କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାରାଦେଶର କୃଷକଙ୍କ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସମୀକ୍ଷା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ
01 SEP 2025 6:20PM by PIB Bhubaneswar
ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କୃଷକଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି
କୃଷକମାନଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ, ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହାୟତା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପୋର୍ଟାଲ ରହିବ - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ରିଲିଫ ପାଇଁ ଅଭିଯୋଗର ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା କରିବେ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀ କୃଷକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଶିବରାଜ ସିଂହ
ନକଲି କିମ୍ବା ନିମ୍ନମାନର ସାର, ବିହନ, କୀଟନାଶକ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଭିଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ସମାଧାନ କରାଯିବା ଉଚିତ - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ
କୃଷକଙ୍କୁ କ୍ଷତିରୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କେବଳ ପ୍ରମାଣିତ ବାୟୋଷ୍ଟିମୁଲେଣ୍ଟ ବିକ୍ରି କରାଯିବା ଉଚିତ - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ କରି କୃଷକମାନଙ୍କ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି I କଲ୍ ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ବୈଠକରେ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ପୃଥକ ପୋର୍ଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ, ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହାୟତା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପୋର୍ଟାଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମସ୍ୟାର ଉପଯୁକ୍ତ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ନିଜେ ନିୟମିତ ଭାବେ କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ଆସିଥିବା ଅଭିଯୋଗର ସମୀକ୍ଷା କରିବେ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ରିଲିଫ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଚାଷୀଙ୍କ ଠାରୁ ଆସିଥିବା ଅଭିଯୋଗ ଓ ହେଲ୍ପଲାଇନ ନମ୍ବରରେ ଆସିଥିବା କଲ୍ ର ଉତ୍ତର ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚାଷୀଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ରେ ବିଳମ୍ବ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉଚିତ । ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏପରି ହେବା ଦରକାର ଯେପରି ଚାଷୀଙ୍କ ଅଭିଯୋଗକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ। କୃଷକମାନେ ଯେପରି ସୁଖୀ ରହିବେ ଓ କୃଷିର ସମୃଦ୍ଧି ହେବ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ।
ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚାଷୀମାନଙ୍କଠାରୁ ଆସିଥିବା ଅଭିଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କଠାରୁ ସୂଚନା ମାଗିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ନକଲି କିମ୍ବା ନିମ୍ନମାନର ସାର, ବିହନ ଏବଂ କୀଟନାଶକ ସମ୍ପର୍କିତ ଅନେକ ଅଭିଯୋଗ ରହିଛି। ଏହି ଅଭିଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ରାଜ୍ୟରେ ରହି ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଅଭିଯୋଗ ପାଆନ୍ତି, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆମକୁ ଲୁଟ୍ କରିବାରୁ ରକ୍ଷା କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଅଣମାନର ସାର, ବିହନ, କୀଟନାଶକ ବିକ୍ରିକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ନିଷିଦ୍ଧ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଯେପରି ରିଲିଫ ପାଇପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ୀୟ ଅଧିକାରୀମାନେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ୍ । ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କର ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଆବଶ୍ୟକ ହେବା ଉଚିତ୍ । ସେ ନିଜେ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପାଇପାରିବେ।
ପୂର୍ବରୁ ବେଆଇନ ବାୟୋଷ୍ଟିମୁଲେଣ୍ଟ (ବାୟୋଷ୍ଟିମୁଲେଣ୍ଟ) ବିକ୍ରିକୁ ନେଇ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ପୁଣି ଥରେ ତୀବ୍ର ଅସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ବାୟୋଷ୍ଟିମୁଲେଣ୍ଟ ଯେପରି କେବଳ ବିଜ୍ଞପ୍ତିପ୍ରାପ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ବିକ୍ରି ହେବ ସେଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ କଠୋର ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଏ ଦିଗରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବା ସହ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିବା ୧୪୬ଟି ବାୟୋଷ୍ଟିମୁଲେଣ୍ଟ ବ୍ୟତୀତ ଯେପରି କୌଣସି ଅଣନିୟନ୍ତ୍ରିତ ବାୟୋଷ୍ଟିମୁଲେଣ୍ଟ ବିକ୍ରି ନ ହୁଏ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏଥିସହ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ମଧ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବିଜ୍ଞାପିତ ବାୟୋଷ୍ଟିମୁଲେଣ୍ଟ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରାଇବା ସହ ପ୍ରମାଣିତ ବାୟୋଷ୍ଟିମୁଲେଣ୍ଟର ତାଲିକା ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଜରିଆରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ପଠାଇବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନାଅଧୀନରେ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରାପ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାର ଦାବି ସମ୍ପର୍କରେ ଆସିଥିବା ଅଭିଯୋଗ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ । ଏହି ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନା, ଯେଉଁଥିରେ କୃଷକଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ ହେବା ସହ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଚାଷୀଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରି ସେମାନଙ୍କ ମତାମତ ନେବାକୁ ସେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଆମର କୃଷକମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହୁଅନ୍ତୁ । ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ସଚିବ ଡ. ଦେବେଶ ଚତୁର୍ବେଦୀ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ରହି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଚୌହାନଙ୍କୁ ନିଜର ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ କ୍ରମେ ଯଥାସମ୍ଭବ ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ, କୃଷି ସଚିବ ଡ. ଦେବେଶ ଚତୁର୍ବେଦୀଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀ ମାନେ ଶପଥ ନେଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଜୀବନରେ ଯଥାସମ୍ଭବ କେବଳ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜିନିଷ ବ୍ୟବହାର କରିବେ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shivraj Singh Chouhan holds high-level meeting on grievance redressal of farmers
