ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ଇନକ୍ୟୁବେଟରକୁ ନେଇ ଆୟୋଜିତ ଦୁଇଦିନିଆ ଜାତୀୟ କର୍ମଶାଳା
11 SEP 2025 10:47AM by PIB Bhubaneswar
ଥିରୁବନନ୍ତପୁରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କର୍ମଶାଳାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା
ସାରା ଦେଶରେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ୯୦ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସଂଗଠିତ କରାଯାଇଛି: ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଶୈଳେଶ କୁମାର ସିଂହ
କେରଳର ଥିରୁବନନ୍ତପୁରମରେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୦ରୁ ଡିଏୱାଇ–ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ମିଶନ ଅଧୀନରେ ‘ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ଇନକ୍ୟୁବେଟର’ ବିଷୟରେ ଦୁଇଦିନିଆ ଜାତୀୟ କର୍ମଶାଳାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ କେରଳ ରାଜ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ମିଶନ (କୁଡୁମ୍ବଶ୍ରୀ)ର ସହଯୋଗରେ ଏହି କର୍ମଶାଳାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଇନକ୍ୟୁବେଟର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଭୂମିକାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଶୈଳେଶ କୁମାର ସିଂହ। ତାଙ୍କ ଉଦଘାଟନୀ ଭାଷଣରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଡିଏୱାଇ–ଏନଆରଏଲଏମ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ୯୦ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସଂଗଠିତ କରିଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ପ୍ରଥମ ପିଢ଼ିର ଉଦ୍ୟୋଗୀ। ସେ ଆସାମ, ବିହାର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ପାଇଲଟ ପ୍ରକଳ୍ପର ସଫଳତା ଉଲ୍ଲେଖ କରି, କେରଳ, ତେଲେଙ୍ଗାନା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷାଗତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ସହଯୋଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ମଧ୍ୟ ଆଲୋକିତ କରିଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି, କେରଳର ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏମ.ବି. ରାଜେଶ, କୁଡୁମ୍ବଶ୍ରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପ୍ରତି କେରଳର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କର୍ମଶାଳା ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହଯୋଗ, ନବସୃଜନ ଓ ଶିକ୍ଷା-ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ (ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ) ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ୱାତୀ ଶର୍ମା, ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ଇନକ୍ୟୁବେଟର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବା ପ୍ରତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରି, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କର୍ମଶାଳା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସଫଳତା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରଣନୀତି ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସହଭାଗୀତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ) ଶ୍ରୀମତୀ ରାଜେଶ୍ୱରୀ ଏସ.ଏମ. କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କର୍ମଶାଳା ଇନକ୍ୟୁବେଟର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମନୋନୀତ ଉଦ୍ୟୋଗମାନଙ୍କର ବିକାଶ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ଡିଏୱାଇ–ଏନଆରଏଲଏମ ଏବଂ ଇନକ୍ୟୁବେଟର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। କୁଡୁମ୍ବଶ୍ରୀର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଏଚ୍. ଦିନେଶନ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଆସାମ କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଉପ-କୁଳପତି ଡକ୍ଟର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସି. ଦେଖା ସ୍ୱାଗତ ଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶେଷରେ, କୁଡୁମ୍ବଶ୍ରୀର ମୁଖ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଅଧିକାରୀ ସି. ନବୀନ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖିଥିଲେ।
ଏହି କର୍ମଶାଳାରେ ଶିକ୍ଷା, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଉଦ୍ୟୋଗ ନେଟୱାର୍କର ପ୍ରଖ୍ୟାତ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ପରାମର୍ଶ, ଆର୍ଥିକ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଉପରେ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା ହେବ। ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଅବଦାନ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ଇନକ୍ୟୁବେସନର ପ୍ରସାରକୁ ଆକାର ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଦୁଇ ଦିନିଆ ଆଲୋଚନା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଉଦ୍ୟୋଗ ଇନକ୍ୟୁବେସନର ପ୍ରସାର ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରଣନୀତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ବିକଶିତ ଭାରତ@୨୦୪୭ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହ ଡିଏୱାଇ-ଏନଆରଏଲଏମ ଅଧୀନରେ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
sws

Ministry of Rural Development
Union Ministry of Rural Development Organises Two-Day National Workshop on Rural Enterprise Incubators in Thiruvananthapuram
Over 10 Crore Women Mobilized Into 90 Lakh Self-Help Groups Across the Country, informs MoRD Secretary Shri Shailesh Kumar Singh
11 SEP 2025 10:47AM by PIB Delhi
Union Ministry of Rural Development (MoRD), in collaboration with Kerala State Rural Livelihood Mission (Kudumbashree), organised a two-day National Workshop on Rural Enterprise Incubators under DAY-National Rural Livelihood Mission on Wednesday in Thiruvananthapuram, Kerala.
Shri Shailesh Kumar Singh, Secretary, MoRD, in his virtual inaugural address, highlighted the incubator program’s role in advancing women-led rural enterprises, noting that DAY-NRLM has mobilized over 10 crore women into 90 lakh SHGs, with many becoming first-generation entrepreneurs. He cited the success of pilots in Assam, Bihar, West Bengal, and Karnataka, and shared that Kerala, Telangana, Andhra Pradesh, and several other States are scaling up with leading academic partners.
Addressing the gathering, Shri M.B. Rajesh, Minister for Local Self-Government, Kerala, underlined Kerala’s commitment to promoting women-led entrepreneurship through Kudumbashree and expressed confidence that the workshop would serve as a platform for collaboration and innovation to strengthen rural enterprise ecosystems.
Delivering a message on behalf of MoRD, Ms. Swati Sharma, Joint Secretary (RL), MoRD, Govt of India, has emphasized the Ministry’s vision of scaling the incubator program into a national platform for women-led rural entrepreneurship, and expressed confidence that the workshop would generate actionable strategies and strong partnerships for ensuring its long-term success.
The workshop will help create an environment for the enterprises selected for the incubator project to grow, said Ms. Rajeshwari S.M, Director (RL), Ministry of Rural Development. She gave a detailed overview on DAY- NRLM and the incubator program. Kudumbashree Executive Director Shri H. Dineshan welcomed the participants. Assam Agricultural University Vice Chancellor Dr.Bidyut C. Dekha delivered the felicitation address. Kudumbashree Chief Operating Officer C. Naveen proposed the vote of thanks.
The workshop features panel discussions on mentoring, financing, technology, market access, and convergence, with the participation of eminent experts from academia, industry, and social enterprise networks, whose insights and contributions will help shape the scaling of rural enterprise incubation across States. The two-day deliberations are expected to provide actionable strategies for scaling enterprise incubation across states and contribute to empowering women entrepreneurs under DAY-NRLM in line with the vision of Viksit Bharat @ 2047.