ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ
04 FEB 2025 8:57PM by PIB Bhubaneswar
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଜୀଙ୍କ ସମ୍ୱୋଧନ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବାକୁ ଆଜି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇଛି। ଗତକାଲି ଏବଂ ଆଜି ବିଳମ୍ୱିତ ରାତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦ୍ୱାରା କୃତଜ୍ଞତାର ସହ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିଲେ। ଅନେକ ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଭିଜ୍ଞ ସାଂସଦ ମଧ୍ୟ ନିଜର ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯେଉଁଠି ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ସେଠାରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଥିଲା, ଯେଉଁଠି କିଛି ଅସୁବିଧା ଥିଲା, କିଛି ନକାରାତ୍ମକ କଥାବାର୍ତ୍ତା ମଧ୍ୟ ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତନ୍ତୁ ଏହା ଅତି ସ୍ୱାଭାବିକ! ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ମୋତେ ୧୪ ତମ ଥର ଏହି ସ୍ଥାନରେ ବସି ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଜୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବହୁତ ସମ୍ମାନର ସହ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଗୃହରେ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଲୋଚନାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଏବେ ୨୦୨୫ରେ ଅଛୁ, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ବିତିଯାଇଛି। ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏବଂ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରଥମ ୨୫ ବର୍ଷରେ କ'ଣ ହେଲ, କେମିତି ହେଲା ତାହା ସମୟ କହିବ, କିନ୍ତନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଏହି ଭାଷଣକୁ ଅତି ନିକଟରୁ ଭଲ ଭାବରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା, ତେବେ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦୃଷ୍ଟି ଗୋଚର ହେଉଛି ଯେ ସେ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଭବିଷ୍ୟତର ୨୫ ବର୍ଷ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଥିବା କହିଛନ୍ତି । ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଜୀଙ୍କ ଏହି ଭାଷଣ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସମସ୍ତ ଅଧ୍ୟୟନଗୁଡ଼ିକ ବାରମ୍ୱାର କହିସରିଛି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଆମକୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ୨୫ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଗରିବଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରି ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରକୁ ଆସିପାରିଛନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣମାନେ ଗରିବୀ ହଟାଓ ସ୍ଲୋଗାନକୁ ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଶୁଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏବେ ୨୫ କୋଟି ଗରିବ ଦାରିର୍ଦ୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରି ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି, କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ବରଂ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ନିଜ ସମର୍ପଣ ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ନିଜକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ୱେଦନଶୀଳତା ସହିତ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଶୈଳୀରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନ ବିତାଇଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହା ହିଁ ହୋଇଥାଏ ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ଜମି ସହ ଜଡ଼ିତ ଲୋକମାନେ ଜମିର ସତ୍ୟତା ଜାଣି ଜମି ଉପରେ ନିଜର ଜୀବନ ବିତାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଜମି ଉପରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥାଏ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଗରିବଙ୍କୁ ମିଥ୍ୟା ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇନାହୁଁ, ପ୍ରକୃତ ବିକାଶ ଦେଇଛୁ। ଗରିବଙ୍କ ସମସ୍ୟା, ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା, ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଏହି ଉପାୟରେ ବୁଝି ହୁଏ ନାହିଁ। ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଭାବନାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏହା କହିବାକୁ ଦୁଃଖ ଲାଗୁଛି ଯେ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଏହା ନାହିଁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବର୍ଷା ଦିନରେ କଚା ଛାତ, ତାହା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଚାଦର ଥିବା ଏକ ଛପର ତଳେ ରହିବା କେତେ କଷ୍ଟକର। ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଦଳ-ଚକଟି ଦିଆଯାଇଥାଏ, ଏପରି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅଛି। ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ବୁଝିପାରନ୍ତି ନାହିଁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗରିବଙ୍କୁ ୪ କୋଟି ଘର ଦିଆଯାଇଛି। ଯେଉଁ ମାନେ ସେହି ଜୀବନ ବିତାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ବୁଝିପାରିବେ ଯେ ପକ୍କା ଛାତ ଥିବା ଘରର ଅର୍ଥ କ'ଣ ହୋଇଥାଏ ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ମହିଳା ଖୋଲା ସ୍ଥାନରେ ମଳତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ସେ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ପୂର୍ବରୁ କିମ୍ୱା ସୂର୍ଯ୍ୟାସ୍ତ ପରେ ନିଜର ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ବାହାରକୁ ଯାଇପାରନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କର କ 'ଣ ଅସୁବିଧା ଥିଲା, ଏପରି ଲୋକମାନେ ବୁଝିପାରିବେ ନାହିଁ ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରି ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ଦୂର କରିଛୁ। ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଆଜିକାଲି ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଅନେକ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଘଟୁଛି। କେତେକ ନେତା ଘରେ ଜାକୁଜି, ଷ୍ଟାଇଲିଶ୍ ଶାୱାର୍ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି, କିନ୍ତନ୍ତୁ ଆମର ଧ୍ୟାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଣି ଯୋଗାଇବା ଉପରେ ରହିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ, ଦେଶର ୭୦-୭୫% ପ୍ରାୟ ୧୬ କୋଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଘରେ ନଳରୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରିବା ପାଇଁ ପାଇପ ସଂଯୋଗ ନଥିଲା। ଆମ ସରକାର ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୨ କୋଟି ପରିବାରକୁ ପାଇପ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି କରିଛୁ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଜୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଏହାର ବିସ୍ତୃତ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ଗରିବଙ୍କ ଝୁମ୍ପୁଡ଼ିରେ ଫଟୋ ସେସନ୍ କରି ନିଜର ମନୋରନ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ସଂସଦରେ ଗରିବଙ୍କ ଆଲୋଚନାକୁ ବିରକ୍ତିକର ମନେ କରିବେ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ତାଙ୍କର କ୍ରୋଧ ବୁଝି ପାରୁଛି। ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, କୌଣସି ସମସ୍ୟାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଗୋଟିଏ କଥା, କିନ୍ତନ୍ତୁ ଯଦି କୌଣସି ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି, ତେବେ ସମସ୍ୟାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି କେହି ଖସି ଯାଇପାରିବେ ନାହିଁ, ତେବେ ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମେ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖିଛୁ, ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିବେ, ଯେ ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ଏବଂ ଆମେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ଦେଶରେ ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ତାଙ୍କୁ ମିଷ୍ଟର କ୍ଲିନ କହିବା ଏକ ଫ୍ୟାଶନ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଜୀ ଙ୍କୁ ମିଷ୍ଟର କ୍ଲିନ୍ କହିବାର ଏକ ଫ୍ୟାଶନ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ସେ ଗୋଟିଏ ସମସ୍ୟା ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଦିଲ୍ଲୀରୁ ୧ ଟଙ୍କା ଆସିଥାଏ, ତେବେ ୧୫ ପଇସା ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚିଥାଏ ଏବେ ସେହି ସମୟରେ ପଞ୍ଚାୟତ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସଂସଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଟିଏ ଦଳର ଶାସନ ଥିଲା, ପଞ୍ଚାୟତରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସଂସଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଟିଏ ଦଳର ଶାସନ ଥିଲା ଏବଂ ସେତେବେଳେ ସେ ସର୍ବସାଧାରଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧ ଟଙ୍କା ଆସିଥାଏ ୧୫ ପଇସା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଥିଲା । ବହୁତ ଅଭୁତ ଧରଣର ଘୋଟଲା ଥିଲା । ୧୫ ପଇସା କାହା ପାଖକୁ ଯାଉଥିଲା, ଏହା ଦେଶର ସାଧାରଣ ଜନତା ମଧ୍ୟ ଅତି ସହଜରେ ବୁଝିପାରୁଥିବେ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶ ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଲା, ଆମେ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କଲୁ। ଆମର ମଡେଲ ହେଉଛି ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ବିକାଶ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ସହିତ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ । ଆମେ ଜନଧନ ଆଧାର ମୋବାଇଲର ଜେମ୍ ଟ୍ରିନିଟି ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ ଏବଂ ଡିବିଟିରୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଆମେ ୪୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା କରିଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଖନ୍ତନ୍ତୁ ଏହି ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ, ସରକାର କିପରି ଏବଂ କାହା ପାଇଁ ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିଲା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ଜ୍ୱର ଅଧିକ ବଢିଯାଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ହେଲେ ଲୋକମାନେ କିଛି କୁହନ୍ତି ନାହିଁ, କିନ୍ତନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ଯେତେବେଳେ ବହୁତ ହତାଶା ବଢିଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ବହୁତ କିଛି କଥା କୁହନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯିଏ ଜନ୍ମ ହୋଇନଥିଲେ, ଯିଏ ଭାରତର ଏହି ଭୂମିରେ ଅବତରଣ କରିନଥିଲେ, ଏଭଳି ୧୦ କୋଟି ନକଲି ଲୋକ ସରକାରୀ କୋଷାଗାରରୁ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଉଥିଲେ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପ୍ରକୃତ ହିତାଧିକାରୀ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ ନହେଉ ସେଥିପାଇଁ ରାଜନୈତିକ ଲାଭ-କ୍ଷତିର କୌଣସି ଧ୍ୟାନ ନ ଦେଇ, ଆମେ ୧୦ କୋଟି ନକଲି ନାମକୁ ହଟାଇଛୁ ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ଏହି ୧୦ କୋଟି ନକଲି ଲୋକ ଚାଲିଗଲେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ହିସାବ କରନ୍ତୁ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଭୁଲ ଲୋକଙ୍କ ହାତରେ ଚାଲିଯିବାର ବଞ୍ଚିଗଲା। ଏହା ପଛରେ କାହାର ହାତ ଥିଲା ଏହା ମୁଁ କହୁନାହିଁ ଭୁଲ ଲୋକଙ୍କ ହାତରୁ ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ସରକାରୀ କ୍ରୟରେ ମଧ୍ୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରିଛୁ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିଛୁ ଏବଂ ଜିଇଏମ ପୋର୍ଟାଲ ମଧ୍ୟ ଆଣିଛୁ, ଯାହାର ଉପଯୋଗ ଆଜି ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଜିଇଏମ ପୋର୍ଟାଲରୁ କରାଯାଇଥିବା କ୍ରୟ ସାଧାରଣତଃ କ୍ରୟ କରାଯାଉଥିବା ଅର୍ଥ ତୁଳନାରେ କମ୍ ଅର୍ଥରେ ଥିଲା ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ୧ କୋଟି ୧୫ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଥିଲା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନକୁ ବହୁତ ଉପହାସ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେପରି ଆମେ ଏକ ପାପ କରିନେିଛୁ, କୌଣସି ନ୍ତଜଣାନାହିଁ କଣ-କଣ କୁହାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତନ୍ତୁ ଆଜି ମୋତେ ସେନ୍ତାଷର ସହ କହିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି ଯେ ଏହି ସ୍ୱଚ୍ଛତା କାରଣରୁ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ କେବଳ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରୁ ଯେଉଁ ଅଳିଆ ବିକ୍ରି କରାଯାଇଥିଲ, ସେଥିରୁ ୨୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସରକାରଙ୍କୁ ମିଳିଛି । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ବିଶ୍ୱସ୍ତତାର ନୀତି ବିଷୟରେ କହୁଥିଲେ। ସେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଆମେ ହେଉଛନ୍ତି ଟ୍ରଷ୍ଟି, ଏହି ସମ୍ପତ୍ତି ଜନସାଧାରଣଙ୍କର ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଟିକି ନିଖି ଟ୍ରଷ୍ଟିସିପର ନୀତି ଆଧାରରେ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ଏହାକୁ ସଠିକ୍ ସ୍ଥାନରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥାଉ ଏବଂ ତା 'ପରେ ଯାଇ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନରୁ ଅଳିଆ ବିକ୍ରି କରି ୨୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଶ ସରକାରଙ୍କ କୋଷାଗାରକୁ ଆସୁଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଉପରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ଆମେ ଶକ୍ତି ସ୍ୱାଧୀନତା ନୁହେଁ, ଆମକୁ ଏହାକୁ ବାହାରୁ ଆଣିବାକୁ ପଡିବ। ଯେତେବେଳେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆମର ପେଟ୍ରୋଲ-ଡିଜେଲ ଆୟ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସେହି ଗୋଟିଏ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାର୍ଥକ୍ୟ ଆସିଛି ଏବଂ ଏହି ଅର୍ଥ ପାଖାପାଖି ୧୦ ହଜାର କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ପକେଟକୁ ଯାଇଛି।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ସଞ୍ଚୟର କଥା କହୁଛି, କିନ୍ତନ୍ତୁ ପୂର୍ବରୁ ଖବରକାଗଜର ହେଡଲାଇନ୍ ହେଉଥିଲା, ଏତେ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଘୋଟାଲା, ଏତେ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି, ଏତେ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି, ୧୦ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି ଏହି ଦୁର୍ନୀତି ନ ହୋଇ, କୌଣସି ଦୁର୍ନୀତି ନ ହେବା ଦ୍ୱାରା, ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିଛି, ଯାହା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି, କିନ୍ତନ୍ତୁ ଆମେ ସେହି ଅର୍ଥକୁ ଶୀଶ ମହଲ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିନାହୁଁ। ଆମେ ଏହାକୁ ଦେଶ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିଛୁ। ଆମେ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବଜେଟ୍ ୧୮୦୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଆଜି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ ରହିଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ କିପରି ସୁଦୃଢ଼ ହେଉଛି ତାହା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ସଡ଼କ ହେଉ, ରାଜପଥ ହେଉ, ରେଳପଥ ହେଉ, ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ହେଉ, ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ବିକାଶର ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ପକାଯାଇଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସରକାରୀ କୋଷାଗାରରେ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରୁଛି, ତାହା ବଞ୍ଚାଇବା ଗୋଟିଏ କଥା ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ, ଯେପରି ମୁଁ ଟ୍ରଷ୍ଟିସିପ୍‌ର କଥା କହୁଥିଲି, କିନ୍ତନ୍ତୁ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ରଖିଛୁ ଯେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ସଞ୍ଚୟର ଲାଭ ମିଳୁ, ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଏପରି ହେଉ ଯେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ସଞ୍ଚୟର ଲାଭ ମିଳୁ ଏବଂ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କର ଯେଉଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଏହାର ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି ସେହି ହିସାବ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ, ପ୍ରାୟ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇବା କାରଣରୁ ଯେଉଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ସେମାନଙ୍‌କୁ ନିଜ ପକେଟରୁକ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ସେମିତି ଭାବରେ ୧୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିଛି । ଏହା ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେମିତି ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର, ଆଜି ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ୬୦-୭୦ ବର୍ଷ ବୟସର ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ।
ତାହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଟେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ରୋଗ ଆସି ହିଁ ଯାଇଥାଏ, ଔଷଧର ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ, ଔଷଧ ମହଙ୍ଗା ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ, ଆମେ ଯେବେଠାରୁ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିଛୁ ଯେଉଁଥିରେ ୮୦% ରିହାତି ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ଯେଉଁ ପରିବାର ଏହି ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଔଷଧ ନେଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାୟ ୩୦ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଔଷଧର ଖର୍ଚ୍ଚ ବଞ୍ôଚପାରିଛି ।
ଏବେ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଭଳି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ସମସ୍ତେ ଯଦି ୧ ବର୍ଷ ବୟସର ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତି, ତେବେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଯେ କିଛି ରୋଗ ହୁଏ, ଔଷଧର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଥାଏ, ଔଷଧ ମଧ୍ୟ ମହଙ୍ଗା ହୋଇଥାଏ, ଯେହେତୁ ଆମେ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ମିଳୁଛି, ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଏହି ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରୁ ଔଷଧ ନେଇଥିବା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପାଖାପାଖି ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଔଷଧ ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ୟୁନିସେଫ୍ ମଧ୍ୟ ଆକଳନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ପରିବାରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ସେମାନେ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ସର୍ଭେ କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରାୟ ଏକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୭୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି। ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ କୁହନ୍ତନ୍ତୁ, ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣର କାର୍ଯ୍ୟ କୁହନ୍ତନ୍ତୁ, ବିଶୁଦ୍ଧ ଜଳ ଯୋଗାଣ କାର୍ଯ୍ୟ କୁହନ୍ତନ୍ତୁ, ଆମ ସାଧାରଣ ପରିବାରକୁ କେତେ ବଡ଼ ଲାଭ ମିଳୁଛି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପାଇପରୁ ଜଳ, ମୁଁ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଏହାର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲି। ଡବ୍ଲ୍ୟୁ. ଏଚ୍‌. ଓ. ର ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଆସିଛି, ଡବ୍ଲ୍ୟୁ. ଏଚ୍‌. ଓ. ର କହିବା ଅନୁଯାୟୀ ନଳରୁ ବିଶୁଦ୍ଧ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା କାରଣରୁ, ଯେଉଁ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ଅନ୍ୟ ରୋଗ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚାନ୍ତ ହେଉଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ହାରାହାରି ୪୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ପରିବାର ବଞ୍ôଚପାରିଛି । ମୁଁ ଅଧିକ ହିସାବ କରୁନାହିଁ, କିନ୍ତନ୍ତୁ ଏମିତି ଅନେକ ଯୋଜନା ରହିଛି ଯାହା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ବଞ୍ଚାଇପାରିଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଦେବା ଦ୍ୱାରା ସେହି ପରିବାରର ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ଯୋଜନା ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି, ସେହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ବର୍ଷସାରା ହାରାହାରି ୨୫ ରୁ ୩୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଅର୍ଥର ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରୁଛି, ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରୁଛିି ଏବଂ ଯଦି ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଅଛି, ତେବେ ସେମାନେ ଏହାକୁ ଅଲଗା ବିକ୍ରି କରି ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍‌, ଆମେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏଲ. ଇ. ଡି. ବଲ୍ୱର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଚଳାଇଛୁ। ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଏଲ୍‌. ଇ. ଡି. ବଲ୍ୱଗୁଡ଼ିକ ୪୦୦-୪୦୦ ଟଙ୍କାରେ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିଲା। ଆମେ ଏତେ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଲୁ ଯେ ଏହାର ୪୦ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଗଲା ଏବଂ ଏଲ. ଇ. ଡି. ବଲ୍‌ବ କାରଣରୁ ବିଜୁଳି ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହେଲା, ଆଲୋକ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ହେଲା ଏବଂ ସେଥିରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁ କୃଷକମାନେ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପାୟରେ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ବହୁତ ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଭଳି କୃଷକମାନେ ଏକର ପିଛା ୩୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଆୟକର ହ୍ରାସ କରି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ସଞ୍ଚୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଏଭଳି ବୋମା ଫିଙ୍ଗାଯାଉଥିଲା, ବନ୍ଧୁକରୁ ଏଭଳି ଗୁଳି ଚାଳନା କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉଥିଲା । ଆମେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲୁ, ସେହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ କଲୁ। ୨୦୦୦୦୦ ଟଙ୍କା ୨୦୧୩-୧୪ରେ କେବଳ ୨୦୦୦୦୦ ଟଙ୍କା ଆୟକର ଛାଡ଼ ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଆୟକରରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଛାଡ କଲୁ ଏବଂ ଆମେ ୨୦୧୪,୨୦୧୭,୨୦୧୯,୨୦୨୩ ର ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଅବଧିରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଜାରି ରଖିଛୁ, ଆମେ କ୍ଷତକୁ ଭଲ କରିବା ଜାରି ରଖିଛୁ ଏବଂ ଆଜି ବ୍ୟାଣ୍ଡେଜ୍ ବାକି ରହିଲା, ତାହା ମଧ୍ୟ କରିନେଲୁ, ଯଦି ଆପଣ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଡିଡକ୍ସନରେ ୭୫୦୦୦ ଯୋଗ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏପ୍ରିଲ ୧ତାରିଖ ପରେ ଦେଶର ବେତନଭୋଗୀ ବର୍ଗଙ୍କୁ ୫୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ଆୟକର ଦେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣ ଯେଉଁ ସମୟରେ ଯୁବ ମୋର୍ଚ୍ଚାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଆପଣ ଗୋଟିଏ କଥା ଶୁଣିଥିବେ, ପଢ଼ିଥିବେ, ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ବୋଲି କହୁଥିଲେ, ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ଏହା ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଘୋଷି ହୋଇଯାଇଥିଲା। ସେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର କଥା କହୁଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଏହାକୁ ଅନେକ ଥର କୁହାଯାଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଟାଇମ୍ସ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆରେ ଆର. କେ. ଲକ୍ଷ୍ମଣ ଏକ ବଡ଼ ଚମତ୍କାର କାର୍ଟୁନ୍ ତିଆରି କରିଥିଲେ, ସେହି କାର୍ଟୁନ୍ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଥିଲା, ସେହି କାର୍ଟୁନରେ ଏକ ବିମାନ ଅଛି, ଜଣେ ପାଇଲଟ୍ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ କାହିଁକି ଜଣେ ପାଇଲଟଙ୍କୁ ପସନ୍ଦ କଲେ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ, କିଛି ଯାତ୍ରୀ ବସିଥିଲେ ଏବଂ ବିମାନକୁ ଏକ ଠେଲାରେ ରଖାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନେ ଠେଲା ଗାଡିକୁ ଧକ୍କା ଦେଉଥିଲେ ଏବଂ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଲେଖାଯାଇଥିଲା। କାର୍ଟୁନଟି ସେତେବେଳେ ମଜାଦାର ଲାଗୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହେଲା।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି କଟାକ୍ଷ ଥିଲା ପ୍ରକୃତ କେତେ ସତ୍ୟ ଥିଲା ଯେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଲଗା ଥିଲେ ଯେ ଆକାଶମାର୍ଗରୁ ଆକାଶମାର୍ଗରେ ହେଉଥିବା ବାର୍ତ୍ତାଳାପରେ ଲାଗି ରହିଥିଲେ। ଏହା ତାହା ହେଉଛି ଜ୍ୱଳନ୍ତ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା କାର୍ଟୁନ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯିଏ ସେତେବେଳେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର କଥା କହୁଥିଲେ, ସେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିପାରିନଥିଲେ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଘଟିଥିବା ସମସ୍ତ ଘଟଣା ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଛି, ଏହା ମୋତେ ବହୁତ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଦେଉଛି। ଆମେ ୪୦ - ୫୦ ବର୍ଷ ଶୋଇ ରହିଥିଲୁ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ୪୦-୫୦ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହେବା ଉଚିତ ଥିଲା, ତେଣୁ ଏହି ବର୍ଷ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଆମକୁ ୨୦୧୪ ରୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ, ଆମେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କଲୁ। ଆମେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ, ଆମେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ, ଆମେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିଛୁ ଏବଂ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆମେ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବାର ଦେଖୁଛୁ। ଦେଶରେ, ଆମେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛୁ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛୁ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ ନେଇ ଆସିଛୁ, ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ଯୋଜନାକୁ ଆମେ ଆକାର ଦେଇଛୁ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ କରିଛୁ ଏହି ବଜେଟ୍‌ରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଏକ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ୧୨ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଆୟ ଉପରେ ଆୟକର ଛାଡ଼ର ଖବର ଏତେ ବଡ଼ ହୋଇଗଲା ଯେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ଏବେ ବି କିଛି ଲୋକଙ୍କ ନଜରକୁ ଆସିନାହିଁ। ସେହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି, ଆମେ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛୁ ଏବଂ ଏହାର ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଫଳାଫଳ ଦେଶକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଅଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ୩ଡି ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ, ରୋବୋଟିକ୍ସ, ଭର୍ଚୁଆଲ ରିଅଲିଟିର ଚର୍ଚ୍ଚା, ଆମେ ମଧ୍ୟ ସେହିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛୁ ଯେଉଁମାନେ ଗେମିଂରେ ଭଲ ତାହା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କହିଛି ଯେ ଭାରତକୁ ଖେଳ ସୃଷ୍ଟି ଜଗତର ସୃଜନଶୀଳ ରାଜଧାନୀ ଭାରତ କାହିଁକି ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆମର ଲୋକମାନେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଏବେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଥାଏ, କିଛି ଲୋକଙ୍କର ଏହି କଥା ଫ୍ୟାଶନରେ ଥିବା କୁହାଯାଏ, କିନ୍ତନ୍ତୁ ମୋ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ବି ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ନାହିଁ, ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଅଛି, ଭାରତର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଶକ୍ତି ଅଛି, ଗୋଟିଏ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ। ଆମେ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ୧୦୦୦୦ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଆଜି ସେହି ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବରୁ ବାହାରିଥିବା ପିଲାମାନେ ରୋବୋଟିକ୍ସ ତିଆରି କରି ଲୋକଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ବଜେଟରେ ୫୦,୦୦୦ ନୂତନ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଭାରତ ହେଉଛି ସେହି ଦେଶ ଯାହାର ଭାରତ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ମିଶନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆଶାବାଦୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଆମେ ଗଭୀର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଗଭୀର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ, ଏବଂ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ହେଉଛି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିଚାଳିତ ଶତାବ୍ଦୀ, ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଭାରତ ଗଭୀର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଯୁବ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, କିନ୍ତନ୍ତୁ କିଛି ଦଳ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଠକି ଚାଲିଛନ୍ତି। ଏହି ଦଳମାନେ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଏହି ଭତ୍ତା ଦେବେ, ସେମାନେ ଭତ୍ତା ଦେବାକୁ ପ୍ରତିଶୃତି ଦିଅନ୍ତି, କିନ୍ତନ୍ତୁ ସେମାନେ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରନ୍ତି ନାହିଁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ। ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଆମେ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ତାହା ଦେଶ ହରିୟାଣାରେ ଏବେ ଦେଶ ଦେଖିଛି। ବିନା ଖର୍ଚ୍ଚରେ, ବିନା କାଗଜରେ ଚାକିରି ଦେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ମିଳିଥିଲା, ସରକାର ହେବା ମାତ୍ରେ ଚାକିରି ମିଳିଥିଲା, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ, ଏହା ଆମେ ଯାହା କହୁଛୁ ତାହାର ପରିଣାମ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ହରିୟାଣାରେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ବିଶାଳ ବିଜୟ ଏବଂ ହରିୟାଣା ଇତିହାସରେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ବିଜୟ ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ଘଟଣା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଐତିହାସିକ ଫଳାଫଳ, ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଶାସକ ଦଳକୁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଆସନ ମିଳିଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସମ୍ମାନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ, ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଆମର ସମ୍ୱିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସମ୍ୱିଧାନରେ ଯେଉଁ ଧାରା ରହିଛି, ତାହା ସହିତ ସମ୍ୱିଧାନର ଏକ ଭାବନା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ସମ୍ୱିଧାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ୱିଧାନର ଭାବନାକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ଉଦାହରଣ ସହିତ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆମେ ସେହି ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ୱିଧାନ ଅନୁସାରେ ଜୀବନ ବିତାଉଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମର ଏଠାରେ ଏହି କଥା ଠିକ୍‌, ପରମ୍ପରା ରହିଛି ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇଥାନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଭାଷଣ ଦିଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେହି ସରକାରର ସେହି ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ହିସାବ ଦିଅନ୍ତି। ସେହିଭଳି, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ, ରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ର ଯେଉଁ ଅଭିଭାଷଣ ରହିଥାଏ ସଦନରେ, ତାହା ସେହି ରାଜ୍ୟର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସମ୍ୱିଧାନ ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଆତ୍ମା କ ନ୍ତଣ? ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ ୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କଲା, ତା 'ର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଥିଲା, ଏବଂ ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ମୁଁ ସେହି ସମୟରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ। ଏହି ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷରେ, ଗତ ୫୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୃହରେ ରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ସମସ୍ତ ଭାଷଣ, ଅର୍ଥାତ୍ ସେହି ସମୟର ସରକାର, ଏଥିରେ ପ୍ରଶଂସିତ ହୋଇଥାନ୍ତି। ଆମେ କହିଥିଲୁ ଯେ ସେହି ୫୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ସମସ୍ତ ଭାଷଣ ଏକ ପୁସ୍ତକ ଆକାରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଉଚିତ, ଏକ ପୁସ୍ତକ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆଜି ସେହି ପୁସ୍ତକ ସମସ୍ତ ପାଠାଗାରରେ ଉପଲବ୍ଧ। ମୁଁ ଜଣେ ବିଜେପି ଲୋକ ଥିଲି, ଗୁଜରାଟରେ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଥିଲା। ସେହି ସରକାରଗୁଡ଼ିକର ରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ଭାଷଣ ଥିଲା, କିନ୍ତନ୍ତୁ ତାହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ବିଜେପିର, ଭାଜପା ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିଲା, କାହିଁକି? ଆମେ ଜାଣୁ କିପରି ସମ୍ୱିଧାନ ଅନୁସାରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ହେବ। ଆମେ ସମ୍ୱିଧାନ ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ। ଆମେ ସମ୍ୱିଧାନର ଭାବନାକୁ ବୁଝିଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୨୦୧୪ରେ ଆସିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ କୌଣସି ସମ୍ମାନଜନକ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନଥିଲା। କୌଣସି ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନଥିଲା। କେହି ଏତେ ପଏଣ୍ଟ ପାଇ ନଥିଲେ। ଭାରତର ଅନେକ ଆଇନ ଏପରି ଥିଲା ଯେ ସେହି ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଳିଥିଲା; ଅନେକ କମିଟି ଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ଲେଖାଥିଲା ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳର ନେତା ଆସିବେ। କିନ୍ତନ୍ତୁ କୌଣସି ବିରୋଧ ନଥିଲା, କୌଣସି ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ବିରୋଧ ନଥିଲା। ଏହା ଆମ ସମ୍ୱିଧାନର ଜୀବନଧାରଣର ସ୍ୱଭାବ ଥିଲା, ଏହା ଆମ ସମ୍ୱିଧାନର ଆତ୍ମା ଥିଲା, ଏହା ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ନିୟମ ପାଳନ କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା, ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ ଯେ ସମ୍ମାନଜନକ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ବିରୋଧୀ ଦଳ ରହିବ ନାହିଁ, କିନ୍ତନ୍ତୁ ଯିଏ ସର୍ବବୃହତ ଦଳର ନେତା, ଆମେ ତାଙ୍କୁ ବୈଠକକୁ ଡାକିବା। ଏହା ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଆତ୍ମ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ହୋଇଥାଏ । ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗର ଯେଉଁ କମିଟିଗୁଡ଼ିକ
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫାଇଲ କରି ବାହାର କରୁଥିଲେ, ଆମେ ହିଁ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତାଙ୍କୁ ସେଥିରେ ବସିବାକୁ ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ବିଧିବଧ ଆଇନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ ଏବଂ ଆଜି ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଗଠନ ହେବ, ତେଣୁ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ମଧ୍ୟ ଏହାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଅଂଶ ହେବେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଏବଂ ଏହା ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କରିସାରିଛି, ଆମେ ଏଥିପାଇଁ କରୁଛୁ ଯେ କରୁ କାରଣ ଆମେ ସମ୍ୱିଧାନକୁ ନେଇ ବଞ୍ôଚଛୁ ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣମାନେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏପରି ଅନେକ ସ୍ଥାନ ପାଇବେ ଯେଉଁଠାରେ କିଛି ପରିବାର ନିଜର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ତିଆରି କରି ରଖିଛନ୍ତି। ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅର୍ଥରେ, ପଇସା ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଭାବନା କ ନ୍ତଣ, ସମ୍ୱିଧାନରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ, ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ତିଆରି କରିଛୁ ଏବଂ ଦେଶର ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ନେଇ ମୋ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସେହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ପରିଣତ କରିଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ଏହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଥିବା ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ ସେହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଦେଖିବା ପାଇଁ ସମୟ ବାହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଯଦି ସେମାନେ ଏଥିରେ କିଛି ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରନ୍ତନ୍ତୁ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଦେଶର ନୂତନ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବ, ଏହା ହେଉଛି ସମ୍ୱିଧାନର ଆତ୍ମା! ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ପାଇଁ ସବୁକିଛି କରନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ପାଇଁ ବଞ୍ଚନ୍ତି ସେମାନେ ବହୁତ ଛୋଟ ନୁହଁନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ୱିଧାନ ପାଇଁ ବଞ୍ଚନ୍ତି ସେମାନେ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ କ୍ଷମତା ସେବା ହୋଇଯାଏ, ସେତେବେଳେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ କ୍ଷମତାକୁ ଏକ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ କରି ଦିଆଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଶେଷା ହୋଇଯାଇଥାଏ ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ସମ୍ୱିଧାନର ଭାବନା ଅନୁସାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆମେ ବିଷର ରାଜନୀତି କରୁନାହୁଁ। ଆମେ ଦେଶର ଏକତାକୁ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖିଥାଉ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ ଏବଂ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟିକୁ ଏକତ୍ର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଆମେ ସ୍ମରଣ କରୁଛୁ ଏବଂ ସେ ବିଜେପିର ନଥିଲେ, ସେ ଜନସଂଘର ନ ଥିଲେ। ଆମେ ସମ୍ୱିଧାନକୁ ନେଇ ବଞ୍ଚୁଛୁ, ତେଣୁ ଆସନ୍ତନ୍ତୁ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହା ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେ ଆଜିକାଲି କିଛି ଲୋକ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ସହରାଞ୍ଚଳ ନକ୍ସଲମାନଙ୍କ ଭାଷା କହୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ନକ୍ସଲମାନଙ୍କ କଥା କହୁଛନ୍ତି, ଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟ ସମ୍ମୁଖରେ ଆଗଧାଡିରେ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ସହରାଞ୍ଚଳ ନକ୍ସାଲମାନଙ୍କ ଭାଷା କହୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଯୁଦ୍ଧ ଘୋଷଣା କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସମ୍ୱିଧାନ କିମ୍ୱା ଦେଶର ଏକତାକୁ ବୁଝି ପାରୁନାହାନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସାତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଏବଂ ଲଦାଖ ସମ୍ୱିଧାନର ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ। ଏହା ମଧ୍ୟ ସମ୍ୱିଧାନ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଓ ଲଦାଖର ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ ଥିଲା। ଆମେ ଧାରା ୩୭୦ର ପ୍ରାଚୀରକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଛୁ, ଏବେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଏବଂ ଲଦାଖର ସେହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସେହି ଅଧିକାର ମିଳୁଛି ଯାହା ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମିଳିଛି, ଏବଂ ଆମେ ସମ୍ୱିଧାନର ମହାନତା ଜାଣୁ, ସମ୍ୱିଧାନର ଭାବନାକୁ ବଞ୍ଚୁ, ତେଣୁ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ସମ୍ୱିଧାନ ଆମକୁ ଭେଦଭାବ କରିବାର ଅଧିକାର ଦେଉନାହିଁ। ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ୱିଧାନକୁ ପକେଟରେ ରଖି ବଞ୍ଚୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ଆପଣ ମୁସଲମାନ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କେଉଁ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ମଧ୍ୟରେ ରହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଆମେ ତିନି ତଲାକ୍ ଉଚ୍ଛେଦ କରି, ସେମାନଙ୍କୁ ସମାନତାର ଅଧିକାର ଦେଇ, ସମ୍ୱିଧାନର ଭାବନାରେ ମୁସଲମାନ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଅଧିକାର ଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଯେତେବେଳେ ବି ଦେଶରେ ଏନ୍‌. ଡି. ଏ. ସରକାର ଆସିଛି, ଆମେ ଦୀର୍ଘ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ଦେଶକୁ ବିଭାଜିତ କରିବା ପାଇଁ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଭାଷା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି, ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ଯେ ହତାଶା ସେମାନଙ୍କୁ କେଉଁଠାକୁ ନେଇଯିବ, କିନ୍ତନ୍ତୁ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା କ, ଏନ୍‌. ଡି. ଏ. ର ସହଯୋଗୀମାନେ କେଉଁ ଦିଗରେ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି, ଆମ ପଛରେ କଣ ଅଛି, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ କଣ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ କଣ କହିଛନ୍ତି, ତାହା ଉପରେ ଆମର ଧ୍ୟାନ ଅଧିକ ରହିଛି ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ଯଦି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିବୁ, କେଉଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରୁ, ତେବେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଆମ ଦେଶରେ, କେତେ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି, ଅଟଳଜୀ ଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କେହି ବୁଝି ନଥିଲେ, ଭାଷଣ ଦେବା କଥା ଛାଡ଼ନ୍ତନ୍ତୁ, ଏନ୍‌. ଡି. ଏ. ଦ୍ୱାରା ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମର ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସମୁଦ୍ର ତଟ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ। ଆମର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ସମୁଦ୍ର ଉପକୂଳ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ। ସେଠାକାର ସମାଜରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ ଅଧିକ। ସେମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଯତ୍ନ ନିଆଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ରୂପରେ ସମାଜର ଶେଷ ବର୍ଗର ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଏକ ଛୋଟ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ରୁହନ୍ତି, ଏହା ହେଉଛି ଆମ ସରକାର ଯିଏ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସମାଜର ଅବହେଳିତ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି, ଯଦି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ। ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ଏକ ନୂତନ ଜୀବନ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏକ ପୃଥକ ଭାବେ ଦକ୍ଷତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରଥମ ଧର୍ମ ହେଉଛି ଯେ ସତ୍ତାକୁ, ଶକ୍ତି, ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କଠାରୁ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଭାରତର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଅଛି। ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଆମେ ଏକ ପୃଥକ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛୁ। ଆମର ଦୃଷ୍ଟି କଣ ରହିଛି ତାହା ଏଥିରେ ଜଣାପଡୁଛି ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଜାତି ବିଷୟରେ କହିବା କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଫ୍ୟାଶନ ହୋଇଯାଇଛି। ଗତ ୩୦ ବର୍ଷ ଧରି, ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସାଂସଦମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ଗତ ୩୦ ବର୍ଷ ଧରି ଗୃହରେ ଅଛନ୍ତି, ଦଳଗତ ଧାରାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ଉଠିଥିଲେ ଏକାଠି ହୋଇ ୩୦-୩୫ ବର୍ଷ ଧରି ଓବିସି କମିଶନଙ୍କୁ ସାମ୍ୱିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ପାଇଁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଦାବି କରୁଥିଲେ। ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଜାତିବାଦର ସାରକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସେତେବେଳେ ଓବିସି ସମାଜକୁ ମନେ ପକାଇ ନଥିଲେ, ଆମେ ହିଁ ଓବିସି ସମାଜକୁ ସାମ୍ୱିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛୁ। ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଆୟୋଗ ଆଜି ସାମ୍ୱିଧାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏସ୍‌. ସି., ଏସ୍‌. ଟି., ଓ. ବି. ସି. ମାନଙ୍କୁ ଯେପରି ସର୍ବାଧିକ ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିବ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଦୃଢତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଆଜି ଏହି ସଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଶ୍ନ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଦେଶବାସୀ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ମୋର ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ଉପରେ ବିଚାର କରିବେ, ଏବଂ ସଙ୍ଗମ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିବେ। କେହି ମୋତେ କୁହନ୍ତନ୍ତୁ, ସଂସଦରେ କେବେ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଏସସି ବର୍ଗର ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ତିନି ଜଣ ସାଂସଦ ରହିଛନ୍ତି କି? ଏସସି ବର୍ଗରୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ତିନି ଜଣ ସାଂସଦ କେବେ ହୋଇଛନ୍ତି କି? ମୁଁ ଆଉ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଛି, କେହି ମୋତେ କହିପାରିବେ କି ସଂସଦରେ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ, ଗୋଟିଏ ସମୟରେ, ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ତିନି ଜଣ ଏସ୍‌. ଟି. ବର୍ଗର ସାଂସଦ ରହିଛନ୍ତି କି?
