Today, a lot of discussions are going on about health in the country and the world. But there are some people who are creating obstacles in providing health services to the poor and the elderly and that too due to their political interests. Today, 30,000 hospitals in the country and good specialized private hospitals are associated with Ayushman. Where Ayushman card holders get free treatment. But some political parties, due to their narrow mindset, due to bad policies, have kept the doors of these hospitals closed for the poor and cancer patients have suffered the loss. Recently, a study by the public health journal Lancet has come out, which says that cancer treatment is starting on time with the Ayushman scheme. The government is very serious about cancer detection. Because the sooner the detection is done, the sooner the treatment starts, we can save the cancer patient and Lancet has given credit to the Ayushman scheme and said that a lot of work has been done in this direction in India.
Respected Mr Chairman,
In this budget too, we have taken a very important step towards making cancer medicines cheaper. Not only this, an important decision has been taken in the coming days and since today is Cancer Day, I would definitely like to say that all the honourable MPs can take advantage of this for such patients in their area, and that is the patients, you know that due to lack of enough hospitals, patients coming from outside face a lot of problems, a decision has been taken in this budget to build 200 day care centers. These day care centers will provide great relief to the patient as well as his family.
Respected Mr President,
While discussing the speech of the President, foreign policy was also discussed and some people feel that unless they talk about foreign policy, they do not look mature, so they feel that foreign policy should be talked about even if it causes loss to the country. I want to tell such people, if they are really interested in foreign policy subject and want to understand foreign policy and want to do something in future, I am not saying this for Shashi ji, so I would tell such people to definitely read a book, maybe they will understand what to say where, the name of that book is JFK's forgotten crisis. It is about JF Kennedy. It is a book named JFK's forgotten crisis. This book has been written by a famous foreign policy scholar and important events are mentioned in it. This book also mentions the first Prime Minister of India and he also led the foreign policy. This book also describes in detail the discussions and decisions taken between Pandit Nehru and the then President of America, John F. Kane. When the country was facing a lot of challenges, what game was going on in the name of foreign policy then, is now coming to light through that book and so now I would say that please read this book.
Respected Mr Chairman,
After the President's speech, it is your wish if a woman President, daughter of a poor family, could not be respected, but she is being insulted by all sorts of things being said. I can understand political frustration and disappointment, but what is the reason against a President, what is the reason.
Respected Mr Chairman,
Today India is moving ahead by leaving this kind of distorted mentality and thinking behind and following the mantra of women led development. If half of the population gets full opportunity, then India can progress at twice the speed and this is my belief, after working in this field for 25 years my belief has become stronger.
Respected Mr Chairman,
In the last 10 years, 10 crore new women have joined Self Help Groups (SHGs), and these women are from underprivileged families, from rural backgrounds. The strength of these women sitting at the bottom of the society has increased, their social status has also improved and the government has increased their assistance to Rs 20 lakh, so that they can take this work forward. We are making efforts in this direction to increase their work capacity, increase its scale and today it is having a very positive impact on the rural economy.
Respected Mr Chairman,
The President has discussed the Lakhpati Didi Abhiyan in his speech. According to the information registered so far after the formation of our new government for the third time, we have received information about more than 50 lakh Lakhpati Didis and since I have taken this scheme forward, till now about 1.25 crore women have become Lakhpati Didis and our target is to make three crore women Lakhpati Didis and for this, emphasis will be laid on economic programs.
Respected Mr Chairman,
Today, Drone Didi is being discussed in many villages of the country, a psychological change has come in the village, seeing a woman flying a drone in her hand, the villagers' view of women is changing and today Namo Drone Didi has started earning lakhs of rupees by working in the fields. Mudra Yojana is also playing a very important role in the empowerment of women. Crores of women have stepped into the industry for the first time with the help of Mudra Yojana and have come into the role of industrialists.
Respected Mr Chairman,
Out of the houses given to 4 crore families, approximately 75 percent of the houses are owned by women.
Respected Mr Chairman,
This change is laying the foundation of a strong India of the 21st century. Respected Speaker, the goal of developed India is the rural economy, without strengthening it we cannot build a developed India and therefore we have tried to touch every sector of the rural economy and we know that agriculture is very important in the rural economy. Our farmers are a strong pillar among the four pillars of developed India. In the last decade, the budget for agriculture has been increased 10 times. Let me tell you about the period after 2014 and this is a very big jump.
Respected Mr Chairman,
Those who talk about farmers here today, before 2014, they used to be beaten up for asking for urea. They had to stand in queues all night and that was the time when fertilizers were issued in the name of farmers, but did not reach the fields, somewhere else in black millet and the game of sleight of hand of 1 rupee and 15 paise was going on. Today farmers are getting enough fertilizers. The great crisis of Covid came, the entire supply chain got disturbed, the prices in the world increased unreasonably and the result was that because we are dependent on urea, we have to import it from outside, today for the Indian government a bag of urea costs ₹ 3000, the government has borne the burden and has given it to the farmer at a price less than 300, less than 300 rupees. We are continuously working to ensure that the farmer gets maximum benefit.
Respected Mr Chairman,
In the last 10 years, 12 lakh crore rupees have been spent to ensure that farmers get cheap fertilizers. Around 3.5 lakh crore rupees have been transferred directly to farmers' accounts through PM Kisan Samman Nidhi. We have also increased the MSP on a record basis and have procured three times more in the last decade than before. Farmers should get loans, easy loans, cheap loans, and that too has increased three times. Earlier, farmers were left to fend for themselves during natural calamities. During our tenure, farmers have received 2 lakh crore rupees under PM Fasal Bima.
Respected Mr Chairman,
Unprecedented steps have been taken for irrigation in the last decade and it is unfortunate that those who talk about the Constitution do not have much knowledge. Very few people would know that in our country, Dr. Babasaheb Ambedkar's vision regarding water schemes was so clear, so comprehensive and so inclusive that it inspires us even today. We launched a campaign to complete more than 100 irrigation projects that were pending for decades, so that water reaches the farmers' fields. Babasaheb's vision was to link rivers, Babasaheb Ambedkar advocated linking of rivers. But for years, decades passed, nothing happened. Today we have started work on the Ken-Betwa Link Project and the Parvati-Kalisindh-Chambal Link Project and I have also had a successful experience of working to revive extinct rivers by linking many rivers in Gujarat in this way.
Respected Mr Chairman,
This should be the dream of every citizen of the country. It should be the dream of all of us that there should be Made in India food packets on every dining table in the world. Today I feel happy when along with Indian tea, our coffee is also spreading its fragrance in the world. It is making a splash in the markets. Even our turmeric has seen the highest demand after Covid.
Respected Mr Chairman,
You will definitely see that in the coming times, our processed seafood and the Makhana of Bihar, which some people are worried about and don't know when and why, is going to reach the world. Our coarse grain i.e. Shri Anna, will also increase the prestige of India in the world markets.
Respected Mr Chairman,
Future Ready cities are also very important for a developed India. Our country is rapidly moving towards urbanisation and this should not be considered a challenge or a crisis. It should be considered an opportunity and we should work in that direction. Expansion of infrastructure leads to expansion of opportunities. Where connectivity increases, possibilities also increase. The first Namo Rail connecting Delhi-UP was inaugurated and I also got the opportunity to travel in it. Such connectivity, such infrastructure should reach all the major cities of India, this is our need in the coming days and our direction.
Respected Mr Chairman,
Delhi's network has doubled and today the metro network is reaching tier-2 and tier-3 cities as well. Today we can all be proud that India's metro network has crossed 1000 km and not only this, work is currently underway on another 1000 km. That means we are progressing so fast.
Respected Mr Chairman,
The Government of India has taken many initiatives to reduce pollution. We have started running 12 thousand electric buses in the country and have also done a great service to Delhi. We have given this to Delhi as well.
Respected Mr Chairman,
A new economy has always been expanding from time to time in our country. Today, the Gig Economy is developing as an important area in big cities. Lakhs of youth are joining it. We have said in this budget that labour! Such Gig workers should register themselves on the e-Shram portal and after verification, how can we help them in this new age service economy and they should get an ID card after coming on the e-Shram portal and we have said that these Gig workers will also be given the benefit of Ayushman Yojana so that Gig workers will move in the right direction and it is estimated that today there are about one crore Gig workers in the country and we are also working in that direction.
Respected Mr Chairman,
The MSME sector brings a huge number of job opportunities and this is a sector that has immense employment potential. These small industries are a symbol of self-reliant India. Our MSME sector is making a huge contribution to the country's economy. Our policy is clear, simplicity, convenience and support to MSMEs is a sector that has employment potential and this time we have emphasized on Mission Manufacturing and in a Mission Mode, we are moving forward by giving emphasis to the entire ecosystem of manufacturing sector i.e. giving strength to MSMEs and giving employment to many youth through MSMEs and preparing youth for employment through skill development. We have started working on many aspects to improve the MSMEs sector. The criteria for MSMEs was made in 2006, it was not updated. In the last 10 years, we have tried to upgrade this criteria twice and this time we have taken a very big jump. For the first time in 2020, for the second time in this budget, we have tried to promote MSMEs. They are being given financial assistance everywhere.
The challenge before MSMEs has been the lack of formal financial resources. During the Covid crisis, MSMEs were given a special emphasis. We have given special emphasis to the toy industry. We gave special emphasis to the textile industry, did not let them face cash-flow shortage and gave loans without any guarantee. Possibilities of lakhs of jobs were created in thousands of industries and jobs were also secured.
For small industries, we took steps in the direction of Customised Credit Card, Credit Guarantee Coverage, due to which their Ease of Doing Business also got a boost and by reducing unnecessary rules, their administrative burden, they had to pay one or two people for work, that too was stopped. You will be happy to know that we have made new policies to promote MSMEs, there was a time before 2014, we used to import things like toys, today I can proudly say that the small toy-making industries of my country are exporting toys to the world today and there has been a huge decline in imports. There has been an increase of about 239 percent in exports. There are many sectors run by MSMEs that are making their mark across the world. Made in India clothes, electronics, electrical scouts' goods are today becoming a part of the lives of other countries.
Respected Mr Chairman,
The country is moving ahead to fulfill the dream of a developed India and is moving ahead with great confidence. The dream of a developed India is not a government dream. It is the dream of 140 crore countrymen and now everyone has to give as much energy as they can to this dream and there are examples in the world, in a period of 20-25 years many countries of the world have shown that they have become developed, so India has immense potential. We have demography, democracy, demand, why can't we do it? We have to move ahead with this confidence and we are also moving ahead with the dream that by 2047, when the country will become independent, it will be 100 years of independence and by then we will become a developed India.
And Honorable Chairman,
I say with confidence that we have to achieve bigger goals and we will achieve them and Honorable Speaker, this is only our third term. As per the requirement of the country, we are going to remain dedicated for many years to come to build a modern India, a capable India and to realize the resolution of a developed India.
Respected Mr Chairman,
I appeal to all the parties, I appeal to all the leaders, I appeal to the countrymen, everyone has their own political ideologies, their own political programs, but nothing can be bigger than the country. The country is paramount for all of us and together we will fulfill the dream of a developed India, the dream of 140 crore countrymen is also our dream where every sitting MP is working to fulfill the dream of a developed India.
