आर्थिक मामिलासम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समिति (सीसीईए)
मन्त्रिपरिषद्ले बिहारको बक्सर-भागलपुर हाई-स्पीड करिडोरको 4-लेन ग्रिनफिल्ड एक्सेस-कन्ट्रोल मोकामा- मुङ्गेर खण्डको निर्माणलाई हाइब्रिड एन्युइटी मोड (एचएएम) मा मञ्जुरी दिएको छ। यो परियोजनाको कुल लम्बाइ 82.4 किलोमिटर हुनेछ र यसको कुल लागत 4447.38 करोड रुपियाँ रहेको छ
10 SEP 2025 3:02PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा आर्थिक मामिला सम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समितिले आज बिहारको बक्सर-भागलपुर हाई-स्पीड करिडोर, बिहारको 4-लेन ग्रिनफिल्ड एक्सेस-कन्ट्रोल मोकामा-मुङ्गेर खण्डको निर्माणलाई हाइब्रिड एन्युइटी मोड (एचएएम) मा मञ्जुरी दिएको छ। यो परियोजनाको कुल लम्बाइ 82.400 किलोमिटर हुनेछ र यसको कुल पूँजीगत लागत 4447.38 करोड रुपियाँ हुनेछ।
यो खण्ड मोकामा, बरहिया, लखीसराय, जमालपुर, मुङ्गेर जस्ता महत्त्वपूर्ण क्षेत्रीय शहरहरू हुँदै गुज्रिन्छ वा तिनीहरूलाई कनेक्टिभिटी प्रदान गर्दछ जुन अनुलग्नक-1 मा उल्लेख गरिए अनुसार भागलपुरसँग जोडिन्छ।
पूर्वी बिहारको मुङ्गेर-जमालपुर-भागलपुर क्षेत्र एक प्रमुख औद्योगिक क्षेत्रको रूपमा उदाइरहेको छ, जो आयुध कारखाना (विद्यमान बन्दुक कारखाना र रक्षा मन्त्रालयद्वारा आयुध कारखाना करिडोरको हिस्साको रूपमा प्रस्तावित एक अर्को कारखाना), लोकोमोटिभ वर्कशप (जमलपुरमा), खाद्य प्रशोधन (जस्तै, मुङ्गेरमा आईटीसी) र सम्बन्धित रसद र गोदाम केन्द्रहरूमा केन्द्रित छन्। भागलपुर, भागलपुरी सिल्क (भागलपुरमा प्रस्तावित कपडा पारिस्थितिक प्रणालीको विवरण) को नेतृत्वमा एक कपड़ा तथा रसद केन्द्रको रूपमा उदाइरहेको छ। बरहिया खाद्य प्याकेजिङ, प्रशोधन र कृषि-गोदामको लागि एक क्षेत्रको रूपमा उदाइरहेको छ। यस क्षेत्रमा बढ्दो आर्थिक गतिविधिले भविष्यमा मोकामा-मुङ्गेर खण्डमा माल ढुवानी र ट्राफिक बढाउने अपेक्षा गरिएको छ।
4-लेनको प्रवेश-नियन्त्रित कोरिडोर, जसमा टोल ट्याक्स सुविधा छ र 100 किलोमिटर/घण्टाको डिजाइन गतिका साथ 80 किलोमिटर/घण्टाको औसत वाहन गतिलाई समर्थन गर्दछ, कुल यात्रा समयलाई लगभग 1.5 घण्टासम्म कम गर्नेछ, जबकि यात्रु र माल ढुवानी दुवैका लागि सुरक्षित, छिटो र निर्बाध कनेक्टिभिटी प्रदान गर्नेछ।
82.40 किलोमिटरको प्रस्तावित परियोजनाले लगभग 14.83 लाख मानव-दिन प्रत्यक्ष रोजगारी र 18.46 लाख मानव-दिन अप्रत्यक्ष रोजगारी सिर्जना गर्नेछ। प्रस्तावित करिडोरको वरपर आर्थिक गतिविधिमा वृद्धि भएको कारणले परियोजनाले थप रोजगारीका अवसरहरू पनि सिर्जना गर्नेछ।
अनुलग्नक-1
परियोजना मोकामा-मुङ्गेरको लागि संरेक्षण मानचित्र

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves construction of 4-lane greenfield access-controlled Mokama-Munger section of the Buxar-Bhagalpur High-Speed Corridor in Bihar on Hybrid Annuity Mode (HAM) with a total project length of 82.4 km with an outlay of Rs. 4447.38 Crore
10 SEP 2025 3:02PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved the Construction of 4-lane greenfield access-controlled Mokama-Munger section of the Buxar-Bhagalpur High-Speed Corridor Bihar on Hybrid Annuity Mode (HAM) with a total project length of 82.400 km and Total Capital Cost of Rs. 4447.38 crore.
The section passes through or provides connectivity to important regional cities such as Mokama, Barahiya, Lakhisarai, Jamalpur, Munger connecting to Bhagalpur, as indicated in the map at Annexure-I.
The Munger–Jamalpur-Bhagalpur belt in Eastern Bihar is emerging as a key industrial region focusing on ordinance factory (Existing gun factory and 1 more proposed as part of Ordnance Factory Corridor by M/o Defence), locomotive workshop (in Jamalpur), food processing (e.g., ITC in Munger) and related logistics & warehousing hubs. Bhagalpur stands out as a textile and logistics hub, led by Bhagalpuri silk (details of proposed textile ecosystem in Bhagalpur. Barahiya is emerging as a region for food packaging, processing and agro-warehousing. The increased economic activity in the region is expected to drive up the freight movement and the traffic on the Mokama-Munger section in the future.
The 4-lane access-controlled corridor with close tolling, supporting average vehicular speeds of 80 km/h with design speed of 100 km/h will reduce the overall travel time to approximately 1.5 hours, while offering safer, faster, and uninterrupted connectivity for both passenger and freight vehicles.
The proposed project with 82.40 km will generate about 14.83 lakh man-days of direct employment and 18.46 lakh man-days of indirect employment. The project will also induce additional employment opportunities due to increase in economic activity in the vicinity of the proposed corridor.
Annexure-1
Project Alignment Map for Mokama-Munger