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କିଛି ଲୋକଙ୍କ କଥାବାର୍ତ୍ତାରେ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରରେ କେତେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିଛି, ସେ ବିଷୟରେ ମୁଁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ପାଇଲି। ଭୂମି ହେଉଛି ଆକାଶର ପାର୍ଥକ୍ୟ, ରାତି ଦିନର ପାର୍ଥକ୍ୟ ହୋଇଥାଏ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଏସସି/ଏସଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ କିପରି ସଶକ୍ତ କରୁଛୁ?
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ମୁଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି ଯେ ସମାଜରେ ଉତ୍ତେଜନା ସୃଷ୍ଟି ନକରି ଏକତାର ଭାବନା ବଜାୟ ରଖି ସମାଜର ଅବହେଳିତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ କିପରି କରାଯାଏ। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶରେ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ୩୮୭ ଥିଲା। ଆଜି ୭୮୦ଟି ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ରହିଛି। ଏବେ ଯେବେ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ସିଟ୍ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ କଲେଜ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସିଟ୍ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ୭,୭୦୦ ଏମ୍‌. ବି. ବି. ଏସ୍‌. ସିଟ୍ ଥିଲା। ଆମେ ପହଞ୍ଚିବା ପୂର୍ବରୁ, ଦଳିତ ସମାଜର ଆମର ୭୭୦୦ ଯୁବକ ଡାକ୍ତର ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଥିଲା। ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ କାମ କରିଛୁ, ଆଜି ଏସସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ୧୭୦୦୦ ଏମବିବିଏସ ଡାକ୍ତରଙ୍କର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । କେଉଁଠି ୭୭୦୦ ଏବଂ କେଉଁଠି ୧୭୦୦୦, ଯଦି ଦଳିତ ସମାଜର କୌଣସି କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଯଦି ସମାଜରେ ଉତ୍ତେଜନା ନ ଆଣି ପରସ୍ପରର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପୂର୍ବରୁ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ, ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ୩୮୦୦ ଏମବିବିଏସ ଆସନ ଥିଲା। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ୯,୦୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଓବିସି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏମବିବିଏସରେ ୧୪,୦୦୦ ରୁ କମ୍ ସିଟ୍ ଥିଲା। ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ୩୨,୦୦୦। ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ୩୨,୦୦୦ ଏମବିବିଏସ ଡାକ୍ତର ହେବେ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଏକ ନୂଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ପ୍ରତିଦିନ ଏକ ନୂଆ ଆଇ. ଟି. ଆଇ. ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ପ୍ରତି ୨ ଦିନରେ ଏକ ନୂଆ କଲେଜ ଖୋଲାଯାଇଛି, ଏସ୍‌. ସି., ଏସ୍‌. ଟି., ଓ. ବି. ସି. ଆମର ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ଏହାର ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନା ପଛରେ ରହିଛୁ-ଏହାକୁ ୧୦୦% ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଶତରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଯେପରି ବଞ୍ଚିତ ନ ହୁଅନ୍ତି। ପ୍ରଥମେ ଆମେ ଚାହୁଁ ଯେ ଯାହାର ଅଧିକାର ଅଛି ସେ ଏହାକୁ ପାଇବା ଉଚିତ୍‌, ଯଦି ଯୋଜନାର ଅଧିକାର ଅଛି ତେବେ ଏହା ତାଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ୍‌, ୧ ଟଙ୍କା କିମ୍ୱା ୧୫ ପଇସା ଖେଳ ଚାଲିପାରିବ ନାହିଁ। କିନ୍ତନ୍ତୁ କିଛି ଲୋକ ଯାହା କରିଥିଲେ ତାହା ହେଉଛି ସେହି ମଡେଲ ଯାହା ଅଳ୍ପ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ତୁଷ୍ଟିକରଣର ରାଜନୀତି କରିଥାଏ। ଦେଶକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ କରିବା ପାଇଁ, ତୁଷ୍ଟିକରଣରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ହେବ, ଆମେ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ନୁହେଁ, ତୁଷ୍ଟିକରଣର ପଥ ବାଛିଛୁ, ଏବଂ ଆମେ ସେହି ପଥରେ ଚାଲିଛୁ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ବିନା କୌଣସି ଭେଦଭାବରେ ଯାହା ପାଇବାର ଅଧିକାର ରହିଛି, ତାହା ଦେବା ଉଚିତ। ଏହା ହେଉଛି ତୁଷ୍ଟିକରଣ, ଏବଂ ମୋ ମତରେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ବିଷୟରେ କହୁଛି, ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ। ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା ଏବଂ ବାସ୍ତବରେ ଏହା ସମ୍ୱିଧାନ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସମ୍ୱିଧାନର ଭାବନା ହେଉଛି-ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଳୁ ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ କର୍କଟ ଦିବସ । ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। କିନ୍ତନ୍ତୁ କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଗରିବ, ବୟସ୍କ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପାଇବାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ କାରଣରୁ। ଆଜି ଦେଶର ୩୦ ହଜାର ଡାକ୍ତରଖାନା ଆୟୁଷ୍ମାନ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ଭଲ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଘରୋଇ ଡାକ୍ତରଖାନା ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ଯେଉଁଠାରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡଧାରୀ ମାଗଣାରେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଥାନ୍ତି। କିନ୍ତନ୍ତୁ କେତେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ନିଜର ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ମାନସିକତା କାରଣରୁ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ୱାର ବନ୍ଦ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ କର୍କଟ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଏହାର କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡ଼ିଛି। ନିକଟରେ, ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପତ୍ରିକା ଲାନସେଟ୍ ରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ସହିତ କର୍କଟ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ଠିକ୍ ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। କର୍କଟ ରୋଗର ସ୍କ୍ରିନିଂକୁ ନେଇ ସରକାର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀର। କାରଣ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ହେବ, ସେତେ ଶୀଘ୍ର ଚିକିତ୍ସା ଆରମ୍ଭ ହେବ, ଆମେ କର୍କଟ ରୋଗୀକୁ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିବା ଏବଂ ଲାନସେଟ୍ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇ କହିଛି ଯେ ଭାରତରେ ଏହି ଦିଗରେ ବହୁତ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ କର୍କଟ ରୋଗର ଔଷଧକୁ ସୁଲଭ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ କର୍କଟ ଦିବସ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚୟ କହିବି, ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦମାନେ ନିଜ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏପରି ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇପାରିବେ, ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି, ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ଅଭାବ ହେତୁ ରୋଗୀକୁ ବହୁତ ଅସୁବିଧା ହେଉଛି। ଏହି ଡେ କେୟାର ସେଣ୍ଟର ରୋଗୀ ତଥା ତାଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ହେବ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ଏଠାରେ ବୈଦେଶିକ ନୀତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ କିଛି ଲୋକ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ସେମାନେ ବୈଦେଶିକ ନୀତି ବିଷୟରେ ନ କୁହନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ପରିପକ୍ୱ ମନେ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ, ତେଣୁ ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ବୈଦେଶିକ ନୀତି କହିବା ଉଚିତ। ତେଣିକି ଦେଶକୁ କ୍ଷତି ହେଉ, ମୁଁ କେବଳ ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି, ଯଦି ସେମାନେ ପ୍ରକୃତରେ ବୈଦେଶିକ ନୀତିର ବିଷୟ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହୀ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ନୀତି ବୁଝି ଆଗକୁ ଯାଇ କିଛି କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ମୁଁ ଏହା ଶଶି ଜୀଙ୍କ ପାଇଁ କହୁନାହିଁ, ତେବେ ମୁଁ ଏପରି ଲୋକଙ୍କୁ ଏକ ପୁସ୍ତକ ପଢ଼ିବାକୁ କହିବି, ହୁଏତ ସେମାନେ ସେଥିରୁ ବହୁତ କିଛି ବୁଝିପାରିବେ, ତା 'ପରେ କେଉଁଠି କଥା ହେବେ, ତାହା ହେଉଛି ଜେଏଫକେ' ସ ଫରଗଟେନ କ୍ରାଇସିସ ପୁସ୍ତକର ନାମ ଜେଏଫ କେନେଡ଼ିଙ୍କ ବିଷୟରେ। ଜେଏଫକେ 'ସ ଫରଗଟେନ କ୍ରାଇସିସ ନାମକ ଏକ ପୁସ୍ତକ ରହିଛି। ଏହି ପୁସ୍ତକଟି ଜଣେ ଜଣାଶୁଣା ବୈଦେଶିକ ନୀତି ବିଦ୍ୱାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି। ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସେ ବୈଦେଶିକ ନୀତିର ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ। ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ ଏବଂ ଆମେରିକାର ତତ୍କାଳୀନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜନ୍ ଏଫ୍‌. କେନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି। ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲା। ସେତେବେଳେ ବୈଦେଶିକ ନୀତି ନାମରେ ଯାହା ଖେଳାଯାଉଥିଲା, ତାହା ଏବେ ସେହି ପୁସ୍ତକ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶ ପାଉଛି, ତେଣୁ ମୁଁ କହିବି, କେବଳ ଏହି ପୁସ୍ତକଟି ପଢ଼ନ୍ତନ୍ତୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଆଉ ଭାଷଣ ପରେ, ଜଣେ ମହିଳା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ଏକ ଗରିବ ପରିବାରର ଝିଅ, ତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ କରିପାରିଲେ ନାହିଁ, କିନ୍ତନ୍ତୁ ବହୁତ କିଛି କହି ତାଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରାଯାଉଛି। ମୁଁ ରାଜନୈତିକ ହତାଶାକୁ ବୁଝି ପାରୁଛି, କିନ୍ତନ୍ତୁ ଏହାର କାରଣ କ ନ୍ତଣ, ଜଣେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାରଣ କଣ ଅଝି , ଣ କାରଣ ରହିଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଭଳି ବିକୃତ ମାନସିକତାକୁ ପଛରେ ଛାଡ଼ି ଆଜି ଭାରତ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଯଦି ଅଧା ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସୁଯୋଗ ମିଳେ, ତେବେ ଭାରତ ଦୁଇଗୁଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବ ଏବଂ ଏହା ମୋର ବିଶ୍ୱାସ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୫ ବର୍ଷ କାମ କରିବା ପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଆହୁରି ଦୃଢ ହୋଇଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦ କୋଟି ନୂଆ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହି ମହିଳାମାନେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ, ସୁବିଧାର ବଞ୍ଚିତ ପରିବାରରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ସମାଜର ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବସିଥିବା ଏହି ମହିଳାମାନଙ୍କର ସଶକ୍ତିକରଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ସେମାନଙ୍କର ସାମାଜିକ ସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ସହାୟତା ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇପାରିବେ। ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ସେମାନଙ୍କର ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ଏବଂ ଆଜି ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଏହାର ବହୁତ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ୁଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଲଖପତି ଦିଦି ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଆମ ନୂଆ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୀକୃତ ହୋଇଥିବା ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ, ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲଖପତି ଦିଦିଙ୍କ ସୂଚନା ଆମ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଆଗକୁ ନେଇଛୁ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଖାପାଖି ୧୨୫ କୋଟି ମହିଳା ଲଖପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ତିନି କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ଲଖପତି ଦିଦି କରିବା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଦେଶର ଅନେକ ଗ୍ରାମରେ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି, ଗ୍ରାମରେ ଏକ ମନସ୍ତାତ୍ତ୍ୱିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ଜଣେ ମହିଳାଙ୍କ ହାତରେ ଡ୍ରୋନ ଦେଖି ଗାଁର ଲୋକଙ୍କ ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରତି ମନୋଭାବ ବଦଳୁଛି ଏବଂ ଆଜି ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି କ୍ଷେତରେ କାମ କରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଜରିଆରେ କୋଟି କୋଟି ମହିଳା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତରେ ପାଦ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଶିଳ୍ପପତିଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ଆସିଛନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