Respected Mr Chairman,
While expressing my gratitude for the President's speech, I also express my gratitude to you and the House. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লোকসভাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ওপৰত ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
04 FEB 2025 8:57PM by PIB Guwahati
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াৰ ভাষণ সন্দৰ্ভত কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিবলৈ মই উপস্থিত হৈছোঁ। কালি আৰু আজি তো গভীৰ নিশালৈকে সকলো সন্মানীয় সাংসদে নিজৰ চিন্তাৰে এই ধন্যবাদ প্ৰস্তাৱক সমৃদ্ধ কৰিলে। বহু মাননীয় অভিজ্ঞ সংসদ সদস্যইও নিজৰ মতামত প্ৰকাশ কৰিলে, আৰু স্বাভাৱিকতে গণতন্ত্ৰৰ পৰম্পৰাও আছে, য’ত প্ৰয়োজন আছিল, তাত প্ৰশংসা হ’ল, য’ত অসুবিধা আছিল, তাত কিছুমান নেতিবাচক কথাও হ’ল, কিন্তু এয়া অতি স্বাভাৱিক! অধ্যক্ষ মহোদয়, মোৰ বাবে বহুত ডাঙৰ সৌভাগ্য যে দেশৰ জনসাধাৰণে মোক ১৪ সংখ্যক বাৰৰ বাবে এই স্থানত বহি ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াৰ ভাষণৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰাৰ সুযোগ দিছে আৰু সেয়ে মই আজি জনতা জনাৰ্দনৰো অতি সন্মানেৰে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিব বিচাৰোঁ আৰু সদনত আলোচনাত যিসকল লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিলে, আলোচনাক সমৃদ্ধ কৰিলে, সেইসকলৰ প্ৰতিও মই মোৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছোঁ।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি ২০২৫ চনত আছোঁ, এক প্ৰকাৰে একবিংশ শতিকাৰ ২৫ শতাংশ ইতিমধ্যে পাৰ হৈ গৈছে। সময়ে নিৰ্ধাৰণ কৰিব ২০ শতিকাৰ স্বাধীনতাৰ পিছত আৰু একবিংশ শতিকাৰ প্ৰথম ২৫ বছৰত কি হ’ল, কেনেকৈ হ’ল, কিন্তু এই ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াৰ ভাষণত যদি আমি ভালদৰে ইয়াক অধ্যয়ন কৰোঁ, তেন্তে স্পষ্ট হৈ পৰে যে তেওঁ দেশৰ সন্মুখত ভৱিষ্যতৰ ২৫ বছৰ আৰু বিকশিত ভাৰতৰ বাবে এক নতুন বিশ্বাস সৃষ্টি কৰা কথা, এক প্ৰকাৰে সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াৰ এই ভাষণে বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পক শক্তিশালী কৰিব, নতুন বিশ্বাস সৃষ্টি কৰিব আৰু জনসাধাৰণক অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
সকলো অধ্যয়নে বাৰে বাৰে এয়া কৈছে যে যোৱা ১০ বছৰত দেশৰ জনসাধাৰণে আমাক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিলে। ২৫ কোটি দেশবাসীয়ে দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰি দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
পাঁচ দশক ধৰি 'দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল'ৰ শ্লোগান শুনিছে আৰু এতিয়া ২৫ কোটি দৰিদ্ৰ লোক দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰি ওলাই আহিছে, কেৱল তেনেকুৱাই নহয়, পৰিকল্পিতভাৱে সমৰ্পিত ভাবেৰে আপোনত্বৰ সম্পূৰ্ণ সংবেদনশীলতাৰে যেতিয়া দুখীয়াৰ বাবে জীৱনটো সঁপি দিয়া হয়, তেতিয়া ই সম্ভৱ হৈ উঠে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
যেতিয়া মাটিৰ সৈতে সংযুক্ত মানুহে মাটিৰ সত্যতা জানি মাটিত জীৱন সঁপি দিয়ে, তেতিয়া মাটিত পৰিৱৰ্তন নিশ্চিত হৈ পৰে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি দুখীয়াক মিছা শ্লোগান নহয়, আমি প্ৰকৃত বিকাশ দিছোঁ। দুখীয়াৰ দুখ আৰু সাধাৰণ মানুহৰ অসুবিধাবোৰ, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ সপোনবোৰ এনেয়ে বুজিব পৰা নাযায়। সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়, ইয়াৰ বাবে এক আবেগ লাগে আৰু মই দুখেৰে ক’বলৈ ওলাইছোঁ যে কিছুমান মানুহৰ মাজত এয়া নায়েই।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
বাৰিষাৰ সময়ত কেচা ছালি, তাৰ প্লাষ্টিকৰ চাদৰযুক্ত ছালি, তাৰ তলত জীৱন অতিবাহিত কৰা কিমান কঠিন। পলে পলে সপোনক ভৰিৰে মোহাৰি দিয়া হয়, এনে পল থাকে। এই কথা সকলোৱে বুজিব নোৱাৰে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
এতিয়ালৈকে দুখীয়াই ৪ কোটি ঘৰ পাইছে। যিসকলে সেই জীৱন যাপন কৰিছে তেওঁলোকে বুজি পায় যে পকা ছালিৰ ঘৰ পোৱাৰ অৰ্থ কি।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
এগৰাকী মহিলাই যেতিয়া মুকলিত শৌচ কৰিবলৈ যাবলৈ বাধ্য হয়। তেওঁ হয় সূৰ্যোদয়ৰ আগতেই, নহয় সূৰ্যাস্তৰ পিছত জটিলতাৰ সন্মুখীন হোৱাৰ পিছত এই সৰু নিজৰ নিত্য কৰ্ম কৰিবলৈ ওলাব পাৰে, তেতিয়া তেওঁৰ কি কষ্ট হৈছিল, এনে লোকে বুজিব নোৱাৰে, সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি ১২ কোটিৰো অধিক শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰি ভগ্নী-কন্যাৰ অসুবিধা দূৰ কৰিছোঁ। সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়, আজিকালি সংবাদ মাধ্যমত অত্যধিক চৰ্চা চলি আছে। ছ’চিয়েল মিডিয়াত আৰু অধিক হৈ আছে। কিছুমান নেতাৰ গুৰুত্ব ঘৰত জাকুজীত, ষ্টাইলিছ শ্বাৱাৰত, কিন্তু আমাৰ গুৰুত্ব হৈছে প্ৰতিটো ঘৰতে পানী যোগান ধৰা। স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছত দেশত ৭০-৭৫% প্ৰায় ১৬ কোটিতকৈও অধিক ঘৰত নলৰ পানীৰ সংযোগ নাছিল। আমাৰ চৰকাৰে ৫ বছৰত ১২ কোটি পৰিয়ালক ঘৰত নলৰ পানী যোগান ধৰাৰ কাম কৰিছে আৰু সেই কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িও আছে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ইমান কাম কৰিছোঁ আৰু ইয়াৰ বাবেই সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াই নিজৰ ভাষণত এই কথা বিতংভাৱে বৰ্ণনা কৰিছে। যিসকল লোকে দুখীয়াৰ জুপুৰীত ফটো ছেছন কৰাই নিজৰ মনোৰঞ্জন কৰাই থাকে, তেওঁলোকৰ বাবে সংসদত দুখীয়াৰ কথা বিৰক্তিকৰেই লাগিব।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
মই তেওঁলোকৰ খং বুজিব পাৰিছোঁ। সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়, সমস্যা চিনাক্ত কৰাটো এটা কথা কিন্তু যদি দায়িত্ব থাকে তেন্তে সমস্যা চিনাক্ত কৰি হাত সাৰি যাব নোৱাৰি, তাৰ সমাধানৰ বাবে সমৰ্পিত ভাবেৰে প্ৰচেষ্টা চলাব লাগিব। আমি দেখিছোঁ, আৰু যোৱা ১০ বছৰৰ আমাৰ কাম নিশ্চয় দেখিছে যে আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াৰ ভাষণতো দেখিছে চাগৈ, আমাৰ প্ৰচেষ্টা সমস্যা সমাধানৰ দিশত থাকে আৰু আমি সমৰ্পিত ভাবেৰে প্ৰচেষ্টা চলাওঁ।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আমাৰ দেশত আগতে এজন প্ৰধানমন্ত্ৰী আছিল, তেওঁক মিষ্টাৰ ক্লিন বুলি কোৱাটো এটা ফেশ্বন হৈ পৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়ক মিষ্টাৰ ক্লিন বুলি কোৱাটো ফেশ্বন হৈ পৰিছিল। তেওঁ এটা সমস্যা চিনাক্ত কৰিছিল আৰু তেওঁ কৈছিল যে দিল্লীৰ পৰা যদি ১ টকা ওলায়, তেন্তে ১৫ পইচাহে গাঁৱলৈ যায়। এতিয়া সেই সময়ত পঞ্চায়তৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সংসদলৈকে এটা দলৰে শাসন আছিল, পঞ্চায়তৰ পৰা সংসদলৈ, এটা দলৰে শাসন আছিল আৰু সেই সময়ত তেওঁলোকে ৰাজহুৱাভাৱে কৈছিল যে ১ টকা ওলাই যায় আৰু ১৫ পইচা পায়গৈ। বহুত আচৰিত ধৰণৰ হাত চাফাই আছিল। ১৫ পইচা কাৰ ওচৰলৈ গৈছিল সেয়া দেশৰ এজন সাধাৰণ মানুহেও সহজেই বুজিব পাৰে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
দেশে আমাক এটা সুযোগ দিলে, আমি সমাধান বিচাৰিবলৈ চেষ্টা কৰিলোঁ। আমাৰ আৰ্হিটো হৈছে ধন সঞ্চয়ো বিকাশো, জনতাৰ ধন জনতাৰ বাবে। আমি জন ধন, আধাৰ, মোবাইলৰ জেএম ট্ৰিনিটি সৃষ্টি কৰিলোঁ আৰু ডিবিটিৰ জৰিয়তে ডাইৰেক্ট বেনিফিট, ডাইৰেক্ট বেনিফিট ট্ৰেন্সফাৰ দিবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আমাৰ কাৰ্যকালত আমি ৪০ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ জনতা জনাৰ্দনৰ একাউণ্টত জমা দিলোঁ।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
এই দেশৰ দুৰ্ভাগ্য চাওক, চৰকাৰবোৰ কেনেকৈ পৰিচালিত হৈছিল আৰু কাৰ বাবে চলিছিল।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
যেতিয়া বেছি জ্বৰ হয় নহয়, তেতিয়া মানুহে যিকোনো কথা কয়, কিন্তু তাৰ লগতে বেছি হতাশা-নিৰাশা বিয়পি পৰে, তেতিয়াও বহু কিবাকিবি কয়।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