“A dedicated portal will be set up for farmers’ complaints, suggestions, and other assistance” – Shivraj Singh
Union Minister Shivraj Singh to regularly review complaints for providing quick relief to farmers
“All officials should work with full transparency, credibility, and sensitivity in the interest of farmers” – Shivraj Singh
“Complaints related to spurious or substandard fertilisers, seeds, and pesticides must be resolved on priority” – Shivraj Singh
“Only certified biostimulants should be sold to prevent losses to farmers” – Shivraj Singh
01 SEP 2025 6:20PM by PIB Delhi
Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan today held a high-level meeting in Delhi to review the resolution of complaints received from farmers through call centres and other portals. In the meeting, Shivraj Singh instructed the officials to create a single dedicated portal for farmers’ complaints, suggestions, and other assistance instead of multiple portals, for the convenience of farmers, and to ensure early and proper resolution of problems. Shri Chouhan said that he himself will regularly review the complaints received from farmers so that they can be provided quick relief.
Taking cognisance of the complaints received from farmers and calls on helpline numbers, Union Agriculture Minister Shri Chouhan said that there should be no delay in resolving issues of farmers. Shivraj Singh said that all officials should work with complete transparency, credibility, and sensitivity in the interests of farmers and further strengthen the system. The mechanism should guarantee timely and effective resolution of farmers’ complaints. He said that our collective effort should be to ensure our farmers remain happy under all circumstances.
During the meeting, the Union Minister sought information from officials about the complaints received from farmers, many of which pertained to spurious or substandard fertilisers, seeds, and pesticides. Giving instructions to resolve these complaints on priority, Shri Chouhan said that he too receives such complaints during his visits to states. “We must save farmers from being looted and, for this, the sale of substandard fertilisers, seeds, and pesticides must be strictly stopped,” he said. The Minister instructed that officers at the Centre, apart from taking action at their level, should also ensure strict action in coordination with state governments, so that our farmer brothers and sisters can get relief. Shivraj Singh said that the participation of states is necessary to resolve these problems. Stating that he himself has already written letters to chief ministers in this regard, the Minister said he will further discuss with states via video conferencing to provide relief to farmers.
Expressing strong displeasure over the sale of illegal biostimulants in the past, Union Minister Shivraj Singh reiterated that only notified products should be sold and emphasised the need for strict action, in coordination with state governments, to ensure absolute compliance. He directed officials to make every possible effort for this and stressed that apart from the 146 notified biostimulants so far, the sale of any other unapproved biostimulants should not be permitted. Simultaneously, the Union Minister also instructed officials to raise awareness among farmers about notified biostimulants and to circulate the list of certified biostimulants to them through social media.
The Minister was provided information regarding complaints about receiving installments under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi scheme and claims under the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana. He directed the officials that since these are both important schemes, every complaint related to them must be resolved, and officials should also contact the farmers to take their feedback. “Our objective should be that our farmers must be completely satisfied in every respect,” he said. Union Agriculture Secretary Dr. Devesh Chaturvedi was also present during the meeting. He too gave his suggestions to Union Minister Shri Chouhan.
Resolution to adopt Swadeshi :
In the meeting, the officials of the Department of Agriculture & Farmers’ Welfare took an important decision to adopt indigenous products (Swadeshi) to the maximum possible extent, in line with the ‘Adopt Swadeshi’ call of Prime Minister Shri Narendra Modi and the appeal of Union Agriculture Minister Shivraj Singh to do the same. Along with Shri Chouhan, Agriculture Secretary Dr. Devesh Chaturvedi and all other officials took the pledge to use only Swadeshi products in their lives as much as possible.