୪ କୋଟି ପରିବାରକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରାୟ ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ଘର ମହିଳାମାନଙ୍କ ମାଲିକାନାରେ ରହିଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି। ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,ଆମେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଶକ୍ତ ନକରି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ, ଯାହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ଆମେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କୃଷି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମର କୃଷକ ହେଉଛନ୍ତି ବିକଶିତ ଭାରତର ୪ଟି ସ୍ତମ୍ଭର ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ କୃଷି ବଜେଟକୁ, ୧୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ୧୦ଥର ୨୦୧୪ ପରେ, ମୁଁ ଏହା କହୁଛି ଏବଂ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଲ। ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଯେଉଁମାନେ ଏଠାରେ କୃଷକଙ୍କ କଥା କହୁଛନ୍ତି, ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ସେଠାରେ ୟୁରିଆ ମାଗିବା ପାଇଁ ଏକ ଲାଠି ପଡି ରହୁଥିଲା। ରାତି-ରାତି ଧାଡ଼ିରେ ଛିଡ଼ା ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ନାମରେ ସାର ବାହାରୁଥିଲା କିନ୍ତନ୍ତୁ କ୍ଷେତରେ ପହଞ୍ଚୁନଥିଲା, ଅନ୍ୟ କେଉଁଠି କଳା ବାଜରୀ ଏବଂ ୧ ଟଙ୍କା ଏବଂ ୧୫ ପଇସା ଥିବା ହାତ ସଫା କରିବାର ଖେଳ ଚାଲୁଥିଲା। ଆଜି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ସାର ମିଳୁଛି। କୋଭିଡ ସଙ୍କଟ ଆସିଲା, ସମଗ୍ର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେଲା, ବିଶ୍ୱରେ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ହେଲା, କାରଣ ଆମେ ୟୁରିଆ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ, ଆମକୁ ବାହାରୁ ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି, ଆଜି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ୟୁରିଆ ବସ୍ତା ପିଛା ୩୦୦୦ ଟଙ୍କାର ବୋଝ ବହନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଛି ଏବଂ କୃଷକଙ୍କୁ ୩୦୦ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଦେଇଛି, ୩୦୦ ଟଙ୍କାର କମ୍ । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଯେପରି ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତାରେ ସାର ମିଳୁ, ଏଥିପାଇଁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି। ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିରୁ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ତିନି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆମେ ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣରେ ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ପି. ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ ଏବଂ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ତିନି ଗୁଣ ଅଧିକ କ୍ରୟ କରିଛୁ। କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଋଣ, ସହଜ ଋଣ, ଶସ୍ତା ଋଣ ମଧ୍ୟ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ପୂର୍ବ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରେ, କୃଷକଙ୍କୁ ନିଜର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ କୃଷକମାନେ ପିଏମ ଫସଲ ବୀମା ଅଧୀନରେ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ୱିଧାନ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଅଧିକ ଜ୍ଞାନ ନାହିଁ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ, ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଜାଣିବେ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଡ. ବାବାସାହେବ ଆମ୍ୱେଦକରଙ୍କ ଜଳ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏତେ ସ୍ପଷ୍ଟ, ଏତେ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଏତେ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ଥିଲା, ଯାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି। ନଦୀଗୁଡ଼ିକର ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ୱେଦକରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ବାବା ସାହେବ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତନ୍ତୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି, କିଛି ହେଲା ନାହିଁ। ଆଜି ଆମେ କେନ୍‌-ବେତ୍ୱା ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ପାର୍ବତୀ-କାଳିସିନ୍ଧ-ଚମ୍ୱଲ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଅନେକ ନଦୀକୁ ଏହି ଉପାୟରେ ସଂଯୋଗ କରି ହଜି ଯାଇଥିବା ନଦୀଗୁଡ଼ିକର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସଫଳ ଅଭିଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ମୋର ରହିଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ହେବା ଉଚିତ। ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ଏକ ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ୟାକେଟ୍ ରହିବା ଉଚିତ୍‌। ଆଜି ମୁଁ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଚା 'ସହିତ, ଏବେ ଆମର କଫି ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ସୁଗନ୍ଧ ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ବଜାରରେ ଗହଳି ଲାଗି ରହିଥିଲା । ଏପରିକି ଆମର ଟର୍ମାକ୍ ମଧ୍ୟ କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସର୍ବାଧିକ ଚାହିଦା ଦେଖିଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିବେ, ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଆମର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଯାହା କିଛି ଲୋକ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ଏହା କାହିଁକି କେତେବେଳେ କଷ୍ଟ ହେଲା, ବିହାରର ମଖାନା ଦୁନିଆରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଯାଉଛି। ଆମର ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଅର୍ଥାତ୍ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସହରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମ ଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସହରୀକରଣ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ସଙ୍କଟ ଭାବେ ବିଚାର କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଏହାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦ୍ୱାରା ସୁଯୋଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଥାଏ। ଯେଉଁଠି ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ, ସେଇଠି ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। ଦିଲ୍ଲୀ-ୟୁପିକୁ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ପ୍ରଥମ ନମୋ ରେଳର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେଥିରେ ଯାତ୍ରା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା। ଏଭଳି ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଏଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାରତର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ସହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ, ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହା ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆମର ଦିଗ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦିଲ୍ଲୀର ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଜି ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଟାୟାର-୨, ଟାୟାର-୩ ସହରରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିପାରିବା, ଆଜି ଭାରତର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ୧୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ଏବଂ କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ଏବଂ ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଅର୍ଥାତ୍‌, ଆମେ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବା ଦିଗରେ ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ଆମେ ଦେଶରେ ୧୨ ହଜାର ବୈଦ୍ୟୁତିକ ବସ୍ ଚଳାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ ସେବା କରିଛୁ। ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛୁ ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ଦେଶରେ ସମୟ ସମୟରେ ଏକ ନୂତନ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସର୍ବଦା ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଆସୁଛି। ଆଜି ଗିଗ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ବଡ଼ ବଡ଼ ସହରରେ ବିକାଶର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆମେ ଏହି ବଜେଟରେ କହିଛୁ ଯେ ଶ୍ରମ! ଏହିପରି ଗିଗ୍ ଶ୍ରମିକମାନେ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ସେମାନଙ୍କର ପିକରଣ କରାଇଲେ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ ପରେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି ନୂତନ ଯୁଗର ସେବା ଅର୍ଥନୀତି ଅଛି, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବା ଏବଂ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲକୁ ଆସିବା ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ପରିଚୟ ପତ୍ର ମିଳିଛି ଏବଂ ଆମେ କହିଛୁ ଯେ ଏହି ଗିଗ୍ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗିଗ୍ ଶ୍ରମିକମାନେ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଯିବାକୁ ସୁବିଧା ପାଇବେ ଏବଂ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଯେ ଆଜି ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟି ଗିଗ୍ ଶ୍ରମିକ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. କ୍ଷେତ୍ର ବିପୁଳ ପରିମାଣର ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଆଣିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଏପରି ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଥିରେ ବିପୁଳ ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ପ୍ରତୀକ। ଆମର ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. କ୍ଷେତ୍ର ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି। ଆମର ନୀତି ସ୍ପଷ୍ଟ, ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଗୁଡ଼ିକର ସରଳୀକରଣ, ସୁବିଧା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ହେଉଛି ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଥିରେ ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ଏଥର ଆମେ ମିଶନ ମାନୁଫାକ୍‌ଚରିଂ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଏକ ମିଶନ ମୋଡରେ ଆମେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ଅର୍ଥାତ୍ ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ ଏବଂ ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ମାଧ୍ୟମରେ ଅନେକ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଛୁ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ। ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. କ୍ଷେତ୍ରର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆମେ ଅନେକ ଦିଗ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ୨୦୦୬ ରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ପାଇଁ ମାନଦଣ୍ଡ ଅଦ୍ୟତନ କରାଯାଇ ନାହିଁ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ମାନଦଣ୍ଡରେ, ଆମେ ଦୁଇଥର ଉନ୍ନତିକରଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ ଏବଂ ଏଥର ଆମେ ଏକ ବଡ଼ ଲମ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ୨୦୨୦ରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଏହି ବଜେଟରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ, ଆମେ ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ। ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନ ହେଉଛି ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ୱଳର ଅଭାବ। କୋଭିଡ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଆମେ ଖେଳନା ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ। ଆମେ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ନଗଦ ଅର୍ଥ ଶେଷ ହେବାକୁ ଦେଇନାହୁଁ ଏବଂ ବିନା କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ହଜାର ହଜାର ଶିଳ୍ପରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ କରାଯାଇଥିଲା। କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ, କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭରେଜ୍‌, ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଅନାବଶ୍ୟକ ନିୟମ, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଶାସନିକ ବୋଝ ହ୍ରାସ ହେତୁ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଦେୟ ଦେବା ବନ୍ଦ କରିଦେଲେ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଦେୟ ଦେଉଥିଲେ। ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁ ନୂଆ ନୀତିମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ, ସେଥିରେ ଆପଣମାନେ ଖୁସି ହେବେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଆମେ ଖେଳଣା ଭଳି ଜିନିଷ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲୁ, ଆଜି ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବି ଯେ ମୋ ଦେଶର ଖେଳଣା ତିଆରି କରୁଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଖେଳଣା ରପ୍ତାନୀ କରୁଛନ୍ତି, ଆମଦାନୀରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି। ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରାୟ ୨୩୯ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏପରି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ପୋଷାକ, ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ସ୍କାଉଟ୍ ସାମଗ୍ରୀ ଆଜି ଅନ୍ୟ ଦେଶର ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟିଯାଇଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଦେଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ନୁହେଁ। ତାହା ହେଉଛି ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସେତିକି ଶକ୍ତି ଦେବାକୁ ହେବ , ଦେବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ହେବ, ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଉଦାହରଣ ରହିଛି, ୨୦-୨୫ ବର୍ଷର ଅବଧିରେ ନିଜକୁ ବିକଶିତ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଭାରତରେ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଆମର ଜନସଂଖ୍ୟା ଅଛି, ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଅଛି, ଆମର ଦାବି ଅଛି, ଆମେ କାହିଁକି କରିପାରିବୁ ନାହିଁ? ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ୨୦୪୭ର ସ୍ୱପ୍ନ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ହେବ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବୁ।
ଏବଂ ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହୁଛି ଯେ ଆମକୁ ଆହୁରି ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ଅଛି ଏବଂ ଆମେ ତାହା ଜାରି ରଖିବୁ,