যাৰ জন্ম হোৱা নাছিল, যি ভাৰতৰ এই ভূমিত আবিৰ্ভাৱ হোৱা নাছিল, এনেকুৱা ১০ কোটি ভুৱা মানুহে চৰকাৰী কোষাগাৰৰ পৰা বিভিন্ন আঁচনিৰ সুবিধা লৈ আছিল।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
সঠিক লোকৰ ক্ষেত্ৰত অন্যায় নহওক, সেয়ে ৰাজনৈতিক লাভ-লোকচানৰ চিন্তা নকৰাকৈ আমি এই ১০ কোটি ভুৱা নাম আঁতৰালো আৰু প্ৰকৃত হিতাধিকাৰী বিচাৰি উলিয়াই তেওঁলোকক সহায় আগবঢ়োৱাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিলোঁ।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
যেতিয়া এই ১০ কোটি ভুৱা মানুহ আঁতৰিল আৰু বিভিন্ন আঁচনিৰ হিচাপ কৰা হ’ল, তেতিয়া প্ৰায় ৩ লাখ কোটি টকা ভুল হাতত পৰাৰ পৰা ৰক্ষা পৰিল। মই কোৱা নাই যে সেইবোৰ কাৰ হাত আছিল, ভুল হাতৰ পৰা।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি চৰকাৰী ক্ৰয়তো প্ৰযুক্তিৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ কৰিলোঁ, স্বচ্ছতা আনিলোঁ আৰু জিইএম পৰ্টেল যি আজি ৰাজ্য চৰকাৰসমূহেও তাক ব্যৱহাৰ কৰি আছে। জিইএম পৰ্টেলৰ জৰিয়তে কৰা ক্ৰয়সমূহ, সাধাৰণতে কৰা ক্ৰয়সমূহতকৈ কম খৰচত কৰা হ’ল আৰু চৰকাৰৰ ১,১৫,০০০ কোটি টকা ৰাহি হ’ল।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আমাৰ স্বচ্ছতা অভিযানক বহুত উপহাস কৰা হৈছিল, যেন আমি কিবা পাপহে কৰিলোঁ, কিবা ভুল কৰিলোঁ। নাজানো কি কি যে কোৱা হৈছিল, কিন্তু আজি মই সন্তুষ্টিৰে ক’ব পাৰোঁ যে এই চাফাইৰ কাৰণে শেহতীয়া বছৰবোৰত কেৱল চৰকাৰী দপ্তৰবিলাকৰ পৰা যি আৱৰ্জনাবোৰ বিক্ৰী কৰা হ’ল নহয়, তাত ২৩০০ কোটি টকা চৰকাৰে পালে। মহাত্মা গান্ধীয়ে ট্ৰাষ্টীশ্বিপৰ নীতিৰ কথা কৈছিল। তেওঁ কৈছিল যে আমি ট্ৰাষ্টী, এই সম্পত্তি জনতা জনাৰ্দনৰ আৰু সেয়ে আমি পাই পাই এই ট্ৰাষ্টীশ্বিপৰ নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সঞ্চয় কৰি আৰু সঠিক স্থানত ব্যৱহাৰ কৰাৰ চেষ্টা কৰোঁ আৰু তাৰ পিছত আমি স্বচ্ছতা অভিযানৰ পৰা আৱৰ্জনা বিক্ৰী কৰি ২৩০০ কোটি টকা দেশৰ চৰকাৰৰ কোষাগাৰলৈ আহিছে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত ল’লোঁ ইথানল মিশ্ৰণৰ। আমি জানো যে আমি এনাৰ্জি ইণ্ডিপেণ্ডেণ্ট নহয়, আমি বাহিৰৰ পৰা আমদানি কৰিবলগা হয়। যেতিয়া ইথানল মিশ্ৰণ কৰা হ’ল আৰু পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰা আমাৰ উপাৰ্জন কমি গ’ল, সেই এটা সিদ্ধান্তই ১০০০০০ কোটি টকাৰ পাৰ্থক্য হ’ল আৰু এই ধন প্ৰায় ১০০০০০ কোটি টকা কৃষকৰ পকেটলৈ গ’ল।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
মই সঞ্চয়ৰ তো কথা কৈছোঁ, কিন্তু আগতে বাতৰি কাকতৰ শিৰোনাম হৈছিল, ইমান লাখ টকাৰ কেলেংকাৰী, ইমান লাখ টকাৰ কেলেংকাৰী, ইমান লাখ টকাৰ কেলেংকাৰী, ১০ বছৰ পাৰ হৈ গ’ল এই কেলেংকাৰীবোৰ নকৰাকৈ, কেলেংকাৰী নোহোৱাকৈও দেশৰ লাখ লাখ কোটি টকা বাচিছে, যিবোৰ জনতা জনাৰ্দনৰ সেৱাত ব্যৱহাৰ হৈছে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি এই যি বেলেগ বেলেগ পদক্ষেপ লৈছোঁ, তাৰ ফলত লাখ লাখ কোটি টকা ৰাহি হ’ল, কিন্তু সেই ধনৰ ব্যৱহাৰ আমি শ্বীশ মহল নিৰ্মাণৰ বাবে কৰা নাই। আমি ইয়াৰ ব্যৱহাৰ দেশ নিৰ্মাণৰ বাবে কৰিছোঁ। আন্তঃগাঁথনিৰ বাজেট ১০ বছৰ আগতে ১৮০০০০ আছিল, আমি অহাৰ আগতে। সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়, আজি ১১ লাখ কোটি টকা আন্তঃগাঁথনিৰ বাজেট আৰু সেয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াই ভাৰতৰ ভেটি কেনেকৈ শক্তিশালী হৈ উঠিছে সেই বিষয়ে বৰ্ণনা কৰিছে। ৰাস্তা হওক, ঘাইপথ হওক, ৰে’লৱে হওক বা গাঁৱৰ পথেই হওক, এই সকলোবোৰ কামৰ বাবে উন্নয়নৰ এক সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰা হৈছে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
চৰকাৰী ৰাজকোষত সঞ্চয় হৈছে সেয়া বাৰু এটা কথা আৰু সেয়া কৰা উচিতো যেনেকৈ মই ট্ৰাষ্টীশ্বিপৰ বিষয়ে ক’লোঁ, কিন্তু আমি এইটোও মনত ৰাখিছোঁ যে জনসাধাৰণেও এই সঞ্চয়ৰ সুবিধা পাব লাগে, আঁচনিবোৰ এনেকুৱা হ’ব লাগে যে জনতাৰো সঞ্চয়ও হ'ব লাগে আৰু আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা অসুস্থতাৰ বাবে এজন সাধাৰণ মানুহে কৰা খৰচ, এতিয়ালৈকে যি লোকে ইয়াৰ সুবিধা লৈছে, সেইসকলৰ হিচাপতে মই কওঁ যে প্ৰায় দেশবাসীয়ে আয়ুষ্মান যোজনাৰ সুবিধা লোৱাৰ বাবে যি খৰচ তেওঁলোকে নিজৰ পকেটৰ পৰা বহন কৰিবলগীয়া হয় সেই হিচাপত ১২০০০০ কোটি টকা জনতা জনাৰ্দনৰ বাচিছে। এয়া আৱশ্যকীয় যে এতিয়া যেনেকৈ জন ঔষধি কেন্দ্ৰ, আজি মধ্যবিত্ত পৰিয়ালত সকলো ৬০-৭০ বছৰ বয়সৰ জ্যেষ্ঠ লোক থাকে, তেন্তে স্বাভাৱিক যে কিবা নহয় কিবা বেমাৰ হয়েই, ঔষধৰ খৰছো হয়, ঔষধ ব্যয়বহুলো হয়, আমি যেতিয়াৰ পৰা জন ঔষধি কেন্দ্ৰ খুলিলোঁ, য’ত ৮০% ৰেহাই থাকে আৰু তাৰ কাৰণে যি পৰিয়ালে এই জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ পৰা ঔষধ লৈছে, তেওঁলোকৰ প্ৰায় ৩০০০০ কোটি টকাৰ ঔষধৰ খৰছ বাচিছে৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইউনিচেফেও অনুমান কৰিছে যে যিসকল পৰিয়ালৰ ঘৰত স্বচ্ছতা আৰু শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ হৈছে, তেওঁলোকে ইয়াৰ বৃহৎ জৰীপ কৰিছিল, সেই পৰিয়ালে এবছৰত প্ৰায় ৭০,০০০ টকা সঞ্চয় কৰিছে। স্বচ্ছতা অভিযান হওক, শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ কামেই হওক, বিশুদ্ধ পানী যোগান ধৰাৰ কামেই হওক, কিমান ডাঙৰ লাভ আমাৰ সাধাৰণ পৰিয়ালৰ হৈ আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
টেপৰ পৰা পানীৰ কথা মই আৰম্ভণিতে উল্লেখ কৰিছোঁ। WHOৰ এটা ৰিপৰ্ট আহিছে, WHOই কৈছে যে টেপৰ পৰা বিশুদ্ধ পানী উপলব্ধ হোৱাৰ বাবে সেই পৰিয়ালসমূহত যি অন্যান্য ৰোগৰ খৰচ হৈছিল, গড়ে ৪০০০০ টকা পৰিয়ালৰ ৰাহি হৈছে। মই বহুত গণনা কৰা নাই, কিন্তু এনে বহু আঁচনি আছে যিয়ে সাধাৰণ মানুহৰ খৰচ ৰাহি কৰিছে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
কোটি কোটি দেশবাসীক বিনামূলীয়াকৈ খাদ্য শস্যইও সেই পৰিয়ালৰ হাজাৰ হাজাৰ টকা ৰাহি কৰিছে। পিএম সূৰ্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনি, য’তেই এই আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, সেই পৰিয়ালসমূহে প্ৰতি বছৰে গড়ে ২৫ৰ পৰা ৩০ হাজাৰ টকা বিদ্যুতৰ ধন সঞ্চয় কৰি আছে, খৰচত ৰাহি হৈছে আৰু যদি অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ আছে, তেন্তে তেওঁলোকে বিক্ৰী কৰি উপাৰ্জন কৰিছে, সেয়া বেলেগ। অৰ্থাৎ সাধাৰণ মানুহৰ সঞ্চয়ো আমি এলইডি বাল্বৰ এটা অভিযান চলাইছিলোঁ। আপুনি জানে যে আমি অহাৰ আগতে এলইডি বাল্ব ৪০০-৪০০ টকাকৈ বিক্ৰী হৈছিল। আমি এনেকুৱা অভিযান চলালোঁ যে ইয়াৰ মূল্য ৪০ টকা হ’ল আৰু এলইডি বাল্বৰ বাবে বিদ্যুতৰ ৰাহিও হ’ল আৰু পোহৰো বেছি পালে আৰু তাত দেশবাসীৰ প্ৰায় ২০০০০ কোটি টকা ৰাহি হ’ল।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
যিসকল কৃষকে ছইল হেল্থ কাৰ্ডৰ বিজ্ঞানসন্মতভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিছে তেওঁলোকৰ বহুত লাভ হৈছে আৰু এনে কৃষকে প্ৰতি একৰত ৩০০০০ টকাৰ ৰাহি কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যোৱা ১০ বছৰত আয়কৰ হ্ৰাস কৰিও আমি মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ সঞ্চয় বৃদ্ধিৰ বাবেও কাম কৰিছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২০১৪ চনৰ আগতে এনে বোমা নিক্ষেপ কৰা হৈছিল, বন্দুকৰ এনে গুলী নিক্ষেপ কৰা হৈছিল যে দেশবাসীৰ জীৱন বিপৰ্য্যস্ত কৰি দিয়া হৈছিল। আমি লাহে লাহে সেই গাঁওবোৰ আৰোগ্য কৰি কৰি আগুৱাই গ’লোঁ৷ ২০০০০০ টকা, ২০১৩-১৪ চনত ২০০০০০ টকা মাত্ৰ ২০০০০০ টকা, ইয়াৰ ওপৰত আয়কৰ ৰেহাই আছিল আৰু আজি ১২ লাখ টকা সম্পূৰ্ণৰূপে আয়কৰৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হৈছে আৰু আমি ইয়াৰ মাজৰ সময়ছোৱাতো ২০১৪ চনতো, ২০১৭ চনতো, ২০১৯তো, ২০২৩ চনতো, আমি এই কামটো অবিৰতভাৱে কৰি আহিছোঁ, ঘাবোৰ শুকাই গৈ থাকিল আৰু আজি বেণ্ডেজ বাকী আছিল সেয়াও কৰিলোঁ। তাৰ লগত যদি আমি ৭৫০০০ টকাৰ মানক কৰ্তন যোগ কৰোঁ, তেন্তে ১ এপ্ৰিলৰ পিছত দেশত যি দৰমহা পোৱা শ্ৰেণী আছে তেওঁলোকে ১২.৭৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত কোনো আয়কৰ দিব নালাগিব।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আপুনি যি সময়ত যুৱ মৰ্চাত কাম কৰিছিল, তেতিয়া এটা কথা আপুনি শুনিছিল চাগৈ, পঢ়িছিলো চাগৈ, যে এজন প্ৰধানমন্ত্ৰী আহিল একবিংশ শতিকাত, একবিংশ শতিকাত প্ৰায়ে কৈছিল, এক প্ৰকাৰে এইটো মনত ৰৈ গৈছিল, তেওঁ কৈছিল ২১ শতিকা, ২১ শতিকা। যেতিয়া ইমান সঘনাই কোৱা হৈছিল, সেয়ে সেই সময়ত টাইমছ অফ ইণ্ডিয়াত আৰ কে লক্ষ্মণে এটা বৰ চমকপ্ৰদ কাৰ্টুন বনাইছিল, সেই কাৰ্টুনটো বৰ আমোদজনক আছিল, সেই কাৰ্টুনত এখন বিমান আছে, এজন পাইলট আছে, তেওঁ পাইলট কিয় পছন্দ কৰিছিল সেই কথা মই বাৰু নাজানো, কিছুমান যাত্ৰী বহি আছিল আৰু বিমানখন এখন ঠেলাত ৰখা হৈছিল আৰু শ্ৰমিকে ঠেলাখন ঠেলি আছিল আৰু ২১ শতিকা বুলি লিখা আছিল। সেই সময়ত সেই কাৰ্টুনটো কৌতুক যেন লাগিছিল যদিও, পিছলৈ সেইটো সঁচা বুলি প্ৰতিপন্ন হ’ল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এইটো কটাক্ষ আছিল, ভূস্তৰীয় সত্যৰ পৰা তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীজন কিমান আঁতৰি আছিল যে উৰণীয়া কথাবোৰত লাগি আছিল, ইয়াৰ সেয়া জীৱন্ত প্ৰদৰ্শন কৰা কাৰ্টুন আছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যিসকলে তেতিয়া একবিংশ শতিকাৰ কথা কৈছিল, তেওঁলোকে ২০ শতিকাৰ প্ৰয়োজনীয়তাও পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হোৱা নাছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি যেতিয়া মই পিছলৈ ঘূৰি চাওঁ, যোৱা ১০ বছৰৰ আগৰ সকলো বিগত ঘটনা ভালদৰে চাবলৈ সুযোগ পাইছোঁ, তেতিয়া মোৰ বহুত কষ্ট হয়। আমি ৪০-৫০ বছৰ দেৰি কৰিছোঁ, যি কাম ৪০-৫০ বছৰ আগতে সম্পূৰ্ণ হ’ব লাগিছিল, আৰু সেয়েহে এই বছৰ যেতিয়া ২০১৪ চনৰ পৰা দেশৰ জনসাধাৰণে আমাক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দিলে, তেতিয়া আমি যুৱক-যুৱতীসকলৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব দিলোঁ। আমি যুৱক-যুৱতীসকলৰ আকাংক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিলোঁ, আমি যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অধিক সুযোগ সৃষ্টি কৰিলোঁ, আমি বহু খণ্ড মুকলি কৰিলোঁ আৰু ফলস্বৰূপে আমি দেখিবলৈ পাইছোঁ যে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ সামৰ্থ্যৰ পতাকা উৰুৱাইছে। আমি দেশৰ মহাকাশ খণ্ড মুকলি কৰিছোঁ, প্ৰতিৰক্ষা খণ্ড মুকলি কৰিছোঁ, অৰ্ধপৰিবাহী অভিযান আনিলোঁ, উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে আমি কেইবাখনো নতুন আঁচনিৰ ৰূপ দিছোঁ, ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সম্পূৰ্ণৰূপে বিকশিত কৰিছোঁ আৰু এই বাজেটতো সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত হৈছে। ১২ লাখ টকাৰ আয়ৰ ওপৰত আয়কৰ ৰেহাই এই বাতৰি ইমান ডাঙৰ হৈ পৰিল যে বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাৰ ওপৰত এতিয়াও একাংশ লোকৰ চকু পৰা নাই। সেই গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত হৈছে আমি পাৰমাণৱিক শক্তি খণ্ড মুকলি কৰিছোঁ আৰু ইয়াৰ দূৰগামী ইতিবাচক প্ৰভাৱ আৰু পৰিণাম দেশে দেখিবলৈ পাব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এআই, থ্ৰীডি প্ৰিণ্টিং, ৰবটিক্স, ভাৰ্চুৱেল ৰিয়েলিটিৰ আলোচনা, আমি গেমিঙৰো তাৎপৰ্য্য কি ইয়াৰ বাবেও চেষ্টা কৰাসকলৰ ভিতৰত আছোঁ। মই দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক কৈছোঁ যে বিশ্বৰ গেমিং সৃষ্টিৰ সৃষ্টিশীলতা বিশ্বৰ ৰাজধানী ভাৰত কিয় হ’ব নালাগে আৰু মই দেখিছোঁ যে আমাৰ মানুহে অতি দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে। এতিয়া যেতিয়া কিছুমান মানুহে এআইৰ কথা কয়, তেতিয়া কিছুমানে এই শব্দটো ফেশ্বনত থকাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰে, কিন্তু মোৰ বাবে ছিংগল AI নহয়, ডবল AI, ভাৰতৰ ডবল শক্তি, এটা AI হৈছে Artificial Intelligence আৰু আনটো AI Aspirational India। আমি স্কুলত ১০০০০ টিংকাৰিং লেব আৰম্ভ কৰিলোঁ আৰু আজি সেই টিংকাৰিং লেবৰ পৰা ওলোৱা ল’ৰা-ছোৱালীয়ে ৰবটিক্স বনাই মানুহক আচৰিত কৰি তুলিছে আৰু এই বাজেটত ৫০০০০ নতুন টিংকাৰিং লেবৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ভাৰত এনে এখন দেশ যাৰ ইণ্ডিয়া এআই মিছনক লৈ সমগ্ৰ বিশ্ব অতি আশাবাদী আৰু বিশ্বৰ এআই প্লেটফৰ্মত ভাৰতৰ উপস্থিতিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান লাভ কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এইবাৰৰ বাজেটত আমি ডিপ টেকৰ ডমেইন কমত বিনিয়োগৰ কথা কৈছোঁ আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ডিপ টেক আমাৰ বাবে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যাবলৈ আৰু একবিংশ শতিকাটো সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰযুক্তি চালিত শতিকা, এনে অৱস্থাত আমাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় যে ভাৰতে deep tech ক্ষেত্ৰত অতি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ক।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি অহৰহ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতৰ কথা মনত ৰাখি কাম কৰি আছোঁ, কিন্তু কিছুমান দল আছে যিয়ে অনবৰতে যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰতাৰণা কৰি আছে, তেওঁলোকক প্ৰতাৰণা কৰি আছে। এই দলে নিৰ্বাচনৰ সময়ত এই ভাট্টা দিব সেই ভাট্টা দিব বুলি প্ৰতিশ্ৰুতি তো কৰে কিন্তু পূৰণ নকৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই দলে যুৱ প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক দুৰ্যোগ হৈ পৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি কেনেকৈ কাম কৰোঁ এয়া হাৰিয়ানাত অলপতে দেশে দেখিছে। কোনো খৰচ নোহোৱাকৈ, কোনো শ্লিপ নোহোৱাকৈ চাকৰি দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলোঁ, চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ লগে লগে যুৱক-যুৱতীসকলে চাকৰি পালে, আমি যি কওঁ, তাৰেই পৰিণাম।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
হাৰিয়ানাত তৃতীয়বাৰৰ বাবে ভব্য বিজয় আৰু হাৰিয়ানাৰ ইতিহাসত তৃতীয়বাৰৰ বাবে জয়, এইটো স্বৰূপাৰ্থতে এক ঐতিহাসিক পৰিঘটনা।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মহাৰাষ্ট্ৰতো ঐতিহাসিক ফলাফল, জনতা জনাৰ্দনৰ আশীৰ্বাদ, মহাৰাষ্ট্ৰৰ ইতিহাসত শাসকীয় দলৰ হাতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইমানবোৰ আসন, এয়া জনতা জনাৰ্দনৰ আশীৰ্বাদত আমি লাভ কৰিছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াই নিজৰ ভাষণত আমাৰ সংবিধানৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বিষয়েও বিতংভাৱে আলোচনা কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সংবিধানৰ ধাৰাসমূহৰ লগতে সংবিধানৰ এক মনোভাৱো আছে আৰু সংবিধানক শক্তিশালী কৰিবলৈ সংবিধানৰ আত্মাক জীয়াই ৰাখিব লাগিব আৰু মই আজি উদাহৰণসহ ক’ব বিচাৰিছোঁ। আমি তেনে মানুহ যি সংবিধানক জীয়ে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ ইয়াত এইটো সঁচা যে পৰম্পৰা আছে যে ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াই যেতিয়া ভাষণ দিয়ে তেতিয়া সেই চৰকাৰৰ সেই বছৰৰ কাৰ্যকালৰ সবিশেষ দিয়ে। একেদৰে ৰাজ্যত ৰাজ্যপালৰ ভাষণত সদনত তেওঁ সেই ৰাজ্যৰ কাম-কাজৰ সবিশেষ উল্লেখ কৰে। সংবিধান আৰু গণতন্ত্ৰৰ মনোভাৱ কি? যেতিয়া গুজৰাটৰ ৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ল, সোণালী জয়ন্তী বৰ্ষ উদযাপন কৰি আছিল আৰু সৌভাগ্যক্ৰমে মই সেই সময়ত মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিছিলোঁ, তেতিয়া আমি এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছিলোঁ। এই সোণালী জয়ন্তী বৰ্ষত যোৱা ৫০ বছৰত সদনত ৰাজ্যপালসকলে যি ভাষণ দিছিল, অৰ্থাৎ সেই সময়ৰ চৰকাৰৰে প্ৰশংসা তাত হৈছিল। আমি ক’লোঁ যে সেই ৫০ বছৰত ৰাজ্যপালসকলে দিয়া সকলো ভাষণ, কিতাপৰ ৰূপত প্ৰস্তুত কৰা উচিত, এখন গ্ৰন্থ বনাব লাগে আৰু আজি সেই গ্ৰন্থখন সকলো পুথিভঁৰালতে উপলব্ধ। মই তো বিজেপিৰ আছিলোঁ, গুজৰাটত বেছিভাগেই আছিল কংগ্ৰেছ চৰকাৰ। সেই চৰকাৰসমূহৰ ৰাজ্যপালসকলে ভাষণ দিছিল যদিও সেয়া প্ৰসিদ্ধ কৰাৰ কাম ভাজপাই, ভাজপাৰ পৰা হোৱা এই মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে কৰিছিল, কিয়? আমি সংবিধানক জীব জানো। আমি সংবিধানৰ প্ৰতি সমৰ্পিত। আমি সংবিধানৰ মনোভাব বুজি পাওঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আপুনি জানে, ২০১৪ চনত আমি যেতিয়া আহিছিলোঁ, তেতিয়া মাননীয় বিৰোধী নাছিল। স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত বিৰোধী দল নাছিল। ইমান নম্বৰো লৈ কোনো অহা নাছিল। ভাৰতবৰ্ষৰ এনে বহু আইন আছিল যে সেই আইন অনুসৰি কাম কৰাৰ সম্পূৰ্ণ স্বাধীনতা আমাৰ আছিল, বহু কমিটী এনে আছিল য’ত লিখা আছিল যে বিৰোধী দলৰ নেতা সেইবোৰত অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব। কিন্তু বিৰোধী নাছিলেই, স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত বিৰোধী নাছিল। এইটোৱেই আছিল আমাৰ সংবিধান জীয়াৰ স্বভাৱ, এইটোৱেই আছিল আমাৰ সংবিধানৰ আত্মা, এইটোৱেই আছিল আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ মৰ্যাদা পালন কৰাৰ উদ্দেশ্য, আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলোঁ যে যদিও মাননীয় বিৰোধী নাথাকিব, স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত বিৰোধী নাথাকিব, তথাপিও আটাইতকৈ ডাঙৰ দলৰ সকলো নেতা, তেওঁলোকক সভালৈ নিমন্ত্ৰণ কৰিম। এয়া গণতন্ত্ৰৰ স্পিৰিট, তেতিয়া হয় নিৰ্বাচন আয়োগৰ সমিতিসমূহ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ফাইল দাখিল কৰি ওলাইছিল, আমিয়েই বিৰোধী দলৰ নেতাকো তাত বহুৱালোঁ আৰু আমি ইয়াৰ বাবে আইনো প্ৰস্তুত কৰিলোঁ আৰু আজি আনুষ্ঠানিকভাৱে নিৰ্বাচন আয়োগ গঠন হ’ব, তেতিয়া বিৰোধী নেতাসকলো ইয়াৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ অংশ হ'ব, এই কাম আমি কৰিছোঁ। আৰু মই ইতিমধ্যে এই কামটো কৰিলোঁ, আমি এই কাৰণে কৰোঁ যে আমি সংবিধানক জীয়াই থাকোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দিল্লীৰ বহু ঠাই এনেকুৱা পাব য’ত কিছুমান পৰিয়ালে নিজাকৈ মিউজিয়াম বনাই ৰাখিছে। জনতা জনাৰ্দনৰ ধনেৰে কাম হৈ আছে, গণতন্ত্ৰৰ মনোভাব কি, সংবিধানক জীয়াই থকা কাক কয়, আমি পিএম মিউজিয়াম বনালোঁ আৰু দেশৰ প্ৰথমৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মোৰ পূৰ্বলৈকে সকলো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ জীৱনক আৰু তেওঁলোকৰ কাৰ্যক লৈ সেই পিএম মিউজিয়াম বনোৱা হৈছে আৰু মই বিচাৰিম যে এই পিএম মিউজিয়ামত যিসকল মহাপুৰুষ আছে, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ লোকে সময় উলিয়াই সেই মিউজিয়াম চাব লাগে আৰু তাত কিবা সংযোগ কৰিব যদি লাগে, তেন্তে তেওঁলোকে চৰকাৰৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰা উচিত যাতে সেই সংগ্ৰহালয়টো সমৃদ্ধিশালী হয় আৰু দেশৰ ভেটিয়ে শিশুসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰে, এইটোৱেই হৈছে সংবিধানৰ আত্মা! নিজৰ বাবে তো সকলোৱে কৰে, নিজৰ বাবে জীয়াই থকা মানুহৰ দলটো বৰ সৰু নহয়, সংবিধানৰ বাবে জীয়াই থকা মানুহ ইয়াত বহি আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যেতিয়া ক্ষমতা সেৱাত পৰিণত হয়, তেতিয়া ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণ হয়। যেতিয়া ক্ষমতাক উত্তৰাধিকাৰ কৰি তোলা হয়, তেতিয়া গণতন্ত্ৰৰ অন্ত পৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি সংবিধানৰ ভাবনা লৈ আগবাঢ়োঁ। আমি বিহৰ ৰাজনীতি নকৰোঁ। আমি দেশৰ ঐক্যক সৰ্বোপৰি ৰাখোঁ আৰু সেইবাবেই চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ প্ৰতিমূৰ্তি নিৰ্মাণ কৰিছোঁ আৰু ঐক্যৰ প্ৰতিমূৰ্তিৰ জৰিয়তে দেশক একত্ৰিত কৰিবলৈ কাম কৰা মহান ব্যক্তিজনক আমি স্মৰণ কৰোঁ আৰু তেওঁ বিজেপিৰ নাছিল, তেওঁ জন সংঘৰ নাছিল। আমি সংবিধানৰ দ্বাৰা জীয়াই থাকোঁ, গতিকে এই চিন্তাৰে আগবাঢ়ি যাওঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এয়া দেশৰ দুৰ্ভাগ্য যে আজিকালি একাংশ লোকে নগৰীয়া নক্সালৰ ভাষা মুকলিকৈ কৈ আছে আৰু নগৰীয়া নক্সালসকলে কোৱা কথাবোৰ, যেনে ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰৰ সন্মুখত মৰ্চা লোৱা, চহৰীয়া নক্সালৰ ভাষা কোৱা এইসকল লোকে, ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধ ঘোষণা কৰা লোকে সংবিধান বুজিব নোৱাৰে, দেশৰ ঐক্যও বুজিব নোৱাৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সাত দশক ধৰি জম্মু আৰু কাশ্মীৰ আৰু লাডাখক সংবিধানৰ অধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত ৰখা হৈছিল। এয়া সংবিধানৰ লগতো অন্যায় আছিল আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতিও অন্যায় আছিল। আমি ৩৭০ অনুচ্ছেদৰ দেৱাল ভাঙি পেলালোঁ, এতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ নাগৰিকে যি অধিকাৰ লাভ কৰিছে আৰু সংবিধানৰ মাহাত্ম্য আমি জানো, সংবিধানৰ মনোভাৱেৰে আমি জীয়াই আছোঁ, সেইবাবেই আমি তেনেকুৱা শক্তিশালী সিদ্ধান্ত আমি কৰোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ সংবিধানে আমাক ভেদভাব কৰাৰ অধিকাৰ দিয়া নাই। সংবিধান পকেটত লৈ জীয়াই থকাসকলে নাজানে যে আপুনি মুছলমান মহিলাক কেনেধৰণৰ অসুবিধাৰ সন্মুখীন হ’বলৈ বাধ্য কৰাইছিল। আমি ট্ৰিপল তালাক নাইকিয়া কৰি সংবিধানৰ মনোভাব অনুযায়ী মুছলমান কন্যাক অধিকাৰ দি সমতাৰ অধিকাৰ দিছোঁ। দেশত যেতিয়াই এনডিএ চৰকাৰ হৈছে তেতিয়াই আমি দীঘলীয়া দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰিছোঁ। দেশখন বিভাজিত কৰিবলৈ কেনেধৰণৰ ভাষা ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে নাজানো, হতাশা আৰু নিৰাশাই তেওঁলোকক কিমান দূৰলৈ লৈ যাব নাজানো, কিন্তু আমাৰ চিন্তাধাৰা কি, এনডিএৰ অংশীদাৰসকলে কোন দিশত ভাবে, আমাৰ বাবে পিছপৰি থকাসকল, যিসকল অন্তিম আৰু মহাত্মা গান্ধী জীয়ে যি কৈছিল, সেই দিশত আমাৰ মনোযোগ বেছি আৰু তাৰ পৰিণতিতে যদি আমি মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰোঁ, তেতিয়াও আমি কোনটো মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰোঁ, আমি উত্তৰ-পূবৰ বাবে এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰোঁ। আমি দেশত, ইমান বছৰ হ'ল, অটল জী অহাৰ সময়লৈকে এই কথা কোনেও বুজি পোৱা নাছিল, ভাষণ তো দি থাকে, আদিবাসীসকলৰ বাবে এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় এনডিএয়ে সৃষ্টি কৰিলে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ দক্ষিণৰ ৰাজ্যবোৰ সাগৰৰ পাৰৰ সৈতে সংযুক্ত। আমাৰ পূবৰ বহু ৰাজ্য সাগৰৰ পাৰৰ সৈতে সংযুক্ত। তাৰ সমাজত মীন পালনৰ কাম আৰু মাছমৰীয়াৰ সংখ্যা অতি বৃহৎ। তেওঁলোকৰো যত্ন লোৱা উচিত আৰু সৰু সৰু ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ অঞ্চলতো মাছমৰীয়া ৰূপত সমাজৰ শেষ শ্ৰেণীৰ মানুহ আছে, আমাৰ চৰকাৰেই মীন পালনৰ বাবে সুকীয়া মন্ত্ৰালয়ৰ সৃষ্টি কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সমাজৰ নিপীড়িত আৰু বঞ্চিত লোকসকলৰ ভিতৰত এটা সম্ভাৱনা আছে, যদি দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হয় তেন্তে তেওঁলোকৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে। তেওঁলোকৰ আশা আৰু আকাংক্ষাই নতুন জীৱন সৃষ্টি কৰিব পাৰে আৰু সেয়েহে আমি এটা সুকীয়া দক্ষতা মন্ত্ৰালয়ৰ সৃষ্টি কৰিলোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশত গণতন্ত্ৰৰ প্ৰথম ধৰ্ম হ'ল যে আমি ক্ষমতাক প্ৰতিজন সাধাৰণ নাগৰিকৰ ওচৰলৈ লৈ যাব লাগে, আৰু এই কথাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰতৰ সমবায় খণ্ডক অধিক সমৃদ্ধিশালী আৰু সুস্থ কৰি তুলিবলৈ, আমি দেশৰ কোটি কোটি জনসাধাৰণক সংযোগ কৰাৰ সুযোগ আছে। বহু ক্ষেত্ৰত সমবায় আন্দোলনক সম্প্ৰসাৰণ কৰিব পৰা যায় আৰু সেই কথা মনত ৰাখি আমি এটা সুকীয়া সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সৃষ্টি কৰিছোঁ, ইয়াত দৃষ্টিভংগী কি সেই কথা বুজিব পাৰি।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
জাতিৰ কথা কোৱাটো একাংশ মানুহৰ বাবে ফেশ্বন হৈ পৰিছে। যোৱা ৩০ বছৰে, বিগত ৩০ বছৰে সদনলৈ অহা অ’বিচি সম্প্ৰদায়ৰ সাংসদ, দলীয় মতানৈক্যৰ ওপৰলৈ উঠি, একত্ৰিত হৈ ৩০-৩৫ বছৰ ধৰি দাবী জনাই আহিছিল যে অ’বিচি আয়োগক সাংবিধানিক মৰ্যাদা দিব লাগে। আজি যিসকল লোকে জাতিবাদত ক্ৰীম দেখা পায়, তেওঁলোকৰ সেই সময়ত অ’বিচি সমাজখনৰ কথা মনত নপৰিল, আমিয়েই অ’বিচি সমাজখনক সাংবিধানিক মৰ্যাদা দিলোঁ। পিছপৰা শ্ৰেণী আয়োগ আজি সাংবিধানিক ব্যৱস্থাত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