ଏବଂ ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଏହା ଆମର କେବଳ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ। ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ଆଧୁନିକ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା, ଏକ ସକ୍ଷମ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆଗାମୀ ଅନେକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକାଠି ହୋଇ କାମ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦଳକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ମୁଁ ସମସ୍ତ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ରାଜନୈତିକ ବିଚାରଧାରା ରହିବ, ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ରାଜନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବ, କିନ୍ତୁ ଦେଶଠାରୁ ବଡ଼ କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶ ହେଉଛି ସର୍ବୋପରି ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ଯେ ଏଠାରେ ବସିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଂସଦ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୋୟଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହିତ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଗୃହ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Lok Sabha
04 FEB 2025 8:57PM by PIB Delhi
Respected Chairman,
I am present here to express my gratitude to the address of the honourable President. Yesterday and today till late at night, all the honourable MPs enriched this motion of thanks with their views. Many honourable experienced MPs also expressed their views, and naturally, as is the tradition of democracy, where there was need, there was praise, where there was a problem, there were some negative things, but this is very natural! Mr. Speaker, it is a great fortune for me that the people of the country have given me the opportunity to sit at this place for the 14th time and express my gratitude to the address of the President, and therefore, today I want to express my gratitude to the people with great respect, and I also express my gratitude to all those who participated in the discussion in the House and enriched the discussion.
Respected Chairman,
We are in 2025, in a way 25% of the 21st century has already passed. Time will decide what happened in the 20th century after independence and in the first 25 years of the 21st century, and how it happened, but if we study this President's address closely, it is clearly visible that the President has told the country about the next 25 years and a new confidence-building speech for a developed India. In a way, this speech of the respected President is going to strengthen the resolve for a developed India, create new confidence and inspire the general public.
Respected Chairman,
All the studies have repeatedly said that in the last 10 years, the people of the country have given us a chance to serve them. 25 crore countrymen have come out of poverty by defeating the poverty.
Respected Chairman,
For five decades you have heard slogans of eradicating poverty and now 25 crore poor people have come out after defeating poverty. It does not happen just like that. It happens when one spend one's life for the poor in a planned manner with full sensitivity and dedication.
Respected Chairman,
When people connected to the land spend their lives on the land while knowing the truth about the land, then change on the land is certain.
Respected Chairman,
We have not given false slogans to the poor, we have given them true development. The pain of the poor, the suffering of the common man, the dreams of the middle class are not understood just like that. Respected Chairman, this requires passion and I have to say with sadness that some people do not have it.
Respected Chairman,
How difficult it is to live under a thatched roof with plastic sheets during the rainy season. There are moments when dreams are crushed every moment. Not everyone can understand this.
Respected Chairman,
Till now the poor have got 4 crore houses. Those who have lived that life do not understand what it means to get a house with a concrete roof.
Respected Chairman,
When a woman is forced to defecate in the open, she can either go out before sunrise or after sunset after facing a lot of difficulties to do this small daily ritual, such people cannot understand what trouble she has to go through, respected chairman.
Respected Chairman,
We have solved the problems of our sisters and daughters by building more than 12 crore toilets. Respected Chairman, these days there is a lot of discussion in the media. It is happening more on social media. Some leaders are focusing on Jacuzzi and stylish showers in homes, but our focus is on providing water to every home. After 75 years of independence, 70-75% of the country's population, i.e. more than 16 crore households, did not have tap water connection. Our government has provided tap water to 12 crore families in 5 years and that work is progressing rapidly.
Respected Chairman,
We have done so much work for the poor and because of this, the honourable President has described it in detail in his speech. Those who keep themselves entertained by having photo sessions in the huts of the poor will find it boring to talk about the poor in the Parliament.
Respected Chairman,
I can understand their anger. Respected Chairman, identifying the problem is one thing but if there is a responsibility then you cannot leave it after identifying the problem, you have to make dedicated efforts to solve it. We have seen, and you must have seen our work of the last 10 years and also in the President's address, our effort is to solve the problem and we make dedicated efforts.
Respected Chairman,
There used to be a Prime Minister in our country, it had become a fashion to call him Mr. Clean. It had become fashionable to call the Prime Minister Mr. Clean. He had identified a problem and he had said that if 1 rupee comes out from Delhi, then only 15 paise reaches the village. Now at that time, from the Panchayat to the Parliament, there was rule of one party, from the Panchayat to the Parliament, there was rule of one party and at that time he had publicly said that 1 rupee comes out and 15 paise reaches. It was an amazing kind of sleight of hand. Even a common man of the country can easily understand to whom the 15 paise used to go.
Respected Chairman,
The country gave us an opportunity, we tried to find solutions. Our model is savings as well as development, public money for the public. We created the Gem Trinity of Jan Dhan, Aadhar and Mobile and started giving direct benefit, direct benefit transfer through DBT.
Respected Chairman,
During our tenure, we deposited Rs 40 lakh crore directly into the accounts of the people.
Respected Chairman,
Look at the misfortune of this country, how the governments were run and for whom they were run.
Respected Chairman,
When the fever rises, people say anything, but when along with it, frustration and despair spreads, even then they say a lot.
Respected Chairman,
10 crore such fake people who were not born, who had not appeared on this land of India, were taking benefit of various schemes from the government treasury.
Respected Chairman,
So that the right does not face injustice, without worrying about political gain or loss, we removed these 10 crore fake names and launched a campaign to find the real beneficiaries and provide help to them.
Respected Chairman,
When these 10 crore fake people are removed and the accounts of various schemes are calculated, then almost 3 lakh crore rupees were saved from going into wrong hands. I am not saying whose hands were involved, it was from the wrong hands.
Respected Chairman,
We have also made full use of technology in government procurement, brought transparency and today even state governments are using the Gem portal. The purchases made through the Gem portal cost less than what is usually made and the government has saved Rs 1,15,000 crore.
Respected Chairman,
Our Swachh Bharat Abhiyan was ridiculed a lot, as if we had committed a sin, a mistake. I don't know what all was said, but today I can say with satisfaction that due to this cleanliness drive, the government has earned 2300 crore rupees in recent years from the junk sold from government offices alone. Mahatma Gandhi used to talk about the principle of trusteeship. He used to say that we are trustees, this property belongs to the people and therefore we try to save every penny on the basis of this principle of trusteeship and use it at the right place and only then 2300 crore rupees are coming into the government treasury by selling junk from the Swachh Bharat Abhiyan.
Respected Chairman,
We made an important decision of ethanol blending. We know that we are not energy independent and we have to import it from outside. When ethanol blending was done and our income from petrol and diesel decreased, that one decision made a difference of Rs 100000 crore and this money of almost Rs 100000 crore has gone into the pockets of farmers.
Respected Chairman,
I am talking about saving, but earlier the headlines of newspapers used to be, scams worth so many lakhs. Scams worth so many lakhs, scams worth so many lakhs, it has been 10 years since these scams were not committed. By not having scams, lakhs and crores of rupees of the country have been saved, which are being used in the service of the people.
Respected Chairman,
The various steps we have taken have saved lakhs of crores of rupees, but we have not used that money to build a palace for mirrors. We have used it to build the country. The infrastructure budget was Rs 180000 crore 10 years ago, before we came. Respected Chairman, today the infrastructure budget is Rs 11 lakh crore and that is why the President has described how the foundation of India is getting stronger. Be it roads, highways, railways or village roads, a strong foundation of development has been laid for all these works.
Respected Chairman,
Savings in the government treasury is one thing and that should be done as I said about trusteeship, but we have also kept in mind that the general public should also get the benefit of these savings. The schemes should be such that the public also saves and you must have seen the expenses incurred by the common man due to illness under the Ayushman Bharat Yojana. On the basis of the people who have taken its benefit till now, I would say that due to taking benefit of Ayushman Yojana, the expenses that the countrymen would have to bear from their own pockets, like this, Rs 120000 crore has been saved for the public. It is necessary that now like Jan Aushadhi Kendra, today in the middle class families, all the gentlemen are of 60-70 years of age, so it is natural that some disease or the other comes, there is also the cost of medicines, medicines are also expensive, since we have opened Jan Aushadhi Kendras, there is 80% discount and because of that, the families who have taken medicines from these Jan Aushadhi Kendras have saved nearly Rs 30000 crore on the cost of medicines.
Respected Mr Chairman,
UNICEF also estimates that they have done a big survey of the families whose homes have sanitation and toilets, that family has saved about Rs. 70,000 in a year. Be it the Swachhata Abhiyan, the work of building toilets, the work of providing pure water, our common families are getting huge benefits.
Respected Mr Chairman,
I mentioned tap water in the beginning. There is a report from WHO, WHO says that because of getting pure tap water, the average family has saved Rs. 40000 on expenses incurred on other diseases. I am not counting much, but there are many such schemes which have saved the expenses of the common man.
Respected Chairman,
Free food grains are given to crores of countrymen, and the family saves thousands of rupees. PM Surya Ghar Free Electricity Scheme: Wherever this scheme has been implemented, those families are saving on an average 25 to 30 thousand rupees on electricity every year, there is saving in expenses and if there is more electricity, then they are earning money by selling it. That is, there is also saving for the common man. We had run a campaign for LED bulbs. You know that before we came, LED bulbs were sold for Rs. 400 each. We ran such a campaign that its price came down to ₹40 and because of LED bulbs there was saving of electricity and more light was also available and about 20,000 crore rupees of the countrymen were saved in this.