প্ৰতিটো খণ্ডত অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু অ’বিচিয়ে যাতে সৰ্বাধিক সুযোগ পায়, সেই দিশত আমি অতি শক্তিশালীভাৱে কাম কৰিছোঁ। মই আজি এই সদনৰ জৰিয়তে দেশবাসীৰ সন্মুখত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিব বিচাৰিছোঁ, আৰু অধ্যক্ষ মহোদয় নিশ্চয় দেশবাসীয়ে মোৰ এই প্ৰশ্নটোৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰিব আৰু লগতে আলোচনাও কৰিব। কোনোবাই কওকচোন, একে সময়তে সংসদত অনুসূচিত জাতিৰ একেটা পৰিয়ালৰ তিনিজন সাংসদ কেতিয়াবা হৈছে নেকি? অনুসূচিত জাতিৰ একেটা পৰিয়ালৰ তিনিজন সাংসদ কেতিয়াবা হৈছে নেকি? মই আৰু এটা প্ৰশ্ন সুধিছোঁ, কোনোবাই অনুগ্ৰহ কৰি ক'ব পাৰিবনে যে একে কালখণ্ডতে, একে সময়তে সংসদত এছটি শ্ৰেণীৰ একেটা পৰিয়ালৰ তিনিজন এমপি হৈছে নেকি?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কিছুমান মানুহৰ কথা আৰু আচৰণৰ মাজত কিমান পাৰ্থক্য আছে, মোৰ এটা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত গম পালোঁ। আকাশ-পাতাল পাৰ্থক্য আছে, ৰাতি-দিনৰ পাৰ্থক্য আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি অনুসূচিত জাতি অনুসূচিত জনজাতি সমাজখনক কেনেকৈ সবল কৰি আছোঁ। সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, সমাজত উত্তেজনা সৃষ্টি নকৰাকৈ একতাৰ মনোভাব বজাই ৰাখি সমাজৰ বঞ্চিত শ্ৰেণীৰ কল্যাণ কেনেদৰে কৰিব পাৰি তাৰ এটা উদাহৰণ দিম। ২০১৪ চনৰ আগতে আমাৰ দেশত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা আছিল ৩৮৭খন। আজি ৭৮০খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছে। চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে আসনো বৃদ্ধি হৈছে। এইটো এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কোণ, সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, আৰু সেয়েহে কলেজো বাঢ়িছে আৰু আসনৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনৰ আগতে আমাৰ দেশত অনুসূচিত জাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে এমবিবিএছৰ আসনৰ সংখ্যা আছিল ৭৭০০। আমাৰ আগমনৰ পূৰ্বে দলিত সমাজৰ আমাৰ ৭৭০০ যুৱক-যুৱতীৰ ডাক্তৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছিল। আমি ১০ বছৰ কাম কৰিলোঁ, আজি এই সংখ্যা বৃদ্ধি পাই এছচি সমাজৰ ১৭০০০ MBBS ডাক্তৰৰ ব্যৱস্থা হৈছে। ক'ত ৭৭০০ আৰু ক'ত ১৭০০০, যদি দলিত সমাজৰ কিবা কল্যাণ আছে আৰু যদি সমাজত উত্তেজনা নোহোৱাকৈ পৰস্পৰৰ সন্মান বৃদ্ধি হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২০১৪ চনৰ পূৰ্বে এছটি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে এমবিবি এছৰ আসন আছিল ৩৮০০। আজি এই সংখ্যা প্ৰায় ৯০০০লৈ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনৰ আগতে অ’বিচিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৪০০০তকৈও কম এমবিবিএছ আসন আছিল, ১৪০০০তকৈও কম আসন আছিল। আজি এই সংখ্যা প্ৰায় ৩২০০০ লৈ বৃদ্ধি পাইছে। ৩২০০০ এমবিবিএছ চিকিৎসক অ’বিচি সমাজৰ পৰা গঢ় ল’ব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যোৱা ১০ বছৰত প্ৰতি সপ্তাহত এখন নতুন বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, প্ৰতিদিনে এখন নতুন আইটিআই নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ২ দিনৰ মূৰে মূৰে এখন নতুন মহাবিদ্যালয় খোলা হৈছে, কল্পনা কৰকচোন আমাৰ অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি, অ’বিচি যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কিমান বৃদ্ধি হৈছে, ইয়াৰ আপুনি অনুমান কৰিব পাৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি প্ৰতিখন আঁচনিৰ আঁৰত লাগি আছোঁ- ১০০% চেচুৰেচন, ১০০% ইয়াৰ ৰূপায়ণ, যাতে কোনো হিতাধিকাৰী বাদ পৰি নাযায়, আমি সেই দিশত কাম কৰি আছোঁ। প্ৰথমেই আমি বিচাৰোঁ যে যিজনৰ অধিকাৰ আছে তেওঁ পাব লাগে, যদি ইয়াৰ প্ৰাপ্য ব্যক্তিজনৰ বাবে আঁচনি হয় তেন্তে তেওঁৰ ওচৰলৈ যাব লাগে, ১ টকা ১৫ পইচাৰ খেল চলি থাকিব নোৱাৰে। কিন্তু কিছুমান মানুহে যি কৰিলে, মডেলেই এনেদৰে বনাইছিল যে কেইজনমান মানুহকহে দিয়া, আনসকলক অত্যাচাৰ কৰা আৰু তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতি কৰা। দেশখনক বিকশিত ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ তুষ্টিকৰণৰ পৰা মুক্তি পাব লাগিব, আমি সন্তুষ্টিকৰণৰ পথ বাছি লৈছোঁ, তুষ্টিকৰণ নহয় সন্তুষ্টিকৰণৰ, আৰু আমি সেই পথত আগবাঢ়িছোঁ। প্ৰতিখন সমাজ, প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ মানুহে কোনো বৈষম্য নোহোৱাকৈ নিজৰ অধিকাৰ পাব লাগে, এয়া হৈছে সন্তুষ্টিকৰণ আৰু মোৰ মতে যেতিয়া মই ১০০% চেচুৰেচনৰ কথা কওঁ তেতিয়া তাৰ অৰ্থ হ’ল আচলতে ই সামাজিক ন্যায়। এইটো আচলতে ধৰ্মনিৰপেক্ষতা আৰু এইটো আচলতে সংবিধানৰ প্ৰতি সন্মান।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সংবিধানৰ মনোভাব হ’ল– সকলোৱে উন্নত স্বাস্থ্য লাভ কৰক আৰু আজি কৰ্কট দিৱসো, সমগ্ৰ দেশজুৰি আৰু বিশ্বজুৰি আজি স্বাস্থ্যক লৈ যথেষ্ট চৰ্চাও চলি আছে; কিন্তু এনে কিছুমান লোক আছে যিয়ে দৰিদ্ৰই, বৃদ্ধসকলে, আৰোগ্যৰ সেৱা পাওক, সেই ক্ষেত্ৰত বাধাৰ সৃষ্টি কৰিছে, আৰু সেয়াও নিজৰ ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ বাবে। আজি আয়ুষ্মানৰ সৈতে দেশৰ ৩০০০০ চিকিৎসালয় জড়িত হৈ আছে আৰু ভাল বিশেষ ব্যক্তিগত চিকিৎসালয়সমূহো ইয়াৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। য'ত আয়ুষ্মান কাৰ্ড থকা লোকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰে। কিন্তু, কিছুমান ৰাজনৈতিক দলে নিজৰ সংকীৰ্ণ মানসিকতাৰ কাৰণে, কু-নীতিৰ বাবে দুখীয়াৰ বাবে এই চিকিৎসালয়সমূহৰ দুৱাৰ বন্ধ কৰি ৰাখিছে আৰু ইয়াৰ লোকচান কৰ্কট ৰোগীয়ে বহন কৰিবলগীয়া হৈছে। শেহতীয়াকৈ জনস্বাস্থ্য আলোচনী লেন্সেটত প্ৰকাশিত এক অধ্যয়নত কোৱা হৈছে যে আয়ুষ্মান যোজনাৰ অধীনত সময়মতে কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসা আৰম্ভ হৈছে। চৰকাৰ কৰ্কট ধৰা পেলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত অতি গম্ভীৰ। কিয়নো যিমান সোনকালে পৰীক্ষা হ’ব, যিমান সোনকালে চিকিৎসা আৰম্ভ হ’ব, আমি কৰ্কট ৰোগীক বচাব পাৰিম আৰু লেন্সেটে আয়ুষ্মান যোজনাক কৃতিত্ব দি কৈছে যে ভাৰতত এই দিশত বহুত ডাঙৰ কাম হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই বাজেটতো আমি কৰ্কটৰ ঔষধ সস্তা কৰাৰ দিশত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছোঁ। কেৱল এয়াই নহয়, এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে যে আগন্তুক দিনত যিহেতু আজি কৰ্কট দিৱস, গতিকে মই নিশ্চিতভাৱে ক’ব বিচাৰোঁ যে সকলো সন্মানীয় সাংসদে ইয়াৰ সুবিধা ল’ব পাৰে নিজৰ অঞ্চলৰ এনে ৰোগীৰ বাবে, আৰু সেয়া হ’ল ৰোগীজনক আপুনি চিনি পায় হাস্পতাল সিমান নোহোৱাৰ কাৰণেও যথেষ্ট অসুবিধা হয় বাহিৰৰ পৰা অহা ৰোগীৰ, ২০০টা ডে’ কেয়াৰ চেণ্টাৰ নিৰ্মাণৰ সিদ্ধান্ত এই বাজেটত লোৱা হৈছে। এই ডে’ কেয়াৰ চেণ্টাৰে ৰোগীৰ লগতে তেওঁৰ পৰিয়ালকো যথেষ্ট সকাহ দিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াৰ ভাষণৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি থাকোঁতে ইয়াত বৈদেশিক নীতিৰ বিষয়েও আলোচনা হ’ল আৰু একাংশ লোকে অনুভৱ কৰে যে যেতিয়ালৈকে বৈদেশিক নীতিৰ কথা নকয় তেতিয়ালৈকে তেওঁক পৰিপক্ক যেন নালাগে, সেয়েহে তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে যে বৈদেশিক নীতিৰ কথা কোৱা দৰকাৰ লাগে দেশৰ ক্ষতি নহওক কিয়। মই এনেকুৱা মানুহক ক'ব বিচাৰিছোঁ, যদি তেওঁলোকে সঁচাকৈয়ে বৈদেশিক নীতিৰ বিষয়টোৰ প্ৰতি আগ্ৰহী আৰু বৈদেশিক নীতি বুজিব বিচাৰে আৰু ভৱিষ্যতে কিবা এটা কৰিবও বিচাৰে, মই এই কথা শশী জীৰ বাবে কোৱা নাই, তেন্তে মই এনেকুৱা মানুহক ক’ম যে এখন কিতাপ জৰুৰ পঢ়ক, হয়তো তেওঁলোকে বহুত কেতিয়া কি ক’ব লাগে, সিমান বুজি পাই যাব, সেই কিতাপখনৰ নাম হৈছে জেএফকেৰ ফৰগটৈন ক্ৰাইছিছ। জেএফ কেনেডীৰ কথা। জেএফ কেৰ ফৰগটৈন ক্ৰাইছিছ নামৰ কিতাপ এখন আছে। এই কিতাপখন এগৰাকী প্ৰখ্যাত বৈদেশিক নীতিৰ পণ্ডিতে লিখিছে আৰু তাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘটনাৰ উল্লেখ আছে। এই গ্ৰন্থখনত ভাৰতৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু তেওঁ বৈদেশিক নীতিৰো নেতৃত্ব দিছিল। এই গ্ৰন্থখনত পণ্ডিত নেহৰু আৰু তেতিয়াৰ আমেৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি জনএফ কেনৰ মাজত হোৱা আলোচনা আৰু সিদ্ধান্তৰ বিষয়েও বিতংভাৱে বৰ্ণনা কৰা হৈছে। যেতিয়া দেশ বহু প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছিল। তেতিয়া বৈদেশিক নীতিৰ নামত কি খেল চলি আছিল, সেই কিতাপখনৰ জৰিয়তে এতিয়া পোহৰলৈ আহিছে আৰু সেয়ে এতিয়া মই ক’ম যে অলপ এই কিতাপখন পঢ়ক।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াৰ ভাষণৰ পিছত এগৰাকী মহিলা ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়া, এটা দুখীয়া পৰিয়ালৰ কন্যা, তেওঁক সন্মান কৰিব নোৱাৰে তেন্তে আপোনাৰ ইচ্ছা, কিন্তু তেওঁক নানা ধৰণৰ কথা কৈ অপমান কৰা হৈছে। মই ৰাজনীতি, হতাশা, নিৰাশা বুজিব পাৰোঁ, কিন্তু এগৰাকী ৰাষ্ট্ৰপতিৰ বিৰুদ্ধে কি কাৰণ আছে, কি কাৰণ আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি ভাৰত এই ধৰণৰ বিকৃত মানসিকতাক ত্যাগ কৰি, সেই চিন্তাধাৰা এৰি নাৰী নেতৃত্বাধীন বিকাশৰ মন্ত্ৰ লৈ আগবাঢ়িছে। যদি আধা জনসংখ্যাই পূৰ্ণ সুযোগ পায়, তেন্তে ভাৰত দুগুণ গতিৰে আগবাঢ়িব পাৰে আৰু এইটোৱেই মোৰ বিশ্বাস, ২৫ বছৰ ধৰি এই ক্ষেত্ৰত কাম কৰাৰ পিছত মোৰ বিশ্বাস অধিক দৃঢ় হৈ উঠিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিগত ১০ বছৰত আত্মসহায়ক গোট (SHG)ত এতিয়ালৈকে ১০ কোটি নতুন মহিলাই যোগদান কৰিছে আৰু এই মহিলাসকল বঞ্চিত পৰিয়ালৰ, গ্ৰাম্য পটভূমিৰ। সমাজৰ নিম্নতম স্তৰত বহি থকা এই মহিলাসকলৰ সামৰ্থ্য বাঢ়িল, তেওঁলোকৰ সামাজিক স্তৰো ওপৰলৈ উঠিল আৰু চৰকাৰে তেওঁলোকৰ সাহায্য ২০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে, যাতে তেওঁলোকে এই কামটো আগুৱাই নিব পাৰে। তেওঁলোকৰ কাৰ্যক্ষমতা বাঢ়ক, তেওঁলোকৰ দক্ষতা বাঢ়ক, সেই দিশত আমি প্ৰচেষ্টা চলাই আছোঁ আৰু আজি ইয়াৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত অতি ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াই নিজৰ ভাষণত লাখপতি দিদি অভিযানৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছে। আমাৰ নতুন চৰকাৰ তৃতীয়বাৰৰ বাবে গঠন হোৱাৰ পিছত এতিয়ালৈকে যি তথ্য পঞ্জীয়ন হৈছে সেই অনুসৰি ৫০ লাখৰো অধিক লাখপতি দিদিৰ তথ্য আমাৰ ওচৰলৈ আহিছে আৰু যেতিয়াৰ পৰা মই এই আঁচনিখন আগুৱাই নিছোঁ, এতিয়ালৈকে প্ৰায় ১.২৫ কোটি মহিলা লাখপতি দিদি হৈছে আৰু আমাৰ লক্ষ্য হৈছে যে আমি তিনি কোটি মহিলাক লখপতি দিদি বনাম আৰু ইয়াৰ বাবে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যসূচীত গুৰুত্ব দিয়া হ’ব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি দেশৰ বহু গাঁৱত ড্ৰোন দিদিৰ চৰ্চা চলি আছে, এক মানসিক পৰিৱৰ্তন গাঁৱলৈ আহিছে, মহিলাই ড্ৰোন উৰুৱাই থকা দেখি, গাঁৱৰ মানুহৰ মহিলাগৰাকীৰ প্ৰতি দৃষ্টিভংগী সলনি হৈছে আৰু আজি নমো ড্ৰোন দিদিয়ে খেতিত কাম কৰি লাখ লাখ টকা উপাৰ্জন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। মুদ্ৰা যোজনাও নাৰী শক্তিৰ বাবে তেওঁলোকৰ সৱলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰতো বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰি আছে। কোটি কোটি মহিলাই প্ৰথমবাৰৰ বাবে মুদ্ৰা যোজনাৰ সহায়ত উদ্যোগৰ ভিতৰত নিজৰ খোজ পেলাইছে আৰু উদ্যোগপতি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
৪ কোটি পৰিয়ালক দিয়া ঘৰৰ ভিতৰত প্ৰায় ৭৫ শতাংশ ঘৰ এনেকুৱা যাৰ মালিকানা অধিকাৰ মহিলাই লাভ কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই পৰিৱৰ্তনে একবিংশ শতিকাৰ শক্তিশালী ভাৰতৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে। সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্য গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি, ইয়াক শক্তিশালী নকৰাকৈ আমি বিকশিত ভাৰত গঢ়িব নোৱাৰোঁ আৰু সেয়েহে আমি গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ প্ৰতিটো খণ্ড স্পৰ্শ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছোঁ আৰু আমি জানো যে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত কৃষিৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। বিকশিত ভাৰতৰ ৪টা স্তম্ভৰ ভিতৰত আমাৰ কৃষকসকল এটা শক্তিশালী স্তম্ভ। যোৱা দশকত কৃষিৰ বাজেট ১০গুণ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, ১০গুণ। ২০১৪ চনৰ পিছত কি হৈছিল সেই বিষয়ে কওঁ আৰু এইটো এটা বৃহৎ জাম্প।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি ইয়াত কৃষকৰ কথা কোৱা সকলে, ২০১৪ চনৰ আগতে ইউৰিয়া বিচৰাৰ বাবে মানুহক লাঠি-চাৰ্জ কৰা হৈছিল। গোটেই ৰাতি শাৰী পাতি থিয় হ’বলগীয়া হৈছিল আৰু সেই সময়তে, যেতিয়া খেতিয়কৰ নামত সাৰ মুকলি কৰা হৈছিল, কিন্তু পথাৰ গৈ নাপাইছিল, আন ক’ৰবাত ক’লা বাজাৰীত আৰু ১ টকা আৰু ১৫ পিচাৱালা হাতৰ চাফাইৰ খেল চলিছিল। আজি কৃষকে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ সাৰ লাভ কৰিছে। কোভিডৰ মহা সংকট আহিল, সমগ্ৰ যোগান শৃংখল বিঘ্নিত হ’ল, সমগ্ৰ বিশ্বতে অনিয়ন্ত্ৰিতভাৱে মূল্যবৃদ্ধি হ’ল আৰু পৰিণাম এনে হ’ল, কিয়নো আমি ইউৰিয়াৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল, আমি বাহিৰৰ পৰা আমদানি কৰিবলগা হয়, আজি ভাৰত চৰকাৰে যি ইউৰিয়াৰ বেগ ৩ হাজাৰ টকা পৰে, চৰকাৰে বোজা বহন কৰিলে আৰু কৃষকক ৩০০ৰো কম দামত দিছে, ৩০০ টকাতকৈ কম। কৃষকৰ যিমান পাৰি সিমান লাভ হওক, ইয়াৰ বাবে আমি অহৰহ কাম কৰি আছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কৃষকে সস্তাত সাৰ পাওক, এই এটা কামৰ বাবে বিগত ১০ বছৰত ১২ লাখ কোটি টকা খৰচ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি, যাৰ জৰিয়তে প্ৰায় ৩.৫ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ একাউণ্টত প্ৰৱেশ কৰিছে। আমি অভিলেখ পৰিমাণে এমএছপিও বৃদ্ধি কৰিছোঁ আৰু আগৰ তুলনাত যোৱা দশকত তিনিগুণ বেছি আমি ক্ৰয় কৰিছোঁ। কৃষকে ঋণ পাওক, সহজে ঋণ পাওক, সস্তাত ঋণ পাওক, সেয়াও তিনিগুণ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। পূৰ্বে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত কৃষকক নিজৰ অৱস্থাতে এৰি দিয়া হৈছিল। আমাৰ কাৰ্যকালত কৃষকসকলে পিএম শস্য বীমাৰ অধীনত ২ লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
জলসিঞ্চনৰ বাবে যোৱা এটা দশকত অভূতপূৰ্ব পদক্ষেপ লোৱা হৈছে আৰু যিসকল লোকে সংবিধানৰ কথা কয়, তেওঁলোকৰ বেছি অৱগত নহয়, এয়াও দুৰ্ভাগ্যজনক, খুব কম সংখ্যক লোকে গম পাব যে আমাৰ দেশত ড° বাবাচাহেব আম্বেদকাৰে পানীৰ আঁচনিক লৈ ইমানখিনি তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী স্পষ্ট আছিল, ইমানেই ব্যাপক আছিল আৰু ইমান সমাৱেশী আছিল, যি আজিও আমাক প্ৰেৰণা দিয়ে আৰু ১০০ৰো অধিক জলসিঞ্চন প্ৰকল্প, যি দশক দশক ধৰি ওলমি আছিল, আমি সেয়া সম্পূৰ্ণ কৰাৰ অভিযান চলালোঁ, যাতে কৃষকৰ খেতিত পানী উপলব্ধ হয়। বাবাচাহেবৰ দৃষ্টিভংগীও হৈছে নদীক সংযোগ কৰা, নদীক সংযোগ কৰাৰ ওকালতি বাবাচাহেব আম্বেদকাৰে কৰিছিল। কিন্তু বছৰ বছৰ ধৰি, দশক দশক পাৰ হৈ গ’ল, একো নহ’ল৷ আজি আমি কেন-বেতৱা লিংক প্ৰজেক্ট আৰু পাৰ্বতী-কালিসিন্ধ-চম্বল লিংক প্ৰজেক্টৰ কাম আৰম্ভ কৰিছোঁ আৰু মই তো গুজৰাটৰ কেইবাখনো নদীক এনেদৰে সংযোগ কৰি বিলুপ্ত নদীক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ সফল অভিজ্ঞতাও লাভ কৰিছোঁ৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