Respected Chairman,
Farmers who have used Soil Health Cards scientifically have benefited greatly and such farmers have saved Rs 30,000 per acre.
Respected Mr Chairman,
In the last 10 years, by reducing the income tax, we have also worked to increase the savings of the middle class.
Respected Mr Chairman,
Before 2014, such bombs were hurled, such bullets were fired that the lives of the countrymen were shattered. We gradually moved ahead by filling up those wounds. 200000 rupees, in 2013-14, ₹200000, only ₹200000, there was income tax exemption on that and today 12 lakh rupees are completely exempted from income tax and in the intervening period also in 2014, in 2017, in 2019, in 2023, we have been doing this continuously, healing the wounds and today the bandage that was left has also been done. If we add 75000 standard deduction to it, then after 1st April, the salaried class of the country will not have to pay any income tax up to 12.75 lakh rupees.
Respected Chairman,
When you were working in Yuva Morcha, you must have heard and read about a Prime Minister who used to say 21st century, 21st century almost every day. In a way, it had become a memorized phrase, it had become a catchphrase. He used to say 21st century, 21st century. When it was said so often, R K Laxman had made a great cartoon in Times of India. That cartoon was very interesting. In that cartoon, there is an airplane and a pilot. I don't know why he liked the pilot. Some passengers were sitting and the airplane was placed on a cart and workers were pushing the cart and 21st century was written on it. That cartoon seemed like a joke at that time, but later on it proved to be true.
Respected Mr Chairman,
This was a sarcasm; it was a cartoon that demonstrated how disconnected from ground reality the then Prime Minister was that he was engaged in baseless talk.
Respected Mr Chairman,
Those who then talked about the 21st century were not even able to fulfill the needs of the 20th century.
Respected Mr Chairman,
Today when I see that I have got the opportunity to look closely at all the things that happened in the last 10 years, I feel very sad. We are 40-50 years late, the work which should have been done 40-50 years ago, and hence this year when the people of the country gave us the opportunity to serve from 2014, we focused more and more on the youth. We emphasized on the aspirations of the youth, we created more opportunities for the youth, we opened many sectors and due to which we are seeing that the youth of the country are waving the flag of their capabilities. We opened the space sector in the country, opened the defense sector, brought the semiconductor mission, we gave shape to many new schemes to promote innovation, completely developed the Startup India ecosystem and in this budget also, respected Chairman ji, a very important decision has been taken. Income tax exemption on income of Rs 12 lakh, this news became so big that many important things have still not been noticed by some people. That important decision has been taken; we have opened up the nuclear energy sector and the country is going to see its far-reaching positive impacts and results.
Respected Mr Chairman,
We are also among those who are making efforts to discuss AI, 3D printing, robotics, virtual reality and what is the significance of gaming. I have told the youth of the country that why should India not become the gaming capital of the world and the creativity capital of the world and I see that our people are working very fast. Some people use this word when it is in fashion, but for me there is no single AI, there is double AI, India has double strength, one AI is Artificial Intelligence and the other is AI Aspirational India. We started 10000 tinkering labs in schools and today the children coming out of those tinkering labs are surprising people by making robotics and in this budget, provision has been made for 50000 new tinkering labs. India is a country about whose India AI mission the whole world is very optimistic and India's presence has gained an important place in the world's AI platform.
Respected Mr Chairman,
In this year's budget, we have talked about investment in the domain of deep tech and I believe that in order to move ahead at a fast pace in deep tech and the 21st century being a completely technology driven century, it is necessary for us that India moves ahead very fast in the field of deep tech.
Respected Mr Chairman,
We are constantly working keeping the youth's future in mind, but there are some parties that are constantly cheating the youth. These parties will give this allowance or that allowance during elections, they make promises but do not fulfill them.
Respected Mr Chairman,
These parties have become a disaster for the future of the youth.
Respected Chairman,
The country has just seen in Haryana how we work. We had promised jobs without any expenditure and without any slips. As soon as the government was formed, the youth got jobs. This is the result of what we say.
Respected Mr Chairman,
Grand victory for the third time in Haryana and victory for the third time in the history of Haryana, this is a historic event in itself.
Respected Mr Chairman,
Historical result in Maharashtra too, blessings of the people, for the first time in the history of Maharashtra the ruling party has so many seats, we have achieved this with the blessings of the people.
Respected Mr Chairman,
In his address, the Honourable President has also discussed in detail the completion of 75 years of our Constitution.
Respected Mr Chairman,
Apart from the clauses in the constitution, there is also a spirit of the constitution and to strengthen the constitution, the spirit of the constitution has to be lived and today I want to explain this with examples. We are the people who live the constitution.
Respected Mr Chairman,
It is true that in our country, when the President addresses the House, he gives details of the government's tenure for that year. Similarly, in the state, when the Governor addresses the House, he gives details of the activities of that state. What is the spirit of the Constitution and democracy? When Gujarat completed 50 years, we were celebrating its Golden Jubilee Year and luckily I was serving as the Chief Minister at that time, we took an important decision. We decided that in this Golden Jubilee Year, all the speeches of the Governors in the House in the last 50 years, that is, the governments of that time are praised in it. We said that all the speeches of the Governors in those 50 years should be prepared in the form of a book, a treatise should be made and today that treatise is available in all the libraries. I was from BJP, in Gujarat, there were mostly Congress governments. There were speeches of the governors of those governments, but the job of making them famous was being done by the BJP, this Chief Minister from the BJP, why? We know how to live the Constitution. We are dedicated to the Constitution. We understand the spirit of the Constitution.
Respected Mr Chairman,
You know that when we came in 2014, there was no honourable opposition. There was no Recognised Opposition Party. No one had come with even that many marks. There were many laws in India that had complete freedom to work according to those laws, there were many committees in which it was written that the Leader of the Opposition would be in them. But there was no opposition, there was no Recognised Opposition. This was our nature of living the Constitution, this was the spirit of our Constitution, this was our intention to follow the limits of democracy, we decided that even though there would not be an honourable opposition, there would not be a Recognised Opposition, but the leader of the largest party would be called in the meetings. This is the spirit of democracy, it happens then. Committees of the Election Commission, respected Mr Chairman,earlier the Prime Minister used to file it and issue it, it is we who have included the Leader of Opposition in it and we have also made a law for it and today when the Election Commission will be formally formed, the Opposition Leader will also be a part of its decision making process, we do this work. And I have already done this, we do it because we live the Constitution.
Respected Mr Chairman,
You will find many places in Delhi where some families have built their own museums. The work is being done with the money of the people, what is the spirit of democracy, what is it called living the Constitution, we built the PM Museum and the life and work of all the Prime Ministers of the country from the first to my predecessors have been made in that PM Museum and I would like that the families of the great men who are in this PM Museum should take out time to see that museum and if they feel like adding something to it, then they should draw the attention of the government so that the museum is enriched and inspires the new children of the country, this is the spirit of the Constitution! Everyone does everything for themselves, the group of people who live for themselves is not very small, people who live for the Constitution are sitting here.
Respected Mr Chairman,
When power becomes service, nation building happens. When power is made a legacy, democracy ends.
Respected Mr Chairman,
We follow the spirit of the Constitution. We don't do politics of poison. We give utmost importance to the unity of the country and that is why we build the world's tallest statue of Sardar Vallabhbhai Patel and we remember the great man who worked to unite the country with the Statue of Unity and he was not from the BJP, he was not from the Jan Sangh. We live the Constitution, that is why we move forward with this thinking.
Respected Mr Chairman,
It is the misfortune of the country that these days some people are openly speaking the language of urban Naxals and the things that urban Naxals say, like taking on the Indian State, these people who speak the language of urban Naxals and declare war against the Indian State can neither understand the Constitution nor the unity of the country.
Respected Mr Chairman,
For seven decades, Jammu & Kashmir and Ladakh were deprived of the rights of the Constitution. This was injustice to the Constitution and also injustice to the people of Jammu & Kashmir and Ladakh. We broke the wall of Article 370, now the citizens of those states of Jammu & Kashmir and Ladakh are getting the rights that the countrymen have and we know the importance of the Constitution, we live by the spirit of the Constitution, that is why we take such strong decisions.
Respected Mr Chairman,
Our Constitution does not give us the right to discriminate. Those who live with the Constitution in their pockets do not know what kind of problems you forced Muslim women to live in. We have worked to give rights to Muslim daughters in accordance with the spirit of the Constitution by abolishing triple talaq, and have given them the right to equality. Whenever there has been an NDA government in the country, we have worked with a long vision. I don't know what kind of language is being used to divide the country, I don't know how far frustration and disappointment will take them, but what is our thinking, in which direction do the NDA partners think, for us, we pay more attention to what is behind, what is last and what Mahatma Gandhi had said and the result of that is that even if we create ministries, then which ministry do we create, we create a separate ministry for the North-East. We have been in the country for so many years, till Atal ji came, no one understood, he kept giving speeches, NDA created a separate ministry for the tribals.
Respected Mr Chairman,
Our southern states are connected to the sea coast. Many states in our east are connected to the sea coast. Fisheries work and fishermen are a very large part of the society there. They should also be taken care of and in the areas where there is a small amount of water inside the land, there are fishermen from the last section of the society too. It is our government which has created a separate ministry for fisheries.
Respected Mr Chairman,
The downtrodden and deprived people of the society have a potential within them, if emphasis is laid on skill development, new opportunities can be created for them. Their hopes and aspirations can create a new life and hence we created a separate Skill Ministry.
Respected Mr Chairman,
The first duty of democracy in the country is that we should give power to the common man and keeping this in mind, there is an opportunity to connect crores of people of the country to make the cooperative sector of India more prosperous and healthy. The cooperative movement can be increased in many areas and keeping this in mind, we have created a separate cooperative ministry. What is the vision is known here.
Respected Mr Chairman,
Talking about caste has become a fashion for some people. For the last 30 years, the MPs from the OBC community who have been coming to the House for the last 30 years, have been demanding for the last 30-35 years that the OBC Commission be given constitutional status by rising above party differences. Those who see profit in casteism today, did not remember the OBC community at that time, it is us who gave constitutional status to the OBC community. The Backward Classes Commission is included in the constitutional system today.
Respected Mr Chairman,
We have worked very strongly in the direction of providing maximum opportunities to SC, ST and OBC in every sector. Today, through this House, I want to put forth an important question before the countrymen and Mr. Speaker, the countrymen will surely ponder over this question of mine and will also discuss it at crossroads. Someone please tell me, has there ever been three SC MPs from the same family in the Parliament at the same time? Have there ever been three SC MPs from the same family? I want to ask another question, can someone please tell me whether there have ever been three ST MPs from the same family in the Parliament at the same time and in the same period?
Respected Mr Chairman,
I got the answer to one of my questions about the difference between the speech and behavior of some people. The difference is like the difference between the earth and the sky, the difference is like the difference between night and day.
Respected Mr Chairman,
How are we empowering SC ST society? Respected Chairman, I will give you an example of how the welfare of the deprived society is done while maintaining the spirit of unity without creating tension in the society. Before 2014, the number of medical colleges in our country was 387. Today there are 780 medical colleges. Now that the number of medical colleges has increased, the seats have also increased. This is a very important angle, Respected Chairman, and hence the colleges have increased and the seats have also increased. Before 2014, the MBBS seats for SC students in our country were 7700. Before we came, there was a possibility of 7700 youth from Dalit society becoming doctors. We worked for 10 years, today the number has increased and arrangements have been made for 17000 MBBS doctors of SC society. Where is 7700 and where is 17000, if there is any welfare of Dalit society and if there is no tension in the society while increasing the respect of each other.
Respected Mr Chairman,
Before 2014, there were 3800 MBBS seats for ST students. Today this number has increased to around 9000. Before 2014, there were less than 14000 MBBS seats for OBC students. Today their number has increased to around 32000. 32000 MBBS doctors will be made from OBC community.
Respected Mr Chairman,
In the last 10 years a new university has been established every week, a new ITI has been built every day, a new college has opened every 2 days, just imagine how much growth has taken place for our SC, ST, OBC young men and women.