প্ৰতিজন দেশবাসীৰ এয়া সপোন হোৱা উচিত। আমাৰ সকলোৰে সপোন হোৱা উচিত যে পৃথিৱীৰ প্ৰতিখন ডাইনিং টেবুলত মেড ইন ইণ্ডিয়া খাদ্যৰ পেকেট কিয় নাথাকিব। আজি মই সুখী অনুভৱ কৰিছোঁ যে ভাৰতীয় চাহৰ সমান্তৰালকৈ এতিয়া আমাৰ কফিয়েও পৃথিৱীত নিজৰ সুগন্ধি বিয়পাইছে। বজাৰত আলোড়নৰ সৃষ্টি কৰিছে। আনকি আমাৰ হালধিৰ কোভিডৰ পিছত সৰ্বাধিক চাহিদা দেখা গৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আপুনি নিশ্চয় দেখিব যে আগন্তুক সময়ত আমাৰ প্ৰচেছড ছিফুড যাৰ বাবে একাংশ লোকে বিচলিত হৈছিল, বিহাৰৰ মখানা, বিশ্ব গৈ পাব। আমাৰ মোটা শস্য অৰ্থাৎ শ্ৰী অন্নয়ো বিশ্বৰ বজাৰত ভাৰতৰ প্ৰতিপত্তি বৃদ্ধি কৰিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিকশিত ভাৰতৰ বাবে ফিউচাৰ ৰেডি চহৰবোৰো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমাৰ দেশখন অতি দ্ৰুতগতিত নগৰায়নৰ দিশত আগবাঢ়িছে আৰু ইয়াক প্ৰত্যাহ্বান আৰু সংকট বুলি গণ্য কৰা উচিত নহয়। এইটো এটা সুযোগ বুলি গণ্য কৰা উচিত আৰু আমি সেই দিশত আৰু অধিক কাম কৰা উচিত। আন্তঃগাঁথনিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ফলত সুযোগ সম্প্ৰসাৰণ হয়। য’ত সংযোগ বৃদ্ধি পায়, তাত সম্ভাৱনাও বৃদ্ধি পায়। দিল্লী-ইউপিক সংযোগ কৰা প্ৰথমখন নমো ৰে'ল উদ্বোধন কৰা হয় আৰু মইও তাত যাত্ৰা কৰাৰ সুযোগ পালোঁ। এনে সংযোগ, এনে আন্তঃগাঁথনি ভাৰতৰ সকলো প্ৰধান চহৰলৈ যাব লাগে, এয়া আমাৰ আগন্তুক দিনৰ প্ৰয়োজন আৰু আমাৰ দিশ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দিল্লীৰ নেটৱৰ্ক দুগুণ বৃদ্ধি পালে আৰু আজি মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক টিয়েৰ-২ আৰু টিয়েৰ-৩ চহৰতো উপনীত হৈছে। আজি আমি সকলোৱে গৌৰৱ কৰিব পাৰোঁ, আজি ভাৰতৰ মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কে ১০০০ কিলোমিটাৰ অতিক্ৰম কৰিলে আৰু কেৱল এয়াই নহয়, বৰ্তমান আৰু ১০০০ কিলোমিটাৰতো কাম চলি আছে। তাৰ অৰ্থ হ’ল আমি কিমান দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভাৰত চৰকাৰে প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাৰ দিশতো বহু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আমি দেশত ১২ হাজাৰ ইলেক্ট্ৰিক বাছ চলাবলৈ আৰম্ভ কৰিছোঁ আৰু দিল্লীকো ডাঙৰ সেৱা কৰিছোঁ, আমি দিল্লীকো দিছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ দেশত এটা নতুন অৰ্থনীতি সদায় সময়ে সময়ে সম্প্ৰসাৰিত হৈ আছে। আজি ডাঙৰ চহৰত গিগ ইকনমি এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ হিচাপে বিকশিত হৈছে। ইয়াৰ লগত যোগ দিছে লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে। আমি এই বাজেটত কৈছোঁ যে শ্ৰম! ই-শ্ৰম পৰ্টেলত এনে গিগ কৰ্মীসকলে নিজকে পঞ্জীয়ন কৰক আৰু ভেৰিফিকেচনৰ পিছত তেওঁলোকক এই নতুন যুগৰ সেৱা অৰ্থনীতিত আমি কেনেকৈ সহায় কৰিম আৰু ই-শ্ৰম পৰ্টেলত অহাৰ পিছত তেওঁলোকে এটা আইডি কাৰ্ড পাওক আৰু আমি কৈছোঁ যে এই গিগ কৰ্মীসকলক আয়ুষ্মান যোজনাৰো সুবিধা দিয়া হ’ব যাতে গিগ কৰ্মীসকলে সঠিক দিশত আগবাঢ়িব পাৰে আৰু অনুমান কৰা হৈছে যে আজি দেশত প্ৰায় এক কোটি গিগ কৰ্মী আছে আৰু আমি সেই দিশতো কাম কৰি আছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এমএছএমই খণ্ডই বিপুল সংখ্যক চাকৰিৰ সুযোগ আনে আৰু ই এনে এটা খণ্ড যিটোত নিয়োগৰ সম্ভাৱনা অপৰিসীম। এই ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ প্ৰতীক। দেশৰ অৰ্থনীতিত আমাৰ এমএছএমই খণ্ডই এক বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াইছে। আমাৰ নীতি স্পষ্ট, এমএছএমইক সৰলতা, সুবিধা আৰু সমৰ্থন, এনে এটা খণ্ড যিটোত নিয়োগৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু এইবাৰ আমি মিছন মেনুফেকচাৰিঙৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছোঁ আৰু এটা মিছন মোডত আমি মেনুফেকচাৰিং খণ্ডক অৰ্থাৎ এমএছএমইক শক্তি দিব বিচাৰোঁ আৰু এমএছএমইৰ জৰিয়তে আমি বহু যুৱক-যুৱতীক নিয়োগ প্ৰদান কৰা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ জৰিয়তে নিয়োগৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা, এনেকুৱা সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক শক্তি প্ৰদান কৰি আমি অগ্ৰসৰ হৈছোঁ। এমএছএমই খণ্ডৰ উন্নতিৰ বাবে আমি বহু দিশত কাম আৰম্ভ কৰিছোঁ। এমএছএম ইৰ বাবে মাপকাঠী ২০০৬ চনত সৃষ্টি কৰা হৈছিল, ইয়াক আপডেট কৰা হোৱা নাই। যোৱা ১০ বছৰত আমি এই মাপকাঠী দুবাৰকৈ উন্নীত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছোঁ আৰু এইবাৰ আমি এক বৃহৎ জাঁপ মাৰিছোঁ। ২০২০ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে, এই বাজেটত দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে আমি এমএছএমইসমূহক আগুৱাই নিয়াৰ চেষ্টা কৰিছোঁ। সকলোতে আৰ্থিক সাহায্য দিয়া হৈছে।
এমএছএমইসমূহে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বান হৈছে আনুষ্ঠানিক আৰ্থিক সম্পদৰ অভাৱ। কোভিডৰ সংকটৰ সময়ত MSME সমূহক বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আমি খেলনা উদ্যোগটোক বিশেষ গুৰুত্ব দিছোঁ। আমি বস্ত্ৰ উদ্যোগক বিশেষ গুৰুত্ব দিলোঁ, তেওঁলোকক নগদ ধনৰ নাটনিৰ সন্মুখীন হ’বলৈ নিদিলোঁ আৰু কোনো নিশ্চয়তা অবিহনে ঋণ দিলোঁ। হাজাৰ হাজাৰ উদ্যোগত লাখ লাখ চাকৰিৰ সম্ভাৱনা সৃষ্টি হ’ল আৰু চাকৰি নিশ্চিতও হ’ল। ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে আমি কাষ্টমাইজড ক্ৰেডিট কাৰ্ড, ক্ৰেডিট গ্যাৰাণ্টী কভাৰেজৰ দিশত পদক্ষেপ লৈছোঁ, যাতে তেওঁলোকৰ ইজ অৱ ডুইং বিজনেছো প্ৰসাৰিত হয় আৰু তেওঁলোকে অপ্ৰয়োজনীয় নিয়ম হ্ৰাস কৰা বাবে, তেওঁলোকৰ প্ৰশাসনিক বোজা যি আছিল, এজন বা দুজন ব্যক্তিক তেওঁলোকে কামত ধন দিবলগীয়া হৈছিল, সেয়াও বন্ধ কৰি দিয়া হ'ল। এমএছএমইক উদ্গনি দিবলৈ যি আমি নতুন নীতি প্ৰস্তুত কৰিলোঁ, আপুনি জানি সুখী হ'ব যে এটা সময় আছিল ২০১৪ৰ আগতে, খেলনাৰ দৰে সামগ্ৰী আমি ৰপ্তানি কৰিছিলোঁ, আজি মই গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰোঁ যে মোৰ দেশৰ খেলনা বনোৱা ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগে আজি বিশ্বত খেলনা ৰপ্তানি কৰি আছে আৰু আমদানি যথেষ্ট পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে। ৰপ্তানি প্ৰায় ২৩৯ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। এমএছএমইৰ জৰিয়তে পৰিচালিত এনে বহু খণ্ড আছে, যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে নিজৰ স্থান দখল কৰিছে। মেড ইন ইণ্ডিয়া কাপোৰ, ইলেক্ট্ৰনিকছ, ইলেক্ট্ৰিকেল স্কাউটৰ সামগ্ৰী আজি আন দেশৰ জীৱনৰ অংগ হৈ পৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিকশিত ভাৰতৰ সপোন পূৰণৰ বাবে দেশ আগবাঢ়িছে আৰু অতি আত্মবিশ্বাসেৰে আগবাঢ়িছে। বিকশিত ভাৰতৰ সপোন, এয়া কোনো চৰকাৰী সপোন নহয়। এয়া ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ সপোন আৰু এই সপোন এতিয়া সকলোৱে যিমান শক্তি দিব পাৰে, দিয়াৰ প্ৰয়াস কৰিব লাগিব আৰু পৃথিৱীত উদাহৰণ আছে যে, ২০-২৫ বছৰৰ কালখণ্ডত বিশ্বৰ বহু দেশে নিজকে উন্নত কৰি দেখুৱাইছে, তেন্তে ভাৰতৰ তো অপৰিসীম শক্তি আছে। আমাৰ জনগাঁথনি আছে, গণতন্ত্ৰ আছে, চাহিদা আছে, আমি কিয় কৰিব নোৱাৰিম? এই বিশ্বাসেৰে আমি আগবাঢ়িব লাগিব আৰু আমিও ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত যেতিয়া দেশৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ হ’ব আৰু তেতিয়ালৈকে আমি এখন বিকশিত ভাৰত হৈহে এৰিম, এই সপোন লৈ অগ্ৰসৰ হৈছে৷
আৰু সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই বিশ্বাসেৰে কওঁ যে আমি আৰু ডাঙৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব লাগিব আৰু আমি কৰিমেই আৰু সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, এয়া তো আমাৰ তৃতীয়টো কাৰ্যকাল মাত্ৰ। আমি দেশৰ আৱশ্যকতা অনুযায়ী, আধুনিক ভাৰত নিৰ্মাণ কৰিবলৈ, সক্ষম ভাৰত গঢ়িবলৈ আৰু বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ, আমি আহিবলগীয়া বহু বছৰলৈ লাগি থাকিবলৈ ওলাইছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই সকলো ৰাজনৈতিক দলক আহ্বান জনাইছোঁ, সকলো নেতাক আহ্বান জনাইছোঁ, দেশবাসীক আহ্বান জনাইছোঁ, নিজস্ব ৰাজনৈতিক মতাদৰ্শ থাকিব, নিজস্ব ৰাজনৈতিক কাৰ্যসূচী থাকিব, কিন্তু দেশতকৈ ডাঙৰ একো হ’ব নোৱাৰে; আমাৰ সকলোৰে বাবে দেশ সৰ্বোপৰি আৰু আমি একেলগে এখন বিকশিত ভাৰতৰ সপোনক নিজৰ ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ সপোনো আমাৰ সপোন, য'ত বহি থকা প্ৰতিজন সাংসদে বিকশিত ভাৰতৰ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ কাম কৰি আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াৰ অভিভাষণৰ ওপৰত নিজৰ ধন্যবাদ প্ৰকাশ কৰি আপোনাৰ প্ৰতিও কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছোঁ, সদনৰো কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছোঁ। ধন্যবাদ!