Respected Mr Chairman,
We are behind every scheme- 100% saturation, implement it 100%, the beneficiaries should not be left out, we are working in that direction. First of all, we want that the one who is entitled to it should get it, if there is a scheme, then it should reach him, the game of 1 rupee 15 paise cannot work. But what some people did is that they made a model that gave to only a few people and torment others and did the politics of appeasement. To make the country a developed India, we will have to get rid of appeasement. We have chosen the path of satisfaction, not appeasement, and we are walking on that path. Every society, every class of people should get what is their right without any discrimination, this is satisfaction and according to me when I talk about 100% saturation, it means that it is actually social justice. This is actually secularism and in fact it is respect for the constitution.
Respected Mr Chairman,
The spirit of the Constitution is that everyone should get better health and today is also Cancer Day. Today, a lot of discussions are going on about health in the country and the world. But there are some people who are creating obstacles in providing health services to the poor and the elderly and that too due to their political interests. Today, 30,000 hospitals in the country and good specialized private hospitals are associated with Ayushman. Where Ayushman card holders get free treatment. But some political parties, due to their narrow mindset, due to bad policies, have kept the doors of these hospitals closed for the poor and cancer patients have suffered the loss. Recently, a study by the public health journal Lancet has come out, which says that cancer treatment is starting on time with the Ayushman scheme. The government is very serious about cancer detection. Because the sooner the detection is done, the sooner the treatment starts, we can save the cancer patient and Lancet has given credit to the Ayushman scheme and said that a lot of work has been done in this direction in India.
Respected Mr Chairman,
In this budget too, we have taken a very important step towards making cancer medicines cheaper. Not only this, an important decision has been taken in the coming days and since today is Cancer Day, I would definitely like to say that all the honourable MPs can take advantage of this for such patients in their area, and that is the patients, you know that due to lack of enough hospitals, patients coming from outside face a lot of problems, a decision has been taken in this budget to build 200 day care centers. These day care centers will provide great relief to the patient as well as his family.
Respected Mr President,
While discussing the speech of the President, foreign policy was also discussed and some people feel that unless they talk about foreign policy, they do not look mature, so they feel that foreign policy should be talked about even if it causes loss to the country. I want to tell such people, if they are really interested in foreign policy subject and want to understand foreign policy and want to do something in future, I am not saying this for Shashi ji, so I would tell such people to definitely read a book, maybe they will understand what to say where, the name of that book is JFK's forgotten crisis. It is about JF Kennedy. It is a book named JFK's forgotten crisis. This book has been written by a famous foreign policy scholar and important events are mentioned in it. This book also mentions the first Prime Minister of India and he also led the foreign policy. This book also describes in detail the discussions and decisions taken between Pandit Nehru and the then President of America, John F. Kane. When the country was facing a lot of challenges, what game was going on in the name of foreign policy then, is now coming to light through that book and so now I would say that please read this book.
Respected Mr Chairman,
After the President's speech, it is your wish if a woman President, daughter of a poor family, could not be respected, but she is being insulted by all sorts of things being said. I can understand political frustration and disappointment, but what is the reason against a President, what is the reason.
Respected Mr Chairman,
Today India is moving ahead by leaving this kind of distorted mentality and thinking behind and following the mantra of women led development. If half of the population gets full opportunity, then India can progress at twice the speed and this is my belief, after working in this field for 25 years my belief has become stronger.
Respected Mr Chairman,
In the last 10 years, 10 crore new women have joined Self Help Groups (SHGs), and these women are from underprivileged families, from rural backgrounds. The strength of these women sitting at the bottom of the society has increased, their social status has also improved and the government has increased their assistance to Rs 20 lakh, so that they can take this work forward. We are making efforts in this direction to increase their work capacity, increase its scale and today it is having a very positive impact on the rural economy.
Respected Mr Chairman,
The President has discussed the Lakhpati Didi Abhiyan in his speech. According to the information registered so far after the formation of our new government for the third time, we have received information about more than 50 lakh Lakhpati Didis and since I have taken this scheme forward, till now about 1.25 crore women have become Lakhpati Didis and our target is to make three crore women Lakhpati Didis and for this, emphasis will be laid on economic programs.
Respected Mr Chairman,
Today, Drone Didi is being discussed in many villages of the country, a psychological change has come in the village, seeing a woman flying a drone in her hand, the villagers' view of women is changing and today Namo Drone Didi has started earning lakhs of rupees by working in the fields. Mudra Yojana is also playing a very important role in the empowerment of women. Crores of women have stepped into the industry for the first time with the help of Mudra Yojana and have come into the role of industrialists.
Respected Mr Chairman,
Out of the houses given to 4 crore families, approximately 75 percent of the houses are owned by women.
Respected Mr Chairman,
This change is laying the foundation of a strong India of the 21st century. Respected Speaker, the goal of developed India is the rural economy, without strengthening it we cannot build a developed India and therefore we have tried to touch every sector of the rural economy and we know that agriculture is very important in the rural economy. Our farmers are a strong pillar among the four pillars of developed India. In the last decade, the budget for agriculture has been increased 10 times. Let me tell you about the period after 2014 and this is a very big jump.
Respected Mr Chairman,
Those who talk about farmers here today, before 2014, they used to be beaten up for asking for urea. They had to stand in queues all night and that was the time when fertilizers were issued in the name of farmers, but did not reach the fields, somewhere else in black millet and the game of sleight of hand of 1 rupee and 15 paise was going on. Today farmers are getting enough fertilizers. The great crisis of Covid came, the entire supply chain got disturbed, the prices in the world increased unreasonably and the result was that because we are dependent on urea, we have to import it from outside, today for the Indian government a bag of urea costs ₹ 3000, the government has borne the burden and has given it to the farmer at a price less than 300, less than 300 rupees. We are continuously working to ensure that the farmer gets maximum benefit.
Respected Mr Chairman,
In the last 10 years, 12 lakh crore rupees have been spent to ensure that farmers get cheap fertilizers. Around 3.5 lakh crore rupees have been transferred directly to farmers' accounts through PM Kisan Samman Nidhi. We have also increased the MSP on a record basis and have procured three times more in the last decade than before. Farmers should get loans, easy loans, cheap loans, and that too has increased three times. Earlier, farmers were left to fend for themselves during natural calamities. During our tenure, farmers have received 2 lakh crore rupees under PM Fasal Bima.
Respected Mr Chairman,
Unprecedented steps have been taken for irrigation in the last decade and it is unfortunate that those who talk about the Constitution do not have much knowledge. Very few people would know that in our country, Dr. Babasaheb Ambedkar's vision regarding water schemes was so clear, so comprehensive and so inclusive that it inspires us even today. We launched a campaign to complete more than 100 irrigation projects that were pending for decades, so that water reaches the farmers' fields. Babasaheb's vision was to link rivers, Babasaheb Ambedkar advocated linking of rivers. But for years, decades passed, nothing happened. Today we have started work on the Ken-Betwa Link Project and the Parvati-Kalisindh-Chambal Link Project and I have also had a successful experience of working to revive extinct rivers by linking many rivers in Gujarat in this way.
Respected Mr Chairman,
This should be the dream of every citizen of the country. It should be the dream of all of us that there should be Made in India food packets on every dining table in the world. Today I feel happy when along with Indian tea, our coffee is also spreading its fragrance in the world. It is making a splash in the markets. Even our turmeric has seen the highest demand after Covid.
Respected Mr Chairman,
You will definitely see that in the coming times, our processed seafood and the Makhana of Bihar, which some people are worried about and don't know when and why, is going to reach the world. Our coarse grain i.e. Shri Anna, will also increase the prestige of India in the world markets.
Respected Mr Chairman,
Future Ready cities are also very important for a developed India. Our country is rapidly moving towards urbanisation and this should not be considered a challenge or a crisis. It should be considered an opportunity and we should work in that direction. Expansion of infrastructure leads to expansion of opportunities. Where connectivity increases, possibilities also increase. The first Namo Rail connecting Delhi-UP was inaugurated and I also got the opportunity to travel in it. Such connectivity, such infrastructure should reach all the major cities of India, this is our need in the coming days and our direction.
Respected Mr Chairman,
Delhi's network has doubled and today the metro network is reaching tier-2 and tier-3 cities as well. Today we can all be proud that India's metro network has crossed 1000 km and not only this, work is currently underway on another 1000 km. That means we are progressing so fast.
Respected Mr Chairman,
The Government of India has taken many initiatives to reduce pollution. We have started running 12 thousand electric buses in the country and have also done a great service to Delhi. We have given this to Delhi as well.
Respected Mr Chairman,
A new economy has always been expanding from time to time in our country. Today, the Gig Economy is developing as an important area in big cities. Lakhs of youth are joining it. We have said in this budget that labour! Such Gig workers should register themselves on the e-Shram portal and after verification, how can we help them in this new age service economy and they should get an ID card after coming on the e-Shram portal and we have said that these Gig workers will also be given the benefit of Ayushman Yojana so that Gig workers will move in the right direction and it is estimated that today there are about one crore Gig workers in the country and we are also working in that direction.
Respected Mr Chairman,
The MSME sector brings a huge number of job opportunities and this is a sector that has immense employment potential. These small industries are a symbol of self-reliant India. Our MSME sector is making a huge contribution to the country's economy. Our policy is clear, simplicity, convenience and support to MSMEs is a sector that has employment potential and this time we have emphasized on Mission Manufacturing and in a Mission Mode, we are moving forward by giving emphasis to the entire ecosystem of manufacturing sector i.e. giving strength to MSMEs and giving employment to many youth through MSMEs and preparing youth for employment through skill development. We have started working on many aspects to improve the MSMEs sector. The criteria for MSMEs was made in 2006, it was not updated. In the last 10 years, we have tried to upgrade this criteria twice and this time we have taken a very big jump. For the first time in 2020, for the second time in this budget, we have tried to promote MSMEs. They are being given financial assistance everywhere.
The challenge before MSMEs has been the lack of formal financial resources. During the Covid crisis, MSMEs were given a special emphasis. We have given special emphasis to the toy industry. We gave special emphasis to the textile industry, did not let them face cash-flow shortage and gave loans without any guarantee. Possibilities of lakhs of jobs were created in thousands of industries and jobs were also secured.
For small industries, we took steps in the direction of Customised Credit Card, Credit Guarantee Coverage, due to which their Ease of Doing Business also got a boost and by reducing unnecessary rules, their administrative burden, they had to pay one or two people for work, that too was stopped. You will be happy to know that we have made new policies to promote MSMEs, there was a time before 2014, we used to import things like toys, today I can proudly say that the small toy-making industries of my country are exporting toys to the world today and there has been a huge decline in imports. There has been an increase of about 239 percent in exports. There are many sectors run by MSMEs that are making their mark across the world. Made in India clothes, electronics, electrical scouts' goods are today becoming a part of the lives of other countries.
Respected Mr Chairman,
The country is moving ahead to fulfill the dream of a developed India and is moving ahead with great confidence. The dream of a developed India is not a government dream. It is the dream of 140 crore countrymen and now everyone has to give as much energy as they can to this dream and there are examples in the world, in a period of 20-25 years many countries of the world have shown that they have become developed, so India has immense potential. We have demography, democracy, demand, why can't we do it? We have to move ahead with this confidence and we are also moving ahead with the dream that by 2047, when the country will become independent, it will be 100 years of independence and by then we will become a developed India.
And Honorable Chairman,
I say with confidence that we have to achieve bigger goals and we will achieve them and Honorable Speaker, this is only our third term. As per the requirement of the country, we are going to remain dedicated for many years to come to build a modern India, a capable India and to realize the resolution of a developed India.
Respected Mr Chairman,
I appeal to all the parties, I appeal to all the leaders, I appeal to the countrymen, everyone has their own political ideologies, their own political programs, but nothing can be bigger than the country. The country is paramount for all of us and together we will fulfill the dream of a developed India, the dream of 140 crore countrymen is also our dream where every sitting MP is working to fulfill the dream of a developed India.
Respected Mr Chairman,
While expressing my gratitude for the President's speech, I also express my gratitude to you and the House. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.